De digitale revolutie in de klas begint vandaag!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De digitale revolutie in de klas begint vandaag!"

Transcriptie

1 Schooltab

2 De digitale revolutie in de klas begint vandaag! De uitdaging van morgen voor het onderwijs is de brug te leggen naar de sterk veranderende leefwereld van de jeugd. De laatste tijd horen we steeds meer over de mogelijkheden van tablet Pc s in het onderwijs en hoe die de digitale kloof tussen het schoolgebeuren en de dagdagelijkse digitale realiteit van de jongeren kunnen dichten. Lopend onderzoek van de werkgroep 'Een school voor de toekomst' van het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden van de Vlaamse overheid suggereert ook reeds dat de tablet het medium bij uitstek zou kunnen worden waarrond de school van morgen functioneert. Ook bij School Tab geloven we sterk in de potentie van de tablet PC in het creëren van een digitale, open en mobiele school van de toekomst, en we spelen ook ten volle in op de voorstellen die door diverse ICT/onderwijsonderzoeksprojecten naar voor worden geschoven. In deze brochure willen we u kort wegwijs maken in de mogelijkheden die tablets kunnen bieden in de klas en op school. We schetsen een breed beeld hoe de tablet het schoolgebeuren kan transformeren maar geven ook diverse praktijkvoorbeelden van hoe de tablet nu concreet een meerwaarde kan betekenen in het onderwijs. Tenslotte geven we nog een checklist van waar een tablet voor het onderwijs aan moet voldoen én stellen we graag ook onze eigen producten even aan u voor. Aarzel niet ons te contacteren indien u nog met vragen zou zitten of u graag meer info wenst.

3 Waarom? De afgelopen jaren toonden diverse studies aan dat om jongeren vandaag de dag nog (letterlijk) bij de les te houden, we die lessen moeten zien in te kaderen in de dagdagelijkse leefwereld van de jeugd. Die leefwereld is meer dan ooit digitaal, interactief en mobiel. Voor een generatie die bij wijze van spreken op het internet wordt grootgebracht zijn bv. zelfs boeken -laat staan de bib- niet meer van deze tijd. En ergens moeten we deze jongeren gelijk geven. Bijna alle informatie die in boeken staat -en vaak ook de boeken zelf- is ook op het internet te vinden. Bovendien is die digitale info duurzamer, goedkoper, ecologischer, interactief en makkelijk met anderen te delen. Als futurologen beweren dat schoolboeken binnen de vijf jaar en masse zullen vervangen worden door tablet PC s dan is er geen enkele reden om daar aan te twijfelen. Tablets zijn niet alleen goede e-boeklezers, maar kunnen ook heel wat andere functies vervullen. We zouden zelfs durven stellen dat tablets binnen afzienbare tijd niet alleen de schoolboeken maar ook wel eens het schoolbord, de schoolagenda en wie weet ook wel het volledige leslokaal zouden kunnen vervangen. Deze mobiele multitasker is op korte termijn in staat het hele schoolgebeuren te transformeren. De interactieve ervaring die vele apps bieden, opent tal van nieuwe mogelijkheden qua lesgeven. Het feit dat het internet met een tablet ook om het even waar binnen handbereik is zet de klas ook te midden van de informatiesnelweg: Tijdens de les een relevant filmpje tonen die je een week eerder hebt gezien op Youtube; een conferentiegesprek voeren met een klas aan de andere kant van de wereld; Online testen afleggen die direct verbeterd worden; samen collaboratief op een Google Doc werken of onderzoek doen... Met een tablet wordt dit allemaal kinderspel. Tenslotte zorgt een tablet ook voor een sterke band tussen het lesgebeuren en activiteiten in de vrije tijd (facebook/twitter/gaming). Dit leidt er niet alleen toe dat jongeren meer gemotiveerd zullen zijn om bv. huiswerk op de tablet te maken, maar ook dat ze de les meer als iets cool gaan aanzien. En voor de prijs moeten we het ondertussen ook niet meer laten. School Tab biedt reeds een degelijke tablet voor het onderwijs aan voor 155. Wanneer we weten dat leerlingen makkelijk 300 per schooljaar aan schoolmateriaal betalen en dat een tablet met gemak alle boeken uit een hele schoolcarrière, een wetenschappelijk rekentoestel en nog veel meer kan bevatten, is de rekensom snel gemaakt.

4 Waar? Schoolbord De tablet vormt een ideaal en goedkoper alternatief voor het digibord. Via een HDMI kabeltje kan de leerkracht z n tablet makkelijk op een projector aansluiten. Hierdoor hoeven leerkrachten niet langer met hun rug naar de klas recht te staan. Ze kunnen om het even waar in de klas of al zittend aantekeningen maken op hun tablet die dan op een scherm worden geprojecteerd. Het is uiteraard ook mogelijk ander beeldmateriaal (internetpagina s/films/apps) vanaf de tablet te projecteren. Tenslotte kan de leerkracht via schermdeling ook de scherminhoud van andere tablets (bv van de leerlingen) overnemen en laten projecteren. Digitale uitwisseling Veel scholen hebben uitwisselingsprogramma s lopen met scholen in het buitenland. Meestal beperkt zo n uitwisseling tot een reis van een weekje in het gastland. Met de tablet is het nu mogelijk de uitwisseling heel concreet als klas voor te bereiden in laat ons zeggen de Engelse les a.d.h.v. skype-video-gesprekken in het Engels met leerlingen in de partnerschool. Het is zelfs mogelijk al individuele opdrachten te geven die de leerlingen over het internet met een vriend van de andere school moeten zien uit te voeren. Leerspelletjes Het gebruiksgemak van tablets is ook ideaal om de jongsten op een speelse manier van alles aan te leren. Op een tactiele en intuïtieve manier kunnen kinderen bv leesspelletjes als maan/roos/vis spelen of een quiz met videobeelden rond het dierenrijk doen. Ook de creatieve geest kan via een tablet worden aangescherpt: schilderen zonder geklieder of muziek maken met diverse bizarre en speelse instrumenten kan nu allemaal met één en hetzelfde toestel. Ook voor het secundair onderwijs bestaan er tal van applicaties die bepaalde vakken op verrijkte, inter-actievere en dynamischere manier presenteren. Schooladministratie De tablet kan ook ingezet worden voor de dagdagelijkse schooladministratie voor leerlingen, leerkrachten en directie. Een simpele gedeelde google-calendar kan de schoolagenda automatiseren, maar er bestaan ook volledige school-administratieplatformen als smartschool die alle interne communicatie binnen de school stroomlijnen. Het is met de tablet ook mogelijk digitaal testen of examens af te nemen (met automatische verbetering en eventueel zelfs analyse en verwerking van de punten).

5 De digibib Het opbouwen van een schoolbibliotheek is voor veel scholen een kostelijke aangelegenheid. Bovendien is er dan ook maar één kopie van een boek voor de hele klas. Eén tablet kan soms meer dan 1000 boeken bevatten en is een perfecte e-boek-lezer. Bovendien is het ook makkelijk de digitale versie van een boek op alle tablets van een klas te zetten. Een digibib is niet alleen milieuvriendelijker, maar is ook een stuk goedkoper dan een gewone bib door de lage kostprijs van e-boeken (veel klassiekers zijn zelfs gratis te downloaden). Op uitstap Met hun lichte gewicht en geringe afmetingen, past de tablet perfect in een rugzak. Een tablet is bovendien ook goed te bedienen al wandelend. Dit maakt van het toestel de perfecte compagnon de route tijdens schooluitstapjes. Vele steden en musea hebben reeds audiowandelingen of ontdekkingsspelletjes die op de tablet kunnen worden gedownload en waar leerlingen mee op pad kunnen. Ook tijdens veldverkenning in de natuur kan de tablet met z n vele biologie-referentie-apps of met z n camera van pas komen. Onderzoek Het internet tijdens de les bij de hand hebben kan nieuwe manieren van lesgeven bevorderen. Leerlingen kunnen bv tijdens de les in groepjes onderzoek op internet doen naar een bepaald thema waar ze dan een korte presentatie (met PowerPoint) over moeten creëren. Op die manier speelt de school ook een rol in hoe jongeren informatie op internet analyseren en filteren op betrouwbaarheid, een steeds belangrijkere skill in onze hoogtechnologische wereld.

6 Welke schooltab? Tot vorig jaar was de keuze snel gemaakt. Een waardig alternatief voor de ipad van Apple bestond er niet. Ondertussen wordt de markt overspoeld met tablets en is het Android platform Apple s ios in sneltempo aan het voorbijsteken qua populariteit. We hebben een korte checklist opgesteld waar een tablet voor het onderwijs aan moet voldoen: Android als besturingssysteem (anderen hebben beduidend minder apps voor onderwijs) Stevig gebouwd (een ipad is mooi maar te fragiel en kostbaar voor in de klas) WiFi netwerkverbinding (3G is een dure optie waarbij elk toestel een eigen abonnement moet hebben) USB-poort (via USB kunnen bestanden makkelijk overgezet worden van/naar PC) MicroSD (via goedkope microsd kaartjes kan je het geheugen van je tablet naar believen uitbreiden) HDMI (voor leraars - via een HDMI kabel kan je je tablet aansluiten op een projector) Camera (handig voor teleconferencing, het nemen van foto s of scannen van veelgebruikte QR-codes) 7 (of meer) schermgrootte (kleinere tablets zijn onhandig in klasverband) minimaal 1 GB RAM en 1.2 Ghz processor. (de meeste apps draaien vlot op deze min.configuratie) Apps: Parental control app, Google Docs, Google Earth, Wikipedia, Evernote, remote desktop app,... Goedkoop (kinderen laten spelen met een speeltje van meer dan 300 is geen goed idee)

7 School Tab tablets School Tab werkt met een aantal assembleurs samen om betaalbare én degelijke tablets voor het onderwijs aan te bieden. In totaal bieden we een 4-tal modellen aan. School Tab staat voor: Gericht op de onderwijssector en jongeren Degelijke en eenvoudige tablets Een onklopbare prijs Gratis en persoonlijk advies 1 jaar fabrieksgarantie 2 jaar online support / hulp Promopacks We bieden diverse promotionele packs/formules aan op maat van elke school. Het is ook mogelijk andere combinaties of hoeveelheden te bestellen. Bij grote bestellingen kunnen we de toestellen ook speciaal op maat van uw school configureren (bv extra geheugen, voorinstalleren specifieke programma s,...). Contacteer ons voor extra korting bij grotere volumes:

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL OUDERBLIK Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL 2013 Sociale media, school en ouders Inhoudsopgave Sociale media, school en ouders... 2 Sociale watte?... 3 1. Leren

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Digitale navigatie. Voor motorjachten op binnenwater

Digitale navigatie. Voor motorjachten op binnenwater Een zoektocht naar het juiste digitale navigatiesysteem aan boord van een motorjacht o.b.v. tablet of laptop. Een keuzehulp voor iedereen die zich nog wil gaan verdiepen in de mooie mogelijkheden van digitale

Nadere informatie

Didactische Technologie

Didactische Technologie Didactische Technologie Peter Lakeman, Jetske Vleugel, Jaap Wilmink HvA DOO Mens en Technologie Leerjaar 3, 2012 2013 Modules Voorwoord 1 Digitaliseren van lesstof 2 Technologie in het onderwijs 3 Digitale

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding Professionaliseren met Skool Training en onderwijsbegeleiding Inhoud ICT effectief Alles start met een visie Coaching ICT-coördinator Werken met SkoolControl SkoolControl, overal en altijd Mediawijsheid

Nadere informatie

Doe-het-zelf handleiding

Doe-het-zelf handleiding Doe-het-zelf handleiding Met de doe-het-zelf formule kan je onze games spelen waar en wanneer je wil en dit tegen een lage prijs! Een groepsactiviteit was nog nooit zo leuk én betaalbaar! Wij hebben de

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

Mijn-Cloud. Schooljaar 2013-2014

Mijn-Cloud. Schooljaar 2013-2014 juli 2014 Jaargang 12 nr. 5 Schooljaar 2013-2014 Het zit er al weer bijna op, ook schooljaar 2013-2014 is voorbij. Soms moet je even een moment nemen om om te kijken, te kijken naar de ontwikkelingen waar

Nadere informatie

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 ductie Inhoud Computers en digitale schoolborden zijn op scholen gemeengoed geworden. Nu wordt het tijd ze ten volle

Nadere informatie

borden Interactieve Interactieve borden, ook wel digiborden genoemd kom je steeds vaker

borden Interactieve Interactieve borden, ook wel digiborden genoemd kom je steeds vaker Interactieve borden Interactieve digiborden vinden steeds meer hun weg in vergaderzalen en scholen, maar ze hebben nog een veel groter toepassingsgebied. Het potentieel is enorm, maar eerst en vooral:

Nadere informatie

ipad verdrijft het boek uit de klas ipad in itunes U als cursus tool de klas

ipad verdrijft het boek uit de klas ipad in itunes U als cursus tool de klas Kennisuitgave ipad verdrijft het boek uit de klas pagina 4 & 5 pagina 8 & 9 pagina 10 & 11 Stappenplan: Bring Your Own Device ipad in de klas itunes U als cursus tool Empowered by ipad verdrijft het boek

Nadere informatie

Welkom. nieuwe webwinkel! Een dag met een consultant. Zonder papier vergaderen. Mijn school Klas voor de Toekomst. oktober.

Welkom. nieuwe webwinkel! Een dag met een consultant. Zonder papier vergaderen. Mijn school Klas voor de Toekomst. oktober. info oktober 2013 Een dag met een consultant Zonder papier vergaderen Mijn school Klas voor de Toekomst Welkom nieuwe webwinkel! nummer 14 Voor ICT in belang van uw school Van de redactie In dit nummer

Nadere informatie

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken Rapport Biebpanel 204 Tabellenbijlage Meting tarieven en leenvoorwaarden Westfriese Bibliotheken April 204 Welk type abonnement heeft u? Anders, namelijk... Comfort had ik; inmiddels opgezegd geen Geen

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Trendrapport PO en VO

Trendrapport PO en VO Trendrapport PO en VO Technologieën van de toekomst Trendrapport mbo 1 2 Trendrapport PO en VO 3D bril te gebruiken voor voorkant Voorwoord Beam me up, Scotty De kracht van science fiction is dat het ons

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Een intranet binnen de muren van je school

Een intranet binnen de muren van je school voorbeelden pti zottegem 1 Een intranet binnen de muren van je school Johan Van Houdenhove PTI Zottegem 1. Wat is een intranet? 2. Wat kan een intranet betekenen voor mijn school? 3. Onze eigen ervaringen

Nadere informatie

SMART Producten in het Onderwijs

SMART Producten in het Onderwijs SMART Producten in het Onderwijs Beste lezer, In 1991 introduceerde SMART Technologies het SMART Board interactive whiteboard, het eerste product in haar soort. SMART Technologies is volledig gecommitteerd

Nadere informatie

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19 Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue Melissa Martens Content Marketeer ivalue Pagina 1 van 19 Inhoud Deel I: Daarom heeft jouw bedrijf sociale media nodig... 3 1. Sociale media zijn de nieuwe

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Mobile Device Management

Mobile Device Management M IMPROVING YOUR ENTERPRISE MOBILITY Mobistar Nummer 11 Jaargang 4 Oktober 2013 Mobile Device Management LEONIE BIRCH Orange Business Services aangepaste beheermiddelen gewoon noodzakelijk. TELTALK TAXIS

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict

KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict September 2007 Nummer 3 Ict op school KOOPwijzer Vergelijkend onderzoek ict-producten en diensten voor het onderwijs Ict op school is onderdeel van Kennisnet Ict op

Nadere informatie

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

Social media; gebruikt uw kind het veilig?

Social media; gebruikt uw kind het veilig? Social media; gebruikt uw kind het veilig? De mogelijkheden en risico s van social media voor uw kind. Niels Konings, Bram Baas & Renee Preijde Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken, elke

Nadere informatie

Digitale schoolborden

Digitale schoolborden INFORMATIEWIJZER Stichting Kennisnet POSTADRES Postbus 778 2700 AT Zoetermeer BEZOEKADRES Paletsingel 32 2718 NT Zoetermeer T 0800-KENNISNET F (079) 321 23 22 E info@kennisnet.nl 02.2008 Digitale schoolborden

Nadere informatie

Beter. onderwijs door ICT

Beter. onderwijs door ICT Beter onderwijs door ICT Kennismaken met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren door scholen te voorzien van praktische ict-toepassingen op maat; dat is de doelstelling van QLiCT. we combineren daarvoor

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 1 ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 2 Pre-University College Humanities www.ru.nl/puchumanities Zwolle en Nijmegen 2013 Student: Sanne Versteeg (MA)

Nadere informatie

MEDIA & MESSAGE DOCENTENINSTRUCTIE. gratis inspiratie INHOUD

MEDIA & MESSAGE DOCENTENINSTRUCTIE. gratis inspiratie INHOUD gratis inspiratie MEDIA & MESSAGE lesplan Mediawijsheid voor het voortgezet onderwijs beeldengeluid.nl/onderwijs DOCENTENINSTRUCTIE Mediawijsheid staat centraal in de missie van Beeld en Geluid: we ontwikkelen

Nadere informatie