1. Informatie over adviseur en bemiddelaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Informatie over adviseur en bemiddelaar"

Transcriptie

1 1. Informatie over adviseur en bemiddelaar Gaat de MCD-regelgeving ook gelden voor Consumentenkrediet, persoonlijke leningen en doorlopende kredieten? Nee. De MCD en de daarop gebaseerde wetgeving in het Burgerlijk Wetboek is blijkens het voorgenomen artikel 7:2:119 BW beperkt tot kredietovereenkomsten die gewaarborgd worden voor een hypotheek of door een andere vergelijkbare zekerheid op voor bewoning bestemde onroerende zaken. Geldt de MCD-regelgeving alleen voor hypothecaire woning financieringen of ook voor niet hypothecaire woning financieringen (bijvoorbeeld lening van familie zonder hypotheekrecht)? De MCD- en de daarop gebaseerde wetgeving in het Burgerlijk Wetboek is blijkens het voorgenomen artikel 7:2:119 BW beperkt tot kredietovereenkomsten die gewaarborgd worden voor een hypotheek of door een andere vergelijkbare zekerheid op voor bewoning bestemde onroerende zaken. Een lening die bijvoorbeeld binnen de familie wordt gesloten en waarbij niet het recht van hypotheek wordt gevestigd valt dus niet onder de MCD regelgeving. Geldt MCD-regelgeving ook voor bestaande hypotheken of alleen voor nieuwe verstrekkingen? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Bepaalde artikelen gelden alleen voor hypotheekovereenkomsten die worden aangegaan nadat de Nederlandse wetgeving die naar aanleiding van de MCD wordt aangepast, van kracht is geworden. Andere bepalingen uit de MCD gelden echter ook voor hypoheken die al bestonden voordat de Nederlandse wetgeving is aangepast. De bepaling dat bijvoorbeeld de consument de kosten van de financieel adviseur niet hoeft te betalen indien deze niet tijdig en correct de vereiste precontractuele informatie heeft verstrekt (artikel 7:2:122 BW) is niet van toepassing op kredietovereenkomsten die voor inwerking treden van dit artikel zijn gesloten. Het verbod om als aanbieder bij gedwongen verkoop van een woning in verband met het niet nakomen van de betalingsverplichtingen, hogere kosten in rekening te brengen dan de aanbieder daadwerkelijk als gevolg van het niet nakomen van de betalingsverplichting aan schade heeft geleden (artikel 81 D Bgfo) geldt daarentegen ook voor hypotheken die afgesloten zijn vóór inwerking treden van dit artikel. De bepalingen van titel 2 Boek 7 BW gelden uitsluitend voor hypotheken afgesloten na inwerking treden van deze titel. De nieuwe bepalingen in het Bgfo gelden in beginsel ook voor hypotheken die al waren gesloten op het moment dat de wijziging van Bgfo van kracht wordt.

2 Valt een zakelijke financiering waarbij een hypotheekrecht op het woonhuis wordt afgegeven onder de MCD wetgeving? Nee. Indien met een zakelijke financiering wordt bedoeld dat een ondernemer een geldlening afsluit bij zijn eigen onderneming ten behoeve van de financiering van zijn privé-bewoonde woning dan valt deze geldlening niet onder de MCD wetgeving. De MCD wetgeving is op grond van artikel 4 van de richtlijn van kracht jegens natuurlijke personen en rechtspersonen die beroepsmatig of bedrijfsmatig krediet verleent of toezegt. Het Ministerie van Financiën geeft aan bij de transponeringstabel inzake art 3 lid 2 onderdeel b inzake kredieten van werkgever aan werknemer, dat reeds in art 1:20 Wft (1 sub b) geregeld is, dat is waar voorzover de rente die betaald wordt lager is dan de marktrente of rentevrij de Wft niet van toepassing is. De Wft (en de bepalingen uit de MCD) zijn wel van toepassing indien de rente hoger is dan de marktrente. In welke taal moeten buitenlandse aanbieders/adviseurs met hun klanten communiceren? Aanbieders en bemiddelaars kunnen in het kader van de MCD regelgeving volstaan met communicatie die voldoet aan de taaleisen van het land waarin de dienst wordt aangeboden. In het kader van de wettelijke advieseisen van artikel 4:23 Wft is het echter niet goed denkbaar dat aan deze wettelijke advieseisen kan worden voldaan indien adviseur/bemiddelaar en de consument niet in elkaars taal kunnen communiceren. In zo een situatie doet de adviseur er verstandig aan om af te zien van het geven van advies. Mogen banken op grond van de MCD regelgeving klanten weigeren op grond van nationaliteit? Ja. Op grond van de MCD regelgeving geldt er geen acceptatieplicht voor individuele aanbieders. Het staat aanbieders dus vrij om zich te richten op specifieke doelgroepen van consumenten of hun dienstverlening te beperken tot ingezetenen van een bepaald land. De MCD beoogt wel om bemiddelaars en aanbieders het makkelijker te maken in andere lidstaten hun diensten aan te bieden en consumenten het makkelijker te maken gebruik te maken van de diensten van aanbieders en bemiddelaars die in andere lidstaten gevestigd zijn. Maar dit gaat niet zover dat aanbieders of bemiddelaars verplicht worden elk verzoek tot dienstverlening ook te honoreren. Kan een klant in een vreemde valuta zijn hypotheek aanvragen? Ja. Een consument mag een hypotheek aanvragen in een vreemde valuta en de geldverstrekker mag een hypotheek in vreemde valuta aanbieden. Maar de hypotheekverstrekker kan hiertoe niet verplicht worden. Indien de kredietovereenkomst is afgesloten na in werking treden van artikel 7:2:126 BW en in een vreemde valuta luidt, moet de geldverstrekker de consument onder meer het recht geven om de overeenkomst om te zetten in een andere valuta of in de gevallen waarin deze volstaan om het wisselkoersrisico te beperken: het geven van een waarschuwing. Onder een andere valuta wordt dan verstaan:

3 De valuta waarin de consument hoofdzakelijk zijn inkomen ontvangt of de activa aanhoudt waaruit het krediet moet worden afgelost zoals aangegeven op het tijdstip waarop ten behoeve van de kredietovereenkomst de recentste kredietwaardigheidsbeoordeling werd opgemaakt; of De valuta van de lidstaat waar de consument op het tijdstip van de totstandkoming van de kredietovereenkomst zijn verblijfplaats had of waar hij bij de omzetting zijn verblijfplaats heeft. NB: een lening in Euro kan dus een lening in vreemde valuta zijn als de klant bijvoorbeeld zijn inkomen geniet in Engelse ponden. Als dit het geval is of de klant krijgt bij aanvang een lening in ponden, dan kan de klant dus omzetten (in resp. ponden en Euro) of afdoende gewaarschuwd worden. Kan een klant zijn hypotheek aanvragen in Britse Ponden of zijn hypotheek omzetten in Britse ponden? Ja. Iemand in Nederland mag ten behoeve van een woning in Nederland een hypotheek aanvragen bij een Nederlandse geldverstrekker in Britse Ponden. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een expat die in Nederland woont maar zijn inkomen in Britse Ponden ontvangt. Op kredietgevers rust echter niet een algemene verplichting tot het aanbieden van een kredietovereenkomst in vreemde valuta. Kredietgevers kunnen hiertoe niet willen overgaan bijvoorbeeld omdat op hen een aantal aanvullende verplichtingen komt te rusten indien zij hypotheken in vreemde valuta verstrekken. In beginsel is het op grond van de MCD toegestaan dat een Nederlandse ingezetene die een inkomen in euro s heeft en een woning wil aanschaffen die gelegen is in Nederland bij een Nederlandse geldverstrekker een hypotheek afsluit welke in Britse Ponden luidt. Maar het aangaan van een hypothecair krediet in vreemde valuta brengt aanzienlijke risico s met zich mee. Bij een advies zal in het kader van de wettelijke adviesregels van artikel 4:23 Wft de adviseur moeten vaststellen of de consument dit risico wil en kán dragen. Mag een hypotheekadviseur die een vergunning heeft in Nederland in Spanje klanten adviseren over een hypotheek ten behoeve van een financiering van een in Spanje gelegen woning? Ja. Op grond van artikel 32 van de MCD geldt dat de toelating van een kredietbemiddelaar door de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst voor die activiteit toegang geeft tot het gehele grondgebied van de Unie. De kredietbemiddelaar in deze vraag die het voornemen heeft in Spanje bemiddelingsactiviteiten te verrichten moet de bevoegde autoriteit in de lidstaat van herkomst van dit voornemen op de hoogte stellen. Deze bevoegde autoriteit is in deze vraag de AFM. Binnen een maand nadat de bevoegde autoriteit in het land van herkomst op de hoogte is gesteld van dit voornemen van de bemiddelaar stelt zij de autoriteit in het land van ontvangst (Spanje) op de hoogte.

4 De kredietbemiddelaar kan zijn werkzaamheden aanvangen een maand nadat hij van de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst (AFM) heeft vernomen dat zij de kennisgeving aan de autoriteit in het land van ontvangst heeft gedaan. In Spanje zal de kredietbemiddelaar bij zijn advisering en bemiddeling zich dienen te houden aan de wettelijke gedragsnormen zoals die in Spanje voor advies en bemiddeling van hypothecaire kredieten geldt. Geldt de MCD regelgeving ook indien een particulier een hypotheek verstrekt? Nee. De MCD wetgeving is op grond van artikel 4 van de richtlijn van kracht jegens natuurlijke personen en rechtspersonen die beroepsmatig of bedrijfsmatig krediet verleent of toezegt. Een particulier die incidenteel een hypotheek verstrekt doet dit niet beroepsmatig of bedrijfsmatig en daarmee is de MCD-regelgeving niet van toepassing op deze transactie. Wat is de rol van de adviseurs bij betalingsproblemen? Artikel 28 van de MCD geeft de consument die in betalingsproblemen geraakt bescherming omdat kredietgevers een redelijke mate van tolerantie dienen aan te houden voordat ze overgaan tot gedwongen verkoop. In dit artikel worden geen specifieke verplichtingen opgelegd aan de adviseur/bemiddelaar. Artikel 81 BGFO vereist zorgvuldig handelen van kredietgevers. Er dient een procedure te zijn met stappen die doorlopen worden voor gedwongen verkoop. Ook moet bij een gedwongen verkoop de kredietgever het doel hebben om een zo optimaal mogelijke prijs te behalen. Onder de Nederlandse wetgeving geldt dat tussen adviseur/bemiddelaar en consument een overeenkomst van opdracht bestaat. Partijen zijn vrij om de inhoud van deze overeenkomst van opdracht te specificeren. Zien partijen van deze specificatie af dan geldt het algemene principe dat de consument van de adviseur/bemiddelaar een prestatie mag verwachten zoals een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur die in dezelfde omstandigheden geleverd zou hebben. Ten aanzien van de situatie die in de vraag is omschreven betekent dit dat de adviseur alert zal zijn op signalen die voor hem een indicatie moeten zijn dat de consument in (dreigende) betalingsproblemen verkeert. De redelijk handelend financieel dienstverlener zal dan de consument hierop wijzen en aanbieden te onderzoeken hoe verdere betalingsproblemen kunnen worden voorkomen. Zijn de betalingsproblemen niet op te lossen dan zal de redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur in overleg treden met de kredietgever en daarbij trachten een oplossing te zoeken die recht doet aan de belangen van de consument en past in het gegeven kader van artikel 28 van de MCD, artikel 7:2: 129 BW en artikel 81d Bgfo. Is de MCD-regelgeving strijdig met de onafhankelijke rol van de adviseur en de keuzevrijheid van de consument? Nee. De consument krijgt via de MCD regelgeving juist een veel grotere keuzevrijheid. Het wordt de consument immers via de MCD regelgeving makkelijker gemaakt om aanbiedingen van kredietverstrekkers uit andere lidstaten te vergelijken en/of gebruik te maken van kredietbemiddelaars uit andere lidstaten.

5 Ook vormt de MCD-regelgeving geen belemmering voor onafhankelijke advisering. Integendeel. De MCD-regelgeving verplicht de bemiddelaar om in zijn precontractuele informatie de consument helder te informeren over eventuele banden die de kredietbemiddelaar heeft met specifieke aanbieders van krediet. Ook maakt de MCD het mogelijk dat de lidstaten in hun nationale wetgeving een verbod opnemen dat personen die namens een kredietaanbieder opereren zich adviseur mogen noemen of hun activiteiten betitelen als adviseren. De MCD maakt het dus mogelijk dat de nationale wetgever de termen adviseur en adviseren exclusief voorbehoud aan onafhankelijke adviseurs. De Nederlandse wetgever heeft op dit moment echter nog niet aangegeven van deze bevoegdheid gebruik te maken. Maar de MCD biedt deze mogelijkheid dus wel. Wat is het nut van deze regeling? Met ingang van 2018 mag alleen nog maar de koopsom gefinancierd worden? De MCD regelgeving biedt de consument op een groot aantal gebieden bescherming waar het gaat om krediet. Deze bescherming is voor de consument ook van belang waar het alleen gaat om de koopsom van de woning.

6 2. Vakbekwaamheid Wanneer is bekend hoe Nederland omgaat met de vakbekwaamheid van de leidinggevenden van de hypotheekadviseurs? Uiterlijk op 21 maart 2016 moet dit bekend zijn. Op dit moment staat wél vast dat de leidinggevenden die zelf niet op het gebied van hypothecair krediet adviseren, op grond van de MCD-regelgeving wel op dit terrein vakbekwaam moeten zijn maar deze vakbekwaamheid niet hoeven aan te tonen door middel van een behaald diploma. De verwachting is dat voor het vereiste kennis- en vaardigheidsniveau aansluiting zal worden gezocht bij de bestaande eindtermen en toetstermen examen Wft Hypotheken. Het ligt verder in de rede dat er een bepaalde periode wordt vastgesteld waarbinnen leidinggevenden die nog niet over de vereiste vakbekwaamheid beschikken, in staat worden gesteld om deze vakbekwaamheid alsnog te verwerven.

7 3. Koppel- & gebundelde verkoop Wat zijn nevendiensten in het kader van het verbod op koppelverkoop? Op grond van artikel 12 lid 1 van de MCD is koppelverkoop verboden. Onder het begrip nevendienst verstaat artikel 4 onder punt 4 van de MCD een dienst die samen met de kredietovereenkomst aan de consument wordt aangeboden. Voorbeelden van nevendiensten zijn bijvoorbeeld de verplichting van de kredietaanbieder om bij of via de kredietbemiddelaar een opstal- en of levensverzekering te sluiten. Of de verplichting om een betaalrekening te openen en hiervoor aanvullende kosten in rekening te brengen. Indien een kredietgever de consument verplicht om de volgende diensten af te nemen als voorwaarde voor het verkrijgen van een krediet, is dit dan te beschouwen als een verboden vorm van koppelverkoop? Er is alleen sprake van Koppelverkoop bij het combineren van financiële producten en diensten, de definitie daarvan staat in de wet. Veel van onderstaande diensten kwalificeren niet als een financieel product of dienst 1) Het sluiten van een verzekering Nee. Een kredietgever mag van de consument verlangen dat hij over een verzekeringspolis met betrekking tot de kredietovereenkomst beschikt. De kredietgever is echter verplicht de verzekeringspolis van een andere dan de dienstverlener van zijn voorkeur te aanvaarden, mits de door die polis geboden waarborg gelijk is aan die van de door de kredietgever voorgestelde verzekeringspolis. Voor een polis behorende bij een spaarhypotheek geldt dit niet omdat deze nooit gelijk is aan ene polis bij een andere verzekeraar 2) Het doen van belastingaangiftes Ja. Een kredietgever mag de bereidheid van het verstrekken van een krediet niet koppelen aan de verplichting dat de consument door de kredietgever diens belastingaangifte laat verzorgen. 3) Het laten uitvoeren van een taxatie Nee. Een kredietgever moet ten behoeve van de beoordeling van een kredietaanvraag op grond van artikel 19 MCD en conform artikel 115 lid 6 onder ten derde Bgfo, beschikken over een door een deskundig taxateur opgemaakt taxatierapport waaruit de marktwaarde van de woning blijkt. Het is, in het kader van het verbod op koppelverkoop, niet toegestaan de consument te verplichten dit taxatierapport door een specifieke taxateur te laten opstellen. 4) Een bankgarantie Nee. Een kredietgever mag in het kader van het verstrekken van een krediet een bankgarantie eisen. Mits de geboden zekerheid gelijk is aan de door de kredietgever voorgestelde bankgarantie zal de kredietgever ook een bankgarantie van een andere bank dan de bank van zijn voorkeur moeten aanvaarden.

8 5) Overdrachtsbelasting Nee. De verplichting om overdrachtsbelasting te betalen is geen verplichting die de geldverstrekker stelt als voorwaarde voor het verstrekken van krediet. Mag een bank de consument verplichten om een Overlijdensrisicoverzekering af te sluiten in het kader van het verstrekken van een krediet? Ja. Een kredietgever mag van de consument verlangen dat hij over een verzekeringspolis met betrekking tot de kredietovereenkomst beschikt. De kredietgever is echter verplicht de verzekeringspolis van een andere dan de dienstverlener van zijn voorkeur te aanvaarden, mits de door die polis geboden waarborg gelijk is aan die van de door de kredietgever voorgestelde verzekeringspolis. Is een verplicht abonnement koppelverkoop Ja. Indien de kredietgever aan de bereidheid tot het verstrekken van krediet de verplichting zou koppelen om een betaald abonnement voor nazorg af te nemen, dan is dit te beschouwen als een verboden vorm van koppelverkoop. Het verbod op koppelverkoop zoals in de MCD opgenomen is gericht op de kredietgever en niet op de bemiddelaar. Dit geldt ook voor artikel 7:121 BW. Wat wordt in het kader van de informatieverstrekker verstaan onder een duurzame informatiedrager? Onder een duurzame informatiedrager wordt conform artikel 4 MCD verstaan: ieder hulpmiddel dat de consument in staat stelt persoonlijk aan hem gerichte informatie op te slaan op een wijze die deze informatie toegankelijk maakt voor toekomstig gebruik gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen, en die een ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt; Een wordt als een duurzame drager beschouwd omdat de verzender van deze , de inhoud van deze niet meer kan veranderen nadat de ontvanger van deze deze heeft ontvangen en opgeslagen. Mag een kredietgever een overlijdensrisicoverzekering van bepaalde verzekeraars weigeren? Ja. Een kredietgever mag de overlijdensrisicoverzekering van bepaalde verzekeraars weigeren indien deze verzekeraar niet dezelfde waarborg kan bieden als de verzekeraar van de voorkeur van de geldverstrekker. Deze situatie zal zich niet snel voordoen wanneer er sprake is van een Nederlandse kredietgever en een Nederlandse levensverzekeringsmaatschappij. Maar voorstelbaar is dat zich dit wel kan voordoen indien het gaat om een Nederlandse kredietgever en een levensverzekeraar uit een andere lidstaat. Mag een kredietgever de consument verplichten om een betaalrekening te openen als voorwaarde voor het verstrekken van het krediet? In de nota van antwoord lijkt het Ministerie van Financiën ook een betaalde rekening niet als koppelverkoop te beschouwen. Dit is echter contrair aan de Maatregel van Toezicht bij de BGFO. Een kredietgever mag de consument wel verplichten een betaalrekening te openen indien hiervoor nu en in de toekomst geen kosten voor in rekening worden gebracht.

9 Een kredietgever mag de consument ook verzoeken een betaal- of spaarrekening te openen waarvan het enige doel is om kapitaal op te bouwen om het krediet terug te betalen of af te lossen dan wel bijkomende zekerheden te verschaffen voor de kredietgever in geval van wanbetaling. De kredietgever mag aan het beschikbaar stellen van krediet niet de eis stellen dat de consument een of meer betaalrekeningen opent of aanhoudt voor de reguliere inkomsten en uitgaven die de consument doet.

10 4. Vervroegde Aflossing Wat wordt bedoeld dat er geen boete meer mag worden geheven over vervroegde aflossing? Artikel 25 lid 3 van de MCD en artikel 7:127 van het BW verbieden de kredietgever om aan de consument die een lening geheel of gedeeltelijk vervroegd aflost een boete in rekening te brengen. Onder een boete moet dan worden verstaan een bedrag dat bijvoorbeeld vooraf is vastgelegd in de voorwaarden van het krediet en dat geen relatie heeft met de werkelijke kosten die de kredietgever heeft als gevolg van de vervroegde aflossing. Het is dus, voor kredieten die tot stand komen na inwerking treden van artikel 7:127 BW, niet meer toegestaan om een bedrag in rekening te brengen dat hoger is dan de werkelijke kosten die de kredietaanbieder heeft in verband met deze vervroegde aflossing. Hierbij dient aangemerkt te worden dat kredietgevers aangesloten bij de Gedragscode Hypothecaire Financiering / Nederlandse Vereniging van Banken kosten berekenen volgens de contante waarde methode. Dat is in beginsel een zelfde manier van berekenen, uiteraard is afhankelijk van de variabelen de uitkomst anders. Wat wordt verstaan onder werkelijke kosten? Het uitgangspunt is dat de vergoeding die de kredietgever aan de consument in verband met vervroegde aflossing van het krediet in rekening brengt, het werkelijk door de kredietgever geleden financieel nadeel niet mag overschrijden. De vergoeding moet een eerlijke en objectieve vergoeding zijn voor de mogelijke kosten die rechtstreeks aan de vervroegde aflossing verbonden zijn. Deze vergoeding moet op basis van een contante waarde methode worden bepaald. Daarnaast dient de methode van berekening van de vergoeding zodanig door de kredietgever te zijn omschreven dat de daarin voorkomende variabelen voor de consument controleerbaar zijn. Heeft de klant recht op gespecificeerde berekening van de kosten die in rekening worden gebracht bij vervroegde aflossing? De MCD en het BW leggen aan aanbieders niet expliciet de verplichting op om de kosten die in rekening worden gebracht te specificeren. De methode van berekening van de vergoeding dient echter zodanig door de kredietgever te zijn omschreven dat de daarin voorkomende variabelen voor de consument controleerbaar zijn. Ook geldt als uitgangspunt dat de vergoeding het werkelijke door de kredietgever geleden financieel nadeel niet mag overschrijden. Deze uitgangspunten brengen materieel mee dat geldgevers de hoogte van de vergoeding voor geleden schade die zij aan de consument in rekening brengen toch zullen moeten motiveren. Hoe moet de geldgever de kosten van de vervroegde aflossing die in het verleden heeft plaatsgevonden aantonen? Artikel 7:127 BW heeft alleen betrekking op aflossingen van kredieten die ná inwerking treden van dit artikel zijn afgesloten.

11 Het artikel heeft dus geen betrekking op aflossingen die in het verleden hebben plaatsgevonden of op aflossingen in de toekomst van kredieten die vóór inwerking treden van artikel 7:127 BW zijn afgesloten. Ten aanzien van deze aflossingen zal de hoogte van de kosten die in rekening worden gebracht moeten zijn gebaseerd op hetgeen partijen hierover bij het afsluiten van het krediet zijn overeengekomen. De hypotheekvoorwaarden worden geacht een bevestiging te zijn van de afspraken die kredietgever en kredietnemer hierover hebben gemaakt. Gaan alle banken de kosten van vervroegde aflossing op dezelfde wijze berekenen? De kredietgevers aangesloten bij de Gedragscode Hypothecaire Financiering / Nederlandse Vereniging van Banken berekenen kosten volgens de contante waarde methode. Dat is in beginsel een zelfde manier van berekenen, uiteraard is afhankelijk van de variabelen de uitkomst anders. Betekent dit het einde van vergelijken op actuele duur en eerstvolgende rentevast periode? Nee. Het werkelijke financiële nadeel dat de kredietverstrekker heeft zal ook onder de nieuwe regeling van artikel 7:127 BW mede bepaald worden door de hoogte en het moment waarop de vervroegde aflossing plaatsvindt. Geldt de verplichting om niet meer dan de werkelijke kosten in rekening te brengen ook voor aflossing van al lopende kredietovereenkomsten? Nee. Artikel 7:127 BW heeft alleen betrekking op aflossingen van kredieten die na inwerking treden van dit artikel zijn afgesloten. Het artikel heeft dus geen betrekking op aflossingen die in het verleden hebben plaatsgevonden of op aflossingen in de toekomst van kredieten die voor inwerking treden van artikel 7:127 BW zijn afgesloten. Renteherzieningen, omzettingen van bestaande hypotheekvormen of andere vormen van de kredietovereenkomst, zonder dat er extra krediet wordt verleend of toegezegd die plaatsvindt op of na 21 maart 2016 worden niet als het aangaan van een nieuwe kredietovereenkomst beschouwd. Hoe maakt de kredietgever de kosten van vervroegde aflossing objectief helder? De consument die overweegt een gehele of gedeeltelijke aflossing te doen, kan bij de kredietgever aanvullende informatie opvragen met betrekking tot de mogelijkheden, voorwaarden en consequenties van een extra of algehele vervroegde aflossing. Na ontvangst van dit verzoek dient de kredietgever de consument terstond schriftelijk of op een andere duurzame drager, de verzochte informatie te verstrekken. De kredietgever moet hierbij een berekening van de financiële consequenties geven waarbij de daarbij gehanteerde hypothesen redelijk en verdedigbaar moeten zijn. Zijn de werkelijke kosten ook fiscaal aftrekbaar? De MCD gaat niet over aftrekbaarheid van kosten verbonden aan krediet of vervroegde aflossing van krediet. Op basis van de huidige fiscale regels zijn de kosten verbonden aan het vervroegd aflossen van een krediet aftrekbaar. In de huidige regeling gaat het niet alleen om rente maar ook om vergoeding van de kosten die de kredietverstrekker heeft. Er is

12 geen aanleiding om te veronderstellen dat na invoering van artikel 7:127 BW deze kosten niet meer op het belastbaar inkomen in mindering mogen worden gebracht. Dient de kredietverstrekker elke klant die vervroegd wil aflossen individueel te informeren over de kosten? Ja. Deze verplichting geldt alleen indien de consument de kredietgever uitdrukkelijk verzoekt om aanvullende informatie over de consequenties die verbonden zijn aan vervroegde aflossing. Deze informatie zal minimaal een berekening van de financiële consequenties bevatten waarbij de daarbij gehanteerde hypothesen redelijk en verdedigbaar moeten zijn. Kunnen ook marketing- en overheadkosten onderdeel zijn van de in rekening te brengen kosten bij vervroegde aflossing? Alle kosten van een verstrekker zijn verdisconteerd in haar prijs, dus ook deze kosten. De prijs bepaalt op haar beurt weer mede de hoogte van de boete Wat wordt bedoeld met eerlijke en objectieve kosten als vergoeding bij vervroegde aflossing? Met de term eerlijke en objectieve kosten in artikel 7:127 BW heeft de wetgever tot uitdrukking willen brengen dat de kredietgever uitsluitend de directe werkelijke kosten waarmee de betreffende kredietgever, als gevolg van de vervroegde aflossing, te maken krijgt mag doorbelasten. Met het begrip objectief wordt bedoeld dat deze kosten aan de hand van normen moeten worden vastgesteld die uniform worden toegepast en dus niet per klant of functionaris van de kredietaanbieder kunnen verschillen. Hoe wordt vastgesteld wat eerlijk en transparant is met betrekking tot de kosten die bij vervroegde aflossing door de kredietaanbieder in rekening worden gebracht? De consument die overweegt een gehele of gedeeltelijke aflossing te doen, kan bij de kredietgever aanvullende informatie opvragen met betrekking tot de mogelijkheden, voorwaarden en consequenties van een extra of algehele vervroegde aflossing. Deze voorwaarden maken onderdeel uit van de kredietovereenkomst. Na ontvangst van dit verzoek dient de kredietgever de consument terstond schriftelijk of op een andere duurzame drager, de verzochte informatie te verstrekken. De kredietgever moet hierbij een berekening van de financiële consequenties geven waarbij de daarbij gehanteerde hypothesen redelijk en verdedigbaar moeten zijn. De consument voor wie de informatie onduidelijk is kan altijd nadere verduidelijking van de kredietaanbieder vragen. De verplichting van de kredietaanbieder om niet méér kosten in rekening te brengen dan hijzelf heeft als gevolg van de vervroegde aflossing is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en wel in artikel 7:127 BW. Omdat dit een civielrechtelijke bepaling is kan een consument die niet met een kredietaanbieder tot overeenstemming kan komen wat de juiste maximale kosten zouden mogen zijn die de kredietaanbieder voor vervroegde aflossing berekent, dit kunnen voorleggen aan de burgerlijke rechter of aan het Klachteninstituut financiële dienstverlening, Kifid.

13 Worden consumenten met een bestaande hypotheek sterk benadeeld doordat deze regeling alleen geldt voor hypotheken die zijn afgesloten voor hypotheken na inwerking treden van artikel 7:127 BW? Nee. De meeste banken zijn aangesloten bij de Gedragscode Hypothecaire Financiering. Deze schrijft de contante waarde methode voor bij het bepalen van de boeterente bij vervroegde aflossing. Het is correct dat maximalisering van de kosten die een kredietbemiddelaar bij vervroegde aflossing van het krediet door de consument in rekening mag brengen, geldt voor kredieten die na inwerking treden van artikel 7:127 BW tot stand zijn gekomen. Kredietaanbieders hebben bij de vaststelling van de prijs van het krediet rekening gehouden met de inkomsten uit boeterentes. Als deze inkomsten wegvallen, kan dit leiden tot een andere prijsstelling voor consumenten die na in werking treden van artikel 7:127 een krediet afsluiten. Mag een kredietaanbieder onder de nieuwe regeling ook nog een vergoeding vragen voor renteverlies? Ja. Indien een kredietaanbieder ten behoeve van een krediet met een bepaalde looptijd kapitaal heeft aangetrokken en hiervoor een bepaalde rente heeft afgesproken dan is er voor de kredietgever bij vervroegde aflossing sprake van kosten die rechtstreeks aan de vervroegde aflossing verbonden zijn. De kosten die een kredietaanbieder in rekening kan brengen gaan dus verder dan alleen de kosten van het behandelen van het verzoek tot vervroegde aflossing.

14 5. Gedwongen verkoop In het buitenland geldt vaak dat bij een voorgenomen gedwongen verkoop de kredietgever eerst toestemming van de rechter moet vragen. Zal dat ook in Nederland gaan gelden? Nee. Op grond van artikel 3:268 BW is de hypotheekhouder bevoegd om over te gaan tot executoriale verkoop van de onroerende zaak waarop de hypotheek rust, indien de consument in verzuim is met de voldoening van hetgeen waarvoor de hypotheek tot waarborg strekt. De kredietgever mag echter niet lichtvaardig van dit recht van parate executie gebruikmaken. Schending van de zorgvuldigheid die de kredietgever jegens de kredietnemer in acht moet nemen kan wanprestatie (artikel 6:74 BW) of een onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW) opleveren en aanleiding geven tot schadevergoeding. Of een kredietgever wel of niet toestemming moet hebben om tot gedwongen verkoop over te gaan kan per lidstaat verschillen. In Nederland is die toestemming niet vereist.

15 6. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Heeft de invoering van de MCD gevolgen voor mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Ja. Op dit moment bestaat in Nederland geen wettelijke verplichting om als kredietbemiddelaar te beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op grond van artikel 29 lid 2a van de MCD, en artikel 4:74b Wft wordt deze beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. Kredietbemiddelaars zullen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben die dekking biedt voor het gehele grondgebied waarop de bemiddelaar zijn diensten aanbiedt. Het minimaal te verzekeren bedrag bedraagt per gebeurtenis en , per kalenderjaar. Dit bedrag wordt periodiek door de Commissie herzien. De verplichting tot het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering conform artikel 4:74b Wft geldt niet voor: Bemiddelaars in hypothecair krediet die een door de Nederlandsche Bank verleende vergunning voor uitoefenen van het bedrijf van bank hebben. Bemiddelaars in hypothecair krediet die een door de Nederlandsche Bank verleende vergunning voor uitoefenen van het bedrijf van verzekeraar hebben. Verbonden bemiddelaars in hypothecair krediet voor zover de aanbieder voor wie zij bemiddelen een door de Nederlandsche Bank verleende vergunning voor aanbieden van hypothecair krediet hebben.

16 7. Jaarlijks Kostenpercentage Welke kosten moet een kredietbemiddelaar aan de kredietgever doorgeven indien de kredietbemiddelaar werkt op basis van een uurvergoeding? Op grond van artikel 7:123 lid 1 e BW is de kredietbemiddelaar verplicht aan de kredietgever mee te delen de vergoeding die de consument in voorkomend geval aan de kredietbemiddelaar voor zijn diensten verschuldigd is of, indien dat niet mogelijk is, de wijze om de vergoeding te berekenen. Welke kosten moet een bemiddelaar doorgeven om de kredietaanbieder in staat te stellen het Jaarlijks Kostenpercentage te berekenen? Overweging 50 van de MCD geeft aan dat het Jaarlijks Kostenpercentage alle kosten dient te omvatten die de consument in verband met de kredietovereenkomst moet betalen en die bij de kredietgever bekend zijn. Overweging 50 stelt dat dit dus in ieder geval omvat: Rente Commissielonen Belastingen Vergoedingen voor kredietbemiddelaars De kosten van de waardebepaling van onroerend goederen ten behoeve van de hypotheek En alle andere vergoedingen die nodig zijn om het krediet te verkrijgen zoals een levensverzekering en een brandverzekering In de totale kosten van het krediet voor de consument worden dus niet de kosten opgenomen die de consument maakt in verband met de aankoop van het vastgoed of de grond, zoals de notariskosten of de kosten van grondregistratie. De overdrachtsbelasting vormt dus geen onderdeel van de JKP. Maar bijvoorbeeld de assurantiebelasting over de verplichte opstalverzekering wel. Moeten de kosten van een abonnement op nazorg worden meegenomen in de het JKP? In beginsel niet aangezien dat geen kosten zijn ter verkrijging van de lening. Moeten in het kader van de JKP ook de kosten worden meegenomen die de consument uit eigen middelen financiert? Ja. Kosten die de consument moet maken om het krediet te verkrijgen dienen in de JKP te worden opgenomen. Hierbij is het niet relevant hoe de consument deze kosten financiert. Wat gebeurt er als de exacte kosten van de vereiste verzekeringen op het moment van het aanvragen van de offerte nog niet bekend zijn? In overweging 50 van de MCD is opgenomen dat de kredietgever met professionele zorgvuldigheid moet omgaan met het vermelden van de kosten. In dit verband wordt de kredietgever verondersteld kennis te hebben van de kosten van de verzekeringen die hij zelf of namens een derde aan de consument aanbiedt, tenzij de prijs daarvan afhangt van de specifieke kenmerken of de situatie van de consument.

17 Ten aanzien van een brandverzekering zal de kredietgever, indien hij deze verzekering aanbiedt of daarin bemiddelt, derhalve een realistische inschatting moeten kunnen maken van de kosten van de door hem vereiste brandverzekering. Anders ligt dit bij bijvoorbeeld een levensverzekering voor een consument met een verhoogd risico. In deze laatste situatie zal er eerst een concrete offerte voor de betreffende consument moeten worden aangevraagd alvorens de kredietaanbieder een ESIS kan opstellen. Deze ESIS is weer een voorwaarde om een voor de kredietaanbieder bindende offerte uit te kunnen brengen. De kredietgever mag in het ESIS aangeven dat deze kosten niet in het JKP verwerkt zijn. Waarom moet het intermediair haar vergoeding doorgeven aan de kredietaanbieder? De MCD beoogt de totstandbrenging en de werking van de interne markt te bevorderen en de consumenten in de hele Unie een hoge mate van bescherming te bieden door onder meer de vergelijkbaarheid van de informatie met betrekking tot jaarlijkse kostenpercentage in de hele Unie uniform te waarborgen. Consumenten moeten dus offertes makkelijk kunnen vergelijken waarbij het niet moet uitmaken of de kredietaanbieder aan de kredietbemiddelaar nog provisie betaalt (hetgeen in veel andere lidstaten nog is toegestaan) en deze kosten verwerkt in de rente over het krediet, dan wel dat de bemiddelingskosten door de consument apart aan de kredietbemiddelaar moeten worden betaald. Voor een goede vergelijkbaarheid van het jaarlijkse kostenpercentage is het nodig dat alle kosten die de consument moet maken op gelijke wijze onderdeel uitmaken van het jaarlijks kostenpercentage. Wat is het nut om kosten in het JKP te vermelden die de consument zelf betaalt? De MCD beoogt de totstandbrenging en de werking van de interne markt te bevorderen en de consumenten in de hele Unie een hoge mate van bescherming te bieden door onder meer de vergelijkbaarheid van de informatie met betrekking tot het jaarlijkse kostenpercentage in de hele Unie uniform te waarborgen. Consumenten moeten dus offertes makkelijk kunnen vergelijken waarbij het niet moet uitmaken of zij deze kosten uit eigen middelen betalen of deze via hypothecair- of consumptief krediet worden gefinancierd. Kosten die de consument moet maken om het krediet te verkrijgen dienen in de JKP te worden opgenomen. Hierbij is het niet relevant hoe de consument deze kosten financiert.

18 Hoe moet een kredietaanbieder omgaan met kosten die een bemiddelaar tijdens de bemiddeling extra in rekening brengt als gevolg van onvoorzienbare dienstverlening. Op grond van artikel 123 lid 1 e BW is de kredietbemiddelaar verplicht aan de kredietgever mee te delen de vergoeding die de consument in voorkomend geval aan de kredietbemiddelaar voor zijn diensten verschuldigd is of, indien dat niet mogelijk is, de wijze om de vergoeding te berekenen. Moet de kredietgever de klant jaarlijks informeren over het JKP? Nee. Het JKP vormt onderdeel van de ESIS dat voorafgaand of samen met de offerte voor een nieuwe kredietovereenkomst moet worden verstrekt. Worden de eenmalige kosten die de klant moet maken voor het verkrijgen van het krediet ook alleen zichtbaar gemaakt over de JKP over het eerste jaar of worden deze gespreid over de looptijd van het krediet? De eenmalige kosten die de consument moet maken voor het verkrijgen van het krediet worden gespreid over de hele looptijd van het krediet, daarnaast schrijft artikel 17 lid 5 van MCD schrijft voor dat er een bijkomend JKP in het ESIS moet worden opgenomen waarbij de kosten over de duur van de rentevastperiode (alleen ingeval van rvp langer dan 5 jaar) moeten worden verspreid. Dient de bemiddelaar bij elke offerteaanvraag afzonderlijk de door hem aan de klant te berekenen kosten van dienstverlening aan de kredietaanbieder te melden? Ja. De kredietaanbieder moet per klant een JKP opstellen die is gebaseerd op de specifieke gegevens van die klant. Daar hoort bij de informatie die de betreffende klant voor de dienstverlening van de specifieke kredietbemiddelaar moet betalen. Op welk moment in het proces moet de kredietbemiddelaar de consument over de condities van zijn dienstverlening informeren? Deze vraag heeft niet (alleen) betrekking op de JKP. Artikel 7:123 BW schrijft voor dat de bemiddelaar voordat hij met zijn kredietbemiddelingsactiviteiten start, de consument informeert over: a. de identiteit en het geografische adres van de kredietbemiddelaar; b. het register als bedoeld in artikel 1:107 van de Wet op het financieel toezicht, waarin de kredietbemiddelaar is ingeschreven en indien mogelijk, het registratienummer en de wijze waarop deze registratie geverifieerd kan worden; c. of de kredietbemiddelaar verbonden is of uitsluitend met een of meer kredietgevers werkt, met verstrekking van de naam van de kredietgever of kredietgevers voor wie de kredietbemiddelaar optreedt; d. of de kredietbemiddelaar adviesdiensten aanbiedt als bedoeld in artikel 118, lid 1, onderdeel o; e. de vergoeding die de consument in voorkomend geval aan de kredietbemiddelaar voor zijn diensten verschuldigd is of, indien dat niet mogelijk is, de wijze om de vergoeding te berekenen; f. volgens welke procedures consumenten of andere belanghebbenden klachten over kredietbemiddelaars intern kunnen indienen en, in voorkomend geval, hoe gebruik kan worden gemaakt van buitengerechtelijke klachten- en beroepsprocedures.

19 Op grond van artikel 2 van artikel 7:123 dient de kredietbemiddelaar de kredietverstrekker te informeren over de vergoeding die de consument moet betalen voor de werkzaamheden van de kredietbemiddelaar. Deze informatie zal de kredietbemiddelaar moeten verstrekken uiterlijk op het moment dat hij de informatie aan de kredietverstrekker stuurt met het verzoek om een offerte uit te brengen. Deze offerte kan pas worden uitgebracht indien de kredietverstrekker een ESIS kan opstellen. Voor deze ESIS is bekendheid met de vergoeding van de kredietbemiddelaar een vereiste.

20 8. Europees gestandaardiseerd informatieblad (ESIS) Is ESIS feitelijk niet hetzelfde als een offerte? Nee. In het ESIS staat hierover de volgende zin opgenomen: dit document schept geen verplichting voor de kredietgever om een krediet te verstrekken." In de Memorie van Toelichting van artikel 7:122 BW wordt over deze vraag het volgende opgemerkt: Dit betekent niet dat de precontractuele informatie dient te worden gezien als een aanbod voor de kredietovereenkomst dat door de consument aanvaard kan worden. In de memorie van toelichting wordt aangegeven dat na ontvangst van ESIS de consument een aanvraag voor het krediet kan doen. De Memorie van Toelichting vervolgt dan met De kredietgever kan de aanvraag dan nog afwijzen en een ander aanbod doen. Anderzijds geldt ook dat indien de kredietaanbieder een offerte wil uitbrengen die afwijkt van een eerder verstrekte ESIS de kredietaanbieder eerst weer een nieuwe ESIS moet opstellen. De wet vereist dat een offerte die een aanbod bevat dat de consument kan aanvaarden altijd wordt voorafgegaan door een op die offerte passende ESIS. De verwachting is dan ook dat in de praktijk de meeste kredietaanbieders gelijktijdig een ESIS en offerte zullen vertrekken. De consument krijgt bij een offerte voor een krediet een bedenktermijn van 14 dagen. Mag hij ook eerder akkoord gaan met het aanbod? Ja. De MCD biedt de lidstaten de mogelijkheid om een verplichte bedenktermijn in te voeren. Dat wil zeggen dat een consument niet binnen een bepaalde periode nadat hij een aanbod voor een krediet heeft ontvangen een beslissing kan nemen waardoor hij aan dit aanbod gebonden is. De Nederlandse wetgever heeft niet voor deze mogelijkheid gekozen. Dit betekent dat een consument eerder dan de termijn van 14 dagen bedenktermijn kan aangeven dat hij akkoord gaat met het aanbod. De bedenktijd van 14 dagen in het kader van de offerte voor het krediet loopt niet synchroon met de termijn van drie dagen in het kader van de koopovereenkomst van de woning. Gaat dat in de praktijk problemen geven? Ja, maar niet anders dan nu in de praktijk ook al voorkomt. Een koper van een voor bewoning bestemde onroerende zaak heeft op grond van artikel 7:2 BW een bedenktijd van drie dagen. Het kan dus voorkomen dat een koper, binnen de bedenktermijn van 14 dagen, besluit geen gebruik te maken van het aanbod om een kredietovereenkomst aan te gaan, terwijl op dat moment de bedenktermijn welke geldt ten aanzien van de koop van het onroerend goed al is verstreken. Een beroep op het financieringsvoorbehoud dat vaak voor vier weken wordt opgenomen zal de consument dan ook niet baten aangezien er kennelijk een kredietaanbieder bereid was het krediet te verstrekken. Het is te voorzien dat deze verschillende termijnen bij consumenten tot misverstanden kunnen leiden. Voor de bij deze transacties betrokken adviseurs zal hier een belangrijk aandachtspunt liggen om de belangen van de consument ook op dit punt goed te behartigen.

21 In het ESIS moet de JKP worden opgenomen. Onderdeel van de JKP is ook de vergoeding die de bemiddelaar aan de consument in rekening brengt. Hoe moeten deze kosten worden vermeld indien de bemiddelaar op uurvergoeding werkt? Op grond van artikel 123 lid 1 e BW is de kredietbemiddelaar verplicht aan de kredietgever mee te delen de vergoeding die de consument in voorkomend geval aan de kredietbemiddelaar voor zijn diensten verschuldigd is of, indien dat niet mogelijk is, de wijze om de vergoeding te berekenen. Ten aanzien van ESIS is bepaald dat deze verplicht schriftelijk of op een duurzame drager moet worden uitgebracht. Moet ook een offerte verplicht schriftelijk of op een duurzame drager worden uitgebracht? Alle kredietaanbieders zullen in de praktijk een offerte voor een krediet altijd schriftelijk of via een duurzame drager uitbrengen. Mogen er ook indicatieve bedragen op ESIS komen? Ja. Het uitgangspunt van ESIS is echter dat alle in de ESIS voorkomende bedragen op de persoon van de specifieke consument zijn toegesneden. Overweging 51 van de MCD geeft aan dat indien toch op raming gebaseerde informatie moet worden verstrekt omdat de werkelijke bedragen niet bekend zijn, de consument daarop geattendeerd dient te worden, alsmede op het feit dat die informatie wordt geacht representatief te zijn voor het betrokken type overeenkomst of praktijk. Mag ESIS onderdeel zijn van een offerte? Nee. ESIS heeft een door de MCD voorgeschreven vorm en inhoud. ESIS mag niet worden geïntegreerd in een of meer andere documenten. De verwachting is dat in de praktijk kredietaanbieders veelal ESIS en offerte gelijktijdig in twee aparte documenten zullen aanbieden. Vervangt ESIS het Europees gestandaardiseerde informatieblad? Ja. Het huidige Europees Gestandaardiseerd Informatieblad komt voort uit een vrijwillig aangegane Europese gedragscode. Het European Standardised Information Sheet zoals door de MCD voorgeschreven is feitelijk de opvolger van het huidige Informatieblad. Maar ESIS heeft dus anders dan het Europees Gestandaardiseerd Informatieblad een dwingend wettelijk karakter.

22 9. Diverse onderwerpen Betekent de invoering van ESIS en het onherroepelijk aanbod in de offerte dat daarmee de passeerrente tot een einde komt? Nee. De kredietaanbieder mag bij het aangaan van de kredietovereenkomst alleen afwijken van de laatste aan de offerte voorafgaande ESIS en de offerte met het onherroepelijke aanbod indien dit ten gunste van de consument is. Het berekenen van een hogere dan geoffreerde rente is niet toegestaan. Het berekenen van een lagere dan geoffreerde rente is wél toegestaan. Wanneer moet de taxatie van het onroerend goed worden meegestuurd? Op grond van de MCD zal een kredietaanbieder pas een ESIS en definitieve offerte mogen uitbrengen indien de waarde van het onroerend goed op onafhankelijke wijze is vastgesteld. Aangezien een offerte een bindend aanbod inhoudt dat door enkele acceptatie door de consument kan leiden tot een kredietovereenkomst zonder dat de kredietaanbieder hierin nog aanpassingen kan aanbrengen, zal de waardebepaling voor het verstrekken van de offerte moeten plaatsvinden en door de kredietaanbieder in zijn beoordeling van de aanvraag zijn meegewogen. Indien de kredietaanbieder na indiening van alle gegevens niet bereid is een aanbieding te doen heeft de klant dan onnodig taxatiekosten gemaakt? Ja. De taxatie kan uiteraard ook gebruikt worden om een krediet bij een andere kredietaanbieder aan te vragen. Maar indien op basis van alle aangeleverde informatie alle benaderde kredietaanbieders zouden besluiten om de aanvraag af te wijzen dan zal de consument toch de taxatiekosten moeten betalen. Maar dit geldt ook voor de andere kosten zoals de advies- en bemiddelingskosten van de adviseur. Het wordt daarmee voor de consument nog belangrijker om zich te laten bijstaan door een deskundig adviseur die ook goed de haalbaarheid van een aanvraag voor een krediet kan inschatten. Hoe gaat de transparantie over kredietwaardigheid er uit zien? Op grond van artikel 18 lid 5c van de MCD en artikel 155a Bgfo dient de kredietaanbieder de consument onverwijld te informeren dat de aanvraag voor een krediet is verworpen. Indien de afwijzing is gebaseerd op raadpleging van een gegevensbestand dan dient de kredietaanbieder de consument te informeren over het resultaat van deze raadpleging en van de informatie met betrekking tot het geraadpleegde gegevensbestand. Wanneer dus bijvoorbeeld uit de registratie van de consument bij het Bureau Krediet Registratie blijkt dat de consument onvoldoende kredietwaardig is, meldt de aanbieder welke informatie van het Bureau Krediet Registratie aanleiding is geweest voor de afwijzing en hoe de consument deze informatie kan inzien. Klopt het dat de kredietaanbieder als gevolg van de MCD niet meer mag offreren onder voorbehoud van het aanleveren van stukken? Ja. Indien een kredietaanbieder een bindend aanbod uitbrengt dan heeft de consument het recht om dit aanbod binnen 14 dagen te accepteren. De kredietaanbieder kan binnen deze termijn de inhoud van de offerte niet meer aanpassen.

23 De offerte geldt daarmee als een onherroepelijk aanbod. Uitsluitend indien de kredietaanbieder kan aantonen dat de consument informatie heeft achtergehouden of onjuist heeft weergegeven én dit bewust heeft gedaan is de kredietaanbieder niet gehouden zijn aanbieding gestand te doen. De bewijslast hierbij is echter zwaar en rust op de kredietaanbieder. Past het in het idee van consumentenbescherming dat een consument kosten voor bijvoorbeeld taxatie moet maken terwijl hij niet zeker is dat de kredietaanbieder bereid is het krediet te verstrekken? De nieuwe situatie is maar beperkt anders dan de huidige situatie. Indien een kredietaanbieder nu onder voorbehoud van taxatie zich bereid verklaard een krediet te verschaffen, dan zal de consument ook de kosten van taxatie moeten betalen indien het taxatiebedrag lager uitkomt dan door de consument en zijn adviseurs vooraf was ingeschat en de kredietaanbieder op de te lage taxatiewaarde zijn voorwaardelijk aanbod niet omzet in een definitief aanbod. Het taxatierapport kan ook worden gebruikt om bij andere kredietaanbieders een krediet aan te vragen. Het gaat dan dus om een situatie waarin de waarde van woning voor de consument en zijn adviseurs substantieel lager wordt getaxeerd dan was verwacht en dat geen enkele kredietaanbieder op basis van deze taxatie bereid is een krediet te verstrekken en er ook geen andere mogelijkheden zijn om de kredietaanvraag te beperken tot een bedrag dat wel passend is gelet op de waarde van het onroerend goed. Kan de WOZ waarde voor de waardebepaling gebruikt worden? Conform artikel 115 BGFO kan de WOZ waarde bij oversluiten en verhoging gebruikt worden als waardebepaling. Bij andere type transacties kan de WOZ waarde uiteraard in het adviestraject worden gebruikt als indicatie over de haalbaarheid van een eventueel in te dienen kredietaanvraag. Op grond van artikel 19 MCD dient de waardebepaling te gescheiden door taxateurs die vakbekwaam en voldoende onafhankelijk van het kredietaanvaardingsproces zijn, opdat zij een onpartijdig en objectieve waardebepaling kunnen opstellen. Deze taxatie dient op een duurzame drager te worden opgeslagen en de kredietaanbieder moet hiervan een exemplaar archiveren. Geldt de waardebepaling ook voor nieuwbouw? Conform artikel 115 lid 7 BGfo kan de koop- aanneemsom gebruikt worden als waardebepaling. Een taxatie kan ook gebruikt worden als waardebepaling. Taxateurs moeten in staat geacht worden om de waarde van het onroerend goed na oplevering van de nieuwbouw te kunnen inschatten. Van een kredietaanbieder kan niet verwacht worden dat deze krediet verschaft voor nieuwbouw in een situatie waarin de waarde van het onroerend goed na oplevering van de bouw volstrekt onbekend is. Is het de verwachting dat de doorlooptijd van een offerteaanvraag langer zal duren. En zo ja, is dit in het belang van de consument? De wetgever is zich ervan bewust dat de doorlooptijd van een offerteaanvraag langer zal duren. De Memorie van Toelichting op artikel 7:122 BW merkt hierover het volgende op: De implementatie van artikel 14 van de richtlijn leidt er onvermijdelijk toe dat het proces van hypotheekverlening meer tijd gaat vergen, omdat het doen van een bindend aanbod een

Online Seminar ING Excellent Introductie in de Mortgage Credit Directive

Online Seminar ING Excellent Introductie in de Mortgage Credit Directive Online Seminar ING Excellent Introductie in de Mortgage Credit Directive Mr. J. Oosterbaan Martinius Algemeen directeur Bureau D & O Amsterdam November 2015 Hartelijk Welkom Wij willen u vandaag kennis

Nadere informatie

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 ... No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 Bij Kabinetsmissive van 9 juli 2015, no.2015001243, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van

Nadere informatie

Informatieblad Credivance - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET]

Informatieblad Credivance - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] Informatieblad Credivance - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Website Kosterijland

Nadere informatie

EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET ARTIKEL 1. IDENTITEIT EN CONTACTGEGEVENS VAN DE KREDIETGEVER/KREDIETBEMIDDELAARS

EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET ARTIKEL 1. IDENTITEIT EN CONTACTGEGEVENS VAN DE KREDIETGEVER/KREDIETBEMIDDELAARS EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET ARTIKEL 1. IDENTITEIT EN CONTACTGEGEVENS VAN DE KREDIETGEVER/KREDIETBEMIDDELAARS Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Webadres : Kedin Consumenten

Nadere informatie

Kedin Consumenten Financieringen B.V. Coolsingel AG Rotterdam

Kedin Consumenten Financieringen B.V. Coolsingel AG Rotterdam [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever Adres E-mailadres Website info@kedin.nl www.kedin.nl Kredietbemiddelaar Adres

Nadere informatie

Informatieblad Alpha Credit Nederland - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET]

Informatieblad Alpha Credit Nederland - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] Informatieblad Alpha Credit Nederland - DK [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Website

Nadere informatie

Informatieblad DEFAM Doorlopend krediet (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet)

Informatieblad DEFAM Doorlopend krediet (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Informatieblad DEFAM Doorlopend krediet (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Website

Nadere informatie

Bijlage: Europese Standaardinformatie inzake consumentenkrediet (ESIC) versie juli 2013

Bijlage: Europese Standaardinformatie inzake consumentenkrediet (ESIC) versie juli 2013 Bijlage: Europese Standaardinformatie inzake consumentenkrediet (ESIC) versie juli 2013 De kredietofferte van iedere aanbieder bevat dit standaard informatieblad. Met dit blad kunt u onze offerte gemakkelijk

Nadere informatie

Informatieblad DEFAM - DK WOZ (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet)

Informatieblad DEFAM - DK WOZ (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Informatieblad DEFAM - DK WOZ (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Website Kosterijland

Nadere informatie

Informatieblad DEFAM - DK (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet)

Informatieblad DEFAM - DK (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Informatieblad DEFAM - DK (Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet) Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres Website Kredietbemiddelaar

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036.

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036. DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening op grond van de Wet financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart)

Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart) Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart) Hermesweg 15 8861 VN Harlingen T:0517-414590 F:0517-415958 a.muurling@muurling.eu www.muurling.eu KVK Leeuwarden 01089938 Wij zijn adviseurs

Nadere informatie

INTRODUCTIE EUROPESE HYPOTHEEK RICHTLIJN

INTRODUCTIE EUROPESE HYPOTHEEK RICHTLIJN INTRODUCTIE EUROPESE HYPOTHEEK RICHTLIJN Op 21 maart 2016 treedt de Europese hypotheek richtlijn in werking, die in Nederland zal worden verwerkt in bestaande wet- en regelgeving. Lloyds Bank is vanaf

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wft nummer 12008346 Pagina 1 van 8 Geachte cliënt, U oriënteert zich op de mogelijkheden van een hypothecaire geldlening en/of diverse verzekeringen. Ons kantoor kan u hierbij

Nadere informatie

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever Adres International Card Services BV, Telefoonnummer 020-6 600

Nadere informatie

Informatieblad DEFAM Doorlopend Krediet 1,5% en 2% [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET]

Informatieblad DEFAM Doorlopend Krediet 1,5% en 2% [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] Informatieblad DEFAM Doorlopend Krediet 1,5% en 2% [EUROPESE STANDAARDINFORMATIE INZAKE CONSUMENTENKREDIET] 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever Adres Telefoonnummer E-mailadres

Nadere informatie

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever International Card Services BV, Telefoonnummer 020-6 600 123 E-mailadres

Nadere informatie

Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze.

Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Dienstenwijzer Geachte cliënt, Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening gebruik te maken, weet u waar u aan toe bent en wat wij

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER/DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTENWIJZER/DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTENWIJZER/DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een (financiële) overeenkomst/opdracht tot dienstverlening

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1.

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1. Dienstenwijzer Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1.1 Op alle diensten die door Fundament worden geleverd, zijn de Algemene

Nadere informatie

Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart)

Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart) Wie zijn wij? Muurling Assurantiën BV (Muurling Het Financiële Hart) Sibadaweg 6 8861 VG Harlingen T:0517-414590 F:0517-415958 a.muurling@muurling.eu www.muurling.eu KVK Leeuwarden 01089938 Wij zijn adviseurs

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dit document wordt u aangeboden door Tekelenburg Financiële Planning, Bruynssteeg 14A te Deventer. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Hyporatio kan u van dienst zijn op het gebied van hypotheken, levensverzekering(en), schadeverzekeringen en consumptief krediet.

Hyporatio kan u van dienst zijn op het gebied van hypotheken, levensverzekering(en), schadeverzekeringen en consumptief krediet. Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Hyporatio Burg. van Grunsvenplein 12 6411 AT Heerlen. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening

Nadere informatie

8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet

8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet Het opschrift van paragraaf 8.1.2a komt te luiden: 8.1.2a. Informatieverstrekking door beleggingsondernemingen en aanbieders van hypothecair krediet Bepalingen ter uitvoering van de artikelen 4:19, vierde

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT VERSIE 2012.2 Getekend voor ontvangst: Katwijk,.(datum).. (handtekening 1) (handtekening 2).. Op alle diensten die door Binnendijk & Van Rijsbergen worden geleverd zijn Algemene

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

EUROPESE OVEREENKOMST OVER EEN VRIJWILLIGE GEDRAGSCODE BETREFFENDE VOORLICHTING IN DE PRECONTRACTUELE FASE INZAKE WONINGKREDIETEN ("DE OVEREENKOMST")

EUROPESE OVEREENKOMST OVER EEN VRIJWILLIGE GEDRAGSCODE BETREFFENDE VOORLICHTING IN DE PRECONTRACTUELE FASE INZAKE WONINGKREDIETEN (DE OVEREENKOMST) EUROPESE OVEREENKOMST OVER EEN VRIJWILLIGE GEDRAGSCODE BETREFFENDE VOORLICHTING IN DE PRECONTRACTUELE FASE INZAKE WONINGKREDIETEN ("DE OVEREENKOMST") Deze Overeenkomst is tot stand gekomen door onderhandelingen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Van Gestel Assurantiën bv. Geachte relatie,

Dienstverleningsdocument Van Gestel Assurantiën bv. Geachte relatie, Dienstverleningsdocument Van Gestel Assurantiën bv. Geachte relatie, Ons kantoor heeft zich gespecialiseerd op het gebied van hypotheken, verzekeringen, bankspaarproducten, pensioenen en andere financiële

Nadere informatie

Wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet (BS 9 juli 1991) zoals gewijzigd bij wet van 13 juni 2010 (BS 21 juni 2010).

Wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet (BS 9 juli 1991) zoals gewijzigd bij wet van 13 juni 2010 (BS 21 juni 2010). Wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet (BS 9 juli 1991) zoals gewijzigd bij wet van 13 juni 2010 (BS 21 juni 2010). Art. 11 1 Te gelegener tijd voordat de consument door een kredietovereenkomst

Nadere informatie

Wie zijn wij? DVD 2013.1 Burgt en Partners bv Pagina 1 van 5

Wie zijn wij? DVD 2013.1 Burgt en Partners bv Pagina 1 van 5 Wie zijn wij? Burgt en Partners bv Veldmaarschalk Montgomeryweg 23 Postbus 153 3769 BG Soesterberg 3769 ZK Soesterberg Telefoonnummer: 0346 331534 Fax: 0346 331505 E-mail: info@burgtenpartners.nl Internetadres:

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door C.J. Timmermans, Wendelnesseweg-Oost 58, 5161 ZB Sprang-Capelle.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door C.J. Timmermans, Wendelnesseweg-Oost 58, 5161 ZB Sprang-Capelle. Dienstenwijzer Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door C.J. Timmermans, Wendelnesseweg-Oost 58, 5161 ZB Sprang-Capelle. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Dienstenwijzer Arci Steenderen BV

Dienstenwijzer Arci Steenderen BV Dienstenwijzer Arci Steenderen BV Dit document wordt u aangeboden door Arci Steenderen BV De Berken 13 Waarom dit document? Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Deze

Nadere informatie

Dienstenwijzer Dienstverleningsdocument

Dienstenwijzer Dienstverleningsdocument Dienstenwijzer Dienstverleningsdocument Fidé Hypotheken & Verzekeringen Kuukven 17 5991 NK Baarlo info@fide.nu 06-10314515 Geachteklant, Wij willen ons graag voor stellen en u informeren over onze werkwijze.

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de Gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de Gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet handhaving consumentenbescherming en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek ter implementatie van richtlijn

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument van Raadveste

Dienstverleningsdocument van Raadveste Dienstverleningsdocument van Raadveste Raadveste, adres: Marketing 9 6921 RE Duiven, website: www.raadveste.nl telefoonnummer: 026-321 51 01, fax 026-321 01 05, email: info@raadveste.nl Ons kantoor hecht

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. Wij willen ons graag aan u voorstellen en

Nadere informatie

Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Duys Financiële Diensten

Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Duys Financiële Diensten Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Duys Financiële Diensten 20-04-2012 Duys Financiële Diensten Wim Duys Deel 1 Dienstverleningsdocument Versie 2010.06.001 Deel 2 Dienstenwijzer Versie 2012.04.001

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat

DIENSTENWIJZER. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat DIENSTENWIJZER Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat Dienstenwijzer 2010.1. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Pagina 1 van 5 Dienstenwijzer van: Goudzwaard

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

_SFPA_ Smit Financiële Planning & Advies

_SFPA_ Smit Financiële Planning & Advies DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ALGEMEEN In dit document stelt het kantoor zich graag aan u voor en wordt de werkwijze die gehanteerd wordt beschreven. Tevens treft u een beschrijving van de diensten aan en wordt

Nadere informatie

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument Informatie over onze dienstverlening Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u vooraf aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie te verstrekken. In

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Snoek & Schepman Hypotheken en Pensioenen Hogewal 1 bis 2514 HA Den Haag Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de Gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de Gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek ter implementatie van richtlijn nr. 2014/17/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

TOELICHTING SPECIFIEKE DIENSTEN ZOALS GENOEMD IN HET ABONNEMENT

TOELICHTING SPECIFIEKE DIENSTEN ZOALS GENOEMD IN HET ABONNEMENT TOELICHTING SPECIFIEKE DIENSTEN ZOALS GENOEMD IN HET ABONNEMENT NAZORG HYPOTHECAIR KREDIET EN VERMOGENSOPBOUW BEHEER VERMOGENSOPBOUWPRODUCTEN Archivering van de documenten inzake vermogensopbouwproducten

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Juli 2013 Versie 1.

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Juli 2013 Versie 1. Dienstenwijzer Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Juli 2013 Versie 1.2 Op alle diensten die door Fundament worden geleverd, zijn de Algemene

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Hypotheken Verzekeringen Pensioenen Financieel Advies Dienstverleningsdocument Van Huit Financiële Diensten Kantoor : Eindhovensingel 72, 6844 CN ARNHEM Postadres : Eindhovensingel 72, 6844 CN ARNHEM Telefoon

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DVD 2013.1 Van t Riet Assurantie Advies B.V. Pagina 1 van 5 Inleiding Op onze dienstverlening is de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Eén van de eisen uit deze wet

Nadere informatie

Brinklaan GB Bussum DIENSTENWIJZER

Brinklaan GB Bussum DIENSTENWIJZER DIENSTENWIJZER Op grond van de Wet financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie te verstrekken. Deze Dienstenwijzer

Nadere informatie

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek.

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze

Nadere informatie

Bij het renteaanbod zit ook een lijst met de documenten die de klant moet aanleveren.

Bij het renteaanbod zit ook een lijst met de documenten die de klant moet aanleveren. Mortgage Credit Directive Maart 2016 Vraag en Antwoord Renteaanbod 1. Wat is een Renteaanbod? Een renteaanbod geeft de klant de zekerheid over de aangeboden rente, zodat hij de tijd heeft om de documenten

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud. Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen

Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud. Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud Loop geen onnodig risico Verstandig Lenen Een lening kan soms uitkomst bieden. Maar geld lenen kan ook voor problemen zorgen. In deze folder van het Nationaal

Nadere informatie

Dienstenwijzer / dienstverleningsdocument

Dienstenwijzer / dienstverleningsdocument Dienstenwijzer / dienstverleningsdocument Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Kempenburg Intermediair b.v. Besterdring 81 5014 HH TILBURG 013-5770395 info@kempenburg.nl www.kempenburg.nl Voordat

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL

Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL Dienstverleningsdocument Hypotheek Adviesgroep NL In het Dienstverleningsdocument staat wat Hypotheek Adviesgroep Nederland voor u kan betekenen. En uiteraard wat de kosten van onze dienstverlening zijn.

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Pasman Hypotheekconsult Delistraat 13 7101BS Winterswijk Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze

Nadere informatie

Informatie Dienstverlening

Informatie Dienstverlening Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Geva Assurantien BV Deel 1 Dienstverleningsdocument Deel 2 Dienstenwijzer Algemene informatie De financiële bedrijfstak hecht veel waarde aan goede voorlichting

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven, Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven, Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. DIE STE WIJZER / DIE STVERLE I GSDOCUME T Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven, Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. Wij willen ons graag aan u voorstellen en

Nadere informatie

DÉ FINANCIËLE WERELD B.V.

DÉ FINANCIËLE WERELD B.V. DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DÉ FINANCIËLE WERELD B.V. (MEI 2015 ) Onze gegevens: Dé Financiële Wereld B.V, Oudegracht 249, 1811 CG Alkmaar Telefoon : (072) 511 2000 E-mail : info@definancielewereld.nl Website

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wft nummer 12008346 Pagina 1 van 8 Geachte cliënt, U oriënteert zich op de mogelijkheden van een hypothecaire geldlening en/of diverse verzekeringen. Ons kantoor kan u hierbij

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT BONGERS & LEMMERS VERZEKERINGEN BV

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT BONGERS & LEMMERS VERZEKERINGEN BV DIENSTVERLENINGSDOCUMENT BONGERS & LEMMERS VERZEKERINGEN BV Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe

Nadere informatie

Bochane Services Dienstenwijzer Biedt helderheid over de dienstverlening van Bochane Services B.V.

Bochane Services Dienstenwijzer Biedt helderheid over de dienstverlening van Bochane Services B.V. Bochane Services Dienstenwijzer Biedt helderheid over de dienstverlening van De verschillende bedrijfstakken van financiële dienstverlening en in het bijzonder hechten grote waarde aan goede voorlichting

Nadere informatie

UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - VERSIE DECEMBER 2011 - Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Van Maurik Hypotheken (onderdeel van Maurik Financiele Diensten bv) Herenstraat 24 2282 BT RIJSWIJK T 010 4129026 W www.vanmaurik.nl E info@vanmaurik.nl Informatie over onze dienstverlening

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Joop van Mourik makelaars, statutair genoemd: Makelaardij og. Joop van Mourik BV, Oudsmidsestraat 12, 4033 AX Lienden Kantoor houdend te : - Swaenenstate 3, 4043 KE Opheusden,

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT MEESTER EN DE LANGE VERZEKERINGEN DIENSTVERLENINGSDOCUMENT WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT - VERSIE 1.0 - DD 01 JULI 2009 - DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Inleiding Vaes Finance is een onafhankelijke bemiddelaar op het gebied van hypotheken, verzekeringen en pensioenen. Wij dienen uitsluitend en alleen de belangen van onze klanten

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN (HYPOTHEKEN - VERZEKERINGEN - KREDIETEN)

ALGEMENE VOORWAARDEN (HYPOTHEKEN - VERZEKERINGEN - KREDIETEN) ALGEMENE VOORWAARDEN (HYPOTHEKEN - VERZEKERINGEN - KREDIETEN) 1. Waarvoor dienen deze algemene voorwaarden? 1.1 Wij hebben een aantal afspraken die gelden voor iedereen en voor al onze dienstverlening.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Foreburgh Financiële Planning

Algemene Voorwaarden Foreburgh Financiële Planning Algemene Voorwaarden Foreburgh Financiële Planning Artikel 1: Partijen 1.1 Deze algemene voorwaarden worden gehanteerd door Foreburgh Financiële Planning gevestigd te Voorburg, en zijn mede bedongen ten

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

Ons dienstverleningsdocument (DVD)

Ons dienstverleningsdocument (DVD) Informatie over onze dienstverlening Wij zijn een financieel dienstverlener. Wij adviseren, bemiddelen en bieden nazorg op het gebied van financiële producten. Daarbij staat altijd úw belang voorop: wij

Nadere informatie

Algemene Dienstverlenings- voorwaarden

Algemene Dienstverlenings- voorwaarden persoonlijk en dichtbij Algemene Dienstverlenings- voorwaarden 1 Algemene Dienstverleningsvoorwaarden De Vries Verzekeringen De Algemene Dienstverleningsvoorwaarden van De Vries Verzekeringen zijn van

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument CAN Assurantiën B.V. Molukkenstraat 68 3531 WE UTRECHT Tel: 030 296 14 81 Fax: 030 296 42 87 www.canassurantien.nl KvK: 30181022 1 P a g i n a Dienstverleningsdocument ten behoeve

Nadere informatie

Aflevering 5 - Advies over oversluiten

Aflevering 5 - Advies over oversluiten Aflevering 5 - Advies over oversluiten Het aangaan van een hypothecair krediet is voor consumenten een belangrijke beslissing. De kosten en aflossing van deze lening hebben voor langere termijn grote invloed

Nadere informatie

Verzekeren Met advies. Goed om te weten

Verzekeren Met advies. Goed om te weten Verzekeren Met advies Goed om te weten Zoekt u de juiste verzekering, voor uzelf, voor uw bedrijf of voor uw personeel? De ING helpt u daar graag bij. In deze Dienstenwijzer Verzekeren leest u wie wij

Nadere informatie

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Persoonlijke Lening

Santander Consumer Finance Benelux B.V. Prospectus Persoonlijke Lening B.V. Prospectus Persoonlijke Lening Wie zijn wij? B.V. is een onafhankelijke financieringsmaatschappij die u een uitgebreid pakket aan diensten biedt rond financiering en leasing, gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat

Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat Inleiding Deze dienstenwijzer van Lenen Op Maat is voor u samengesteld om u een duidelijk beeld te geven wie wij zijn en beschrijft tevens onze diensten die wij

Nadere informatie

Helder en duidelijk advies, zodat u weet wat uw mogelijkheden zijn! Of niet zijn, want dat hoort ook bij een betrouwbare adviseur.

Helder en duidelijk advies, zodat u weet wat uw mogelijkheden zijn! Of niet zijn, want dat hoort ook bij een betrouwbare adviseur. DIENSTENWIJZER Voor u ligt de dienstenwijzer van Louise Bergman Hypotheekadvies. In deze dienstenwijzer vertel ik u graag meer over mijn bedrijf en werkwijze. Ik geef u antwoord op de volgende vragen:

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

REMAIL B.V. Dienstverleningdocument. Bij ons bent u VERZEKERD van het juiste advies

REMAIL B.V. Dienstverleningdocument. Bij ons bent u VERZEKERD van het juiste advies REMAIL B.V. Dienstverleningdocument Bij ons bent u VERZEKERD van het juiste advies Pagina 1 van 6 Dienstverleningdocument Remail B.V. 2013 WIE ZIJN WIJ? Remail B.V. Statutair gevestigd: Dr. Jan van Breemenlaan

Nadere informatie

Om een afspraak te maken kunt u met ons kantoor bellen of een sturen. Afspraken buiten kantooruren zijn mogelijk op aanvraag.

Om een afspraak te maken kunt u met ons kantoor bellen of een  sturen. Afspraken buiten kantooruren zijn mogelijk op aanvraag. DIENSTENWIJZER Inleiding Ons kantoor levert financiële diensten aan het MKB en de particuliere verzekeringen van de ondernemer. In onze werkwijze staat persoonlijk contact met u als klant centraal. Met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Geachte relatie, Het Dienstverleningsdocument (DVD) wordt u aangeboden door Postma Financieel Advies. Wij zijn adviseurs en bemiddelaars op het gebied van verzekeringen, bankspaarproducten, pensioenen

Nadere informatie

Bedrijfsinformatie Dienstenwijzer

Bedrijfsinformatie Dienstenwijzer Bedrijfsinformatie Dienstenwijzer Inleiding Ons kantoor hecht veel waarde aan goede voorlichting over onze dienstverlening, werkwijze en vergoeding. Op de activiteitenm die vallen onder de financiële dienstverlening

Nadere informatie

DEEL 1 - DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DEEL 1 - DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DEEL 1 - DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dit document wordt u aangeboden door Jouke Sjaardema Verzekeringen, Nieuwe Beestenmarkt 28, 2312 CH Leiden. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Contactgegevens Vestiging Gorredijk: Hoofdstraat 6, 8401 BZ Gorredijk. Telefoon

Contactgegevens Vestiging Gorredijk: Hoofdstraat 6, 8401 BZ Gorredijk. Telefoon Inleiding De wetgever hecht waarde aan goede voorlichting op het gebied van financiële producten. Daarom is wettelijk voorgeschreven aan welke punten een financieel dienstverlener minimaal aandacht moet

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Siebelink Assurantiën B.V. Hazenlaan 1, 7004 BL te Doetinchem.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Siebelink Assurantiën B.V. Hazenlaan 1, 7004 BL te Doetinchem. Dienstenwijzer Siebelink Assurantiën B.V. Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Siebelink Assurantiën B.V. Hazenlaan 1, 7004 BL te Doetinchem. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Vijf veranderingen per 1 januari 2013

Vijf veranderingen per 1 januari 2013 Advies over financiële producten? December 2012 Vijf veranderingen per 1 januari 2013 U overweegt een financieel product aan te schaffen en daarover advies in te winnen? Dan gaan er bij de advisering van

Nadere informatie

bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden

bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden In dit document leggen wij je uit hoe het hypotheekaanbod en het verdere leningaanvraagproces werkt en wie wij zijn. Het is belangrijk dat je dit document

Nadere informatie

Standaardinformatie inzake consumptief krediet

Standaardinformatie inzake consumptief krediet Identiteit en contactgegevens van de aanbieder van krediet Aanbieder van krediet Krediet bemiddelaar Tele2 Finance B.V. (Tele2 Finance) Wisselwerking 58 1112 XS Diemen 020-754 4444 www.tele2.nl Media Markt

Nadere informatie

Begrippenlijst hypotheekofferte

Begrippenlijst hypotheekofferte Begrippenlijst hypotheekofferte Acceptatieverklaring Als u deze verklaring ondertekent en terugstuurt, accepteert u de offerte in de huidige vorm. U verstrekt de benodigde gegevens zoals de naam van de

Nadere informatie

Naam en adres Onze gegevens luiden: BijMartijn Hypotheken Heile Schoorstraat EC Tilburg

Naam en adres Onze gegevens luiden: BijMartijn Hypotheken Heile Schoorstraat EC Tilburg Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij verder dan de

Nadere informatie

Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag

Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag Wie zijn wij? ADVIESWIJZER Naam bedrijf Ed Hup Finance Hypotheken en Verzekeringen Correspondentieadres: Arie de Jongstraat 7 (bezoek uitsluitend op afspraak) 2553 RK Den Haag 06 21 55 37 65 info@edhupfinance.nl

Nadere informatie

Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt gewijzigd als volgt: Besluit tot wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft in verband met de vergoeding voor de voortijdige aanpassing van de debetrentevoet bij hypothecaire kredieten Op de voordracht

Nadere informatie

VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht.

VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht. VDL Hypotheken B.V., Kerkbuurt 52 te Sliedrecht. Dit document Dit dienstverleningsdocument geeft inzicht in wie wij zijn, wat wij doen en wat u van ons kunt verwachten. Het geeft daarnaast informatie over

Nadere informatie

"ALLES OVER FINDIGO" Wie zijn wij?

ALLES OVER FINDIGO Wie zijn wij? "ALLES OVER FINDIGO" Voor u ligt de dienstenwijzer van Findigo Financiële Diensten. In dit document geven wij u een zo duidelijk en compleet mogelijk beeld van elke stap van de dienstverlening die u van

Nadere informatie

UWPLUS DIENSTENWIJZER

UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER OVER ONZE DIENSTVERLENING Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

HYPOTHEEK ADVIESCENTRUM LE GARAGE

HYPOTHEEK ADVIESCENTRUM LE GARAGE HYPOTHEEK ADVIESCENTRUM LE GARAGE ABONNEMENT NAZORG HYPOTHECAIR KREDIET EN VERMOGENSOPBOUW ALSMEDE ADVIES EN BEMIDDELING AAN WONING GERELATEERDE SCHADEVERZEKERINGEN Op alle diensten die door Hypotheek

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Bijlage: Dienstverleningsdocument Hunter Assurantie & Financiering Advieskantoor Zeedijk 92 1012 BB Amsterdam E-mail: info@hunternews.nl Website: www.hunternews.nl Telefoon: 020-528 50 55 Fax: 020-528

Nadere informatie