GROENBLAUWE REGIOBIJEENKOMST FLORERENDE BEDRIJVENTERREINEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROENBLAUWE REGIOBIJEENKOMST FLORERENDE BEDRIJVENTERREINEN"

Transcriptie

1 GROENBLAUWE REGIOBIJEENKOMST FLORERENDE BEDRIJVENTERREINEN Impressie van Groenblauwe regiobijeenkomst over Florerende Bedrijventerreinen Locatie: Unipro BV Haaksbergen woensdag 1 juli 2015

2 Meer groen realiseren voor een leefbare, duurzame stad DuurzaamDoor (RVO), Branchevereniging VHG, NL Greenlabel, GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling) en de Natuur en Milieufederaties zien dat biodiversiteit bijdraagt aan een hogere kwaliteit van de leefbaarheid in de stad. En dat meer biodiversiteit kan ontstaan als bedrijven, overheden, onderzoekers, docenten/studenten en bewoners/maatschappelijke organisaties in een evenwichtige mix samenwerken. Daarom werken wij gemotiveerd samen aan een reeks regiobijeenkomsten waar kennisdelen, leren van elkaar, co-creëren tussen verschillende partijen over groene oplossingen centraal staan. Donderdag 23 april 2015 vond de aftrap plaats in Eindhoven over de verbinding van groen en water. Met zo n 80 deelnemers variërend van hovenier tot gemeente ambtenaar, van waterschapsprofessional tot groen docent, van onderzoeker WUR tot Vlinderstichting, van ontwerpbureau tot universiteit van Delft, van vertegenwoordiging van ministerie van IenM tot wethouder waren we te gast bij de Design Academy; Een bewuste keuze om de verbinding met het onderwijs te verstevigen. Woensdag 1 juli 2015 waren we te gast bij Unipro BV (productie van lijmen en kunstharsvloeren) in Haaksbergen. Biodiversiteit op bedrijventerreinen stond hier als centraal thema in het midden. Ook hier weer een gevarieerd gezelschap dat zich over vier verschillende vraagstukken uit de regio boog. De kracht van groen Natuurlijk, groen is mooi in onze stedelijke omgeving. Maar er is veel meer. Groen werkt bufferend op de effecten van klimaatverandering en kan fijnstof wegvangen. Groen levert ook geld op (bijvoorbeeld in de vorm van energiewinst, een hogere waarde voor onroerend goed, een besparing op zorgkosten). Groen bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen, versterkt de kwaliteit van de leefomgeving en geeft een impuls aan de sociale samenhang in wijken. Groen versterkt de biodiversiteit. Groen is een vestigingsfactor voor bedrijven. De kracht van samenwerken Door samen te werken leren we van elkaar, delen we kennis, doen we inspiratie en nooit bedachte ideeën op, creëren we toegevoegde waarde voor elkaars projecten, versnellen we in onze eigen werkzaamheden, realiseren we nieuwe netwerkverbindingen en betrokkenheid.

3 Lodewijk Hoekstra was dagvoorzitter. Hij is co-founder van NL Greenlabel ( platform voor duurzame tuinen en buitenruimtes) en TV-presentator (Eigen Huis & Tuin, Green-Kids). Hij zet zich met passie in om onze leefomgeving te verduurzamen. Op deze hete dag houdt het sedumdak en de aardkou van het gebouw van Unipro BV ons koel. Dit gebouw weerspiegelt hun visie op duurzaamheid waarbij Noaberschap een belangrijke waarde is. Unipro heeft de Groene Twinkeling prijs gewonnen! Zij laten zien dat het anders kan en moet én dat duurzaamheid loont. De afgelopen 3 jaar is hun omzet verdubbeld. People-Planet-Profit- Passie

4 Maurice Beijk MVO ambassadeur, specialist Duurzaam Bouwen Unipro

5 Ronde tafel over Florerende Bedrijventerreinen Ellen Prent, wethouder Haaksbergen Mark van Mast, bedrijvenparkmanager Enschede Jan van Dijk, voorzitter Stichting Avifauna Zwolle Arbeidsmarkt vraagt om bedrijventerreinen die aantrekkelijk zijn Uitdaging om Raad en andere bedrijven mee te krijgen (markt nog niet overal rijp voor natuurlijke bedrijventerreinen) Kansen voor tijdelijke natuur en om natuur te laten zien met bv een camera op nest, daar kunnen natuurorganisaties bij helpen Werk samen, ook met lokale natuurorganisaties Gemeente heeft actieve facilteringsrol, zonder de regie te voeren.

6 Inspiratie van de jonge generatie Quinten Pellegrom net afgestudeerd Saxion Hogeschool Groene investeringen in gebiedsontwikkeling Houding van bedrijven: Wat hebben wij ermee te maken? Waarom moeten we ervoor betalen? Wel investeren omdat: Directe relatie met dienst/product Directe relatie met gebouw en omgeving Kleine fysieke afstand tot bedrijf Profileren Gebruik de expertise van de partners Koplopers zorgen voor inspiratie bij anderen!

7 In gesprek over de praktijk In groepen van diverse samenstelling werd gewerkt met een viertal concrete casussen in Overijssel waarin de uitdaging was om groene en blauwe (water) vraagstukken in samenhang met bedrijventerreinen op te lossen. Oosterweilanden Oosterweilanden is een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein in de gemeente Twenterand met de ambitie van een natuurlijke uitstraling, passend binnen het landschap, en een hoge mate van duurzaamheid. Het bedrijventerrein ligt langs het lintdorp Vriezenveen. De komende 30 jaar vindt naast het bedrijventerrein zandwinning plaats, waardoor er een zandwinplas zal ontstaan. Aan de andere zijde grenst de zandwinplas aan een kwetsbaar natuurgebiedje. Het bedrijventerrein moet ruimtelijk ingepast worden in een nog groene en open zone, die Duitsland verbindt met de Sallandse Heuvelrug. Het bedrijventerrein is onderdeel van een regionale groen-blauwe structuur visie. De gemeente zoekt naar mogelijkheden om bedrijven te verleiden deze ambities voor een natuurlijke uitstraling en duurzaamheid ook bij de ontwikkeling van individuele bedrijfsgebouwen en terreinen te verwezenlijken. Duurzaamheid is daarbij breder dan energie ; het gaat ook om groen en blauw en beeldkwaliteit. Beeldbepalend voorbeeldbedrijf en ruimtelijke inrichting Opvallend was dat de discussie vooral inging op de hoe (proces) en wat (inhoud) vragen en niet zozeer op de waarom vraag. Van essentieel belang is het dat de eerste bedrijven het goede voorbeeld geven, zij zijn beeldbepalend. Het begint al vooraf, samen ambities bepalen en ideeën uitwerken. Daarnaast is het van belang een gemeenschappelijke visie, ambitie en toekomstbeeld te hebben en dit ook te verwoorden in bijvoorbeeld De Groene Loper. Het zijn vooral lokale bedrijven, die zich zullen vestigen. Dit geeft kansen voor binding met het gebied en de bewoners. Bedrijven maken van het bedrijventerrein een uitloopgebied voor de bewoners. Het geeft mogelijkheden om de groen-blauwe structuur te integreren in de bedrijfsgebouwen via de gevels en daken. Koppel functies en gebruikswaarden aan elkaar en wissel deze uit tussen de bedrijven. Bijvoorbeeld koeling en water, energie opwekken, -opslag en gebruik, groene daken en moestuin.

8 De gemeente kan zelf richting gevend zijn: openbare ruimte al beeldbepalend inrichten, groenstructuur vooraf aanleggen in plaats van sluitstuk te laten zijn. Richt bekend, en laat deze als ambassadeurs werken. Breng in kaart welke actoren, welke producten leveren en welke productvraag hebben. het in voor recreatief medegebruik. Gemeente doet zelf de gronduitgifte. Dit geeft kansen via bijvoorbeeld stimulans door gebruik van duurzaamheidsscore of gebruik van BREEAM. Gemeente kan via bepalingen wel enige sturing geven, bijvoorbeeld door te stellen dat geparkeerde auto s niet zichtbaar mogen zijn Gezamenlijk ambitieniveau Als hoofdconclusie komt naar voren: het onderkennen van gezamenlijke waarden en gedeeld ambitieniveau, zoals veiligheid en groen-blauwe structuren voor een prettige en gezonde werkomgeving. Als concrete realisatie: Gemeente kan daarbij vooraf de hoofdstructuur, lijnen en elementen, De gemeente heeft al een netwerk en organisatiestructuur gecreëerd. Ontwerpateliers zijn gehouden, een klankbordgroep met een brede samenstelling van bedrijven, bewoners en maatschappelijke organisaties is ingesteld. Hierop kan voorgebouwd worden. Vorm een informele kerngroep van enkele koplopers, deze zijn bij de gemeente aanleggen. Start met enkele enthousiaste bedrijven/partners om het ambitieniveau te concretiseren en daarmee beeldbepalend laten zijn. Nodig initiatiefnemers (en medeondernemers) als Maurice Beijk uit voor inspiratie, stimulans en concreet maken (zien is geloven).

9 Stepelerveld in Haaksbergen Unipro is een chemisch bedrijf in Haaksbergen. Sinds medio 2014 zijn ze gevestigd op het nieuwe industrieterrein Stepelerveld. De kracht van het bedrijfspand van Unipro is te vinden in de uitgekiende combinatie van verschillende energiezuinige en duurzame maatregelen. Berekeningen van GPR-gebouw tonen aan dat Unipro een "rapportcijfer" haalt van 8,66 voor haar duurzaamheids-prestaties. Met het gebruik van gezond verstand en uitgekiende maatregelen is onder andere het verbruik van energie en water sterk beperkt. Het pand heeft geen gas-aansluiting. Een warmtepomp, gecombineerd met een WKO-installatie en op biomassa gestookte pelletkachels, zorgen dat een gasaansluiting overbodig is en dat Unipro volledig CO 2 -neutraal opereert, zowel in de kantooromgeving als tijdens het productieproces. Dit is uniek voor een productiebedrijf. Er wordt veel samengewerkt met verschillende onderwijsinstellingen, hoge scholen, universiteiten, klanten en leveranciers. Unipro is continu op zoek naar mogelijkheden voor co-creatie, samenwerking én het ontwikkelen van duurzame oplossingen. Samen met de gemeente Haaksbergen en de Provincie Overijssel werkt Maurice aan de verdere ontwikkeling van het industrieterrein waar Unipro nu nog als enige is gevestigd. De hoofddoelstelling is hier een industrieterrein te ontwikkelen met een energiezuinige infrastructuur, duurzame gebouwen en zo duurzaam mogelijke productieprocessen, waarvoor Unipro als voorbeeld wordt gesteld. Er worden onder andere "smart roads" aangelegd, met reflecterend granulaat in plaats van een overkill aan verlichting. Maurice Beijk (Unipro) vraagt aan de groep welke invalshoeken/aspecten/ thema s zijn we vergeten om het bedrijventerrein verder te vervolmaken? Welke kansen kunnen we nog benutten? Ellen Prent (wethouder) wil weten hoe ze van idee naar uitvoering komen. Hoe, waar beginnen etc.? Innovatief blijven door andere partijen te zoeken, andere verdienmodellen, middelen etc. Creëer een vindbare (online) landingsplek een soort Marktplaats waar ideeën open kunnen worden gespuid Maak een proeftuin/broedplaats/een ontwikkelruimte met vrijheid om te experimenteren Collectieve zonnepanelen; met SDE financiering is dat haalbaar Nieuwe businessmodellen/-producten maken op basis van circulaire economie Road for road principe toepassen (nieuw voor oud)

10 Borging naar toekomst zodat je duurzame ambitie ook stand houdt uitgiftevoorwaarden, bedrijfsfilosofie, etc.) Recreatie en toerisme bevorderen door de koppeling te zoeken met faciliteiten in de omgeving. Naar een ander schaalniveau brengen, verbinden met regionale initiatieven zoals wandel-/fietspaden, Verander de EMVI criteria door ze te koppelen aan CO2 prestaties bij aanbestedingen zodat meer bewustwording ontstaat en ook meer ruimte voor lokale ondernemers. Het begint met politieke ambitie. Bepaal uitgiftevoorwaarden (zoals bedrijfsfilosofie) zodat ook de borging op lange termijn gecoverd is Fondsen zoals Triodos betrekken voor gelijkgestemde bedrijven maar ook om te investeren Zoek naar een blijvende projectontwikkelaar (dus geen hit and runner) Betrek de jeugd bij de plannenmakerij. Ontwikkel een gemeenschappelijke taal Creëer nieuwe opleidingen, stageplekken Landschap respect voor de natuur, historische waarde, behouden wat er is en meer laten worden kinderboerderij (met Aveleijn) Oogstbaar landschap maken Structuur en orde loslaten, meer recht doen aan het landschap door de natuurlijke settings te volgen Aansluiten bij historische (landschappelijke) structuren zoals houtwallen, hagen etc. Kruidenvegetatie in plaats van gazon Stel een gebiedsvisie op en wat kunnen potentiële bedrijven bijdragen aan het geheel? Werk samen met natuurorganisaties, kijk naar de Rijksnatuurvisie voor aanknopingspunten. Bedrijventerrein is daarin nog niet opgenomen, dus biedt dat kansen Lokaal service, economie, betrokkenheid etc. Stadsontwikkeling combineren met het industrieterrein compenseren van wat elders niet lukt (CO 2 etc.) Services aanbieden op facilitair gebied voor de medewerkers zoals boodschappendienst met duurzame vervoer. Goed voor de lokale economie, goed voor welbevinden medewerkers en bij koppeling Aveleijn oid, goed voor de omgeving Samenwerken met de buurt, benut lokale kennis (op alle gebieden) Win/win; zoek gelijkgestemden; zoek ambassadeurs en betrek alle O s erbij Zoek actief naar bedrijven die moeten (ofwel niet kunnen uitbreiden, imagoprobleem etc.). Betrek potentiële bedrijven uit je netwerk. Spread the word, speur oude terreinen af Natuureducatiecentrum plaatsen Functie-/sectorenmenging zoals educatie en recreatie door versterken van educatieve functies zoals regulier onderwijs en herintreders/participatiewet. Bedrijfsschool zoals MBO of ambachtsschool

11

12

13 Hessenpoort, Natuurlijk! Zwolle Hessenpoort, Natuurlijk! Op initiatief van Wehkamp, en in samenwerking met RVO (DuurzaamDoor) en Natuur en Milieu Overijssel kwam op 20 mei j.l. de Initiatiefgroep Hessenpoort, Natuurlijk! de eerste maal bij elkaar. Deze groep bestaat uit een mix van bedrijven, overheid, lokale natuurorganisaties. De groep heeft de mogelijkheden voor het verder vergroenen en natuurrijker maken van het bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle in beeld gebracht. De Initiatiefgroep wil haar ervaringen graag delen met de deelnemers en vraagt welke volgende stappen naar realisatie gezet kunnen worden. Vraag in de workshop: hoe krijg je maatregelen in de praktijk voor elkaar, welke partijen heb je daarbij nodig en welke rol die partijen zouden kunnen spelen. Waarom Hessenpoort groener en natuurrijker maken? profijt voor marketing, uitstraling en vestigingsklimaat; creëren van een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving voor medewerkers; bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen; financiële aantrekkelijkheid van een groen bedrijventerrein; esthetische waarde; belang voor de natuur. De deelnemers voegden er aan toe dat de sociale cohesie op het bedrijventerrein ook verstrekt kan worden door vergroeningsmaatregelen. Dit gebeurt bv. doordat nieuwe coalities worden gevormd en medewerkers van bedrijven bij de maatregelen betrokken (kunnen) worden. In combinatie met moestuinen of pluktuinen ontmoeten mensen elkaar daar en wordt er (bijvoorbeeld) ook onderling uitgewisseld wat met de verschillende groentes gemaakt kan worden. Concrete maatregelen Ideeën waarmee Hessenpoort een stuk groener en natuurrijker gemaakt kan worden liggen met name op het gebied van natuur/biodiversiteit, duurzaamheid en energie, aantrekkelijke en gezonde werkomgeving en voedsel. Als aandachtspunt werd meegegeven dat veel van de maatregelen nogal wat ruimte kosten. Die zijn wellicht momenteel wel te realiseren maar niet meer als het terrein in zijn geheel is uitgegeven, wat uiteindelijk wel de bedoeling is. Bedrijven kunnen zelf ook naar hun eigen terreinen en gebouwen kijken. Om meerwaarde te creëren is het zinvol om de natuurlijke inrichting van bedrijventerreinen en openbaar groen op elkaar af te stemmen. Onder de hoogspanningsleidingen op het bedrijventerrein zal naar verwachting niet veel animo zijn om te bouwen. Deze strook leent zich daarom bij uitstek voor het aanleggen van een (permanente) groene en natuurrijke strook. Het lijkt handig om een onderscheid te maken in de verschillende terreinen: huidig bebouwd, nu nog braak maar wordt wel bebouwd en de groenblijvende terreinen of terreindelen.

14 De volgende maatregelen werden kansrijk geacht voor realisatie op korte termijn (= < 2 jaar): aanwijzen van tijdelijke natuur (cf. landelijke ontheffing) + invulling hiervan; aanleg van twee oeverzwaluwwanden; maatregelen voor (wilde) bijen; aanleg fitnessroute met toestellen voor werknemers op het bedrijventerrein; wijziging in beheer (minder oppervlakte begrazing door schapen); mini tree (fruitboom); onder de hoogspanningsleidingen aanleggen van schrale weides met bijzonder soorten; realisatie van de groenblauwe structuur en (tijdelijke) natuur en deze beleefbaar maken; De volgende maatregelen werden kansrijk geacht voor de wat langere termijn: een inrichtingsplan voor blijvende natuur; uniforme uitgangspunten in idee en uitstraling voor het hele bedrijventerrein; aanleg moestuinen fruit; de aanleg van een zonneweide (zonnepanelen); aanleg van helofytenfilters voor het reinigen van afvalwater. Wie zijn er nodig? Welke partijen zijn er nodig om de ideeën uit te kunnen uitvoeren? Bedrijven/ ondernemers, gemeente in de rol van makelaar, personeel van bedrijven en het onderwijs, waarbij Natuur en Milieu Overijssel, of de gemeente en het parkmanagement de regie zou moeten nemen als het gaat om vergroenen van het bedrijventerrein. Maar wellicht is belangrijker dat bevlogen mensen de regie hebben dan bij welke organisatie ze werken. Een leuke suggestie was om een enquête te houden onder de medewerkers van bedrijven op Hessenpoort en ze te vragen welke hobby s ze hebben. Mensen met hobby s op het gebied van natuur zouden gevraagd kunnen worden om mee te denken over de vergroening van hun bedrijf maar bijvoorbeeld ook binnen de bedrijven een ambassadeursrol kunnen spelen voor de vergroeningsmaatregelen op het bedrijventerrein. Verder werd geopperd om bedrijven zelf ambassadeur te laten zijn voor bepaalde soorten. Zo zou een drukkerij zichzelf kunnen associëren met de kleurrijke dagvlinders op het bedrijventerrein. te vinden en die te betrekken wordt de slagingskans van de maatregelen een stuk groter. Een soort marktplaats voor groene ideeën op te zetten. Bedrijven kunnen een dienst leveren aan de Initiatiefgroep. Bijvoorbeeld: een drukkerij die bijdraagt aan het maken van promotiemateriaal voor het bedrijventerrein. Met gezinnen van de werknemers op Hessenpoort bloemen te zaaien (met inheems materiaal) en hiervan pluktuinen te maken. Hiermee kun je mensen snel betrekken, kinderen vinden het erg leuk en je kunt er veel communicatie en educatie aan vast knopen. Opbrengst In september komt de initiatiefgroep Hessenpoort, Natuurlijk! weer bij elkaar om te bespreken hoe concrete stappen naar realisatie gezet kunnen worden. De nieuwe ideeën, inzichten en resultaten van de bijeenkomst Florerende Bedrijventerreinen vormen hiervoor een nuttige basis. Verder werden geopperd het organiseren van culturele activiteiten, nieuwkomers aanzetten tot gebouwaanpassingen en de Tips van deelnemers Als het lukt om gepassioneerde personen op het bedrijventerrein zelf

15 En denk ook aan de MIA/VAMIL regeling!

16 Kruidentuin als blijk van dank Als blijk van dank voor de gastvrijheid van Unipro en aan de sprekers van de bijeenkomst hebben de organisatoren van deze dag een kruidentuin aangeboden op het dakterras van Unipro. Remi en Truus, werknemers van Aveleijn namen de tuin in ontvangst. Zij zorgen voor het onderhoud en gebruiken de kruiden in het bedrijfsrestaurant.

17 Samen investeren in het havengebied van Enschede Richard Belshof en Peter Dijkstra, van de gemeente Enschede vertellen waar de gemeente tegenaan loopt: het Havengebied (aan de westkant van Enschede en eindpunt van het Twentekanaal) is een belangrijke economische motor van Enschede met 300 bedrijven en 6000 werknemers. Het betreffen vooral arbeidsplaatsen in de industrie, groothandel, bouw en transport. Bedrijven zoals Vredestein, BTG, Apollo, VION Foodgroup, Pulp Contain zijn er gevestigd. Het havengebied is uniek gezien de grootte, het type arbeidsplaatsen, het vele groen, en de mogelijkheid van vestiging van bedrijven in een hogere milieucategorie. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om het gebied te profileren, te verduurzamen en bedrijvigheid te stimuleren. Het traject Jij maakt het Havengebied is gestart samen met werknemers, ondernemers, gemeente en provincie Overijssel om het havengebied groener, prettiger en leefbaarder te maken. Dit heeft bijv. geleid tot het aanleggen van wandelpaden met en door werknemers. De economische tijden zijn echter verandert dit vraagt scherpe keuzes van de gemeente, ook bij het beheer, onderhoud en de inrichting van de openbare ruimte. Dit leidt tot de volgende vragen: Welke mogelijkheden zijn er om biodiversiteit te vergroten zonder dat de functionaliteit van het havengebied verloren gaat? Hoe kunnen we het Havengebied als bedrijventerrein groen, biodivers, herkenbaar en aantrekkelijk houden voor bedrijven en medewerkers terwijl aan de andere kant moet worden bezuinigd? Wat is er nodig van de verschillende partijen om deze nieuwe manier van samenwerken aan te jagen? Welke mogelijkheden zien jullie nog meer om de doelen te bereiken? Denk, durf en doe integraal Zoek samen naar een overkoepelend verhaal en duidelijke visie dat verder gaat dan de werkgelegenheid, het groen, of de uitstraling.

18 Werk samen en verbindt mensen, doelen, functies en het gebied met de omgeving Werk samen met omgeving, bewoners, (belangen)verenigingen, overheid, ondernemers en onderwijs/onderzoek. Met name de buurten Twekkelerveld en Stadsveld betrekken en onderdeel maken van het plan voor draagvlak en om andersssoortige activiteiten te stimuleren (bijv. recreatie). En met kennisinstellingen zoals de UT Twente (biomassa), Saxion(milieukunde), en natuurorganisaties zoals KNNV/IVN. Zorg voor een krachtig kerngroepje van mensen uit deze partijen die de kar trekken, naast een grotere klankbordgroep. Communiceer helder De communicatie MET burgers en de participatie VAN burgers is essentieel. Burgers die in het gebied werken, maar ook uit de omliggende wijken, bezoekers, recreanten etc. Laat ze zelf met ideëen komen en geef ze de kans om ook echt iets zelf te doen. Kijk welke behoeften er liggen bijv. aan stadslandbouw. Wijkbewoners zoeken vaak naar volkstuintjes, het havengebied biedt wellicht mogelijkheden. Organiseer bijvoorbeeld een prijsvraag. Blijf met iedereen in gesprek over het gezamenlijk belang en het gemeenschappelijke doel, waarom de uitstraling verandert en ingrepen wel of juist niet gedaan worden. Laat mensen mee groeien. Organiseer regelmatig bewoners overleggen. Het is goed om samen te zoeken naar een een rolmodel, die het goede voorbeeld geeft. Dat kan van alles zijn, bijv. een bedrijf, zoals Unipro of een aansprekend persoon. Kijk naar kansen, in plaats van naar bedreigingen. Kansen zijn: Nieuwe ruimtelijke ordening DE VORK Iemand stelde voor om een deel van het land tussen de beide stelen van de vork- te slopen en beide watertakken te verbinden. Zo ontstaat een langgerekt eiland met daaromheen water. Dit biedt nieuwe kansen voor bijv. recreatie en sport. Alleen al het idee kan het begin zijn van iets moois. Ontwikkelmodellen Gebruik de aanbevelingen uit het onderzoek van Saxionstudent Quinten Pellegrom, over Natuurlijk Kapitaal en eigenaarschap, mogelijke samenwerkingsvormen zoals een gebiedscooperatie, de Regeling Tijdelijke Natuur, en de noodzaak van concrete boegbeelden. Met ondernemers op het terrein kan gekeken worden naar vormen van mede-eigenaarschap, en-of samen ontwikkelen van het terrein. Zoek naar initiatiefnemers en zet ze bij elkaar. Geef ze zeggenschap. Laat hen de Wet Bedrijven Investerings Zone (BIZ ) benutten. Biodiversiteit Sommigen vinden de term biodiversiteit niet duidelijk. Dat geldt ook voor de term natuur. Welk beeld heb je bij deze termen? Zodra de definities scherp geformuleerd zijn en iedereen over hetzelfde praat, kun je pas echt beginnen.

19 De haven is een biotoop op zichzelf, die eerst goed onderzocht moet worden op wat er leeft en wat er hoort te leven. Als de bestaande situatie duidelijk in kaart is gebracht en duidelijk wordt welke biotoop er eigenlijk van nature aanwezig is, kan een praktisch plan van aanpak worden gemaakt dat past bij de omgeving. Omvormen van klassiek groen naar biodivers natuurlijk groen kan dan stapsgewijs verlopen. Zo voorkom je blunders, verkeerde inzet van middelen op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Dit levert een gegarandeerde besparing op in de kosten voor aanleg, onderhoud en beheer. Biodiversiteit bevorderen beperkt zich niet tot laten liggen van blad en extensief maaibeleid. Zorgen voor een evenwichtig ecosysteem betaalt zichzelf terug. Kies primair voor inheemse plantensoorten, die van nature in de streek voorkomen. En houdt behalve met de vegetatie, ook rekening met vlinders, bijen en andere diersoorten die je in Enschede wilt behouden of waar je aantallen van wilt herstellen. Door bovenstaande zaken te doen, wordt echt duurzame waarde gecreëerd in het gebied.

20 Bedankt voor uw komst en het meedenken met de casus!

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk!

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk! NL Greenlabel Hessenpoort, Natuurlijk! Inhoud Initiatief groep; Hessenpoort Natuurlijk! (Initiatiefgroep Hessenpoort Natuurlijk!) Meerwaarde van Groen voor Bedrijventerrein (NL Greenlabel) Huidige ontwikkelingen

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van groen en biodiversiteit inzetten voor een leefbare, duurzame stad?

Hoe kunnen we de kracht van groen en biodiversiteit inzetten voor een leefbare, duurzame stad? Hoe kunnen we de kracht van groen en biodiversiteit inzetten voor een leefbare, duurzame stad? Rondom deze vraag organiseerden we het afgelopen jaar drie groenblauwe regiobijeenkomsten. In Eindhoven (bij

Nadere informatie

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid?

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid? De mens in balans met de natuur! Een duurzame gebiedsontwikkeling helpt daarbij Voor een duurzame- en gezonde gebiedsontwikkeling Gezamenlijk komen tot het meetbaar verduurzamen en vergroenen van onze

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen is een uitdaging Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Bedrijvenpark Hoeksche Waard. De ligging in het Nationaal Landschap Hoeksche Waard brengt verantwoordelijkheden met zich mee;

Nadere informatie

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel 2017-2019 Duurzaam samen Samen met inwoners, overheden en bedrijven werkt Natuur en Milieu Overijssel aan een mooi en

Nadere informatie

Hessenpoort, Natuurlijk! Verslag brainstormbijeenkomst 20 mei 2015

Hessenpoort, Natuurlijk! Verslag brainstormbijeenkomst 20 mei 2015 Hessenpoort, Natuurlijk! Verslag brainstormbijeenkomst 20 mei 2015 Aanwezig: Andries van Daalen Tarsy Lössbroek Godelieve Wijffels Gerben Mensink Lodewijk Hoekstra Remco Reinink Nynke Floor Ilse Sijtsema

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Centrale Zandwinning Weert. Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling

Centrale Zandwinning Weert. Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling Centrale Zandwinning Weert Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling Centrale Zandwinning Weert Situatie Medio 2015: specie uit huidige winning definitief op De continuïteit van een lokale werkgever

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

BoZ! Bewoners op Zuid

BoZ! Bewoners op Zuid BoZ! Bewoners op Zuid Wie zijn wij? Noem ons de ambassadeurs of verbinders op Zuid. We zijn actieve bewoners en ondernemers die zich met plezier en naar eigen vermogen inzetten voor de gebieden IJsselmonde,

Nadere informatie

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad Kansen voor Biodiversiteit in de Stad Klik op de stadskaart voor meer info per onderdeel van de stad Biodiversiteit in de Stad Biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit. Steden kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel Solarpark Hengelo NL Greenlabel Solarpark Hengelo _ introductie Locatie: Partners: Zutphen IJssel Hengelo (GLD) Doetinchem Solarpark _ Nieuw? Combineren! NL Greenlabel Solarpark Het NL Greenlabel Solarpark

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een online platform voor duurzaamheid in de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan

Nadere informatie

Drempels. droom. werkelijkheid

Drempels. droom. werkelijkheid Drempels tussen droom en werkelijkheid Een dynamisch groen kennissysteem, midden in de praktijk In de groene sector spelen vraagstukken waar direct en gerichte antwoorden voor nodig zijn. Goede oplossingen

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

presenteert Buitenplaats Vinck

presenteert Buitenplaats Vinck presenteert Buitenplaats Vinck Buitenplaats VINCK PROBLEEMSTELLING gebied Geen mogelijkheid recreatie Groen niet bereikbaar (bodemverontreiniging / omheining) Niet kunnen genieten van het Spaarne door

Nadere informatie

Voor een meetbare duurzame leefomgeving. Voor het verduurzamen en vergroenen van onze leefomgeving

Voor een meetbare duurzame leefomgeving. Voor het verduurzamen en vergroenen van onze leefomgeving Voor een meetbare duurzame leefomgeving Voor het verduurzamen en vergroenen van onze leefomgeving De mens in balans met de natuur! En een duurzame gebiedsontwikkeling helpt daarbij 2 Visie: Door bij de

Nadere informatie

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat?

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad Klimaatadaptatie van stedelijk gebied staat sinds kort prominent op de publieke agenda. Op Prinsjes dag heeft het kabinet de Deltabeslissing

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Voor een meetbare duurzame leefomgeving Biodiversiteit en natuur als vertrekpunt bij gebiedsinrichting

Voor een meetbare duurzame leefomgeving Biodiversiteit en natuur als vertrekpunt bij gebiedsinrichting Voor een meetbare duurzame leefomgeving Biodiversiteit en natuur als vertrekpunt bij gebiedsinrichting 17 mei 2018: Mini-symposium 'De klimaatbestendige leefomgeving' Voorstellen Prisca van der Wal Directeur

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Ons groene buurtproject en de gemeente!

Ons groene buurtproject en de gemeente! Ons groene buurtproject en de gemeente! Groen Dichterbij! Bouw aan een goede relatie met jullie gemeente en creëer een gemeenschappelijke win-win 24 november 2012 Energieke Buurt Jitske Tiemersma Workshop

Nadere informatie

Excursie Meet in Green, Solarpark De Kwekerij 24 mei 2018

Excursie Meet in Green, Solarpark De Kwekerij 24 mei 2018 Excursie Meet in Green, Solarpark De Kwekerij 24 mei 2018 NL Greenlabel Kansen voor een gezonde en duurzame leefomgeving Drie door de overheid erkende Green Deals Duurzaamheid meetbaar door 4 paspoorten:

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

De Kracht van het Ondernemerscollectief. Maandag 12 november

De Kracht van het Ondernemerscollectief. Maandag 12 november De Kracht van het Ondernemerscollectief Maandag 12 november Netwerkbijeenkomst 14.15 uur: 14.25 uur: 14.55 uur: 15.10 uur: 15.40 uur: 16.20 uur: 16.45 uur: 17.00 uur: Welkom! Daphne Hagen Pauze Farzad

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE DOCUMENT. de wijk welgelegen. Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse)

MISSIE EN VISIE DOCUMENT. de wijk welgelegen. Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse) MISSIE EN VISIE DOCUMENT de wijk welgelegen Auteurs: Remko Sietsma (Outing Holland) Bibi Altink (Jong en Klasse) Inhoudsopgave Aanleiding Over het ondernemersfonds Klankbordgroep Over JK creatives Missie

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Groen in de stad Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies IPO werkgroep Natuurbeleid, 5 april 2016 Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Op zoek naar nieuw handelingsperspectief

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Overijssels Ontwikkelmodel

Overijssels Ontwikkelmodel Overijssels Ontwikkelmodel Inzicht in duurzaamheid geeft toekomst met uitzicht! Door Egbert Dijk op 20 oktober 2011 Inhoud Wat is duurzame ontwikkeling? Omgevingsvisie Overijssel Processtappen duurzame

Nadere informatie

De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement. Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018

De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement. Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018 De waarde van groen en beleggen met een meetbaar duurzaam en meervoudig rendement Lodewijk Hoekstra founder NL Greenlabel 30 oktober 2018 Beleggen meer natuurinclusief maken Naar 2 Afstand tot de natuur

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Masterclass Provincie Zuid-Holland Gouda 17 september 2015

Masterclass Provincie Zuid-Holland Gouda 17 september 2015 Masterclass Provincie Zuid-Holland Gouda 17 september 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in uw regio? bedrijvencoöperatie?

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 DEMONTABEL BOUWEN Menno vd Veen, manager Duurzaamheid en Circulair Bouwen zijn belangrijke thema's bij woningcorporatie De Woonplaats. Wij zijn daarom ook

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling

Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling 1. Voorstelronde 2. Presentatie Rob Berkers: theoretisch 3. Presentatie Lennert Langerak: praktisch 4. Discussie 5. Afsluiting De vrijetijdssector

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 Registratienummer DSB 2016.297 RIS294705 Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 De wereld om ons heen is in beweging en ook onze stad verandert. Den Haag is echter nog steeds

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG vn Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus 70 8080 AB ELBURG Datum : 31 maart 2016 Kenmerk :1136-16/EMR Onderwerp : Laten we samen Nederland groener maken! Behandeld door : Egbert Roozen

Nadere informatie

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een Samenvatting In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een tentoonstelling/expo, die de parels van Maastrichts ondernemerschap laat zien. De hoofddoelstelling

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015

Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015 Energieke Regio in Holland Rijnland? Alphen aan den Rijn 11 november 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

1nergiek. Succes begint bij aandacht voor mens en welzijn.

1nergiek. Succes begint bij aandacht voor mens en welzijn. 1nergiek. Succes begint bij aandacht voor mens en welzijn. Wij zijn 1nergiek. Wij geloven dat een bewuste en betere werk- en leefwereld begint bij energieke, gezonde en opgewekte mensen. Daarom leveren

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV"

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV GEM EENTE LANGEDÍ NR. ; \ 16SC002224* ING. 0 1 APR 2016 hvt 7) i CLnr 7 1 ' ĶV" v h g Aan het College van Burgemeester S Wethouders van de Gemeente Langedijk Postbus 15 1723ZG NOORD-SCHARWOUDE 3* Datum

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren. Solarpark de Kwekerij. Erik Mol, gemeente Bronckhorst

Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren. Solarpark de Kwekerij. Erik Mol, gemeente Bronckhorst Recreatie, natuurontwikkeling en energiewinning combineren Solarpark de Kwekerij Erik Mol, gemeente Bronckhorst Aanleiding Gronden vrijgekomen door schrappen bouw 155 woningen vanwege bevolkingskrimp De

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

Van circulair gebied naar circulair gebouw

Van circulair gebied naar circulair gebouw Circulair gebouwd is het beste verkoopargument Van circulair gebied naar circulair gebouw Deel 1-14.00 uur 14.30 uur Introductie in duurzame gebiedsontwikkeling: Ecomunitypark * Bert Krikke Deel 2-14.30

Nadere informatie

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Vlinders van A naar beter Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Wet- en regelgeving Natuurwet wel of geen problemen? Omgevingswet komt er aan Gedragscodes - Rijksverantwoordelijkheid Handhaving - flexibiliteit

Nadere informatie

ambitiedocument vergroening en verduurzaming waterschapskantoor en omliggend gebied roermond limburg

ambitiedocument vergroening en verduurzaming waterschapskantoor en omliggend gebied roermond limburg ambitiedocument vergroening en verduurzaming waterschapskantoor en omliggend gebied roermond limburg Ambities en doelstellingen met betrekking tot de vergroening en verduurzaming van het Waterschapskantoor

Nadere informatie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie voor Twente. Samen maken we Twente nóg een stukje mooier.

Nadere informatie

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd.

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd. Plan van Aanpak Vermaatschappelijking van groen, natuur en landschap 2016-2017 23 november 2015 Aanleiding De provincie geeft aan dat draagvlak en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Triple-O aanpak: leren van het Bioscience Park. Julian Starink Directie Duurzaamheid Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Triple-O aanpak: leren van het Bioscience Park. Julian Starink Directie Duurzaamheid Ministerie van Infrastructuur en Milieu Triple-O aanpak: leren van het Bioscience Park Julian Starink Directie Duurzaamheid Ministerie van Infrastructuur en Milieu 12 januari 2011 Maatschappelijke opgaven: Bodemambities 2040 in Innovatie- en

Nadere informatie

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015

WEconomy Werkplaats. Initiatiefnemers Henry Mentink, Ellen van Dongen t Veerhuis, Varik 23-08-2015 WEconomy Werkplaats Een open formule voor crowd-thinking en co-creatie, waarin de initiatiefnemers er borg voor staan, dat de kwaliteit in lijn is met de bron het werk van Prof. Jan Jonker, Radboud Universiteit

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Inhoud Uniek karakter benutten Het erfgoed van Katwijk

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners

Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners Gespreksresultaten Werksessies De toekomst van LV Maatschappelijke partners Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Partnerbijeenkomst I: 3 juli 2017 Tijdens de eerste bijeenkomst met partners zijn we

Nadere informatie

De IVW, daar heb je wat aan!

De IVW, daar heb je wat aan! De IVW, daar heb je wat aan! Samen In Weesp hebben we een unieke samenwerking, waarmee we zaken ook echt voor elkaar krijgen en onze ambities waarmaken. Samen staan we sterk. Cees van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Een groen thuis Gezonde natuurlijke omgeving. 'thuis buurten bruisen Zelfvoorzienende wijken met zorg voor elkaar en omgeving

Een groen thuis Gezonde natuurlijke omgeving. 'thuis buurten bruisen Zelfvoorzienende wijken met zorg voor elkaar en omgeving 'thuis buurten bruisen Zelfvoorzienende wijken met zorg voor elkaar en omgeving Natuurlijk een duurzaam thuis thuis heeft voorbeeldfunctie en is inspiratiebron Samen werken, samen leren Belanghouders,

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een E-platform voor duurzaamheid in de Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan Rotmans hoogleraar transitie-management,

Nadere informatie

Katwijk kleurt Groen. De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk. Maart 2019

Katwijk kleurt Groen. De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk. Maart 2019 Katwijk kleurt Groen De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk Maart 2019 Wat is er aan de hand? Minste groen Meeste groen https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/wonen/artikel/1536/dit

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Handleiding projectplan

Handleiding projectplan Handleiding projectplan Een hulpmiddel bij het uitwerken van het meest Duurzame Plan van Twenterand Opgesteld door (NAAM) d.d. (DATUM) 0. Voorwoord...3 1. Aanleiding...3 2. Huidige situatie dorp, wijk,

Nadere informatie

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland 2 Banking for Food 3 Onze bedrijfsvoering Verdienvermogen vergroten Optimale levensloop stimuleren

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten!

Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten! Zonder procesgerichte aanpak geen duurzame resultaten! WORKSHOP VOOR GEMEENTEN 11 DECEMBER 2014 Waarom een procesgerichte aanpak? Aanpak gezondheidsachterstanden is geen project maar een langdurig proces..

Nadere informatie

Beste bestuurder, Wederom ga ik ervan uit dat u in groten getale aanwezig zult zijn. Als bestuurder kunt u zich aanmelden voor.

Beste bestuurder, Wederom ga ik ervan uit dat u in groten getale aanwezig zult zijn. Als bestuurder kunt u zich aanmelden voor. GRAAG NODIG IK U UIT VOOR DE TWEEDE BIJEENKOMST VAN HET BESTUURLIJK NETWERK NATUUR OP 23-9-2015 IN BERGEN OP ZOOM. SAMEN MET DIRECTEUREN NATUURORGANISATIES MAKEN WE INZICHTELIJK HOE NATUUR KAN WORDEN INGEZET

Nadere informatie