Johannes 18,28-40 Delft, 13 april, morgendienst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Johannes 18,28-40 Delft, 13 april, morgendienst"

Transcriptie

1 Johannes 18,28-40 Delft, 13 april, morgendienst [slide 1-3 we beginnen de preek met moltalk ; een gesprekje met drie kinderen. Zij hebben het wie is de mol spel gespeeld. De opdracht is: Jezus moet koning worden. Verschillende kandidaten proberen dat te voorkomen. De vragen aan de kinderen zijn: 1) welke molacties heb jij gezien; 2) wie is jouw mol? En 3) is de mol erin geslaagd te voorkomen dat Jezus koning werd, of niet?] Preek (vervolg) Slide 4 Ik neem jullie even mee terug naar het begin van de serie diensten over de arrestatie en het verhoor van Jezus. Koning Jezus geeft zich over, dat was de titel van de serie. Daarmee wilden we al graag overbrengen dat Jezus niet per ongeluk het slachtoffer werd een wilde lynchpartij of van wat ook maar. Maar dat Hij volkomen vrijwillig en van zichzelf overtuigd zichzelf liet arresteren en ter dood liet brengen.. in de plaats van velen. Leeg scherm We staan vanochtend stil bij de betekenis van de inmenging van Pilatus in het proces van Jezus. Want het is juist door Pilatus dat wat we anders misschien zouden kunnen afserveren als een intern Joods conflict, een gebeuren wordt dat niet alleen kerkmensen, maar de hele wereld aangaat. De joden hebben Jezus al zonder echt proces veroordeeld, maar omdat zij de toestemming van Pilatus nodig hebben, krijgt Jezus toch een echt proces. Pilatus laat zich namelijk niet gebruiken als een pion van de Joden. Hij start een onderzoek. Hij wil weten welke aanklacht er tegen Jezus is ingebracht. Hij ondervraagt Jezus. Slide 5 Het was Pilatus die in drie talen het bordje koning van de Joden liet aanbrengen. Het was Pilatus die ervoor zorgt dat Jezus aan een kruis verheven werd (vs. 32) in plaats van een gewone steniging. En, dat wil ik vanochtend vooral onder jullie aandacht brengen, het was Pilatus die een officiële uitspraak deed in het proces Jezus : Ik heb geen schuld in hem gevonden.

2 Hoe je de hele geschiedenis verder ook bekijkt, en hoe je wat hier gebeurt ook wendt of keert, dát is dan toch maar de uitkomst van dit proces. Het staat geschreven. Onschuldig. Die uitspraak trekt iedereen als het ware het verhaal in. Iedereen moet er íets van vinden. Slide 6 Wat ik wil doen is deze uitspraak bekijken vanuit verschillende perspectieven. En als we dat doen, zoeken we tegelijk onze eigen rol in het verhaal. We beginnen bij de Joodse leiders. De hogepriesters en de schriftgeleerden. Zij vertegenwoordigen het perspectief van de, we zeggen het even zo, #religieuze mens. Zij zijn het, tegen wie Pilatus zegt: Hij is onschuldig. Leeg scherm De hogepriesters zijn buitengewoon godsdienstige mensen. Zij denken in het belang van het volk van God (Kajafas). Zij kennen de schriften en willen rein leven (ze zijn bang om zich te verontreinigen, vs. 28). Pilatus houdt ze een spiegel voor: daar staan jullie dan, buiten. Jullie doen zo je best om je onschuld te behouden, te bewijzen, of terug te verdienen. Maar kijk nu eens naar deze: Onschuldig! Dan doet Pilatus iets, waardoor de hogepriesters opnieuw worden geconfronteerd met diezelfde vraag. Hij houdt ze een spiegel voor door met Barabbas op de proppen te komen. Ik weet niet hoe bewust Pilatus zich hiervan is geweest, maar hij is er wel verantwoordelijk voor. Ik denk ook dat Pilatus een beetje speelt met het religieuze perspectief van de Joden, die Jezus bij hem brengen. U bent gewend dat ik met Pascha iemand vrijlaat. Wat bedoelt Pilatus? Uit andere bronnen weten we niet van een dergelijke gewoonte. Of vergist Pilatus zich, en refereert hij aan grote verzoendag, waarbij de priester voortdurend naar binnen en naar buiten ging (vgl. Pilatus in deze geschiedenis) en dan op de proppen kwam met twee bokken. Een voor de slacht en een om vrij te laten.

3 Hoe dan ook: daar staan ze. En kijk, ze lijken ook nog op elkaar. 2x Jezus bar-abbas (verlosser, zoon van de vader). Wie gaat er vrijuit en wie wordt er geofferd? Ik moet denken aan nóg een geschiedenis. Die van Saul en David. De eerste Jezus is de zoon van Saul, de lieveling van het volk. De tweede Jezus de Zoon van David, lieveling van God. Wat gaan ze kiezen? Pilatus houdt ze een spiegel voor: voor welke leider gaan jullie? Dat is een vraag voor ons. U bent allemaal buitengewoon religieus (anders zat u hier niet). Maar wat voor leider kies je? Of je nu jood bent of moslim, of Hindoe of nog weer anders op zoek naar een leider, profeet, goeroe maar heb je deze leider wel gezien? Van wie van de leiders kan je nu echt zeggen dat hij zonder schuld zijn leven gaf? Voor de christenen onder ons: dat is Jezus. Onze leider. Toch is er blijkbaar een manier van altijd met God bezig zijn (vgl. de priesters), maar God toch niet zien als Hij voor je staat zo, als iemand zonder schuld (toepassing: vreemdelingen, wezen en weduwen). Paulus noemt dat de wijsheid van het dwaze kruis. Of de zwakste delen van het lichaam. Nu het tweede perspectief, dat van de #seculiere mens. Dat zie ik een beetje in Pilatus, die zich natuurlijk van de Joden distantieert (35). Hij wil niks te maken hebben met hun interne aangelegenheden en ruzies. En hij wil zeker niet zomaar gebruikt worden. Misschien zit je hier vanochtend wel zo in de kerk. En spreek je niet de taal van de Joden of van de bijbel. Maar dan toch wel die van Pilatus. Pilatus spreekt een taal die veel meer mensen veel beter begrijpen: de taal van de macht. Pilatus is niet geïnteresseerd in waarheid maar in macht. En hij heeft natuurlijk gelijk. Veel religieuze conflicten gaan helemaal niet om wat waar is, maar gewoon om wie de macht heeft. Wat waar is, zal wel ergens in het midden liggen niet wat is waar, maar voor wie werkt het, wie heeft de macht, dát is de vraag.

4 Pilatus is dan ook verrast als de joden Jezus bij hem brengen: bent ú de koning van de Joden? Verrast genoeg voor een gesprek met deze Jodenkoning. Een gesprek trouwens, waarin Jezus ook iets te zeggen heeft over macht (vs ). Boeiend, deze man. Hij heeft je toch iets te zeggen. Je onttrekt je niet zomaar aan zijn woorden. Je blijft erover nadenken. Het lukt Pilatus dus niet om zich helemaal van Jezus af te maken. Het zit m niet lekker. Een onschuldige ter dood brengen. Misschien is Pilatus ook van binnen toch religieuzer (gevoeliger voor God ) dan je zou denken. Wanneer de Joden later zeggen dat Jezus gezegd zou hebben dat hij slide 8 de Zoon van God is wil hij Jezus zelfs vrijlaten. De Zoon van God zou er dan toch meer zijn? En bovendien, er is iets met deze Jezus. Zoals ook die andere Romein al zag toen Jezus stierf: Waarlijk, deze man was een rechtvaardige. Het lukt Pilatus niet zich helemaal van Jezus los te maken. Nou ja, lukt niet, Pilatus gaat uiteindelijk overstag voor het argument dat als hij Jezus vrijlaat, hij geen vriend van de keizer is. Misschien ben je helemaal niet religieus. En herken je wel iets in Pilatus. Boeiende man. Een koning, ja. Maar zeggen dat Hij jouw koning is zou dat ook kunnen? In ieder geval heeft deze Pilatus ervoor gezorgd dat niemand zich van Jezus kan afmaken met de opmerking dat Hij niet deugt. Jezus is niet schuldig. Wat betekent dát? Nou goed, twee perspectieven. Laat me kort afronden met een laatste perspectief. En dan kom ik weer even terug bij die Bar-abbas. Je zou het ook veel algemener kunnen vertalen met: zoon van (een) vader, gewoon dus: een mens. Nu ja, niet zomaar een mens natuurlijk, want zoals Pilatus toch maar heeft vastgesteld dat Jezus onschuldig was, zo was al eerder vastgesteld dat deze mens een misdadiger is.

5 Misschien ben je zoals Bar-abbas. Gewoon, je doet je best. En tegelijk is het je, om wat voor reden dan ook niet gelukt om daarbij zelf zonder fouten te blijven. Maar wie wel? Stel je even dat jij Barabbas was Dan rammelde er op een goede vrijdag ineens iemand aan de deur van je cel. Tot je stomme verbazing laat de gouverneur het publiek de keus. Tot je verbazing roept iedereen ook nog eens jouw naam. Het kan verkeren. Een week geleden riepen ze nog de naam van die andere Jezus. En daar ga je. Waarheen? We weten het niet. Een (vage) traditie zegt dat Barabbas naar de schedelplaats ging om daar te zien hoe daar zijn doodvonnis werd voltrokken. Maar dan met die andere Jezus aan het kruis. Een andere (vage) traditie zegt dat hij later sneuvelde bij nog een opstand. Waar ga je heen, Barabbas? Wat ga jij doen?

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen.

Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen. Marcus 15:1 s Ochtends in alle vroegte kwamen de hogepriesters, de oudsten en de schriftgeleerden en het hele Sanhedrin in vergadering bijeen. Wat er aan voorafging... Pesachmaal met zijn discipelen De

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Liturgie Stilte Voorzang Gez 90,1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 25,1.2 Gebed Lezing avondmaalsformulier Gebed Zingen LB 178,1.4.6 Viering Zingen Ps 113

Nadere informatie

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek Preek Gemeente van Christus, We hebben er in het Nederlands een uitdrukking voor. Met een mond vol tanden staan. Ken je dat gevoel? Dat kan je op de gekste momenten gebeuren natuurlijk. Iemand maakt een

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Johannes De koninklijke weg

Johannes De koninklijke weg Johannes 18-19 De koninklijke weg Wat laat Jezus weg naar het kruis zien? Van een afstandje lijkt Jezus het slachtoffer. Maar als je luistert naar wat Jezus zegt, hoor je een opmerkelijke kracht. Dit is

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14 Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei 2016 Johannes 14 Als iemand in deze tijd zou zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven, zouden we hem al snel fundamentalistisch noemen. We leven in een multiculturele

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Navolging. Een diaconaal themajaar CGK Zwolle cluster V&T

Navolging. Een diaconaal themajaar CGK Zwolle cluster V&T Navolging Een diaconaal themajaar 2007 CGK Zwolle cluster V&T Inhoud Navolgen hoe doe je dat..? Jezus voorbeeld volgen Navolging wat betekent dat? Niets hebben, maar alles bezitten Nergens aan vastzitten

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons?

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons? Mij geschiede naar uw Woord preek over Lucas 1,26-38. Ik neem jullie vanochtend mee in drie stappen. Lucas beschrijft de aankondiging van de geboorte van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Best bijzonder.

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Het Christendom in Rome

Het Christendom in Rome Het Christendom in Rome Paragraaf 1: De weg van het Christendom naar Rome Het Christendom is ontstaan doordat men ging geloven dat jezus uit de dood opstond en de zoons van god was. De laatste woorden

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Deze preek is geschreven door ds Rob Vreugdenhil. Destijds predikant in Lelystad.

Deze preek is geschreven door ds Rob Vreugdenhil. Destijds predikant in Lelystad. Deze preek is geschreven door ds Rob Vreugdenhil. Destijds predikant in Lelystad. Wij hebben in onze gemeente de traditie dat met hemelvaart een deel van de gemeente gaat kamperen. Dat kamperen is overdag

Nadere informatie

Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus,

Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus, Gezamenlijke dienst 750 Kerk in Rijswijk, 29 januari 2017 I Korinte 1:10, 18-25 Dominee Hans van t Hoff, Leeuwendaalkerk Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus, Wat dacht u toen u vanmorgen

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders

Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: 11-30 30 april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Wat is als het erop aankomt ons geloof? Hoe ziet het eruit, wat geloven

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

PREEK OVER MATTEÜS 27 : 26 GOEDE VRIJDAG 2012

PREEK OVER MATTEÜS 27 : 26 GOEDE VRIJDAG 2012 preek over matteüs 27 : 26 april 2012 1 PREEK OVER MATTEÜS 27 : 26 GOEDE VRIJDAG 2012 VIERING HEILIG AVONDMAAL Ruilen met Jezus 4 april 2012 Liturgie: votum/groet zingen: Gez. 79 : 1,2,3 Hoe zal ik Hem

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) - 4 november Johannes 18, Pilatus

Ontmoetingskerk Laren (NH) - 4 november Johannes 18, Pilatus Ontmoetingskerk Laren (NH) - 4 november 2018 - Johannes 18, Pilatus Wat is het voor iemand? Is hij wreed of onverschillig. Een handige politicus die een loopje met de waarheid neemt. Een gladjanus zonder

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Rinze IJbema - Oosterkerk - Welkom in de wereld van God

Rinze IJbema - Oosterkerk - Welkom in de wereld van God Rinze IJbema - Oosterkerk - Welkom in de wereld van God [1] Johannes, vertel nog eens Johannes is een oude man geworden, en ongevaarlijk. Vroeger had hij zoveel invloed, dat zijn tegenstanders hem op een

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Afgelopen week was het podium van de gay pride parade. In Nederland verzamelde iedereen zich in Amsterdam voor de praaltocht over de grachten.

Afgelopen week was het podium van de gay pride parade. In Nederland verzamelde iedereen zich in Amsterdam voor de praaltocht over de grachten. Afgelopen week was het podium van de gay pride parade. In Nederland verzamelde iedereen zich in Amsterdam voor de praaltocht over de grachten. Een feestelijke optocht waarin op allerlei manieren uiting

Nadere informatie

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN?

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN? WAAR GA JE HEEN? Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 84:1.2 Wet Zingen: Gezang. 155:1-5 Gebed Schriftlezing: Joh. 21:1-19 Zingen: Psalm 116:1.7 Verkondiging: Joh. 21:18.19 Zingen: Ld. 473:1.2.5 (LvK)

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 3 blz. 1 Hieronder zie je een lammetje dat op zoek

Nadere informatie

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1:

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: - 1 - Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: 1 En er was iemand uit de Farizeeën, wiens naam was Nikodemus, een overste der Joden; Nikodemus is een Griekse naam,

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Liturgie Voorzang: Gez 88 (uit Het lam dat ons doet leven ) Votum / groet Zingen: Ps 25,1.7 Gebed Schriftlezing: Lucas 23,44-56- Psalm

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

CW Het Lichaam van Christus. Rubriek "Thema's" Opstandingsleven. Opstandingsleven

CW Het Lichaam van Christus. Rubriek Thema's Opstandingsleven. Opstandingsleven CW Het Lichaam van Christus Rubriek "Thema's" Opstandingsleven 1 / 8 >> Galaten 2:19-21 >> Onze identificatie met Christus, Paulus zegt in Gal.2:20 iets wat bij de meeste mensen idioot overkomt: Met Christus

Nadere informatie

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort?

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort? God wat is dat? Het Vormsel. Je geeft je er voor op. Maar weet je wat het is? Natuurlijk niet. In 1980 wist iedereen wat dat was. Dat is lang geleden! Toen gingen bijna alle jongeren nog wel eens naar

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat Op zondag gaan je naar de kerk. De kerk is het huis van de Heere. Daar wil hij zelf zijn. Hieronder zie je een plaatje van een kerk. Weet jij welke woorden bij de zondag

Nadere informatie

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1 Preek over 1 Timoteu s 2 vers 1-7. Heilzame leer (deel II): politiek en samenleving Ik begin met een kleine peiling. Wie van jullie is lid van een politieke partij? En wie maakt gebruik van zijn of haar

Nadere informatie

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder:

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder: - 1 - Het grote gebod Wij worden in de Schrift, zowel in het oude- als ook in het nieuwe testament, opgewekt om de Heere lief te hebben met ons hele hart, met alles wat in ons is. Daar is de Heere in geïnteresseerd.

Nadere informatie

Dit is een Vertel-spel Vertel-spel spelen Het Verhaal Te Moeilijk?

Dit is een Vertel-spel Vertel-spel spelen Het Verhaal Te Moeilijk? 01 Dit is een Vertel-spel Dat is een verhaal dat door meer mensen gesproken wordt. Of door iemand die verschillende stemmetjes nadoet. Die treden op als persoon in het verhaal. Dit Vertel-spel heet Schattebout.

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie