Workshops donderdag 23 januari

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshops donderdag 23 januari"

Transcriptie

1 de BioVak 2014 Workshops donderdag Hanzezaal A Restaurant Meerhal 1 Meerhal 2 Meerhal 3 Meerhal 4 Horecaplein Bodemschatten: Zo haalt u meer uit uw bodem Weten van heerlijk eten Weten van heerlijk eten Weten van heerlijk eten Locafora: je eigen webwinkel voor producten en pakketten Proeven aan persoonlijke ontwikkeling Boergondisch, culinaire activiteiten op de biologische boerderij Boerderijeducatie met mes en vork: koken van & op het land Crowdfunding, nieuwe financieringsvorm Doorschakelen naar Demeter Bedrijfsindividualiteit: waar liggen je krachten Haal het maximale uit grasklaver Boer zoekt boer: pitch je vraag Social media voor je biologische boerderij: Let s talk bio! Kansen en Bedreigingen voor de Biologische winkeliers Kennismaken met EKO Bomen over en voor het Klimaat Europees verkiezingsdebat Energiebesparing op het bedrijf Biologisch risicomanagement tool De + van Bio-melk Doorgroeien in de biologische sector Biologische Melkveefokkerij, waar we staan, waar we gaan Hoe onderscheid ik mij met natuur en biodiversiteit in de markt? Lanceren Biokennis.org Kringloop Actueel Innovatieve biowijnbouw in Nederland Regels voor biologische productie, herkomst en trends Tekenen voor Solidair met soja Biohuis jongeren ontmoetingsplek BIO _BioVak_Katern_210x287.indd :26

2 Workshops BioVak donderdag 2014 Locatie Starttijd Eindtijd Naam van de workshop Naam van de spreker(s) Korte omschrijving van de workshop Hanzezaal A Bodemschatten: Zo haalt u meer uit uw bodem Mestspecialist in de biologische sector: Harrie van Kreij Het thema van deze studieochtend is: bodemschatten, zo haalt u meer uit uw bodem.uw bodem op waarde schatten en de mogelijkheden ten volle benutten, u hoort er meer over tijdens deze ochtend. Vanuit de praktijk worden verschillende voorbeelden van verhoging van opbrengst en kwaliteit belicht. Aanmelden kan via of bel Agrifirm Feed Weten van heerlijk eten Rineke Dijkinga Rineke Dijkinga `Weten van (h)eerlijk eten' 1 & 2. Stel dat we op school les zouden krijgen in de gebruiksaanwijzing van ons lichaam. Dat we zouden leren dat volwaardige, biologische voeding een belangrijke voorwaarde is voor onze gezondheid. De lezing geeft u een kijkje achter de schermen van ons lichaam en legt de meerwaarde van biologisch uit Weten van heerlijk eten Rineke Dijkinga Rineke Dijkinga `Weten van (h)eerlijk eten' 1 & 2. Stel dat we op school les zouden krijgen in de gebruiksaanwijzing van ons lichaam. Dat we zouden leren dat volwaardige, biologische voeding een belangrijke voorwaarde is voor onze gezondheid. De lezing geeft u een kijkje achter de schermen van ons lichaam en legt de meerwaarde van biologisch uit Weten van heerlijk eten Rineke Dijkinga Rineke Dijkinga `Weten van (h)eerlijk eten' 1 & 2. Stel dat we op school les zouden krijgen in de gebruiksaanwijzing van ons lichaam. Dat we zouden leren dat volwaardige, biologische voeding een belangrijke voorwaarde is voor onze gezondheid. De lezing geeft u een kijkje achter de schermen van ons lichaam en legt de meerwaarde van biologisch uit. Meerhal Locafora: je eigen webwinkel voor producten en pakketten Jan Belon, Afdeling Buitengewone Zaken, Michiel de Kinkelder, biologistiek en 't Helder en Harry van Wenum, geitenhouderij de Groote Stroe en Biologische Boerenmarkt Utrecht. Workshop onder begeleiding van Iris van de Graaf, Van Eigen Erf. Verkoop via een webwinkel: een essentiële, aanvullende manier van verkopen. Maak kennis met Locafora, een geheel nieuw internetplatform. Locafora is speciaal ontwikkeld voor lokale producenten, zodat je makkelijk jouw biologische producten kan verkopen via een webshop dicht bij je doelgroep. In deze workshop ook een presentatie van een nieuw systeem voor verkoop van pakketten, zoals groentepakketten of vleespakketten, gebaseerd op het Fleurop systeem van centraal bestellen en lokaal leveren. Het Locafora pakket wordt centraal besteld en lokaal geleverd door de boer in de buurt.

3 Meerhal Proeven aan persoonlijke ontwikkeling Boergondisch, culinaire activiteiten op de biologische boerderij Boerderijeducatie met mes en vork: koken van & op het land Joke Bloksma, BD beroepsontwikkeling Joset Vermeer, Sprankenhof onder begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co en Iris van de Graaf, Van Eigen Erf Tineke van den Berg, de Stadsboerderij Almere onder begeleiding van Ingrid Cremer, Centrum Biologische Landbouw Een uitgangspunt van Biologisch Dynamische landbouw is dat de mens zich aan de landbouw ontwikkelt. En dat jouw bedrijf zich verder ontwikkelt als jij je als boer of tuinder ontwikkelt. Persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsontwikkeling gaan hand in hand. In de BD-beroepsontwikkeling sta je samen met een coach of samen met collega s even stil bij de vragen in jouw dagelijkse boerenwerk. Maak in deze workshop kennis met deze manier van werken. Boergondisch feestmaal, kookworkshop, zelf kruiden plukken: er zijn allerlei manieren om klanten te vinden en binden met culinaire activiteiten op de boerderij. Doe je het zelf of werk je samen met chef-koks? Wat biedt je aan? Wat zijn de kosten aan materialen en arbeid? Hoe werk je slim samen in werving en boeking van gasten? Joset Vermeer, Sprankenhof, deelt haar ervaringen Boerderijeducatie en beleving voor jongeren en ouderen krijgt meerwaarde met een kookactiviteit. Welke activiteiten biedt je aan? Welke kook- en educatiemogelijkheden met én zonder keuken zijn er op de boerderij? Wat zijn de investeringen en opbrengsten en hoe werf je je gasten? Stadsboerin Tineke van den Berg uit Almere ontvangt jaarlijks honderden kinderen en ouderen en wisselt graag praktische ervaringen uit Crowdfunding, nieuwe financiering Willem Rienks, Buitengewone Varkens onder begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co Crowdfunding, een nieuwe manier van financieren? Willem Rienks van Buitengewone Varkens zette een varkenskudde op met vooruitbetaling van klanten. Kun je zo je bedrijf financieren, mede betaald door burgers? Andere biologische ondernemers ontvingen van klanten een lening of vooruitfinanciering van hun producten. Onder begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co achtergestelde lening voor een nieuwe schuur, of maakten via een vriendenstichting hun grond vrij. Laat je inspireren door voorbeelden van alternatieve financiering, met of zonder de bank Doorschakelen naar Demeter Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut en Petra Derkzen, St. Demeter Nu zie ik hoe de samenhangen werken in de landbouw is de reactie van een biologische boer op de Demetercursus. Biologisch Dynamische landbouw gaat namelijk over samenhangen, zowel binnen het bedrijf als daarbuiten. Vanuit samenhang ontstaat samenwerking. In deze workshop krijg je een voorproefje van de Demetercursus. Maar ook hoe Demeter werkt aan vernieuwing van certificering, niet alleen bestraffend, maar vooral stimulerend in bedrijfsontwikkeling. Wilt u een stap verder met uw bedrijf, stap dan in deze workshop. De rest volgt vanzelf.

4 Meerhal 1 Meerhal 2 23 januari Bedrijfsindividualiteit Annette Harberink, boerin Keizersrande, BDbeleidsmedewerker Luc Ambagts Haal het maximale uit grasklaver Sander Bernaerts van zaadhandel Neutkens Op elke plek, in elke situatie, maakt het leven nieuwe dingen mogelijk. Daarom is elk landbouwbedrijf uniek. In de biologisch-dynamische landbouw streeft de boer er naar het beste, het mooiste uit zijn of haar bedrijf te halen. Het begrip bedrijfsindividualiteit vormt een toegang tot die mogelijkheden. De inleiders zetten u aan het werk om de potentie van uw bedrijf te leren kennen. Gras/ klaver is de groene motor voor vee en bodemleven. Hoe haal je een maximaal rendement uit deze groene motor? Er valt zoveel meer te kiezen dan Engels raaigras en wanneer is dat zinvol? Waar let je op bij de keuze van de klaversoorten? Hoe werk je kostenefficiënt bij onderhoud en zaai? Boer zoekt boer: pitch je vraag Europees verkiezingsdebat Social media voor je biologische boerderij: Let's talk bio! Alle deelnemers: zoek je opvolger, vind je bedrijf! Onder begeleiding van Maria van Boxtel en Helmer Wieringa, Land & Co Jonge boeren zoeken bedrijven, oudere boeren zoeken opvolging. Heb jij ook zo'n vraag? Want bedrijfsopvolging gaat niet altijd vanzelf, vooral niet 'buiten de familie'. In deze workshop ontmoet je boeren die opvolging zoeken of een plek op een bedrijf. En krijg je slimme tips om het gesprek met een handig uitgangsdocument goed aan te gaan. Stel jouw vraag en meld je aan via Bas Eickhout, Europese Debat over het landbouwbeleid, voedselveiligheid en onder leiding van Kees lijsttrekker GroenLinks, Kees van Zelderen over gemeenschappelijk Landbouwbeleid (wat is het effect van Zelderen ea voor Nederlandse biologische boer en tuinder), over voedselveiligheid en fraude (Hoe controleer je streng en laat je toch ruimte voor vernieuwing) en over kennisontwikkeling en toegang tot kennis (Hoe betrek je vanuit Europa het MKB bij innovaties). Boerderij 't Schop Klanten bereiken, binden en werven. Beleef de biologische boerderij! Biologisch is hip en in : met weinig financiële middelen effectief communiceren? De kracht van het web? Social media, interactieve website(s), blogs, games, video, webcam als schoolbord. Hoe doe ik dat als kleine ondernemer? Meer in minder tijd! Wat past bij mij? Hoe doen anderen dit en waarom? Leer van tips and tricks van ervaren ondernemers die het biologische verhaal vertellen via het web en laat je volgen Kansen en Bedreigingen voor de biologische winkeliers Projectgroep Hogeschool Zuyd Presentatie van afstudeeropdracht van de Hogeschool Zuyd met als vragen: 1. Gaat u het met productkennis redden in te toekomst? 2. Spiegelt u de supermarkt of spiegelt de supermarkt u? 3. Het geitenwollen sokken imago is verleden tijd, wat nu? 4. Wil de consument de tijd besteden, die u de consument wil geven?

5 Meerhal 2 Meerhal Kennismaken met EKO Ronald van Marlen, Rene Heusschen, stichting EKOkeurmerk Bomen over en voor het Klimaat Energiebesparing op het bedrijf Mark Vonk, Duinboer en Bosbouwer en Bert In dit uur kunt u in gesprek gaan met medewerkers van EKO. Kom vooral binnenlopen tussen 5 en 6, schuif aan bij de koffietafel en vertel wat uw wensen zijn voor EKO in Wat kunnen bomen op het landbouwbedrijf bijdragen aan verduurzaming en verminderen van broeikasgasemissie? Bert Reubens doet verslag van Reubens, onderzoeker Agroforestry (Boslandbouw) bij systemen (rijen bomen op de akker en in de weide) op de opbrengst van het (praktijk)onderzoek in Vlaanderen naar de impact van agro-forestry het ILVO in Vlaanderen gewas en op de duurzaamheid van het bedrijf. Mark Vonk zal deze onderzoekskennis vertalen naar praktische toepasbaarheid. Rob Jacobs, L oreal advies Rob Jacobs heeft veel ervaring met energiemetingen op melkveehouderijen. Menig veehouderij heeft hij geholpen om het bedrijf energiezuiniger te maken, ook bij nieuwbouw. Deze workshop geeft hij een uitleg over de relevante energiebesparingstips en hoe je ze implementeert. Ronald van Marlen/ Ester Presenteren van risicomodel voor biologische sector, dat als management Boone/ Paulien Veerman tool gebruikt kan worden Biologisch risico management tool De + van Bio-melk Bert Leffers, Bio + Bert Leffers, mede-initiatiefnemer van het merk Bio+, zal zijn visie presenteren op 'Verbondenheid' en 'Transparantie in de keten'. Bio boeren moeten veel meer laten zien dat zij goed omgaan met dieren, bodem en natuur. Dat geeft het product een meerwaarde! Ook zal hij ingaan waarom de boerenprijs niet op het melkpak vermeld moet worden en waarom Bio+ yoghurt geen schroefdop heeft Doorgroeien in de biologische sector Biologische Melkveefokkerij, waar we staan, waar we gaan Niels Bak en Jurrien Appers, Hoe financier je de verdere doorontwikkeling van je biologisch bedrijf? Triodos Wytze Nauta, Stichting Stichting Biologische Veeverbetering houdt zich bezig met het opzetten en Biologische Veeverbetering / uitvoeren van biologische fokprogramma s met behulp van kunstmatige Bio-KI en enkele inseminatie (KI). In de workshop wordt gekeken hoe ver het staat met de veehouders fokprogramma's en een blik geworpen in de toekomst.

6 Meerhal Hoe onderscheid ik mij met natuur en biodiversiteit in de markt? Marieke Meeusen van het LEI over resultaten consumentenonderzoek, Gerrit Gerritse Vogelbescherming over het belang van vogelvriendelijke zuivel en Teunis Jacob Slob Natuurweide met dieren en planten voor consumenten en boeren meer kansen Biologische boeren leveren een bijdrage aan natuur en biodiversiteit. Niet alleen door hun biologische bedrijfsvoering maar ooksteeds meer door het uitvoeren van extra maatregelen zoals weidevogelbeheer. Hoe kun je als ondernemer deze inspanningen het beste vermarkten? Die vraag wordt onderzocht in het project Marktontwikkeling Natuur en Biodiversiteit. Tijdens de workshop worden onder andere de resultaten van het consumenten onderzoek gepresenteerd. Daarnaast willen we graag met u in gesprek over de mogelijkheden om natuurvriendelijke zuivel in de markt te zetten Lanceren Biokennis.org wordt later bekend gemaakt Biokennis heeft een nieuwe website: Nu met alle kennisdocumenten van het Nederlandse taalgebied. Vandaag wordt de site officieel geopend en toegelicht wat de site u allemaal te bieden heeft Kringloop Actueel Wim de Vries(WUR) Henk Kieft (ETC) Frank Verhoeven BV Boerenverstand In drie korte updates worden aanwezigen bijgepraat over de meest actuele ontwikkelingen. Recente ontwikkelingen door Frank Verhoeven (BV Boerenverstand), Van bedrijfskringloop naar gebiedskringloop door Wim de Vries (WUR) en de kansen in EIP en ook breder in POP3 door Henk Kieft (ETC). Daarna officiele presentatie en aanbieding van het nieuw verschenen Kringloopboek. Tot slot de vraag aan de aanwezigen welke stappen gezet moeten worden om de kringloopaanpak te versterken en te verbreden Innovatieve biowijnbouw in Nedeland Regels voor biologische productie, herkomst en trends Tekenen voor Solidair met soja Jan Oude Voshaar Sinds 15 jaar is wijnbouw in heel Nederland mogelijk geworden door de vroegrijpe druivenrassen Regent, Johanniter en nog nieuwere rassen als Cabernet Cantor en Souvignier Gris. Deze zijn veel minder gevoelig voor meeldauw dan de klassieke rassen die in het buitenland gebruikt worden. Nederlandse wijnbouw is innovatief omdat ze veel minder bespuitingen nodig heeft en streekproducten levert met nieuwe, verrassende smaken. Wijnproeverij tijdens de workshop Marian Blom, Bionext Regels voor de biologische landbouw en verwerking; wie maakt ze en wie kan ze veranderen? Wat staat ons de komende jaren te wachten in bioregelgeving en wat zou je zelf als eerste willen verbeteren? Heleen Klinkert, Bionext Verschillende schakels uit de biologische pluimveeketen hebben precies 1 jaar geleden op de BioVak het convenant Solidair met soja ondertekend. Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar en wie sluit zich op deze BioVak aan bij het convenant?

7 Meerhal Biohuis jongeren ontmoetingsplek Kees van Zelderen Een start en netwerkbijeenkomst voor jongeren.kennismaking met jongeren uit het hele land en organiseren van een landelijk netwerk van jongeren. Jongeren hebben de toekomst en dat moet een plek krijgen in het Biohuis.

Wijnen van vroeger en nu

Wijnen van vroeger en nu Succes Franse BD-wijnbouw Wijnen van vroeger en nu Vinoloog Jacques Fourès heeft sinds een kleine halve eeuw het genoegen om bij verschillende wijnboeren het gisten van de geoogste druiven te begeleiden.

Nadere informatie

Begin op tijd Vier de momenten Houd de hoofdlijnen vast. Joost van Strien laat jongeren meewerken. André en Gerri Vollenberg over bedrijfsoverdracht

Begin op tijd Vier de momenten Houd de hoofdlijnen vast. Joost van Strien laat jongeren meewerken. André en Gerri Vollenberg over bedrijfsoverdracht HANDREIKING BEDRIJFSOPVOLGING IN DE LANDBOUW Special Opvolging gezocht! 2013 Een speciale uitgave van Van Westering Groep bv Gratis Ekoland Special www.ekoland.nl André en Gerri Vollenberg over bedrijfsoverdracht

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout noaberschap ondernemend water innovatiekracht papier landgoederen landbouw natuur hout i n n o v e r e n m e t o U d e Wa a r d e n C o n C e p t- t o e K o m s t v i s i e 2 0 3 0 brummen 5 maart 2013

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

KernWaarden 22 Tien handige tips voor het schrijven van een echt goede beleidsvisie

KernWaarden 22 Tien handige tips voor het schrijven van een echt goede beleidsvisie KernWaarden 22 Tien handige tips voor het schrijven van een echt goede beleidsvisie Visie is de kunst de onzichtbare dingen te zien Jonathan Swift, schrijver 1667 1745 Het schrijven van een beleidsvisie

Nadere informatie

Alternatieve vormen van financiering. Kansen voor het multifunctionele landbouwbedrijf voor niet-bancaire financieringsvormen.

Alternatieve vormen van financiering. Kansen voor het multifunctionele landbouwbedrijf voor niet-bancaire financieringsvormen. Alternatieve vormen van financiering Kansen voor het multifunctionele landbouwbedrijf voor niet-bancaire financieringsvormen multifunctioneel In deze brochure alternatieve vormen van financiering leest

Nadere informatie

Interviews met collegamarketeers

Interviews met collegamarketeers Interviews met collegamarketeers ONDERLING ONDERLIGGEND ONDERWERP ONDERSTEUNEND ONDERZOEK ONDERTUSsEN 5 Laat zien welke unieke kennis je in huis hebt Marketeer Zakelijke Markt PostNL heeft te maken met

Nadere informatie

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland nationaal congres active ageing 2015 magazine voor active ageing professionals Nieuwe website Active Ageing Nederland Met robots langer zelfstandig WelkomLife, nieuwe website voor 50-plussers Zorgsector

Nadere informatie

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook

HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. DEEL DIT ebook ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 4 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4 2 5 EEN WEBINAR Wat kost het eigenlijk? Pagina 8 3 6 JE WEBINAR IN DE SOEP In 12

Nadere informatie

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes Geschreven door: Heleen Elfrink Heleen Elfrink helpt ondernemers hun innerlijke belemmeringen aan de kant te zetten zodat ze zakelijk succesvol worden

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap ondernemend innovatiekracht water landgoederen landbouw 1 papier natuur hout brummen 25 juni 2013 int.13.0925 inleiding Deze toekomstvisie zet

Nadere informatie

Naar een toekomst met een natuurlijk duurzame landbouw en vitale voeding Inhoudsopgave

Naar een toekomst met een natuurlijk duurzame landbouw en vitale voeding Inhoudsopgave Naar een toekomst met een natuurlijk duurzame landbouw en vitale voeding Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. De wens: duurzame ontwikkeling door herstel natuurlijke kringlopen 5 2. Vitale landbouw en voeding

Nadere informatie

Samen investeren in de basis

Samen investeren in de basis Samen investeren in de basis Voorwoord Colofon Met deze brochure wil Rabobank Amsterdam andere bedrijven inspireren om een langdurig samenwerkingsverband met een basisschool in Amsterdam aan te gaan. Wij

Nadere informatie

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP

ELEMENTAIR LEIDERSCHAP ELEMENTAIR LEIDERSCHAP leiderschap in Nederland 2011 Hoe eenvoudig een systeem kan zijn en leiderschap een fundamentele wending kan geven Wanneer ben ik als leider in mijn element? antwoord van een Goeroe

Nadere informatie

Van Deuveren Traffic. Station to station. Het Gouden team! Flexibel, multifunctioneel en innoverend. mei 2015. randmeren.ambitiemagazine.

Van Deuveren Traffic. Station to station. Het Gouden team! Flexibel, multifunctioneel en innoverend. mei 2015. randmeren.ambitiemagazine. mei 2015 ondernemersmagazine voor Nijkerk, Harderwijk, Ermelo, Putten, Bunschoten-Spakenburg, Zeewolde en Nunspeet Station to station Losse verkoop 4,95 Het Gouden team! Van Deuveren Traffic Flexibel,

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Leven. Slagers VOORBEREIDEN OP DE TOEKOMST

Leven. Slagers VOORBEREIDEN OP DE TOEKOMST Slagers V O S Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds Leven in het Slagersbedrijf Reportage: Keurslager Jellema Van dagverse maaltijd tot zelfgemaakte worst en van Italiaans ijs tot catering. Reportage:

Nadere informatie

DESLAGER 9. "Slager succesvol in kleine dorpskernen" Topslagerij Henk van de Weg & Zonen op de Veluwe HOE JE SITE BETER WORDT GEVONDEN OP INTERNET

DESLAGER 9. Slager succesvol in kleine dorpskernen Topslagerij Henk van de Weg & Zonen op de Veluwe HOE JE SITE BETER WORDT GEVONDEN OP INTERNET DESLAGER 9 Vakblad voor leden van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie september 2014 HOE JE SITE BETER WORDT GEVONDEN OP INTERNET DIRECTEUR GUUS MINEUR VAN SUPERGARANT: SNEL SCHAKELEN LEVERT

Nadere informatie

Zo doen wij dat! Duurzaamheid doorgrond

Zo doen wij dat! Duurzaamheid doorgrond Zo doen wij dat! Duurzaamheid doorgrond Stichting Veldleeuwerik is een uniek samenwerkingsverband tussen akkerbouwers en verwerkende bedrijven om actief duurzame productie van de akkerbouw te stimuleren.

Nadere informatie

Twee jaar na Wijffels. Verslag discussiebijeenkomst 17 juni 2003

Twee jaar na Wijffels. Verslag discussiebijeenkomst 17 juni 2003 Twee jaar na Wijffels Verslag discussiebijeenkomst 17 juni 2003 November 2003 Koeien & Kansen; Pioniers duurzame melkveehouderij Twee jaar na Wijffels Verslag discussiebijeenkomst 17 juni 2003 Rapport

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Nooit meer te laat voor een volle luier

Nooit meer te laat voor een volle luier Shell LiveWIRE, helpt technische innovatieve ondernemers verder NR. Salusion Winnaar Shell LiveWIRE Award 2010 Minister Verhagen Ondernemersrevolutie en topsectoren Businessmodel Canvas Analyseer je bedrijf

Nadere informatie

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector BDO Consultants B.V. Postbus 4053 3502 HB Utrecht Telefoon 030-284 99 60 E-mail consultants@bdo.nl WWW.BDO.NL HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

Nadere informatie