Identiteit verankerd. Zorg met aandacht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Identiteit verankerd. Zorg met aandacht"

Transcriptie

1 Identiteit verankerd Zorg met aandacht

2 Identiteit Verankerd Inleiding De Identiteitscommissie heeft zich tot doelgesteld in deze notitie herkenbaar te maken op welke wijze de organisatie haar christelijke identiteit wil uitdragen en wat die identiteit betekent voor het zorgbeleid. Op basis van de statuten stelt de organisatie het beleid te baseren op de grondslag, zijnde de Bijbel als Gods woord naar wat beleden wordt in de drie formulieren van Enigheid. De Missie, Mensvisie- en Visie op dienstverlening zullen regelmatig aan deze grondslag getoetst worden. De Visie op dienstverlening, afgeleid van de mensvisie, kan slechts tot een goede kwaliteit van zorg leiden en integraal tot zijn recht komen, indien een heldere vertaalslag gemaakt is naar het praktisch handelen. Wij geloven dat ons werk, wat in gebed aan God wordt voorgelegd, naar Zijn wil gezegend en ondersteund zal worden. 2 Definitie Identiteit Als definitie voor identiteit kiezen we voor de volgende beschrijving: Identiteit is de uitwerking van de grondslag in de praktijk van de dienstverlening. Identiteit is zo een dynamisch begrip: het gaat erom dat theoretische overtuigingen en de praktische uitwerking daarvan met elkaar in overeenstemming zijn. Directie, management, medewerkenden, cliënten en vrijwilligers maken en dragen samen de christelijke identiteit van Amaris Voor Anker. Daarom komen in deze notitie ook alle facetten van Amaris Voor Anker als woon-, leef- en werkgemeenschap aan de orde. Missie Het bieden van zorg, huisvesting en dienstverlening; op basis van Bijbelse normen en waarden in het Woon-zorg centrum Voor Anker, de woon-zorgzone waarin deze gevestigd is en voor iedere thuiswonende cliënt in Huizen en omliggende gemeenten; aan cliënten en hun mantelzorgers, ongeacht levensbeschouwing of kerkelijke gezindte; door professionele medewerkers die zich gehoord, gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund weten door de organisatie.

3 Mensvisie In Bijbels licht bezien hebben mensen binnen Gods schepping zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gekregen. God openbaart zich aan de mens. Hij geeft richting aan het leven en stelt de mens tevens verantwoordelijk voor zijn levenswandel. Zo is het menselijke leven uniek en kostbaar. In deze relatie met en opdracht van God ligt de basis van de waardigheid en de beschermwaardigheid van het menselijke leven. Mensen zijn geschapen in relatie tot God, tot zichzelf, tot de naaste en tot de natuur. Ze zijn geroepen deze relaties te onderhouden. En als verantwoordelijke mensen vanuit het grote gebod (God lief hebben bovenal en je naaste als jezelf) zorg te dragen voor elkaar. Echter, door de zondeval is de schepping een gebroken wereld geworden. Als beeld van God blijkt de mens te zijn aangetast. Ziekte, lijden en dood zijn het deel geworden van de mens. Het verlossingswerk van Christus en de herscheppende kracht van de Heilige Geest bieden perspectief van herstel voor het leven nu en in de toekomst. Vanuit deze bijbelse visie wordt de mens gezien als een eenheid. In die persoonlijke eenheid zijn lichamelijke, psychosociale en geestelijke aspecten te onderscheiden. Die aspecten zijn nauw met elkaar verbonden en in elkaar verweven. Binnen de dienstverlening wordt getracht aan de genoemde aspecten in onderlinge samenhang recht te doen. 3

4 Visie op dienstverlening De dienstverlening is erop gericht de cliënt in staat te stellen zijn zelfstandige leefwijze te herstellen en/of zo lang mogelijk te handhaven. De cliënt geeft zelf richting aan zijn leven. In het dienstverleningsproces heeft de cliënt dan ook een actieve rol. De dienstverlener treedt hierbij ondersteunend en adviserend en/of overnemend op. Als een zelfstandige leefwijze voor de cliënt niet meer, of niet meer volledig, mogelijk is, wordt ernaar gestreefd deze leefwijze zoveel mogelijk te benaderen. 4 Pastoraat Onder pastoraat wordt verstaan de geestelijke begeleiding van en de herderlijke zorg voor de cliënten van Amaris Voor Anker. Het pastoraat in het woonzorgcentrum valt onder de verantwoordelijkheid van de Hervormde Gemeente Huizen. In de thuiszorgsituatie is de eigen kerkgemeenschap of wijkgemeente verantwoordelijk. De begeleiding en de herderlijke zorg worden gegeven door pastorale medewerkers die geschoold zijn in en vertrouwd zijn met: het geestelijke leven in zijn algemeenheid, de begeleiding in de eindfase van het leven, de levensbeschouwelijke traditie van waaruit de cliënt leeft en de voor de cliënt relevante maatschappelijke en culturele context. Dit alles met het doel het woord van God te delen met de ander. Cliënten dienen ongeacht hun woonsituatie (al dan niet zelfstandig) dezelfde pastorale zorg te ontvangen, waarbij deze zorg aansluit op de individuele situatie van de cliënt. Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging is de ambtshalve en professionele ondersteuning en begeleiding van cliënten bij zingeving aan hun bestaan en hun zicht op mens en wereld, op basis van een geloofs- en levensovertuiging. Geestelijke verzorging betreft ook de professionele advisering inzake ethische en/of levensbeschouwelijke aspecten, die in de werksituatie aan de orde kunnen zijn.

5 Van Visie op dienstverlening naar de praktijk van alle dag Centraal in de visie op dienstverlening staan de cliënt en mantelzorger, evenals de medewerkenden en vrijwilligers die met respect voor de eigen waarde van elk mens de voorwaarden voor een goede integrale dienstverlening moeten scheppen. In onderstaande punten wordt deze visie duidelijk gemaakt. Elk mens is als schepsel van God uniek en kostbaar. Dit betekent dat: elk mens respect verdient; de zorgverlener de cliënt als gelijkwaardig benadert; de cliënt en zijn/haar wensen uitgangspunt zijn voor de dienstverlening; verdraagzaamheid, geduld hebben, elkaar ruimte geven, begrip tonen, e.d. van wezenlijk belang zijn; er aandacht dient te zijn voor de eigen levens-geschiedenis van de cliënt. 5 De dienstverlening is gericht op de zelfstandige en verantwoordelijke levenswijze van de cliënt. Dit betekent dat: de cliënt zelf verantwoordelijkheid draagt voor de inhoud en richting van zijn/haar leven; zelfstandigheid en zelfredzaamheid van groot belang zijn en bevorderd dienen te worden; de zorgverlener de cliënt ondersteunt waar de eigen mogelijkheden tekort schieten; voor de zelfzorgtekorten in samenspraak met de zorgvrager een zorgplan opgesteld wordt; de cliënt zelf richting geeft aan de zorgverlening; iedere cliënt recht heeft op zijn/haar privacy.

6 De mens is naar bijbelse opvatting een eenheid van lichaam, ziel en geest. Dit betekent dat: de zorg uitgaat naar de gehele mens, zowel lichamelijk, psychosociaal als geestelijk; er aandacht en ruimte is voor de levensbeschouwing en de levensvragen van de cliënt. 6 De mens is nooit een mens op zich, maar altijd een mens in relatie. Dit betekent dat: bejegening en collegialiteit van belang zijn; gewerkt wordt aan een woon-, leef- en werkklimaat waarin aan relaties vorm en inhoud gegeven kan worden; aandacht uitgaat naar familie, relaties en de omgeving van de cliënt. Aan de dienstverlening wordt optimaal vorm gegeven. Dit betekent dat: de zorgverlener zich kenmerkt door eerlijkheid, geduld, betrouwbaarheid en een dienstbare houding; de zorgverlener aandacht en tijd heeft voor geloofs- en levensvragen; er aandacht is voor veiligheid en een gevoel van geborgenheid wordt geboden; de zorg op alle terreinen gegeven wordt door mensen die voor hun taak zijn toegerust en opgeleid; er voortdurend aandacht moet zijn voor bovengenoemde uitgangspunten in de vorm van bewust beleid voor welzijnsdiensten, aangeboden aan de cliënt, en in de vorm van opleiding, vorming en training van medewerkenden en vrijwilligers; de werkzaamheden van de verschillende disciplines op elkaar worden afgestemd/geïntegreerd.

7 Borgen van de identiteit in de attitude en bejegening Met betrekking tot het aspect bejegening worden tien vuistregels gevolgd, gebaseerd op de eerder beschreven visie op dienstverlening in de praktijk van alle dag: de wijze van benaderen van een cliënt, familie en mantelzorg getuigt van respect; de privacy van een cliënt ten aan zien van het wonen en leven wordt gerespecteerd; de eigen verantwoordelijkheid en beslissingen van de cliënt worden gerespecteerd; er wordt een sfeer en omgeving gecreëerd waarbij de identiteit van de cliënt tot zijn recht komt; de medewerkenden en vrijwilligers staan open voor een sociaal contact met de cliënt; de medewerkenden en vrijwilligers benaderen de cliënt van uit een proactieve houding; de cliënt wordt geïnformeerd in de Introductiemap door middel van de beleidsnotitie Identiteit; klachten van een cliënt worden serieus genomen; de inhoud en de manier waarop de communicatie plaatsvindt, getuigt van respect; er wordt zorgvuldig omgegaan met de bezittingen van de cliënt. 7 Aannemingsbeleid cliënten Amaris Voor Anker biedt, aan alle cliënten en hun mantelzorger ongeacht levensbeschouwing of kerkelijke gezindte, haar diensten wonenzorg en welzijn aan. Amaris Voor Anker is de centrale organisatie voor dienstverlening in de woon-zorgzone waarin het Amaris Voor Anker. Daarnaast verleent Amaris Voor Anker haar dienstverlening aan iedere thuiswonende cliënt in Huizen en omliggende gemeenten. Voor een goede dienstverlening is het belangrijk om het een en ander te weten van de levensbeschouwing en de zingeving van de cliënt. Vanaf het moment dat een cliënt zich aanmeldt, groeit een relatie die in betekenis toeneemt. Die relatie start met een kennismakingsgesprek tussen de cliënt en de relatiebeheerder van Amaris Voor Anker.

8 In dit eerste contact wordt gevraagd naar essentiële gewoonten op godsdienstig of zingevingsgebied en respect voor de identiteit van de organisatie. Anderzijds informeert Amaris Voor Anker de cliënt vooraf betreffende identiteitgebonden zaken, zie welzijn en dienstverlening, en in hoeverre er ingespeeld kan worden op de behoeften en wensen van de cliënt in het streven naar een naadloze aansluiting op de nieuwe woonsituatie. 8 Aannemingsbeleid werknemers Bij de werving, selectie en introductie van nieuwe medewerkenden en vrijwilligers wordt informatie verstrekt over de levensbeschouwelijke aspecten van de instelling. De christelijke identiteit is een gespreksonderwerp tijdens de sollicitatieprocedure. De instelling streeft er naar dat werknemers kerkelijk meelevend zijn. Van medewerkenden en vrijwilligers die het christelijke geloof anders belijden dan in de grondslag van Amaris Voor Anker is verwoord, wordt gevraagd dat zij de christelijke grondslag van de instelling eerbiedigen en het daaruit volgend beleid mee dragen. De medewerkenden en vrijwilligers worden geacht zich in te spannen voor een werkklimaat dat in de geest is van grondslag en doelstelling van Amaris Voor Anker. Hierbij valt te denken aan houding, manier van omgaan met elkaar, taalgebruik, lectuur, wandversieringen, muziek en media. De medewerkenden en vrijwilligers gaan, zoveel als mogelijk is, in op persoonlijke verzoeken van cliënten tot lezen uit de Bijbel en bidden. Bij de aanvang en beëindiging van de maaltijd wordt de cliënten de gelegenheid geboden in gebed te gaan. De zondagsrust wordt gehandhaafd. Dit betekent dat alleen de noodzakelijk werkzaamheden verricht worden op het gebied van persoonlijke verzorging, eten en drinken. Medewerkenden worden zoveel mogelijk in de gelegenheid gesteld een kerkdienst bij te wonen.

9 Adviesorganen VA&CTZ wordt geadviseerd door een Identiteitsraad en een Identiteitscommissie. Beide adviesorganen houden medewerkers en management scherp op vraagstukken van identiteit en ethiek. (zie Reglement Identiteitsraad en doelstelling Identiteitscommissie) Medisch Ethisch beleid Bepalend voor het medisch ethisch handelen in Amaris Voor Anker zijn de mensvisie (het ethische kader), de beroepsethiek voor verzorgenden (het professioneel handelen) en de identiteit (het christelijke karakter) van de organisatie. Binnen dit kader worden antwoorden gegeven op medisch ethische vragen. 9 Palliatieve zorg Vanuit de intentie het leven te respecteren en te beschermen wordt niet meegewerkt aan levensbeëindigend handelen en hulp bij zelfdoding. De intentie het leven te beschermen mag echter niet leiden tot uitstel van het onomkeerbaar op handen zijnde levenseinde. Met voortzetting van alle mogelijke en wenselijke zorg en geestelijke bijstand, kan in zulke gevallen besloten worden af te zien van verdere curatief gerichte behandeling. In het geval van een mondeling verzoek of schriftelijke wilsverklaring tot levensbeëindigend handelen, zal aan de uitvoering daarvan niet meegewerkt worden. De huisartsen zijn op de hoogte van dit aspect van het medisch ethisch beleid van Amaris Voor Anker.

10 Identiteit gebonden activiteiten 10 Welzijn en dienstverlening Ook in het activiteitenaanbod van Amaris Voor Anker is de identiteit herkenbaar. Het streven is gemeenschappelijke activiteiten en ontmoetingen in klein en groot verband te organiseren, omdat mensen andere mensen nodig hebben. Alle cliënten kunnen gebruik maken van culturele activiteiten en diensten in de breedste zin van het woord. VA&CTZ biedt de mogelijkheid mee te doen met een aantal activiteiten georganiseerd vanuit de beleving van de christelijke identiteit. Voorbeelden daarvan zijn: Avondmaalviering door de huisgemeente bijeenkomsten rond de algemeen erkende christelijke feest- en gedenkdagen weekdiensten bijbelkring zangdiensten Voor een aantal diensten en activiteiten worden ouderen uit de wijk uitgenodigd. Voor deze doelgroep wil Amaris Voor Anker een spilfunctie vervullen in het net van voorzieningen binnen de wijk. Binnen het kader van levensbeschouwelijke afspraken worden de activiteiten zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de cliënten. Deskundigheidsbevordering werknemers Gezien de identiteit van Amaris Voor Anker wordt gewerkt aan toerusting en bezinning, om zoveel mogelijk in begrip voor elkaar en in goede onderlinge verhoudingen te werken.

11 Concreet betekent dit dat: ter ondersteuning van de werknemers wordt bij in diensttreding de brochure Wat moet ik doen als...? Identiteit in de dagelijkse praktijk uitgereikt; er ter bevordering van een gezamenlijk beeld en beleving van de christelijke identiteit van de instelling er identiteitgebonden activiteiten worden georganiseerd (b.v. kerstviering, meditatief moment); tijdens functioneringsgesprekken identiteit één van de gespreksonderwerpen is; er jaarlijks door de Identiteitscommissie een scholing in de vorm van een thema bijeenkomst wordt georganiseerd; er bij de inschakeling van externe deskundigen op het terrein van kwalitatieve ondersteuning, training en opleiding wordt gelet op de affiniteit met de christelijke identiteit van de instelling; Klachten en geschillen De behandeling van klachten geschiedt in overeenstemming met de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector. 11 Externe samenwerking Samenwerking met externe zorgvoorzieningen mag niet gepaard gaan met verlies van de identiteit en de cultuur van Amaris Voor Anker.

12 Amaris Voor Anker Oranje Nassauplein KV Huizen T vooranker@amaris.nl

Brochure. Medisch - ethische zaken

Brochure. Medisch - ethische zaken Brochure Medisch - ethische zaken Informatie vanuit Wittenbergzorg over medisch-ethische zaken In een veranderende maatschappij en een veranderend zorglandschap wil Wittenbergzorg kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Voorwoord. Om belanghebbenden zoals medewerkers, cliënten en externe relaties hierover te informeren is dit Statuut Identiteit opgesteld.

Voorwoord. Om belanghebbenden zoals medewerkers, cliënten en externe relaties hierover te informeren is dit Statuut Identiteit opgesteld. Statuut Identiteit Dit statuut is door de Raad van Bestuur d.d. 22 november 2010 vastgesteld en is de leidraad voor het doen en laten binnen de organisatie. Voorwoord RST Zorgverleners laat zich bij al

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

IDENTITEITS- NOTITIE

IDENTITEITS- NOTITIE www.pcpokrimpenerwaard.nl MISSIE EN VISIE IDENTITEITS- NOTITIE Geloof in onderwijs DE ARK - DE WEGWIJZER - ICHTHUSSCHOOL - DE RANK - KON. JULIANASCHOOL - KON. WILHELMINASCHOOL - EBEN-HAËZER - DE BRON Inhoudsopgave

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

Identiteitsstatuut. Zorgcentrum Horizon

Identiteitsstatuut. Zorgcentrum Horizon Identiteitsstatuut Zorgcentrum Horizon Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 1 Identiteitsstatuut zorgcentrum Horizon Voorwoord Voor u ligt het identiteitstatuut van zorgcentrum

Nadere informatie

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 IDENTITEITSSTATUUT Zorgcentrum Horizon Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 8 september 2016 1 Identiteitsstatuut zorgcentrum Horizon Voorwoord Voor u ligt het identiteitsstatuut

Nadere informatie

Zorgvisie. Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland

Zorgvisie. Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland Zorgvisie Zorgcentrum de Schutse te Sint Annaland Sint Annaland, augustus 2007 Samenvatting ZORGVISIE DE SCHUTSE ten behoeve van cliënten Zorgcentrum De Schutse verleent haar zorg- en dienstverlening vanuit

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om?

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om? Euthanasie/hulp bij zelfdoding Hoe gaan we hier mee om? Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Onze missie en visie... 3 3. Ons standpunt over euthanasie / hulp bij zelfdoding... 3 4. Ons handelen bij een

Nadere informatie

Een eigen gezicht De identiteit van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Een eigen gezicht De identiteit van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Een eigen gezicht De identiteit van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Woord vooraf Elke organisatie of instelling heeft een identiteit, een eigen karakter. Daardoor word je gekend en herkend door mensen

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

VFI-gedragscode 2 mei 2000

VFI-gedragscode 2 mei 2000 VFI-gedragscode 2 mei 2000 INHOUD I. Ter inleiding II. De belanghebbenden III.Basiswaarden IV.Uitwerking van basiswaarden V. Slotbepalingen I. Ter inleiding De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Ambulante woonbegeleiding

Ambulante woonbegeleiding Ambulante woonbegeleiding Eleos in het kort Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Zij biedt behandeling en begeleiding aan mensen met ernstig psychosociale

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER De PThU kent twee competentieprofielen, die voor de gemeentepredikant en die voor de geestelijk verzorger. Ze verschillen in onderdelen, maar

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten "

Beleidsplan 2011-2017 VDGH Ploegen, zaaien en oogsten Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten " De afbeelding op deze pagina 1s van Marc Chagall Concept beleidsplan 2011-2017 :Ploegen,zaaien en oogsten ". Inleiding: Deze aanzet tot het beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Kidron

Beleidsplan Stichting Kidron Beleidsplan Stichting Kidron 2014-2015 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Inleiding 2 2. Algemeen 2 2.1 Ontstaan Stichting Kidron 2 De naam Kidron 2.2 Stichting Kidron in 2014 3 3. Organisatiestructuur 4 3.1 Bestuur

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Geloof, Hoop en Liefde

Geloof, Hoop en Liefde Geloof, Hoop en Liefde Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 20-06-2017 GMR: 03-10-2017 (informeren) Raad van Toezicht: 25-09-2017 College van Bestuur: 04-10-2017 Evaluatie: 04-10-2020 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb.

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Zorg voor mensen Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Het uitgangspunt van Vivantes is om senioren te helpen zichzelf in hun eigen kracht te zetten en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te wonen.

Nadere informatie

De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid. De praktische toepassing van identiteit

De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid. De praktische toepassing van identiteit De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid De praktische toepassing van identiteit Inhoud Omgaan met: identiteit bij de instroom identiteit tijdens de werkzame identiteit bij de uitstroom Wettelijk

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden HET PALLIATIEF ZORGBELEID Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden Palliatieve zorg is totaalzorg De term palliatie is afgeleid van het latijnse woord: pallium

Nadere informatie

Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei PREZO VV&T 2011

Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei PREZO VV&T 2011 Referentietabel: indicatorenset 2010 indicatorenset mei 2012 PREZO VV& 2011 De vet weergegeven prestaties vallen onder veiligheid. De onderstreepte prestaties vallen onder wet en regelgeving. In een aantal

Nadere informatie

palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg

palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg palliatief centrum Hospice in Kralingen gespecialiseerd in persoonsgerichte palliatieve zorg Is uw thuissituatie niet toereikend om de laatste levensfase door te brengen? Dan kan De Regenboog een goed

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

De hartslag van ons leven Beleidsplan

De hartslag van ons leven Beleidsplan De hartslag van ons leven Beleidsplan 2015-2019 inleiding De is een veelkleurige gemeente. Jezus Christus verbindt ons. Hij is de hartslag van ons leven. Rondom Zijn Evangelie komen we telkens weer samen.

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL!

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! Missie De missie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten is de verkondiging van het eeuwig evangelie zoals verwoord in de drieengelenboodschap van Openbaring 14:6-12.

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden:

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden: Missie en visie Basisschool met de Bijbel Bij de Bron is één van de tien scholen uitgaande van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Putten.

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Beleidsplan Hervormde Gemeente s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Preambule op basis van het Convenant Algemeen De Hervormde Gemeente van s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle vormt een gemeenschap,

Nadere informatie

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg Thuiszorg Sint Annaklooster Uw wensen, onze zorg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Iedere tijd heeft zijn handvatten. Ultieme huisartsenzorg? Palliatieve zorg. Hoe noemen we het?

Iedere tijd heeft zijn handvatten. Ultieme huisartsenzorg? Palliatieve zorg. Hoe noemen we het? Ultieme huisartsenzorg? Iedere tijd heeft zijn handvatten NHG, 23 Mei 2013 Prof dr Carlo Leget, Universiteit voor Humanistiek www.zorgethiek.nu Palliatieve zorg Hoe noemen we het? Palliatieve zorg is een

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden 1 Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Het gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) is een gesprek tussen burger en gemeente.

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Identiteitsdocument UITGANGSPUNTEN/PREAMBULE

Identiteitsdocument UITGANGSPUNTEN/PREAMBULE Identiteitsdocument Versie 7 juni 2018 Op 31 januari 2018 en 6 juni 2018 zijn brede, gezamenlijke bijeenkomsten gehouden van het College van Bestuur (CvB), de schoolleiding, de Medezeggenschapsraad (MR)

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende

Nadere informatie

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP Laat mij doen met eigen vuur, wat ik verkies zoolang ik duur.. Willem Elsschot Zorgvisie: Zo gewoon mogelijk De Frankelandgroep vindt het van groot belang dat

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Kennismaking met. Woonzorgcentrum. Het Haltna Huis

Kennismaking met. Woonzorgcentrum. Het Haltna Huis Kennismaking met Woonzorgcentrum Het Haltna Huis Het Haltna Huis, dicht bij u in de buurt In Houten kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in het woonzorgcentrum, in uw eigen appartement.

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten Wmo Een goed gesprek met de burger Checklist voor gemeenten Deze folder is tot stand gekomen op basis van gesprekken met burgers en cliëntenorganisaties. 2. Het gesprek 2 1. De aanvraag van het gesprek

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016

Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016 Samen werken aan betere palliatieve zorg in de eerste lijn 22 september 2016 18.00 18.05 Opening en welkom door David Koetsier, bestuurslid HKA 18.05 18.15 Inleiding door Bart Schweitzer, initiatiefnemer

Nadere informatie

Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos

Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos Beschermd wonen Beschermd wonen houdt in dat u in een woonvorm woont. Als bewoner krijgt u persoonlijke begeleiding om uw zelfredzaamheid en deelname

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 1. Inleiding In dit schoolveiligheidsplan wordt aan de hand van de visie van Educatis op het gebied van sociale veiligheid gestalte gegeven aan het veiligheidsbeleid op

Nadere informatie

zien wij zorg Christenen in hart en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

zien wij zorg Christenen in hart en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Zo zien wij zorg Christenen in hart en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking CHRISTENEN IN HART EN ZORG Gedreven door de liefde van God, geven wij zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT Kwaliteitscyclus Instemming verleend 12-06-2017

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

Informatie & Beroepsgeheim

Informatie & Beroepsgeheim Informatie & Beroepsgeheim Duffel 1 december 2009 Axel Liégeois, Waarden in dialoog, hoofdstuk 7, p. 147-181. Inleiding Afbakening onderwerp Alle gegevens over zorgvrager in zijn of haar leefwereld Mondeling

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken. DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk

Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken. DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk Doelen startavond De PB en ouderling kunnen benoemen wat

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Geestelijke verzorging Zorg met aandacht - Aandacht voor wat u gelooft Onlangs bent u opgenomen in het Havenziekenhuis. Opname in een ziekenhuis kan vragen en emoties oproepen. Het kan prettig zijn om

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Integriteitscode. Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Jacobus Fruytier scholengemeenschap

Integriteitscode. Jacobus Fruytier scholengemeenschap. Jacobus Fruytier scholengemeenschap Integriteitscode Jacobus Fruytier scholengemeenschap Jacobus Fruytier scholengemeenschap www.jfsg.nl Integriteitscode Jacobus Fruytier scholengemeenschap Het bevoegd gezag van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap,

Nadere informatie

TBN - Beroepscode Tarotprofessional

TBN - Beroepscode Tarotprofessional De Tarot Beroepsvereniging Nederland zet zich in voor de belangen van tarotprofessionals in Nederland. De bij de Tarot beroepsvereniging aangesloten leden werken door het hele land. Door opleiding en nascholing

Nadere informatie

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Naam: Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

Zorgvuldig handelen rond het levenseinde

Zorgvuldig handelen rond het levenseinde Zorgvuldig handelen rond het levenseinde Zo uniek als mensen Moeilijke beslissingen rond de laatste levensfase Met deze folder willen wij u informeren over het levenseindebeleid van Vivantes Zorggroep.

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Personeelsbestand Stichting Laverhof

Personeelsbestand Stichting Laverhof Personeelsbestand Stichting Laverhof Inleiding Zorg, wonen, welzijn en ondersteuning thuis van Laverhof is georganiseerd rondom cliëntgroepen (doelgroepen). Wij onderscheiden de volgende doelgroepen: Psychogeriatrie

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht SMO Traverse Tilburg

Profielschets lid Raad van Toezicht SMO Traverse Tilburg Profielschets lid Raad van Toezicht SMO Traverse Tilburg Oktober 2015 1 Traverse, thuis in opvang en begeleiding, missie Traverse is een Stichting voor maatschappelijke opvang in Midden-Brabant en organiseert

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN

STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN Artikel 1 NAAM EN ZETEL a. De gemeente draagt de naam Baptisten gemeente Elim en is gevestigd te Drachten. b. De gemeente is een kerkgenootschap in de

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Identiteit 1.5 Identiteitskaders Identiteit/Identiteitskaders Inhoudsopgave 1. De katholiek/oecumenische identiteit in de nieuwe stichting 3 2. Het

Nadere informatie

Geloof Hoop - Liefde. Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta

Geloof Hoop - Liefde. Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta Geloof Hoop - Liefde Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta 2011 De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze

Nadere informatie

Model Ekstraa Mantelkracht

Model Ekstraa Mantelkracht Model Ekstraa Mantelkracht deel je leven Inhoudsopgave Model Ekstraa Mantelkracht 3 Extern - Regie 5 Extern - Maatwerk 5 Extern - Mantelkracht 5 Kennismaking - Regie 6 Kennismaking - Maatwerk 6 Kennismaking

Nadere informatie

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid Inleiding Pi-groep is opgericht op 17 maart 2004. De visie die ten grondslag ligt aan het ontstaan van Pi-groep is in dit document vastgelegd. Met het vastleggen van de visie, missie en doelstellingen

Nadere informatie

IDENTITEIT DE IDENTITEIT VAN AMARIS THEODOTION. Informatiebrochure voor medewerkers en vrijwilligers.

IDENTITEIT DE IDENTITEIT VAN AMARIS THEODOTION. Informatiebrochure voor medewerkers en vrijwilligers. IDENTITEIT DE IDENTITEIT VAN AMARIS THEODOTION Informatiebrochure voor medewerkers en vrijwilligers. 1. De geschiedenis van Amaris Theodotion Om de identiteit van Amaris Theodotion te bepalen en te beschrijven

Nadere informatie

Als een baken op zee

Als een baken op zee AK 150407-4 Als een baken op zee Beleidsplan 2014 t/m 2017 Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Scheveningen deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland Beleidsplan AK PGS versie

Nadere informatie

Stichting Vrienden van In de Bres. Verslag activiteiten en financiën 2012

Stichting Vrienden van In de Bres. Verslag activiteiten en financiën 2012 Vrienden van In de Bres helpt medemensen op weg naar herstel Stichting Vrienden van In de Bres zet zich in voor behoud en ontwikkeling van de christelijke identiteit van GGZ In de Bres. De christelijke

Nadere informatie

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen,

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, Zending verbindt opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u

Nadere informatie

Wegwijzer Hospice Sint- Annaland, oktober 2013

Wegwijzer Hospice Sint- Annaland, oktober 2013 Wegwijzer Hospice Sint-Annaland, oktober 2013 Inhoud Wat is palliatieve zorg?... 3 Waarom een Hospice in de Schutse?... 4 Voor wie is het Hospice bestemd?... 5 Wat biedt het Hospice?... 5 Betrokkenheid

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

STICHTING WIESJE. 20 oktober 2015

STICHTING WIESJE. 20 oktober 2015 STICHTING WIESJE 20 oktober 2015 De peilers van Stichting Wiesje Vier peilers: Dagopvang Kenniscentrum Woonzorgcentrum Mantelzorg Visie Stichting Wiesje is een zorgorganisatie in Suriname die zich richt

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN

STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN STATUTEN VAN DE BAPTISTEN GEMEENTE ELIM te DRACHTEN Artikel 1 NAAM EN ZETEL a. De gemeente draagt de naam Baptisten gemeente Elim en is gevestigd te Drachten. b. De gemeente is een kerkgenootschap in de

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN GOEDE MANTEL Beleid Mantelzorg Waardeburgh

ZORG VOOR EEN GOEDE MANTEL Beleid Mantelzorg Waardeburgh ZORG VOOR EEN GOEDE MANTEL Beleid Mantelzorg Waardeburgh Opgesteld door: Bijlage: Albert Tahaparij Eveline Stehouwer Ellen van den Bosch Folder Mantelzorg Vastgesteld MT d.d. 10 september 2013 Opgesteld

Nadere informatie

Identiteits- document 1

Identiteits- document 1 Identiteitsdocument 1 Dit identiteitsdocument is een formeel document van het College van Bestuur van Greijdanus. De eerste versie dateert van 2011 en is statutair door de Raad van Identiteit van de Stichting

Nadere informatie

in verbinding schoolplan 2012-2016

in verbinding schoolplan 2012-2016 in verbinding schoolplan 2012-2016 Onze kernwaarden Zo werken we samen Verantwoording Visie Verantwoordelijkheid Verbinding Vertrouwen Vrijheid Waarom zijn we er? De Jacobus Fruytier scholengemeenschap

Nadere informatie

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg 2017-2020 Samen in beweging De wens van cliënten staat voorop in onze zorg. Bij hen ligt de regie. We zijn samen in beweging Als organisatie

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Geestelijke verzorging Voor bewoners, familieleden en medewerkers het gevoel van samen Geestelijke verzorging Verbroken verbinding verloren verbinding nieuwe verbinding zoals uit de nacht het daglicht

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie