Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat"

Transcriptie

1 Les 6 voor 11 mei 2019

2 Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat God man en vrouw niet alleen heeft geschapen om zich voort te planten, maar om van een intieme en bevredigende relatie te genieten, zowel lichamelijk als geestelijk. Seksuele relaties zijn een geschenk van God. Hoe kunnen we er op een juiste wijze van genieten? Wat zijn de limieten in dit soort relaties?

3 Er is een verkeerde Griekse opvatting die al vanaf het begin het christendom is binnen gedrongen: dat onze fysieke kant van nature slecht is en onze spirituele kant van nature goed is. Dit had tot gevolg dat seksualiteit als zondig werd beschouwd. In de Bijbel zijn het fysieke en spirituele echter onafscheidelijk (Genesis 2: 7). Heiligheid is niet onverenigbaar met seksualiteit. Een gezond seksleven belemmert een getrouwde persoon niet om lichamelijk en geestelijk toegewijd te zijn aan God. Het Hooglied van Salomo gaat op natuurlijke wijze in op fysieke relaties. Voeten, navel, borsten, kussen, strelingen... God heeft al die dingen gemaakt voor het lichamelijk genot van echtparen (5:10-16; 7:1-9).

4 "Zijn gehemelte is een en al zoetheid, alles aan Hem is geheel en al begeerlijk. Zo is mijn Liefste, ja, zo is mijn Vriend, dochters van Jeruzalem!" (Hooglied 5:16) Om ten volle van hun relatie te kunnen genieten, moeten de man en vrouw die trouwen eerst bevriend zijn. Beste vrienden. Ze brengen samen tijd door, communiceren open en geven om elkaar. Die liefdevolle vriendschap helpt de echtgenoten om samen te komen, hun wederzijdse aantrekkingskracht tonend met complimenten en gebaren van genegenheid. Ware liefde is echter niet natuurlijk voor ons, maar het is een geschenk van de Heilige Geest. Die toegewijde en onzelfzuchtige liefde is een sterke en langdurige band.

5 Laat mijn Liefste in Zijn tuin komen en eten van zijn beste vruchten. (Hooglied 4:16) God moedigde Adam en Eva aan om "één vlees" te worden in de Hof van Eden. In deze metafoor van het Hooglied van Salomo worden de lichamen van de echtgenoten tuinen waar ze van kunnen genieten. Dit soort uitdrukkingen laten zien dat seksuele relaties in het huwelijk een geschenk zijn van onze Schepper. De meest gebruikelijke uitdrukking die verwijst naar intieme relaties in de Bijbel is 'had gemeenschap' [= bekennen] (Gen. 4:1,17,25; 1 Sam.1:19; 1 Kon.1:4; Lukas 1:34). Dat werkwoord [kennen] wordt ook gebruikt om de relatie tussen een persoon en God te beschrijven (Johannes 17:3).

6 "Een gesloten tuin bent u, Mijn zuster, Mijn bruid, een gesloten bron, een verzegelde fontein." (Hooglied 4:12) Het ideaal in Hooglied van Salomo is dat man en vrouw maagd blijven ("gesloten tuin") tot hun bruiloft. In Hooglied 8:8-10 vroeg de familie van de jonge Sulamitische zich af of zij een muur (gesloten tuin) of een deur (open) was. Ze bevestigt dat ze nog steeds maagd is (gesloten tuin). Dat kalmeert haar en laat de geliefden genieten van de "melk en honing" (4:11), een volledige en correspondeerde overgave. Dat wil zeggen, ze voelen zich alsof ze samen zijn aangekomen in het beloofde land [vloeiend van melk en honing].

7 "Leg mij als een zegel op Uw hart, als een zegel op Uw arm. Want de liefde is sterk als de dood, de hartstocht onstuitbaar - als het graf. Haar vonken zijn vurige vonken, vlammen van de HEERE." (Hooglied 8:6) De vereniging van een man en een vrouw weerspiegelt Gods beeld (Genesis 1:26-27). De zonde heeft echter de seksuele relaties beschadigd. Daarom heeft God grenzen gesteld aan seks. Hij heeft gespecificeerd wat goed is en wat niet (Leviticus 20:7-21; Romeinen 1:24-27). Overspel, incest, homoseksualiteit, bestialiteit en andere onaanvaardbare seksuele praktijken worden in de Bijbel als zonde beschouwd. We worden aangemoedigd om te accepteren dat ons lichaam en seksualiteit God toebehoren. We moeten ze volgens Zijn plan gebruiken - met Zijn hulp.

8 "De goddelijke liefde die van Christus afkomt, vernietigt nooit de menselijke liefde, maar sluit het in. De menselijke liefde wordt door haar verfijnd en gezuiverd, verheven en veredeld. Menselijke liefde kan haar kostbare vrucht nooit dragen totdat zij verenigd is met de goddelijke natuur en is getraind om hemelwaarts te groeien. Jezus wil gelukkige huwelijken zien, blijde haardvuren. Zoals elke andere goede gave van God die is toevertrouwd tot het behoud van de mensheid, is het huwelijk door de zonde ontaard; maar het is het doel van het evangelie om haar reinheid en schoonheid te herstellen... De genade van Christus, en alleen die, kan van dit instituut maken wat God heeft ontworpen een middel tot zegen en verheffing van de mensheid. En daardoor kunnen de families van de aarde, in hun eenheid en vrede en liefde, het gezin van de hemel vertegenwoordigen." Ellen G. White (The Adventist Home, hoofdstuk 15, pag )

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap Les 4 voor 27 april 2019 Het is niet goed dat de mens alleen is (Genesis 2:18). We zijn geschapen om in gemeenschap te leven. Dat is onze ideale staat, Sommige mensen leven echter alleen vanwege omstandigheden

Nadere informatie

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier Huwelijksformulier De kerkenraad maakt aan de gemeente bekend dat N.N. en N.N. van plan zijn te trouwen. Zij willen hun huwelijk in de naam van God beginnen en samen met de gemeente om zijn zegen vragen.

Nadere informatie

Inleiding/bespreking seksualiteit

Inleiding/bespreking seksualiteit Inleiding/bespreking seksualiteit Top 5 misvattingen 1. Als je seks hebt gehad ben je voor God getrouwd (leviticus 18/Deutr.22) Een veelgehoord argument is, als we het gedaan hebben dan ben je voor God

Nadere informatie

Les 9 voor 1 juni, 2019

Les 9 voor 1 juni, 2019 Les 9 voor 1 juni, 2019 Adam en Eva waren geschapen om voor altijd van de gaven van de Schepper te genieten. Ze keerden God de rug toe toen ze gezondigd hadden, dus verloren ze het recht om die gaven te

Nadere informatie

DE SLEUTEL TOT EENHEID DE SFEREN VAN EENHEID. Eenheid in Christus. Efeziërs 1: Eenheid zonder grenzen. Efeziërs 2:

DE SLEUTEL TOT EENHEID DE SFEREN VAN EENHEID. Eenheid in Christus. Efeziërs 1: Eenheid zonder grenzen. Efeziërs 2: Les 4 voor 27 oktober 2018 heid is een van de onderwerpen waarover Paulus in zijn brief aan de Efeziërs schreef. Mensen van verschillende rassen en culturen maakten deel uit van de kerk in Efeze. Paulus

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Geliefde gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes

Geliefde gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes Seksualiteit als prachtig cadeau. Zondag 41 - zevende gebod Hieronder vind je een preek over seksualiteit. Naar aanleiding van vragen van de jeugd. Het is een tweede preek uit een reeks. In de eerste preek

Nadere informatie

Save sex? Hoe ver is te ver?

Save sex? Hoe ver is te ver? Save sex? Hoe ver is te ver? Je hebt vast weleens van 'Save Sex before marriage' gehoord. Seksualiteit bewaren totdat je getrouwd bent. Maar dan blijf je nog wel met een hoop vragen zitten. Hoe ver mogen

Nadere informatie

HUWELIJKSFORMULIER. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

HUWELIJKSFORMULIER. Gemeente van onze Here Jezus Christus, HUWELIJKSFORMULIER Afkondiging De kerkenraad maakt aan de gemeente bekend dat N.N. en N.N. van plan zijn te trouwen. Zij willen hun huwelijk in de naam van God beginnen en samen met de gemeente zijn zegen

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Huwelijk: Getrouwheid. Relaties. Karakter. Ouders: Ouderschap. Opvoeding

Huwelijk: Getrouwheid. Relaties. Karakter. Ouders: Ouderschap. Opvoeding Les 5 voor 4 mei 2019 Het boek Spreuken is rijk aan advies over relaties. Laten we het advies van Spreuken over het gezin bekijken; de relaties tussen echtgenoten en tussen ouders en kinderen. Huwelijk:

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Onderworpenheid Toewijding

Onderworpenheid Toewijding Het bewaren van de eenheid in het gezin vereist een inspanning van elk gezinslid. Een gezin zal sterk verenigd zijn als elke persoon over de volgende sleutels beschikt: Jezus Liefde Nederigheid Onderworpenheid

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

De bruiloft kostte een slordige 50 miljoen. Dan valt alles ineens mee, toch?

De bruiloft kostte een slordige 50 miljoen. Dan valt alles ineens mee, toch? 1) Sketch 2) Voorstellen persoonlijke anekdotes titel avond - 12 jaar (groep 8): in stilte verliefd op het mooiste meisje van de school - 22 jaar: opeens was ze daar, de liefde van mijn leven. 3) Stellingen

Nadere informatie

DE KEUZES DIE WE MAKEN. Les 2 voor 13 april 2019

DE KEUZES DIE WE MAKEN. Les 2 voor 13 april 2019 DE KEUZES DIE WE MAKEN Les 2 voor 13 april 2019 We maken elke dag keuzes. Sommigen van hen zijn routineus en onbeduidend, maar anderen kunnen een impact hebben op ons eeuwig leven (Jozua 24:15). Onze keuzes

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING.

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING. Les 12 voor 22 december 2018 Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk. Een zekere mate van menselijke organisatie is echter essentieel voor de missie en de eenheid van de kerk. Leiders bevorderen

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid.

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Les 12 voor 16 september 2017 In Galaten 5: 13-15 waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Dat probleem kan voortvloeien uit het idee om

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen

want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen Les 6 voor 11 februari 2017 want Ik ben de HEERE, uw God. U moet zich heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44). God is heilig en Hij wil dat Zijn kinderen heilig zijn. Hoe kunnen we

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11. Thema 1 De definitie van de belangrijkste eigenschappen van vriendschap

Inhoud. Voorwoord 11. Thema 1 De definitie van de belangrijkste eigenschappen van vriendschap Inhoud Voorwoord 11 Thema 1 De definitie van de belangrijkste eigenschappen van vriendschap 1 Korinthe 13:1 3 14 1 Korinthe 13:4 15 1 Korinthe 13:5 17 1 Korinthe 13:6 19 1 Korinthe 13:7 20 1 Korinthe 13:8

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden.

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden. - 1 - Verblijdt u Er zijn volgens de bijbel veel redenen om ons te kunnen verblijden. Wanneer wij ons er in gaan verdiepen, vallen we zogezegd van de ene reden tot blijdschap in de andere. Wij als christenen

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk 1 Ds. F. van Roest zondag 26 april Voeg U bij Hem, bij de levende stenen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

ESTAMEN E TESTAM KTISCH HEMA TORAAL UEEL GEREN BESPREKIN 42 focus

ESTAMEN E TESTAM KTISCH HEMA TORAAL UEEL GEREN BESPREKIN 42 focus 42 focus T HEMA Deze verborgenheid door Jaap Vergouwe is groot In het vorige nummer van FOCUS stond een serie artikelen over de verborgenheid van de godsvrucht, de verborgenheid van de wetteloosheid en

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 100 De tien woorden Ex 20: 1-17

Votum en groet Zingen Ps 100 De tien woorden Ex 20: 1-17 Votum en groet Ps 100 De tien woorden Ex 20: 1-17 Ps 33: 2,5,8 E&R 244 Lees je Bijbel bid elke dag Schriftlezing Jakobus 1: 1-18 Ps 66: 3,4 Prediking Jakobus 1: 16-18 Ps 36: 2 E&R 243 Vertel het aan de

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017 DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST Les 8 voor 25 februari 2017 De gaven van de Geest zijn anders dan de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn vaardigheden die op bovennatuurlijke wijze door

Nadere informatie

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8 Les 4 voor 26 januari 2019 Er zijn vier reeksen van zeven onderwerpen in Openbaring: 7 kerken, 7 zegels, 7 bazuinen en 7 plagen. De hoofdstukken 4 en 5 zijn de inleiding tot het volgende, de zeven zegels.

Nadere informatie

Vooral de liefde, een gemeentebreed gesprek over liefde en relaties

Vooral de liefde, een gemeentebreed gesprek over liefde en relaties Vooral de liefde, een gemeentebreed gesprek over liefde en relaties Leesrooster hoofdstuk 1 Buitengewone liefde 23 januari - 6 februari 2011 Zondag 23 jan. Woord vooraf blz. 9-16 maandag 24 jan. dag 1

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld.

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. 07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. God schiep de vrouw, Eva, omdat Hij het niet goed vond

Nadere informatie

het hoofd van een man, ja, van iedere man in Christus. Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder:

het hoofd van een man, ja, van iedere man in Christus. Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder: - 1 - Een macht op het hoofd We gaan lezen in 1 Korinthe 11:3 en verder: 3a Maar ik wil dat u weet, dat Christus het hoofd is van iedere man. Paulus, de door God aangestelde apostel der heidenen, begint

Nadere informatie

We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis.

We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis. Les 13 voor 29 december 2018 We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis. In die tijd zal onze samenhorigheid in Christus en met heel de schepping

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Vriendschap en seksualiteit

Vriendschap en seksualiteit Vriendschap en seksualiteit Naam: MEET AND DISCOVER WEEKEND Putten, 23-25 november 2012 www.meetanddiscover.nl Vrijdagavond 1. Verwachting Dit weekend hoop ik THEMA: Vriendschap en Seksualiteit: Wat neem

Nadere informatie

Salomo was koning over Israël van 971 tot 913 voor Christus. In deze periode moet het boek Hooglied zijn ontstaan.

Salomo was koning over Israël van 971 tot 913 voor Christus. In deze periode moet het boek Hooglied zijn ontstaan. is een boek het Ou Testament. Het is een liefslied geschreven door Salomo en gaat over lief tussen koning van Israël en een eenvoudig meisje van het land. Naam, auteur en datering Het bijbelboek dat wij

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Uw woord Het eerste huwelijk

Uw woord Het eerste huwelijk - 1 - Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) Het eerste huwelijk We gaan het hebben over het eerste huwelijk, daarna over andere relatievormen en vervolgens over het

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met mensen. Onze levens zijn getransformeerd. De gelovigen

Nadere informatie

Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk?

Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk? De gevolgen van de keuzes die koning David maakte. Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk? Genesis 2:23-24 23 Toen zei Adam: "Dit is eindelijk iemand die

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

Doopviering voor het doopsel van meerdere kinderen

Doopviering voor het doopsel van meerdere kinderen Doopviering voor het doopsel van meerdere kinderen Alle ouders, dopelingen, peters en meters nemen vooraan plaats in de kerk. 1. OPENING VAN DE DIENST Welkom Het leven verliest hier even zijn gewone gang.

Nadere informatie

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Zondag 19 augustus 2012 22.56u Ik wil jullie dat jullie allemaal beginnen met een nieuwe litanie van gebeden om bescherming tegen de Valse Profeet en bid

Nadere informatie

Zij die God liefhebben

Zij die God liefhebben Hugo Bouter Zij die God liefhebben Romeinen 8:28 e.a.p. Gods liefde en onze respons Meestal legt de Schrift de nadruk op de liefde van Gód tot ons, en juist niet op ónze liefde tot God. Om dat aan te tonen

Nadere informatie

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017 VRIJHEID IN CHRISTUS Les 11 voor 9 september 2017 Ten eerste schreef Paulus over de vrijheid die we in Christus hebben. Vervolgens vergeleek hij die vrijheid met de slavernij van wettisisme die de valse

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden.

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden. - 1 - Verblijdt u Er zijn volgens de bijbel veel redenen om ons te kunnen verblijden. Wanneer wij ons er in gaan verdiepen, vallen we zogezegd van de ene reden tot blijdschap in de andere. Wij als christenen

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE. A) IDENTITEIT Gen 1:26,27

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE. A) IDENTITEIT Gen 1:26,27 Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het leven

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

DOELEN VOOR DE CATECHISANTEN

DOELEN VOOR DE CATECHISANTEN DOELEN VOOR DE CATECHISANTEN Je kunt na deze les 1. vertellen dat je het geschapen beeld bent van God en dat dit ook heeft te maken met je seksualiteit en met wie je bent 2. leren hoe God je bedoeld heeft

Nadere informatie

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere. - 1 - Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen We gaan lezen in 2 Petrus 1:1 1a Simeon Petrus: Eerst zijn oude Hebreeuwse naam: Simeon (of Simon) en dan zijn nieuwe, door Jezus gegeven naam: Petrus

Nadere informatie

- 1 - Zijn vreugde daarover is te groot dat hij nog gewoon kan spreken en daarom staat het eerste lied 1, dat in de Schrift vermeld wordt, in vers 23:

- 1 - Zijn vreugde daarover is te groot dat hij nog gewoon kan spreken en daarom staat het eerste lied 1, dat in de Schrift vermeld wordt, in vers 23: - 1 - Het eerste huwelijk We gaan het hebben over het eerste huwelijk, daarna over andere relatievormen en vervolgens over het laatste huwelijk, dat in de Bijbel genoemd wordt. Het eerste huwelijk kwam

Nadere informatie

HOOGLIED. lofzang op de liefde

HOOGLIED. lofzang op de liefde HOOGLIED lofzang op de liefde Sjar hasjirim Lied der liederen 1. De liefde tussen man en vrouw 2. Jezus en de gemeente Interpretaties: 1. Letterlijk 2. Allegorisch 3. Typologisch Letterlijke interpretatie

Nadere informatie

EENHEID IN AANBIDDING. Les 11 voor 15 december 2018

EENHEID IN AANBIDDING. Les 11 voor 15 december 2018 EENHEID IN AANBIDDING Les 11 voor 15 december 2018 God wordt aanbeden door hemelse wezens en Hij verlangt ook naar onze aanbidding vanaf de aarde. God aanbidden betekent Zijn grootheid en majesteit erkennen,

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22)

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22) Les 7 voor 18 februari 2017 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN Les 4 voor 22 juli 2017 Het begrip rechtvaardiging. 1. Wat is rechtvaardiging? Middelen van rechtvaardigmaking. 2. De werken van de wet. 3. Het geloof van Jezus Christus.

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen zijn,

Nadere informatie

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven!

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart 2013 ----- Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Inleiding Het begon allemaal zo mooi God schiep de mens naar Zijn beeld;

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

God schiep de mens - Adam

God schiep de mens - Adam In de twee vorige studies werd besproken hoe God de hemel 1 en de aarde 2 schiep. Tijdens de zesde dag van de schepping zei God: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis, (Genesis 1:26)

Nadere informatie

Spreek bij een relatie duidelijke grenzen af en houd je daaraan.

Spreek bij een relatie duidelijke grenzen af en houd je daaraan. REIN HET HUWELIJK IN ds. J. Joppe TOT ÉÉN VLEES Lezen: Genesis 2:18-25 Dagtekst: Genesis 2:24 Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven, en zij zullen tot één vlees

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Preek. "Mijn hoofd ligt op zijn linkerarm, met zijn rechterhand streelt hij me."

Preek. Mijn hoofd ligt op zijn linkerarm, met zijn rechterhand streelt hij me. Zoetermeer, 10 juni 2016 Trouwdienst Bas en CArmen Zegen/Groet Zingen Opwekking 717 "Stil, mijn ziel wees stil" Gebed Lezen Hooglied 1 : 16 t/m 2 : 7 Zingen Opwekking 488 "Heer ik kom tot U" Tekst Hooglied

Nadere informatie

DE VISIE VAN LARRY CRABB OP CHRISTELIJKE COUNSELING VANUIT HET

DE VISIE VAN LARRY CRABB OP CHRISTELIJKE COUNSELING VANUIT HET DE VISIE VAN LARRY CRABB OP CHRISTELIJKE COUNSELING VANUIT HET NIEUWE VERBOND Jef De Vriese Tijdens de conferentie van de AACC (American Association of Christian Counselors) in november 1997, gaf Larry

Nadere informatie

SPECIALE GEVALLEN GEEN KINDEREN HEBBEN ALLEENSTAANDE VADERS EN MOEDERS

SPECIALE GEVALLEN GEEN KINDEREN HEBBEN ALLEENSTAANDE VADERS EN MOEDERS Les 8 voor 25 mei 2019 Vlak na het scheppen van Adam en Eva, moedigde God hen aan om ouders te worden: " En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie

1 Sam 20: 16 Toen sloot Jonathan dit verbond met het huis van David: De HERE zal het eisen van de hand van de vijanden van David.

1 Sam 20: 16 Toen sloot Jonathan dit verbond met het huis van David: De HERE zal het eisen van de hand van de vijanden van David. Relaties Andere intro; God is een God van relaties; Beginnen met huwelijk als beeld van het verbond 1. Homofilie en homoseksualiteit: hoe gaan we daar mee om? Gods liefde, ons voorbeeld, onze basishouding

Nadere informatie

Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid is kiezen om het beste te doen.

Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid is kiezen om het beste te doen. Dag 20: kiezen wat het beste is Laten we beginnen met gebed. Lees langzaam Prediker 7 vers 14 t/m 29. Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie