Innovatieregeling voor de realisatie van duurzame woningbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Innovatieregeling voor de realisatie van duurzame woningbouw"

Transcriptie

1 Innvatieregeling vr de realisatie van duurzame wningbuw Energiesprng Wningrenvatie 1. Inleiding Energiesprng is het prgramma dat de Stuurgrep Experimenten Vlkshuisvesting (SEV) uitvert in pdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties (BZK). Energiesprng begt een innvatieve aanpak van energiegebruik in de gebuwde mgeving een flinke stimulans te geven. Deze innvaties zijn ndig m de (middel)langetermijn- verheidsdelstellingen p het gebied van energiebesparing en milieu mgelijk te maken. De realisatie van duurzame buwprjecten p hg (energetisch) ambitieniveau, waarbij zwel gebuw- als gebruiksgebnden energie wrdt aangepakt, maakt daar een belangrijk nderdeel van uit. Wij zeken tien renvatieprjecten van elk minstens 30 wningen/appartementen die een besparing van minimaal 80% van het ttale primaire energiegebruik realiseren ten pzichte van het huidige gebruik. Vr zulke hge ambities is een andere manier van werken ndzakelijk: sluiten van calities van vragers en de keten van (deel)aanbieders, in plaats van de traditinele pdrachtgever-pdrachtnemer-nderaannemer aanpak. Maar k het sturen p functinele prestaties, het samen delen van expertise vanuit een gedeeld belang in het te bereiken resultaat en het managen van de bijbehrende risic s, is daarbij bepalend. Het gaat dus niet alleen m aansprekende vrbeelden van hge ambitiewningen, maar k m deze nieuwe manier van werken. Deze ervaringen wrden gedeeld ten gunste van de innvatieversnelling. Hierbij meten de gekzen werkwijze en plssingen pschaalbaar zijn in de markt en meten leiden tt impact p het gebied van energie in de gebuwde mgeving. Energiesprng Wningrenvatie p hfdpunten: Alleen renvatieprjecten (dus geen slp/nieuwbuw). Financiële ndersteuning m ksten vr realisatie en kennisdeling p te vangen. Inschrijving is alleen mgelijk dr een partnership van zwel vragers als aanbieders i.c.m. publieke instanties zals lkale verheden. Inschrijving pent p 4 juni 2012 en lpt tt en met 12 ktber :59 uur. De inschrijving is p basis van vlgrde van binnenkmst. Vr de realisatieprjecten is vr de prjecten een ttaal budget beschikbaar van eur, met een maximum van eur per prject, afhankelijk van gemeten energieprestatie bij plevering na renvatie van het prject. Het realisatieprject betreft de renvatie van minimaal 30 wningen binnen 3 jaar gerealiseerd met als resultaat minimaal 80% reductie in primaire energie ten pzichte van het huidige gebruik. De energieprestatie betreft het ttaal van gebuwgebnden en huishudelijk energiegebruik. De inschrijvingen wrden dr een nafhankelijke expertgrep berdeeld p technische haalbaarheid.

2 2. Het experiment Energiesprng Wningrenvatie 2.1 Del De regeling begt een energiesprng vr wningen binnen de sciale en private huursectr, evenals het particulier eigendm te realiseren. De vrkeur heeft het m al deze partijen te bereiken. De particuliere eigenaar is daarvan waarschijnlijk de meilijkst bereikbare delgrep. We vinden deze delgrep wel belangrijk, mdat eigenaar-bewners het grtste aandeel van de wningvrraad vertegenwrdigen en het meest tt de verbeelding spreken van andere eigenaar-bewners (vrbeeldfunctie). Tt ng te is er niet veel ervaring met deze samenhangende aanpak. Dat is de reden vr de SEV m initiatiefnemers uit te dagen innvatief te werk te gaan. Daarvr wrdt het experiment Energiesprng Wningrenvatie ingezet. De kennis en ervaring die daaruit vrtkmt zal vanaf de start van het prject, tijdens en daarna, beschikbaar wrden gesteld aan andere initiatiefnemers. Met Energiesprng Wningrenvatie wrden randvrwaarden gesteld aan deelnemende cnsrtia m de vlgende effecten te realiseren: Stimuleren van gebuweigenaren m hge-ambitie renvatiecncepten te laten uitveren Reduceren van energievraag en inzet vr duurzame energie vr zwel het gebuwgebnden als huishudelijk energiegebruik. Ttstandkming sturing p functinele prestaties bij pdrachtgeverschap dr wningcrpraties, beleggers en/f eigenaar-bewners Verleiden van aanbdzijde m pschaalbare hge ambitie gebuwcncepten te realiseren en vermarkten Creatie van schaalvrdeel vr partijen in de aanbdketen Ketensamenwerking gericht p pen innvatie Kennisntsluiting vr vraag- en aanbdzijde Het richten van de gemeentelijke inzet (beleid en lkale wet- en regelgeving) p de creatie van (lkale) marktcndities vr energiesprng (ver)buwntwikkelingen. Aansluiting realiseren tussen gemeentelijke ambities enerzijds en de gemeentelijke randvrwaarden/regelgeving die betrekking hebben p cncrete buwprjecten in lijn met dergelijke ambities anderzijds Meenemen van effect van bewnersgedrag p gebuwprestaties in het ntwerp- en realisatieprces 2.2 Delgrep Energiesprng Wningrenvatie biedt financiële ndersteuning vr publiekprivate cnsrtia, bestaande uit marktpartij(en), lkale verheid/verheden en gebuweigenaren. Een cnsrtium bestaat dus uit vragers en (cmbinatie van) aanbieders van energiezuinige gebuwcncepten aangevuld dr een lkale verheid met beleid gericht p ttstandkming van een energiezuinige gebuwde mgeving.

3 3. Financiële ndersteuning Beschikbaar budget Het ttale budget vr de innvatieregeling Energiesprng Wningrenvatie is eur. Tegestane ksten De in aanmerking kmende subsidiabele prjectksten vr de realisatieprjecten zijn de vlgende 1 : 1. De in aanmerking kmende ksten zijn de extra investeringsksten die ndzakelijk zijn m een niveau van milieubescherming te bereiken dat de betrkken cmmunautaire nrmen f - bij ntstentenis daarvan - natinale nrmen vertreft. Het gaat m alle extra investeringsksten wanneer het een renvatie betreft waarvr geen Energieprestatiecëfficient (energieprestatieeis zals gesteld in het Buwbesluit) vereist is, mdat hiervr geen cmmunautaire cq. natinale nrmen zijn vr energiebesparing in de bestaande buw. Wanneer vr de renvatie wel een vergunning en bijbehrende Energieprestatiecëfficient (energieprestatie-eis zals gesteld in het Buwbesluit) vereist is, betreft het alle extra investeringsksten die de wettelijk vrgeschreven Energieprestatiecëfficient te bven gaan. 2. De in aanmerking kmende investering met gebeuren in de vrm van materiële en/f immateriële activa. 3. De in aanmerking kmende ksten: a. wrden berekend exclusief de explitatiebaten die betrekking hebben p de extra investering vr energiebesparing en die zijn ntstaan in de eerste zeven jaar na de betreffende renvatie; b. wrden berekend exclusief de explitatieksten die betrekking hebben p de extra investering vr energiebesparing. 4. De berekeningen van de in aanmerking kmende ksten wrden dr een externe accuntant gecertificeerd. Hgte subsidiebedrag renvatieprjecten De hgte van de daadwerkelijke financiële ndersteuning dr het ministerie BZK aan de geselecteerde renvatieprjecten, wrdt bepaald aan de hand van de ttaal bereikte energiereductie binnen het prject. Hierbij wrdt uitgegaan van het verschil tussen de gemeten energieprestatie van de wning na realisatie van het prject en de energieprestatie vr aanvang van het experiment, als bepaald vlgens tepassing van de vrwaarden in de bvenbeschreven methdiek. De uiteindelijke vaststelling van de hgte van het subsidiebedrag zal dus wrden bepaald aan de hand van de werkelijk geleverde prestaties. Het subsidiebedrag per traject is 115 /GJ_primair bespaard, tt maximaal het subsidieplafnd S, als berekend vlgens de vergelijking in de hiernavlgende sectie Subsidieplafnd. In het geval dat, bij plevering van de wningen, blijkt dat de gerealiseerd besparing p het ttale primaire energiegebruik meer dan 15% afwijkt van de begde ambitie (dus 65% in plaats van 80%), kmt de gehele subsidie, exclusief de reeds gemaakte ksten vr het kennis- en leertraject, te vervallen en meten alle betaalde vrschtten wrden terugbetaald. Subsidieplafnd 1 Minimaal van het ttale subsidiebedrag dient besteedt te wrden aan de activiteiten vermeld in het leerplan (zie3.2 E).

4 Het subsidieplafnd per realisatietraject is het laagste bedrag van de vlgende twee mgelijkheden: 40% van (subsidiabele prjectksten basisksten). De hgte van de basisksten wrdt berekend dr de ttale jaarenergieksten van alle gebuwgebruikers in 2011, wiens gebuwen in het prject energetisch wrden verbeterd, te vermenigvuldigen met het besparingspercentage p primaire energie van het prject en dit bedrag te vermenigvuldigen met 7. Vr het bepalen van de jaarenergieksten met gerekend wrden met de vlgende tarieven: eur In frmule: Warmte uit warmtenet: 25,88 /GJ incl. BTW; Aardgas: 0,7457 /m 3 incl. BTW; Elektriciteit finaalgebruik: 0,1917 /kwh incl. BTW. Met: S = Subsidieplafnd in eur P = Prjectksten in eur (zie tegestane ksten) B = Besparingspercentage (minimaal 80%) JG i = Referentie jaarenergieksten (vr renvatie) in eur in 2012 van in het prject aangepakt Gebuw i. Bevrschtting/Vaststelling Bevrschtting zal plaatsvinden in lijn met een viertal fases in het prject: a. Prjecttewijzing: 30%. b. Aanvang energetische verbetering gebuwschil (renvatie) dan wel buwwerkzaamheden casc (nieuwbuw) fase 2: 50%. c. Oplevering: 20%. Op dit mment wrdt het resterende deel van de financiële ndersteuning bepaald. De hgte daarvan kan naar beneden wrden bijgesteld t..v. het bij prjecttewijzing bepaalde subsidieplafnd, tegesneden p het nderhavige prject, afhankelijk van de te verwachten gebuwprestaties. Dit, p basis van de gegevens vanuit mnitring (.a. pname buwkundige en installatietechnische kwaliteit) al dan niet uitgebreid met ndersteunende berekeningen van een dr de SEV aan te wijzen nafhankelijke instelling. Vr de vaststelling van de subsidie dient u het bijbehrende dcumenten vaststellingsverzek realisatie p te sturen naar de SEV uiterlijk binnen 3 jaar na de beschikkingsdatum. Op basis hiervan en de bevindingen bij plevering zal het definitieve subsidiebedrag wrden bepaald. Stapeling Prjecten die wrden ndersteund vanuit de UKR Naar Energieneutraal Wnen, de Energiesprng kleinschalige Binnenstedelijke Gebieden en de Trajectregeling Energiesprng Wningbuw, zijn uitgeslten vr ndersteuning vanuit deze regeling.

5 Stapeling van subsidie met andere regelingen is mgelijk, dubbelen van subsidies is niet mgelijk. Dit hudt in dat ksten die reeds gesubsidieerd wrden vanuit andere (lkale, reginale, natinale f Eurpese) regelingen niet meer kunnen wrden pgeverd als prjectksten. Bij stapeling geldt verder dat het ttaal aan subsidie verkregen vanuit de verschillende regelingen nit meer mag bedragen dan 40% van de ttale prjectksten. 4. Vrwaarden Inschrijving Om als cnsrtium in aanmerking te kunnen kmen vr financiële ndersteuning van de realisatie van een duurzaam renvatieprject binnen het experiment Energiesprng Wningrenvatie, met het prject van het cnsrtium in ieder geval aan de vlgende vrwaarden vlden: A. De gebuwcncepten die wrden gerealiseerd meten minimaal vlden aan: Het met gaan m renvatie van minimaal 30 wningen/appartementen. Slpnieuwbuw prjecten zijn niet tegestaan. Ambitieniveau: Er zijn twee mgelijkheden: 1. Het ttale (gebuw+gebruikersgebnden energie) primaire energiegebruik per m 2 gebruiksppervlak (A g ) met beneden de plafndwaarde vr dat type wning blijven. De plafndwaarde vr elke type wning staat vermeld in Bijlage 1 en is afgeleid van een ttaal primair energieverbruik, wat 80% lager ligt dan de referentiewaarde vr dat type wning. 2. Het ttale (gebuw+gebruikersgebnden energie) primaire energiegebruik per m 2 gebruiksppervlak (A g ) met minimaal 80% lager liggen dan het gemiddelde (aantnbare) ttale primaire energiegebruik per m 2 gebruiksppervlak van de afgelpen 3 jaar. De ruimteverwarmingvraag van de wning mag niet bven de 0,14 GJ/m 2 gebruiksppervlak kmen. Binnen het gebied afgenmen warmte van een warmtenet, kan k deel uitmaken van de maatregelen m aan het energieambitieniveau te vlden. Het primaire energiegebruik dat aan het warmtenet is gerelateerd, met bepaald wrden met behulp van de rendementen vr de desbetreffende installatie, zals vermeld in de NEN 7120 en de NVN 7125 f de Unifrme Maatlat 2 ntwikkeld vanuit het Natinaal Expertisecentrum Warmte, indien de NEN 7120 en/f de NVN 7125 ng niet beschikbaar zijn ten tijde van het pstellen van het prjectplan. B. De fysieke realisatie van het prject, in ieder geval vr wat betreft de aangegeven energiemaatregelen, met binnen drie jaar na beschikkingsdatum plaats hebben gevnden. C. Het prject met wrden getrkken dr een publiekprivaat cnsrtium van marktpartij(en), lkale verheid/verheden en gebuweigenaar/eigenaren 3. D. De aanbdzijde van het cnsrtium (zijnde niet de gebuweigenaar/eigenaren f de lkale verheid/verheden) met bestaan uit minimaal 4 verschillende disciplines. Disciplines bin- 2 Zie maatlat. 3 Dit kan een cmbinatie van particuliere eigenaar- bewners zijn maar k institutinele pdrachtgevers zals wningcrpraties. In het geval van institutinele pdrachtgevers is het raadzaam m de gebuwgebruikers (huurders) te betrekken in het realisatieprces.

6 nen het cnsrtium kunnen bijvrbeeld zijn prjectntwikkelaar, buwbedrijf, architect, televerancier, installateur. Deelnemende bedrijven kunnen meer dan 1 discipline inbrengen. E. Het cnsrtium dient een rganisatiestructuur p te stellen, waaruit duidelijk een taakverdeling en verantwrdelijkheden per prjectpartner blijken. F. De prjectpartners meten actief meewerken aan het mnitren van de energiegerelateerde aspecten en cmfrt (CO 2, temperatuur) aspecten van het prject en het delen van de kennis ntwikkeld binnen het experiment, zwel tijdens als (minimaal) tt 1 jaar na plevering van het prject. Van het ttale subsidiebedrag dient minimaal 10% van de tegekende beschikking ingezet te wrden vr het kennis- en leertraject van het cnsrtium. De invulling van het kennis- en leertraject van het cnsrtium dient vrm gegeven te zijn in de aanvraag middels een leerplan. Het leerplan dient inzichtelijk te maken he de pgedane kennis en ervaring met de gehanteerde technieken en prcesvernieuwing bij de realisatie van het traject breder kan wrden tegepast (extern leereffect) en drwerkt binnen betrkken gemeente(n) en bij prjectntwikkelende partijen (intern leereffect). De cnsrtiumpartijen dienen actief bij te dragen aan het kennis- en leertraject. Alle kennis die ntwikkeld wrdt binnen het experiment zal penbaar gemaakt wrden vr zver niet (aantnbaar) bedrijfsgevelig. G. Het cnsrtium dient bij zwel het herntwerp van de wningen als de kennisverdracht ver de wning naar de (tekmstige) bewners aandacht te besteden aan de invled van bewnersgedrag. Het gaat hierbij vral m inzichtelijk maken p welke wijze bewnersgedrag van invled zal zijn p het uiteindelijke energiegebruik p de meter(s) en he deze dusdanig te beïnvleden. 5. Aanmelden Aanvragen vr financiële ndersteuning ter realisatie van een duurzaam renvatieprject binnen het experiment Energiesprng Wningrenvatie kunnen wrden ingediend p 4 juni 2012 en lpt tt en met 12 ktber Bij het inschrijven p de innvatieregeling Energiesprng Wningrenvatie dient het mdel prjectplan vlledig te wrden ingevuld, dat te dwnladen is van de website Het samenwerkingsverband/cnsrtium dient zrg te dragen vr een gemachtigde, zijnde niet een verheidsinstantie, die namens alle deelnemende partijen zwel de indiening als de afhandeling verzrgt. De aanvraag kan per f schriftelijk wrden ingediend bij: SEV/Energiesprng, adres: energiesprng@sev.nl, pstadres: pstbus 1878, 3000BW Rtterdam. Dit adres kunt u k gebruiken vr vragen ver deze innvatieregeling. Al vrdat de inschrijvingstermijn pent kunnen partijen aangeven interesse te hebben in deelname aan de innvatieregeling Energiesprng Wningrenvatie. Daarmee wrden zij p de hgte gehuden via vrlichtingsbijeenkmsten en ntvangen zij infrmatiemateriaal van vrbeeldprjecten. Bij vrkeur wrdt de betreffende gebuweigenaar/eigenaren, waarmee men vrnemens is deel te nemen, aangegeven. Hiervr kan een f brief gestuurd wrden naar: SEV/Energiesprng, mailadres: energiesprng@sev.nl, pstadres: pstbus 1878, 3000 BW Rtterdam. Het tnen van interesse heeft geen invled p uiteindelijke tekenning van een fi-

7 nanciële ndersteuning vr de duurzame renvatieprjecten binnen het experiment Energiesprng Wningrenvatie. 6. Aanwijzing winnende cnsrtia ter realisatie van de renvatieprjecten Aanvragen vr financiële ndersteuning ter realisatie van het traject kunnen wrden ingediend p 4 juni tt en met 12 ktber 2012, 23:59 uur. Een aanvraag bestaat minimaal uit een verklaring van het cnsrtium uit welke partijen dit bestaat, wie als gemachtigde ptreedt, een aanbiedingsbrief ndertekend dr de gemachtigde, het vlledig ingevulde mdel prjectplan vr de realisatie van de duurzame renvatie, inclusief technische nderbuwing en vereiste bijlagen, en de ingevulde impacttl Energiesprng Wningrenvatie. Inzendingen ntvangen vr de penstellingdatum wrden niet ntvankelijk verklaard; Onvlledige aanvragen wrden pas als ntvangen beschuwd wanneer alle gevraagde stukken vlledig ingevuld c.q. van nderbuwing zijn vrzien zijn ntvangen. Indien stukken ntbreken, wrdt de penverder hiervan binnen 4 weken p de hgte gesteld en het cnsrtium heeft dan de mgelijkheid de ntbrekende stukken aan te leveren. Ingediende duurzaam renvatieprjecten binnen het experiment Energiesprng Wningbuw die vlden aan de (in hfdstuk 3) gestelde telatingseisen, wrden inhudelijk getetst dr een nafhankelijke expertgrep p technische haalbaarheid, alvrens tt definitieve beschikking ver te gaan en de hgte van de financiële ndersteuning vast te stellen. De expertgrep wrdt ingesteld dr SEV en zal bestaan uit vertegenwrdigers van kennisinstellingen, met inhudelijke expertise rndm energiereductie p gebuwniveau in het algemeen en specifiek daarvr te te passen technlgieën in het bijznder. Leden van de expertgrep mgen niet betrkken zijn bij één f meer van de ingediende aanvragen/prjecten. Een interview van de indieners dr de expertgrep ver de vrstellen kan deel uit maken van de berdelingsrnde. Indien vanuit de expertgrep met nderbuwde argumenten, gerede twijfel wrdt geuit mtrent de technische haalbaarheid van het berdeelde prject, zal SEV aan het ministerie BZK adviseren het prject af te wijzen vr financiële ndersteuning. Beschikking tt ndersteuning van een cnsrtium geschiedt p vlgrde van binnenkmst van de prjectvrstellen welke aan alle in hfdstuk 3 vermelde telatingseisen vlden, waarbij het pststempel, dan wel de ntvangstdatum van de digitale inzending, geldt als datum van indiening. In het geval dat meerdere prjectvrstellen p dezelfde datum binnenkmen, die allen vlden aan de vrwaarden vermeld in hfdstuk 3, en tezamen verschrijding van het experimentbudget zuden verrzaken, zal een selectie plaatsvinden tt aan het experiment budget. Hierbij wrdt de vlgende selectiemethde gehanteerd: 1. Aantal particuliere gebuweigenaars betrkken in het begde prject: Een belangrijke delgrep vr gebuwrenvatie betreft de particuliere gebuweigenaar. Bij gelijke bin-

8 nenkmst zullen de aanvragen vr de financiering van de realisatie van het traject wrden gerangschikt naar de heveelheid in het begde prject betrkken particuliere eigenaar-bewners 4. Wanneer meerdere prjecten even hg scren zal het vlgende criterium wrden gebruikt vr keuze tussen deze prjecten: 2. Opschalingptentieel van het prject: het prject met vrbeeldwaarde hebben en in het merendeel van de wningvrraad navlging kunnen krijgen. Dit betekent dat vrkeur zal wrden gegeven aan die prjecten waarvan de gebuwtyplgie van de aan te pakken gebuwen van dien aard is dat de impact in termen van reductie primair energiegebruik bij pschaling het grtst is. De ptentiële impact met wrden aangetnd met behulp van de Energiesprng gebuwtyplgie impacttl te dwnladen van de website: Wanneer meerdere prjecten k hierna even hg scren zal het vlgende criterium wrden gebruikt vr keuze tussen deze prjecten: 3. Ecnmische haalbaarheid vr pschaling: het is van belang dat de prjecten met behulp van een nderliggende businesscase inzichtelijk maken he het prject bij succes herhaald zal kunnen wrden znder verheidssubsidie. Prjecten met de meest psitieve businesscase verdienen de vrkeur. De kwaliteit van de businesscase wrdt bepaald aan de hand van het prduct van de te verwachten mzet vr de private partijen binnen het cnsrtium en het rendement per prject, dit alles dus znder meeneming van subsidie maatregelen: Omzet x Rendement. Zlang het maximum budget van de regeling ng niet vlledig is benut kunnen nieuwe aanvragen wrden ingediend, tt uiterlijk 12 ktber :59 uur. Tetsing van inhudelijke nderbuwing realisatieplan trajectaanpak wningbuw Alvrens tt definitieve beschikking ver te gaan zullen de plannen van de eerste ingediende vrstellen die aan de vrwaarden hebben vldaan, inhudelijk wrden getetst dr een nafhankelijke expertgrep. De expertgrep wrdt ingesteld dr de SEV en zal bestaan uit vertegenwrdigers van kennisinstellingen, met inhudelijke expertise relevant vr deze tender. Leden van de expertgrep mgen niet betrkken zijn bij één f meer van de ingediende aanvragen/prjecten. Een interview van de indieners dr de expertgrep ver de vrstellen zal deel uit kunnen maken van de berdelingsrnde. Indien vanuit de expertgrep met nderbuwde argumenten, gerede twijfel wrdt geuit mtrent de technische haalbaarheid van het berdeelde prject, kan de SEV besluiten het prject alsng als niet ntvankelijk te verklaren. 4 In geval van een VVE tellen alle deelnemende eigenaar- bewners in de betreffende VVE, wiens wning zal wrden aangepakt, apart mee.

9 7. Beschikking Beschikking en verstrekking van de financiële ndersteuning van de duurzame renvatieprjecten binnen het experiment Energiesprng Wningbuw vindt plaats dr het ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties, p vrdracht van de SEV, na tetsing van haalbaarheid van de vr beschikking in aanmerking kmende plannen dr een dr SEV samengestelde expertgrep. 8. Planning De infrmatiebijeenkmsten zullen in juni wrden gerganiseerd, tijdstip en lcatie wrden vermeld p de website: Inschrijving pent p 4 juni 2012en lpt tt en met 12 ktber :59 uur.,mits het budget tereikend is.-

10 Bijlage 1: Frfaitaire waardes vr de bepaling van het energiegebruik van de wningen/appartementen in de referentiesituatie De in deze bijlage gegeven frfaitaire waardes zijn afgeleid van referentiekentallen ten aanzien van energiegebruik van en in wningen/appartementen, vanuit de literatuur (met name CBS, ABF, Agentschap.nl, ECN). Gebuw- en gebruiksgerelateerd energiegebruik In tabel 1 staan de frfaitaire waardes vr het ttale primaire energiegebruik vr alle energiepsten van huishudens van referentiegebuwen wningbuw afhankelijk van buwvrm en buwjaarklasse. Het betreft de sm van de energiegebruikspsten afkmstig van gebuw- en gebruiksgerelateerd energiegebruik teruggerekend naar primaire energie per m 2 gebruiksppervlakte (Ag) van de wning/het appartement. Tabel 1. Frfaitaire waarde ttale primaire energiegebruik vr alle energiepsten van huishudens per m 2 Ag wningen. Jaar Buwvrm GJ primair /m Eengezins 1, Eengezins 1, Eengezins 1, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0,60

11 Bijlage 2: Primaire energiegebruik plafnds naar gebuwfunctie Vr de renvatie geldt dat de ruimteverwarmingvraag van de wning niet hger dan 0,14 GJ/m 2 gebruiksppervlak van de wning mag zijn. Bij renvatie van bestaande wningen/appartementen geldt dat het primaire energiegebruik gere- lateerd aan het ttale energiegebruik van en binnen de wning/het appartement een plafnd kent in termen van GJ primair /m 2 gebruiksppervlakte (Ag), welke afhankelijk is van buwjaar en gebuw- type zals weergegeven in tabel 3. Hiervan mag alleen afgeweken wrden indien aangetnd kan wrden (aan de hand van energiegebruik afkmstig b.v. van energierekeningen) dat het energie- cncept minimaal 80% besparing zal pleveren ten pzichte van het gemiddelde ttale primaire energiegebruik per m 2 gebruiksppervlak van de afgelpen 3 jaar. Tabel 3. Plafndwaardes primair energiegebruik bij renvatie van bestaande buw wningen/appartementen. Plafnd Jaar Buwvrm GJ primair /m Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, Eengezins 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, (half) vrijstaand 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0, Hgbuw 0,24

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 Aanvraagfrmulier subsidieregeling islatiemaatregelen wningen 2015 Raadhuisplein 2 Pstbus 500 3850 AM Ermel t 0341 56 73 21 Vul dit frmulier in, zet uw handtekening en stuur het p naar de Gemeente Ermel,

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. Op termijn zullen we andere bronnen voor onze energievoorziening moeten gebruiken.

De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. Op termijn zullen we andere bronnen voor onze energievoorziening moeten gebruiken. 5.2.7 Energie Wat is het thema en waarm is het belangrijk? Het thema energie gaat ver het gebruik van energie in de gebuwde mgeving vr verwarming, keling, verlichting en industriële en agrarische prcessen.

Nadere informatie

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d.

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d. Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Q and A s: update d.d. februari 2013 Aanbesteding Hebben wningcrpraties de plicht m maatschappelijk vastged

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

van gebruikers, en het toekennen van lees- en schrijfrechten (zie hiervoor http://www.grensregio.eu/project-indienen/ ).

van gebruikers, en het toekennen van lees- en schrijfrechten (zie hiervoor http://www.grensregio.eu/project-indienen/ ). LEIDRAAD AANMELDING Bij het aanmaken van een prjectaanmelding in het digitale e-lket kunnen er verschillende vragen bij u pkmen, zals: He lang mag een tekst zijn? Welk detailniveau wrdt er gevraagd? Waar

Nadere informatie

Hebben woningcorporaties de plicht om maatschappelijk vastgoed boven een bepaalde drempel Europees aan te besteden?

Hebben woningcorporaties de plicht om maatschappelijk vastgoed boven een bepaalde drempel Europees aan te besteden? Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Q and A s: update d.d. December 2011 Aanbesteding Hebben wningcrpraties de plicht m maatschappelijk vastged

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen Raadsvrstel AGENDAPUNT: 6 VERGADERDATUM: 16 FEBRUARI 2012 Onderwerp Datum cllegebesluit Subsidieverrdening islatiemaatregelen bestaande eigen wningen Cmmissie Vlkshuisvesting, Datum vergadering 08-02-2012

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte vr bestaande wningen 0. Vrwaarden vr aanvraag 0.1 Heeft u de duurzame warmtemaatregel vr 1 september 2008 gekcht f hiervr vr 1 september 2008 pdracht gegeven? O Ja: u

Nadere informatie

Minder geluidsoverlast langs de provinciale weg

Minder geluidsoverlast langs de provinciale weg Minder geluidsverlast langs de prvinciale weg SBIR prep Sluiting 28 april 2016, 17:00 uur Budget 260.000,- (met intentie vr ng 260.000,- vr praktijkpreven) Inleiding Een van de taken van de prvincie is

Nadere informatie

Formulier UK/S. 2. Gegevens aanvrager (De aanvrager dient tevens subsidieontvanger te zijn) Aanvrager: Postadres: Postcode: Contactpersoon:

Formulier UK/S. 2. Gegevens aanvrager (De aanvrager dient tevens subsidieontvanger te zijn) Aanvrager: Postadres: Postcode: Contactpersoon: Frmulier UK/S Indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, DG Milieu en Internatinaal, directie Klimaat, Lucht en Geluid, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Pstbus 97, 3440 AB, Werden. 1.

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015 Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015 Inhud Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015...

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen

Aanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen Aanvraagfrmulier Subsidieregeling islatiemaatregelen wningen Let p: U dient deze subsidie aan te vragen vrdat de islatiewerkzaamheden wrden uitgeverd! Na het besluit tt subsidieverlening kunt u de werkzaamheden

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017)

Veel gestelde vragen, Producties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) Veel gestelde vragen, Prducties en Festivals 2018 (gewijzigd: 28 juli 2017) De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr:

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten Klant, Markt & Relaties Planadvies & Vergunningen v.201102 Aanvraagfrmulier subsidieregeling wnbten De aanvraag wrdt ingediend p grnd van de Subsidieregeling rilering wnbten AGV, 22 mei 2008, nr. AB 08/018;

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

Als aanvrager kunt u per tijdvak één aanvraag indienen. Het bundelen van festivals of producties in één aanvraag is niet mogelijk.

Als aanvrager kunt u per tijdvak één aanvraag indienen. Het bundelen van festivals of producties in één aanvraag is niet mogelijk. Veel gestelde vragen, Prducties en Festivals 2018 De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr: - het maken van een prductie

Nadere informatie

GEZINSWONING. Huybregts Systeembouw Concept; Mede mogelijk gemaakt door; diederendirrix; Raadgevende ingenieurs Nieman; Opdrachtgever: Brabant Wonen;

GEZINSWONING. Huybregts Systeembouw Concept; Mede mogelijk gemaakt door; diederendirrix; Raadgevende ingenieurs Nieman; Opdrachtgever: Brabant Wonen; HSC Huybregts Systeembuw Cncept; GEZINSWONING Mede mgelijk gemaakt dr; diederendirrix; Raadgevende ingenieurs Nieman; Opdrachtgever: Brabant Wnen; Prijsvraag De Vrsprng I d.d. 24-10-2011 I HSC Gezinswning

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht www.nieuwkrtenrd.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht Dit is een nieuwsbrief, speciaal gericht p de actie Gren Licht in Nieuw Krtenrd. Subsidie beschikbaar gesteld dr Prvincie vr Gren Licht

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ) subsidie Functioneel Gebruik Erfgoed

Veel gestelde vragen (FAQ) subsidie Functioneel Gebruik Erfgoed Veel gestelde vragen (FAQ) subsidie Functineel Gebruik Erfged De regeling 1. Vr welke activiteit kan subsidie wrden verleend in het kader van de regeling? U kunt een subsidie aanvragen vr: a. bescherming,

Nadere informatie

wat een redelijke vergoeding voor de investering zal zijn, kan geen oordeel over het wetsvoorstel

wat een redelijke vergoeding voor de investering zal zijn, kan geen oordeel over het wetsvoorstel Ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijkrelaties Ministerie vr Wnen en Rijksdienst Pstbus 20011 25OOEA DEN HAAG Amsterdam, 26 nvember 2OL4 Mijne dames en heren, Ondergetekenden, allen advcaat en

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 april 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/1 Prvinciaal Biblitheekcentrum. Aanpassing van het

Nadere informatie

Groundbreaking Innovative Financing of Training in a European Dimension. D2.1 GIFTED MODEL November 2012

Groundbreaking Innovative Financing of Training in a European Dimension. D2.1 GIFTED MODEL November 2012 Grundbreaking Innvative Financing f Training in a Eurpean Dimensin D2.1 GIFTED MODEL Nvember 2012 Prject Reference n. 517624-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP Wrkpackage n. WP 2 Mdelling Deliverable n. D 2.1

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedeld in de de-minimis verrdening (PbEU 2006, L 379). Aanbevlen wrdt m vr het invullen van deze verklaring

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 06 oktober 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 06 oktober 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 06 ktber 2014 Onderwerp: Vaststelling: gemeente ntwikkelt zelf kpwningen Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL 1. Beslten werkvergadering van de gemeenteraad en gemeenteraad.

Nadere informatie

Toelichting Financiële zaken Geworteld Wonen. 1. Voorfinanciering

Toelichting Financiële zaken Geworteld Wonen. 1. Voorfinanciering Telichting Financiële zaken Gewrteld Wnen 25-02- 2014 1. Vrfinanciering Iedere deelnemer in Gewrteld Wnen wrdt verzcht aan de vrfinanciering van dit gezamenlijke CPO- prject mee te den. Hiervan wrden ksten

Nadere informatie

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Subsidiereglement Energiezrg p Schl 2014 Hfdstuk I: Algemene bepalingen Artikel 1.- Stedenfnds De subsidie Energiezrg p Schl past in de Beleidsvereenkmst Stedenfnds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager

Aanvraagformulier Uitvoeringsverordening EBU - NOMMIF. 1 van 9. 1.1. Gegevens van de hoofdaanvrager Let p: Alleen de aanvragen die vlden aan strategische agenda van de Ecnmic Bard Utrecht (EBU) en het tpsectrenbeleid in de regi kmen in aanmerking vr subsidie. Alleen vlledig ingevulde en ndertekende frmulieren

Nadere informatie

2013-2014. Trainingsinformatieblad nr. 5.4. Coöperatie Baronije UA

2013-2014. Trainingsinformatieblad nr. 5.4. Coöperatie Baronije UA Trainingsinfrmatieblad nr. 5.4 Cöperatie Barnije UA 2013-2014 Cöperatie Barnije UA Edisnbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Pstbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: cntact@barnije.nl

Nadere informatie

Kracht door balans Biofeedback opleiding

Kracht door balans Biofeedback opleiding Algemene vrwaarden De algemene vrwaarden zijn van tepassing p iedere aanbieding en fferte van, alsmede elke vereenkmst tussen Kracht dr balans, vertegenwrdigd dr Mevr. drs. D.M. Matt, hierna te nemen:

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767 Nb. Per vraag kunnen er meerdere gede antwrden zijn 1. Welke van de nderstaande bewering is juist? NEN 2767 is een: methdiek vr de bepaling van achterstallig nderhud bjectieve methdiek vr de bepaling van

Nadere informatie

REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND. 1. UiTPAS 2. PARTNERS 3. RELEVANTE DOCUMENTEN

REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND. 1. UiTPAS 2. PARTNERS 3. RELEVANTE DOCUMENTEN REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND 1. UiTPAS Deelname aan vrijetijdsactiviteiten is een recht vr iedereen. In dat kader ntwikkelde publiq de UiTPAS. Een participatiebevrderend prject

Nadere informatie

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer Regeling: strategisch plan duurzame ntwikkeling werknemer Lptijd : 1 maart 2017 t/m 31 december 2018 Aanbd vr metalektrbedrijven He verandert u daadwerkelijk het gedrag en de werkwijze van teams/afdelingen

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

kader grondprijzen 2013

kader grondprijzen 2013 kader grndprijzen 2013 Meer infrmatie: www.tilburg.nl De raad heeft Het kader vr de grndprijzen gemeente Tilburg 2013 vastgesteld p 18 maart 2013 1 Inhudspgave kader Grndprijzen 2013 a.telichting residuele

Nadere informatie

Aanvraag van uitkering voor een: provincie in verband met de Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK)

Aanvraag van uitkering voor een: provincie in verband met de Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) Aanvraag van uitkering vr een: prvincie in verband met de Stimulering van Lkale Klimaatinitiatieven (SLOK) Aanvraagperide: 07-2008 tt 01-09-2009 SenterNvem Stimulering van Lkale Klimaatinitiatieven (SLOK)

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Nadere regels subsidies Aanjaag Onderwijs en Arbeidsmarkt Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Almere; gelet p titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015 Business Breakthrugh Bimimicry ktber 2015 Business Breakthrugh Bimimicry Wat is de achtergrnd van het traject? Veel prduct- en prcesntwerpen ntlenen ideeën en principes aan vrbeelden uit de natuur. Het

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d.

Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting. Q and A s: update d.d. Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Q and A s: update d.d. december 2013 Aanbesteding Hebben wningcrpraties de plicht m maatschappelijk vastged

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities Algemene Vrwaarden Dit zijn de Algemene Vrwaarden van Fiets Clinics Nederland, gevestigd: Waalbandijk 20, 6541AJ Nijmegen. Op alle prducten van Fiets Clinics Nederland zijn deze Algemene Vrwaarden van

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Zon-Privé gemeente Utrecht

Veelgestelde vragen Zon-Privé gemeente Utrecht Veelgestelde vragen Zn-Privé gemeente Utrecht In dit dcument beantwrden we een aantal veel gestelde vragen. Deze zijn als vlgt gecategriseerd: Zn-Privé actie Utrecht Het plaatsen van znnepanelen p een

Nadere informatie

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch Prcesdcument Klankbrdgrep Schakenbsch Tijdens de klankbrdgrepvergadering van 23 juni 2010 is de afspraak gemaakt met de leden van de klankbrdgrep m duidelijkheid te geven ver het prces, de kaders, de verschillende

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond KvK te s-gravenhage 40409378 Pstbus 600 Phne +31 (0)79 343 81 49 inf@knas.nl 2700 MD Zetermeer Fax +31 (0)79 343 81 50 www.knas.nl Kninklijke Van: KNAS Opleidingen Maitre AJ van der Weg Onderwerp: Tpcach

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

Aanpassingen voorwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling

Aanpassingen voorwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling Aanpassingen vrwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling Op 4 januari 2017 is de Milieulijst 2017 van de Rijksdienst vr Ondernemend Nederland gepubliceerd. Net zals in vrige

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Aanvraagformulier Reglement voor de subsidiëring van muziekevenementen 2017 IDENTIFICATIE VAN HET MUZIEKEVENEMENT

Aanvraagformulier Reglement voor de subsidiëring van muziekevenementen 2017 IDENTIFICATIE VAN HET MUZIEKEVENEMENT Aanvraagfrmulier Reglement vr de subsidiëring van muziekevenementen 2017 PRAKTISCH - Dit frmulier dient ten laatste p 1 maart 2017 ingediend te wrden bij cllege van burgemeester en schepenen, Btermarkt

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Aanvraagformulier Reglement voor de subsidiëring van muziekevenementen PRAKTISCH

Aanvraagformulier Reglement voor de subsidiëring van muziekevenementen PRAKTISCH Aanvraagfrmulier Reglement vr de subsidiëring van muziekevenementen PRAKTISCH - Dit frmulier dient ten laatste p 15 april 2015 ingediend te wrden bij cllege van burgemeester en schepenen, Btermarkt 2,

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW V-ICT-OR begeleidt besturen in hun infrmatiehuishuding vr ptimaal verlp van samenveging gemeente en OCMW De infrmatica in steden en gemeenten greide sinds de jaren 80 rganisch. Dat stapje bij stapje greien

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 Stappenplan BTW-verhging van 19 naar 21% per 1 ktber 2012 Supprt ID: 57354 Versies: AccuntView Windws Dit stappenplan hebt u ndig m uw administraties in AccuntView gereed te maken vr het nieuwe BTW-percentage.

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Kiezen of delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhoven

Kiezen of delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhoven Kiezen f delen Quick scan van investeringen van gemeente Eindhven Dr Paul J.G. Tang & Rbert-Jaap Vrn Eindhven, 11 december 2012 Dit rapprt is bestemd vr de rganisatie van de pdrachtgever. Verspreiding

Nadere informatie

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht Prject Shared Services Gefaseerde implementatie prjectbeheersing methdiek Hgeschl van Utrecht Vervlg van Deelprjectplan Prjectadministraties (januari 2004) Het beheersen van prjectadministraties dr de

Nadere informatie

B G M E B. Voorwaarden pakketprijs en gereduceerde tarief DCP kopie-aanvraag humane producten 16 januari van 5 pagina('s)

B G M E B. Voorwaarden pakketprijs en gereduceerde tarief DCP kopie-aanvraag humane producten 16 januari van 5 pagina('s) DP kpie-aanvraag humane prducten 16 januari 2017 Pakketprijs: De term pakketprijs hudt in dat vr een grep prducten (ieder met een eigen RVG nummer) maar één keer het tarief behrende bij het prducttype

Nadere informatie

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde

Accreditatieprocedure Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde p/a Technische Geneeskunde Carré CR 3.635 Pstbus 217 7500 AE ENSCHEDE Accreditatieprcedure Nederlandse Vereniging vr Technische Geneeskunde Versie: 27-12-2013

Nadere informatie

S&A bvba. 1. Startverklaring definitief goedgekeurd. Ambachtsweg 20-9820 Merelbeke. Inhoudstafel 1. STARTVERKLARING DEFINITIEF GOEDGEKEURD...

S&A bvba. 1. Startverklaring definitief goedgekeurd. Ambachtsweg 20-9820 Merelbeke. Inhoudstafel 1. STARTVERKLARING DEFINITIEF GOEDGEKEURD... S&A bvba Ambachtsweg 20-9820 Merelbeke tel 09/329 87 75 fax 09/329 87 85 URL: www.sabvba.cm e-mail: inf@sabvba.cm Startverklaring definitief gedgekeurd Inhudstafel 1. STARTVERKLARING DEFINITIEF GOEDGEKEURD...

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage >> Stappenplan vr stagebieders Wilt u als rganisatie aan de slag met MaS? Neem dan het stappenplan stapsgewijs dr, zdat u weet f u er echt klaar vr bent m met jngeren te werken en maatschappelijke stage

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties

Toelichting bij gebruik Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan koeltoreninstallaties Telichting bij gebruik Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan keltreninstallaties 1 Del Het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van

Nadere informatie

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw Risicmanagement in zrgbuwprjecten Centrum Zrg en Buw Inhud Zelfscan; Rl CZB bij risicmanagement; Wat kunt u verwachten? Vraag Past uw initiatief in het strategisch huisvestingsplan van de rganisatie? Het

Nadere informatie

Deelprojectplan. Projectadministraties

Deelprojectplan. Projectadministraties Deelprjectplan Prjectadministraties Het beheersen van prjectadministraties dr de invering van een hgeschlbrede methdiek. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Prbleemverkenning en stelling 3. Prjectdelen 4.

Nadere informatie

Aanwezigen gemeente Rhenen: Marion Schuilenburg (Bedrijfsvoering Sociaal Domein), Jolanda van Sloten (Zorgmakelaar), Dhr. Van der Aa (Notulist).

Aanwezigen gemeente Rhenen: Marion Schuilenburg (Bedrijfsvoering Sociaal Domein), Jolanda van Sloten (Zorgmakelaar), Dhr. Van der Aa (Notulist). Verslag fysieke verlegtafel Cncept Overeenkmst Maatwerkvrziening Wm 2016 Gemeente Rhenen Dinsdag 15 september 2015 van 14.00 tt 16.30 uur Raadszaal, Rhenen. Aanwezigen zrgaanbieders: Andre Grenewegen (Lelie

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie

Toelichting bij het gebruik van het Model Legionella Risicoanalyse en Beheersplan Luchtbevochtingsinstallatie Telichting bij het gebruik van het Mdel Leginella Risicanalyse en Beheersplan Luchtbevchtingsinstallatie 1 Del van het mdel Het Mdel is te beschuwen als een nderlegger f mdel bij het pstellen van de risicanalyse

Nadere informatie

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd.

Ter vergelijking met de MJA3-doelstelling worden de indices voor productieproces, keten en duurzame energie gesommeerd. MJA3 cnvenant Methdiek energieefficiency Alle inspanningen van bedrijven gericht p energiebesparing in het prductieprces en in de keten en met het g p de inzet van duurzame energie, wrden gehnreerd: zij

Nadere informatie

In dit hoofdstuk proberen we u uit te leggen hoe onze webshop functioneert.

In dit hoofdstuk proberen we u uit te leggen hoe onze webshop functioneert. Winkel uitleg In dit hfdstuk prberen we u uit te leggen he nze webshp functineert. He u kunt winkelen in nze webshp; He u uw 'winkelmandje' kunt bekijken; He u een f meerdere prducten kunt bestellen; Wat

Nadere informatie

1.Profiel: D&P BB KB GL

1.Profiel: D&P BB KB GL Prfieldelen 1.Prfiel: D&P BB KB GL Taak: 1.1. Organiseren van een activiteit vr een pdrachtgever een vrlpige pdracht bespreken met de pdrachtgever een pdracht aannemen van een pdrachtgever de rganisatie

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 TREASURYSTATUUT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Verantwrding 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 2 DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 2.1 Liquiditeitenbeheer 3 2.2 Financieren 4 2.3 Beleggen 5 2.4 Betalingsverkeer

Nadere informatie