Mestgassen. Peter Bredius, Stigaspreventieadviseur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mestgassen. Peter Bredius, Stigaspreventieadviseur"

Transcriptie

1 Mestgassen Peter Bredius, Stigaspreventieadviseur

2 Gevaarlijke gassen in mest Praktisch iedereen die met mest werkt is er wel van doordrongen dat mestgassen gevaarlijk kunnen zijn. Echter, niet iedereen realiseert zich de ernst van die gevaren. Daarbij speelt ook mee dat de eigenschappen van de gassen die de noodlottige ongevallen veroorzaken, anders zijn dan menigeen van een gas verwacht.

3 Belangrijkste mestgassen in drijfmest Waterstofsulfide (oude naam is Zwavelwaterstof) Blauwzuurgas (waterstofcyanide) Kooldioxyde Ammoniak Methaan Naast deze stoffen bevat drijfmest nog vele andere schadelijke stoffen die vaak een soortgelijke werking hebben als ØØn van de bovenstaande stoffen en het effect van die stoffen dus nog kunnen versterken.

4 Eigenschappen gevaarlijke gassen in mest Zwavelwaterstof (H 2 S ) Het gevaarlijkste gas in mest. Geeft snel gezondheidsschade, in hogere concentraties dodelijk. In uiterst lage concentratie ruikt het naar rotte eieren. In hogere gevaarlijke concentraties reukloos doordat de reukzenuwen verlamd raken. Geen medische behandeling mogelijk bij vergiftiging. Blootstelling aan hoge concentraties kan hartritmestoornissen, toevallen, ademstilstand en bewusteloosheid veroorzaken. In ernstige gevallen kans op dodelijke afloop. H 2 S is zwaarder dan lucht en verdringt zuurstof.

5 Eigenschappen gevaarlijke gassen in mest Blauwzuurgas (HCN) Zeer giftig gas dat mogelijk ook via de huid het lichaam binnen dringt. De damp mengt zich goed met lucht en vormt gemakkelijk explosieve mengsels. Een voor de gezondheid gevaarlijke concentratie in de lucht kan door verdamping van deze stof bij ca. 20 C zeer snel worden bereikt. De stof belemmert de celademhaling, en werkt vooral in op het centrale zenuwstelsel en de bloedsomloop. In ernstige gevallen kans op snelle dodelijke afloop. Bij overlevenden kunnen later effecten op het centrale zenuwstelsel optreden, zoals verlammingen en parkinsonachtige verschijnselen.

6 Eigenschappen gevaarlijke gassen in mest Kooldioxide (CO 2 ) In hoge concentratie verstikkend (bewusteloos, overlijden). CO 2 is zwaarder dan lucht en verdringt dus zuurstof.

7 Eigenschappen gevaarlijke gassen in mest Methaan (CH 4 ) Geeft vooral brand- en explosiegevaar. Kan in grote hoeveelheden uit mest ontstaan. Het gas is lichter dan lucht en vormt gemakkelijk explosieve mengsels. Verdringt bij vrijkomen de lucht en werkt daardoor verstikkend.

8 Explosie gevaar!! 18 februari 2013 RIJKEVOORT In de nacht van zondag op maandag is bij een boerderij aan de Walsert in Rijkevoort een mestsilo ontploft.

9 Gevaarlijke gassen in mest Ammoniak (NH 3 ). De stof werkt bijtend op de ogen, de huid en de luchtwegen. Ammoniak kan vochtophoping in de longen (longoedeem) veroorzaken. De verschijnselen van longoedeem kunnen pas na enkele uren optreden en worden versterkt door lichamelijke inspanning. Daarom is medische observatie noodzakelijk. In ernstige gevallen (bij blootstelling aan hoge concentraties) kans op dodelijke afloop.

10 Gierkelders JONGENTJE BEWUSTELOOS DOOR AMMONIAK IN MARIENHEEM Gepubliceerd: zaterdag 1 augustus 2009 om 13:19 MARIENHEEM - Een jongetje van vijf jaar oud is donderdagmorgen bewusteloos geraakt op een boerderij in Mariºnheem. Waarschijnlijk raakte hij bewusteloos door ammoniak dat vrij kwam bij het mengen van mest. De jongen is ter plekke gereanimeerd door ambulancepersoneel en daarna naar met spoed onder begeleiding van 2 politieautos naar het Sofia ziekenhuis in Zwolle gebracht. Ook de traumahelikopter was gealarmeerd voor dit ongeval, maar dit bleek niet nodig. Later is het kind met een ambulance naar het UMC in Groningen overgeplaatst. Dat ziekenhuis is gespecialiseerd in kinderen die onwel zijn geworden door ammoniak. De toestand van de jongen is momenteel stabiel.

11 Gevaarlijke gassen in mest De gassen kunnen in grote concentraties voor komen en of vrijkomen bij o.a.: Mixen van de drijfmest Overpompen van de drijfmest Breken van de koek op de drijfmest Reiniging van silos/kelders/tanks 17 oktober

12 Gevaarlijke gassen in mest Mestsilo Gierkelder Giertank

13 Mestgassen Het inademen van deze gassen is zodanig schadelijk dat iemand binnen enkele seconden (!) het bewustzijn kan verliezen. Onoplettendheid of onderschatting van het gevaar is vaak de oorzaak. Er raakt dan iemand buiten bewustzijn >>> Collegas of omstanders schieten vervolgens te hulp. Ook voor hen dreigt er echter gevaar. In veel gevallen raken ook deze mensen buiten bewustzijn.

14 Drie doden bij ongeval mestsilo Makkinga De slachtoffers zijn de 26-jarige zoon van de eigenaar van de boerderij en twee werknemers van 29 en 42 jaar oud Foto: ANP

15

16 Gierkelders Jongetje valt in gierkelder (17 maart 2013) Een 4-jarig jongetje is zondagmiddag ernstig gewond geraakt toen hij in een gierkelder terecht kwam. Het ongeluk gebeurde op een boerderij in Haaksbergen. Het jongetje is in kritieke toestand met de ambulance naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.het is onduidelijk hoe het kind in de kelder kon vallen.

17 Gevaarlijke gassen in mest Gifgassen uit mest kunnen ongemerkt blijven hangen in hoeken zonder luchtdoorstroming en in afgesloten ruimten!!!

18 Plaatsen die extra gevaar opleveren zijn De tank van de mengmestverspreider Mesttransportvoertuig De directe omgeving (m.n. benedenwindse) van de mixgaten De stalruimte tijdens het mixen De onderkelderde stalvloer (roosters) De lager gelegen putten (onder andere de melkstalput) De trekkercabine. Door luchtstromingen kunnen gassen zich in de trekker ophopen, vooral tijdens het mixen met windstil weer.

19 Mestgas dodelijk en onzichtbaar gevaar Dat open mestsilos zonder afdekking geen gevaar opleveren, is een wijdverbreid misverstand. H 2 S is zwaarder dan lucht en blijft in de luwte van een mestsilo hangen. De combinatie van de ÆÆnwezigheid van H 2 S en de Æfwezigheid van zuurstof is een potentieel dodelijke mix die je niet ziet en niet ruikt.

20 Giertank Man overlijdt in giertank Warns - Een 23-jarige man uit Warns is maandagavond in een giertank overleden. De man was in de lege giertank geklommen om een klep te repareren, maar raakte vrijwel direct bewusteloos. De vader van de 23- jarige man belde en klom ook in de giertank, maar raakte zelf ook buiten kennis.

21 Werkzaamheden in de Mestopslag Maak duidelijke schriftelijke afspraken over de werkwijze Reinig en ventileer de opslag goed Zorg voor een mangatwacht Werk alleen met onafhankelijke adembescherming(perslucht) en aangelijnd!

22 Voorzorgsmaatregelen(1). Onderzoek voor het betreden van de ruimte met geschikte meetapparatuur en op de juiste manier of er gevaren zijn voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie. Zie de arbocatalogus hoe onderzoek van mestgassen dient plaats te vinden!

23 Voorzorgsmaatregelen(2). Betreed afgesloten ruimten (mesttanks, mestsilos, mestputten) uitsluitend met onafhankelijke ademluchtapparatuur (perslucht), aangelijnd en onder toezicht van iemand die zo nodig alarm kan slaan. Werken met mest (reinigen, mixen, pompen) doe het met winderig weer (minimaal windkracht 2) en zorg voor voldoende ventilatie (deuren en windbreekgaas open). Plaats desnoods ventilatoren voor ruime aanvoer van verse lucht. Zet ook hier iemand bij die alarm kan slaan.

24 Voorzorgsmaatregelen(3). Houd kinderen en huisdieren uit de buurt, zij zijn extra kwetsbaar omdat zware dodelijke gassen aan de grond blijven. Zet het vee vast aan het voerhek. Zet ventilatieloze hoeken in de stal af. Let op signalen: dode of versufte dieren (kat, hond, vogels, muizen) zijn aanwijzingen voor gifgassen. Dek grote openingen naar de mestkelder af als er geen direct toezicht is!

25 Voorzorgsmaatregelen(4). Bij calamiteiten direct het werk stoppen en hulpdiensten waarschuwen. Tweede persoon gaat NOOIT naar binnen om te redden, maar belt 112. HELP NIET, HAAL HULP! HANDEL NIET IMPULSIEF!!!!!! Schakel bij reinigings- en reparatiewerkzaamheden (altijd) gecertificeerde bedrijven in die zich bewust zijn van de gevaren en die hun personeel daarvoor hebben opgeleid. Wijs iedereen op het bedrijf regelmatig op de gevaren van mest en mestgassen en loop de veiligheidsprocedures door met alle betrokkenen.

26 Veiligheidsprocedure Beschrijf in een veiligheidsprocedure welke voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden: Bij het mixen Bij het uitrijden Bij het inwendig reinigen van de mesttank of het verhelpen van een verstopping/beschadiging in de tank Welke persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt moeten worden (perslucht) Beschrijf ook de procedure hoe gehandeld dient te worden bij een noodsituatie.

27 Voorbeeld veiligheidsprocedure bij het mixen Mix niet op het moment dat er kinderen op het erf of in de stal zijn. Mix alleen bij voldoende wind (windkracht 2), als de wind uit de juiste windrichting komt, met alle deuren open en het windbreekgaas geopend. Zet de dieren vast aan het voerhek en let op kleine (huis)dieren. Kom niet in de stal. Zorg tijdens het mixen voor voldoende ventilatie in de cabine van de trekker, zodat vrijkomende mestgassen zich niet kunnen ophopen. Regelmatig (ca. 14 dagen) mixen voorkomt ophopen van gassen.

28 Voorbeeld veiligheidsprocedure bij het uitrijden Zorg dat er geen kinderen op het erf zijn. Rijd rustig uit Dek grote openingen naar de mestkelder af als er geen direct toezicht is! Bij storing en controle: hang nooit in het mangat van de mesttank. Dit kan acute dood veroorzaken.

29 RI&E Risico Inventarisatie en Evaluatie De risico van mestgassen moet benoemd zijn en in het plan van aanpak moeten de concrete maatregelen vermeld zijn hoe het bedrijf met het genoemde risico omgaat. Oplossingen zijn te vinden in de arbocatalogus

30 Stigas veiligheidsfilmpje Ga altijd uit van de meest gevaarlijke combinatie van aanwezige gassen en laat u niet bedwelmen.

31 Bedankt voor uw aandacht Zie ook En

Mestgas dodelijk en onzichtbaar gevaar

Mestgas dodelijk en onzichtbaar gevaar Mestgas dodelijk en onzichtbaar gevaar Jan Braakman (Boerderij) redactie.emedia@reedbusiness.nl Werken met mest is een van de gevaarlijkste kanten van het boerenvak. De verraderlijkheid zit hem in de onzichtbaarheid

Nadere informatie

MESTGASSEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Melkvee en graasdieren

MESTGASSEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Melkvee en graasdieren MESTGASSEN Bij het mixen van drijfmest in onderkelderde stallen kan mestgas in de stalruimtes komen. Mestgas bestaat uit onder andere zwavelwaterstof, ammoniak en methaan. Het kan ook blauwzuurgas bevatten.

Nadere informatie

Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulpprocedures onbekend.

Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulpprocedures onbekend. Merelbeke, 3 juli 2014 PERSARTIKEL 140703: Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulpprocedures onbekend. Wist u dat sommige gassen die vrijkomen uit mest slechts één enkele inademing behoeven

Nadere informatie

Mestgassen. Risico van het vak? Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland

Mestgassen. Risico van het vak? Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland Mestgassen Risico van het vak? Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland 7 november 2014 Gevaren van mestgassen Giftigheid (H 2 S) Brand- en explosiegevaar (methaan) Verstikking (CO 2 ) Bij iedereen bekend.

Nadere informatie

Mestgassen Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulp - procedures onbekend

Mestgassen Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulp - procedures onbekend Nieuwsbrief 67 Zomer 2014 Mestgassen Mestgassen: (levens)gevaarlijk, onderschat en hulp - procedures onbekend Wist u dat sommige gassen die vrijkomen uit mest slechts één enkele inademing behoeven om de

Nadere informatie

Welke gassen? Programma 19-2-2015. Brandbare (en verstikkende) gassen. Verstikkende gassen. Giftige (en brandbare) gassen

Welke gassen? Programma 19-2-2015. Brandbare (en verstikkende) gassen. Verstikkende gassen. Giftige (en brandbare) gassen Peter Vernooij Teamleider Risicobeheersing Adviseur gevaarlijk Stoffen Veiligheidsregio Gelderland Zuid Lean Remmerde Teamleider Incidentbestrijding Adviseur Gevaarlijke stoffen Veiligheidsregio Gelderland

Nadere informatie

MESTGASSEN. Wat is de gewenste situatie? Sector Mechanisch loonwerk

MESTGASSEN. Wat is de gewenste situatie? Sector Mechanisch loonwerk MESTGASSEN Bij het werken met drijfmest komen gevaarlijke mestgassen vrij. Mestgas bestaat uit onder andere zwavelwaterstof, ammoniak en methaan. Het kan ook blauwzuurgas bevatten. Door pieken in de concentratie

Nadere informatie

Zeer licht ontvlambaar

Zeer licht ontvlambaar Blauwzuurgas (HCN) Algemene gegevens CAS nr: 74-90-8 EU-etikettering: R-zinnen: 12-26-50/53 S-zinnen: (1/2), 7/9-16-36/37-38-45-60-61 Zeer licht ontvlambaar Zeer giftig Milieugevaarlijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord:

Nadere informatie

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid.

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid. Algemene gegevens CAS nr: 7803-51-2 EU-etikettering: R-zinnen: 12, 17, 26, 34, 50 S-zinnen: (1/2), 28, 36/37, 45, 61, 63 licht ontvlambaar zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

H 2 S ZWAVELWATERSTOF

H 2 S ZWAVELWATERSTOF S HSE guidelines mei 2012 H 2 S ZWAVELWATERSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

H 2 S - het wordt extra link als het niet meer stinkt. Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland

H 2 S - het wordt extra link als het niet meer stinkt. Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland H 2 S - het wordt extra link als het niet meer stinkt Jetty Middelkoop AGS Amsterdam Amstelland April 2014 Inhoud 1. Welke gassen komen vrij uit rottend organisch materiaal 2. Risico s 3. Waar komen ze

Nadere informatie

Veilig openen van gegaste zeecontainers

Veilig openen van gegaste zeecontainers Veilig openen van gegaste zeecontainers Informatie voor medewerkers In deze brochure wordt omschreven hoe men op veilige wijze kan omgaan met (mogelijk) gegaste containers. Belangrijk: Het openen van mogelijk

Nadere informatie

december 2010 HS 2 VGWM Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

december 2010 HS 2 VGWM Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! december 2010 HS 2 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! De NAM (50% Shell/50% ExxonMobil) participeert in het samenwerkingverband van

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen. Afdeling H&S - EON Maasvlakte

Gevaarlijke stoffen. Afdeling H&S - EON Maasvlakte Gevaarlijke stoffen Afdeling H&S - EON Maasvlakte Programma 1. Wat is een Gevaarlijke stof 2. Herkennen Gevaarlijke stof 3. Gevaarlijke stoffen op MPP 4. Gevaarlijke stoffen register 5. Preventieve maatregelen

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

licht ontvlambaar licht ontvlambaar

licht ontvlambaar licht ontvlambaar Tipkaart 22.5 1,2-dichloorethaan (C2H4Cl2) Algemene gegevens CAS nr: 107-06-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-11-22-36/37/38 S-zinnen: : 53-45 licht ontvlambaar zeer giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

augustus 2009 STIKSTOF VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

augustus 2009 STIKSTOF VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! augustus 2009 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW Inleiding Werken in besloten ruimten brengt specifieke risico s voor de veiligheid en gezondheid met zich mee. Er is kans op dodelijke ongevallen, verwondingen en

Nadere informatie

Tipkaart 22.2 H 6. Benzeen (C 6. Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45

Tipkaart 22.2 H 6. Benzeen (C 6. Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45 Benzeen (C 6 H 6 ) Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45 Licht ontvlambaar Schadelijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 225-350-340-372***-304-319-315

Nadere informatie

Brandgevaar: moeilijk brandbaar.

Brandgevaar: moeilijk brandbaar. Algemene gegevens CAS nr: 74-83-9 EU-etikettering: R-zinnen: 23/25-36/37/38-48/20-50-59-68 S-zinnen: 1/2-15-27-36/39-38-45-59-61 zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 280-341-331-301-373**-319-335-315-400-EUH059

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

DE GELE BIJLAGE VEILIGHEIDSGEGEVENS VOOR EEN AANTAL STOFFEN

DE GELE BIJLAGE VEILIGHEIDSGEGEVENS VOOR EEN AANTAL STOFFEN DE GELE BIJLAGE VEILIGHEIDSGEGEVENS VOOR EEN AANTAL STOFFEN 1. Aceton pag. 70 2. Azijnzuur 100% 71 3. Blauw vitriool (blauw kopersulfaat) 72 4. Bruinsteen 73 5. Courtoisiet (kaliumjodide) 74 6. Jood 75

Nadere informatie

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst!

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Veilig verzorgen van kleinkinderen Dominotheorie Ongevallen

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie

Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie 1. Indien kan worden vermoed dat werknemers bij verblijf op een plaats of in

Nadere informatie

Toolbox-meeting. Besloten ruimten

Toolbox-meeting. Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 1 van 6 Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 2 van 6 Inleiding Voorwaarden om in elke ruimte

Nadere informatie

Toolbox-meeting Besloten ruimten

Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting Besloten ruimten Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ruimten zoals tanks, ketels, riolen, kruipruimten en leidingkelders

Nadere informatie

BIJLAGE B REACTIES OP CONCEPTRAPPORT. Nr. Inzagepartij Paragraaf Commentaar Inzagepartij Reactie Onderzoeksraad

BIJLAGE B REACTIES OP CONCEPTRAPPORT. Nr. Inzagepartij Paragraaf Commentaar Inzagepartij Reactie Onderzoeksraad BIJLAGE B REACTIES OP CONCEPTRAPPORT Nr. Inzagepartij Paragraaf Commentaar Inzagepartij Reactie Onderzoeksraad 1 Min. SZW & Inspectie SZW 3.2.1 Citaat conceptrapport: De compressor was niet getoetst aan

Nadere informatie

... Think safety! Besloten ruimtes. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Besloten ruimtes. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Besloten ruimtes VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Besloten ruimtes Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Stikstof. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Stikstof. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen ons bedrijf de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Samengeperst gas, n.e.g. 70% stikstof, 30% kooldioxide UN-nummer: 1956 Opslagmethode: omgevingstemperatuur en hoge druk (> 150 bar)

Samengeperst gas, n.e.g. 70% stikstof, 30% kooldioxide UN-nummer: 1956 Opslagmethode: omgevingstemperatuur en hoge druk (> 150 bar) 1. INDICATIE VAN HET PRODUCT EN VAN HET BEDRIJF Omschrijving van het product Handelsnaam: Foodmix Naam: Samengeperst gas, n.e.g. 70% stikstof, 30% kooldioxide UN-nummer: 1956 Opslagmethode: omgevingstemperatuur

Nadere informatie

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1 De inhoud van uw gascilinders Veiligheidsboekje nr. 1 1 Beste gasgebruiker, Messer produceert en levert een brede waaier aan gassen. Gassen zijn veilig om mee te werken - zolang u rekening houdt hun specifieke

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie 5.4 toevoeging gaswasunit naast verbrandingsunit. 5.5 herhalingsmeting bij nieuwe betreding gevaarlijke ruimte toegevoegd 5.6 Aanpassing voor werkzaamheden

Nadere informatie

: DuPont SUVA 95 Refrigerant

: DuPont SUVA 95 Refrigerant Dit SDS blad (veiligheidsinformatieblad) voldoet aan de normen en wet en regelgeving van Nederland en voldoet mogelijk niet aan de wet en regelgeving van andere landen. 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Productieprocessen. Informatie over gevaarlijke stoffen (1)

Productieprocessen. Informatie over gevaarlijke stoffen (1) Informatie over gevaarlijke stoffen (1) De gevaarlijke stoffen waarmee je werkt, mogen geen geheimen voor je hebben. Het is erg belangrijk dat je weet wat een stof kan doen met je gezondheid of met de

Nadere informatie

Over de brandveiligheid van veestallen is veel te doen. Een brand geeft de nodige impact. Voor zowel de ondernemer als in de media.

Over de brandveiligheid van veestallen is veel te doen. Een brand geeft de nodige impact. Voor zowel de ondernemer als in de media. Over de brandveiligheid van veestallen is veel te doen. Een brand geeft de nodige impact. Voor zowel de ondernemer als in de media. Hoe is een stal dan brandveilig te krijgen, kan brand worden voorkomen.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke dampen, gassen en stoffen Inleiding Met dampen van brandbare vloeistoffen, gassen en stoffen moet je behoorlijk uitkijken. Er dreigen namelijk vier gevaren, zijnde: Het gevaar

Nadere informatie

HSE guidelines. januari 2012 BENZEEN HSE LIFE THE INTERNATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. januari 2012 BENZEEN HSE LIFE THE INTERNATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines H januari 2012 BENZEEN HSE LIFE THE INTERNATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Koolmonoxidemelders 2016

Koolmonoxidemelders 2016 Koolmonoxidemelders 2016 Onderzoek naar de veiligheid van koolmonoxidemelders Koolmonoxidemelders (hierna CO-melders) moeten een alarmsignaal geven bij een schadelijke concentratie koolmonoxide in de lucht.

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Bijlage 6 Redding uit besloten ruimte 1. BHV en redding uit besloten ruimten 1.1 De rol van de BHV bij hulpverlening in besloten ruimten Werkzaamheden in

Nadere informatie

Behandeling van slachtoffers van mestongevallen

Behandeling van slachtoffers van mestongevallen Behandeling van slachtoffers van mestongevallen Bijeenkomst Contactgroep Gezondheid en Chemie (CGC) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NvMM) s Hertogenbosch 13-9-2018 Eline Mooyaart

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMA. Walk the Talk. Methyleenchloride

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMA. Walk the Talk. Methyleenchloride ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMA Walk the Talk Methyleenchloride 1 Etiketinformatie methyleenchloride CLP DSD Signaalwoord: Waarschuwing Gevaaraanduidingen H315 Veroorzaakt huidirritatie H319 Veroorzaakt

Nadere informatie

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 Bij het toepassen van verven met ontvlambare oplos- en verdunningsmiddelen in besloten ruimten, zijn er twee risico's waartegen de nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden

Nadere informatie

Omgaan met Aardgascondensaat. Documentinformatie

Omgaan met Aardgascondensaat. Documentinformatie Omgaan met Aardgascondensaat Toepassingsgebied RWE-GCC NL Geldigheid tot 01-07-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V1.1 01-10-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

maart 2008 BENZEEN VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

maart 2008 BENZEEN VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! maart 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn,

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Dodelijk ongeval in mestsilo te Makkinga

Dodelijk ongeval in mestsilo te Makkinga Dodelijk ongeval in mestsilo te Makkinga Dodelijk ongeval in mestsilo te Makkinga Den Haag, februari 2014 De rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn openbaar. Alle rapporten zijn beschik baar

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Denk aan veiligheid- altijd en overal Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat

Nadere informatie

Kiek uut met stront. Leidraad veilig werken in mestopslagen

Kiek uut met stront. Leidraad veilig werken in mestopslagen Kiek uut met stront Leidraad veilig werken in mestopslagen Versie 1 december 2013 Voorwoord Deze leidraad is in het najaar van 2013 opgesteld door een kleine werkgroep, bestaande uit enkele siloreinigers,

Nadere informatie

HSE guidelines. april 2017 BENZEEN

HSE guidelines. april 2017 BENZEEN HSE guidelines H april 2017 BENZEEN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen MEDEWERKERS INFORMATIE Werken met gevaarlijke stoffen 2 MEDEWERKERSINFORMATIE Bijna overal in het Maasstad Ziekenhuis wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, denk bijvoorbeeld alleen maar aan de desinfectiemiddelen

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES?

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 15 oktober 2013 WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 1. BRAND 2. BRAND OP EEN COLLEGAWINWERKTUIG 3. EXPLOSIEGEVAAR 4. ONGEVAL / LETSEL 5. DRENKELING 6. VERONTREINGING VAN OPPERVLAKTEWATER 7.

Nadere informatie

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen Materiële gevaren Klasse 2.1 Ontplofbare stoffen, instabiele ontplofbare stoffen H200 Instabiele ontplofbare stof. Subklasse 1.1 H201 Ontplofbare stof; gevaar voor

Nadere informatie

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen:

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Doel Het doel van deze instructie is om gevaarlijke stoffen in het algemeen te bespreken om de werknemers bewust te maken van de alom aanwezige gevaren en hoe hiermee

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Netten Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan, een mondelinge opdracht

Nadere informatie

Algemene Veiligheidsvoorschriften. Algemene Veiligheidsvoorschriften WAARSCHUWING WAARSCHUWING:

Algemene Veiligheidsvoorschriften. Algemene Veiligheidsvoorschriften WAARSCHUWING WAARSCHUWING: 18 18 19 19 20 21 22 Algemene Veiligheidsvoorschriften Algemene Veiligheidsvoorschriften BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u de barbecue gebruikt, om brand,

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een

Nadere informatie

Productnaam Zône Brandspiritus 85%

Productnaam Zône Brandspiritus 85% 1. Identificatie van het product Productnaam : Brandspiritus 85% Tel.nr.voor noodgevallen : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030-2748888 (Uitsluitend voor een behandelend arts bij vergiftiging)

Nadere informatie

> < Gevaarlijke stoffen. Wat zijn gevaarlijke stoffen?

> < Gevaarlijke stoffen. Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een gevaar vormen voor de gezondheid, de veiligheid of het milieu. De wet milieugevaarlijke stoffen (WMS) verdeelt de gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Bijlage 4.0 Risicoclassificatie en Kostenanalyse rev2, 08-04-2013 VERKLARING RISICO CLASSIFICATIE VOLGENS FINE & KINNEY

Bijlage 4.0 Risicoclassificatie en Kostenanalyse rev2, 08-04-2013 VERKLARING RISICO CLASSIFICATIE VOLGENS FINE & KINNEY RISICOCLASSIFICATIE EN KOSTENANALYSE Om het risiconiveau tijdens de inspectiewerkzaamheden te bepalen is een risicoclassificatie uitgevoerd. Daarnaast is er een kostenanalyse gemaakt van een fictief voorgestelde

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen ons bedrijf de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container

Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container 1) De lading zelf kan gevaarlijke of verstikkende gassen produceren. Zelfs voedingsmiddelen

Nadere informatie

Betekenis H-zinnen. Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren

Betekenis H-zinnen. Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren Betekenis H-zinnen Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren 00 Ontplofbare stoffen, instabiel Instabiele ontplofbare stof H0 Ontplofbare stoffen, subklasse. H0 Ontplofbare stoffen, subklasse. H03 Ontplofbare

Nadere informatie

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat biogas bestaat uit de volgende componenten met de volgende bijbehorende variatie in volumepercentages:

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat biogas bestaat uit de volgende componenten met de volgende bijbehorende variatie in volumepercentages: Biogasinstallaties en explosiegevaar: toepassing van de ATEX 137 richtlijn Door de steeds verdere ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt op steeds bredere schaal biogas gewonnen uit afvalstoffen.

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Mijnstof en Black Powder. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Mijnstof en Black Powder. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Mijnstof en Black Powder VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Odorant. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Odorant. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Odorant VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Odorant Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Gevarenaanduidingen (H)

Gevarenaanduidingen (H) Gevarenaanduidingen (H) H200 H201 H202 H203 H204 H205 H220 H221 H222 H223 H224 H225 H226 H228 H240 H241 H242 H250 H251 H252 Instabiele ontplofbare stof. Ontplofbare stof; gevaar voor massa-explosie. Ontplofbare

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren.

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. Overzicht H-zinnen (Hazard) H-zin Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. H200 Instabiele ontplofbare stof. H201 Ontplofbare stof: gevaar voor massa-explosie. H202 Ontplofbare stof, ernstig gevaar

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

Mest- en kuilgassen Risico s in de praktijk. Veetournee 30 mei 2018

Mest- en kuilgassen Risico s in de praktijk. Veetournee 30 mei 2018 Mest- en kuilgassen Risico s in de praktijk Veetournee 30 mei 2018 Wat zijn mestgassen (rioolgas / moerasgas) Gassen die vrijkomen bij de rotting van mest Brandbare (en verstikkende) gassen Methaan Verstikkende

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIE BLAD Herziene uitgave nr : 1. Symbool 2.1 : F+ : Zeer licht T : Vergiftig

VEILIGHEIDSINFORMATIE BLAD Herziene uitgave nr : 1. Symbool 2.1 : F+ : Zeer licht T : Vergiftig bladzijde : 1 óm Symbool 2.1 : F+ : Zeer licht T : Vergiftig Brandgevaarlijk gas. êf êt ontvlambaar 1 IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN DE VENNOOTSCHAP / ONDERNEMING Handelsnaam : Gasmengsel

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

CAO ARBEID EN GEZONDHEID SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF. Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging

CAO ARBEID EN GEZONDHEID SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF. Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging e. CHECKLIST VERANTWOORDELIJKHEDEN Opdrachtgever en werkgever kunnen deze checklist gebruiken om voorafgaand aan de werkzaamheden duidelijke afspraken

Nadere informatie

Onderdeel Wijziging Pagina nieuwe versie 2018 Tekstuele wijzigingen

Onderdeel Wijziging Pagina nieuwe versie 2018 Tekstuele wijzigingen Overzicht aanpassingen arbocatalogus Besloten ruimten sector waterschappen versie 1 Onderdeel Wijziging Pagina nieuwe versie 1 Algemeen Tekstuele wijzigingen Onderhoudmonteur! Onderhoudsmonteur Meetbevoegde!

Nadere informatie

Kinderen en vergiftiging

Kinderen en vergiftiging Kinderen en vergiftiging Elk jaar bezoeken duizenden kinderen tot twaalf jaar de huisarts of de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis wegens een (mogelijke) vergiftiging. Ongeveer 2.300 kinderen

Nadere informatie

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 Opgesteld door: Ilse van Dijk-Gianotten 1 Versie: 2017-09 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Visie op veiligheid 3 3. handelen bij lichte en/of

Nadere informatie

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen Voorlichting & Training Gevaarlijke Stoffen Inleiding Introductie Leerdoelen Definities Blootstellingstandaard Besmetting & gezondheidseffecten Identificaties en etiketten Persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht. Klant: Diverse

Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht. Klant: Diverse Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht Klant: Diverse Tijd Dag 1 08.30-08.45 Ontvangst cursisten op locatie 08.45-09.00 Inleiding van de opleiding, veiligheidinstructie, doelstelling

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

1. Het registreren van ongevallen

1. Het registreren van ongevallen Inleiding Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen ontdekken. Op jonge leeftijd zijn de kinderen zich nog niet bewust van eventuele gevaarlijke situaties. Pedagogische medewerkers kunnen

Nadere informatie

Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens

Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens 1 Waarom meten? Explosie- en brandgevaar Risico -> bevolking (< Evacuatie?) Milieu Gezondheid brandweerpersoneel Gevaar voor verstikking 2 BASISBEGRIPPEN: EXPLOSIE

Nadere informatie

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014 Mestverwerking MACE in Landhorst Henk Jans, arts MG, MMK Introductie Rol van de GGD: toelichting op risico s mestverwerkingsbedrijf MACE nav vragen van werkgroep MACE en andere betrokkenen, besproken tijdens

Nadere informatie

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014 WWW.TECHGROW.NL TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING De CO 2 -generator wordt gebruikt om de CO 2 -waarde op niveau te houden. WAARSCHUWING De CO 2 -generator werkt

Nadere informatie