Zorgseminar Medisch beroepsgeheim

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgseminar Medisch beroepsgeheim"

Transcriptie

1 Zorgseminar Medisch beroepsgeheim [Roermond 28 februari 2013] Een korte inleiding op het spanningsveld tussen het belang van waarheidsvinding en het medisch beroepsgeheim. Dave Mattheijs Officier van Justitie Forensische Opsporing Regionaal Officier van justitie Medische zaken

2 Openbaar Ministerie (OM) Staande magistratuur Vervolgingsmonopolie Belast met: Opsporing van strafbare feiten Vervolging van verdachten Executie van straffen bij veroordeelden; Bijzondere taken in verlengde strafrecht, bijv. WLB / BOPZ / Civiele taken.

3 Arrondissementen De indeling van de rechterlijke macht 1. Den Bosch -H 2. Breda 3. Maastricht 4. Roermond 5. Arnhem -H 6. Zutphen 7. Zwolle 8. Almelo 9. Den Haag -H 10. Rotterdam 11. Dordrecht 12. Middelburg 13. Amsterdam -H 14. Alkmaar 15. Haarlem 16. Utrecht 17. Leeuwarden -H 18. Groningen 19. Assen

4 Definitie medische strafzaak De verdachte is de (rechts)persoon die werkzaam is in de (geestelijke) gezondheidszorg of de alternatieve gezondheidssector en wiens, al dan niet onbevoegd of ondeskundig, handelen of nalaten een vermoeden oplevert van een strafbaar feit zoals omschreven in het Wetboek van strafrecht en/of de relevante wetten.

5 De strafzaak waarin medische informatie noodzakelijk is voor de waarheidsvinding

6 Er is, in het kader van de openbare orde en veiligheid, ten behoeve van een risicotaxatie/ dreigingsinschatting, behoefte aan een deskundigenverklaring van een medisch geheimhouder.

7 Er is, in het kader van een strafrechtelijke procedure, ten behoeve van de waarheidsvinding, behoefte aan een deskundigenverklaring van een medisch geheimhouder.

8 Er is, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, ten behoeve van de waarheidsvinding, behoefte aan een getuigenverklaring van een medisch geheimhouder, waarbij van de geheimhouder wordt gevraagd zijn beroepsgeheim te doorbreken.

9 Er is, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, ten behoeve van de waarheidsvinding, behoefte aan een getuigenverklaring van een medisch geheimhouder, waarbij van de geheimhouder NIET wordt gevraagd zijn beroepsgeheim te doorbreken.

10 Er is, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, ten behoeve van de waarheidsvinding, behoefte aan medische informatie/ gegevens aanwezig bij een medisch geheimhouder.

11 Er is, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, ten behoeve van de waarheidsvinding, behoefte aan (medische) stukken van overtuiging/ voorwerpen aanwezig bij een medisch geheimhouder.

12 Casus 1 Mw heeft een ernstige hersenbloeding gehad. Omdat de situatie van mw. heel zorgelijk was, wilde zij en de familie niet dat er nog behandeld zou worden bij een verslechtering van haar toestand. Ze kreeg 6 keer per dag een medicament dat via een maagsonde werd ingebracht. (mw. was bewusteloos en kon moeilijk slikken). Vanmorgen heeft een verpleegkundige om xx.45 u het medicijn direct in de bloedbaan gebracht. Om xx.59 overleed mw. Er is bij het achteruitgaan van haar conditie, zoals overeengekomen, ook niet meer behandeld. Lijkt op een causaal verband tussen handeling verpleegkundige en het overlijden. Sectie om uit te sluiten dat er een andere oorzaak voor het overlijden is. Indien causaal verband: verpleegkundige als verdachte horen.

13 Casus 2 In september 20XX overlijdt dhr x, al hangend in Bratexband. Het door de arts voorgeschreven tussenschot aan de zijkant van het bed ontbrak; ook was de afstandsbedienig niet geblokkeerd voor de pt. Sectie: geen anatomische doodsoorzaak aangetroffen; bevindingen kunnen passen bij positionele asfyxie.

14 Casus 3 Het betreft een casus waarin een medebewoner ervan verdacht wordt X door geweld om het leven te hebben gebracht binnen de instelling. Feit zou gebeurd zijn in de nacht van x op x mei 20xx en X is overleden op x juni 20xx. Het betreft hier een instelling waarin een tweetal gesloten afdelingen zijn met bejaarde dementerenden. Het feit vond plaats op afdeling 1 hiervan. Eveneens is in hetzelfde gebouw een afdeling op de eerste verdieping van een andere met mensen met een beperking. In het belang van de waarheidsvinding is het nodig om de medewerkers van de afdeling als getuigen van het incident te horen.

15 Casus 4 Het AMK doet aangifte van ernstige en meervoudige mishandeling van een peuter. De aangifte vermeldt de personalia van het kind en zijn ouders (die als verdachten zijn aan te merken) en de naam van de zorginstelling die de bevindingen heeft gedaan die tot de aangifte hebben geleid en deze informatie bij het AMK hebben ingebracht. Strafrechtelijk onderzoek wordt gestart. Zorginstelling weigert daar naar gevraagd/ gevorderd (126nf) de medische info ter beschikking te stellen ook wordt de identiteit van de behandelend arts niet kenbaar gemaakt.

16 Het medisch beroepsgeheim

17 De eed van Hippocrates; Al datgene wat ik tijdens de behandeling zal zien of horen of ook buiten mijn dagelijkse bezigheden om, dat nooit openbaar gemaakt zal worden aan de buitenwereld, zal ik verzwijgen, er rekening mee houdend dat het heilige geheimen betreft

18 Artseneed van de KNMG en de VSNU van 2003 "Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Zo waarlijk helpe mij God almachtig of Dat beloof ik."

19 Criteria Hoge Raad (oa ljn BP6144, BU6088) -ernst van het delict. -proportionaliteit van het verzoek. -subsidiariteit van het verzoek. -verplichting van de Staat tot het doen van een effectief en onafhankelijk onderzoek wanneer het recht op leven is geschonden -de afgeleide toestemming.

20 Het verschoningsrecht van onder meer de arts is echter in zoverre niet absoluut, dat zich zeer uitzonderlijke omstandigheden laten denken waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt - ook ten aanzien van datgene waarvan de wetenschap hem als zodanig is toevertrouwd - moet prevaleren boven het verschoningsrecht. De vraag of zich zo uitzonderlijke omstandigheden voordoen dat het belang van de patiënten dat zij ervan moeten kunnen uitgaan dat de arts geheimhoudt hetgeen zij hem hebben toevertrouwd, moet wijken voor het belang dat de waarheid aan het licht komt, laat zich niet in het algemeen beantwoorden.

21 dat het verschoningsrecht niet ertoe mag dienen om de waarheid te bemantelen in een tegen de verschonings-gerechtigde arts zelf ingestelde strafvervolging en dat - indien het gaat om verdenking van een jegens een patiënt gepleegd delict - patiënten in het algemeen erop moeten kunnen vertrouwen dat bij een ernstig vermoeden van verwijtbaar ondeskundig handelen van een arts de gegevens die - veelal verplicht - met betrekking tot de medische behandeling in het medisch dossier zijn vastgelegd, voor onderzoek door de justitiële autoriteiten beschikbaar zijn

22 Die regel en de toepassing ervan moeten in een geval als het onderhavige waarin sprake is van het overlijden van een patiënt en de verdenking ter zake van dood door schuld is gerezen in verband met diens medische of verpleegkundige behandeling, mede worden bezien tegen de achtergrond van de uit art. 2 EVRM - waarin het recht op leven is gewaarborgd - voortvloeiende verplichting van de Staat tot het doen van een effectief en onafhankelijk onderzoek (vgl. EHRM 17 januari 2002, no /96, Calvelli en Ciglio tegen Italië, EHRC 2002/22 en EHRM 9 april 2009, no /01, Šilih tegen Slovenië).

23 KNMG Handreiking Het beroepsgeheim kan doorbroken worden als sprake is van 1 toestemming van de patiënt of 2 een wettelijke plicht tot spreken of 3 een conflict van plichten: d.w.z. met het vrijgeven van informatie aan politie/justitie kan ernstige schade voor de patient of voor anderen worden voorkomen.

24 Conflict van plichten Heeft de arts informatie over een patiënt die hij vanwege zijn beroepsgeheim niet mag prijsgeven maar kan doorbreking van het beroepsgeheim ernstige schade voor die ander of voor de patiënt zelf voorkomen, dan kan er sprake zijn van een conflict van plichten. De arts staat dan voor de keuze tussen zijn beroepsgeheim en het voorkomen van ernstige schade. Doorbreking van het beroepsgeheim tegenover politie/justitie op grond van een conflict van plichten is met name geoorloofd in situaties waarin ernstige schade als gevolg van strafbaar handelen kan worden afgewend, door ingrijpen van de arts,

25 Convenant tussen politie, justitie en de zorginstelling

26 Concept (versie 1.0 d.d. 1 juni 2010) Bijlage 1 Handreiking beroepsgeheim, behorend bij het Provinciaal Medisch Convenant Inhoudsopgave 1 I Beroepsgeheim: werkingssfeer 1. Zelfstandig beroepsgeheim 3 2. Afgeleid beroepsgeheim 3 II Beroepsgeheim: algemeen 3. Beroepsgeheim: zwijgplicht en verschoningsrecht 3 Beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit 4 De arts beslist 4 Omvang beroepsgeheim 4 Handhaving 4 4. Verschoningsrecht 5 Verschoningsrecht ook tegenover politie 5 Geen plicht 5 Verschijningsplicht 5 5. Beroepsgeheim: na de dood 5 6. Medewerker als slachtoffer of als verdachte 6 7. Patiënt als slachtoffer 6 8. Medewerker lijdt (im)materiële schade 6 (Im)materiële schade 6 Reikwijdte 7 Bedrijfsopvang 7 Raadplegen arts 7 9. Schadeverhaal 7 Voegen in het strafrechtproces en civiel recht 8 Aparte civiele vorderingsactie bij de rechter 8 Voeging in het strafproces 8 III Beroepsgeheim: bijzondere situaties 10. Patiënt pleegt strafbaar feit binnen hulpverlening Aangifte doen 9 Aangifte doen van gedragingen naasten 9 Arts getuige in een strafzaak 9 Verschoningsrecht 9 Einde behandelingsovereenkomst 9 Bewakers van patiënten 10 Criteria voor opname in penitentiair ziekenhuis 10 Verkrijgen gegevens identiteit Patiënt heeft letsel opgelopen: Aanvraagformulier Medische Informatie Patiënt als getuige Binnentreden politie / O.M. in ziekenhuis Publieke ruimtes 11 Contactpersoon 11 Binnentreden voor hulpverlening 12 Binnentreden voor opsporingsactiviteiten 12 Binnentreden tijdens behandeling 12 Aanhouding 12 Gebruik bijzondere opsporingsmethoden 15. Onderzoek van gedetineerd in ziekenhuis Voorgeleiding bij de rechter-commissaris De politie / het O.M. wil patiëntgegevens bij arts in beslag nemen Beslagverbod 13 Uitzonderingen op beslagverbod 13 Reikwijdte 14 Toestemming van patiënt 14 Conflict van plichten 14 Dreiging patiënt 14 Cameratoezicht Verdovende middelen en munitie Behandelend artsen 14 Afgeven aan politie 15 Onderzoek in het lichaam 15 Protocol afhandelen vondst verdovende middelen bij een patiënt 15 Munitie Wapens en andere gevaarlijke voorwerpen Verboden wapens en andere gevaarlijke voorwerpen 15 Verboden wapens die bij patiënt/bezoeker worden gevonden 16 Verboden wapens in specifieke situaties Geweld: verbaal, fysiek dan wel sexueel Kindermishandeling Melden bij Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) 17 Melden aan Raad voor de Kinderbescherming Forensische geneeskunde 18 Bloedproeven ivm rijden onder invloed 19 DNA-onderzoek op last van OM 19 Natuurlijke dood of niet-natuurlijke dood 19 Forensisch geneeskundige en hulpverlener bij zedendelict 20

27 Dank voor uw aandacht Contact:

Strafrecht in de zorg / Preventie

Strafrecht in de zorg / Preventie Strafrecht in de zorg / Preventie 7 oktober 2013 Mr. Marcel Smit en mr. Tina Sandrk Onderwerpen Inleiding Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) Openbaar Ministerie (OM) Gegevensuitwisseling IGZ en OM

Nadere informatie

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID HANDREKNG CONVENANT STCHTNG SAMENWERKENDE RJNMOND ZEKENHUZEN / OPENBAAR MNSTERE / REGOPOLTE ROTTERDAM RJNMOND EN ZUD-HOLLAND-ZUD nhoud 3 Voorwoord 05. Medisch beroepsgeheim (schema) binnenzijde kaft. Medisch

Nadere informatie

Handreiking. Openbaar Ministerie /

Handreiking. Openbaar Ministerie / Handreiking CONVENANT Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen / Openbaar Ministerie / LANDELIJKE POLITIE EENHEID ROTTERDAM Wie Zelfstandig en afgeleid verschoningsgerechtigden I Medisch beroepsgeheim

Nadere informatie

Het medisch beroepsgeheim

Het medisch beroepsgeheim Het medisch beroepsgeheim mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG s.nouwt@fed.knmg.nl Agenda Inhoud medisch beroepsgeheim Belang Uitzonderingen Maatschappelijke druk Vragen? 2 Medisch Beroepsgeheim

Nadere informatie

Uitspraak Hoge Raad. met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis

Uitspraak Hoge Raad. met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis Uitspraak Hoge Raad met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis Hoge Raad In het voorjaar van 2018 heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, zich bezig gehouden met de vraag

Nadere informatie

Beroepsgeheim & Veilige Zorg

Beroepsgeheim & Veilige Zorg Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convant Beroepsgeheim & Veilige Zorg de partij: Rode Kruis Ziekhuis / Knemergastziekhuis / Spaarne Ziekhuis / Parnassia Bavo Groep, GGZinGeest,

Nadere informatie

Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan?

Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan? Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan? Dilemma s rond het beroepsgeheim 28 februari 2013 Mw. Mr. Dr. Nicole de Bijl Stafjurist Laurentius Ziekenhuis Roermond Te bespreken 1. Juridische uitgangspunten beroepsgeheim

Nadere informatie

IFMS/ Individueel Functioneren Regiebehandelaar. IFMS-impactmiddag 27 september 2018

IFMS/ Individueel Functioneren Regiebehandelaar. IFMS-impactmiddag 27 september 2018 IFMS-impactmiddag 27 september 2018 Achtergrond Jeroen Kreuger Groningen Hoorn Den Haag Rotterdam Zwolle Rotterdam Nijmegen Gymnasium Psychiatrische verpleegkunde Bedrijfssociologie & bedrijfskunde Organisatieadviseur

Nadere informatie

IFMS / Individueel Functioneren Regiebehandelaar

IFMS / Individueel Functioneren Regiebehandelaar IFMS / Individueel Functioneren Regiebehandelaar IFMS-impactmiddag 15 november 2018 Achtergrond Jeroen Kreuger Groningen Hoorn Den Haag Rotterdam Zwolle Rotterdam Nijmegen Gymnasium Psychiatrische verpleegkunde

Nadere informatie

Convenant. Beroepsgeheim & Veilige Zorg

Convenant. Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg de partijen: Rode Kruis Ziekenhuis / Kennemergastziekenhuis / Spaarne Ziekenhuis / Parnassia

Nadere informatie

KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie

KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG s.nouwt@fed.knmg.nl KNMG Handreiking Artsen Beroepsgeheim en Social en Media politie/justitie Inhoud

Nadere informatie

Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie?

Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie? Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie? Symposium Filosofie van Herstel 23 januari 2013, Leiden Aanrader! 2 Rivierduinen een lokale GGZ instelling met 5 subregionale centra Herstel medewerker

Nadere informatie

Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG. 23 april

Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG. 23 april Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG 23 april 2013 1 23 april 2013 2 Eed van Hippocrates Wat ik ook bij de behandeling, of ook buiten de praktijk, over het leven van

Nadere informatie

Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? 1

Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? 1 V&VN i.s.m. NU 91 Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden i.s.m. Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie

Nadere informatie

Verkorte inhoudsopgave

Verkorte inhoudsopgave Verkorte inhoudsopgave 1 GEZONDHEIDSSTRAFRECHT, DEFINITIE EN AFBAKENING 1 1.1 Definitie en afbakening 1 1.2 Indeling 1 2 ALGEMENEGEZONDHEIDSRECHTELIJKEREGELINGENEN STRAFRECHT 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Debat Kiezen voor kinderen 26 september 2013 De Balie wie ben ik en waarom sta ik hier? Annet Kramer Landelijk parket, cluster kinderporno en

Nadere informatie

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident.

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. GGD-arts versus arts bij de GGD In plaats van GGD-arts wordt ook wel gezegd: de dienstdoende arts van de GGD de piketarts GGD de politie-arts

Nadere informatie

Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging. Gezond, veilig en met plezier werken SSFH staat voor je klaar

Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging. Gezond, veilig en met plezier werken SSFH staat voor je klaar Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging Gezond, veilig en met plezier werken SSFH staat voor je klaar www.ssfh.nl Inleiding In de huisartsenzorg is, net als verder in de samenleving, sprake van

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

Handreiking ethische dilemma s in de zorg voor asielzoekers

Handreiking ethische dilemma s in de zorg voor asielzoekers Handreiking ethische dilemma s in de zorg voor asielzoekers Verantwoording van het onderzoek en Toelichting op de handreiking Literatuurstudie Ethiek en gezondheidszorg voor kwetsbare groepen en asielzoekers

Nadere informatie

Beïnvloeden van gangbare werkwijzen

Beïnvloeden van gangbare werkwijzen Beïnvloeden van gangbare werkwijzen Eugen Oetringer e.oetringer@zorgdenkers.com eugen@comdys.com Jan Huurman janhuurman@huurman-consult.eu Alexandra Willems Alexandra_willems@icloud.com Juni 2016 Delen

Nadere informatie

College van Procureurs-Generaal

College van Procureurs-Generaal Openbaar Ministerie College van Procureurs-Generaal Voorzitter Postbus 20305 2500 EH Den Haag Ministerie van Veiligheid en Justitie t.a.v. mw A.G. van ED Postbus 20301 2500 EH S GRAVENHAGE Prins Clauslaan

Nadere informatie

de rol van de forensisch arts

de rol van de forensisch arts de rol van de forensisch arts 16-02-2012 Arts en Strafrecht Peter Paul Bender forensisch arts KNMG Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond bender@farr.nl programma: - de forensisch arts - arts en strafrecht

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Dure Geneesmiddelen. Nieuwe Ecosystemen. Sjoerd de Blok (voorzitter RvB) Pieter Boermans (ziekenhuisapotheker) MC IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad

Dure Geneesmiddelen. Nieuwe Ecosystemen. Sjoerd de Blok (voorzitter RvB) Pieter Boermans (ziekenhuisapotheker) MC IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad Dure Geneesmiddelen Nieuwe Ecosystemen Sjoerd de Blok (voorzitter RvB) Pieter Boermans (ziekenhuisapotheker) MC IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad Houten, 11 oktober 2018 Hippocrates (moet alles wat kan?)

Nadere informatie

Volledige inhoudsopgave

Volledige inhoudsopgave Volledige inhoudsopgave AFKORTINGENLIJST xi 1 GEZONDHEIDSSTRAFRECHT, DEFINITIE EN AFBAKENING 1 1.1 Definitie en afbakening 1 1.2 Indeling 1 2 ALGEMENE GEZONDHEIDSRECHTELIJKE REGELINGEN EN STRAFRECHT 5

Nadere informatie

6. BEROEPSGEHEIM EN VERSCHONINGSRECHT.

6. BEROEPSGEHEIM EN VERSCHONINGSRECHT. 6. BEROEPSGEHEIM EN VERSCHONINGSRECHT. In dit hoofdstuk zal aandacht besteed worden aan de vraag in welk opzicht het beroepsgeheim een rol kan spelen bij de aanpak van ernstige (seksuele) mishandeling.

Nadere informatie

HUMAN RIGHTS. Alternative Approaches?

HUMAN RIGHTS. Alternative Approaches? HUMAN RIGHTS Alternative Approaches? Utrecht, 3 april 2008 Peter van Krieken Toegang tot het loket Artseneed - artsenleed Samenleving v. individu 1ste generatie v. 2e generatie rechten China EVRM General

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Colofon Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG),

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26863 24 december 2012 Aanwijzing feitenonderzoek / strafrechtelijk onderzoek en vervolging in medische zaken Categorie

Nadere informatie

De toekomst van kwaliteitsbeleid in de ggz

De toekomst van kwaliteitsbeleid in de ggz De toekomst van kwaliteitsbeleid in de ggz Jeroen Muller Voorzitter RvB Arkin, Voorzitter bestuur Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz, Voorzitter P3NL De afgelopen 10 jaar 2005 Invoering marktwerking in

Nadere informatie

LET OP: dit is een onbeheerde kopie; de inhoud kan gewijzigd zijn.

LET OP: dit is een onbeheerde kopie; de inhoud kan gewijzigd zijn. Doel Achtergrondinformatie over het beroepsgeheim, de meldcode en zwijgplicht behorende bij de documenten over kindermishandeling, huiselijk geweld en. Reikwijdte MGG Functionaris medisch specialist verpleegkundige

Nadere informatie

Handreiking politie en justitie

Handreiking politie en justitie Handreiking politie en justitie NVZ vereniging van ziekenhuizen Publicatienummer 4-2004-002 Voorwoord Steeds vaker wordt de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) benaderd door leden met vragen over welke

Nadere informatie

Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte

Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte Anouk Beerts Februari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Het wettelijk kader

Nadere informatie

Geheimhouding van medische gegevens

Geheimhouding van medische gegevens Geheimhouding van medische gegevens Dit informatieblad is bestemd voor de verantwoordelijke, dat is degene die voor eigen doeleinden persoonsgegevens van anderen gebruikt. DIT INFORMATIEBLAD GAAT IN OP

Nadere informatie

Sturen op kosten Patiënt, professional of politiek? Erik Buskens Hoogleraar Medical Technology Assessment Universitair Medisch Centrum Groningen

Sturen op kosten Patiënt, professional of politiek? Erik Buskens Hoogleraar Medical Technology Assessment Universitair Medisch Centrum Groningen Sturen op kosten Patiënt, professional of politiek? Erik Buskens Hoogleraar Medical Technology Assessment Universitair Medisch Centrum Groningen Open deuren? Primum non nocere In dubio abstine Open deuren?

Nadere informatie

Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013. Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis

Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013. Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013 Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis Samenwerking politie en justitie Convenant gegevensuitwisseling

Nadere informatie

KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE. Inleiding 2. I Beroepsgeheim: algemeen

KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE. Inleiding 2. I Beroepsgeheim: algemeen KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE Inleiding 2 I Beroepsgeheim: algemeen 1. Beroepsgeheim: zwijgplicht en verschoningsrecht 4 2. Verschoningsrecht 7 3. Afgeleid beroepsgeheim 7 4. Beroepsgeheim

Nadere informatie

Jelgersma lezing 11 oktober 2016

Jelgersma lezing 11 oktober 2016 Jelgersma lezing 11 oktober 2016 het medisch beroepsgeheim R. H. Zuijderhoudt, gezondheidsjurist en psychiater/ psychotherapeut niet praktizerend Belangen? Niets in het kader van CGR maar: Centraal Tuchtcollege

Nadere informatie

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013.

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Samenwerking met de politie Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Inleiding Samenwerking waarom? Samenwerking hoe? Knelpunten: Informatie uitwisseling,

Nadere informatie

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Informatie folder Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Pagina 2 van 16 Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Landelijke versie,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2012 Nr. 170 BRIEF

Nadere informatie

Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes!

Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes! Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes! Er was eens. Een kort verhaal door R.P. Wijne, 28 maart 2014 1 een patiënt 2 Medisch beroepsgeheim Hulpverleners hebben een beroepsgeheim: Art. 7:457 BW Art.

Nadere informatie

Doelmatige zorg is. verantwoorde medische zorg. Doelmatige zorg is. verantwoorde medische zorg. R.J. Van der Gaag. 15 mei, Maastricht 1

Doelmatige zorg is. verantwoorde medische zorg. Doelmatige zorg is. verantwoorde medische zorg. R.J. Van der Gaag. 15 mei, Maastricht 1 Doelmatige zorg is verantwoorde medische zorg Doelmatige zorg is verantwoorde medische zorg R.J. Van der Gaag 15 mei, Maastricht 1 OORZON CanBetter 15 mei, Maastricht 2 Focus op algemene competenties Thema

Nadere informatie

MOS 10)MW. f Qumn ^ ^^ Ofl^o. ww ', RPo MB. 4wdo00owdBffiwDo. Ra A.

MOS 10)MW. f Qumn ^ ^^ Ofl^o. ww  ', RPo MB. 4wdo00owdBffiwDo. Ra A. 10)MW Wo n MOS OntwM@Ung ww d@ dwljh Od@@21 @ f Qumn ^ ^^ Ofl^o 4wdo00owdBffiwDo bij Ondon @ @n b @W ', RPo MB Justitie Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum '.l Ra 11.218-A Tabel 1: Wijze

Nadere informatie

Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing?

Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing? Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing? Masterscriptie Gezondheidsrecht Julie-Anne Prick 5978491 Juni 2013 Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing?

Nadere informatie

Informatieprotocol OM-IGZ

Informatieprotocol OM-IGZ Informatieprotocol OM-IGZ 1. Bestuursrechtelijk handhavingsbeleid De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is verantwoordelijk voor de bestuursrechtelijke handhaving van wetgeving op het gebied van zorgverlening

Nadere informatie

U moet terechtstaan. Inhoud

U moet terechtstaan. Inhoud U moet terechtstaan Inhoud Deze brochure 3 Dagvaarding 3 Bezwaarschrift 3 Rechtsbijstand 4 Slachtoffer 4 Inzage in uw dossier 4 Getuigen en deskundigen 5 Uitstel 5 Aanwezigheid op de terechtzitting 6 Verstek

Nadere informatie

Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek.

Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek. Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek Maart 2013 Vastgesteld door de algemene raad op 4 maart 2013 1 Voorwoord

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie

Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van artsenfederatie KNMG Herziene versie februari 2012, Utrecht De artsenfederatie KNMG vertegenwoordigt ruim 53.000 artsen en studenten geneeskunde.

Nadere informatie

Voltooid leven, of voltooide geneeskunde?

Voltooid leven, of voltooide geneeskunde? @wilcoachterberg Voltooid leven, of voltooide geneeskunde? Vita Valley, Ede Prof Dr Wilco Achterberg, SO en 1 ste geneeskundige Topaz Hoogleraar ouderengeneeskunde, LUMC PUBLIC HEALTH EN EERSTELIJNS GENEESKUNDE

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Medische aansprakelijkheid en de gevolgen. Mieke van den Bergh jurist 18 april 2016

Medische aansprakelijkheid en de gevolgen. Mieke van den Bergh jurist 18 april 2016 Medische aansprakelijkheid en de gevolgen Mieke van den Bergh jurist 18 april 2016 2 3 Wetten Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), Wet op de Beroepen Individuele beroepen in Gezondheidszorg,

Nadere informatie

Jurisprudentieregister

Jurisprudentieregister Jurisprudentieregister De uitspraken van het gerechtshof en de rechtbank zijn, tenzij anders vermeld, niet gepubliceerd. Om controle van deze ongepubliceerde rechtspraak mogelijk te maken zijn telkens

Nadere informatie

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Waarom een meldcode? De Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor professionals en instellingen bij

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Colofon Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG),

Nadere informatie

Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag

Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag RAPPORT Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag Een onderzoek naar een afwijzing van het Openbaar Ministerie in Den Haag om kosten na vrijspraak te vergoeden. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

Medisch beroepsgeheim en verschoningsrecht in de gehandicaptenzorg

Medisch beroepsgeheim en verschoningsrecht in de gehandicaptenzorg Medisch beroepsgeheim en verschoningsrecht in de gehandicaptenzorg Medisch beroepsgeheim en verschoningsrecht in de gehandicaptenzorg Inhoud Voorwoord 3 1 Medisch beroepsgeheim 5 1.1 Uitgangspunt medisch

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 141 Besluit van 6 maart 2002, houdende vaststelling van regels met betrekking tot de commissies, bedoeld in artikel 19 van de Wet toetsing levensbeëindiging

Nadere informatie

Archief Ministerie van Justitie

Archief Ministerie van Justitie 2.09.01 Archief Ministerie van Justitie Bezoldigingsregisters Rijksveldwachters, inv.nrs. 5445 t/m 5451, periode (1862)1867-1876 De periode 1867-1876 betreft standplaatsen in geheel Nederland. De periode

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Sjaak Nouwt Beleidsadviseur gezondheidsrecht KNMG Bram Verwoert Senior adviseur opsporingsdeskundigheid

Nadere informatie

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksopzet

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksopzet SAMENVATTING Achtergrond De laatste jaren is er een toenemende aandacht van de overheid voor de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld. Het kabinet heeft in 2007 het actieplan Kinderen Veilig Thuis

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 27. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/77

Nieuwsbrief NRGD. Editie 27. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/77 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 27 VULLING REGISTER VORDERT GESTAAG! / 2 NOVEMBER 2011 In deze editie: De vulling van het register

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/226 2 Feiten Verzoekers hebben bij de politie aangifte gedaan jegens

Nadere informatie

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Jaar: 2008 Nummer: 44 Besluit: B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Burgemeester en wethouders van Helmond; Besluit Vast te stellen de Beleidsregel

Nadere informatie

Jeugd, Gezin en Zeden

Jeugd, Gezin en Zeden Jeugd, Gezin en Zeden Presentatie LOCK Wie ben ik? 30 september 2015 Landelijk Officier van Justitie HG en Zeden Vergroten van veiligheid en veerkracht Veiligheid voorop Voorkomen verdere beschadiging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2015 Nr. 113 BRIEF

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Over de Raad voor de Kinderbescherming Justitie Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Als opvoeden een probleem is Soms kunnen ouders hun kind (tijdelijk)

Nadere informatie

secundaire preventie kindermishandeling

secundaire preventie kindermishandeling Bijlage 2 Meldcodes van VWS/NIZW 1 en KNMG De samenvattingen van de meldcode kindermishandeling van VWS/NIZW en van de KNMG zijn beide in deze bijlage afgedrukt. In beide meldcodes worden de stappen van

Nadere informatie

Aangifte doen? Zo doe je het goed en veilig.

Aangifte doen? Zo doe je het goed en veilig. Aangifte doen? Zo doe je het goed en veilig. Stappenplan aangifte doen voor medewerkers in de zorg Inleiding Het is belangrijk dat binnen een zorginstelling bij strafbare feiten altijd aangifte wordt gedaan

Nadere informatie

Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam. Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S

Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam. Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S Boeven in het ziekenhuis Politie in het ziekenhuis Zorg vs. Opsporing Gouden uur

Nadere informatie

Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen)

Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen) Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen) Aanvulling op convenant SRZ / het Openbaar Ministerie / de Politie Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid d.d. 19 februari

Nadere informatie

Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling

Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling 23-06-2016 Topzorg voor ouderen Mw. M.E. van Houten, klinisch geriater Introductie Het begrip ouderenmishandeling is breed en kent vele

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Taskforce TBS Den Haag, december 2012

Onderzoeksrapport Taskforce TBS Den Haag, december 2012 Onderzoeksrapport TaskforceTBS2012 DenHaag,december2012 TaskforceTBS: dhr.mr.r.g.a.beaujean,stafbureaulovs mw.mr.k.bruil,gerechtshofarnhem mw.mr.c.a.m.eijgenraam,arrondissementsparket sgravenhage dhr.mr.a.m.vangorp,rechtbankarnhem

Nadere informatie

Stelling 1 De cliënt is eigenaar van zijn eigen ondersteuningsplan

Stelling 1 De cliënt is eigenaar van zijn eigen ondersteuningsplan Stelling 1 De cliënt is eigenaar van zijn eigen ondersteuningsplan Niet waar Eigendom is het meest omvattende recht dat iemand op een zaak kan hebben. Een eigenaar kan alles met zijn eigendom doen, tenzij

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving α Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag An de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Convenant Gegevensuitwisseling Zorginstellingen Politie Openbaar Ministerie

Convenant Gegevensuitwisseling Zorginstellingen Politie Openbaar Ministerie Convenant Gegevensuitwisseling Zorginstellingen Politie Openbaar Ministerie Almere 3 november 2004 Convenant gegevensuitwisseling zorginstellingen en politie en openbaar ministerie Doel Het stroomlijnen

Nadere informatie

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE Inspectie Openbare Orde en Veiligheid Deelrapportage MAASMEISJE Mei 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Het deelonderzoek 4 2.1 Doelstelling deelonderzoek Inspectie OOV 4 2.2 Vigerend beleid 4 3. Bevindingen

Nadere informatie

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor objectieve waarheidsvinding

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor objectieve waarheidsvinding Rijksrecherche Rijksrecherche Voor objectieve waarheidsvinding Dagelijkse realiteit De Rijksrecherche stelt een onderzoek in. Het is misschien wel de meest gebruikte zin in openbare nieuwsberichten over

Nadere informatie

Logopedie en Kindermishandeling. Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan

Logopedie en Kindermishandeling. Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan Logopedie en Kindermishandeling Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) Juni 2009 Inleiding Omgaan met (vermoedens van) kindermishandeling

Nadere informatie

Aanwijzing. Slachtofferzorg. Parket Curaçao

Aanwijzing. Slachtofferzorg. Parket Curaçao Aanwijzing Slachtofferzorg Parket Curaçao Samenvatting Deze aanwijzing stelt regels betreffende de bejegening van slachtoffers van misdrijven, zoals zeden, geweld- en verkeersmisdrijven. Daarbij worden

Nadere informatie

H E T BEROEPSGEHEIM REVISITED

H E T BEROEPSGEHEIM REVISITED H E T BEROEPSGEHEIM REVISITED 86 juni 2016 the Een ziekenhuis maakt bezwaar tegen het bevel van de RC tot inbeslagneming van medische gegevens. Het beklag wordt gehonoreerd. Toestemming van de patiënt

Nadere informatie

Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg?

Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg? Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg? Spanning tussen recht en praktijk September 2015 Zware kritiek op inperking medisch beroepsgeheim, kopte Trouw afgelopen zomer. 1 De ministeries van

Nadere informatie

Datum 25 april 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de positie van kwetsbare verdachten in het strafproces

Datum 25 april 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de positie van kwetsbare verdachten in het strafproces 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamerd der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Handhavingsrisico s Omgaan met externe toezichthouders. 13 juni 2018

Handhavingsrisico s Omgaan met externe toezichthouders. 13 juni 2018 Handhavingsrisico s Omgaan met externe toezichthouders 13 juni 2018 1 Code Pensioenfondsen Vertrouwen van de belanghebbenden in het bijzonder en de maatschappij in het algemeen in het goed beheren van

Nadere informatie

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling:

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling: 1-2-3 Aangiftewijzer Geweld, bedreiging en belediging tegen de gerechtsdeurwaarder Soms heeft de gerechtsdeurwaarder te maken met agressie en geweld. Helaas worden strafbare feiten niet altijd en automatisch

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5. Lijst van gebruikte afkortingen / 13. Het materiële strafrecht. 1. Inleiding / 17

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5. Lijst van gebruikte afkortingen / 13. Het materiële strafrecht. 1. Inleiding / 17 Inhoudsopgave Voorwoord / 5 Lijst van gebruikte afkortingen / 13 Deel I Het materiële strafrecht 1. Inleiding / 17 2. Straffen / 19 2.1 Hoofdstraffen ex artikel 9 Sr / 19 2.2 Bijkomende straffen / 20 3.

Nadere informatie

disclosure Geen belangenverstrengeling

disclosure Geen belangenverstrengeling disclosure Geen belangenverstrengeling Veilig Thuis Zuid Limburg PAOG 22 mei 2018 Agine Bernhard Willie Govaerts Vertrouwensartsen Veilig Thuis Zuid Limburg Inhoud Aan de hand van de praktijk bespreken

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377 ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 15-04-2011 Datum publicatie 15-04-2011 Zaaknummer 19.605555-10 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Eerste

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR GEWELD IN DE PSYCHIATRIE

ONDERZOEK NAAR GEWELD IN DE PSYCHIATRIE ONDERZOEK NAAR GEWELD IN DE PSYCHIATRIE FACTSHEET 1: OMVANG, AARD & GEVOLGEN VAN GEWELDSINCIDENTEN De Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar geweld in de psychiatrie. Aan hulpverleners werkzaam

Nadere informatie

Recht en bijstand bij juridische procedures

Recht en bijstand bij juridische procedures Recht en bijstand bij juridische procedures In deze folder leest u meer 0900-0101 (lokaal tarief) over de juridische bijstand door Slachtofferhulp Nederland en de rechten van slachtoffers. Een wirwar van

Nadere informatie

Kaas met gaten of gaten met kaas

Kaas met gaten of gaten met kaas Kaas met gaten of gaten met kaas Wat blijft nog over van het beroepsgeheim? Sofie Royer Instituut voor strafrecht 19 februari 2018 De Morgen De Standaard De Standaard Art. 458 Sw. Geneesheren, heelkundigen,

Nadere informatie

HANDREIKING BEROEPSGEHEIM. in het kader van de relatie. ziekenhuis politie

HANDREIKING BEROEPSGEHEIM. in het kader van de relatie. ziekenhuis politie HANDREIKING BEROEPSGEHEIM in het kader van de relatie ziekenhuis politie Informatie voor medewerkers van een ziekenhuis bij het 1 e contact met de politie mw. drs. E.J. Brouwer Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen-

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2. U moet terechtstaan

613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2. U moet terechtstaan 613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2 U moet terechtstaan 613093 binnenwerk terechtstaan 16-08-2006 10:08 Pagina 2 613093 binnenwerk terechtstaan 16-08-2006 10:08 Pagina 1 Inhoud Deze brochure

Nadere informatie

Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen) Aanvulling op convenant SRZ / het Openbaar Ministerie / de Politie Rott

Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen) Aanvulling op convenant SRZ / het Openbaar Ministerie / de Politie Rott Geweldsprotocol Functionarissen met publieke taak (Frontlinie functionarissen) Aanvulling op convenant SRZ / het Openbaar Ministerie / de Politie Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid d.d. 19 februari

Nadere informatie

Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige

Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige Rechtbank Tevens houdende verzoek tot aantekening in het gezagsregister (art. 1:252 Burgerlijk Wetboek) In te vullen door de griffie

Nadere informatie

Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie

Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie Inleiding; Tenminste 100.000 kinderen zijn jaarlijks het slachtoffer van kindermishandeling ( zoals verwaarlozing,

Nadere informatie