Alles wat je altijd al over Lirica had willen weten, maar nooit hebt durven vragen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles wat je altijd al over Lirica had willen weten, maar nooit hebt durven vragen!"

Transcriptie

1 1 Alles wat je altijd al over Lirica had willen weten, maar nooit hebt durven vragen! 40 jaar Infobrochure

2 40 jaar

3 3 Welkom bij Lirica! Deze bundel is een praktische gids die - hopelijk - op al je vragen over Lirica een verhelderend antwoord geeft. Inhoud 1... Lirica bestaat uit een kinderkoor en een jeugdkoor Dirigenten 3... Bestuur en jeugdwerking 4... Repetities 5... Concerten & activiteiten 6... a. Lidgeld b. Betalingen deelname koorweekends en koorreizen Uniform 8... Repertoire 9... Inspraak Verzekering Besluit Inleiding Goede afspraken zorgen voor een goede samenwerking. Daarom vinden jullie naast de voorstelling van het Kinderkoor en Jeugdkoor Lirica, de dirigenten, het bestuur en de jeugdwerking, onze visie rond repetities, concerten, uniform, lidgeld, koorweekends en zoveel meer. Alle belangrijke informatie is terug te vinden op

4 40 jaar 4 WIE IS WIE 1... Lirica bestaat uit een kinderkoor en een jeugdkoor. Het kinderkoor In dit koor zingen jongens en meisjes tussen 8 en 15 jaar. Hier leren de jongeren het mooie van de muziek ontdekken met een aangepast repertoire en met aparte optredens. Grote aandacht wordt er besteed aan de vorming van jonge stemmen en aan de kwaliteit van het koorzingen in een fijne sfeer van vriendschap. Op die manier kunnen de kinderen later gemakkelijker doorstromen naar het jeugdkoor. De leeftijdsgrens om over te stappen naar het jeugdkoor ligt op 15 jaar. Vanaf 14 jaar mag men meezingen met het jeugdkoor, maar in eerste instantie is en blijft men lid van het kinderkoor. Het kinderkoor t.e.m. het 5de leerjaar repeteert iedere zondag van 10u tot 11u30. Vanaf het 6de leerjaar duurt de repetitie tot 12u. De repetitie gaat door in het O.-L.-Vrouwlyceum, Collegelaan 30 in Genk. Het jeugdkoor Hier zingen meisjes van 15 tot 25 jaar. Voor dit koor wordt geopteerd voor jongeren met ervaring in de notenleer en in het bespelen van een instrument. Door hun inzet, regelmatige repetities en koorweekends wordt de kwaliteit van het koorzingen verder verhoogd. Het jeugdkoor repeteert iedere zaterdag van 9.30 tot 12u in het O.-L.-Vrouwlyceum, Collegelaan 30 in Genk.

5 5 WIE IS WIE 2... Dirigenten Ann Cox Het kinderkoor Lirica wordt sinds september 2006 gedirigeerd door Ann Cox. Ann was zelf nog koorlid van het meisjeskoor en maakt al jaren deel uit van het bestuur van Lirica. Ze studeerde Orthopedagogie aan de Katholieke Hogeschool Limburg Hasselt. Daarnaast behaalde zij het diploma van Bachelor in de Creatieve Therapie, afstudeerrichting Muziek in Sittard. Zij volgde tal van dirigentencursussen en behaalde het diploma koordirectie aan het conservatorium van Hasselt bij Jos Cuppens, Marcel Lambrichts en Els Crommen. Ann is sinds 2002 dirigente van het dameskoor Muzamigos uit Hasselt. Zij is tewerkgesteld in Tienen bij de Stichting Delacroix als muziektherapeute bij volwassenen met mentale handicap. Eveneens gaf zij, via de muziekacademie in Sint-Truiden, gedurende verschillende schooljaren lessen muzische vorming in diverse lagere scholen in Limburg. Jos Venken Het Jeugdkoor Lirica wordt gedirigeerd door Jos Venken. Hij werd geboren te Lanklaar in 1942 en woont te Genk. In 1966 behaalde hij het diploma van germanist aan de K.U.Leuven. Daarna gaf hij les aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Genk. Hij studeerde muziek aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt, waar hij in 1964 de regeringsmedaille voor viool en in 1966 voor kamermuziek behaalde. In 1986 voltooide hij zijn studies solozang aan de Muziekacademie te Maasmechelen.In 1979 werd hij dirigent van het koor Cantabile-Dilsen. Hij volgde dirigentencursussen en vervolmaakte zijn koorkennis en -ervaring op tal van koorweekends en -weken, zowel nationaal als internationaal. In 1984 werd hij dirigent van Lirica en sinds 1986 is hij voorzitter van Koor en Stem Limburg. In 1994 richtte hij het kamerkoor Incantatio uit Genk op. Van 2004 tot 2006 was Jos tevens dirigent van het Vokalenensemble Pro Arte uit Eupen. Hij is vicepresident van de Internationale koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen.

6 40 jaar 6 WIE IS WIE 3... Bestuur & jeugdwerking Ann Cox dirigente kinderkoor Gaarveldstraat Hasselt Jos Venken dirigent jeugdkoor Paesteblookstraat Genk Christiane Janssens voorzitster Oude Hoevestraat Genk Anne Martens secretaris Dopheidestraat Genk Ludo Meyers penningmeester Kiezelstraat Genk Kathleen Croonen verantwoordelijke kinderkoor Kamillestraat Genk Liesbeth Oversteyns artistieke verantwoordelijke Dennenstraat Genk Jeugdwerking Een aantal meisjes nemen enkele taken van Lirica op zich: vertegenwoordiging van Lirica in de Jeugdraad, webmaster, verantwoordelijken extra muros activiteiten tijdens koorweekends, reizen, concerten, reizen, bbq, poluck.; public relation; verdeling drukwerk Lirica is lid van Koor en Stem, van de Cultuurraad en van de Jeugdraad van Stad Genk.

7 7 WAT GEBEURT ER? 4... Repetities a. We vragen??? dat iedereen op tijd aanwezig is op iedere repetitie. dat men de repetitie volledig bijwoont. b. De leden van het jeugdkoor worden verondersteld thuis hun partijen in te studeren zodat de repetitietijd optimaal aan koorwerking kan worden besteed. c. De meeste concerten worden bij voorkeur van buiten gezongen. d. Bij afwezigheid!!! Ann Cox of Jos Venken liefst per mail, ruim op voorhand verwittigd Concerten en activiteiten a. Lirica geeft jaarlijks een kerstconcert en een meiconcert.meestal wordt er dan ook een ander koor of een andere muziekgroep uitgenodigd. Een uitdrukkelijke aanwezigheid wordt op de voorbereidende repetities en op de wedstrijden verwacht b Naast deze 2 concerten verbindt Lirica er zich toe om, als parochiale vereniging, regelmatig missen op te luisteren in de kerk van Bret-Gelieren. Zij versterken de band met de parochie en geven een artistieke ondersteuning aan de liturgie. Tevens wordt ook voor de deelname aan missen op kerstavond of Kerstmis, Pasen gerekend op het kinderkoor en/of op het meisjeskoor. c. Lirica doet traditiegetrouw met veel plezier mee aan de tweejaarlijkse koorwedstrijd op het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt en het Korenfestival van Kontich. Door de jaren heen heeft Lirica daar steeds mooie prijzen behaald. Het is mogelijk dat voor de optimale voorbereiding van deze wedstrijd extra repetities gepland worden.een uitdrukkelijke aanwezigheid wordt op de voorbereidende repetities en op de wedstrijden verwacht.

8 40 jaar 8 WAT GEBEURT ER? d. In 2012 kreeg Lirica de titel van Ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd van Neerpelt omdat Lirica de gedachte van EMJ overdraagt in Vlaanderen en in het buitenland. e. Jaarlijks krijgt het kinderkoor de kans om deel te nemen aan een koorweekend, georganiseerd door Koor en Stem Limburg. We bevelen dit weekend ten zeerste aan. Het is belangrijk voor de vorming van de stem, de koordiscipline en de vriendschap onderling. f. Lirica organiseert ook zelf regelmatig activiteiten zoals koorweekends, uitstappen, een kinderkoordag, een BBQ en zoveel meer. Vaak gebeuren deze activiteiten met zowel het kinderkoor als het jeugdkoor. Op die manier wil men een grotere verbondenheid scheppen tussen de twee groepen en de latere overstap naar het jeugdkoor verkleinen. De koorkas komt altijd voor een groot deel tussen in de financiële kosten van de activiteiten. Naast de vaste concerten worden er ook concerten/optredens opgenomen in de Liricakalender. Een uitdrukkelijke aanwezigheid wordt ook hier verwacht op de voorbereidende repetities en op de concerten. g. Lirica verzorgt het gastvrij onthaal van internationale groepen in het kader van bv. het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, of de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen - Maasmechelen. De jongeren verblijven in gastgezinnen. Hun een warme thuis geven gedurende enkele dagen geeft een goed gevoel. Het is ook de ideale manier om kennis te maken met andere culturen en op die manier veel van elkaar te leren. Op deze basis gaat Lirica ook steeds op koorreis. Wij hopen daarom te mogen rekenen op het gastvrij onthaal in onze eigen families.

9 9 WAT KOST HET? 6...Lidgeld a. Het lidgeld bedraagt 50 per jaar. Dit geld wordt o.m. besteed aan verzekering, huur lokalen, partituren en zoveel meer voor de koorleden. Ieder koorlid ontvangt ook van elk concert, georganiseerd in eigen beheer, een geluidsopname. b. We gaan ervan uit dat minimum 5 kaarten per koorlid kunnen gekocht of verkocht worden per concert georganiseerd in eigen beheer. Het koorlid dat de meeste kaarten verkoopt krijgt een prijs. c. De koorkas komt tussen bij alle georganiseerde activiteiten zoals reizen, uitstappen, koorweekends, bbq enz Rekeningnummer BE Betalingen deelname koorweekends en koorreizen. Bij deelname aan koorreizen en koorweekends wordt er telkens een voorschot ter bevestiging van deelname gevraagd. Bij ziekte en/of uitzonderlijke omstandigheden kan dit voorschot teruggevorderd worden, ten laatste 1 week op voorhand. Dit in de mate van het mogelijke. Bij laattijdige verwittiging of afzegging wordt er geen voorschot terugbetaald. Per activiteit wordt de datum bepaald van afmelding.

10 40 jaar 10 WAT DOEN WE AAN? 7...Uniform a. Kinderkoor Voor het uniform kan je je wenden tot Liesbeth Oversteyns en Kathleen Croonen Wat moet je zelf aankopen? effen gekleurde T-shirt met lange mouwen zonder kraag kleurige All-stars/ballerina s ( in dezelfde kleur als de T-shirt) schoenen worden niet op de broek gedragen. lange donkerblauwe (niet afgewassen) jeans, zonder gaten, lapjes e.d. Wat moet je bij Lirica aankopen? kleurige T-shirt met korte mouwen met logo van Lirica = 12 donkerblauwe fleece met logo van Lirica = 25 Bij ieder optreden wordt het uniform gedragen!!!!!!!!!!!!!! b. Jeugdkoor Voor het uniform kan je je wenden tot Liesbeth Oversteyns Gala-uniform lang zwart kleed * 100 zwarte klassieke schoenen/zwarte panty s Zomeruniform witte rok en blauw bloesje * 45 zwarte platte ballerina s Uniform voor misvieringen en voor lichtere optredens zwarte klassieke lange broek (geen jeans) of zwarte rok met zwarte panty s (geen minirok)

11 11 WAT DOEN WE AAN? zwarte trui, jasje of golfje zwarte klassieke schoenen lirica T-shirt of polo met logo van Lirica * 15 Vrijetijdskleding lirica k-way met logo van Lirica * 19 donkerblauwe fleece met logo van Lirica * 25 Prijs uniformen a. Het volledige uniform (aangeduid met *) kost 204. Een grotere kost hierin is het galakleed. Dit wordt namelijk. op maat van ieder koorlid gemaakt en éénmaal aangepast waar nodig. Dankzij de tussenkomst van de koorkas betalen de leden voor het totale pakket (*) een gebruiksrecht van 120. b. Indien een nieuwe aanpassing van het galakleed nodig is, neemt men persoonlijk contact op met: Delphi Van Humbeeck Hoogvonderstraat 17 Hasselt en staat het koorlid zelf in voor de verstelkosten: - uitlaten/innemen 15 - verkorten/verlengen 9 c. Indien men van het kinderkoor komt en al in het bezit is van een polo en een fleece, bedraagt het totale bedrag voor het uniform van het jeugdkoor 100. d. Het galakleed, de witte rok en het blauwe bloesje blijven eigendom van Lirica. Indien een koorlid het jeugdkoor verlaat krijgt zij, indien alles in goede staat is, de som van 30 terug. Terugbetaling bij inlevering! Verplichte teruggave van het galakleed, de witte rok en het blauw bloesje. e. Bij ieder optreden wordt het uniform gedragen.

12 40 jaar 12 WAT ZINGEN WE? 8...Repertoire De dirigent bepaalt en beslist welke liederen er gezongen worden maar zowel koorleden als ouders mogen vanzelfsprekend suggesties doen. De dirigent staat open voor ieder positief gesprek hieromtrent. Er wordt geopteerd voor kwaliteitsmuziek uit alle genres en periodes. Voor het kinderkoor is dat vooral eenvoudige hedendaagse muziek van Vlaamse componisten met een muzikaal kwalitatief hoog niveau. WIE ZEGT WAT? 9...Inspraak Het bestuur wil de koorleden zoveel mogelijk inspraak geven. In het bestuur wordt het jeugdkoor vertegenwoordigd door een koorlid en het kinderkoor door een ouder van een koorlid. Ze kunnen het koor informatie geven over organisatorische punten en nemen in het bestuur de rol van spreekbuis van het koor op zich. Zij wonen de maandelijkse bestuursvergaderingen bij. Er worden ook regelmatig korte inspraak- en/of evaluatiemomenten gehouden met de koorleden tijdens de repetities. Koorleden of ouders kunnen altijd terecht met bedenkingen of vragen bij de verantwoordelijken of bij iemand van het bestuur.

13 Verzekering Elk koorlid is verzekerd via Koor en Stem. Voor meer info zie +het+met+de+verzekering+van+mijn+koor%3f+ SAMENGEVAT!? Besluit Muziek verzacht de zeden een afgezaagder cliché bestaat er wellicht niet en toch... Het bestuur van Lirica gelooft hierin en wil samen met de koorleden naar een gezonde, open en vriendschappelijke sfeer streven waarin de muziek de grootste troef is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 40 jaar

15 15 40 jaar

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Ledenwerving in zeven stappen: Groeien in betrokkenheid bij een vereniging

Ledenwerving in zeven stappen: Groeien in betrokkenheid bij een vereniging Ledenwerving in zeven stappen: Groeien in betrokkenheid bij een vereniging Nieuwe leden zoeken en vinden is geen gemakkelijke opdracht voor een vereniging. Ze moet hiervoor actief communiceren over haar

Nadere informatie

HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS HET ONDERZOEKSRAPPORT VAN DE VLAAMSE SCHOLIERENKOEPEL > HOE KRIJG JIJ PUNTEN? : HET ONDERZOEKSRAPPORT Onderzoek

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

NIET. wie Is Er. ALs de schoolbel rinkelt? EvALuAtIE 2009-2010

NIET. wie Is Er. ALs de schoolbel rinkelt? EvALuAtIE 2009-2010 L E E R P L I C H T wie Is Er NIET ALs de schoolbel rinkelt? EvALuAtIE 2009-2010 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

maak je sterk tegen armoede op school

maak je sterk tegen armoede op school maak je sterk tegen armoede op school Stappenplan voor een beter armoedebeleid op school. Inhoudstafel Voorwoord 3 Inleiding 4 Hoofdstuk 1: Naar een goed schoolkostenbeleid 6 (1) Richt een werkgroep kostenbeheersing

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE

WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2012-2013 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling Scholen

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS?

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Veel praktijkvoorbeelden binnenin WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor leraren ELITEONDERWIJS VOOR IEDEREEN TIJDLIJN EENHEIDSSTRUCTUUR 1990 1992 DE SCHOOL STAAT NIET ALLEEN ACCENT

Nadere informatie

PRATEN OVER REUZEN. LECA Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag 2013

PRATEN OVER REUZEN. LECA Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag 2013 2013 PRATEN OVER REUZEN VERSLAG RONDETAFELGESPREKKEN 2012-2013 LECA Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag 2013 Gent, 2013 2 Traditie is geen herhaling van wat geweest is, het is de werkelijkheid

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

De verschillende mogelijkheden om als onthaalouder van start te gaan. Een kritische en praktische benadering.

De verschillende mogelijkheden om als onthaalouder van start te gaan. Een kritische en praktische benadering. De verschillende mogelijkheden om als onthaalouder van start te gaan. Een kritische en praktische benadering. Studiegebied Sociaal Agogisch Werk Opleiding Sociaal Werk Optie Maatschappelijke Advisering

Nadere informatie

Handvest voor de pastorale eenheid

Handvest voor de pastorale eenheid Handvest voor de pastorale eenheid Handvest voor de pastorale eenheid Bisdom Brugge Voorwoord Met Kerstmis 2011 heb ik een pastorale brief geschreven onder de titel: Kerk zijn vandaag en de toekomst

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND

KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND Datum: 25 juni 2013 Rapportnummer: KOM4/2013 Kinderen in armoede in Nederland Verwey-Jonker Instituut Majone Steketee Trudi Nederland Jodi Mak Renske van der Gaag Maxine

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Colofon Eindredactie: Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Ontwerp: www.dotplus.be De gids is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen?

Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen? Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen? I n h o u ds o p g av e Arbeidsongeschikt... en dan? 3 In tien stappen naar uw arbeidsongeschiktheidsuitkering 4 Wie helpen u daarbij? 8 Verschillende

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

EEN KLARE KIJK OP JE VB of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken...

EEN KLARE KIJK OP JE VB of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken... of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken... INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 Waarom een VB? 6 Waarom een proost? 8 De rol van een VB/proost 10 Valkuilen 15 Hoe vind je een VB? 19 Hoe vind

Nadere informatie