De offerte beschrijft uw verzoek, de visie op de aanpak en het gewenste eindresultaat.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De offerte beschrijft uw verzoek, de visie op de aanpak en het gewenste eindresultaat."

Transcriptie

1 StadsKracht Korvelseweg JK TILBURG Datum 6 december 2016 Offertenummer 2016_2511_009 Geachte heer Bosveld, Conform afspraak doet StadsKracht, vertegenwoordigd door Stefan van Aarle, u hierbij een offerte toekomen voor een evaluatie van de effecten van de verordening reclamebelasting in het centrum van Beuningen. De offerte beschrijft uw verzoek, de visie op de aanpak en het gewenste eindresultaat. 1. Inleiding De reclamebelasting in centrum Beuningen In 2013 is reclamebelasting ingevoerd in het centrum van Beuningen. Hierdoor komt er geld beschikbaar om het ondernemersfonds te subsidiëren. Dit fonds, georganiseerd via de Stichting Centrummanagement Beuningen heeft tot doel het economisch functioneren van het winkelcentrum van Beuningen te verbeteren. Er wordt geïnvesteerd in veiligheid, kwaliteit en promotie van het winkelcentrum in Beuningen. Ondernemersfondsen in Nederland Bij het verbeteren van de economische vitaliteit van steden is een collectieve aanpak essentieel voor het succes. Het creëert toegevoegde waarde doordat bedrijfsgebieden gezamenlijk worden aangepakt. Steeds vaker wordt hiervoor collectieve financiering in de vorm van een Ondernemersfonds ingezet. Motto hierbij is van, voor en door ondernemers. Het belangrijkste voordeel is dat ondernemers (maar ook vastgoedeigenaren) op eenvoudige wijze en met een gezamenlijke inzet van middelen, collectieve projecten kunnen realiseren. Anno 2016 wordt er in vrijwel alle middelgrote en grote steden een Ondernemersfonds ingezet. Reclamebelasting als basis voor het centrummanagement In de praktijk blijkt dat veel gemeenten kiezen voor de reclamebelasting vanwege het feit dat dit middel gebiedsgericht is op te leggen. Het voeren van reclame op een pand in een centrumgebied is bovendien eerder regel dan uitzondering. In 2016 hebben ruim 300 gemeenten een Ondernemersfonds waarvan circa 150 de reclamebelasting als financieringsinstrument gebruiken. Recentelijk zien we dat de wet op de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) aan populariteit wint als grondslag voor de heffing.

2 2. De opdracht Het centrummanagement in Beuningen bestaat nu circa vier jaar. Bij de start is in een convenant tussen de gemeente Beuningen en de Stichting Centrummanagement Beuningen afgesproken dat er een evaluatie dient plaats te vinden, voor de eerste keer in Dit is uitgesteld tot de eerste helft van Bij de evaluatie dienen in ieder geval aan de orde te komen: De wijze van financiering van het centrumfonds. De uit het fonds verrichte bestedingen. De in het werkgebied behaalde resultaten met de uit het fonds verrichte bestedingen. StadsKracht is gevraagd een offerte uit te brengen voor de evaluatie van de effecten van de verordening reclamebelasting in Beuningen. Ik werk hierbij samen met het bureau Nieuwesteeg Advies, eveneens ervaren als het gaat om evaluaties van Ondernemersfondsen in Nederland. Op basis van mijn ervaringen in Beuningen bij eerdere processen zijn de belangrijkste onderzoeksvragen geformuleerd: Hoe functioneert de samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en de gemeente? Hoe functioneert de Stichting Centrummanagement Beuningen? Hoe functioneert de (verordening) reclamebelasting? Is men tevreden over- en is er voldoende draagvlak voor de uit het fonds verrichte bestedingen? Wat zijn de behaalde resultaten? Hoe kan op basis van de uitkomsten van de evaluatie, het Centrummanagement Beuningen en de samenwerking tussen partijen worden verbeterd? De basis van de evaluatie wordt gevormd door een enquête onder alle individuele ondernemers in het centrum van Beuningen die een aanslag voor de reclamebelasting ontvangen. Daarnaast organiseren wij een uitgebreide interviewronde bij de direct en indirect betrokkenen bij het Ondernemersfonds/Centrummanagement. In de interviews besteden we aandacht aan de samenwerking in het algemeen en de reclameheffing in het bijzonder. Denk daarbij aan de resultaten voor het centrum en voor het individu, de tarifering, de wijze van heffing, de activiteiten, de betrokkenheid van ondernemers, de verdeling van de uitgaven en suggesties voor verbetering. Wij zien de interviews, naast de enquête, als de basis voor het onderzoek. Het plan van aanpak bestaat uit de volgende onderdelen: Achtergrondresearch; Het uitzetten van een enquête onder alle ondernemers die worden belast met de reclameheffing om op deze manier het draagvlak nader in kaart te brengen; Individuele en groepsgesprekken (interviews) met diverse direct en indirect betrokkenen bij de Stichting Centrummanagement Beuningen/ het Ondernemersfonds; Het uitwerken van de resultaten in een overzichtelijke rapportage; Het geven van advies over de gewenste organisatiestructuur, financiering en activiteiten; Een presentatie over de uitkomsten van de evaluatie tijdens behandeling door het gemeentebestuur/ de gemeenteraad. Alvorens we het plan van aanpak beschrijven, geven we eerst onze visie op de opgave.

3 3. Visie op de opdracht Samenwerking noodzakelijk Zoals reeds in de inleiding benadrukt zijn centrummanagement en Ondernemersfondsen in Nederland breed geaccepteerd. Het bezoek van de consument aan (winkel)centra is niet meer vanzelfsprekend. Alles moet uit de kast worden gehaald voor een aantrekkelijkheid gebied waar de consument graag verblijft. Tegenwoordig is meer nodig dan een schoon, heel en veilig winkelcentrum. Winkelgebieden dienen te fungeren als ontmoetingsplaats en als plek om vermaakt te worden. Bestedingen volgen dan. Om dit voor elkaar te krijgen is een goede samenwerking met een gezamenlijke financiering noodzakelijk. In Beuningen is dit vanaf januari 2013 het geval. Onlangs is een poging ondernomen om ook het vastgoed te organiseren, middels de invoering van een Bedrijven Investeringszone (BIZ). Helaas is er onvoldoende draagvlak aangetoond. Toch blijft dit een belangrijk aandachtspunt het komende jaar. Zorgvuldigheid Voor de financiering van centrummanagement is een reclamebelasting ingevoerd. Dat is een ingrijpende maatregel. Een zorgvuldige evaluatie is daarom belangrijk. In onze ogen betekent dat betrokkenheid van zoveel mogelijk ondernemers uit het gebied bij de evaluatie. Het uitgangspunt van het centrummanagement en het Ondernemersfonds is namelijk van, voor en door ondernemers. Kortom, in onze aanpak staat de individuele ondernemer centraal. Dat krijgt vorm in een enquête en interviews. Meer daarover in het volgende deel van deze offerte. Toets aan uitgangspunten De basis voor ieder Ondernemersfonds is een gedegen meerjarenplan. Het meerjarenplan bevat de lange termijn doelstellingen en vormt het kader voor de jaarplannen. Over het algemeen hebben alle direct betrokken partijen bij het centrummanagement een belangrijke rol bij de totstandkoming van het meerjarenplan en de jaarplannen. Voor de uitvoering van de plannen is een goede organisatiestructuur van essentieel belang. Partijen dienen hun taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden duidelijk in beeld te hebben en daar ook naar te handelen. De evaluatie heeft als doel om de verschillende facetten uit het meerjarenplan te toetsen aan het werkelijke functioneren. Ook wordt het instrument reclamebelasting onder de loep genomen. Is de WOZ-waarde als grondslag toereikend? Zijn de tarieven voldoende hoog voor de ambities? Is het gebied niet te groot of te klein om de centrumfunctie van Beuningen voor de lange termijn te garanderen? Et cetera. Voor de uitvoering van de evaluatie kunnen wij de kennis inzetten die wij hebben opgedaan bij het invoeren, evalueren en uitvoeren van meerdere centrummanagementorganisaties en Ondernemersfondsen in Nederland.

4 4. Plan van aanpak Wij hebben een uitgebreid plan van aanpak opgesteld om tot een gedragen eindproduct te komen. Het plan bestaat uit de volgende elementen: 4.1 Achtergrondresearch 4.2 Enquête 4.3 Interviews 4.4 Rapportage, advies en bespreking 4.5 Presentatie aan de gemeenteraad 4.1 Achtergrondresearch In de eerste fase onderzoeken wij de prestaties van het Ondernemersfonds in de periode op een objectieve wijze. Wij pakken dit aan in de vorm van deskresearch. Zaken die we nader bestuderen zijn het aantal bezwaar- en beroepsschriften, de inkomsten in verhouding tot de uitgaven, de spreiding van de gefinancierde activiteiten, het percentage algemene kosten et cetera. Deze objectieve basisgegevens geven een eerste indruk van het functioneren. Bovendien is deze achtergrondinformatie noodzakelijk voor een gedegen evaluatie. 4.2 Enquête Wij stellen in overleg met partijen de enquête op. In de vragenlijst komen in ieder geval de volgende vragen aan de orde: Bent u een voorstander van het samen met andere ondernemers opzetten en uitvoeren van gezamenlijke activiteiten in uw gebied? Hoe tevreden bent u in het algemeen over alle gezamenlijke activiteiten in uw gebied? Bent u op de hoogte van het bestaan van een Ondernemersfonds/de Stichting Centrummanagement Beuningen? Is de samenwerking tussen ondernemers verbeterd door de komst van het Ondernemersfonds? Hebben alle individuele ondernemers voldoende inspraak in de activiteiten die worden ondernomen door de Stichting Centrummanagement Beuningen? Hoe tevreden bent u over het algemeen over de informatievoorziening van de Stichting Centrummanagement Beuningen? Wat is uw mening over de hoogte van het tarief? De conceptvragenlijst wordt besproken met u als opdrachtgever en zo aangepast of aangescherpt. De definitieve vragenlijst wordt door u bepaald. Wij hechten groot belang aan een hoge respons op de enquête onder de belastingplichtigen. Eerst wordt de enquête fysiek aan alle belastingplichtigen voorgelegd. Voor de verspreiding doen wij een beroep op u. Wij verwachten daarbij een responspercentage van ongeveer 20%. De ondernemers die de enquête niet hebben ingevuld worden vervolgens alsnog persoonlijk benaderd. Dit zal het responspercentage verhogen naar zo n 80%. Dit is niet alleen belangrijk voor de betrouwbaarheid van de resultaten maar vooral belangrijk omdat een persoonlijke benadering de ruimte biedt voor een gesprek. De resultaten uit zo n gesprek zijn in onze ervaring van onmisbare toegevoegde waarde voor de evaluatie. Bovendien doen ze het draagvlak voor het centrummanagement vergroten.

5 4.3 Interviews Een belangrijk deel van de evaluatie bestaat uit een interviewronde met zoveel mogelijk direct- en indirect betrokkenen bij de Stichting Centrummanagement Beuningen. De belangrijkste partijen die in ieder geval bevraagd worden zijn: Het bestuur van de Stichting Centrummanagement Beuningen; De vertegenwoordigers van de diverse deelgebieden in het centrum en de centrummanager; Bestuurlijke en ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente Beuningen; Individuele ondernemers om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen; bij voorkeur een mix van winkeliers, horeca en dienstverleners. Met de geïnterviewden praten we verder door over de ervaringen die zijn opgedaan in de afgelopen 3 jaar. We hanteren voor alle gesprekken eenzelfde format en nemen de vragenlijst van de enquête als uitgangspunt. Zo komen steeds dezelfde onderwerpen aan de orde. We adviseren naar aanleiding van de briefing en het offertegesprek om dieper in te gaan op de volgende onderwerpen: De toegevoegde waarde van het Ondernemersfonds ( het gevoel bij ); De ontwikkeling van het draagvlak; Het heffingsprincipe en het bedrag; De activiteiten die worden georganiseerd (effect en spreiding); De waardering/reactie van de bezoekers aan het centrum; De organisatie de Centrummanagement Beuningen: transparantie, besluitvorming, werkwijze, website et cetera; De relatie met de gemeente; De toekomst van de Stichting Centrummanagement Beuningen. 4.4 Rapportage, advies en bespreking Op basis van deskresearch formuleren wij de uitgangspositie van het centrummanagement/ondernemersfonds. We beschrijven de geschiedenis, de werking en de inkomsten en uitgaven. Daarna analyseren we de behaalde resultaten. Onderdelen die de aandacht krijgen zijn: de verhouding tussen inkomsten en uitgaven, gefinancierde activiteiten, bezwaar- en beroepsschriften, et cetera. We putten voor een belangrijk deel uit uw gegevens. Daarna staan we uitgebreid stil bij de conclusies uit de gesprekken. Daarbij kiezen we voor een indeling in thema s die corresponderen met de gespreksonderwerpen. Denk daarbij aan conclusies ten aanzien van: Het beoogde doel van de Stichting Centrummanagement Beuningen; De organisatie; De activiteiten en economische effecten; De financiering; De ambities. Tot slot formuleren wij adviezen voor de toekomst van het Ondernemersfonds en het centrummanagement van Beuningen. Hierbij brengen wij nadrukkelijk onze kennis en ervaring in met voorbeelden elders uit het land. De conceptrapportage zal vervolgens met u op locatie worden besproken.

6 4.5 Presentatie gemeenteraad In het evaluatieproces is het van belang om de ambtelijke- en bestuurlijke vertegenwoordiging van de gemeente Beuningen te betrekken. Ambtelijk worden gesprekken gevoerd die mede input zijn voor de evaluatie, Bestuurlijk stellen wij voor om een procesbeschrijving van de evaluatie ter kennisgeving aan het bestuur voor te leggen en hen te vragen een presentatie voor de gemeenteraad te agenderen. Tijdens die presentatie is er ruimte voor vragen en discussie. 5. Het proces Projectteam Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerking van StadsKracht met het bureau Nieuwesteeg Advies. StadsKracht en Nieuwesteeg Advies werken samen als het gaat om de opstart en evaluatie van centrummanagement en Ondernemersfondsen. Het team wordt gevormd door respectievelijk Stefan van Aarle, Saskia Nieuwesteeg en Han Nieuwesteeg. Stefan van Aarle heeft in Nederland vele evaluaties uitgevoerd, van zowel de reclamebelasting, de OZB-opslag als de BIZ. De expertise van Nieuwesteeg Advies is met name gericht op de opstart en uitvoering van centrummanagement. Planning Wij kunnen na schriftelijke opdrachtverlening de uitvoering van het onderzoek inplannen en starten met de voorbereiding. U heeft aangegeven dat de uitvoering staat gepland voor het eerste kwartaal in Overleg Ons voorstel is om één overlegmoment te organiseren om de concept eindrapportage te bespreken. Daarna zullen wij de laatste opmerkingen en aanvullingen verwerken en de rapportage definitief maken. Gedurende het proces zullen wij uiteraard via en telefoon contact hebben met de opdrachtgever over de stand van zaken. 6. Kosten In onderstaand schema gaan wij in op de kosten van het onderzoek. Stap Product Proces Totaal Deskresearch 320,- 320,- Opstellen enquête 240,- 240,- Uitvoeren enquête 2.560, ,- Interviews 1.280, ,- Onderzoeksresultaten 1.280, ,- Conclusies 720,- 720,- Aanbevelingen 720,- 720,- Overleg concept rapportage en afronding 640,- 360, ,- Presentatie gemeenteraad 640,- 640, , , ,- De totale kosten voor het onderzoek bedragen 8.760,-, exclusief BTW. Reiskosten zijn hierbij inbegrepen. Wij zijn vanzelfsprekend beschikbaar voor extra overleg. De kosten hiervoor bedragen 640,- per overleg. Facturatie zal plaatsvinden in twee gelijke termijnen: na het uitvoeren van enquête en interviews en na het vesturen van de definitieve rapportage.

7 7. Tot slot In deze offerte is een praktisch projectplan gepresenteerd met als doel de evaluatie van de effecten van de verordening reclamebelasting in Beuningen. Het is uiteraard mogelijk om aanpassingen in plan en tijd te maken. Bij akkoord verzoek ik u deze offerte te tekenen en retour te sturen. De Algemene Voorwaarden van StadsKracht zijn te raadplegen via Mocht u naar aanleiding van deze offerte nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met ondergetekende. Aldus opgemaakt en in tweevoud getekend op: Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Datum: 6 december 2016 Datum: Plaats: Tilburg Plaats:.

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle Naar een Ondernemersfonds 22 januari 2018 Stefan van Aarle Wie ben ik? Ondernemer Regisseur binnenstad Tilburg Centrummanager Oosterhout Gebiedsregisseur Waalkade Nijmegen Transformatiemanager Winkelcentrum

Nadere informatie

8 augustus 2013 205X00575.076621_1-SvA/jve

8 augustus 2013 205X00575.076621_1-SvA/jve Postbus 4, 5280 AA Boxtel Bosscheweg 107 Boxtel www.bro.nl telefoon 0411 85 04 00 fax 0411 85 04 01 Het Fonds Groningen T.a.v. de heer K. Holtman Postbus 8075 9702 KB GRONINGEN e-mail: boxtel@bro.nl datum

Nadere informatie

Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds. Stefan van Aarle

Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds. Stefan van Aarle Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds Stefan van Aarle De basis: plan van aanpak Vastgesteld juli 2012 Aandacht voor: Projecten Organisatie Financiering Doelstelling Het is samenwerking met de bij

Nadere informatie

Beleid ondernemersfondsen

Beleid ondernemersfondsen Beleid ondernemersfondsen Bijlagen - Brief handelsvereniging Leek-Nietap ingekomen 7 mei 2018 - Advies inzake harmonisatie belastingen en heffingen van 7 juni 2018 Inleiding Ondernemersfondsen zijn fondsen

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Hoorn, 25 augustus 2009 MKB Hoorn constateert - Dat de gemeente Hoorn eind mei de aanslagen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1151756 Datum: 27 november 2014 Behandeld door: C.F.J. Mens Afdeling / Team: RO / ROB Onderwerp: Oprichting ondernemersfonds voor de Binnenstad. Samenvatting:

Nadere informatie

1. Te besluiten de Ondernemersfondsen op basis van een reclamebelasting in Hengelo, Vorden en Zelhem voort te zetten;

1. Te besluiten de Ondernemersfondsen op basis van een reclamebelasting in Hengelo, Vorden en Zelhem voort te zetten; Raadsvoorstel Datum : 28-3-2019 Kenmerk Portefeuillehouder Ja Onderwerp : Z72284/Raad-00425 : W.W. Buunk : Evaluatie ondernemersfondsen Geachte leden van de gemeenteraad, Voorstel 1. Te besluiten de Ondernemersfondsen

Nadere informatie

Convenant Centrummanagement Valkenswaard

Convenant Centrummanagement Valkenswaard Convenant Centrummanagement Valkenswaard Stichting Centrum-Management Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Valkenswaard, juli 2014 1 Convenant Centrummanagement Valkenswaard Gesloten tussen het college van

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 123. Gemeenteraad. Vergadering 4 december 2012

Raadsvoorstel 123. Gemeenteraad. Vergadering 4 december 2012 Raadsvoorstel 123 Onderwerp : invoering van een Ondernemersfonds onder gelijktijdige verhoging OZB nietwoningen in Helmond. B&W vergadering : 30 oktober 2012 Dienst / afdeling : SE.EC Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017

Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017 Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017 In de afgelopen weken heeft u van ons, via onze advocaat, brieven ontvangen aangaande het Ondernemersfonds Assen (OFA). De timing, zo vlak voor de opiniërende vergadering

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Ondernemersfondsen. Soorten, maten, voors en tegens. Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan

Ondernemersfondsen. Soorten, maten, voors en tegens. Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan Vosjan Management op Maat Ondernemersfondsen Soorten, maten, voors en tegens Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan Inhoud 1. Aanleiding, waarom zitten we hier? 2. Ondernemersfondsen algemeen 3.

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 16 oktober 2012

Gemeente Boxmeer. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 16 oktober 2012 Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot instemming met de invoering van een reclamebelasting en vaststelling van de Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente

Nadere informatie

Informatieavond reclamebelasting

Informatieavond reclamebelasting Informatieavond reclamebelasting 9 april 2015 2-7-2015 1 Indeling van de avond Openingswoord door wethouder Ricky van den Aker Update over vrij parkeren Toelichting nieuwe reclamebelasting Enkele vragen

Nadere informatie

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J.

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J. Uitvoeringsovereenkomst Centrummanagement Grave Gemeente Grave Stichting Centrum Management Grave Ondergetekenden, de gemeente Grave, in deze vertegenwoordigd door de heer A.M.H. Roolvink, burgemeester

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Aftrap informatiebijeenkomst verkenning ondernemersfondsen Agenda: Pitch namens de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Toekomst binnenstad Oosterhout

Toekomst binnenstad Oosterhout Toekomst binnenstad Oosterhout Bijeenkomst 12 mei 2016 Stefan van Aarle Wie ben ik? Zelfstandig ondernemer Kwartiermaker binnenstad Tilburg Adviseur retail en centrummanagement Zes jaar ervaring in consultancy

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 21-12-2010 Onderwerp: Invoering Bedrijven Investering Zone (BIZ) Centrumgebied Steenwijk Conceptbesluit: besluitvorming aan de raad

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Invoering reclamebelasting/ondernemersfondsen 1. Samenvatting Op 16 juli 2009 is door de fractie PvdA een motie ingediend met het verzoek aan het college

Nadere informatie

Stichting Ster van de Elf Steden Juli 2015

Stichting Ster van de Elf Steden Juli 2015 Stichting Ster van de Elf Steden Juli 201 Samenvatting (context) Sinds medio 2011 dragen ondernemers in de binnenstad van Franeker via de reclamebelasting verplicht bij aan activiteiten, evenementen, faciliteiten

Nadere informatie

Bijstelling Beleid-/activiteitenplan Centrummanagement Asten 2013 ev.

Bijstelling Beleid-/activiteitenplan Centrummanagement Asten 2013 ev. Bijstelling Beleid-/activiteitenplan Centrummanagement Asten 2013 ev. Augustus 2013. 1 1. Ondernemersfonds. Na enkele jaren met eenmalige bijdragen gewerkt te hebben, is in 2012 door het algemeen bestuur

Nadere informatie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie

ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST. Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie ONDERZOEKSPROTOCOL REKENKAMERCOMMISSIE STAPHORST Beschrijving werkwijze onderzoeken rekenkamercommissie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onderwerpselectie.. 4 3. Onderzoeksopzet. 5 4. Aankondiging.. 5

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Inleiding. Het Veldhovens model

Inleiding. Het Veldhovens model Inleiding In 2011 hebben de gemeente Veldhoven, de Ondernemersvereniging Veldhoven- Dorp en de Kamer van Koophandel Brabant met succes een pilot uitgevoerd om een nieuwe vorm van reclamebelasting te testen.

Nadere informatie

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer.

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. 1. Convenant inzake Ondernemersfonds Teylingen 1.1 Ondergetekenden, De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. En De Stichting Ondernemersfonds

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

BIZ PLAN. Goor Collectief

BIZ PLAN. Goor Collectief BIZ PLAN Goor Collectief Versie 1.1, 22 oktober 2017 Opgesteld door: Goor Collectief BIZ Plan 2018-2022 Pagina 1 van 10 Centrum van Goor Goor Collectief INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. UITLEG OVER DE

Nadere informatie

De resultaten evenals ons advies bieden wij u hierbij graag aan.

De resultaten evenals ons advies bieden wij u hierbij graag aan. College van Burgemeester & Wethouders Postbus 1 6650 AA Druten Betreft : advies Ondernemersfonds Druten Centrum Druten, 30 juni 2016 Geacht College, Het afgelopen half jaar werkten wij in de begeleidingscommissie

Nadere informatie

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. 15 mei 2018, Herman Timmermans

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. 15 mei 2018, Herman Timmermans Stichting CLOK Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie 15 mei 2018, Herman Timmermans www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK CLOK in een notendop PM/CM

Nadere informatie

Ondernemersfonds Hengelo

Ondernemersfonds Hengelo Ondernemersfonds Hengelo EVALUATIE ONDERNEMERSFONDSEN HENGELO, VORDEN EN ZELHEM Aanleiding en context: In de raadsvergadering van 7 juli 2016 is besloten een pilot voor een periode van drie jaar te starten

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Regiotaxi 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Het goed laten functioneren van het voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016 Ondernemersfonds Laarbeek 2 juni 2016 Doel Directe belangenbehartiging voor en door ondernemers. De raad krijgt niet de schuld van belastingverhoging maar bemoeit zich ook niet met de bestedingen en inrichting

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 28 maart 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Jaarverslag Maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag Maart Postbus KA ROOSENDAAL. Maart 2019 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6 2.2.

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer 5I000044 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522954 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Audit Nieuw!Zeeland

Onderzoeksplan. Audit Nieuw!Zeeland Onderzoeksplan Audit Nieuw!Zeeland Nicoline Craste Versie: 9-11-2009 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMENE AANLEIDING EN KADER... 3 1.2 OPDRACHT... 3 2 ONDERZOEKSKADER... 3 2.1 DOELSTELLING... 3

Nadere informatie

A. Nieuwe Wmo Verordening prestatieveld 6

A. Nieuwe Wmo Verordening prestatieveld 6 Onderzoeksopzet Evaluatie Wmo 2013 Op 1 januari 2013 is de nieuwe Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning Drechtsteden 2013 in werking getreden. Tevens is op die datum een nieuwe aanpak

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

1. Bent u een voorstander van het samen met andere ondernemers opzetten en uitvoeren van gezamenlijke activiteiten? Ja Neutraal Nee Geen mening

1. Bent u een voorstander van het samen met andere ondernemers opzetten en uitvoeren van gezamenlijke activiteiten? Ja Neutraal Nee Geen mening Evaluatie Het Fonds «UniekeCode» De Stad Groningen heeft sinds 2011 een ondernemersfonds. Het Fonds geeft ondernemers de kans om gezamenlijke initiatieven op te zetten die bijdragen aan de economische

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 362503 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Documentnummer: 1894/2013/18456 Besluitnummer: 26 8.2 Onderwerp: Beleidsplan Centrummanagement + verzoek medewerking reclameheffing

Nadere informatie

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 28 september 2017 Agendanummer : 10 Datum collegebesluit : 15 augustus 2017 Onderwerp : Verordening Bedrijveninvesteringszone Dombosch 2018

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 december Agendapunt : 11 : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G.

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 december Agendapunt : 11 : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G. Raadsvoorstel Vergadering : 15 december 2016 Agendapunt : 11 Status : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G. Schippers Behandelend ambt. : Jan Sijtsma E-mail : jsijtsma@t-diel.nl

Nadere informatie

Kent u de sport- en cultuurregeling?

Kent u de sport- en cultuurregeling? Kent u de sport- en cultuurregeling? Conclusies en aanbevelingen Rekenkamercommissie Teylingen Onderzoek naar sport- en cultuurregeling Datum: 10 mei 2016 Pictogrammen: www.sclera.be 1 Inleiding De rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum commissievergadering 4 juli 2017 Versie Agendapunt 9 Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Mw. I. Dobben Ja Dhr. J. Zwiers Tussenrapportage

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds. Op naar een vitaal economisch Klundert

Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds. Op naar een vitaal economisch Klundert Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds Op naar een vitaal economisch Klundert Programma Consultatiebijeenkomst Ondernemersfonds Opening Waarom een Ondernemersfonds voor Klundert? Het proces tot nu toe

Nadere informatie

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoeksopzet van de Rekenkamercommissie voor Vlagtwedde en Bellingwedde Inleiding De gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 29 maart 2016 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid Rekenkamercommissie Onderzoeksplan subsidiebeleid gemeente Best Oktober 2015 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad A-voorstel. Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8

Aan de gemeenteraad A-voorstel. Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8 Ontwikkeling Aan de gemeenteraad A-voorstel Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8 Beh. ambt: Y.I. van Slooten / W. de Haan Tel/kamer: 258 / 415 Datum raad: 14 juni 2011 Voorstel 1. De raad adviseert het

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg 2018-2023 Ondergetekenden, Gemeente Veere, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heerin zijn hoedanigheid

Nadere informatie

Wageningen, evaluatie ondernemersfonds. Gemeente Wageningen Definitief

Wageningen, evaluatie ondernemersfonds. Gemeente Wageningen Definitief Wageningen, evaluatie ondernemersfonds Gemeente Wageningen Definitief Wageningen, evaluatie ondernemersfonds Gemeente Wageningen Definitief Rapportnummer: 205X00638.080349_4 Datum: 9 september 2014 Contactpersoon

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Nr. 2005-018. Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid.

Nr. 2005-018. Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid. Nr. 2005-018 Mededeling m.b.t. de enquete integraal hondenbeleid. In de commissie Ruimtelijk Beheer van 12 oktober 2004 is het college gevraagd een enquête over het draagvlak voor integraal hondenbeleid

Nadere informatie

Centrummanagement 2015 / Resultatenrapport. Postbus 4, NL-5280 AA Boxtel Bosscheweg 107

Centrummanagement 2015 / Resultatenrapport. Postbus 4, NL-5280 AA Boxtel Bosscheweg 107 Maart 2016 205X00734 Resultatenrapport Centrummanagement 2015 / 2016 Postbus 4, NL-5280 AA Boxtel Bosscheweg 107 T +31 (0)411 85 05 99 F +31 (0)411 85 04 01 E platform@binnenstadsmanagement.org www.binnenstadsmanagement.org

Nadere informatie

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN?

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Met behulp van deze scan wordt de stand van zaken van het Personeelsbeleid in kaart gebracht. De HRM - scan is met

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum I Algemene toelichting De uit de reclameheffing verkregen opbrengst kan in beginsel vrij besteed worden. De reclameheffing is, net als

Nadere informatie

Projectmanagement 2.0

Projectmanagement 2.0 Projectmanagement 2.0 Inleiding In ieder bedrijf waar in projecten wordt gewerkt liggen scopechanges op de loer. Zo ook bij het CrossOverteam Projectmanagement 2.0. De eerste dag van het project is gelijk

Nadere informatie

Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk

Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk Februari 2019 2 Introductie In december 2016 is een convenant getekend door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de Stichting Ondernemersfonds

Nadere informatie

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015 ONDERZOEKSPLAN Toezeggingen aan burgers en bedrijven Oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Aanleiding... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Toetsingskader... 2 Afbakening...

Nadere informatie

CENTRUM. management Brabant HOE PAKT U DAT AAN?

CENTRUM. management Brabant HOE PAKT U DAT AAN? CENTRUM management Brabant Activiteiten collectief financieren HOE PAKT U DAT AAN? Een overzicht van de verschillende financieringsvormen met verplichte heffing voor collectieve ondernemersactiviteiten

Nadere informatie

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 1 Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 2 I Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet BedrijvenInvesteringsZones (BiZ) in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties

Nadere informatie

Amersfoort, evaluatie Ondernemersfonds. Stichting Ondernemersfonds Amersfoortse Binnenstad Definitief

Amersfoort, evaluatie Ondernemersfonds. Stichting Ondernemersfonds Amersfoortse Binnenstad Definitief Amersfoort, evaluatie Ondernemersfonds Stichting Ondernemersfonds Amersfoortse Binnenstad Definitief Amersfoort, evaluatie Ondernemersfonds Stichting Ondernemersfonds Amersfoortse Binnenstad Definitief

Nadere informatie

UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL

UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL Gemeente Utrechtse Heuvelrug, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder van economische zaken de heer J.W. van Dongen, daartoe

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Oprichting van een BIZ op De Trompet

Oprichting van een BIZ op De Trompet Oprichting van een BIZ op De Trompet ParkTrust ParkTrust is een parkmanagement organisatie, gespecialiseerd in o.a. de volgende diensten: 1. Parkmanagement - Operationeel beheer bedrijventerreinen - Collectieve

Nadere informatie

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Rapportage oktober 2014 Inleiding Stichting Bi- Zone heeft begin oktober 2014 een vragenlijst uitgezet onder al haar contribuanten (alle bedrijven

Nadere informatie

C.H. Hartendorp BP TH

C.H. Hartendorp BP TH SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201406 381501 / 381501 ONDERWERP Verzoek oprichten BI-zone Westermaat. C.H. Hartendorp BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Overlegtafel HBH gemeente Utrecht 24 september 2014 overlegronde 3

Overlegtafel HBH gemeente Utrecht 24 september 2014 overlegronde 3 Overlegtafel HBH gemeente Utrecht 24 september 2014 overlegronde 3 Hier komt tekst Ingangsdatum 1 januari 2015 Hier komt ook tekst Agenda 9.00 9.15 uur Opening 9.15 9.30 uur Bespreking verslag vorige overlegtafel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

College en Gemeenteraad van Heusden Postbus 41 5250 AA Vlijmen 5 november 2015

College en Gemeenteraad van Heusden Postbus 41 5250 AA Vlijmen 5 november 2015 College en Gemeenteraad van Heusden Postbus 41 5250 AA Vlijmen 5 november 2015 Betreft: Evaluatie Kernmanagement te Drunen Geacht college en gemeenteraad, Bijgaand zenden wij u het evaluatierapport ter

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009

ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ONTVANGEN 2 9 APR. 2009 ivng-afdeling Utrecht Postbus 1! 3430 AA NIEUWEGEIN P Vereniging van Nederlandse Gemeenten i doorkiesnummer uw kenmerk (070)373 8702 \ betreft ons kenmerk Kandidaatstellingsprocedure

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Verordening reclamebelasting 2011

RAADSVOORSTEL. TITEL Verordening reclamebelasting 2011 RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3686069v4 Aan : Gemeenteraad Datum : 20 april 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Wethouder G. Boeve Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt

Nadere informatie

urn in ii inn inn ii ii

urn in ii inn inn ii ii urn in ii inn inn ii ii B15-022966 BIJLAGE 01 Uitvoeringsovereenkomst BIZ Centrum Bergen op Zoom Uitvoeringsovereenkomst BIZ Centrum Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Ondernemersvereniging Stad En

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden, ** Raadsinformatiebrief Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot Geachte raadsleden, In december 2016 heeft u met elkaar afgesproken om in 2017 te komen tot een standpunt over de bestuurlijke

Nadere informatie

voor het instellen v a n e e n O n d e r n e m e r s f o n d s e n hebben e e n draagvlakmeting onder alle

voor het instellen v a n e e n O n d e r n e m e r s f o n d s e n hebben e e n draagvlakmeting onder alle gemeente Tubbergen «% Aan de gemeenteraad Vergadering: 15 december 2014 Nummer: 15A Tubbergen, 4 december 2014 nderwerp: V a s t s t e l l e n v e r o r d e n i n g r e c l a m e b e l a s t i n g 2 0

Nadere informatie

Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum

Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum Aan de Raad Agendapunt: 7 Onderwerp: Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Besluitvormend Kollum, 21 juni 2011 Samenvatting De HIM heeft samen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

3 Management van ICT-kosten en baten

3 Management van ICT-kosten en baten 3 Management van ICT-kosten en baten Stand van zaken in de woningcorporatiesector Patrick van Eekeren en Menno Nijland Het bepalen van de hoogte van de ICT-kosten (en baten), bijvoorbeeld door gebruik

Nadere informatie

CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA GEMEENTE BREDA STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS TUSSEN D.D. [ ] Concept d.d.

CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA GEMEENTE BREDA STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS TUSSEN D.D. [ ] Concept d.d. CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA TUSSEN GEMEENTE BREDA EN STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS D.D. [ ] Concept d.d. 23-04-2014 2 Ondergetekenden, Gemeente Breda, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN

Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Ommen hart van het vechtdal SAMEN WERKEN AAN EEN ECONOMISCH VITAAL CENTRUM VAN OMMEN Doelstelling en aanpak tot nu toe Doelen: 1- Oprichten ondernemersfonds in centrum Ommen 2- Samen werken aan sterk en

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

BIZ Cruquius projectplan Een initiatief van Stichting Woonboulevard Cruquius

BIZ Cruquius projectplan Een initiatief van Stichting Woonboulevard Cruquius BIZ Cruquius projectplan Een initiatief van Stichting Woonboulevard Cruquius Hoofdstuk: Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Waarom een BIZ voor Cruquius?... 3 Wat gaat de BIZ Cruquius doen?...

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd. Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd. Gemeente Valkenburg aan de Geul Intentieverklaring voor een convenant Herstructurering Toeristische Infrastructuur Valkenburg aan de Geul tussen de Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd Koninklijk Horeca Nederland

Nadere informatie

CENTRUM. Reclamebelasting. management Brabant. Stappenplan Stroomschema

CENTRUM. Reclamebelasting. management Brabant. Stappenplan Stroomschema CENTRUM management Brabant Stappenplan Stroomschema Reclamebelasting Praktijkervaring leert dat er veel centrummanagementinitiatieven bezig zijn met het oprichten van een ondernemersfonds. Er bestaat grote

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie