Welke ecologische maatregelen kan jezelf ondernemen in de tuin. Raevens Koen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke ecologische maatregelen kan jezelf ondernemen in de tuin. Raevens Koen"

Transcriptie

1 Welke ecologische maatregelen kan jezelf ondernemen in de tuin.

2 Wat betekent ecologie? In de juiste zin van het woord is ecologie de wetenschap die de relatie tussen de levende wezens en hun omgeving en tussen levende wezens onderling bestudeert.

3 Kan ik de ecologische waarde in mijn tuin verhogen? Zeer zeker. En zonder je persoonlijke verwachtingen daarvoor aan de kant te schuiven. De vormgeving hou je zelf in de hand. Je kan hierbij perfect de vormgeving van een formele tuin, romantische, enz. blijven behouden. Het is toepasbaar in de kleine stadstuin, gezinstuin, nutstuin, enz.

4 Ecologische siertuin versus klassieke tuin. Alles wat een mens onderneemt zowel op kleine als grote schaal heeft een impact en is vaak een degradatie ten aanzien van milieu, landschap en natuur. Door de juiste ecologische maatregelen te nemen kunnen we deze degradatie te niet doen. Door een ecologische siertuin lever je een bijdrage aan een schoner en gezonder milieu. We proberen hierbij bestrijdingsmiddelen en tuinafval te mijden en de diversiteit aan fauna en flora te vergroten.

5 Maatregelen ten behoeve van een Kies voor de juiste plant op de juiste plaats Neem de tijd en bestudeer je tuin. Ga de karakteristieken van de tuin na. Controleer de bodemsamenstelling, licht in de tuin, open of windluw, enz. Probeer de plantkeuze daarop af te stellen. Een goede plantkeuze zal je later minder zorgen geven. Weet hierbij dat de in het wild voorkomende, inheemse plantsoorten de meest duurzame keuze zijn. Cultuurvariëteiten kunnen uiteraard ook. Plant op eindafstand. Zo vermijd je snoei achteraf. ecologische tuin

6 Maatregelen ten behoeve van een Kies voor de juiste plant op de juiste plaats Voer een klein onderzoek uit. bekijk de wilde planten in de omgeving van je tuin. Biezen wijzen op een nat terrein. Brandnetel en zevenblad wijzen op een voedselrijke bodem Herderstasje en weegbree komen enkel voor op dicht geslempte bodems. Varkensgras komt op bodems met een slechte structuur voor. ecologische tuin

7 Maatregelen ten behoeve van een Tracht een gelaagde tuin te bekomen. Is een goede imitatie van de natuur. Bevordert de ecologie. Een gevarieerder plantenrijkdom bevordert een gevarieerder dierenleven. Vraagt minder onderhoud. Plantenresten kunnen desnoods ter plaatse composteren en werkt daardoor een betere grondstructuur in de hand. ecologische tuin

8 Maatregelen ten behoeve van een ecologische tuin Toepassingen die je kunnen helpen Gemengde hagen Bloemenranden Inzetten nuttige insecten: Gaasvliegkasten, Oorwormpotten, Insectenhotel, Bijenhotel. Vogels Vleermuizen Composteren

9 Gemengde hagen Waarom hagen? Geeft een bescherming voor nuttige insecten. Je bekomt er een veelvoud van. Vb: de predatoren van de pereblavlo wordt naar de haag gelokt waardoor bij een nieuw seizoen de nuttigen vrij vroeg in dit seizoen de pereblavlo kunnen bestrijden. Geeft een beschutting voor roofvogels, wezels, hermelijnen, vleermuizen, enz. waardoor er minder problemen zijn met woelratten, woelmuizen. Biedt een bescherming voor vogels,reptielen, enz. Gemengde hagen zijn een vaste baken waarop vleermuizen voor hun geolocatie een beroep doen. Is een verbindingsstrook voor al deze nuttigen zodat ze zich gemakkelijk en onbezorgd kunnen verplaatsen.

10 Gemengde hagen Waarom hagen? Is een voedselplaats voor nuttigen. vb.: Perenboom, bladeren, perebladvlo en meer dan 170 natuurlijke vijanden die zich voeden met de perebladvlo. De haag speelt hier een primaire voedselbron voor tal van insecten die niet zozeer in de teelt voorkomen. In tweede instantie zullen de nuttigen zich eveneens voeden met het plaaginsect. Gemengde hagen zijn tevens een bron van nectar en/of stuifmeel. Nectar bestaat uit suikers of koolhydraten en daardoor een brandstofbron voor nuttigen..hierdoor gaan de nuttige insecten sneller opzoek naar prooien. Stuifmeel bestaat uit eiwitten, suikers, vetten en water en is de eiwitbron voor levensnoodzakelijke processen. Deze zijn dikwijls noodzakelijk voor de aanmaak van eieren. De nuttigen zullen sterker de winter ingaan.

11 Gemengde hagen Waarom hagen? Gaas- en zweefvliegen zullen langer leven en voor meer nakomelingen zorgen. Nectar en stuifmeel zijn voor hen essentieel. Nectar en stuifmeel zijn een ideale alternatieve voedselbron voor tal van nuttigen nadat het hen ontbreekt aan prooien. Het is dus de kunst hen in de tuin te houden. Plant steeds een meter van dezelfde plant zodat de sterke groeiers de zwakken niet doen verdwijnen. Binnen fruitteelt mijd je planten uit de familie Rosaceae o.w.v. perevuur. Zorg voor een bloemboog van januari tot december.

12

13 bloemenstrook Heeft een gelijkaardige functie als de gemengde hagen. Bijen genieten er ook van. Belangrijk is de relatie tussen bloem en nuttigen. We proberen de nuttigen te lokken en niet de plaaginsecten.

14 bloemenstrook Deze stuifmeel- en nectarbron moet vrij toegankelijk zijn voor de insecten. Vooral voor de insecten met kleine monddelen en tong. Het moeten dus open en ondiepe bloemen zijn zoals veel schermbloemige (wilde peen) en composieten (gewoon duizendblad, kamille, magriet, korenbloem, enz.). Insecten met een lange tong zoals bijen, hommels en vlinders kunnen in buisvormige bloemen (hondsdraf, dovenetel) en vlinderbloemigen (klaver, lupine) terecht. De bloeiboog speelt ook hier een rol. Verschillende mengsels worden reeds op de markt aangeboden.

15 Nuttige geleedpotigen

16 Nuttige geleedpotigen In een onbehandelde boomgaard komen er meer dan 3300 verschillende soorten insecten, mijten en spinnen voor. Het overgrote deel zijn niet schadelijk voor de bomen. Het zijn ook geen nuttigen in de juiste zin van het woord. Ze zijn wel nuttig doordat ze de ruimte innemen die niet ten goede komen voor de schadelijken. Vaak zijn ze een voedselbron voor anderen.

17 Nuttige geleedpotigen Nuttigen eten deels of volledig hun prooien op of zuigen ze deels of volledig leeg. (predatoren) Dit kunnen zowel de volwassenen als larven zijn. Vb. een larve van een zweefvlieg heeft meer dan 400 luizen nodig om volwassen te worden. Vaak zijn het ook parasieten. Vb. larven van de sluipwesp en sluipvliegen. Deze hebben maar een gastheer nodig.

18 Nuttige geleedpotigen Schuilplaatsen Gemengde hagen en kruidenstroken bieden een natuurlijke schuilplaats. Er kunnen ook bijkomende maatregelen genomen worden om nuttige insecten te bevoordelen. Deze schuilplaatsen moeten zorgen voor een droog milieu. Daarom worden ze zo geplaatst zodat geen water kan indringen.

19 Oorwormen Zijn alleseters. Voeden zich het liefst met bladluizen, wol-, dop- en schildluizen, bladvlooien, insecteneieren, kleine rupsen en soms slakken. Ze kunnen dagelijks tot 90 bladluizen consumeren. Ze leggen eitjes af in de bodem. Strozakjes en opgerold karton zijn geliefde schuilplaatsen. Bij het uithangen van een schuilplaats, dient het potje te takken te raken.

20 gaasvliegen Zoeken in de herfst een geschikte overwinteringplaats. Een schuilplaats meet het best 30/30/30cm. Heeft aan een zijde een lamellenwand of een met gaatjes doorboorde wand. Deze wordt het best aan de windluwe zijde geplaatst. Gaasvliegen worden de kleur rood aangetrokken. De kasten vullen we met stro. Voeden zich met luizen, tripsen, spintmijten, witte vliegen, cicaden, eitjes en rupsen van nachtelijke vlinders. 1 larve eet tot 500 prooi-insecten op.

21 lieveheersbeestjes Zowel de larven als adulten voeden zich met bladluizen,. Daarnaast eten ze ook nog bladvlooien, keverlarven, mijten en zachte ongewervelden Een larve kan tot 800 bladluizen verorberen. (50 tot 100 per dag) In België komen ongeveer 60 soorten voor. Schuilen liefst van de grond weg bij verdorde bladeren, takken. Kasten: houten kastjes met tussenschotten of dichte vogelhuisjes met aan de onderkant een 4 tal gaten. Het huisje wordt gevuld met eikenbladeren.

22 roofgalmug Klein mugje (2mm/5mm). Bezit lange antennes Eet vooral bladluizen en spintmijten. Larven injecteren een giftige stof waardoor de prooi verlamt en voor verteert. Daarna wordt deze leeggezogen. 1 larve voedt zich met 100 prooien.

23 roofmijten Voeden zich vooral met spint-, weekhuid-, gal- en roestmijten en van onvolwassen stadia van witte vlieg en trips. Adulte wijfjes zijn het meest vraatzuchtig en eten tot 20 spint- of tripseitjes, 15 tripslarven of 15 adulten per dag. De determinatie van de verschillende soorten gebeurt via de haar inplanting. Sommige leggen eitjes

24 roofwantsen Adulten voeden zich vooral met stuifmeel van elzen. Nimfen zijn rovers op luizen, bladvlooien, spintmijten, rupsen, enz. Ze zijn redelijk mobiel en kunnen goed vliegen. Kunnen dus snel prooihaarden ontdekken.

25 sluipwesp Sluipwespen kunnen door bladluizen aangetaste planten de vrijgekomen geurstoffen door hun antennes waarnemen. De sluipwesp legt haar eitjes af in het adulte of nymfale stadia. De eiafleg duurt slechts een seconde.

26 zweefvlieg Larven eten tot 700 bladluizen tijdens zijn ontwikkeling. Larven grijpen de prooi vast met hun mondhaken, maken ze open en zuigen ze leeg waarna enkel de prooihuid overblijft. De larven zijn op de vooravond en snachts actief.

27 Andere nuttigen Vogels Roofvogels Vleermuizen Kleine roofdieren Tijgerslak

28 Andere nuttigen

29 vogels Heel wat vogels eten insecten en rupsen. Vb. mezen, roodborstje, winterkoninkje, zwaluw, enz. Om hygiënische redenen reinig je de kasten best jaarlijks. De nestkast opening en de ophanghoogte zijn soort specifiek. Het kastje voor het roodborstje en winterkoninkje hangt best op 1m in dicht struikgewas Tracht nestroof te voorkomen. Gebruik geen zitstokjes waarop grotere vogels kunnen zitten. Hang ze op een plaats waar katten, marters enz. moeilijk aankunnen. Zorg voor een ruim overstekend dak. Plaats de kasten niet in volle zon. Nestkasten worden liefst in de herfst opgehangen.

30 Vogels en bessen Ilex aquifolium: Allerlei vogels Berberis: Merels maar ook andere vogels. Meidoorn: Merels en mussen

31 Vogels en bessen Cotoneaster: Geliefd bij merels, lijsters en sommige vinken. Lonicera periclymenum (wilde kamperfoelie): Diverse vogels (ook bijen). Prunus avium (vogelkers) Diverse vogels

32 Vogels en bessen Hedera: Merels + goede nestplaats voor vogels Pyracantha (vuurdoorn): Lijsters zijn erop verzot. Bevat veel vitamine C. Sambucus nigra (zwarte vlier): Diverse vogels

33 Vogels en bessen Symphoricarpus (sneeuwbes): Merels nadat andere bessen op zijn. Sorbus aucuparie (lijsterbes): Lijsters zijn erop verzot. Viburnumsoorten (sneeuwbal): Diverse vogels

34 torenvalk Kunnen tot 1500 prooien per jaar verorberen. Ongeveer 85% van hun prooien zijn kleine knaagdieren (veld- en woelmuizen, spitsmuizen en mollen) Jaagt van op een zitstang, straatverlichting enz. Vliegt ter plaatse biddend. Zitstang 4-5m hoog. Kast half open voorzien van 5cm dik zaagsel, turf,aardkluitjes, stro en oud duivenmest.

35

36 buizerd Is een broedvogel. Vraagt veel zitstangen. Volwassen exemplaren zijn standvast. Is een zware en onhandige vogel, daardoor jaagt hij op gemakkelijk vaak zieke prooien. Nestkorven bestaan uit gevlochten wilgetakken minimum 50 cm doormeter. Deze worden op 8-10 m boven in de top van de bomen geplaatst.

37 sperwer Familie van de havik. Snelle behendige kleine roofvogel met korte vleugels en een lange staart. (30 cm) Plukt samen met de slechtvalk vogels uit de lucht. Heeft opvallende gele irissen en heeft op zijn borst fijn gestreepte banden. Bouwt jaarlijks hoog in de bomen een nest. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine vogels. Leeft in bossen en op open terreinen. De sperwer maakt het zogenaamde zeemeeuw geluid pieee, pieee, pieee, pieee, pieee.

38

39 uilen Hoofdzakelijk bestaat zijn voeding uit kleine knaagdieren. Een steenuil eet ook nog kevers, regenwormen, vlinders en hun rupsen. Binnen de fruitteelt is hij dus het meest gewenst. Steenuilen zijn tijdens de schemering en s nachts actief. Hij zoekt holtes als nestplaats in bomen op. (knotwilgen)

40

41 vleermuizen In België komen regelmatig 17 soorten voor. Enige vliegend zoogdier. Insecteneter. Verdelgt 15 kg per seizoen. Eten vooral nachtprooien (nachtvlinders) Werken via echolocatie. Zijn trouw aan hun verblijfplaatsen. Leven lang 7-10 jaar. Sommige worden zelfs jaar. Hebben ook een sterk gehoor. Kunnen het trillen van vleugels tijdens de paring van fruitmotten horen. Produceren ultrasone geluiden (tot 110 decibel = opstijgende straaljager) De nachtvlinders kunnen dit ook horen en laten zich vaak vallen in het lange gras. Ze zijn eveneens behaard zodat de vleermuien hen moeilijker vinden Beste vleermuis ter bestrijding van motten in de fruitteelt = langoorvleermuis. Deze produceert een zwakker geluid en kan zo dichter bij zijn prooi geraken.

42

43 Kleine roofdieren Hieronder wordt verstaan: marterachtigen (wezels, hermelijn, bunzing, steenboommarters, das) hondachtigen (hond, vos) en katachtigen. Fret = gedomesticeerde bunzing Voeden zich met kleine knaagdieren en kunnen deze populaties onderdrukken. Marterachtigen gaan voortdurend op jacht. Specialisten zijn de wezel en hermelijn.

44 marterachtigen Wezel: Zeer smal, van neus tot staartpunt 27cm. Weegt 60 gr maximaal. Heeft een roestbruine vacht en een witte borst. Maakt een blaffend geluid Vooral in landschappen met houtwallen en ruigte

45 marterachtigen Hermelijn: Hebben een zwarte staartpunt. Krijgt in de wintermaanden een sneeuwwitte vacht Tot 40cm en 300gr. Een bosrand met houtwal in de nabijheid van water of drassige gronden. Uitstekende klimmer en jaagt tot in het water. Jaagt op muizen, ratten (muskusrat), konijnen en is verzot op eieren.

46 marterachtigen Bunzing: Donkerbruine vacht met lichte vlekken. Heeft een typisch oogmasker. Tot 60 cm. Leeft in landbouwgebieden met houtwallen en heggen. Eet vooral muizen en ratten. Komt voor in schuren en stallen

47 marterachtigen Marter: Je boom- en steenmarters. Heeft een dikke pluimstaart. Leeft dichter bij de mens. Wordt 75cm en max. 2kg. Komt voor in schuren en zolders. In een heuvelachtig landschap Eet voornamelijk eieren van kippen en duiven.

48 bunzing wezel (muishond) marter hermelijn

49

50

51 composteren

52 compost Bestaat uit plantaardige resten van groenten, fruit, grasmaaisel, bladeren, takjes, hakselhout die door allerlei microorganismen zijn omgevormd tot humus. Het is een product dat een hoog gehalte heeft aan organische stof. Het is een bodemverbeteraar en geen meststof.

53 compost Organisch materiaal brengt meer structuur in de bodem. Deze structuur is nodig om voldoende zuurstof en water op te slaan. Planten vinden gemakkelijker deze elementen waardoor ze beter de bodem kunnen binnendringen. Een stabiele structuur verhindert dat de bodemdeeltjes loskomen er is minder kans op erosie.

54

55 composteren Een ideale bodem heeft een kruimelstructuur. Humus speelt een belangrijke rol tot het vormen van deze kruimelstructuur. Humus heeft een donkere kleur en doet de bodem sneller opwarmen.

56 Hoe composteren Doe je best op een braakliggende grond. Vermijd betonnen vloeren. De eerste laag wordt een strooilaag. Deze bestaat uit grof materiaal (takjes, stro, enz.). Voor de tweede laag gebruik je een activator. Deze bevat alle microorganismen en bodemdiertjes die het plantaardig materiaal omzetten naar compost. (ideaal is een laag goed verteerde compost). De derde laag is het groenafval. Eventueel meng je af en toe afgerijpte compost tussen het nieuw te composteren materiaal. Zorg steeds voor zuurstof aanvoer. De aërobe bacteriën zorgen voor de compostering, zoniet nemen de anaërobe bacteriën het werk over met een rotte eiergeur als gevolg. Blijf 5m van een gracht vandaan

57 Hoe composteren Eens de compostbak vol laat je hem rusten en start je best een tweede. In een grote composthoop loopt de temperatuur gemakkelijk op tot C. Op dat moment verloopt het composteringsproces het snelst en worden de onkruidzaden en ziektekiemen gedood. In een compostvat blijft de temperatuur meestal 10 C hoger dan de omgevingstemperatuur. Na het leeghalen van het vat is het beter dit nog eens gewoon op te zettn zodat de temperatuur daarna kan stijgen tot C. hou deze temperatuur enkele dagen aan. Na enkele maanden keer je even de compost. Hierbij breng je verse zuurstof in en maak je de hoop los.

58

59

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt.

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt. Thema: Bestaat vrede? Vak: Ruimte, aarde en milieu De ecologische kringloop De voedselkringloop Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De kringloop in de natuur Doel: Na deze opdracht weet je wat een

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

Keuzedeel: De levende tuin. 6: fauna

Keuzedeel: De levende tuin. 6: fauna Keuzedeel: De levende tuin 6: fauna Doelen 1. Je bewust maken hoeveel leven groen in een tuin of woonomgeving kan ondersteunen. 2. Je bewust maken wat alle voordelen van groen in een tuin of woonomgeving.

Nadere informatie

INSECTEN. werkboekje

INSECTEN. werkboekje INSECTEN werkboekje 20 maart 2009 Dag lieve kleine vlinder Waar vlieg je toch naartoe? Breng jij misschien de eitjes weg, ben jij nu al moe? Jouw eitjes worden rupsjes. die groeien heel erg vlug. ook krijgen

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Hoe bladluisplagen voorkomen

Hoe bladluisplagen voorkomen Hoe bladluisplagen voorkomen Een teveel aan bladluizen = een tekort aan bladluiseters. Beter voorkomen dan genezen. En ja, bladluizen voorkomen is mogelijk en het is zelfs niet eens moeilijk: Maak je tuin

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Biodiversiteit en netwerken

Biodiversiteit en netwerken Basiscursus Ecologische Moestuin Biodiversiteit en netwerken Ecologisch tuinieren is 1. Niet destructief, maar constructief tuinieren; 2. Netwerken bevorderen 1. Destructief boeren/tuinieren Pesticiden

Nadere informatie

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Inhoudsopgave: - Waarom bloemrijke akkerranden? - Verschillende randen voor verschillende doelen. - Natuurlijke

Nadere informatie

EIKENPROCESSIERUPS EN BIODIVERSITEIT. Hellingman Onderzoek en Advies BV

EIKENPROCESSIERUPS EN BIODIVERSITEIT. Hellingman Onderzoek en Advies BV EIKENPROCESSIERUPS EN BIODIVERSITEIT In alle fases van ontwikkeling hebben eikenprocessierupsen natuurlijke vijanden Paring Eitjes overwinteren Rupsen uit in april 2 de stadium 3 de stadium - begin brandharen

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Wezels en marterachtigen

Wezels en marterachtigen 7 Kleine roofdieren Verschillende kleine roofdieren kunnen nuttig zijn in de bestrijding van kleine knaagdieren. Denken we aan de marterachtigen (muiswezel, hermelijn, steenmarter, boommarter, bunzing

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

Afwijkingen bestrijden

Afwijkingen bestrijden Afwijkingen bestrijden De ziekte- of schadeveroorzaker is al aanwezig en je bent tot de conclusie gekomen dat er bestreden moet worden. Welke methode ga je dan hanteren? Er zijn verschillende methoden

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN BIO? DA S LOGISCH! INTROLES VOOR DE 2 e GRAAD 1 LESUUR WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN 2 BIO? DA S LOGISCH? - WERKBLADEN VIDEO: GEERT HOSTE Wat is biologische voeding? Schrijf zoveel mogelijk termen op die

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was een mooie dag, meestal zonnig en soms bewolkt. Er stond wel een stevige wind, maar al met al was het een dag waarop

Nadere informatie

DE MARTERACHTIGEN DE BOOMMARTER

DE MARTERACHTIGEN DE BOOMMARTER DE MARTERACHTIGEN DE BOOMMARTER (Martes martes) De boommarter lijkt goed op de steenmarter. De totale lengte van de ram ligt tussen de 75 en 80 cm. De moer is wat kleiner. Heeft ongeveer dezelfde bruine

Nadere informatie

www.natuurindewijk.nl

www.natuurindewijk.nl OPHANG- EN PLAATSINGSINSTRUCTIE Gefeliciteerd met Uw nestkast verblijfkast bijenhotel! Fijn dat U mee wilt werken aan het project. In de stad zijn er voor gebouw bewonende dieren steeds minder mogelijkheden

Nadere informatie

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8.

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders in Nederland 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2017

natuurboekje van zomer 2017 natuurboekje van zomer 2017 HOI! HÉ, KIJK, IS DAT EEN WESP? Hij schiet van links naar rechts, omhoog, omlaag. Soms hangt hij stil in de lucht, als een helikopter. Maar vliegt een wesp op die manier? Nee!

Nadere informatie

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Built By Brekel T.a.v. Dhr. G. van den Brekel Sweelinckplein

Nadere informatie

Informatieles Vleermuizen

Informatieles Vleermuizen Informatieles Vleermuizen De les is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er komen verschillende facetten over het leven van de vleermuis

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei TRIPSSCHADE DETAIL VOLWASSEN TRIPS een biologisch geproduceerd insecticide met een unieke werkingswijze doodt de schadelijke insecten snel en zeker

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Biologische bestrijding in bloembolgewassen

Biologische bestrijding in bloembolgewassen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bollen, Bomen & Fruit Biologische bestrijding in bloembolgewassen Cor Conijn Onderzoeker insecten en aaltjes Bloembollen Biologische bestrijding in bloembolgewassen Detectie,

Nadere informatie

2. Biotoop ( habitat = de natuurlijke woonomgeving ) is ideaal met de volgende kenmerken:

2. Biotoop ( habitat = de natuurlijke woonomgeving ) is ideaal met de volgende kenmerken: De steenuil. 1. Paspoort: Athena noctua vidalii ( Godin van de nacht ) Vanuit de Griekse mythologie verwijzend naar Athene ( de godin van de wijsheid ). Hier komt een ondersoort van de Athena noctua noctua

Nadere informatie

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding:

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding: [Konijn] Algemene Naam: konijn Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Konijnen hebben lange oren, een grijsbruine vacht en een korte wipstaart met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Ze worden

Nadere informatie

Relaties tussen organismen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Relaties tussen organismen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 08 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63327 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen. Lode Van Schaeren Crop protection specialist

Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen. Lode Van Schaeren Crop protection specialist Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen Lode Van Schaeren Crop protection specialist Inhoudstafel Waarom? Plagen & nuttigen Plan van aanpak Vragen 1/14/2013 Waarom nuttige insecten

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober 2016 Beste natuurliefhebber/-ster Het was een prachtige dag en ik was graag ook na de excursie nog een paar uurtjes op de tuin gebleven, maar dat zat er

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Herkennen van natuurlijke vijanden in de boomkwekerij

Herkennen van natuurlijke vijanden in de boomkwekerij Herkennen van natuurlijke vijanden in de boomkwekerij Studiedag Boomkwekerij 11 februari 2011 Véronique De Bleeker INHOUD Inleiding Nuttige insecten en mijten Waarnemingsmethoden Perceelsranden INLEIDING

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursie van dinsdag ging i.v.m. het miezerige weer niet door. Gelukkig was het donderdag wel aangenaam weer en dus fietste

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd.

De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd. De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd. 1. Paspoort Athena noctua vidalii (Godin van de nacht) Vanuit de Griekse mythologie verwijzend naar Athene (de godin van de wijsheid).

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

VOLSOG. Het belang van natuurlijke vijanden voor een geïntegreerde plaagbeheersing (IPM)

VOLSOG. Het belang van natuurlijke vijanden voor een geïntegreerde plaagbeheersing (IPM) VOLSOG Het belang van natuurlijke vijanden voor een geïntegreerde plaagbeheersing (IPM) Functionele Agro-Biodiversiteit (FAB) = de natuurlijke soortenrijkdom van planten en dieren die nuttige functies

Nadere informatie

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus [Meidoorn] Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna De meidoorn is een kleine boom of struik, maar heeft grote doornen. De bloemen hebben een lekkere geur en zijn mooi wit met

Nadere informatie

plattegrond Lijntjes trekken

plattegrond Lijntjes trekken plattegrond 20 1 Lijntjes trekken 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Een rondwandeling door de natuurtuin voor kinderen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G De kip of het ei Kippen in jouw tuin? Ideaal om keukenrestjes kwijt te raken, als slakkenverwijderaars in de tuin en als leveranciers van kakelverse eitjes. Maar opgelet! Eitjes uit eigen tuin bevatten

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

www.2groen.nl Informatiefolder Insectenhotel Verzameling van ontwerpen en informatie van verschillende internetsites

www.2groen.nl Informatiefolder Insectenhotel Verzameling van ontwerpen en informatie van verschillende internetsites Bewoners insectenhotel KEVERS & VLIEGEN De gaasvliegen gebruiken het insectenhotel gedurende het gehele jaar als veilig onderkomen. Andere bewoners uit de groep kevers en vliegen zijn bijvoorbeeld lieveheersbeestjes,

Nadere informatie

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 6+ 10 + Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Je zou dit kunnen vergelijken met een voetbalvel

Nadere informatie

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen.

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. [Honingbij] Algemene Naam: Honingbij Wetenschappelijke Naam: Apis mellifera Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. Het lichaam van een bij bestaat uit drie onderdelen: een

Nadere informatie

INHOUD Handelsonderneming Vlamings BV Steenbergen/De Mortel. Copyright Pieter van Breugel, Veghel 1

INHOUD Handelsonderneming Vlamings BV Steenbergen/De Mortel. Copyright Pieter van Breugel, Veghel 1 Gebruik insectenhotels en natuurlijke vijanden Pieter van Breugel Veghel INHOUD Inleiding Schadelijke insecten Predatoren Lieveheersbeestjes Gaasvliegen Papierwespen Metselwespen Graafwespen Insectenhotels

Nadere informatie

Vos. De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm.

Vos. De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm. Inheemse Roofdieren Vos De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm. vos kan zich makkelijk aanpassen aan een leefgebied maar zijn favoriet is toch wel een bos met open gebieden.

Nadere informatie

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS?

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? De gemeente Hellevoetsluis wil de hoeveelheid groen en de verscheidenheid aan planten en dieren in de stad vergroten. Naast het

Nadere informatie

Natuur in huis, tuin en op je terras. 17 mei 2016 Johan Baetens

Natuur in huis, tuin en op je terras. 17 mei 2016 Johan Baetens Natuur in huis, tuin en op je terras 17 mei 2016 Johan Baetens Inhoud Tuin, (groen)dak, (dak)terras en/of binnen? Van plant tot vegetatie Enkele interessante planten voor mens en dier Water doet leven

Nadere informatie

4. Hoeveel rupsjes verdwijnen per dag in het opengesperde bekje van een jong koolmeesje?

4. Hoeveel rupsjes verdwijnen per dag in het opengesperde bekje van een jong koolmeesje? Bos- en natuurquiz 1. Hoeveel procent van de oppervlakte van Vlaanderen is bos? a. 10% b. 30% c. 50% d. 80% 2. Er bestaan verschillende soorten spechten: de zwarte specht, de groene specht, de grote bonte

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Prooiherkenning bij Steenuilen

Prooiherkenning bij Steenuilen Prooiherkenning bij Steenuilen Noteren Van belang is het te noteren: - datum (gebeurt automatisch) - tijdstip waarop de prooi binnengebracht wordt (graag zo nauwkeurig mogelijk op de minuut af) - wie brengt

Nadere informatie

Levenscyclus natuurlijke vijanden in de aardappelteelt

Levenscyclus natuurlijke vijanden in de aardappelteelt Levenscyclus natuurlijke vijanden in de aardappelteelt Zweefvliegen Syrphidae 35 dagen ± 2 mm groot. Ze lijken op kleine rijstkorrels; langwerpig glanzend wit en hebben aan de buitenkant een netvormige

Nadere informatie

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 Biodiversiteits heg 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 www.enand-design.com Voor vogels zijn er plekken gemaakt waarin ze kunnen nestelen,

Nadere informatie

Plaagbestrijding als teamsport

Plaagbestrijding als teamsport Plaagbestrijding als teamsport Een inleiding over Natuurlijke Vijanden Jerre de Blok Oktober 2007 Werken met natuurlijke vijanden Natuurlijke vijanden: dieren of micro-organismen die van nature plagen

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos

NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos NME-leerroute Schuilen in het Wandelbos 6 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Schuilen is een goede eigenschap om te kunnen overleven in de natuur. Dieren hebben een plekje nodig

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische bestrijders (deel 2)

Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische bestrijders (deel 2) Redactie Nieuwsbrief : PCS, Adviesdienst Gewasbescherming: Marc Vissers, Joachim Audenaert, Bart Haleydt, Ruth Verhoeven Vlaamse Overheid: Frans Goossens Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische

Nadere informatie

NATUURLIJKE PLAAGBEHEERSING IN DE GRAANTEELT. Femke Temmerman, Inagro

NATUURLIJKE PLAAGBEHEERSING IN DE GRAANTEELT. Femke Temmerman, Inagro NATUURLIJKE PLAAGBEHEERSING IN DE GRAANTEELT Femke Temmerman, Inagro INHOUD 01_ Natuurlijke vijanden 02_ FAB? 03_ Onderzoek 2009 2012 04_ Besluiten 01_ NATUURLIJKE VIJANDEN IN GRANEN Natuurlijke vijanden

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen Uilen Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Nestgelegenheid voedselaanbod en andere beschermingsmaatregelen voor Steenuilen? Een Uilen-vriendelijk erf U woont in een landelijke omgeving. U heeft een nestkast voor

Nadere informatie

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Spanje, Javea, Cap Sant Antoni december 2013 - februari 2014 Door: Silvia Hellingman-Biocontrole Onderzoek en Advies en Jan van Eijle

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Dinsdag 26 november 2013

Dinsdag 26 november 2013 Dinsdag 26 november 2013 Al geruime tijd was er, wat mij betreft, enige onduidelijkheid over de juiste benaming van de naast De Wiershoeck gelegen tuinen. Ik wist niet beter dan dat het de Schoolwerktuin

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was weer een zomerse voorjaarsdag, daar zal ik niet over klagen. Maar ook dit keer viel het aantal insecten nogal tegen.

Nadere informatie

presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens

presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens Zoogdieren : evolutie Innovaties: * endotherm - haar * jongen zogen * voedselspecialisatie - tanden - kauwspieren 2 Waarom zijn de meeste zoogdieren nachtactief?

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes?

3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes? 3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes? Nuttige en schadelijke insecten in de boomkwekerij. Bas en Balthazar liggen te soezen in de zon als Fran fluitend de tuin komt ingelopen. Ze was de

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie

FAB2 Onderdeel Bovengronds

FAB2 Onderdeel Bovengronds FAB2 Onderdeel Bovengronds Universiteit van Amsterdam (IBED): Paul van Rijn (voorheen NIOO) Wageningen UR: Marian Vlaswinkel, Frans van Alebeek (PPO) Janneke Elderson, Eefje den Belder (PRI) Centrum Landbouw

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

Bloemen en hun bezoekers

Bloemen en hun bezoekers INSTRUCTIEBOEKJE Bloemen en hun bezoekers Scala College Rietvelden 2013 BLOEMEN EN HUN BEZOEKERS a. BESCHRIJVING VAN DE OPDRACHT In deze veldles ga je kijken naar bloemen en de insecten die op bloemen

Nadere informatie

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Hier zien jullie alweer de derde uitgave van ons jeugdblad. Ook nu heeft de Oele weer heel wat te vertellen. Lees maar gauw. Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Zoogdieren

Nadere informatie

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 6 februari, Nieuw-Vennep

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 6 februari, Nieuw-Vennep Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit Dave Dirks, 6 februari, Nieuw-Vennep Inhoudsopgave: - Waarom bloemrijke akkerranden? - Verschillende randen voor verschillende doelen. - Natuurlijke

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Benodigde materialen Knuffels of plaatjes van: een vos een konijn een eekhoorn een egel 4 etensborden 4 (linnen) tasjes

Nadere informatie

Handleiding voor een diervriendelijke tuin

Handleiding voor een diervriendelijke tuin Handleiding voor een diervriendelijke tuin Inleiding Voor ons onderzoek voor de First Lego League hebben wij bij het onderwerp Animal Allies bedacht om een handleiding te maken hoe je een diervriendelijke

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie