Wat doen alle leerkrachten voor een leerling met engagement?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doen alle leerkrachten voor een leerling met engagement?"

Transcriptie

1 1. BREDE BASISZORG Schooljaar WAT DOEN WE VOOR ALLE LEERLINGEN VAN SIVIBU? 2. VERHOOGDE ZORG ENGAGEMENTSVERKLARINGEN VOOR LEERLINGEN MET ATTEST/GV Wat verwachten we van de leerling? Wat verwachten we van de ouders? Wat doen alle leerkrachten voor een leerling met engagement? - Algemene maatregelen - Specifieke, leerlinggebonden maatregelen (persoonlijk af te spreken)

2 1. Wat doet SIVIBU voor ALLE leerlingen? = BREDE BASISZORG OVERHORINGEN/EXAMENS 1. Er worden geen cijfers luidop voorgelezen in de klas en overhoringen worden in de les teruggegeven. 2. Overhoringen worden (zoveel mogelijk) achteraf verbeterd of besproken in de klas, fouten geanalyseerd, oplossingen voorgesteld. Zo leren de leerlingen uit hun fouten. 3. De leerkracht geeft duidelijk aan hoe een leerstofonderdeel getoetst zal worden, wat van de leerling verwacht wordt (= begeleiding v/h leren leren). 4. Een grote overhoring wordt in samenspraak met de leerlingen en tijdig gepland (voor een vak met meer dan 2 uur/week). 5. De vragen van een overhoring of proefwerk worden door de leerkracht voorgelezen of overlopen (1 ). 6. De leerkracht wijst de leerling erop na te lezen als hij te vroeg afgeeft (1-2 ). OPDRACHTEN 7. Bij een groepswerk, opdracht voor punten wordt nauwkeurig op papier omschreven wat van de leerling verwacht wordt, aan welke criteria hij/zij moet voldoen. 8. Gebruik van de spellingcorrector en het woordenboek (groene boekje) wordt gestimuleerd. 9. De leerlingen mogen voor een taak een tekstverwerker gebruiken. 10. De leerkrachten talen (2 en 3 ) maken afspraken i.v.m. de spreiding van lectuuropdrachten (planning). 11. Bij spreekoefeningen mag de leerling een geheugensteuntje gebruiken. LESSEN/KLASGEBEUREN 12. Notities, toetsen, opdrachten, etra s worden getypt in ARIAL 11 of Bij toetsen, opdrachten, etra s zorgt de leerkracht voor een rustige bladspiegel, voldoende schrijfruimte en witregels. 14. Taken en lessen (planningsagenda) worden op het bord genoteerd (1-2 ). 15. Lesonderwerp, grote taken en toetsen kunnen digitaal geraadpleegd worden. 16. Studiebegeleiding (leren leren): de leerlingen worden geholpen met de organisatie en planning van het werk (door de vakleerkracht in de les (1-2 ). 17. De KLKR controleerde schoolagenda wekelijks (1 ) tweewekelijks (2 ) maandelijks (3 ).

3 2. VERHOOGDE ZORG = o.a. EEN ENGAGEMENTSVERKLARING mogelijke afspraken voor leerlingen ouders - leerkrachten 1) Wat verwachten we van een leerling met algemene maatregelen voor een bepaalde leerstoornis? 1. De leerling komt de gemaakte afspraken na. 2. De leerling volgt de lessen aandachtig. 3. De leerling zorgt ervoor dat hij het nodige materiaal (voor de vakken) bij zich heeft. (3 ) / De leerling neemt zijn materiaal voor de volgende les klaar tijdens de leswisseling en bergt op wat hij tijdens het vorige lesuur nodig had (1-2 ). 4. De leerling is bereid inhaallessen te volgen als de klassenraad dit nodig acht. 5. De leerling neemt zelf verantwoordelijkheid op i.v.m. taken en lessen (2-3 ). Specifiek (alleen voor bepaalde leerlingen) 2) Wat verwachten we van de ouders? 1. De ouders bieden ondersteuning thuis: schooltas maken, materiaal in orde, (1-2 ) 2. De ouders controleren de agenda (wekelijks 2-3 ) en of de ingeschreven taken en lessen uitgevoerd zijn (dagelijks 1 ). 3. Als de ouders merken dat er iets misloopt, contacteren ze zo snel mogelijk de klassenleraar of LOS-coördinator. 4. De ouders brengen samen met de leerling de overhoringen in orde (gehandtekende overhoringen op de juiste plaats opbergen en inhoudstafels aanvullen) (1 ). Specifiek (alleen voor bepaalde leerlingen) OPM. Een engagementsverklaring is een samenwerking tussen 3 partijen. Als de leerling zijn deel niet nakomt, wordt dit besproken op de KR. Wanneer blijkt dat dit voor de meerderheid van de vakken geldt, schrijft de LOS-coördinator of graadcoördinator een nota in de schoolagenda. Wanneer de leerling zijn gedrag niet bijstuurt, kan de school terugkomen op de genomen zorgmaatregelen. Tijdens een volgende KR kan dit herbekeken worden.

4 3) ALGEMENE MAATREGELEN: wat doet SIVIBU voor ALLE leerlingen met een leerstoornis (algemeen) 1. De leerling krijgt meer tijd bij toetsen/proefwerken (20 à 30 % - geen 50%) (eerst beginnen) 2. De leerling kan de modelagenda gebruiken indien nodig. 3. De leerkracht zal de leerling wijzen op meervoudige vragen (markeren). 4. Toetsen (niet: dictees) worden op kopie gegeven, niet gedicteerd of overgeschreven v/h bord. 5. De leerkracht zal de leerling wijzen op oningevulde vragen bij toetsen en eamens. 6. De leerkracht noteert TIJDENS de correctie op de toets/het proefwerk leerstoornis (inspectie). dysleie (schrijven niet voldoende geautomatiseerd) = dysorthografie 1. Schrijffouten worden niet meegerekend. 2. Er wordt geen rekening gehouden met de spelling, alleen als er een bepaalde spellingsregel moet toegepast worden. (Wanneer een spellingsregel of de toepassing ervan gezien werd en er volgt een overhoring: punten aftrekken voor deze spellingfouten is logisch (1 regel of beperkt aantal regels wordt getest hiervoor kan de leerling studeren). Wanneer dezelfde spellingfouten later terugkomen in andere toetsen e.d. worden daarvoor geen punten afgetrokken.) (T) 3. Voor een fout die herhaaldelijk gemaakt wordt, worden slechts één keer punten afgetrokken. 4. De leerling moet geen onvoorbereide/individuele spellingopdrachten aan het bord maken. dysleie (lezen niet voldoende geautomatiseerd) 5. Als de leerling moet voorlezen in de klas, mag hij dat thuis voorbereiden. 6. Lectuuropdrachten worden ruim op voorhand meegegeven. 7. Voor lectuuropdr. mag de leerling ook kiezen uit een luisterboek of boek makkelijk lezen. (T) 8. Voor lectuuropdr. mag de leerling een deel van het boek lezen. (T) 9. Bij vreemde talen wordt de opdracht zeker ook in het Nederlands verduidelijkt. (T) 10. Voor vreemde talen mogen geluidscd s gebruikt worden als ze voorhanden zijn. (T) dyscalculie 1. De leerling komt enkel voor het bord om oef. te maken als hij daar zelf om vraagt/na voorb. (W) 2. De leerling mag bij een toets of proefwerk (waarbij het gebruik van de ZRM niet toegestaan is voor de andere leerlingen) een niet-wetenschappelijke ZRM gebruiken. (W) 3. Aan de leerling wordt duidelijk meegedeeld wat basis- en differentiatieleerstof is bij het e. (W) 4. De leerling mag altijd tabellen, tussenstappen noteren op een kladblad. (W) 5. De leerling mag hulpfiches (1 ) of het vademecum (2 ) gebruiken. 6. De leerling mag een tijdsbalk gebruiken in de les. (G) 7. De belangrijkste data worden in de notities aangeduid door de lkr. (1 ) of buddy (2-3 ). (G) T = talen W = wetenschappen G = geschiedenis (luisterboek) (TSO) (TSO) (luisterboek)

5 4) SPECIFIEKE MAATREGELEN: worden in samenspraak met ouders en leerling toegevoegd aan de algemene afspraken

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid BEGIN- SITUATIE BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school

Nadere informatie

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school vraagt en ontvangt van de ouders relevante gegevens i.v.m.

Nadere informatie

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis)

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) Naam : Klas : Datum : Schooljaar : Een goede begeleiding vraagt inspanningen van de leerling, ouders en de school.

Nadere informatie

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6 Schoolloopbaanrooster Overzicht sticordi-maatregelen voor leerlingen met (een vermoeden van) dyslexie Vrije Basisschool Zandvoorde Handelingsplan: Ondersteunende maatregelen voor.. (naam leerling) 0 vermoeden

Nadere informatie

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen.

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen. Naam:. Geboortedatum: GEEN diagnose dyslexie STI-(CO) diagnose dyslexie STI-CO-R-DI Diagnose dyslexie: door wie (naam + functie)? wanneer (datum + klas)? Invoer STICORDI-maatregelen: wanneer? betrokkenen?

Nadere informatie

Brede basiszorg. Schooljaar :

Brede basiszorg. Schooljaar : Brede basiszorg Schooljaar : 2017-2018 Ondersteuningsmaatregelen - brede basiszorg. Schooljaar: vanaf 2017-2018. Fase 0 - Brede basiszorg Wat hebben leerlingen nodig om te leren? Elke school biedt brede

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten:

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Pakket van maatregelen bij Dyslexie en Dyscalculie Dyslexie Algemeen: Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Stimuleren Schriftelijk

Nadere informatie

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven)

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Naam leerling: Klas:.. Wat is het? DYSORTHOGRAFIE Moeizame automatisatie aan de klank-tekenkoppeling.

Nadere informatie

Leersleutels. 1) Korte inleiding

Leersleutels. 1) Korte inleiding Leersleutels 1) Korte inleiding 2) Visie leren leren in het OLVC volgens 10 krachttermen (studieloopbaanbegeleiding, informatiestroom, krachtige leeromgeving, competenties, groeiproces, zelfreflectie,

Nadere informatie

STIMULEREN EN BEGELEIDEN 1

STIMULEREN EN BEGELEIDEN 1 Naam: Geboortedatum: Diagnose dyslexie gesteld door: Diagnose dyslexie gesteld op: Begeleidingsplan voor leerling met dyslexie ACCEPTEREN 1 Kind te kennen geven dat je weet en begrijpt dat hij dyslexie

Nadere informatie

Huiswerkbeleid onze visie

Huiswerkbeleid onze visie Huiswerkbeleid onze visie Uitgangspunt : Onze school heeft op basis van een ouder en leerkrachtenenquête een beleid rond huiswerk opgesteld. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de

Nadere informatie

Sint-Aloysius secundair

Sint-Aloysius secundair Sint-Aloysius secundair Smartschool voor leerlingen en ouders 1. Hoe aanmelden? a. Browser Inloggen op Smartschool doe je via internet. Je hebt hiervoor een recente browser nodig (dit is het programma

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Zwin College Oostburg

Dyslexieprotocol Zwin College Oostburg Dyslexieprotocol Zwin College Oostburg Dyslexie is een leerstoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod

Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod Naam: Geboortedatum: Diagnose dyslexie gesteld op: Diagnose dyslexie gesteld door: Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod Accepteren 1 De leerling

Nadere informatie

Protocol dyslexie. op het Zwin College

Protocol dyslexie. op het Zwin College Protocol dyslexie op het Zwin College Akkoord Directie: juni 2016 Protocol dyslexie op het Zwin College Inhoud 1. Wat is dyslexie? 2 2. De overgang van de basisschool naar het Voortgezet Onderwijs 3. Signaleren

Nadere informatie

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders Biekorfstraat 8 2220 Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be Huiswerkbrochure voor ouders 1. Voorwoord Het huiswerkbeleid van Heilig-Hartcollege basisschool kwam tot stand na afname van een huiswerkbevraging

Nadere informatie

INFOR. Dyslexieprotocol INFORMATIE OVER ONS DYSLEXIEBELEID VOOR DOCENTEN, OUDERS EN LEERLINGEN

INFOR. Dyslexieprotocol INFORMATIE OVER ONS DYSLEXIEBELEID VOOR DOCENTEN, OUDERS EN LEERLINGEN INFOR Dyslexieprotocol INFORMATIE OVER ONS DYSLEXIEBELEID VOOR DOCENTEN, OUDERS EN LEERLINGEN 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 2 Uitgangspunten.....3 Compenserende en dispenserende maatregelen 4 Dyslexiepas

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Michaël college

Dyslexieprotocol Michaël college Dyslexieprotocol Michaël college 2016-2017 Doelstelling Doel van dit protocol is de leerlingen, ouders en docenten te informeren over de vastgelegde procedures en afspraken met betrekking tot dyslexie

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil (T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil Een goed evenwicht vinden tussen huiswerk & hobby s, werk en privé, de organisatie van een gezin, het wordt er niet makkelijker

Nadere informatie

ALGEMEEN. Dyslexieprotocol

ALGEMEEN. Dyslexieprotocol ALGEMEEN Dyslexieprotocol Dit dyslexieprotocol heeft als doel meer duidelijkheid te scheppen over wat (dyslectische) leerlingen kunnen verwachten van het dyslexiebeleid op de Thorbecke Scholengemeenschap,

Nadere informatie

Protocol dyslexie. Dyslexieprotocol Sint-Jan ( )

Protocol dyslexie. Dyslexieprotocol Sint-Jan ( ) Protocol dyslexie 1 1. Beschrijving van de procedure omtrent dyslexie Leerling met een verklaring Een dyslexieverklaring is afgegeven door een erkend deskundige en de verklaring maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

De leerlingen en de ouders van de Eerste Graad hebben toegang tot dit moderne communicatiemiddel.

De leerlingen en de ouders van de Eerste Graad hebben toegang tot dit moderne communicatiemiddel. 1 Schoolbestuur Sint- Paulus vzw Tienen, september 2014 Beste ouder(s) Beste leerling 'Smartschool' is een elektronische leeromgeving, die aan gebruikers toelaat documenten en informatie uit te wisselen

Nadere informatie

Dyslexie. "een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau"

Dyslexie. een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau Dyslexie Dyslexie betekent letterlijk niet kunnen lezen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. "een hardnekkig probleem met het aanleren

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden

Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden Naam Geboortedatum Zorg Diagnose Diagnose gesteld op Diagnose door A A B B B Aandacht voor religieuze en levensbeschouwelijke groei Fundamentele bestaanscondities

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan Gemeentelijke basisschool Mollem hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie

Voorlichting Dyslexie 19 april 2018

Voorlichting Dyslexie 19 april 2018 Voorlichting Dyslexie 19 april 2018 Welkom! V o o r s t e l l e n ; D h r. L e o n C u s t e r s ( i n t e r n o n d e r s t e u n i n g c o ö r d i n a t o r ) M e v r. K a r i n v a n G i l s ( o n d

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

Taken en lessen bij de duizendpoten

Taken en lessen bij de duizendpoten 1 Taken en lessen bij de duizendpoten 2 Tips Hou een papierklem bij aan de rand van dit boekje. Het kan je telkens helpen om in een stappenplan te tonen waar je bent gebleven. Hou dit boekje bij in je

Nadere informatie

De verschillende routes worden hieronder nader omschreven en in een schema uiteengezet.

De verschillende routes worden hieronder nader omschreven en in een schema uiteengezet. ALGEMEEN Dyslexieprotocol Dit dyslexieprotocol heeft als doel meer duidelijkheid te scheppen over wat (dyslectische) leerlingen kunnen verwachten van het dyslexiebeleid op de Thorbecke Scholengemeenschap,

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Democd s, opleidingen, FAQ: www.sprintplus.be Problemen: support@jabbla.com Bestellingen: sales@jabbla.com Recht op redelijke aanpassingen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst

Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Basisschool De Leerlingst Postbus 4052 6080 AB Haelen 0475-300989 info@deleerlingst.nl Huiswerkbeleid op basisschool De Leerlingst Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 6 de leerjaar 6A Juf Yoni Hermans yonihermans@debasisduffel.be 6B

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerkbeleid Cluster Itter Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerk Op onze school wordt in diverse groepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven

Nadere informatie

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord.

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord. Huiswerkbeleid Beste ouder(s), In deze brochure vindt u onze visie rond huiswerkbeleid terug. Een visie die gestoeld is op een positief engagement tussen de leerling, de leerkracht en de ouder. U vindt

Nadere informatie

1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003:

1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003: Dyslexiebeleid op de SSGN (versie januari 2015) 1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003: "Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een

Nadere informatie

Dyslexiebeleid Rijnlands Lyceum Sassenheim. 1. Visie 2. Signalering 3. Begeleiding 4. Organisatie 5. Evaluatie 6. Sterkte-Zwakte analyse 7.

Dyslexiebeleid Rijnlands Lyceum Sassenheim. 1. Visie 2. Signalering 3. Begeleiding 4. Organisatie 5. Evaluatie 6. Sterkte-Zwakte analyse 7. Dyslexiebeleid Rijnlands Lyceum Sassenheim 1. Visie 2. Signalering 3. Begeleiding 4. Organisatie 5. Evaluatie 6. Sterkte-Zwakte analyse 7. Doelen 1. Visie op begeleiding van leerlingen met dyslexie Het

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Rapport humane wetenschappen Rapport economie

Nadere informatie

Bijlage - Checklist Met mijn computer naar de klas

Bijlage - Checklist Met mijn computer naar de klas Bijlage - Checklist Met mijn computer naar de klas Waarvoor heeft de leerling compenserende hulp nodig? De leerling heeft de computer als compenserend hulpmiddel nodig als de beperking de ontwikkeling

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Welkom Voorstelling 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Lessenrooster Rapport Latijnse HERFST KERST TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL rapport

Nadere informatie

Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier

Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door de kinderen thuis gemaakt en/of geleerd wordt. Huiswerk is geen

Nadere informatie

P.C.B.S. De Driemaster

P.C.B.S. De Driemaster P.C.B.S. De Driemaster Postbus 11 3150 AA Hoek van Holland tel.: 0174 383834 E-mail: directie@dedriemaster.nl Huiswerkprotocol PCBS De Driemaster Definitie: Huiswerk is werk dat in opdracht van school

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Handleiding Smartschool VIA ASO. Schoolbestuur Sint- Paulus vzw

Handleiding Smartschool VIA ASO. Schoolbestuur Sint- Paulus vzw Handleiding Smartschool VIA ASO Schoolbestuur Sint- Paulus vzw 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Wat is Smartschool?... 2 3 Hoe inloggen?... 2 4 Uw account beheren... 3 5 Cursussen raadplegen... 3 6 De schoolagenda

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND OUDERS TWEEDE KLAS

INFORMATIEAVOND OUDERS TWEEDE KLAS INFORMATIEAVOND OUDERS TWEEDE KLAS COMMUNICATIE Thuis school Contact vaak via mail (indien mogelijk) Cijfercontrole via SOM Gegevens mentor: - Aanwezig op school: ma- vr - Mail: @charlemagnecollege.nl

Nadere informatie

Voorzieningen voor leerlingen met dyslexie

Voorzieningen voor leerlingen met dyslexie Voorzieningen voor leerlingen met dyslexie 1 Een verkorte toets (of extra tijd) - Leerlingen met dyslexie hebben problemen met informatieverwerking waardoor ze meer tijd nodig hebben. Om praktische redenen

Nadere informatie

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.vclbdewisselantwerpen.be Campus Centrum Hallershofstraat 7 2100 Deurne Tel. (03) 285 34 50 Fax (03) 285 34 51 Campus Noord Markt 3 2180

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Mollerlyceum. (Laatste bijstelling: 11 december 2014)

Dyslexieprotocol. Mollerlyceum. (Laatste bijstelling: 11 december 2014) ! Dyslexieprotocol Mollerlyceum (Laatste bijstelling: 11 december 2014)! Inleiding Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Walt Disney en zo kun je nog wel even doorgaan: de dyslect is in goed gezelschap!

Nadere informatie

1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144

1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 Leren leren 1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 0,.,, Getallenlijst beginnend met 0 en 1 en waarvan de volgende cijfers en getallen de som zijn van de twee

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Rapport humane wetenschappen TRIM 1 TRIM

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

visietekst HUISWERK GBS Lochristi - Beervelde

visietekst HUISWERK GBS Lochristi - Beervelde visietekst GBS Lochristi - Beervelde vooraf wat meer over in 't algemeen Van Dale omschrijft huiswerk als "schoolwerk dat thuis moet verricht worden". Het is dus een totaal van taken, (opzoek)werken, opdrachten

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND. 6 de leerjaar maandag 10 september 2018

INFORMATIEAVOND. 6 de leerjaar maandag 10 september 2018 INFORMATIEAVOND 6 de leerjaar maandag 10 september 2018 Algemene informatie school Afspraken blijven over het algemeen hetzelfde. (zie schoolreglement) toezicht: opvang: vanaf 8 uur voor de lessen tot

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

Noteer meteen in uw agenda

Noteer meteen in uw agenda Nieuwsbrief N I E U W S B R I E F 2 V I E R D E J A A R 2 3 S E P T E M B E R 2 0 1 6 M I S S I E Geïnspireerd door de fig van Don Bosco biedt onze school kwaliteitsvol onderwijs in een groene omgeving.

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Brochure infoavond 2015-2016

Brochure infoavond 2015-2016 VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2015-2016 5 de leerjaar 5A Juf Silvie Wellens SilvieWellens@debasisduffel.be

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 Secundair onderwijs AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10)

Nadere informatie

Protocol Dyslexie RLS

Protocol Dyslexie RLS Protocol Dyslexie RLS 1 Inhoudsopgave 1. Visie van het Rijnlands Lyceum Sassenheim 2. Begeleiding van dyslectische leerlingen 3. Aangepaste regelingen voor leerlingen met een dyslexieverklaring Bijlage

Nadere informatie

Juni 2015 Tweede graad

Juni 2015 Tweede graad Juni 2015 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen Stellakrant LEERLINGENPARLEMENT In een laatste inspraakvergadering op dinsdag 2 juni evalueren we samen met de leerlingen de

Nadere informatie

Huiswerkregels Sint Martinusschool

Huiswerkregels Sint Martinusschool Huiswerkregels Sint Martinusschool Wat is het doel van huiswerk? a) Huiswerk is in de eerste plaats een belangrijk middel om de zelfstandigheid van de kinderen te bevorderen. b) Een ander belangrijk doel

Nadere informatie

Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard

Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard Oktober 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Huiswerkbeleid CBS De Wijngaard 3 2. Waarom geven wij op school 3 huiswerk? 3. In welke groepen krijgen de kinderen 3 huiswerk?

Nadere informatie

S L O E T S W E G H M H E N G E L O

S L O E T S W E G H M H E N G E L O DYSLEXIEBELEID S L O E T S W E G 1 5 3 7 5 5 6 H M H E N G E L O Inhoud INLEIDING... 3 FACILITEITEN... 4 1.Extra tijd... 4 2. Aangepaste normering spelling bij Nederlands en de Moderne Vreemde talen 4

Nadere informatie

Leerlingen en Smartschool

Leerlingen en Smartschool Leerling: Klas: Leerlingen en Smartschool 1. Inloggen op smartschool Om je gegevens terug te vinden op Smartschool, je schoolberichten te controleren en je punten te zien, dien je gebruik te maken van

Nadere informatie

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze 1AT 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Schoolagenda 10.10u Speeltijd 3de lesuur Bezinning 4de lesuur Afspraken 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Zoekspel 7de lesuur Zoekspel 14.35u Speeltijd 8ste lesuur

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 Afspraken binnen BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

Visie op huiswerk. Zich een leer- en werkhouding aanmeten is daarbij essentieel. We vinden het belangrijk dat kinderen zelfstandig leren werken.

Visie op huiswerk. Zich een leer- en werkhouding aanmeten is daarbij essentieel. We vinden het belangrijk dat kinderen zelfstandig leren werken. Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet Visie op huiswerk Lessen en huistaken liggen in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de ouders en de school. Voor

Nadere informatie

Eben-Haezerschool. Borgingsdocument. Zo gaan wij om met huiswerk! De studenten zijn stil de laatste tijd. Zij zullen toch niet studeren, zeker?

Eben-Haezerschool. Borgingsdocument. Zo gaan wij om met huiswerk! De studenten zijn stil de laatste tijd. Zij zullen toch niet studeren, zeker? Eben-Haezerschool Zo gaan wij om met huiswerk! Borgingsdocument De studenten zijn stil de laatste tijd. Zij zullen toch niet studeren, zeker? 1 Inleiding In de bovenbouw moeten de leerlingen geleidelijk

Nadere informatie

Andersom mag u van ons verwachten dat we het huiswerk op tijd en met een duidelijke opdracht met de leerlingen mee naar huis geven.

Andersom mag u van ons verwachten dat we het huiswerk op tijd en met een duidelijke opdracht met de leerlingen mee naar huis geven. Huiswerkbeleid Vooraf In de groepen 5 tot en met 8 krijgen de leerlingen regelmatig werk mee naar huis: huiswerk. Onder huiswerk verstaan we leer- en/of maakwerk dat door de leerkracht meegegeven wordt

Nadere informatie

Inhoud Methode Materiaal Timing V: Eigenschap: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180.

Inhoud Methode Materiaal Timing V: Eigenschap: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180. V: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180. Neem dan eens allemaal een blad papier en teken daarop een driehoek. In elke hoek zet je een letter (A, B en C) of geef je een kleurtje. Knip

Nadere informatie

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool.

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool. Stageperiode 1B Situering Stageperiode 1B valt in het 2 de semester. De studenten lopen deze stage per twee in één stageklas. De duo s lopen per semester stage in een ander leerjaar. De studenten lopen

Nadere informatie

Protocol Dyslexie. In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd.

Protocol Dyslexie. In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd. Protocol Dyslexie In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd. Een leerling met de diagnose dyslexie heeft recht op de

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSAFNAME

PROTOCOL TOETSAFNAME PROTOCOL TOETSAFNAME Inhoud: 1. Soorten toetsen 2. Regels rondom toetsafname 3. Regels rondom herkansing van toetsen 4. Regels rondom afwezigheid tijdens toetsen 5. Regels omtrent hulpmiddelen bij toetsen

Nadere informatie

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Augustus 2015 Inhoud Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Over de regels en afspraken

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 5 de leerjaar 5A Juf Silvie Wellens silviewellens@debasisduffel.be

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. Basisschool Tarcisius Heerlen

Huiswerkprotocol. Basisschool Tarcisius Heerlen Huiswerkprotocol Basisschool Tarcisius Heerlen Huiswerkprotocol Basisschool Tarcisius Heerlen Op onze school kiezen we ervoor om huiswerk te geven. Door middel van huiswerk zien de ouders van onze school

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018

DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018 DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018 1- Wat is dyslexie 2- Signalen 3- Planmatig handelen 4- Handelingsplan 5- Remediëring. compensatie en dispensatie 6- Didactische principes/ aandachtspunten 1.Wat is

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Inhoud : 1. Waarom geven wij op school huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk en waar bestaat het uit? 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten?

Nadere informatie

rekenen taal zaakvak zaakvak zaakvak zaakvak taal taal taal taal spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt Agenda verplicht Agenda verplicht

rekenen taal zaakvak zaakvak zaakvak zaakvak taal taal taal taal spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt spreekbeurt Agenda verplicht Agenda verplicht Huiswerk per groep: Doel: -omgaan met leerstof buiten school (oefening, herhaling, inslijten) -leren plannen -gewenning 1/2 3 4 5 6 7 8 20 min. 20 min. 30 min. 35 min 40 min. 45 min. 3 à 4 pw 3 à 4 pw

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Stage eerste Leerjaar

Stage eerste Leerjaar Stage eerste Leerjaar De student loopt voor de eerste keer stage in een eerste leerjaar. Deze stage kadert binnen het thema het jonge kind waar onder meer de didactiek van het eerste leerjaar uitvoerig

Nadere informatie

Noteer meteen in uw agenda

Noteer meteen in uw agenda Nieuwsbrief N I E U W S B R I E F 2 D E R D E J A A R 2 3 S E P T E M B E R 2 0 1 6 I N D E Z E N I E U W S B R I E F : Nieuwsbrief Agenda Oudercontact Digitale agenda Rapport Vanuit de ouderraad Sportdag

Nadere informatie

S L O E T S W E G H M H E N G E L O

S L O E T S W E G H M H E N G E L O DYSLEXIEBELEID S L O E T S W E G 1 5 3 7 5 5 6 H M H E N G E L O Inhoud Inhoud Inleiding... 3 Faciliteiten... 4 1.Extra tijd... 4 2. Aangepaste normering spelling bij Nederlands en de Moderne Vreemde talen

Nadere informatie

HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN

HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN Met addendum Agendawijzer over het gebruik van onze agenda s en Meervoudige Intelligentie. BASISPRINCIPE Waarom is er huiswerk in onze school en waarom vinden

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. huiswerk = schoolwerk dat thuis gemaakt moet worden

Huiswerkbeleid. huiswerk = schoolwerk dat thuis gemaakt moet worden Vrije school Herdersem - 1 - Huiswerkbeleid Wat is huiswerk? Volgens Van Dale woordenboek: huiswerk = schoolwerk dat thuis gemaakt moet worden Huiswerk is dus alles wat de leerkracht opgeeft als thuis

Nadere informatie

Als ouder (s) kunnen jullie het traject van jullie kind bij ons op school via verschillende wegen volgen.

Als ouder (s) kunnen jullie het traject van jullie kind bij ons op school via verschillende wegen volgen. Leren leren Beste ouders Jullie interesse in het schoolse reilen en zeilen van jullie kind kan zeer motiverend te zijn. Probeer niet te snel te oordelen of te veroordelen, want ze moeten echt nog veel

Nadere informatie

INFOFICHE 4: PLANNEN

INFOFICHE 4: PLANNEN INFOFICHE 4: PLANNEN GOED GEPLAND, HALF GELAND Onze leerlingen hebben het moeilijk om hun opdrachten / taken / lessen te plannen. Als we de nodige aandacht schenken aan de eindtermen Voet Leren leren*

Nadere informatie