NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows"

Transcriptie

1 NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows Elders in dit werk hebt u kunnen lezen hoe DSfW ingezet kan worden als alternatief voor Active Directory. Dit heeft echter vooral zin als het mogelijk is vanuit de DSfW omgeving contact te maken met resources in de bestaande edirectory omgeving. In dit artikel leert u hoe u DSfW koppelt aan NSS volumes die al voor installatie van DSfW in de tree bestonden. Het scenario dat in dit artikel besproken wordt, gaat er van uit dat u een DSfW server in een bestaande edirectory tree geïnstalleerd hebt. We gaan er van uit dat u deze installatie al hebt uitgevoerd en dat er in de DSfW omgeving gebruikers bestaan die gesammificeerd zijn en een native login kunnen doen op DSfW vanaf de Windows client. Daarnaast gaan we er van uit dat een NSS volume is aangemaakt, en dat de DSfW gebruiker daar rechten op heeft. Gebruik indien nodig eerst de Files and Folders optie in imanager om deze rechten toe te kennen: ook in een DSfW omgeving regelt u namelijk de toegangsrechten tot NSS volumes gewoon op de NSS volumes zelf, dus eigenlijk op de manier zoals u dat altijd al gewend was. Om een bestaand NSS volume toegankelijk te maken voor Windows gebruikers, hebt u CIFS nodig. Dit artikel begint met de installatie van CIFS. We maken gebruik van twee servers: oes1.example.com waarop het NSS volume voorkomt. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van oes2.example.com, waarop DSfW inmiddels al geinstalleerd is. Beide servers komen in edirectory voor en zijn geïnstalleerd in de container o=oes. Daarnaast is er een organizational unit ou=blah.o=oes waarin twee gebruikers voorkomen, lisa en linda. Deze gebruikers zijn voorzien van de SAM attributen die nodig zijn voor een DSfW login. Onderstaande procedure begint met een installatie van CIFS op server oes1. 1. Om CIFS te installeren op oes1, logt u in op deze server. Start vervolgens YaST en kies hier Open Enterprise Server > OES Install and Configuration. Kies nu de optie Novell CIFS. Als u nu een melding krijgt over conflicterende pakketten, selecteer dan de bovenste optie waarmee u aangeeft dat alle reeds aanwezige conflicterende pakketten verwijderd moeten worden.

2 Installeer Novell CIFS op de server waar het NSS volume op beschikbaar is. 2. Kies in het Novell Open Enterprise Server Configuration venster vervolgens de optie Novell CIFS Service Configuration. U moet hier nu als eerste het wachtwoord van de gebruiker admin invoeren. Als dat gebeurt is, is de meest belangrijke optie dat u aangeeft een bestaande user als CIFS Proxy User te selecteren. Deze Proxy user is belangrijk, dit is namelijk de schakel tussen de services op Linux en de informatie in edirectory. De Proxy user wordt gebruikt om precies die rechten aan uit te delen die nodig zijn om informatie uit edirectory te halen en u zult hem later gebruiken om het voor CIFS mogelijk te maken wachtwoorden voor users uit te lezen. Bij de installatie van elke OES server, wordt een algemene Proxy user aangemaakt. De naam van deze user eindigt altijd met de naam van de server, in dit geval is dat cn=oescommonproxy_oes1,o=oes. Zorg dat deze gebruiker als Proxy user staat ingesteld en klik dan op Next om verder te gaan.

3 De Proxy user is nodig om benodigde informatie uit edirectory te kunnen halen. 3. Nu geeft u aan welke edirectory contexten door CIFS doorzocht mogen worden op gebruikers. Ook hier voldoet de standaard instelling meestal niet. De standaard context staat namelijk ingesteld op de context waarin de server geïnstalleerd is en in heel veel gevallen is dat nu net niet de context waarin ook de gebruikers voorkomen. Zorg er hier dus voor dat u alle contexten toevoegt waarin gebruikers voorkomen. In het voorbeeld dat aan het begin van dit artikel geschetst is, betekent dit dat u de context ou=blah.o=oes toe moet voegen. U kunt deze contexten overigens ook later vanuit imanager nog toevoegen.

4 Toevoegen van contexten waarin gebruikers zich bevinden 4. Rond nu de procedure in YaST verder af om de installatie en configuratie van CIFS te voltooien. Nu CIFS geïnstalleerd is, kunt u verder met de tweede stap uit het proces: het aanzetten van een CIFS share op het NSS volume dat u toegankelijk wilt maken voor CIFS gebruikers. Kies hiervoor onder File Protocols de optie CIFS. U ziet nu de CIFS beheersinterface.

5 CIFS afconfigureren vanuit imanager Gebruik nu de browse knop om de server te selecteren waarop u zojuist CIFS geïnstalleerd hebt. Een aantal eigenschappen wordt nu meteen al ingevuld waaronder de CIFS Virtual Server Name, de naam waarop de server zich met NetBIOS gaat adverteren. NetBIOS is overigens ook op Windows al een verouderd protocol, u hebt daarom met deze naam niet al te veel te maken. De meest belangrijke opties vindt u onder de link Authentication. Hier geeft u namelijk aan waar de CIFS server moet authenticeren. U kunt hier kiezen uit edirectory of Third Party Domain. Nu ligt het voor de hand te denken dat u hier Third Party Domain moet kiezen, maar dat is dus niet het geval. Kies edirectory en voer vervolgens bij WorkGroup/Domain Name de domainnaam in van het DSfW domain. U kunt alle andere opties op hun standaardinstelling laten staan en het is niet nodig onder Primary Domain Controller verder nog wat in te vullen.

6 CIFS laten authenticeren op het edirectory domain Nu moet u er nog voor zorgen dat het NSS volume gedeeld wordt. Selecteer hiervoor het tabblad Shares en verzeker u ervan dat elk NSS volume dat u voor DSfW gebruikers toegankelijk wilt maken in de lijst staat. Dat een volume hier in de lijst staat betekent overigens niet dat gebruikers er ook automatisch bij mogen, dat regelt u immers door de juiste rechten in te stellen op het NSS volume! Klik vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan en toe te passen.

7 Volumes toegankelijk maken met CIFS Password Policy Een factor die bij de configuratie van DSfW vaak buiten de aandacht blijft, is de Universal Password Policy. Hierin bepaalt u hoe met wachtwoorden omgegaan moet worden en in dit bijzonder geval is het nodig een extra bewerking uit te voeren. U moet er voor zorgen dat de Proxy User die u eerder aangemaakt hebt permissies heeft om de wachtwoorden van de DSfW gebruikers uit te lezen zodat CIFS er gebruik van kan maken. Doet u dit niet, dan zult u geen toegang krijgen! 1. Selecteer in imanager de link Passwords en kies dan de optie Password Policies. U ziet hier een aantal policies, waaronder de Common_Proxy_Policy, dit zijn de instellingen die toegepast worden voor Proxy users. Daarnaast is het verstandig de procedure die hieronder beschreven wordt ook op andere policies toe te passen, zodat u zeker weet dat er niet per ongeluk een andere policy van toepassing is!

8 Password Policies aanpassen 2. Open nu de Password Policies een voor een en selecteer het tabblad Universal Password. Kies op dit tabblad vervolgens de optie Configuration Options. Onder het kopje Universal Password Retrieval ziet u de huidige instellingen voor de wachtwoorden. Zet hier alle Allow... opties aan en zorg dat onder Allow the following to retrieve passwords alle Proxy users geselecteerd zijn. Klik dan op OK om de wijzigingen toe te passen en op te slaan.

9 Regelen dat alle Proxy users toegang krijgen tot wachtwoorden van DSfW gebruikers Nu bent u op het punt dat alle instellingen die gedaan moeten worden ook gedaan zijn. Tijd om te testen of het werkt! Gebruik hiervoor een Windows werkstation dat aan de DSfW tree is toegevoegd en waarvan u al eerder bevestigd hebt dat het in kan loggen op DSfW en log hierop in als een van de gebruikers die rechten heeft op het volume dat u zojuist gedeeld hebt. Kies nu Start > Run en type hier \\oes1. Er opent nu een map met daarin als share zichtbaar het gedeelde NSS volume. Dubbelklik hier nu op om toegang te krijgen tot de share en verifieer dat u er bestanden in aan kan maken. Als u op het NSS volume de permissies goed ingesteld zal dit gewoon lukken en kunt u als DSfW gebruiker aan het werk op de share. Samenvatting DSfW zorgt er voor dat edirectory gebruikers Domain gebruikers worden. Als domain gebruiker, kunnen ze vervolgens contact maken met verschillende resources in de edirectory tree. In dit artikel hebt u gelezen hoe u DSfW gebruikers contact laat maken met NSS volumes die op een reeds bestaande server n de edirectory tree aangeboden worden.

6/6 Native File Access

6/6 Native File Access Storage 6/6 Native File Access 6/6.1 Inleiding Drie protocollen In NetWare is sinds versie 6.0 een mogelijkheid aanwezig voor andere besturingssystemen om bestanden te benaderen, zonder dat daar een speciale

Nadere informatie

6/10 Bestandstoegang

6/10 Bestandstoegang Storage 6/10 Bestandstoegang 6/10.1 Beheer van bestandstoegang in Open Enterprise Server 2 In NetWare hoefde u eigenlijk helemaal niet na te denken over bestandstoegang. De toegang tot bestanden werd min

Nadere informatie

10/5 Integratie met Windows

10/5 Integratie met Windows Integratie 10/5 Integratie met Windows 10/5.1 Novell Domain Services for Windows 10/5.1.1 Inleiding Tot de belangrijkste vernieuwingen in Open Enterprise Server 2 SP 1 dat in december 2008 is uitgekomen,

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

// Mamut Business Software. Updatehandleiding

// Mamut Business Software. Updatehandleiding // Mamut Business Software Updatehandleiding Inhoud Over updates naar een nieuwe versie 3 Back-up maken 6 Update naar de laatste versie 8 Verplaats het programma naar een andere computer/server 15 Zo verplaatst

Nadere informatie

NW08 Shares. Als voorbeeld maken we op onze E-schijf een map aan met de naam Documenten, met daaronder twee submappen Teksten en Spreadsheets.

NW08 Shares. Als voorbeeld maken we op onze E-schijf een map aan met de naam Documenten, met daaronder twee submappen Teksten en Spreadsheets. NW08 Shares Een van de uitdagingen in netwerk administratie is het beschikbaar stellen van de resources op een selectieve en beveiligde manier. Dit moet dan zodanig gebeuren dat de gebruikers deze resources

Nadere informatie

4/6 Databaseservices

4/6 Databaseservices Networking Services 4/6 Databaseservices 4/6.1 My SQL -basisvaardigheden Ook in een Novell-omgeving zult u het steeds vaker tegen: My SQL is in toenemende mate belangrijk als systeemdatabase die door verschillende

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

III Klanten Handleiding

III Klanten Handleiding III Klanten Handleiding Inhoud 1 Algemeen... 3 1.1 Gebruikersnaam en wachtwoord... 3 1.2 Klant interface... 3 1.3 ISPConfig Rechten van klanten... 4 1.4 Bewaren... 4 1.5 Veranderen van het ISPConfig Wachtwoord...

Nadere informatie

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123!

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123! Een Samba ADDC maken Videoversie van deze handleiding: http://www.youtube.com/watch?v=ese8hd6g5- w In deze handleiding maken we een Active Directory Domain Controller gebaseerd op Linux met Samba. De instellingen

Nadere informatie

3/x Ontwikkelingen en trends

3/x Ontwikkelingen en trends NetWare 3/x Ontwikkelingen en trends 3/x.1 Upgraden? 3/x.1.1 Inleiding Er zijn nogal wat manieren om over te gaan naar de laatste versie van uw favoriete Novell-server. Afhankelijk van welke server dat

Nadere informatie

Rabo Cash Management. Installatiehandleiding

Rabo Cash Management. Installatiehandleiding Rabo Cash Management Installatiehandleiding Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 CONFIGURATIEVEREISTEN... 4 3 INSTALLATIE USB READER... 5 4 INSTALLATIE SAFENET SOFTWARE... 6 5 INSTALLATIE JAVA... 7 6 OVERIGE INSTELLINGEN...

Nadere informatie

5/8 Patch management

5/8 Patch management Management Services 5/8 Patch management 5/8.1 Beheer van patches met Subscription Management Tool 5/8.1.1 Inleiding Een moderne Linux-server moet regelmatig worden bijgewerkt met de laatste versie van

Nadere informatie

Technische Opzet TimeTell versie 8

Technische Opzet TimeTell versie 8 Technische Opzet TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2.

Nadere informatie

WoordenSTART Database Manager

WoordenSTART Database Manager Een praktische gebruikershandleiding bij de WoordenSTART Database Manager Copyright AmbraSoft 2005-2006 AmbraSoft WoordenSTART Database Manager 1. INLEIDING 3 2. OPSTARTEN 4 3. WACHTWOORD 5 4. MENUSCHERM

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

NW06 Installatie van Active Directory

NW06 Installatie van Active Directory NW06 Installatie van Active Directory 1 Het belang van DNS In het pre-windows2000 tijdperk had de NETBIOS alle controle over het netwerk. Wou je een netwerkverbinding maken naar een toestel (client of

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

AutoArchive. Via File -> Archive kun je voortwee2 manieren archiveren kiezen.

AutoArchive. Via File -> Archive kun je voortwee2 manieren archiveren kiezen. AutoArchive. Archiveren is het opslaan van e-mails naar een bestand, zodat deze items geen ruimte meer innemen in de mailbox op de server. De e-mails blijven visueel in dezelfde mappen of submappen staan.

Nadere informatie

6/4 SAN, Storage Area Network

6/4 SAN, Storage Area Network 6/4 SAN, Storage Area Network Storage 6/4.1 iscsi en Novell Cluster Services De term high availability is een van de nieuwe buzz-words. Elke zichzelf respecterende organisatie heeft het erover. Toch zie

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

2/5 edirectory on Windows

2/5 edirectory on Windows 2/5 edirectory on Windows NDS & edirectory Met alle aandacht die uitgaat naar het implementeren van edirectory op Linux, zou u haast vergeten dat edirectory ook op een Windows-server geïnstalleerd kan

Nadere informatie

TomTom Tutorial. Voor TomTom 2.0, TomTom 3.0, TomTom GO, TomTom Mobile en TomTom for Palm OS.

TomTom Tutorial. Voor TomTom 2.0, TomTom 3.0, TomTom GO, TomTom Mobile en TomTom for Palm OS. TomTom Tutorial Voor TomTom 2.0, TomTom 3.0, TomTom GO, TomTom Mobile en TomTom for Palm OS. Voor het synchroniseren van http://www.flitspaal.nl en http://www.flitsservice.nl Auteur : Martin Kleinman Datum

Nadere informatie

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 Copyright DBS Business Solutions B.V. Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding OpusFlowCRM binnen een NT Netwerk en/of Terminal Server DEZE HANDLEIDING IS NIET BEDOELD VOOR INSTALLATIE OP LATOPS/OFFLINE WERKSTATIONS! OpusFlowCRM is een product van: OpusFlow

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Workspaces in TYPO3 V4

Workspaces in TYPO3 V4 Workspaces in TYPO3 V4 Extension Key: doc_v4_workspace Copyright 2000-2005, matthias_yyyy@contratec.de, This document is published under the Open Content License available

Nadere informatie