AFVALScHAtten. lespakket Groep 5. docentenhandleiding. School en Cultuur.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFVALScHAtten. lespakket Groep 5. docentenhandleiding. School en Cultuur. www.schoolencultuurveenendaal.nl"

Transcriptie

1 docentenhandleiding AFVALScHAtten lespakket Groep 5 doelgroep Het project Afvalschatten is bedoeld voor leerlingen van groep 5 uit het primair onderwijs. Leerlingen uit deze onderwijsgroepen zijn zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen en kunnen daar ook steeds beter op reflecteren. Met vakken als geschiedenis leren de leerlingen dat verleden en heden met elkaar verbonden zijn en dat het verleden altijd iets met mensen doet. Aan geschiedenis valt veel te beleven en te ontdekken. Het doet een beroep op de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Het project Afvalschatten sluit aan bij dit proces en de bewustwording van de wereld: het combineert het thema afval (dat altijd en overal om ons heen is) met erfgoed en geschiedenis, wat ervoor zorgt dat de leerlingen aangezet worden tot onderzoek en ontdekking van samenhang tussen het verleden en hun eigen heden. doel Het educatief materiaal dat u voor u ziet, is een onderdeel van het project Afvalschatten ontwikkeld door Sanne Heymann voor Veenendaal. De lessen in deze handleiding voldoen aan de kerndoelen voor kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54 en 55) en de kerndoelen die aansluiten bij jezelf en oriëntatie op de wereld (kerndoel 39). Bij elke les staan apart nog eens de specifieke lesdoelen beschreven die hierbij aansluiten.

2 docentenhandleiding Inhoud Wat voor afval men maakt zegt veel over hoe de mensen leven. Vroeger en nu. In het project Afvalschatten gaan de leerlingen terug in de tijd. Van de opgravingen, via de open riolen, naar de vuilnisophaaldienst van nu. Tijdens dit project krijgen de leerlingen een beeld van welk afval er in Veenendaal werd geproduceerd en hoe daarmee werd omgegaan. Maar ook wordt er ingegaan op de waarde van afval. In het Museum Veenendaal worden spullen van vroeger tentoongesteld. Spullen uit de wol- en sigarenfabriek die vroeger misschien niet zo veel waard waren, maar die nu zo bijzonder zijn dat ze zelfs in een vitrine in een museum mogen staan! Het zijn echte afvalschatten die ons meer leren over vroeger en misschien ook wel beter laten nadenken over het afval van nu. Lessenoverzicht Het project Afvalschatten bestaat uit 4 verschillende lessen, waarvan 3 lessen (les 1, 2, 4) in de klas en 1 les (les 3) in Museum Veenendaal. Iedere les is opgedeeld in verschillende actieve opdrachten, met per les ook de mogelijkheid tot optionele opdrachten (ter aanvulling of verdieping). Naast deze docentenhandleiding is er een speciale Afvalschatten-website die gekoppeld is aan dit lesmateriaal. Op de website staan filmpjes, foto s en ander materiaal dat dit project ondersteunt en verder tot leven brengt. Het is van belang voor een goede en optimale uitwerking van dit project dat alle lessen voorbereid en uitgevoerd worden. Zo beleven de leerlingen het meeste plezier aan het project en wordt het bezoek aan Museum Veenendaal extra waardevol.

3 docentenhandleiding Lessenoverzicht - korte omschrijving Les 1 Korte omschrijving van de les Tijdens deze les starten de leerlingen met een stukje (afval)geschiedenis van Veenendaal. Ze leren over veen en turf en de opkomst van de wol- en sigarenfabrieken. aan de hand van deze informatie gaan de leerlingen aan de slag met een tijdlijn en het plaatsen van afval bij de juiste periode. 2 Tijdens deze les gaan de leerlingen verder in op het thema afvalschatten. de leerlingen geven aan waaraan ze denken bij het woord afval en wat ze voor zich zien bij het woord schatten. aan de hand van deze twee oefeningen proberen ze verbanden te leggen tussen beide begrippen en leren op welke manier afval ook waarde zou kunnen hebben. 3 Tijdens deze les gaan de leerlingen op bezoek bij Museum Veenendaal. Ze nemen met hun klas een voorwerp mee naar het museum voor de speciale afvalschat-vitrine. daarnaast maken een schatzoektocht door het museum waarbij ze onder andere langs verschillende herkenbare geschiedenispunten uit les 1 komen (veen- en turfwinning, sigarenfabriek, wolfabriek). de leerlingen leren meer over hoe deze spullen in het museum zijn beland en hoe ze straks zelf hun eigen afvalschattententoonstelling het best kunnen neerzetten. 4 nu de leerlingen alles over de geschiedenis van Veenendaal, afval en de waarde van afval weten, gaan ze tijdens deze les aan de slag om zelf hun eigen afvalschat te maken!

4 docentenhandleiding Lessenoverzicht - voorbereiding Les 1 ter voorbereiding van de les Bekijk het filmpje op les 1 van de website. Lees van tevoren de tekst in bijlage 1 goed door en print deze uit voor de leerlingen. Bekijk alvast de digitale tijdlijn ter voorbeeld. 2 Bekijk alvast de voorbeelden van deze les op de website. Print voor iedere leerling een afvaldagboek uit. Zorg dat een of twee hulpouders assisteren bij het begeleiden van de leerlingen. 3 Bekijk het filmpje bij les 3 van de website. Bezoek de website van Museum Veenendaal. Zoek en bepaal samen met de klas wat voor afvalschat jullie mee willen nemen naar het museum. 4 Bekijk het filmpje bij les 4 van de website. Bedenk eventueel alvast wat voorbeelden voor mogelijke thema s voor jullie tentoonstelling en de ruimte waar jullie deze willen houden.

5 docentenhandleiding Lessenoverzicht - materiaal Les 1 Benodigdheden voor de les de website Afvalschatten (les 1) bijlage 1: Tekst over de geschiedenis van Veenendaal afval- fotokaarten (6 Stuks) 2 de website Afvalschatten (les 2) bijlage 2: Afvaldagboek 3 de website Afvalschatten (les 3) een klassikale afvalschat naast de leerkracht zijn er 4 begeleiders nodig om mee te gaan naar het museum ( 1 per groepje) 4 de website Afvalschatten (les 4) een tentoonstellingsruimte wat knutselmateriaal (papier, schaar, stiften/pennen) een fotocamera

6 lesbrief - les 1 Voorbereiding Bekijk het filmpje bij les 1 van de website; lees van tevoren de tekst in bijlage 1 goed door en print deze uit voor de leerlingen; bekijk alvast de digitale tijdlijn ter voorbeeld. Materiaal De website Afvalschatten (les 1); bijlage 1: Tekst over de geschiedenis van Veenendaal; afval- fotokaarten (6 Stuks). Lesdoelen De leerlingen weten meer te vertellen over de geschiedenis van Veenendaal De leerlingen kunnen het juiste afval aan de juiste tijdsperiode koppelen De leerlingen leren meer te vertellen over de manieren waarop afval vroeger werd opgehaald en verwerkt Lesinhoud Tijdens deze les starten de leerlingen met een stukje (afval)geschiedenis van Veenendaal. Ze leren over veen en turf en de opkomst van de wol- en sigarenfabrieken. Aan de hand van deze informatie gaan de leerlingen aan de slag met een tijdlijn en het plaatsen van afval bij de juiste periode.

7 lesbrief - les 1 inleiding Tijdsduur: 5 minuten Bespreek kort met de leerlingen wat ze vandaag gaan doen. kern Tijdsduur: 45 minuten De leerlingen krijgen beter inzicht in de geschiedenis van afval en van Veenendaal. afsluiting Tijdsduur: 5 minuten Bespreek de opdrachten kort na met de leerlingen, wat zijn de nieuwe dingen die ze geleerd hebben. Wat wisten ze al over de geschiedenis van Veenendaal of over de geschiedenis van afval? Wat was nieuw? Opdrachten 1. Een duik in de geschiedenis Bekijk samen met de leerlingen het filmpje van les 1. Bespreek na het kijken van het filmpje wat ze hebben gezien. Zij er plekken die ze herkenden? Waren er nieuwe dingen die ze zagen? Wisten ze sommige dingen al over de geschiedenis van Veenendaal? Wat wisten ze niet? Verdeel nu de klas in tweetallen en geef ieder tweetal een kopie van de tekst in bijlage 1. Geef de leerlingen als opdracht de tekst goed te lezen en alle jaartallen die ze vinden te omcirkelen. Open nu de digitale tijdlijn op de website. Hier zie je allemaal plaatjes staan die horen bij de geschiedenis van Veenendaal. Alleen: die staan allemaal door elkaar! Zet op het bord de nummers 1 tot en met 10. Loop samen met de leerlingen alle 10 de foto s af en bespreek samen welk jaartal bij welke foto hoort en welke gebeurtenis daaraan gekoppeld is (Bijvoorbeeld: Foto nummer Uitvinding van de stoommachine). Schrijf alle jaartallen en gebeurtenissen onder de nummers op het bord. Alles klaar? Klik dan op de link onder het plaatje op de site om de goede tijdlijn met alle juiste antwoorden te bekijken.

8 lesbrief - les 1 Opdrachten 2. Afval vroeger en nu Bekijk het filmpje van SchoolTV op de website onder opdracht 2 over de geschiedenis van afval. Leg de leerlingen uit dat er vroeger ander afval was dan nu. Pak nu de 6 afval-fotokaarten erbij. Deze foto s laten 3 afbeeldingen zien van afval van vroeger en 3 afbeeldingen van afval van nu. Vraag de leerlingen welke foto s bij vroeger of nu horen. Waaraan kunnen ze dit zien (bijv: vroeger hadden ze nog geen kauwgom en sigaretten)? Is er volgens hen veel verschil tussen het afval van vroeger en nu? Hoe komt dat denken ze? 3. Van beerput tot kliko Zoals de leerlingen uit de vorige opdracht hebben geleerd is het afval door de jaren heen erg veranderd. Maar niet alleen het afval zelf is veranderd; ook de manier waarop het afval wordt opgehaald en verwerkt! Bekijk optioneel het filmpje van SchoolTV over afval scheiden vroeger en nu op de extra lespagina van de website. Pak nu wederom les 1 op de website erbij en laat de leerlingen de 4 plaatjes zien die daar staan. Op alle vier de plaatjes staat een manier van afvalverwerking. Kunnen de leerlingen aangeven wat de juiste volgorde (3, 4, 1,2) van deze plaatjes is van vroeger tot nu? Extra lessuggestie Op de website staan onder het kopje Extra verschillende extra lessuggesties. Deze opdrachten zijn uit te voeren ter aanvulling op het lesmateriaal en de voorgeschreven opdrachten bij iedere les. Voor les 1 is de extra lessuggestie als volgt: Filmpjes over afval: 1) Bekijk het filmpje van SchoolTV met informatie over afval vroeger en nu. 2) Bekijk de aflevering van het Klokhuis over de verwerking van ons huishoudelijk afval.

9 B IJLAGE 1 - les 1 T EKST GESCHIEDENIS VEENENDAAL Vandaag leren jullie wat meer over de geschiedenis van Veenendaal. Wisten jullie dat Veenendaal is ontstaan in 1546? De eerste mensen van Veenendaal woonden hier echter al voordat de plaats echt bestond. Er zijn bij opgravingen namelijk stukjes houtskool en aardewerk gevonden van rond het jaar Dit zijn afvalstukjes van de allereerste bewoners van de Veense vallei. Weten jullie trouwens waar de naam Veenendaal vandaan komt? Dat komt omdat de plek waar de allereerste Veenendalers vroeger in een lagergelegen moerasgebied woonden. een moeras is natte grond waar planten verrotten. Op die plantenresten groeien weer nieuwe planten, die ook weer verrotten. Zo ontstaat er een dikke laag grond die bruinzwart of bruinrood van kleur is; en dat noemen we veen. Veenendaal is dus de plek waar veen in het dal lag. Vanaf ongeveer 1430 werd er in de lente en de zomer turf gemaakt in het veengebied. Turf wordt gemaakt van gedroogd veen en kan je gebruiken als brandstof. Bijvoorbeeld voor in de kachel, of om mee te koken. Omdat er vroeger weinig andere brandstof was, was turf voor veel mensen heel veel waard. In 1473 werd er een kanaal gegraven die jullie misschien wel kennen: de Grift. Dit kanaal werd gebruikt om alle turf af te voeren. Ondertussen kwamen er langs de Grift steeds meer veenarbeiders wonen. Zij bouwden daar huizen voor hun gezinnen. en een kerk. Kennen jullie de witte kerk die bovenaan de markt staat? Deze kerk heet de Oude Kerk en was in 1566 de allereerste kerk van Veenendaal. Naast de kerk werd een kerkplein aangelegd en al gauw kwamen er rondom dit plein winkeltjes, een herberg en woonhuizen. Zo ontstond er dus een echt dorp! Vanaf het eind van de 18e eeuw werd er steeds minder turf gestoken. Rond 1800 werkte bijna niemand meer met turf. Daarvoor in de plaats kwamen steeds meer wol- en linnenweverijen. Met de opkomst van de wol- en linnenweverijen werd in 1764 ook de stoommachine uitgevonden. Toen de kleine bedrijfjes Project A fvalschatten - Groep 5 www. schoolencultuurveenendaal.nl

10 Bijlage 1 - les 1 gebruik gingen maken van stoommachines konden ze heel makkelijk veel meer producten maken. Zo groeiden de kleine bedrijfjes uit tot grote fabrieken zoals de bekende Scheepjeswolfabriek, die je van naam misschien wel kent van winkelcentrum De Scheepjeshof. Maar er werd in Veenendaal niet alleen wol geproduceerd. Veenendaal is ook heel bekend om de sigaren die rond deze tijd werden gemaakt. Heb je wel eens gehoord van de Ritmeester Sigarenfabriek? In 1887 begonnen twee mannen hun eigen kleine sigarenfabriek die al snel uitgroeide tot een groot bedrijf waar wel 1700 mensen werkten! Van een klein veen- en turfdorpje was Veenendaal rond 1915 een echte industrieplaats geworden. Rond het einde van de 20e eeuw verdwenen de meeste grote fabrieken. Dat komt doordat het in andere landen goedkoper werd om wol en sigaren te maken.. Kennen jullie de fabriek? Daar stond vroeger de Hollandia wolfabriek. Sinds 2010 zitten in deze nieuwe fabriek de bibliotheek, de Kunstuitleen en Museum Veenendaal.

11 lesbrief - les 2 Voorbereiding Bekijk het filmpje bij les 2 van de website; bekijk alvast de voorbeelden van deze les op de website; print voor iedere leerling een afvaldagboek uit. Materiaal De website Afvalschatten (les 2); bijlage 2: Afvaldagboek. Lesdoelen De leerlingen kunnen aangeven waaraan ze denken bij de begrippen afval en schatten. De leerlingen kunnen verbanden leggen tussen beide begrippen. De leerlingen zien in dat afval meer kan zijn dan spullen die worden weggegooid. Dat afval soms ook waarde kan hebben. De leerlingen onderscheiden hun eigen afval en delen deze in verschillende categorieën. Lesinhoud Tijdens deze les gaan de leerlingen verder in op het thema afvalschatten. De leerlingen geven aan waaraan ze denken bij het woord afval en wat ze voor zich zien bij het woord schatten. Aan de hand van deze twee oefeningen proberen ze verbanden te leggen tussen beide begrippen en leren op welke manier afval ook waarde zou kunnen hebben.

12 lesbrief - les 2 inleiding Tijdsduur: 5 minuten Bespreek kort met de leerlingen wat ze vandaag gaan doen. kern Tijdsduur: 60 minuten De leerlingen krijgen beter inzicht in de afval en dat niet alles automatisch afval is. afsluiting Tijdsduur: 5 minuten Bespreek de opdrachten kort na met de leerlingen, wat zijn de nieuwe dingen die ze geleerd hebben. Kijken ze nu anders tegen spullen aan die ze eerder weggegooid zouden hebben? Opdrachten 1. Afvalzakken en schatkisten Teken links op het bord een grote vuilniszak met daarin het woord afval. Vraag de leerlingen aan welke woorden zij moeten denken bij het woord afval (bijv. vuilniszak, prullenbak, rotzooi, papiertjes etc.) Teken nu op de rechterkant van het bord een schatkist met daarin het woord schatten. Vraag de leerlingen wederom aan welke woorden ze moeten denken bij het woord schatten (bijv. geld, goud, rijkdom etc.) Nu beide woord met alle begrippen op het bord staan: vraag aan de leerlingen wat ze opvalt tussen deze twee woordspinnen. Zijn de woorden die ze voor beide begrippen hebben genoemd erg verschillend of zitten er ook overeenkomsten tussen? Vinden ze dat afval iets met schatten te maken heeft of juist niet? Wat zouden volgens hen deze twee begrippen met elkaar te maken kunnen hebben?

13 lesbrief - les 2 Opdrachten 2. Verzamel je rijk Bekijk het filmpje bij opdracht 5 van les 2 op de website. Vaak denk je bij afval aan spullen die je niet meer nodig hebt. Spullen die je weggooit (hopelijk niet op straat, maar in de prullenbak) en waar je verder niets meer mee doet. Maar afval is niet altijd zomaar alleen maar afval. Met sommige spullen kun je nog heel veel andere dingen doen en wat jij niet meer nodig hebt, is voor een ander misschien wel van waarde! Hieronder vind je een beschrijving van waar sommige mensen afval voor gebruiken en wat je allemaal met afval kunt doen. Op de website staat voor iedere categorie een voorbeeld genoemd. Bespreek met de leerlingen de verschillende categorieën aan de hand van de voorbeelden op de website en de vragen die hieronder worden gesteld. Hebben ze ooit eerder op deze manier naar afval gekeken? Wisten ze dat je zoveel met afval kan doen? Verzamelingen Wie bewaart die heeft wat. En wie van één ding heel veel bewaart, die heeft een verzameling. Verzamelingen zijn er in alle soorten en maten: er zijn mensen die postzegels verzamelen, mensen die stripboeken verzamelen, theezakjes of pennen. Of wat dacht je bijvoorbeeld van de voetbalplaatjes die je krijgt bij de supermarkt? Mensen die niet van voetbal houden gooien ze weg, maar de buurjongen spaart ze en wil ze dolgraag hebben! Hij heeft namelijk een voetbalplaatjes verzameling. Heeft een van jullie ook een verzameling of ken je iemand die verzamelt? Wat verzamel je dan? Zijn de spullen in jouw verzameling voor een ander misschien wel afval? Waarom zijn deze spullen voor jou wel veel waard? Recycling Spullen kun je weggooien, maar je kan ze ook recyclen. Dit betekent dat er van oud afval nieuwe spullen worden gemaakt. Een groot voordeel hiervan is dat er minder afval in de grijze container wordt gegooid. Er komt dus minder afval op de afvalberg terecht! Maar, voor fabrikanten is het scheiden van afval ook erg waardevol. Als zij spullen opnieuw kunnen gebruiken, hoeven ze niet steeds nieuwe grondstoffen te kopen en dat bespaart natuurlijk geld! Hoeveel voorbeelden van afvalrecycling kunnen jullie noemen (bijv. glas, plastic, blik, batterijen)? Recyclen jullie thuis ook? Wat dan? Geld Sommige spullen die kapot zijn of je niet meer nodig hebt kan je inruilen voor geld. Bijvoorbeeld lege statiegeldflessen. Of oude mobiele telefoons of tablets; die kan je opsturen naar een recyclebedrijf waarna er geld op je rekening wordt gestort. En spullen die je niet meer gebruikt kan je natuurlijk

14 lesbrief - les 2 Opdrachten - vervolg ook verkopen op marktplaats of op de Koningsdagrommelmarkt. Zonde om weg te gooien dus! Hebben jullie wel eens op een rommelmarkt gestaan of geld gekregen voor oude spullen Kunnen jullie nog meer voorbeelden noemen van afval waar je geld voor zou kunnen krijgen? (bijv. een inzamelactie voor lege flessen)? Kunst Afval is vies, lelijk en het stinkt. Of toch niet? Steeds meer kunstenaars laten zich inspireren door de groeiende afvalberg. Voor hun kunstwerken maken ze gebruik van afgekeurde producten van fabrieken, zoals bijvoorbeeld posters met een misdruk of servies waar een oor van mist. Ook struinen ze rommelmarkten en kringloopwinkels af. Soms graaien ze zelfs in afvalcontainers om te zoeken naar bruikbare materialen! Ken jij mensen die kunst maken van afval? Wat vind je ervan dat mensen afval gebruiken om kunst mee te maken? Van welk afval zou jij wel een kunstwerk willen maken? Antiek Je hebt vast wel eens gehoord van antiek. Iets wordt antiek genoemd als het met de hand gemaakt is en als het heel oud is ongeveer 100 jaar of ouder en als het er ook nog eens heel mooi uitziet. Denk bijvoorbeeld aan meubels, horloges, of servies. Heb je wel eens goed naar de kopjes in je oma s kast gekeken? Het zou kunnen dat daar antiek tussen staat. Als iets antiek is, betekent dat meestal dat het heel duur is. Het grappige daaraan is dat toen je oma die kopjes kocht ze nog niet zoveel waard waren als nu. Antiek wordt dus meer waard naarmate het ouder wordt. Daarvoor is het wel belangrijk dat het niet beschadigd is. Een antiek kopje waar het oor van is gelijmd is niet veel meer waard. Wees er dus maar voorzichtig mee! Ook andere oude spullen kunnen meer waard worden. Dat zijn spullen die heel bijzonder zijn omdat er weinig van zijn gemaakt of weinig van zijn overgebleven. Zeldzame spullen dus. Dit zijn spullen die vaak in een museum terecht komen, bijvoorbeeld spullen die opgegraven zijn of spullen uit een fabriek die niet meer bestaat. In een museum worden ze goed bewaard en tentoongesteld aan publiek. Hebben jullie thuis antiek staan? Zouden die spullen ook in een museum kunnen staan? Waarom wel/niet? Zouden spullen die je nu thuis hebt ook later antiek kunnen worden? Waarom?

15 lesbrief - les 2 Opdrachten - vervolg 3. Een afvaldagboek Nu de leerlingen weten dat afval niet altijd zomaar afval is, maar dat er ook andere dingen mee kunnen gebeuren: geef iedereen de opdracht om een aantal dagen of een week lang een afvaldagboek bij te houden (zie voorbeeld op website). Evalueer na het bijhouden van de dagboeken de resultaten aan de hand van de volgende vragen: Wat gooi je allemaal weg? Zijn er veel dezelfde dingen die je weggooit? Welke spullen zijn dit? Zitten er tussen de spullen die je weggooit dingen die in één van de categorieën uit opdracht 5 zouden kunnen vallen? Zitten er bij de spullen die je nu weggooit ook spullen die later misschien wel eens van waarde zouden kunnen zijn? Zo ja: welke spullen en waarom denk je dat deze waarde zouden kunnen hebben? Extra lessuggestie Op de website staan onder het kopje Extra verschillende extra lessuggesties. Deze opdrachten zijn uit te voeren ter aanvulling op het lesmateriaal en de voorgeschreven opdrachten bij iedere les. Voor les 2 is de extra lessuggestie als volgt: Op bezoek bij ACV: Gegevens voor een optionele excursie naar het afvalbrengstation, waar de leerlingen meer kunnen leren over de wereld van afval en hoe dit alles tegenwoordig wordt geregeld en verwerkt.

16 Bijlage 1 - les 2 afvaldagboek Van: Dag: Wat heb je weggegooid In welke categorie zou het kunnen passen? Ochtend Middag Avond Dag: Wat heb je weggegooid In welke categorie zou het kunnen passen? Ochtend Middag Avond

17 lesbrief - les 3 Voorbereiding Bekijk het filmpje bij les 3 van de website; bezoek de website van Museum Veenendaal; zoek en bepaal samen met de klas wat voor afvalschat jullie mee willen nemen naar het museum. Materiaal De website Afvalschatten (les 3); een klassikale afvalschat; Neem naast de leerkracht 4 begeleiders mee (waarvan een actieve rol wordt gevraagd) Lesdoelen Lesinhoud Leerlingen kunnen aangeven wat een afvalschat is of zou kunnen zijn. Leerlingen kunnen zelf een afvalschat kiezen op basis van het geleerde uit les 1 en 2. Leerlingen vertellen meer over de afvalschatten in Museum Veenendaal en op welke manier deze tentoongesteld zijn. Tijdens deze les gaan de leerlingen op bezoek bij Museum Veenendaal. Ze nemen met hun klas een voorwerp mee naar het museum voor de speciale afvalschat-vitrine. Daarnaast maken een schatzoektocht door het museum waarbij ze onder andere langs verschillende herkenbare geschiedenispunten uit les 1 komen (veen- en turfwinning, sigarenfabriek, wolfabriek). De leerlingen leren meer over hoe deze spullen in het museum zijn beland en hoe ze straks zelf hun eigen afvalschattententoonstelling het best kunnen neerzetten.

18 lesbrief - les 3 inleiding Tijdsduur: 5 minuten Bespreek kort met de leerlingen wat ze vandaag gaan doen. kern Tijdsduur: 75 minuten De leerlingen krijgen beter inzicht in de geschiedenis van afval en van Veenendaal. En mogen hier zelf een bijdrage aan doen! afsluiting Tijdsduur: 5 minuten Bespreek het museumbezoek kort na met de leerlingen, wat zijn de nieuwe dingen die ze geleerd hebben. Wat wisten ze al over de geschiedenis van Veenendaal of over de geschiedenis van afval? Wat was nieuw? Opdrachten 1. De afvalschat van de klas Bekijk het filmpje bij opdracht 7 van les 3 op de website. In de vorige lessen hebben jullie meer geleerd over de geschiedenis van Veenendaal, over de geschiedenis van afval en hoe afval meer kan zijn dan alleen iets dat je in de prullenbak gooit. Tijdens deze les gaan jullie een bezoek brengen aan het historisch Museum Veenendaal. Dit museum staat vol met afvalschatten : oude gebruiksvoorwerpen die normaal gesproken weggegooid zouden worden, maar in het museum hernieuwde waarde hebben gekregen. Speciaal voor de klassen die dit project uitvoeren heeft Museum Veenendaal een heuse museumvitrine vrijgemaakt. Op deze plek mogen alle klassen die langskomen hun eigen afvalschat plaatsen, zodat er op het einde een kleine tentoonstellingshoek ontstaat met bijzondere afvalschatten van scholen van nu. Vertel de leerlingen dat jullie met de klas één voorwerp mogen meenemen dat de afvalschat van jullie klas wordt. Het voorwerp moet iets zijn dat normaal gesproken door jullie weggegooid wordt (en dus eigenlijk een stuk afval is), maar dat voor een museum best wel eens als een schat gezien zou kunnen worden (omdat het kunst is, omdat het geld waard is, omdat het deel van een bijzondere verzameling is, of omdat het ons bijvoorbeeld iets leert over vroeger). Je zou hierbij kunnen denken aan een vol schoolschrift, een oude schoolkalender, een vulpen, een verzameling van lege pakjes drinken uit de schoolpauze etc. Maak, als jullie de afvalschat van jullie klas gekozen hebben, een mooi kaartje voor in de vitrine. Zet hierop wat het is, het jaartal, jullie klas en de naam van jullie school. Neem dit alles mee naar het museum tijdens jullie bezoek.

19 lesbrief - les 3 Opdrachten 2. Schatzoeken in het museum Tijdens het bezoek aan Museum Veenendaal worden jullie opgevangen door een medewerker van het museum. Deze zal als eerst een korte introductie geven over het museum en wat hier allemaal te zien is. Ook wordt de meegebrachte afvalschat van de klas besproken en in de vitrine geplaatst. Daarna krijgen de leerlingen een vragenlijst en gaan ze schatzoeken in het museum. Door middel van vragen en kleine opdrachten worden de leerlingen langs de verschillende geschiedenispunten uit les 1 geleid (veen- en turfwinning, sigarenfabriek, wolfabriek). Ze leren meer over hoe deze spullen (die vroeger veelal gewoon gebruiksvoorwerpen waren) in het museum zijn beland en hoe afval hier een echte afvalschat kan worden. Ook blikken ze alvast vooruit op les 4 waarin ze zelf een afvalschattententoonstelling gaan maken. De afsluiting vindt plaats door middel van het kort bespreken van de vragenlijst en nog wat extra tips om mee te nemen naar de laatste les. Tip voor de leerkracht Bekijk voorafgaand aan het bezoek met de leerlingen alvast even de website van het museum (link staat op Afvalschattenwebsite onder les 3, opdracht 8) Neem naast de leerkracht 4 begeleiders mee (waarvan een actieve rol wordt gevraagd) Vertel de leerlingen wat de regels van een museum zijn (niet rennen, schreeuwen, niet zomaar overal aankomen etc.) Verdeel de leerlingen van tevoren in de klas eventueel alvast in groepjes (5 groepjes) voor de schatzoektocht, zodat dit niet ter plekke in het museum hoeft te worden gedaan. Extra lessuggestie Op de website staan onder het kopje Extra verschillende extra lessuggesties. Deze opdrachten zijn uit te voeren ter aanvulling op het lesmateriaal en de voorgeschreven opdrachten bij iedere les. Voor les 3 is de extra lessuggestie als volgt: Schatgraven: In het museum hebben de leerlingen heel veel afvalschatten gezien. Sommige spullen heeft het museum gekregen, maar vaak zijn het ook afvalresten die vroeger zijn weggegooid en nu weer zijn gevonden of opgegraven. Met deze opdracht gaan de leerlingen zelf hun afval begraven en, wie weet, wordt dit afval over 100 jaar ook wel als schat uit de grond gehaald en in een museum gezet!

20 lesbrief - les 4 Voorbereiding Bekijk het filmpje bij les 4 van de website; bedenk eventueel alvast wat voorbeelden voor mogelijke thema s voor jullie tentoonstelling en de ruimte waar jullie deze willen houden. Materiaal De website Afvalschatten (les 4); een tentoonstellingsruimte; wat knutselmateriaal (papier, schaar, stiften/pennen); een fotocamera. Lesdoelen Leerlingen kunnen al het geleerde uit de eerdere lessen in de praktijk brengen. Leerlingen leren een stuk afval opnieuw te waarderen en er zo naar te kijken dat het ook een schat zou kunnen zijn. Leerlingen weten samen met de klas een echte tentoonstelling neer te zetten. Lesinhoud Nu de leerlingen alles over de geschiedenis van Veenendaal, afval en de waarde van afval weten, gaan ze tijdens deze les aan de slag om zelf hun eigen afvalschattententoonstelling te maken!

21 lesbrief - les 4 inleiding Tijdsduur: 5 minuten Bespreek kort met de leerlingen wat ze vandaag gaan doen. kern Tijdsduur: 75 minuten De leerlingen gaan zelf een tentoonstelling maken en leren welke stappen hier voor nodig zijn. afsluiting Tijdsduur: 5 minuten Bespreek de tentoonstelling kort na met de leerlingen. Wat hebben ze hier van geleerd? Wat zouden een volgende keer anders doen? Opdrachten 1. Een echte afvalschattententoonstelling Bekijk het filmpje bij les 4 van de website. Nu de leerlingen alles over de geschiedenis van Veenendaal, afval en de waarde van afval weten, gaan ze tijdens deze les aan de slag om zelf hun eigen afvalschattententoonstelling te maken. Ze hebben hiervoor natuurlijk al een beetje geoefend tijdens het gezamenlijk uitkiezen van een klassikale afvalschat. Maar nu gaan jullie echt met de hele klas allemaal samen één grote tentoonstelling maken net als in het museum! Stap 1: Het thema bepalen Bepaal samen met de leerlingen het thema van de tentoonstelling. Het Museum Veenendaal laat met zijn afvalschatten de geschiedenis van Veenendaal zien. Maar wat willen jullie als klas laten zien? Je kunt kiezen uit een algemeen thema (bijv. Een week uit het leven van een klas in 2014) of een thema gekoppeld aan één van de eerdere 5 afvalcategorieën (recycling, kunst, geld etc.) Bekijk hieronder een paar voorbeelden: Een week uit het leven van groep 5 van de.school Een klas vol verzamelingen Afvalkunstwerken Schatten uit grootmoederstijd Stap 2: Afvalschatten verzamelen en bespreken Als het thema bepaald is: vraag dan aan iedere leerling of zij binnen dat thema één afvalschat kunnen verzamelen en meenemen. Bekijk en bespreek alle meegenomen afvalschatten in de klas en laat de leerlingen elkaar vertellen waarom ze dit voorwerp of dit stuk afval hebben meegenomen (en waarom het volgens hen een schat is).

22 lesbrief - les 4 Opdrachten - vervolg Stap 3: Kies een manier van tentoonstellen Bespreek gezamenlijk hoe jullie de tentoonstelling willen inrichten. Bekijk hiervoor ter inspiratie de voorbeelden op de website onder les 4, opdracht 9. Willen jullie de spullen exposeren op basis van tijd (van oud naar nieuw), op basis van categorie (pennen bij de pennen, schriften bij de schriften) of op een andere manier? Stap 4: Kies een tentoonstellingsruimte Waar gaan jullie de afvalschattententoonstelling exposeren? Wordt dit gedaan in een hoek van de klas of misschien wel in een andere ruimte op school? En als dan de ruimte gekozen is: zetten jullie de spullen dan neer op tafels? Hangen jullie ze op? Worden ze misschien wel ergens in een vitrine van school neergezet? Bedenk samen hoe jullie afvalschatten het mooiste tot hun recht komen. Stap 5: Het inrichten van de tentoonstelling Nu jullie alle spullen hebben verzameld en alles goed hebben uitgedacht, kan het inrichten van de tentoonstelling beginnen! Zet samen alles zo goed en mooi mogelijk neer en zorg ervoor dat jullie afvalstukken echte museumschatten lijken. Dit kun je nog beter benadrukken door gebruik te maken van mooie doeken of kleden over de tafels, mooie gekleurde papieren achtergronden en natuurlijk bordjes/kaartjes bij jullie voorwerpen! Zet hierop bijvoorbeeld je naam, wat het voorwerp is, uit welk jaartal het komt en waarom het volgens jou een afvalschat is. Stap 6: Foto maken! Is de tentoonstelling helemaal klaar en ingericht? Maak dan met de klas 3 mooie foto s van jullie tentoonstelling. Stuur deze samen met de antwoorden op onderstaande vragen op naar Fatima van. Fatima verzamelt de afvalschattententoonstellingen van alle scholen en zet deze op de Afvalschattenwebsite. Aan het einde van het project kunnen jullie onder het kopje afvalschattententoonstelling dus alle tentoonstellingen terugzien! Vragen voor bij de foto s: Naam school en klas Naam/thema van de tentoonstelling Wat voor afval hebben jullie gebruikt Waarom zijn deze afvalstukken volgens jullie schatten

23 lesbrief - les 4 Opdrachten Extra lessuggestie Op de website staan onder het kopje Extra verschillende extra lessuggesties. Deze opdrachten zijn uit te voeren ter aanvulling op het lesmateriaal en de voorgeschreven opdrachten bij iedere les. Voor les 4 is de extra lessuggestie als volgt: Welkom bij de afvalschattententoonstelling!: Tijdens deze les hebben de leerlingen zelf een afvalschattententoonstelling gemaakt. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je van die tentoonstelling een expositie maakt zoals je deze écht in een museum ziet? Een expositie met tekstbordjes, routepijlen, logo s en een openingsposter. Tijdens deze extra opdracht kun je dit project mooi afsluiten door met behulp van een stappenplan je tentoonstelling nóg mooier te maken en er een echt publiek voor uit te nodigen.

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Papier maken in de klas

Papier maken in de klas Energieneutraal 2040 Aalsmeer - Amstelveen - Diemen - Ouder-Amstel - Uithoorn Groep 5 t/m 8 Informatieblad + Docentenhandleiding De regio zit vol energie! www.natuurmilieuweb.nl Overzicht Colofon COLOFON

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

LESBRIEF LES 3 DE APPELTAARTLES SAMENVATTING LES 3 BENODIGDHEDEN DUUR WERKVORMEN LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING

LESBRIEF LES 3 DE APPELTAARTLES SAMENVATTING LES 3 BENODIGDHEDEN DUUR WERKVORMEN LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING SAMENVATTING In deze les maken de leerlingen kennis met de andere verspilling die gepaard gaat met het weggooien van voedsel. Ze ontdekken dat alles wat nodig is om een voedselproduct in de winkel te krijgen,

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

LESBRIEF LES 3 DE APPELTAARTLES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LEGENDA LESDOELEN. De impact van voedselverspilling

LESBRIEF LES 3 DE APPELTAARTLES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LEGENDA LESDOELEN. De impact van voedselverspilling De impact van voedselverspilling SAMENVATTING In deze les maken de leerlingen kennis met de andere verspilling die gepaard gaat met het weggooien van voedsel. Ze ontdekken dat alles wat nodig is om een

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief:

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief: Tim eet op Texel 3 en 4 6 Afval Klassengesprek - knutselen Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: beseffen dat er veel voedsel weggegooid wordt. beseffen dat verpakkingsmateriaal van voedsel veel

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden van wordt uitgediept, namelijk de manier waarop de

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie.

Het project is ontwikkeld voor leerlingen van groepen 3 en 4. Het is een eerste kennismaking met een museum en haar collectie. Lesbrief Verzamelen Inleiding In het kader van een bezoek aan Museum Tweestromenland is deze lesbrief ontwikkeld. Het thema verzamelen staat hierin centraal. Een collectie van een museum heeft immers veel

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 7-8 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden, in

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

Lesbrief voor onderbouw

Lesbrief voor onderbouw Lesbrief voor onderbouw SWEEPDREAMS Acrobatisch veegspektakel In deze nieuwste voorstelling van duo Gi-Jo vegen twee wereldvegers de wereld schoon. Terwijl zij hun werk doen, verliezen ze zich in hun fantasie.

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Bekijkjetoekomstnu.nl

Bekijkjetoekomstnu.nl Bekijkjetoekomstnu.nl Vandaag gaan we aan de slag met Lesbrief 1: Beroepen Naam: Klas: School: VMBO: BL KL TL (omcirkel) Heb jij een droomberoep? En wil je weten welke beroepen er nog meer zijn? Op www.bekijkjetoekomstnu.nl

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Tekenen met Licht. It s your time to shine!

Tekenen met Licht. It s your time to shine! Tekenen met Licht It s your time to shine! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Tekenen met licht Inleiding Tekenen met

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling Het waarom van voedselverspilling SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp voedselverspilling uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie