Betreft: adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet van de Waalse regering betreffende de binnenluchtkwaliteit (CO-A )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet van de Waalse regering betreffende de binnenluchtkwaliteit (CO-A )"

Transcriptie

1 1/11 Advies 13/2018 van 7 februari 2018 Betreft: adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet van de Waalse regering betreffende de binnenluchtkwaliteit (CO-A ) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; Gelet op de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Gelet op de adviesaanvraag van dhr. Carlo Di Antonio, Minister van milieu van de Waalse Regering, ontvangen op 13 december 2017; Gelet op het verslag van de heer Stefan Verschuere; Brengt op 7 februari 2018 het volgend advies uit:

2 Advies 13/2018-2/11 De Commissie vestigt er de aandacht op dat er recent nieuwe Europese regelgeving inzake de bescherming persoonsgegevens uitgevaardigd werd: betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens Deze akten verschenen in het Europese Publicatieblad van 4 mei 2016 [1]. De verordening, meestal AVG (algemene verordening gegevensbescherming) genaamd, is van kracht geworden twintig dagen na publicatie, nl. op 24 mei 2016 en wordt, twee jaar later, automatisch van toepassing, zijnde op 25 mei De richtlijn Politie en Justitie moet via nationale wetgeving omgezet worden tegen uiterlijk 6 mei Voor de Verordening betekent dit dat vanaf 24 mei 2016, gedurende de uitvoeringstermijn van twee jaar, op de lidstaten enerzijds een positieve verplichting rust om alle nodige uitvoeringsbepalingen te nemen en anderzijds ook een negatieve verplichting, de zogenaamde onthoudingsplicht. Laatstgenoemde verplichting houdt in dat er geen nationale wetgeving mag worden uitgevaardigd die het door de Verordening beoogde resultaat ernstig in gevaar zou brengen. Ook voor de Richtlijn gelden gelijkaardige principes. Het verdient dan ook aanbeveling om desgevallend nu reeds op deze akten te anticiperen. Het behoort in de eerste plaats aan de adviesaanvrager(s) toe om hiermee rekening te houden in zijn (hun) voorstellen of ontwerpen. De Commissie heeft in onderhavig advies, in de mate van het mogelijke en onder voorbehoud van mogelijke bijkomende toekomstige standpunten, alvast gewaakt over de hoger geschetste negatieve verplichting. I. ONDERWERP VAN DE AANVRAAG 1. De heer Carlo Di Antonio, Minister van milieu van de Waalse Regering, heeft de Commissie gevraagd een advies uit te brengen over een voorontwerp van decreet betreffende de binnenluchtkwaliteit (hierna het "voorontwerp"). [1] Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) Richtlijn (EU) 2016/680 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad

3 Advies 13/2018-3/11 2. De wet van 28 december 1964 betreffende de bestrijding van de luchtverontreiniging, zoals deze werd gewijzigd door het Waals decreet van 27 oktober 2011 houdende wijziging van verscheidene decreten betreffende de bevoegdheden van Wallonië, vormt het wettelijk kader van de Waalse bepalingen inzake de luchtkwaliteit. Deze wet beoogt evenwel de algemene luchtkwaliteit (artikel 1, 7 en 8 van de wet 1 ) en niet specifiek de binnenluchtkwaliteit die, volgens de door de aanvrager verstrekte informatie, momenteel niet als dusdanig is gereglementeerd in Wallonië. 3. Het voorontwerp voert een wettelijk kader in dat ertoe strekt de blootstelling van de burger aan verschillende verontreinigingen in de woning te verminderen. Het machtigt onder meer de Waalse regering om ter zake kwaliteitsnormen vast te leggen, op aanvraag en mits een medisch advies evaluaties te organiseren van de binnenluchtkwaliteit, een "observatorium van de luchtkwaliteit" bij te houden van de onderzochte plaatsen, en de informatie te definiëren die openbaar zal gemaakt worden overeenkomstig boek I van het Waalse milieuwetboek. II. ONDERZOEK VAN DE AANVRAAG 1. Doeleinde - Rechtmatigheid - Proportionaliteit a) Doeleinde rechtmatigheid (artikel 5 2.b en artikel 6 AVG) 4. Het voor advies aan de Commissie voorgelegde voorontwerp impliceert de verwerking van de persoonsgegevens van de personen die een evaluatie van de luchtkwaliteit aanvragen voor hun eigen woning, of voor een openbare of semi-openbare plaats die zij bezoeken. De verwerkte gegevens zoals bijvoorbeeld de identificatiegegevens van de persoon die een evaluatie van de luchtkwaliteit aanvraagt, vormen persoonsgegevens. Bovendien, in de mate dat de aanvraag voor evaluatie van de luchtkwaliteit slechts ontvankelijk is indien "gemotiveerd door een medisch advies", af te leveren door de arts van de aanvrager, omvatten de verwerkte gegevens gezondheidsgegevens in de zin van artikel 7 WVP 2. 1 Artikel 1 van de wet van 28 december 1964 betreffende de bestrijding van de luchtverontreiniging, zoals deze werd gewijzigd door het Waals decreet van 27 oktober 2011: De [Waalse] Regering is gemachtigd om alle gepaste maatregelen te treffen ter voorkoming of bestrijding van de luchtverontreiniging, of ter beperking van het energieverbruik om de klimaatverandering te verzwakken, meer in het bijzonder: 1 om zekere welbepaalde vormen van verontreiniging te verbieden; [ ] om de luchtkwaliteit te beoordelen; 8 om doelstellingen vast te leggen inzake luchtkwaliteit;». 2 Volgens artikel 8 1 (vrije vertaling) " Elke aanvraag voor evaluatie van de luchtkwaliteit dient gemotiveerd te worden door een medisch advies, bij de administratie ingediend door de aanvrager of de geraadpleegde arts».

4 Advies 13/2018-4/11 5. De verwerking van de bedoelde persoonsgegevens is enkel mogelijk voor een van de gevallen opgesomd in artikel 5 van de WVP indien het gaat om persoonsgegevens, of, wanneer het gaat om gezondheidsgegevens, in een van de gevallen opgesomd in artikel 7 van de WVP. 6. In onderhavig geval is de verwerking van de luchtkwaliteitgegevens in de woning van de betrokkenen noodzakelijk voor de vervulling van een taak van openbaar belang die is opgedragen aan de verantwoordelijke voor de verwerking (artikel 5.e WVP juncto artikel 3 van het voorontwerp), in de veronderstelling dat de verantwoordelijke de Waalse regering is (zie in dit verband de aanbevelingen onder titel 4). 7. Wat de verwerking van gezondheidsgegevens betreft, deze wordt verplicht gesteld door het voorontwerp van decreet om redenen van zwaarwegend algemeen belang, zijnde een van de omstandigheden waarin de verwerking van dergelijke gegevens is toegestaan (art. 7, 2, a) WVP). Uit het voorontwerp blijkt dat dit tot doel heeft de luchtkwaliteit te evalueren in het raam van zijn opdrachten zoals bedoeld door de wet van 28 december 1964 betreffende de bestrijding van de luchtverontreiniging, zoals deze werd gewijzigd door het Waals decreet van 27 oktober De aanvrager moet er overigens over waken dat de bijkomende regels krachtens artikel 7, 3 van de WVP 4 inzake gegevens betreffende de gezondheid, worden nageleefd. De Commissie verzoekt de aanvrager dan ook om rekening te houden met de regels van artikel 25 van het KB van 13 februari 2001, die onder andere bepalen dat de categorieën van personen die toegang hebben tot de gegevens, door de verantwoordelijke voor de verwerking moet worden aangewezen, dat de lijst van deze categorieën van personen ter beschikking moet worden gehouden van de Commissie en dat elke persoon gehouden is aan het beroepsgeheim krachtens een wettelijke of statutaire verplichting of evenwaardige contractuele bepaling. De Commissie vraagt meer in het bijzonder dat duidelijk zou worden beschreven wie binnen de administratie toegang zal hebben tot de gezondheidsgegevens, buiten de "Dienst evaluatie" die de aanvraag behandelt eens zij ontvankelijk werd verklaard (artikel 8 2 van het voorontwerp). De Commissie verduidelijkt dat deze verplichting vanaf 25 mei 2018 voor de betrokken gegevens vervalt, en dit krachtens artikel 9.3 van de AVG, behalve indien de Belgische staat en dergelijke verplichting opnieuw invoert in de nationale wetgeving op basis van artikel 9.4 van de AVG. 3 Zie voetnoot 1. 4 Zie in het bijzonder artikel 25 van het koninklijk besluit van 13 februari 2001 er uitvoering van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, B.S. 13 maart 2001.

5 Advies 13/2018-5/11 9. Bovendien mogen gegevens betreffende de gezondheid krachtens de huidige wetgeving enkel worden verwerkt onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg 5. Vanaf 25 mei 2018 zal de verplichting om gegevens betreffende te gezondheid te laten verwerken onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar of een andere persoon die tot geheimhouding is verplicht slechts van toepassing zijn wanneer de verwerking noodzakelijk is "voor doeleinden van preventieve of arbeidsgeneeskunde, voor de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer, medische diagnosen, het verstrekken van gezondheidszorg of sociale diensten of behandelingen dan wel het beheren van gezondheidszorgstelsels en -diensten of sociale stelsels en diensten, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht, of uit hoofde van een overeenkomst met een gezondheidswerker. 6 ". Deze verplichting geldt niet "wanneer de verwerking noodzakelijk is met het oog op de uitvoering van verplichtingen en de uitoefening van specifieke rechten van de verwerkingsverantwoordelijke of de betrokkene op het gebied van het arbeidsrecht en het sociale zekerheids- en sociale beschermingsrecht, voor zover zulks is toegestaan bij Unierecht of lidstatelijk recht of bij een collectieve overeenkomst op grond van lidstatelijk recht die passende waarborgen voor de grondrechten en de fundamentele belangen van de betrokkene biedt 7 ". Bijgevolg zal vanaf 25 mei 2018 de gegevensbank bedoeld in artikel 8 van het ontwerp niet langer moeten worden verwerkt door of onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar of een andere persoon die tot geheimhouding is verplicht, tenzij de Belgische staat op dit vlak gebruikt maakt van de mogelijkheid geboden door de AVG om in de nationale wetgeving bijkomende voorwaarden in te lassen wat de verwerking van gegevens betreffende te gezondheid betreft (artikel 9.4 van de AVG). 10. Het voorontwerp impliceert de latere verwerking van dezelfde gegevens voor wetenschappelijke of statistische doeleinden in het raam van de «observatoire wallon de la qualité de l air intérieur» dat de regering wil uitrollen om de luchtkwaliteit van de onderzochte plaatsen te observeren 8. Een dergelijke verwerking kadert in principe eveneens binnen de opdrachten van zwaarwegend openbaar belang die aan de verwerkingsverantwoordelijke zijn 5 Artikel 7, 4 WVP. 6 Art. 9(3) AVG bepaalt dat de in lid 1 bedoelde persoonsgegevens mogen worden verwerkt voor de in lid 2, punt h), genoemde doeleinden wanneer die gegevens worden verwerkt door of onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar die krachtens Unierecht of lidstatelijk recht of krachtens door nationale bevoegde instanties vastgestelde regels aan het beroepsgeheim is gebonden, of door een andere persoon die eveneens krachtens Unierecht of lidstatelijk recht of krachtens door nationale bevoegde instanties vastgestelde regels tot geheimhouding is gehouden. Artikel 9(2)h AVG verwijst naar de verwerking is noodzakelijk voor doeleinden van preventieve of arbeidsgeneeskunde, voor de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer, medische diagnosen, het verstrekken van gezondheidszorg of sociale diensten of behandelingen dan wel het beheren van gezondheidszorgstelsels en -diensten of sociale stelsels en diensten, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht, of uit hoofde van een overeenkomst met een gezondheidswerker". 7 Art. 9(2)b AVG. 8 Artikel 5, 2.

6 Advies 13/2018-6/11 toevertrouwd, en dit, onder voorbehoud van nazicht door de Commissie van de nadere modaliteiten van deze verwerking. 11. De Commissie begrijpt dat een toepassingsbesluit de nadere regels zal bepalen voor de gegevensverzameling door dit observatorium, met inbegrip van de betrokken gegevens en de doeleinden van de verwerking 9. Dit besluit zal voor onderzoek aan de Commissie moeten voorgelegd worden. 12. Onder voorbehoud van het onderzoek van de nadere bepalingen voor de verwerking en de doeleinden van het toekomstige «observatoire wallon de la qualité de l air intérieur» in het nog te publiceren uitvoeringsbesluit, oordeelt de Commissie dat de beoogde doeleinden van de verwerking voldoende welbepaald en uitdrukkelijk omschreven zijn. b) Proportionaliteit 13. Artikel 4, 1, 3 van de WVP bepaalt dat de persoonsgegevens toereikend, ter zake dienend en niet overmatig dienen te zijn, uitgaande van de doeleinden waarvoor zij worden verkregen en waarvoor zijn verder worden verwerkt. De verantwoordelijke voor de verwerking moet bij de keuze voor een bepaalde verwerkingswijze, er over waken dat hij opteert voor die modaliteiten die het minst de privacy van de betrokkenen aantasten. Een inmenging in het recht op bescherming van de gegevens van de betrokkenen, moet voor de verwerkingsverantwoordelijke immers proportioneel zijn ten opzichte van de doeleinden van die verwerking. 14. Het voorontwerp bepaalt dat om ontvankelijk te zijn, een aanvraag voor evaluatie van de luchtkwaliteit vergezeld moet zijn van een "medisch advies" (artikel 8 van het voorontwerp van decreet). Er wordt niet nader bepaald welk informatieniveau dient te worden verstrekt in dit medisch advies. Bijgevolg veronderstelt de Commissie dat de vereisten ter zake minimaal zijn en dat een eenvoudige vaststelling van de arts, dat een evaluatie van de luchtkwaliteit gunstig zou zijn voor de betrokkene, volstaat. De Commissie stelt vast dat dit aspect van de procedure niet nauwkeuriger is omschreven in de Vlaamse en Brusselse equivalenten van het onderzochte voorontwerp 10. Teneinde de proportionaliteit van de gegevensverwerking in het 9 Artikel 5, 2 (vrije vertaling): "De regering richt een observatorium op van de luchtkwaliteit van de onderzochte plaatsen en werkt dit bij. Zij bepaalt de nadere regels die toelaten de gegevens in te zamelen die worden opgenomen in het observatorium. " 10 Artikel 6 2 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen tot bestrijding van de gezondheidsrisico s door verontreiniging van het binnenmilieu: «Artsen kunnen, na voorlegging van een gemotiveerd medisch verslag, ook rechtstreeks een beroep doen op devlaamse Gezondheidsinspectie voor een onderzoek van het binnenmilieu in de woning van hun patiënt» ; Artikel van de Ordonnantie houdende het Brussels Wetboek van Lucht, Klimaat en Energiebeheersing: «Op het vlak van de binnenvervuiling, heeft het Instituut inzonderheid tot opdracht een diagnose op te stellen van de binnenvervuiling op een met redenen omkleed medisch verzoek [ ]».

7 Advies 13/2018-7/11 raam van dit medisch advies beter af te bakenen, meent de Commissie echter dat het opportuun zou zijn het te verstrekken informatieniveau te verduidelijken in het voorontwerp of in de Memorie van Toelichting, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de relevante en toepasselijke beginselen met betrekking tot het medisch geheim. 15. Artikel 8 2 bepaalt dat het evaluatieverslag wordt overgemaakt aan de aanvrager, aan de arts, en in elektronische vorm aan de bevoegde administratie. De Commissie is van mening dat het opportuun zou zijn nader te bepalen welke soorten persoonsgegevens in dit verslag worden opgenomen. 16. Wat de gegevens betreft die zullen worden verwerkt in het raam van het toekomstig "observatorium", en die bedoeld zijn om geheel of gedeeltelijk openbaar gemaakt te worden (artikel 5 2), begrijpt de Commissie dat een toepassingsbesluit de nadere regels moet bepalen voor de inzameling en de verwerking van de informatie door dit observatorium, de betrokken persoonsgegevens en de doeleinden van de verwerking inbegrepen 11. In dit stadium is het dus niet mogelijk een uitspraak te doen over de proportionaliteit van een dergelijke verwerking. Dit besluit zou voor advies aan de Commissie moeten worden voorgelegd. 2. Transparantie 17. De Commissie stelt vast dat elke verwijzing naar de rechten van de betrokkene ontbreekt. De Commissie beveelt de aanvrager aan om uitdrukkelijk in het voorontwerp toe te voegen dat het recht om een evaluatie van de luchtkwaliteit aan te vragen toegepast wordt zonder afbreuk te doen aan de rechten van de betrokkenen, overeenkomstig Hoofdstuk 3 van de WVP, of, vanaf 25 mei 2018, van Hoofdstuk III van de AVG. 18. Voor het overige acht de Commissie het noodzakelijk, met het oog op een optimale naleving van het transparantiebeginsel, dat de verantwoordelijke voor de verwerking, bijvoorbeeld op het ogenblik van de bevestiging van de ontvankelijkheid van de klacht, de aanvrager informeert over de gegevens die hij zal genoopt worden te verwerken en over de middelen die zullen aangewend worden om dergelijke gegevens te verkrijgen. 11 Artikel 5, 2 (vrije vertaling): "De regering richt een observatorium op van de luchtkwaliteit van de onderzochte plaatsen en werkt dit bij. Zij bepaalt de nadere regels die toelaten de gegevens in te zamelen die worden opgenomen in het observatorium "

8 Advies 13/2018-8/11 3. Bewaartermijn 19. Overeenkomstig artikel 4, 1, 5 WVP (artikel 5.1.e AVG) mogen persoonsgegevens niet langer worden bewaard, in een vorm die het mogelijk maakt de betrokkenen te identificeren, dan noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de doeleinden waarvoor zij worden verkregen of verder verwerkt. 20. Het voorontwerp voorziet in geen enkele bewaartermijn. 21. De Commissie beveelt aan dat de aanvrager in het decreet of via delegatie aan de regering, zou voorzien in een passende bewaringstermijn in het licht van artikel 4, 1, 5 van de WVP, die zal worden beoordeeld in functie van de doeleinden van de geplande verwerkingen (verwerking van de aanvraag om evaluatie van de luchtkwaliteit of verwerking in het raam van de Waals observatorium voor de luchtkwaliteit). 4. Verantwoordelijkheid 22. De WVP definieert de verantwoordelijke voor de verwerking in artikel 1, 4 (artikel 4 7 AVG). Het betreft de "natuurlijke persoon of de rechtspersoon, de feitelijke vereniging of het openbaar bestuur die alleen of samen met anderen het doel en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens bepaalt. Indien het doel en de middelen voor de verwerking door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie zijn bepaald, is de verantwoordelijke voor de verwerking de natuurlijke persoon, de rechtspersoon, de feitelijke vereniging of het openbaar bestuur die door of krachtens de wet, het decreet of de ordonnantie als de voor de verwerking verantwoordelijke wordt aangewezen.». 23. De verantwoordelijke voor de verwerking wordt niet uitdrukkelijk in het voorontwerp aangeduid. De Commissie begrijpt dat het gaat om de Waalse regering. De Commissie eist dat in het decreet of in het Verslag aan de Koning verduidelijken wordt dat de Regering, als verantwoordelijke voor de verwerking zoals bedoeld in artikel 1, 4 van de WVP, de gegevens zal verwerken.

9 Advies 13/2018-9/11 5. BEVEILIGING 24. Artikel 16 WVP verplicht de verantwoordelijke voor de verwerking «de gepaste technische en organisatorische maatregelen [te] treffen die nodig zijn voor de bescherming van de persoonsgegevens ( )» en verduidelijkt dat «Deze maatregelen moeten een passend beveiligingsniveau verzekeren rekening houdend, enerzijds, met de stand van de techniek terzake en de kosten voor het toepassen van de maatregelen en, anderzijds, met de aard van de te beveiligen gegevens en de potentiële risico s». De Commissie stelt echter vast dat elke verwijzing naar beveiliging en strikt gebruikers- en toegangsbeheer ontbreekt wat betreft de dossiers en de gegevensbank die wordt bijgehouden door de administratie die is belast met de behandeling van de aanvragen en de gegevens van de aanvragers van een evaluatie van de luchtkwaliteit. Voor een concrete invulling van deze verplichting verwijst de Commissie naar de door haar uitgewerkte aanbeveling 12 ter voorkoming van gegevenslekken en naar de referentiemaatregelen 13 die bij elke verwerking van persoonsgegevens in acht zouden moeten worden genomen. Gezien de gevoelige aard van de gegevens (betreffende de gezondheid) die zullen bewaard worden in het raam van het voorontwerp, onderstreept de Commissie het belang van een strikt en passend gebruikers- en toegangsbeheer 14 (conform de categorieën personen die toegang moeten hebben tot die gegevens zoals verduidelijkt in considerans 8), met het oog op een hoog betrouwbaarheidsniveau bij de elektronische identificatie en authenticatie van de gebruikers. De Commissie beveelt de aanvrager aan om uitdrukkelijk te bepalen dat de administratie die belast is met de evaluatieaanvragen een strikt gebruikers- en toegangsbeheer dient te hanteren en de technische en organisatorische maatregelen moet nemen die nodig zijn voor de bescherming van de persoonsgegevens. 12 Aanbeveling nr. 01/2013 van 21 januari 2013 uit eigen beweging betreffende de na te leven veiligheidsmaatregelen ter voorkoming van gegevenslekken 13 Referentiemaatregelen voor de beveiliging van elke verwerking van persoonsgegevens, Versie 1.0, elke_verwerking_van_persoonsgegevens_0.pdf;. 14 Zie Aanbeveling nr. 01/2008 van 24 september 2008 met betrekking tot het gebruikers- en toegangsbeheer in de overheidssector

10 Advies 13/ /11 OM DEZE REDENEN, Op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de opmerkingen in de consideransen 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 21, 23, 24 die met zich meebrengen dat: - het ontwerp wordt aangepast teneinde de regels te herhalen van artikel 25 van het KB van 13 februari 2001 (aanwijzen van de categorieën van personen die toegang hebben), namelijk, voor wat de gegevens betreffende de gezondheid aangaat die bedoeld worden in het voorontwerp, enkel deze die mogen worden verwerkt o tot 25 mei 2018, onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar in de gezondheid; o vanaf 25 mei 2018 deze verplichting voor de betrokken gegevens vervalt krachtens artikel 9.3 van de AVG, behalve indien de Belgische staat en dergelijke verplichting opnieuw invoert in de nationale wetgeving op basis van artikel 9.4 van de AVG (consideransen 8 en 9); - het toepassingsbesluit dat de nadere regels zal bepalen voor de gegevensverzameling door het toekomstige «observatoire wallon de la qualité de l air intérieur» aan de Commissie wordt voorgelegd (considerans 11); - uitdrukkelijk wordt bepaald welke gegevens worden opgenomen in de dossiers waarvan sprake in artikel 7, 3 van het voorontwerp (considerans 12); - het door de arts in het "medisch advies" te verstrekken informatieniveau wordt verduidelijkt en dit, hetzij in het voorontwerp of in het Verslag aan de Koning, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de relevante en toepasselijke beginselen met betrekking tot het medisch geheim (considerans 14); - wordt gepreciseerd welk soort persoonsgegevens zullen worden verwerkt in het evaluatieverslag bedoeld in artikel 8 2 van het voorontwerp (considerans 15); - het voorontwerp uitdrukkelijk melding maakt van de rechten van de betrokkenen, overeenkomstig Hoofdstuk 3 van de WVP, of, vanaf 25 mei 2018, van Hoofdstuk III van de AVG (considerans 17); - de verantwoordelijke voor de verwerking (nog te bepalen, zie hierna) de aanvrager informeert over de gegevens die hij zal genoopt worden te verwerken en over de middelen die zullen aangewend worden om dergelijke gegevens in te zamelen, bijvoorbeeld op het ogenblik van de bevestiging van de ontvankelijkheid van de klacht (considerans 18); - in het decreet of via delegatie aan de regering, zou worden voorzien in een passende bewaringstermijn in het licht van artikel 4, 1, 5 van de WVP, die zal beoordeeld worden in functie van de doeleinden van de geplande verwerkingen (verwerking van de aanvraag om evaluatie van de luchtkwaliteit of verwerking in het raam van de Waals observatorium voor de luchtkwaliteit) (considerans 21);

11 Advies 13/ /11 - de verantwoordelijke voor de verwerking - hoogstwaarschijnlijk de Waalse regering - uitdrukkelijk wordt aangeduid (considerans 23); - in het decreet wordt verwezen naar een strikt gebruikers- en toegangsbeheer en naar gepaste technische en organisatorische maatregelen die nodig zijn voor de bescherming van de persoonsgegevens (considerans 24). brengt de Commissie een gunstig advies uit over het voorontwerp van decreet betreffende de luchtkwaliteit. De Wnd. Administrateur, De Voorzitter, (get.) An Machtens (get.) Willem Debeuckelaere

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies n 02/2017 van 11 januari 2017 Betreft: Adviesaanvraag over een Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 323/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 houdende de elektronische

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/6 Advies nr. 67/2017 van 22 november 2017 Betreft: advies over het voorontwerp van wet tot invoering van een belastingvermindering voor uitgaven met betrekking tot de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies nr 44/2017 van 30 augustus 2017 Betreft: advies over een Koninklijk besluit ter uitvoering van de wet van 25 december 2016 betreffende de verwerking van passagiersgegevens, houdende diverse

Nadere informatie

jeugdbescherming (CO-A )

jeugdbescherming (CO-A ) 1/6 Advies nr 37/2017 van 26 juli 2017 Betreft: Adviesaanvraag inzake een voorontwerp van besluit van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap tot wijziging van het besluit van de Regering van 14 mei

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 24/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de identificatie en registratie van

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies n 01/2017 van 11 januari 2017 Betreft: voorontwerp van uitvoeringsbesluit van hoofdstuk 2 van het decreet houdende de toekenning van tegemoetkomingen via een Waalse geïntegreerde portefeuille

Nadere informatie

Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A )

Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A ) 1/5 Advies nr. 38/2018 van 2 mei 2018 Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A-2018-024) De Commissie voor

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 71/2017 van 13 december 2017 Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van het wetboek van de btw wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de btw betreft (CO-A-2017-074) De

Nadere informatie

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A )

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A ) 1 Advies nr 18/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A-2016-014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer René Collin ontvangen op 12 juli 2018;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer René Collin ontvangen op 12 juli 2018; 1/5 Advies 79/2018 van 5 september 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse wetgevingen met betrekking tot de pachtovereenkomst. Voorontwerp van decreet tot wijziging van het Wetboek

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 1/6 Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 11 maart 2015 ter uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit houdende het beheer van het centraal erfrechtregister (CO-A )

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit houdende het beheer van het centraal erfrechtregister (CO-A ) 1/7 Advies 56/2017 van 11 oktober 2017 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit houdende het beheer van het centraal erfrechtregister (CO-A-2017-061) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies 48/2017 van 20 september 2017

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies 48/2017 van 20 september 2017 1/7 Advies 48/2017 van 20 september 2017 Betreft: Advies over het ontwerp van besluit van het Verenigd College tot uitvoering van de ordonnantie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van 23 maart

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/9 Advies 18/2018 van 28 februari 2018 Betreft: Adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet van de Waalse Regering betreffende de verzekeringsinstellingen houdende wijziging van het Waals Wetboek

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 60/2016 van 23 november 2016 Betreft: Ontwerp van Koninklijk Besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 juli 2002 tot regeling van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling nr 03/2016 van 20 juli 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling nr 03/2016 van 20 juli 2016 1/7 Aanbeveling nr 03/2016 van 20 juli 2016 Betreft: Aanbeveling betreffende de verplichting die opgelegd wordt aan de operatoren die gesubsidieerd worden door het Europees Sociaal Fonds, om persoonsgegevens

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/10 Advies nr. 44/2016 van 8 augustus 2016 Betreft: Adviesaanvraag over een protocolakkoord tussen de Dienst Vreemdelingenzaken en de federale politie betreffende de rechtstreekse bevraging van de Algemene

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies 09/2017 van 1 fébruari 2017 Betreft: advies over het ontwerp van Besluit van de Waalse Regering houdende uitvoering van artikel 11 bis van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A ) 1/6 Advies nr. 153/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A-2018-163) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit"); Gelet op de

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 10 april 2014 tot wijziging van

Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 10 april 2014 tot wijziging van 1/7 Advies nr 56/2016 van 12 oktober 2016 Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 10 april 2014 tot wijziging van verschillende bepalingen met het oog op de oprichting van een nationaal

Nadere informatie

Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A )

Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A ) 1/5 Advies nr 14/2015 van 13 mei 2015 Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A-201-016) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A )

Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A ) 1/7 Advies nr. 09/2019 van 16 januari 2019 Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A-2018-179) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit");

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/6 Advies nr 28/2016 van 8 juni 2016 Betreft : advies betreffende een ontwerp van Besluit van de Waalse regering houdende de modaliteiten voor elektronische kennisgeving van het recht van voorkoop, verleend

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet tot invoering van het Wetboek inzake beheer van ondergrondse rijkdommen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet tot invoering van het Wetboek inzake beheer van ondergrondse rijkdommen (CO-A ) 1/8 Advies nr. 69/2019 van 20 maart 2019 Betreft: Voorontwerp van decreet tot invoering van het Wetboek inzake beheer van ondergrondse rijkdommen (CO-A-2019-063) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 65/2017 van 22 november 2017 Betreft: Voorontwerp van Wet op de Deposito- en Consignatiekas (CO-A-2017-063) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; Gelet op de

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie );

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie ); 1/8 Advies nr 08/2017 van 1 februari 2017 Betreft: Adviesaanvraag inzake een voorontwerp van decreet houdende het overheidstoezicht in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid (CO-A-2016-078) De

Nadere informatie

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ;

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ; 1 Advies nr 07/2016 van 24 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Waalse regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2016-004) De Commissie

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018;

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018; 1/6 Advies 81/2018 van 5 september 2018 Betreft: Wijziging van de wet van 22 betreffende de rechten van de patiënt - Hoofdstuk 10 - artikel 65 van het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/10 Advies nr. 35/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Wetsvoorstel tot wijziging van de faillissementswet van 8 augustus 1997 en tot invoering van het Centraal Register Solvabiliteit (CO-A-2016-037) De Commissie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/8 Advies 40/2018 van 23 mei 2018 Betreft: Voorontwerp van koninklijk besluit houdende overdracht van de gegevensbank bedoeld in artikel 9 van de wet van 20 december 2001 betreffende de schadeloosstelling

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/8 Advies nr. 68/2017 van 22 november 2017 Betreft: Artikelen 145 tot en met 147 van het voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake economische relance, versterking van de sociale cohesie,

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/9 Advies nr 14/2016 van 27 avril 2016 Betreft: Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 156 bis, eerste lid, eerste zin, van de wet van 29 april 1996 houdende sociale bepalingen, met betrekking

Nadere informatie

beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A )

beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A ) 1/9 Advies nr 02/2016 van 13 januari 2016 Betreft: advies inzake een voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A-2015-057)

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 1/7 Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies betreffende een wetsontwerp houdende de wijziging van verscheidene bepalingen betreffende de zakelijke zekerheden op roerende goederen (CO-A-2016-015)

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 38/2016 van 20 juli 2016 Betreft: Advies met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit houdende regeling van de aanbieding op gedematerialiseerde wijze van onderhandse huurcontracten

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 1/6 Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een (vrije vertaling) ontwerp van Besluit van de Waalse Regering houdende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen en

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 03/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van besluit van het Verenigd College houdende uitvoering van de ordonnantie van 21 juni 2012, gewijzigd door de ordonnantie

Nadere informatie

kunstenaars (CO-A )

kunstenaars (CO-A ) 1/7 Advies nr. 17/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies over een ontwerp koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 172bis van de programmawet (I) van 24 december 2002 en een ontwerp van ministerieel

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 1/6 Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Voorontwerp van besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het Besluit van de Waalse Regering van 30 maart 2006 betreffende de openbare dienstverplichtingen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/10 Advies 31/2018 van 11 april 2018 Betreft: Adviesaanvraag inzake een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de vorm, de inhoud, alsook van de beperkingen en modaliteiten voor de toegang

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A )

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A ) 1/5 Advies 68/2018 van 25 juli 2018> Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A-2018-046) De Gegevenbeschermingsautoriteit;

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 66/2013 van 18 december 2013 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 17quater van de wet van 4 juli 1962 betreffende

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de "Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/10 Advies nr. 10/2018 van 7 februari 2018 Betreft: ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 juli 2001 betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen tot het

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 41/2019 van 6 fébruari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 41/2019 van 6 fébruari 2019 1/7 Advies nr. 41/2019 van 6 fébruari 2019 Betreft: Voorontwerp van besluit van de Waalse Regering tot invoeging van een Titel VIII in boek II van het tweede deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie);

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/11 Advies nr. 32/2018 van 11 april 2018 Betreft: Ontwerp van decreet betreffende het aanbod aan diensten voor ouderen en personen met ondersteuningsbehoefte, alsook betreffende palliatieve zorg (CO-A-2018-019)

Nadere informatie

Advies 96/2018 van 26 september 2018

Advies 96/2018 van 26 september 2018 1/8 Advies 96/2018 van 26 september 2018 Betreft: Ontwerpbesluit van de Waalse Regering ter vervanging van bijlage 1 bij het decreet van 1 maart 2018 betreffende bodembeheer en bodemsanering en het ontwerpbesluit

Nadere informatie

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft:

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft: 1/6 Adviess nr 18/2015 van 10 juni 2015 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot Titel II, Hoofdstuk 2, afdeling 2 van hett ontwerp van programmawet betreffende de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/10 Advies 09/2018 van 17 janvier 2018 Betreft Adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet tot wijziging van sommige bepalingen van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 1/5 Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 Betreft: Adviesaanvraag over het voorontwerp van wet tot wijziging van de artikelen 422 en 429 5 van programmawet van 27 december 2004 (CO-A-2019-050) De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 06/2012 van 8 februari 2012 Betreft: Voorontwerp van programmawet inzake fraudebestrijding en meer in het bijzonder de controle op het misbruik van fictieve adressen door sociaal verzekerden

Nadere informatie

Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A )

Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A ) 1/6 Advies nr. 162/2018 van 19 december 2018 Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A-2018-158) De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 1/5 Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de attesten voor de belastingvermindering voor premies voor een rechtsbijstandsverzekering (CO-A-2019-120)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018 1/6 Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018 Betreft: Adviesaanvraag over bepaalde onderdelen van het voorontwerp van wet tot wijziging van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de wet van

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/8 Advies 45/2018 van 23 mei 2018 Betreft: Adviesaanvraag van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over het voorontwerp van organieke ordonnantie betreffende het beheer van de materiële

Nadere informatie

Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 22/03 en 12/05/2016;

Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 22/03 en 12/05/2016; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 43/2016 van 22 juni 2016 Betreft: aanvraag van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders om de gerechtsdeurwaarders toe te laten het gegeven

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019; 1/7 Advies nr. 106/2019 van 5 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het voorstel van decreet tot wijziging van de artikelen L1141-2, L1141-3, L1141-4 en L1141-9 van het Wetboek van de plaatselijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 08/2012 van 8 februari 2012 Betreft: Advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder het Verzekeringscomité met toepassing van artikel

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 1/8 Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet van 18 januari 2018

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies 58/2016 van 12 oktober 2016 Betreft: Adviesaanvraag van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid over het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018 1/6 Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018 Betreft: Advies betreffende het ontwerp besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september

Nadere informatie

werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A ).

werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A ). 1/8 Advies 43/2018 van 23 mei 2018 Betreft: Adviesaanvraag inzake een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A-2018-031).

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: "het Comité"); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017;

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: het Comité); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 05/2017 van 3 april 2017 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege het bedrijf Saris Aanhangers BV om bepaalde gegevens te kunnen raadplegen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 1/8 Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de nadere regels voor de toegang tot de databank voor de akten van de burgerlijke stand (CO-A-2018-168)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 97/2019 van 3 april 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 97/2019 van 3 april 2019 1/8 Advies nr. 97/2019 van 3 april 2019 Betreft: adviesaanvraag over een ontwerp van Koninklijk besluit houdende vaststelling van de nadere regels voor de administratieve vereenvoudiging voor de inning

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging nr. 20/2016 van 13 april 2016 Betreft: Aanvraag van de Waalse Overheidsdienst, Operationeel Directoraat-generaal Economie, Werk en Onderzoek, Departement

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies nr. 52/2015 van 16 december 2015 Betreft: Adviesaanvraag over een wetsontwerp houdende de elektronische uitwisseling van gegevens met betrekking tot de hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid SCSZG/13/147 BERAADSLAGING NR 13/065 VAN 18 JUNI 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE DE GEZONDHEID

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/149 BERAADSLAGING NR 09/081 VAN 15 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr. 37/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Wetsvoorstel tot aanvulling van de wet van 11 januari 1993 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr 04/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag van de Duitstalige Gemeenschap betreffende het voorontwerp van decreet betreffende de bestrijding van doping in de sport (CO-A-2016-002)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019 1/5 Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies betreffende een ontwerp van besluit van de Waalse Regering tot invoering van een verzekering tegen het risico van inkomensverlies wegens verlies

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 1/5 Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, van de wet van 20 september

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019 1/8 Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019 Betreft: advies over voorontwerp van koninklijk besluit ter uitvoering van de artikelen 5, 19 /1, 264,266,268 en 273 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen

Nadere informatie

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018;

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018; 1/7 Advies nr. 14/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Advies over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 juli 2018 betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele

Nadere informatie

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid,

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid, 1/6 Advies nr 37/2015 vann 9 september 2015 Betreft: Voorontwerp van besluit tot uitvoering van het decreet van 19 maart 2015 tott wijziging van het decreet van 20 oktober 2011 betreffende de strijd tegen

Nadere informatie

de verwerking van de passagiersgegevens, houdende de verplichtingen opgelegd aan de luchtvaartmaatschappijen (CO-A )

de verwerking van de passagiersgegevens, houdende de verplichtingen opgelegd aan de luchtvaartmaatschappijen (CO-A ) 1/10 Advies nr 23/2017 van 24 mei 2017 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit ter uitvoering van de Wet van 25 december 2016 betreffende de verwerking van de passagiersgegevens, houdende de verplichtingen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 51/2017 van 20 september 2017 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de nieuwe voorziening in het Waalse Gewest voor het beheer en de uitbetaling van de gezinsbijslagen (CO-A-2017-056)

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende integratie en samenleven in diversiteit (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende integratie en samenleven in diversiteit (CO-A ) 1/12 Advies nr 42/2017 van 30 augustus 2017 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende integratie en samenleven in diversiteit (CO-A-2017-035) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/9 De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Beraadslaging STAT nr 28/2012 van 12 december 2012 Betreft: Aanvraag van de Universiteit Antwerpen (OASes) en de Université Libre de

Nadere informatie

Betreft: Advies over het Voorontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXIX (CO-A )

Betreft: Advies over het Voorontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXIX (CO-A ) 1/7 Advies nr. 159/2018 van 19 december 2018 Betreft: Advies over het Voorontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXIX (CO-A- 2018-142) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit");

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A ) 1/10 Advies nr 34/2017 van 5 juli 2017 Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A-2017-029) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/13 Advies 62/2017 van 25 oktober 2017 Betreft: Advies over het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/10 Advies nr 33/2013 van 17 juli 2013 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 december 1987 houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008;

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 03/2010 van 21 januari 2010 Betreft: Beraadslaging betreffende de aanvraag van de FOD Financiën om aan de opdrachtgever of de aannemer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/10 Advies nr 09/2012 van 29 februari 2012 Betreft: Adviesaanvraag voor het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (CO-A-2012-003)

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies 69/2018 van 25 juli 2018 Betreft: adviesaanvraag over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van artikelen 19 en 25 van de wet van 18 juli 2018 betreffende de economische relance

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 56/2013 van 6 november 2013 Betreft: Advies inzake het ontwerp van Koninklijk besluit tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/7 Advies nr. 19/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Adviesaanvraag over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende het centraal register EAPO (CO-A-2018-214) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019 1/5 Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019 Betreft: advies betreffende een voorontwerp van besluit van de Waalse regering houdende de modaliteiten voor elektronische kennisgeving van het recht van voorkoop,

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit,

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, 1/7 Advies nr. 122/2018 van 7 november 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/9 Advies nr. 23/2018 van 21 maart 2018 Betreft: advies over een voorontwerp van decreet betreffende de slimme meters (CO-A-2018-009) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/8 Advies nr. 121/2018 van 7 november 2018 Betreft: Voorontwerp van een besluit van de Regering tot uitvoering van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen (CO-A-2018-100). De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij 1/5 Advies nr 15/2011 van 6 juli 2011 Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij machtiging wordt verleend aan de verantwoordelijke voor de verwerking

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013;

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 81/2013 van 11 december 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om het identificatienummer

Nadere informatie