Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S / H.a.v.o.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S 2 0 1 5 / 2 0 1 6. 5 H.a.v.o."

Transcriptie

1 R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N S Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S / H.a.v.o.

2 2 1. Inleiding 1. Voor 1 oktober is het P.T.A. beschikbaar via Magister. 2. Alle uitslagen van het gemaakte werk dat meetelt voor de bepaling van de examenuitslag (schoolexamenen, praktische opdrachten en profielwerkstuk) worden in Magister opgeslagen. 3. De vaksectie is verantwoordelijk voor het bewaren van en, praktische opdrachten, verslagen enz., tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. 4. In gevallen waarin deze regeling en het examenreglement niet voorzien, beslist de directeur. Beroep op deze beslissing is mogelijk bij de Commissie van Beroep. In het examenreglement staat hoe men dan dient te handelen en binnen welke termijn beroep moet worden aangetekend. Adres commissie van beroep: Kaj Munk College, Kaj Munkweg 3, 2131 RV Hoofddorp. 5. Bij verschillen tussen deze regeling en het Examenreglement is het Examenreglement doorslaggevend. 6. Hoewel het P.T.A. in principe vast ligt zijn aanpassingen niet uitgesloten. Deze aanpassingen kunnen hun oorzaak hebben in door de minister voorgeschreven wijzigingen of door onvoorziene omstandigheden in de praktijk. Wijzigingen in het P.T.A. worden altijd door de examensecretaris via Magister of via de Kaj Munk site aan de ouders en leerlingen meegedeeld. 7. Dit Programma van Toetsing en Afsluiting treedt in werking op de eerste schooldag van dit schooljaar. 2. Indeling jaar in perioden 1. Het schooljaar is verdeeld in vier perioden (ken). Aan het eind van ieder worden in de periode zoveel mogelijk de en die meetellen voor het schoolexamen afgenomen. In 5 h.a.v.o. is drie het laatste met en voordat het centraal examen start. 2. De data van de perioden staan vermeld in het P.T.A.. 3. Schoolexamen, centraal examen, profielwerkstuk, combinatiecijfer 1. Het eindexamen kan voor ieder vak bestaan uit een schoolexamen, uit een centraal examen dan wel uit beide. 2. Het schoolexamen h.a.v.o. omvat mede een profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een werkstuk, een presentatie daaronder begrepen, waarin op geïntegreerde wijze kennis, inzicht en vaardigheden aan de orde komen die van betekenis zijn in het desbetreffende profiel. 3. Het profielwerkstuk heeft op het h.a.v.o. een omvang van minimaal 40 slu per leerling. De presentaties van het profielwerkstuk zijn op 18 februari Het profielwerkstuk moet uiterlijk 26 februari 2016 zijn ingeleverd.

3 3 4. Het profielwerkstuk heeft betrekking op één of meer vakken van het eindexamen. Dit vak moet onderdeel uitmaken van het totale vakkenpakket van de leerling. Ten minste één van deze vakken heeft een omvang van 320 uur of meer voor h.a.v.o. 5. De eerste versie van het profielwerkstuk moet uiterlijk in januari 2016 zijn ingeleverd. 6. Het profielwerkstuk wordt beoordeeld met een cijfer en dit cijfer maakt onderdeel uit van het combinatiecijfer. 7. Het gemiddelde van de eindcijfers voor het vak maatschappijleer en voor het profielwerkstuk wordt aangemerkt als het eindcijfer van één vak. Dit noemt men het combinatiecijfer. Zie ook punt Het combinatiecijfer is het gemiddelde van de eindcijfers die in het combinatiecijfer worden opgenomen. Eindcijfers zijn per definitie afgerond op een geheel getal. Als het gemiddelde uitkomt op een cijfer met een getal achter de komma, wordt dit cijfer afgerond op het dichtsbijliggende gehele getal. Indien het getal achter de komma een 4 of lager is, wordt het cijfer naar beneden afgerond; is het een 5 of hoger, dan wordt het cijfer naar boven afgerond. 9. Een schoolexamen is een die voornamelijk kennis en inzicht t en waarvoor een cijfer, dat meetelt voor het schoolexamen, wordt gegeven De verantwoordelijkheid van de en (inhoud, vraagstelling en beoordeling) ligt bij de vaksectie. 10. Literatuur wordt niet als apart vak gegeven maar is een geïntegreerd onderdeel van het vak Nederlands en de moderne vreemde talen. 11. Informatie over het centraal examen wordt in maart of april 2016 apart verschaft. 4. Mondeling schoolexamen, Praktische Opdracht Mondeling schoolexamen 1. De dag en het tijdstip waarop je verwacht wordt om je mondeling schoolexamen te doen word je schriftelijk meegedeeld. 2. Kom je niet opdagen op het afgesproken tijdstip zonder geldige reden dan wordt dit gezien als een onregelmatigheid (zie artikel 11). Je krijgt dan het cijfer 1,0 voor dit mondeling. Praktische Opdracht (P.O.) 1. Een praktische opdracht is een opdracht die onder andere bedoeld is om vaardigheden in combinatie met vakinhoud te en. Bij de praktische opdrachten kunnen verschillende presentatievormen worden gehanteerd zoals bijvoorbeeld een mondelinge presentatie, een mondeling of schriftelijk verslag, een essay of artikel, een rollenspel, een posterpresentatie, een presentatie met gebruikmaking van een computer en/of internet of andere media. Elke leerling is verplicht zorg te dragen voor een spreiding van presentatievormen bij de praktische opdrachten. Voor een praktische opdracht wordt een cijfer gegeven. Een defecte computer, printer of enig ander computeronderdeel is geen geldige reden om een verslag of presentatie niet of te laat in te leveren. De verantwoordelijkheid voor de vorm, de inhoud en de beoordeling van de praktische opdracht ligt bij de vaksectie.

4 4 2 Als een P.O. te laat wordt ingeleverd wordt deze voorlopig beoordeeld met het cijfer 1,0. De betreffende leerling(en) krijgt (krijgen) maximaal twee weken extra tijd om deze opdracht (mogelijk buiten de lesuren op school) alsnog af te maken, tenzij anders aangegeven in het P.T.A.. Is de opdracht dan nog steeds niet afgerond dan wordt het cijfer 1,0 het definitieve cijfer. Van de termijn van twee weken kan in het laatste van het eindexamenjaar worden afgeweken omdat er dan in het algemeen geen twee weken extra tijd mogelijk is in verband met het inleveren van de schoolexamencijfers bij de inspectie. In dat geval bepaalt de examencommissie de uiterste inleverdatum voor de praktische opdracht. 5. Per vak wordt per onderdeel in ieder geval aan de kandidaten medegedeeld: de periode waarin of de datum waarop de wordt afgenomen een korte beschrijving van de stof die moet worden beheerst of het onderdeel mondeling, schriftelijk of met behulp van een andere ingsvorm wordt afgenomen en of het een praktische opdracht of een ander soort schoolexamen betreft indien van toepassing hoe lang de duurt de weging indien er een cijfer wordt gegeven. 6. Cijfers schoolexamen 1. a. Het cijfer van het schoolexamen wordt uitgedrukt in een cijfer uit een schaal van cijfers lopende van 1 tot en met 10. b. Bij de berekening van het schoolexamencijfer wordt het cijfer afgerond op één decimaal. 2. In elke sectie is vastgesteld hoe de verschillende onderdelen van het schoolexamen zullen worden gewaardeerd. 3. De (schriftelijke) onderdelen van het schoolexamen worden zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen twee schoolweken na het afleggen ervan, door de leraar-examinator gecorrigeerd, van een cijfer voorzien en aan de kandidaten ter inzage gegeven. Daarna wordt het werk gedurende tenminste zes maanden na definitieve vaststelling van de cijfers bewaard. Een leerling die zijn eigen schriftelijk examenwerk wil inzien kan dat alleen op school doen. Het werk mag niet gekopieerd worden of buiten het schoolgebouw gebracht worden. De inzage geschiedt in het bijzijn van de leraar of een vervanger. 4. Alle cijfers (eventueel in één decimaal nauwkeurig) die bij het schoolexamen een rol spelen, worden zo spoedig mogelijk aan de kandidaat meegedeeld en bij de secretaris van het eindexamen (via de administratie) ingeleverd. 5. Het cijfer voor het schoolexamen voor een vak wordt op de volgende wijze bepaald: - Vermenigvuldig voor elke het behaalde cijfer met het wegingspercentage (gewicht) - Tel alle uitkomsten bij elkaar op

5 5 - Deel door honderd - Rond af op één cijfer achter de komma. 6. In afwijking van het eerste lid, worden het vak culturele en kunstzinnige vorming en het vak lichamelijke opvoeding uit het gemeenschappelijk deel van elk profiel, beoordeeld met "voldoende" of "goed". Bij een onvoldoende beoordeling kan de leerling extra tijd krijgen om het resultaat alsnog voldoende te maken. 7. De reken valt onder het eindexamen. Je moet minimaal een 4.5 voor de reken hebben. (De aangekondigde aanpassingen in regelgeving over de wijze waarop de reken VO in 2016 meeweegt in de uitslagregels is nog niet gepubliceerd.) 8. Het cijfer voor het vak levensbeschouwing telt niet mee voor het eindexamen en komt niet op de cijferlijst. 7. Mondelinge, Praktische Opdracht De beoordelingscriteria voor een mondelinge, praktische opdracht en het profielwerkstuk worden vooraf aan de kandidaat bekend gemaakt. Bij een schriftelijke schoolexamen wordt de puntentelling meegedeeld. Culturele kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding Bij het oordeel "niet naar behoren" kan de leerling extra tijd krijgen om opdrachten voor de vakken culturele en kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding (gemeenschappelijk deel) alsnog in orde te maken. Dit kan wel betekenen dat de leerling buiten de lesuren op school het werk alsnog in orde zal moeten maken. Dit geldt ook voor werk dat te laat wordt ingeleverd. 8. Te laat bij een Een kandidaat die te laat komt bij een schriftelijke of praktische opdracht mag uiterlijk tot een half uur na het begin van de zitting tot de worden toegelaten. Hij levert zijn werk in op het tijdstip dat voor de andere kandidaten geldt. 9. Herkansing van het Schoolexamen Algemeen 1. Bij een herkansing telt het hoogste resultaat. 2. De herkansingen vinden plaats in de eerste week of weken van het volgende. 3. Elke schriftelijke of mondelinge schoolexamen is herkansbaar, tenzij anders aangegeven in het P.T.A..

6 6 4. Een praktische opdracht (P.O.) kan niet herkanst worden, tenzij anders vermeld in het vak-p.t.a. 5. Het profielwerkstuk kan niet worden herkanst. Is het profielwerkstuk onvoldoende beoordeeld dan kan de leerling extra tijd krijgen om het profielwerkstuk alsnog in orde te maken. 6. Kijk- en luisteren voor de moderne vreemde talen worden afgenomen in 3 en horen dus dit schooljaar bij Niet meer dan één herkansing per. 8. Een leerling die afwezig was op het moment dat een schoolexamen is afgenomen moet deze wel inhalen maar kan deze niet meer herkansen. Indien de leerling een geldige reden heeft voor de absentie houdt de leerling het recht op een herkansing voor een ander vak. 9. De inhaalen en herkansingsen worden op dezelfde dag afgenomen 10. Een leerling die absent is bij een schoolexamen zonder geldige reden krijgt voor deze het cijfer 1,0. De leerling moet deze later alsnog inhalen maar dan wordt dit inhalen gezien als een herkansing en mag de leerling niet ook nog een ander vak herkansen. 11 Bij inhalen (bijvoorbeeld wegens ziekte) of bij herkansingen kan van de ingsvorm (mondeling, schriftelijk of een andere ingsvorm) worden afgeweken. 12. Een herkansing kan niet worden herkanst. Een leerling die bij een herkansing niet komt opdagen, al of niet met een geldige reden, kan de gemiste of opdracht niet later alsnog herkansen. 13. Herkansingen moeten door de kandidaat tijdig worden aangevraagd. Dit geldt ook voor kandidaten die door ziekte of een andere geldige reden een schoolexamen hebben gemist en deze moeten inhalen. 14. Een leerling vraagt een herkansing of inhaal aan via Magister. Als de aanvraagtermijn verlopen is verdwijnt het aanvraagformulier in Magister dus vraag je herkansing op tijd aan!!!. 15. Een herkansingsaanvraag die te laat is ingediend (zie jaaragenda) wordt niet in behandeling genomen. 10. Rapportage

7 7 1. De docent geeft zo spoedig mogelijk na ieder onderdeel van het schoolexamen de behaalde cijfers of waarderingen schriftelijk door aan de administratie via Magister, met duidelijke vermelding van het vak (onderdeel) en datum. 2. Het eindcijfer voor het schoolexamen wordt aan de leerlingen en hun ouders schriftelijk bekend gemaakt vóór het begin van het centraal examen Onregelmatigheden 1 Indien een kandidaat zich ten aanzien van enig deel van het eindexamen aan enige onregelmatigheid schuldig maakt of heeft gemaakt, kan de directeur maatregelen nemen. 2. De maatregelen bedoeld in het eerste lid die al dan niet in combinatie met elkaar genomen kunnen worden, kunnen zijn: a. het toekennen van het cijfer 1 voor een van het schoolexamen of het centraal examen. b. het ontzeggen van de deelname of de verdere deelname aan één of meer zittingen van het schoolexamen of het centraal examen. c. het ongeldig verklaren van één of meer en van het reeds afgelegde deel van het schoolexamen of het centraal examen. d. het bepalen dat het diploma en de cijferlijst slechts kunnen worden uitgereikt na een hernieuwd examen in door de directeur aan te wijzen onderdelen. Indien het hernieuwd examen bedoeld in de vorige volzin betrekking heeft op één of meer onderdelen van het centraal examen legt de kandidaat dat examen af in een volgend tijdvak van het centraal examen, dan wel ten overstaan van de staatsexamencommissie. 3. Alvorens een beslissing ingevolge het tweede lid wordt genomen, hoort de directeur of zijn vervanger de kandidaat. De kandidaat kan zich door een door hem aan te wijzen meerderjarige laten bijstaan. De directeur of zijn vervanger deelt zijn beslissing mede aan de kandidaat, zo mogelijk mondeling en in ieder geval schriftelijk. In de schriftelijke mededeling wordt tevens gewezen op het bepaalde in het examenreglement lid I.4.4. Het besluit waarbij een in het eerste lid bedoelde maatregel wordt genomen, wordt tegelijkertijd in afschrift toegezonden aan de inspectie en, indien de kandidaat minderjarig is, aan de wettelijke vertegenwoordigers van de kandidaat. 4. De kandidaat kan tegen een beslissing van de directeur of zijn vervanger in beroep gaan bij de door het bevoegd gezag van de school ingestelde commissie van beroep. Van de commissie van beroep mag de directeur of zijn vervanger geen deel uitmaken. Het beroep wordt binnen drie dagen nadat de beslissing schriftelijk ter kennis van de kandidaat is gebracht, schriftelijk bij de commissie van beroep ingesteld. De commissie stelt een onderzoek in en beslist binnen twee weken na ontvangst van het beroepsschrift, tenzij zij de termijn gemotiveerd heeft verlengd met ten hoogste twee weken. De commissie stelt bij haar beslissing zo nodig vast op welke wijze de kandidaat

8 8 alsnog in de gelegenheid zal worden gesteld het eindexamen geheel of gedeeltelijk af te leggen onverminderd het bepaalde in de laatste volzin van het tweede lid. De commissie deelt haar beslissing schriftelijk mede aan de kandidaat, aan de ouders, voogden of verzorgers van de kandidaat indien deze minderjarig is, aan de directeur en aan de inspectie. 5 Voorbeelden van onregelmatigheden zijn onder andere: (delen van) het examenwerk niet inleveren en beweren het wel ingeleverd te hebben; examenwerk van een ander inleveren; plagiaat plegen via schriftelijke dan wel elektronische bronnen (Internet); citeren van bronnen zonder bronvermelding; gebruik maken van ongeoorloofde hulpmiddelen; afkijken of overleggen met anderen; bij een schoolexamen een andere leerling laten inloggen op jouw account; gelegenheid geven tot afkijken; aanwijzingen krijgen / geven bij toiletbezoek; bij bespreking van examenwerk antwoorden verbeteren; het overzenden of ontvangen van gegevens via een mobiele telefoon of ander elektronisch apparaat.. 12 Absentie, ziekte bij een of meer schoolexamens 1. Indien een kandidaat door ziekte of om een andere geldige reden, dit laatste ter beoordeling van de directeur, verhinderd is een onderdeel van het schoolexamen mee te maken, moet dit voor aanvang van het schoolexamen aan de directeur worden gemeld. Indien er reeds sprake was van ziekte voor aanvang van de betreffende schoolexamenperiode, moet tevoren overleg met de directeur plaatsvinden. 2. In een geval als in 12.1 genoemd dient de kandidaat, zodra hij de school weer kan bezoeken, een ondertekende brief - in geval van minderjarigheid van de kandidaat (mede)ondertekend door de ouder(s)/verzorger(s)/voogd(en) - aan de directeur ter hand te stellen, waarin de reden van het verzuim, alsmede de gemiste onderdelen van het schoolexamen zijn vermeld. 3. Bij niet nakomen van het onder 12.1 en 12.2 genoemde, geldt het verzuim als onregelmatigheid (zie artikel 11). Er kunnen dan maatregelen, zoals onder 11.2 genoemd, volgen. 4. Een kandidaat moet wanneer hij deze brief (zie 12.2) heeft ingeleverd, alsnog het in 12.1 bedoelde werk inhalen. Hij dient zich daartoe onmiddellijk met de desbetreffende docent in verbinding te stellen. 5. Wanneer een praktische opdracht of andersoortige opdracht wordt afgesloten met een verslag mag dit maximaal het aantal dagen van de duur van de ziekte later ingeleverd worden. In het laatste van het schooljaar kan een ander aantal dagen worden vastgesteld. 6. De examencommissie kan ten aanzien van kandidaten die langdurig ziek zijn, in overleg met de betrokken docenten en kandidaten, afwijkende momenten vaststellen. Ook

9 9 kunnen aanpassingen in het examenprogramma worden gemaakt. In dat geval beslissen de teamleider en de examensecretaris, in samenspraak met de kandidaat, de betreffende docent en eventueel externe deskundigen welke aanpassingen noodzakelijk dan wel gewenst zijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden minder en voor een vak, een kleinere over minder lesstof of een (tijdelijke) vrijstelling van de verplichting om een vak te volgen. 13 Eindcijfer eindexamen 1. Het eindcijfer voor alle vakken van het eindexamen wordt uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met De directeur en de examensecretaris bepalen het eindcijfer voor een vak op het rekenkundig gemiddelde van het cijfer voor het schoolexamen en het cijfer voor het centraal examen. Is dit gemiddelde niet een geheel getal, dan wordt het, indien de cijfers achter de komma 45 of minder zijn, naar beneden afgerond en indien deze 50 of meer zijn, naar boven afgerond. 14. Extra vakken De kandidaten kunnen in meer vakken dan voor een eindexamen voorgeschreven is, eindexamen doen. De keuze van de vakken berust bij de kandidaat voorzover het bevoegd gezag hem in de gelegenheid heeft gesteld onderwijs in die vakken in het hoogste leerjaar te ontvangen. 15. Toelating tot het eindexamen 1. Een leerling kan pas deelnemen aan het centraal examen als alle schoolexamenvakken afgesloten zijn. 2. Het bevoegd gezag kan in afwijking van het tweede lid een kandidaat die ten gevolge van ziekte of een andere van zijn wil onafhankelijke omstandigheid het schoolexamen in één of meer vakken niet heeft kunnen afsluiten voor de aanvang van het eerste tijdvak, in de gelegenheid stellen het schoolexamen in dat vak of in die vakken af te sluiten vóór het centraal examen in dat vak of in die vakken, doch na de aanvang van het eerste tijdvak. 16. Uitslagbepaling eindexamen 2016 Een leerling is geslaagd als: alle eindcijfers 6 of hoger zijn of, er één 5 is behaald en de rest 6 of hoger of, er één 4 is behaald of twee keer een 5 en de rest 6 of hoger en twee compensatiepunten of, er een 4 en een 5 is behaald en de rest 6 of hoger en drie compensatiepunten

10 10 EN Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn. Er wordt bij de berekening uitgegaan van de onafgeronde eindexamencijfers. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf behaald worden. De andere twee cijfers moeten dus voldoende zijn. In aanvulling op bovenstaande geldt dat de deelvakken culturele en kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding van het gemeenschappelijk deel van elk profiel, moeten zijn beoordeeld als "voldoende" of "goed". In aanvulling op bovenstaande geldt bovendien dat het cijfer voor het profielwerkstuk en voor maatschappijleer niet lager dan een 4 bedraagt. Je moet minimaal een 4.5 voor de reken hebben. (De aangekondigde aanpassingen in de regelgeving over de wijze waarop de reken in het VO in 2016 meeweegt is nog niet gepubliceerd.) 17. Dyslexie / Handicap Voor leerlingen met een officiële dyslexieverklaring (kopie van de verklaring moet op school aanwezig zijn) gelden de volgende afspraken (zie ook het examenreglement artikel VI.1) : 1. Een leerling krijgt 15 minuten extra tijd bij en tot en met 2 uur. Bij en langer dan 2 klokuur 30 minuten extra tijd. Op het eindexamen kan een leerling met dyslexie maximaal 30 minuten extra tijd krijgen. 2. Voor de volgende vakken en onderdelen kan er gebruik worden gemaakt van een laptop, mits het gebruik hiervan staat aanbevolen in de dyslexieverklaring. Nederlands. Frans, Duits en Engels schrijfvaardigheid en literatuur. aardrijkskunde. geschiedenis. in bijzondere gevallen kan ook bij een ander vak een laptop worden gebruikt. 3. Wanneer een leerling gebruik wil maken van een laptop, dan dient deze een aanvraag in bij de secretaris van het eindexamen voor welke vakken en welke tijdvakken een laptop gewenst is. Afspraken over het gebruik van een laptop bij een schoolexamen of bij het centraal eindexamen worden schriftelijk vastgelegd. Bij een lichamelijke handicap wordt van geval tot geval bekeken welke mogelijkheden er zijn voor aanpassing van het P.T.A. 4. Indien noodzakelijk kan een leerling met een visuele handicap vergrote opgaven en/of werkbladen krijgen.

11 11 5. In individuele gevallen zijn andere aanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld het gebruik van spraaksoftware en/of een daisyspeler, met inachtneming van het gestelde in het examenreglement artikel VI Dyscalculie en Reken Leerlingen met dyscalculie of ernstige rekenproblemen hebben twee mogelijkheden de reken te maken. 1. Je maakt de 'standaard' reken. Heb je een officiële dyscalculieverklaring dan krijg je 30 minuten extra tijd en je mag gebruik maken van een goedgekeurde rekenkaart. 2. Je mag een reken afleggen met lagere eisen. Bij deze mag je bij alle opgaven gebruik maken van een aangepaste formulekaart en een rekenmachine. Ook krijg je meer tijd voor de. Iedereen met ernstige rekenproblemen kan meedoen aan de reken met lagere eisen mits je voldoet aan onderstaande voorwaarde. Je mag deze alleen maken als je aantoonbaar en gedurende langere tijd hebt geprobeerd om je rekenkundige vaardigheden te verbeteren (extra rekenwerk, bijles, extra lessen enz.). Wanneer je de aangepaste maakt dan krijg je een aantekening waaruit blijkt dat het cijfer voor de reken hoort bij de reken met lagere eisen. Dat kan eventueel van invloed zijn op een vervolgopleiding. Denk je dat jij voor de reken met lagere eisen in aanmerking komt en wil jij deze ook doen dan kun je het beste contact opnemen met je wiskundedocent. Die kan je verder helpen hiermee. 19. Onbillijkheid Wanneer het toepassen van de regels in een individueel geval leidt tot kennelijke onbillijkheid kan de directeur op basis van een beargumenteerd voorstel besluiten om incidenteel van de regelingen af te wijken.

12 Jaarkalender 5 H.a.v.o Ouderavond t/m Herfstvakantie Start t/m Toetsweek Blok Aanvragen Herkansing Blok 1 via Magister voor 12.30u.! Herkansingen minuten-gesprekken avond Kerstbal t/m Kerstvakantie Leerlingen vrij Rekenexamen t/m Toetsweek Blok Leerlingen vrij Start Aanvragen Herkansing Blok 2 via Magister voor 12.30u.! Herkansingen minuten-gesprekken avond Presentatie PWS Def. versie PWS inleveren t/m Voorjaarsvakantie Lentefeest Rekenexamen t/m Toetsweek Blok Geen lesdag, Goede Vrijdag Geen lesdag, tweede Paasdag Aanvragen Herkansing Blok 3 via Magister voor 12.30u.! Herkansingen Start Blok Leerlingen vrij Laatste lesdag, Examenvoetbal va u t/m Meivakantie Geen lesdag, tweede Pinksterdag t/m CE Prom Night Uitslag CE t/m CE Uitslag CE Diploma-uitreiking avond

13 13 Rooster schriftelijke eindexamens h.a.v.o. vak tijd 1e tijdvak Natuurkunde donderdag 12 mei Aardrijkskunde vrijdag 13 mei Nederlands vrijdag 13 mei Geschiedenis dinsdag 17 mei Frans dinsdag 17 mei M&O woensdag 18 mei Engels donderdag 19 mei Duits vrijdag 20 mei Biologie vrijdag 20 mei Kunst (Beeldende vorming) maandag 23 mei Wiskunde A,B maandag 23 mei Economie dinsdag 24 mei Scheikunde woensdag 25 mei De data voor het afleggen van herexamens zijn dit cursusjaar voor alle vakken voorlopig vastgesteld op dinsdag 21 juni tot en met donderdag 23 juni Handig om te weten Directeur: drs. A. Van Steenis Secretaris van het eindexamen: drs. Y. Abarkan Commissie van Beroep: de samenstelling is nog niet bekend. Deze wordt gepubliceerd in de nieuwsbrief Examencommissie: de heren Abarkan en Zandvliet en de teamleider

14 Regelingen per vak 1 De vak-p.t.a.'s worden achter in dit boekje gepubliceerd. 2 Voor zover regelingen per vak afwijken van de algemene regelingen, staat dit aangegeven in de verschillende vak PTA's. 3 In de vak-p.t.a.'s is per vak vastgesteld hoe het schoolexamen is ingericht. Per onderdeel van het examenprogramma wordt aangegeven of het desbetreffende onderdeel wordt geëxamineerd door middel van een praktische opdracht, computeropdracht of via een schriftelijke. 4 De in de vak-p.t.a.'s genoemde examenen en -opdrachten zijn telkens in één van de in totaal drie perioden (ken) geplaatst. Dit betekent dat de kandidaat - onvoorziene omstandigheden daargelaten - de betreffende of opdracht uiterlijk aan het eind van die periode moet hebben afgerond. 5 De weging wordt voor elke uitgedrukt in een percentage. De som van alle wegingspercentages in 4 en 5 h.a.v.o. is voor elk vak 100%. 6 De uitwerkingen van het P.T.A. worden in de les door de docent gegeven. 7 Wijzigingen in de P.T.A.'s die bekend worden nadat dit P.T.A. is uitgedeeld, worden door de examensecretaris via magister gepubliceerd.

15 15 Vak: Aardrijkskunde klas / groep: 5 Havo Docent: Eline Breeuwsma, Luuk van Dijk cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X PO* 10 X S 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE3: Indonesië; Hoofdstuk 1 t/m 5 SE4: Wonen in Nederland; Hoofdstuk 1t/m 4 * PO:Eigen woonomgeving; inleverdatum: SE5: Systeem Aarde hoofdstuk 1,2,3 en Arm en rijk Hoofdstuk 3, 4 Beschrijving werk met inleverdatum van praktische opdracht Omschrijving Werkstuk / verslag Praktische Opdracht Wonen in Nederland. Algemene De PO zal 1 lesuur per week opmerkingen duren in 1. Inhoud Onderzoek + onderzoeksverslag Presentatievorm Onderzoeksverslag Uiterste inleverdatum beoordelingscriteria Worden bij de opdracht uitgedeeld. Vorige klas(sen) afgerond 30 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

16 16 Vak: biologie klas / groep: 5 havo Docent: Saskia Kroezen en Rik Marinus cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 25 jan. t/m 8 april SE M X 4 Maart 2016 PO Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE 1: bvj, 6 de druk: Leeropdrachtenboek 4a thema 2, 3 en 4, Leeropdrachtenboek 4b thema 5 en Leeropdrachtenboek 5a thema 2. SE 2: bvj, 6 de druk: Leeropdrachtenboek 4b thema 6 en 7 en Leeropdrachtenboek 5a thema 1 en 3. SE 3: bvj, 6 de druk: Leeropdrachtenboek 4b thema 8 en Leeropdrachtenboek 5b thema 4, 5, 6 en 7 PO : De PO wordt in de loop van het schooljaar afgenomen, vermoedelijk in maart 2016 Opmerkingen : De gebruikte methode is Biologie voor jou 6 de druk. Bij inhalen of herkansen van een SE kan afgeweken worden van de bovengenoemde vorm. De PO kan niet worden herkanst. Vorige klas(sen) afgerond 0 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

17 17 Vak: Duits klas / groep: 5havo Docent: Bas/Egg cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE C X 3 26 jan. t/m 8 april SE 3 SE 4 SE S S M X X 100% Soort : SE = schoolexamen; Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE1: deel 1: Idioom + deel 2: Leesvaardigheid examenteksten SE2: Schrijfopdracht SE3: Kijk- en Luister Cito 2016 SE4: Literatuur + 2 boeken (waarvan er 1 voorafgaand aan de schriftelijk wordt afgesloten in de les) SE5: Spreekvaardigheid Herkansingen: SE1 de delen idioom en leesvaardigheid kunnen afzonderlijk herkanst worden. SE4 kan niet herkanst worden. Vorige klas(sen) afgerond 0 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

18 18 Vak: Economie klas / groep: 5H Docent: S. Crespo / W. Heijnemans/ F. Robbe cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 augustus t/m 30 oktober 2 2 november t/m 22 januari SE2 35% 100 S X 3 26 januari t/m 8 april SE3 35% 100 S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE2: Lesbrieven Vervoer en Markt & Overheid SE3: Alle lesbrieven voor CE Vorige klas afgerond 30% De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

19 19 Vak: EN klas / groep: 5 H Docent: EID / MAS cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE 1 25% 100 C X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE 2 25% 100 C X 3 26 jan. t/m 8 april SE 3 25% 100 S 20 jan. SE 4 25% 15 M X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE1: Literatuur. Romantiek, Eerste Wereldoorlog en moderne korte verhalen en gedichten. SE 2: SE 3: Schrijfvaardigheid. Zakelijke brief. Kijk- en luistervaardigheid. CITO examen. SE 4: Spreekvaardigheid. Mondeling examen bestaat uit een spreekbeurt (5 minuten) en een gesprek (10 minuten). De leerling dient zelf een gespreksdossier aan te leveren. De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

20 20 Vak: Frans klas / groep: 5H Docent: WYS cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE C X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE2 SE M S Nee X 3 26 jan. t/m 8 april SE4 SE5 SE S S M X X X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE 1 Domein D Schrijfvaardigheid: Zakelijke brief. 20% Blok 1 Streefniveau erk: b1 SE 2 Domein C Spreekvaardigheid: Monoloog in de les. 10% Blok 2 Streefniveau erk: b1/b2 SE 3 n.v.t. Vocabulaire in de les 15% Blok 2 Streefniveau erk : b1 SE 4 Domein B Kijk en luistervaardigheid: Cito. 25% Blok 3 Streefniveau erk: b1 SE 5 Domein E Literatuur 15% Blok 3 Nvt SE 6 Domein C Gespreksvaardigheid: Dialoog op afspraak. 15% Blok 3 Streefniveaeu erk:a2+ De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

21 21 Vak: Geschiedenis klas / groep: 5H Docent: Van der Laan/Kok cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE1: Herhaling tijdvak 1 t/m 6 + historische context Republiek (Memo) SE2: Herhaling tijdvak 7, 8, (deel) 9 + historische context Duitsland (Memo) SE3: Herhaling resterende deel tijdvak 9 + tijdvak 10 + historische context Koude Oorlog (Memo) Vorige klas(sen) afgerond 60 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

22 22 Vak: Beeldende vorming klas / groep: 5H Docent: MEI/WES cursus Tijdvak Soort 1 17 aug. t/m 30 okt. PO nov. t/m 22 jan. PO jan. t/m 8 april Tijd in S/M/C In week PO = praktische opdracht Praktische opdracht met inleverdatum Omschrijving Uiterste inleverdatum Werkstuk / verslag In 1 wordt de eind opdracht (PO) uitgedeeld met daarop de inhoud, beoordelingscriteria en de uiterste inleverdatum. De opdracht is ook te vinden op Magister. De deadline wordt in de les gegeven. Opdrachten die NA de deadline worden ingeleverd kunnen NIET meer herkanst worden. Te laat ingeleverd werk geldt als een herkansing; er kan dan niets meer worden verbeterd en aangepast. Algemene opmerkingen Inhoud PO en herkansing: per schooljaar kan één PO cijfer van BV praktijk herkanst worden. Voorwaarde is dat de leerling voldoende aanwezig is geweest en werk kan laten zien op de afgesproken deadline. De eind opdracht bestaat uit zowel een beeldend als een onderzoekend gedeelte. De uitwerking kan in 2d/3d/nieuwe media zijn of een combinatie in deze. Beoordelingscriteria Zoals in de opdracht omschreven. Herkansing: het aangepaste/ aangevulde werk dient binnen twee weken na de oorspronkelijke deadline te worden ingeleverd. De eindopdracht BV praktijk wordt afgesloten met een eindgesprek. Vorige klas(sen) afgerond 60 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven. Het vak Beeldende Vorming kent een combinatiecijfer uit het praktische schoolexamen en het theoretische centraal schriftelijk examen. Het cijfer van het praktische schoolexamen wordt gedurende 2 jaar opgebouwd uit het gemiddelde van alle PO s. Beide cijfers wegen 50% voor het eindcijfer Beeldende Vorming.

23 23 Vak: Lichamelijke Opvoeding klas / groep: 4M / 5H / 6A Docent: LO docenten cursus Tijdvak 1 17 aug. t/m 30 okt. 2 2 nov. t/m 22 jan jan. t/m 8 april Soort Tijd in S/M/C In week Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer Al het werk voor het vak Lichamelijke Opvoeding valt onder Praktische Opdrachten (PO) Bij LO gaat het er wat ons betreft om dat de leerling: - het initiatief neemt om beter te worden in allerlei aangeboden / gekozen bewegingssituaties; - een positief, sociaal en veilig aandeel heeft in allerlei aangeboden / gekozen bewegingssituaties; - het initiatief neemt om beter bewegingssituaties te regelen en daarbij zelfstandig te oefenen; - leert zich een actieve leefstijl eigen te maken. De docent zal de leerling hierin ondersteunen. Het vak lichamelijke opvoeding is behaald wanneer een leerling hier binnen de LO lessen actief mee bezig is. Er wordt verwacht dat leerlingen aanwezig zijn in de juiste sportkleding. Ook geblesseerde leerlingen worden in de lessen verwacht, tenzij anders besproken met de LO docent. Wanneer een leerling hieraan voldoet dan zal op het diploma een Voldoende (V) of een Goed (G) komen te staan. Het vak lichamelijke opvoeding is voorwaardelijk wanneer je een diploma wilt halen. Wanneer een leerling niet op de juiste weg is dan zal er, afhankelijk van de situatie contact op worden genomen met leerling, ouders, mentor, teamleider. In 2 en 3 nemen de leerlingen deel aan een Sport Oriëntatie en Keuze (SOK) programma. Leerlingen mogen een keuze maken uit diverse onderdelen die zoveel mogelijk op externe locaties zullen plaatsvinden. Vorige klas(sen) afgerond 0% De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

24 24 Vak: Management & organisatie klas / groep: 5H Docent: SON / CRS cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE2 30% 100 S X 2 2 nov. t/m 22 jan jan. t/m 8 april SE3 40% 100 S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE2: Lesbrieven Eenmanszaak deel 1 en Marketing SE3: Alle lesbrieven voor CE Vorige klas(sen) afgerond 30% De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

25 25 Vak: Natuurkunde klas / groep: 5H Docent: D. Fokkema en H. Schouten cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. PO1 10 SE S X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X PO2 10 dag X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE1: Basisvaardigheden, Overal Natuurkunde hoofdstukken 1, 3, 6, 8 en Modelleren. SE2: Basisvaardigheden, Overal Natuurkunde hoofdstukken 2, 7, TA en AK. SE3: Basisvaardigheden, Overal Natuurkunde hoofdstukken 4, 5, 9, 10 en 11. PO1: Ontwerpopdracht. Het PO bestaat uit het in tweetallen maken en evalueren van een ontwerp voor een technisch probleem. De vereisten voor deze opdracht worden in de les gegeven. De deadline is donderdag 10 december PO2: Practicumdag. In een dag wordt één of meerdere experimenten uitgevoerd in tweetallen. Op dezelfde dag wordt ook een verslag en/of schriftelijke vragen over de experimenten gemaakt. De beoordeling is op grond van uitvoering van de experimenten en het verslag. Vorige klas(sen) afgerond 0 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

26 26 Vak: Nederlands klas / groep: 5H Docent: VOS/FEN/ENG cursus Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S x nov. t/m 22 jan. SE2 15 M 2 2nov.t/m 22 jan. SE C x 3 26 jan. t/m 8 april SE S x Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE1: Leesvaardigheid; examenteksten. SE2: Spreekvaardigheid; in groepen wordt een presentatie gehouden over het onderwerp taalverandering of taalverloedering. Let op: dit SE is NIET HERKANSBAAR! SE3: Schrijfvaardigheid; je schrijft een uiteenzetting, beschouwing of betoog over het onderwerp taalverandering of taalverloedering. (Zie ook: SE2) SE4: Literatuur; schriftelijke over alle stof die in 4H en 5H behandeld is, inclusief de gelezen boeken. Praktische opdracht met inleverdatum Werkstuk / verslag Algemene opmerkingen Inhoud Presentatievorm Beoordelingscriteria Omschrijving Documentatiemap ten behoeve van schoolexamen 2 en 3. Uiterste inleverdatum Vorige klas(sen) afgerond 0 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

27 27 Vak: Onderzoek en Ontwerpen klas / groep: 5 HAVO. Docent: Rob Dingenouts cursus Tijdvak Soort voor examen 1 17 aug. t/m 30 okt. PO: Meesterproef 50% 2 2 nov. t/m 22 jan jan. t/m 8 april Portfolio eindevaluatie Soort : PO = Keuzeopdracht PO : Keuzeopdracht. Meesterproef Opmerkingen : De PO : Meesterproef wordt 18 februari beoordeeld met een individueel cijfer 75% en teamcijfer 25%. Het gemiddelde van de 2 cijfers moet hoger dan een 5.5 of hoger zijn. Samen vormt dit je 50% examenspoor cijfer. Een leerling wordt daarna in de gelegenheid gesteld om de individuele beoordeling aan de hand van het portfolio te evalueren. Voor 18 maart levert de leerling het definitieve materiaal aan voor zijn/haar definitieve beoordeling. klas 4 Havo O&O afgerond: 50 % examenspoor klas 5 Havo O&O afgerond: 50 % examenspoor

28 28 Vak: Scheikunde klas / groep: 5H Docent: OSK cursus Tijdvak Soort Tijd in S/P In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X PO P X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, P = practicum SE1: Chemie hs. 1 t/m 8 SE2: Chemie hs. 1 t/m 9, 11 en 13 PO1: De leerling wordt get op technisch-instrumentele en onderzoeksvaardigheden door middel van een uitgebreid practicum SE3: Chemie hs. 1 t/m 14 PO1 kan niet worden herkanst Vorige klas(sen) afgerond 0 % De precieze invulling van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

29 29 Vak: Wiskunde A klas / groep: 5 HAVO Docent: ROZ / VOL cursus: Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE 2: HAVO A deel 2 + HAVO A deel 3 ( hfst 9 ) (20%) SE 3: HAVO A deel 3 (30%) SE 4: Alle examenstof (30%) Afgerond in klas 4: SE 1: HAVO A deel 1 + HAVO A deel 2 ( hfst ) + Algebraïsche Vaardigheden (20%) De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

30 30 Vak: Wiskunde B klas / groep: 5 HAVO Docent: ABA / ZAV cursus: Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 26 jan. t/m 8 april SE S X Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE 2: HAVO B deel 2 + HAVO B deel 3 (hfst ) (20%) SE 3: HAVO B deel 3 (30%) SE 4: Alle examenstof (30%) Afgerond in klas 4: SE 1: HAVO B deel 1 + HAVO B deel 2 (20%) De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

31 31 Vak: Wiskunde D klas / groep: 5 HAVO Docent: ROO cursus: Tijdvak Soort Tijd in S/M/C In week 1 17 aug. t/m 30 okt. SE S X 2 2 nov. t/m 22 jan. SE S X 3 26 jan. t/m 8 april Soort : SE = schoolexamen; PO = praktische opdracht Een X in de kolom week betekent dat deze in de week wordt afgenomen en niet in de les. S/M/C: S = schriftelijk, M = mondeling, C = op de computer SE 2: HAVO D deel 3 (30%) SE 3: HAVO D deel 3 (30%) Afgerond in klas 4: SE 1: HAVO D deel 1 + HAVO D deel 2 (40%) De uitwerking van dit PTA wordt door de docent in de les gegeven.

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen HET EXAMENREGLEMENT 2 e fase havo / vwo Artikel 1 Algemeen 1. Het bevoegd gezag stelt jaarlijks vóór 1 oktober een examenreglement en een programma van toetsing en afsluiting (PTA) vast. Het PTA heeft

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3 INHOUDSOPGAVE PTA MAVO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1 1. INLEIDING... 2 2. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 2.1 Afnemen eindexamen... 3 2.2 Indeling eindexamen... 3 2.3 Onregelmatigheden... 3 3. INHOUD VAN HET

Nadere informatie

PTA Havo 4 Cohort 2015

PTA Havo 4 Cohort 2015 PTA Havo 4 Cohort 2015 Cohort: 2015 Schooljaar: 2015-2016 Inleiding: Dit document behoort bij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA wordt omschreven hoe het schoolexamen voor de verschillende

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S 2017/2018 5 vwo 2 1. Inleiding 1. Voor 1 oktober is het PTA beschikbaar via Magister. 2. Alle uitslagen van het

Nadere informatie

Examenreglement

Examenreglement Examenreglement 2010 2011 Examenreglement 2010-2011 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Deelschool van de Stichting Vrije Scholen Voortgezet Onderwijs Noord-Holland september 2010 Het Geert Groote College,

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N

R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N programma van toetsing en afsluiting C U R S U S 2 0 1 5 / 2 0 1 6 3 v.m.b.o. 2 1. Inleiding 1. Voor 1 oktober is het PTA beschikbaar via Magister. 2. Het S.E. in

Nadere informatie

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum 01-06-15 Examen Reglement Onderwerp Examenreglement VWO, HAVO, VMBO Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres L. Springerlaan 39 9727 KB Groningen Postbus 744 9700 AS Groningen

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

B. Eindexamenreglement VMBO

B. Eindexamenreglement VMBO B. Eindexamenreglement VMBO 2011-2012 leerjaar 3 Oktober 2011 B 1 Inhoud Het Eindexamenreglement 3 1 Eindexamen 3 2 Schoolexamen 3 2.1 Algemeen 3 2.2 Inrichting van het schoolexamen 3 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015

Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015 Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015 Dhr J. Albers, afdelingsleider vwo (3-6) en examensecretaris Mw A. Hupkens, afdelingsleider havo (3-5) Mw W. Terpstra, decaan havo Mentoren + Lokaalverdeling

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2018-2019 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG Burgemeester Hogguerstraat 2 1064 EB Amsterdam 020-5854854 0 INHOUDSOPGAVE. Vaststelling PTA en bevoegd gezag 2 Algemene bepalingen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder:

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder: EXAMENREGLEMENT VMBO Dit reglement is van toepassing op de leerlingen die in 2015-2016 in vmbo 4 zitten. Elk jaar reikt de rector aan docenten en leerlingen die bij dat examen betrokken zijn, een aangepaste

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN... 3

1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN... 3 1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING... 2 2. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 2.1 Afnemen eindexamen... 3 2.2 Indeling eindexamen... 3 2.3 Onregelmatigheden... 3 3. INHOUD

Nadere informatie

Hofstad Lyceum. Examenreglement VWO / HAVO. Hofstad Lyceum Colijnplein HA Den Haag

Hofstad Lyceum. Examenreglement VWO / HAVO. Hofstad Lyceum Colijnplein HA Den Haag Hofstad Lyceum Examenreglement 2013-2014 VWO / HAVO Hofstad Lyceum Colijnplein 9 2555 HA Den Haag Oktober 2013 1 INHOUDSOPGAVE 0. VOORWOORD 4 1. INLEIDING. 5 2. ALGEMENE BEPALINGEN 6 2.1 Afnemen eindexamen.

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo 2016-2017 Het College WEERT versie 1 september 2016 1. Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder LVO : stichting

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Afdeling vmbo GT / vmbo KB / vmbo BB Examen 2015 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2015 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Examen 2018 Reglement

Examen 2018 Reglement de actieve school Examen 2018 Reglement 1 2 Basis voor dit reglement is het bepaalde in het Eindexamenbesluit VO, inclusief wijzigingen. Zie wetten.overheid.nl. Afnemen eindexamen De directeur en de examinatoren

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VWO. In dit examenreglement wordt verstaan onder:

EXAMENREGLEMENT VWO. In dit examenreglement wordt verstaan onder: EXAMENREGLEMENT VWO Dit reglement is van toepassing op de leerlingen die in 2015-2016 in vwo 5 of vwo 6 zitten. Elk jaar reikt de rector aan docenten en leerlingen die bij dat examen betrokken zijn, een

Nadere informatie

2. De datum van het herexamen voor maatschappijleer of een ander schoolexamen wordt in overleg met examensecretaris en examinator vastgesteld.

2. De datum van het herexamen voor maatschappijleer of een ander schoolexamen wordt in overleg met examensecretaris en examinator vastgesteld. Onderwerp: examen 2017 1. Wie nog een toets van de derde periode in moet halen of over moet doen, doet dit voor of op VRIJDAG 7 APRIL 2017. Je maakt hiervoor een afspraak met de desbetreffende docent.

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

exameninformatie voor ouders

exameninformatie voor ouders exameninformatie voor ouders Geachte ouders, In dit document vindt u een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling en informatie

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Trinitas Gymnasium Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie op het internet! Het PTA (programma van toetsing en afsluiting)

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2014-2015 3 VMBO TL Coornhert Lyceum 1 Voorwoord Beste leerling en beste ouders / verzorgers, Hierbij heeft u / heb je het PTA van 3 vmbo TL in handen. In 3 vmbo TL

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

Het examen havo-vwo 2014-2015

Het examen havo-vwo 2014-2015 Het examen havo-vwo 2014-2015 PTA Eindcijfer = Schoolexamencijfer + cijfer centraal eindexamen PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting. Beschrijving wat, hoe, wanneer er getoetst wordt en hoe zwaar

Nadere informatie

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE Algemeen gedeelte Het eindexamen bestaat tegenwoordig uit twee soorten examens: - het schoolexamen, afgekort - het centraal examen, afgekort CE Het centraal examen is een landelijk examen en dat doe je

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

1 Algemeen Regeling schoolexamen 2014/2015

1 Algemeen Regeling schoolexamen 2014/2015 Examenreglement 2014/2015 1 Algemeen 1 De rector en de examinatoren nemen onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag het eindexamen af. 2 Aan het eindexamen kunnen uitsluitend leerlingen van het

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6

Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6 Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6 Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 31 van het Eindexamen besluit vwo-havo-mavo-vbo heeft

Nadere informatie

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens.

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens. Weert, 10-12-2015 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Regeling Schoolexamen MAVO Theoretische Leerweg klas 3 & 4 Philips van Horne S.G. WEERT 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College 2017-2018 (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Art. 1 Voorwoord 2.1. De examencommissie bestaat uit de rector, de teamleider

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 3 v.m.b.o. Cursus

Programma van toetsing en afsluiting 3 v.m.b.o. Cursus R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N 1 Programma van toetsing en afsluiting 3 v.m.b.o. Cursus 2016-2017 2 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. PERIODEN... 3 3. SCHOOLEXAMEN, CENTRAAL EXAMEN, SOORTEN TOETSEN...

Nadere informatie

VMBO-T info september

VMBO-T info september INFO EXAMEN VMBO-T info september EXAMENS 2018 Het examen bestaat uit drie onderdelen: 1. het schoolexamen (Programma van Toetsing en Afsluiting) voor 50%. 2. het centraal examen voor 50%. 3. de rekentoets

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

Examenreglement

Examenreglement Examenreglement 2017-2018 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit W.V.O en het Eindexamenbesluit

Nadere informatie

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn,

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, Programma van Toetsing en Afsluiting in 3-vmbo Algemeen Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, daartoe gemachtigd

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken Schoolexamenreglement havo / vwo Schooljaar 2014-2015 Vastgesteld: 1 oktober 2014 Schoolexamenreglement havo / vwo 2014-2015 1 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen Bevoegd Gezag: Examinator: Inspectie: Kandidaat:

Nadere informatie

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015 Varendonck-College VWO-HAVO I. Algemene bepalingen II. Het examen III. Afwijking wijze van examineren IV. Uitslag, herkansing en

Nadere informatie

Studiewijzer. 12havo5

Studiewijzer. 12havo5 Studiewijzer 12havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12 havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie.

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie. Beste jongens en meisjes, Hierbij ontvangen jullie het Programma van Toetsing en Afsluiting 2011 (PTA). Het PTA is een officieel document dat voor 1 oktober moet worden uitgereikt aan leerlingen. Dit document

Nadere informatie

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1 . Het programma van toetsing en afsluiting 205 207 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort die meetellen voor het

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT! HAVO!! VWO!

EXAMENREGLEMENT! HAVO!! VWO! EXAMENREGLEMENT HAVO VWO 201532016 Ditexamenreglementgeldtvoorleerlingen dieop1oktober2015leerlingzijnvan HAVO4,HAVO5,VWO4,VWO5ofVWO6 vanhetnieuwelyceumtebilthoven. HetNieuweLyceum JanSteenlaan38 3723BVBilthoven

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S 2 0 1 5 / 2 0 1 6. 4 v.m.b.o.

Programma van Toetsing en Afsluiting C U R S U S 2 0 1 5 / 2 0 1 6. 4 v.m.b.o. R E G E L I N G C H O O L E A M E N Programma van Toetsing en Afsluiting C U R U 2 0 1 5 / 2 0 1 6 4 v.m.b.o. 2 1. Inleiding 1. Voor 1 oktober is het PTA beschikbaar via Magister. 2. Alle uitslagen van

Nadere informatie

Het examen mavo 2014-2015

Het examen mavo 2014-2015 Het examen mavo 2014-2015 PTA Eindcijfer = Schoolexamencijfer + cijfer centraal eindexamen PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting. Beschrijving wat, hoe, wanneer er getoetst wordt en hoe zwaar dat

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6

Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6 Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6 Deze addenda zijn opgenomen in het PTA en vormen een onverbrekelijk onderdeel van het Examenreglement van het Reviuslyceum Ad Hoofdstuk 3 Het schoolexamen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE

EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE Schooljaar 2015-2016 INHOUDSOPGAVE 1 Begripsomschrijvingen 2 Examenreglement 3 Algemene bepalingen 4 Onregelmatigheden 5 Inhoud van het examen 6 Opzet schoolexamen 7 Beoordeling

Nadere informatie

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van 2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van VSO Elimschool Regels voor het schoolexamen / centraal examen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. van het. Sint-Oelbertgymnasium te Oosterhout

Programma van toetsing en afsluiting. van het. Sint-Oelbertgymnasium te Oosterhout Programma van ing en afsluiting van het Sint-Oelbertgymnasium te Oosterhout Klas 4 Schooljaar 2019-2020 2 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Eindexamen gymnasium in de Tweede Fase... 5 Het schoolexamen... 5 Centraal

Nadere informatie

REGELING EXAMENS EXAMEN 2014

REGELING EXAMENS EXAMEN 2014 Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2013 2014 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2014 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het d Oultremontcollege. Dit ter verduidelijking van en aanvulling

Nadere informatie

Examenreglement. Leeuwarden

Examenreglement. Leeuwarden Examenreglement Leeuwarden 2016-2017 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit W.V.O en

Nadere informatie

Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID 1 4 / 2 CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ

Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID 1 4 / 2 CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 0 1 4 / 2 0 1 5 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ Examenreglement 2014/2015 2 Examenreglement 2014/2015 3 Inhoudsopgave

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 MAVO 3 e klas SCHOOLEXAMEN MAVO 3 2015 2016 PTA INHOUD: A. Voorwoord 1 Korte beschrijving van de structuur van het examen 2 Schoolexamen 2 Maatschappijleer

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding pagina 2

Inhoud. Inleiding pagina 2 Inhoud Inleiding pagina 2 Leerlingenversie van het examenreglement pagina 3 1. Algemene bepalingen pagina 3 2. Regeling van het schoolexamen pagina 3 3. Algemene regels met betrekking tot de examens pagina

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE Schooljaar 2014-2015 EXAMENKATERN 2014-2015 SAENREDAM COLLEGE VMBO Basisberoepsgerichte leerweg VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO Theoretische leerweg 1 2 Beste examenkandidaat Zaandijk, september

Nadere informatie

REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016

REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016 REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016 Dit reglement betreft alle toetsen voor 4 havo, 4 vwo en 5 vwo. De toetsen voor de onderstaande vakken tellen niet alleen

Nadere informatie

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen HOOFDSTUK V UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING Artikel 23 Eindcijfer eindexamen 1. Het eindcijfer voor alle vakken van het eindexamen wordt uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met 10.

Nadere informatie

Ons kenmerk: PTA HAVO

Ons kenmerk: PTA HAVO PTA HAVO 2017-2019 1. Het programma van toetsing en afsluiting 2017 2019 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort

Nadere informatie

R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N

R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N R E G E L I N G S C H O O L E X A M E N programma van toetsing en afsluiting C U R S U S 2 0 1 4 / 2 0 1 5 3 v.m.b.o. 2 1. Inleiding 1. Voor 1 oktober is het PTA beschikbaar via Magister. 2. Het S.E. in

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015. College De Meer

Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015. College De Meer Schoolexamenreglement cursusjaar 2014/2015 College De Meer 1 SCHOOLEXAMENREGLEMENT 1. INLEIDING In het schoolexamenreglement wordt de gang van zaken rond het schoolexamen geregeld. 2. PERIODECIJFER, TOETSWEEKCIJFER

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina Het PTA en de wet pagina Bijzondere gevallen pagina Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina Het PTA en de wet pagina Bijzondere gevallen pagina Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 1. Het PTA en de wet pagina 1.3 Bijzondere gevallen pagina 1.4 Begrippen pagina. Algemeen PTA.1 Organisatie schoolexamen pagina. Afwezigheid tijdens

Nadere informatie

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 PERIODEN VAN HET PTA 2016 2017 Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 Periode 2: 14 november 2016 t/m 3 februari 2017 PTAWeek: 30 januari t/m 3 februari 2017 Periode 3: 6 februari t/m 21 april 2017

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

Kader examenreglementen

Kader examenreglementen 2014-2015 Inleiding Het behalen van een diploma vmbo, havo of vwo is gebonden aan wet en regelgeving zoals beschreven in het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o. (zie www.eindexamen.nl). Op

Nadere informatie

Examenreglement 1 Algemeen Regeling schoolexamen 2016/2017

Examenreglement 1 Algemeen Regeling schoolexamen 2016/2017 Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 4 2016/2017 Examenreglement 1 Algemeen 1 De rector en de examinatoren nemen onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag het eindexamen af. 2 Aan het eindexamen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Examen Havo 2013

EXAMENREGLEMENT. Examen Havo 2013 EXAMENREGLEMENT Examen Havo 2013 4 havo 2011-2012 5 havo 2012-2013 Examenreglement Havo 2011-2013 Elzendaalcollege Boxmeer 1 R.K. Scholengemeenschap voor MAVO - HAVO - ATHENEUM - GYMNASIUM BOXMEER. EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

Examenreglement. (Dit examenreglement geldt voor zowel het schoolexamen als het centraal examen.) van het. Rietveld Lyceum SCHOOLJAAR

Examenreglement. (Dit examenreglement geldt voor zowel het schoolexamen als het centraal examen.) van het. Rietveld Lyceum SCHOOLJAAR Examenreglement (Dit examenreglement geldt voor zowel het schoolexamen als het centraal examen.) van het Rietveld Lyceum SCHOOLJAAR 2016-2017 MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM Vastgesteld door de directie van

Nadere informatie

Examenreglement. Sint Annaparochie 2015-2016

Examenreglement. Sint Annaparochie 2015-2016 Examenreglement Sint Annaparochie 2015-2016 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit

Nadere informatie

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018 PERIODEN VAN HET PTA 2017 2018 Periode 1: 4 september t/m 10 november 2017 Periode 2: 13 november 2017 t/m 2 februari 2018 PTAWeek: 1 t/m 7 februari 2018 Periode 3: 5 februari t/m 20 april 2018 Periode

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1

EXAMENREGLEMENT. HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1 EXAMENREGLEMENT HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1 1 INHOUDSOPGAVE ART BLZ 1 Algemene bepalingen 1 BEGRIPSBEPALINGEN 3 2 AFNEMEN

Nadere informatie