Studiegids Havo Examen VSB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids Havo 4 14-15 + 5 15-16. Examen 2016. VSB"

Transcriptie

1 Studiegids Havo Examen VSB

2 INHOUDSOPGAVE. Blz. 1 Inleiding. 3 2 Programma van Toetsing en Afsluiting. (P.T.A.) 4 3 Onderdelen voor het rapportcijfer in Havo Overzicht en stof 6 5 De Praktische Opdracht (PO) aardrijkskunde 7 6 Een ProfielWerkStuk (P.W.S.) aardrijkskunde 10

3 1 Inleiding. Voor je heb je de studiegids aardrijkskunde voor HAVO-4 en 5. Hierin wordt een overzicht gegeven van wat je te wachten staat, wanneer er getoetst wordt, hoe de toetsen meetellen voor je rapport en je schoolexamen, wat wij aan vakspecifieke eisen stellen en natuurlijk handige tips om deze twee jaar zo succesvol mogelijk af te sluiten. Als je voor aardrijkskunde gewoon het opgedragen werk doet mag het geen enkel probleem zijn om een zes of een zeven te halen. In de Tweede Fase is het regelmatig studeren en serieus maken van de opdrachten van groot belang. Er wordt niet alleen een gedegen feitenkennis van je gevraagd, maar in de toetsen gaat het er steeds meer om dat je bepaalde oefeningen tot een goed einde kan brengen. Denk hierbij aan het aflezen van kaarten, tabellen, grafieken en andere bronnen. Je moet ook ruimtelijke problemen kunnen oplossen, beredeneerde voorspellingen doen, enz, enz. Een regelmatig gehoorde klacht na elk Centraal Schriftelijk Examen (C) aardrijkskunde is dat er niet gevraagd werd wat de leerling er de 2 dagen voor het examen in probeerde te stampen. Dat klopt! Er wordt vaak gevraagd toe te passen wat je de afgelopen 2 jaar tijdens de les hebt geoefend! De laatste jaren valt op dat examenopgaven veel lijken op de opgaven uit het werkboek. Wat ook opvalt is dat je, om de examenvragen te kunnen begrijpen, de geografische begrippen goed moet beheersen. Lees deze studiegids aandachtig door. Probeer daarbij ook verbanden te leggen met andere vakken. In de Tweede Fase is het mogelijk om èèn en dezelfde opdracht bij meerdere malen te gebruiken. Opgaven en teksten van het vak aardrijkskunde over bijvoorbeeld het broeikaseffect kan je ook weer gebruiken bij een spreekbeurt voor ANW. Daarnaast is het mogelijk om Praktische Opdrachten in het examenjaar samen te voegen en / of uit te breiden tot een Profielwerkstuk (PWS). Dit kan ook met P.O. s van verschillende vakken. Als je dan in het examenjaar aan je PWS moet beginnen heb je eigenlijk al een aantal hoofdstukken klaar liggen. Er moet dan nog wel één geheel van worden gemaakt. De P.O. s moeten dan wel over hetzelfde thema gaan. Infrastructuur is bijvoorbeeld zo een thema dat zowel vanuit geografische, economische als historische hoek bestudeert kan worden. Ben je geïnteresseerd in deze kortere route door je HAVO-studie, neem dan zelf contact op met je docent.

4 2 Het Programma van Toetsing en Afsluiting. (P.T.A.). Hieronder volgt een opsomming van de onderdelen die meetellen voor het School Examen. (S.E.) De 6 toetsen en de Praktische Opdracht leveren het cijfer (met 1 cijfer achter de komma) op voor het schoolexamen aardrijkskunde. Dit is de helft van je eindcijfer. De andere helft is het cijfer (met 1 cijfer achter de komma) dat je haalt voor het Centraal Schriftelijk Examen (C.S.E.) Het gemiddelde van beide cijfers wordt afgerond en is het eindcijfer dat op je diploma komt. 4 HAVO Schooljaar Maand Toets / PO Weging Inhoud Dec 2014 Toets 50 min 5 % Wereld; arm en rijk (hfdst nog op te geven) Jan 2015 Toets 100 min 15 % Wereld; arm en rijk (helemaal) Apr 2015 Toets 120 min 15 % Systeem aarde (helemaal) 5 HAVO Schooljaar Maand Toets / PO Weging Inhoud sep 2015 P.O. 10 % Eigen omgeving I: okt 2015 Toets 120 min 15 % Wereld/aarde; landbouw in Europa (helemaal) II: jan 2016 Toets 15 % Wonen in Nederland III: apr min Toets 150 min (helemaal) 25 % Indonesië + overige examenstof. Herkansingen: -Na I mag je één van de tot dan toe gemaakte toetsen herkansen. (Je mag maar 1 vak herkansen) -Na II mag je II herkansen. (Je mag maar 1 vak herkansen) -Na III is er GEEN herkansing. Let op het gewicht van die toets!

5 3 Proefwerken en andere onderdelen van het rapportcijfer HAVO-4 Oktober Deel 1 van Arm en rijk + Bosatlas en kaart. PW 50 min December Deel 2 van Arm en rijk Toets 50 min Januari Arm en rijk (helemaal) Toets 100 min Begin Deel 1 Systeem aarde PW maart 50 min April Systeem aarde helemaal Toets 100 min juni Landbouw in Europa PW 50 min Rapt 1x Rapt 1x Rapt 3x Rapt 2x Rapt 3x Rapt 2x Bij ieder rapport krijg je ook een digicijfer. Dit is het gemiddelde vaneen aantal opdrachten dat je maakt op de ELO, mits je werkboek volledig is ingevuld + gecorrigeerd. Als niet alle digitale opdrachten zijn ingeleverd en/of het werkboek niet volledig in orde is, dan krijg je het cijfer 0,1. De weging van het digicijfer is zodanig dat een gemiddeld digicijfer 8,0 van een 5,3 een 5,5 maakt. In geval van overmacht kunnen er wijzigingen worden aangebracht in dit programma! Meer cijfers krijg je zeker niet!

6 4 Overzicht van de Examenstof aardrijkskunde. De Geo: Inhoudsopgave 1 Wereld Arm en rijk: Hoofdstuk 1 Mexico en de Verenigde Staten: een wereld van verschil Hoofdstuk 2 La Nueva Frontera Hoofdstuk 3 Naar de Verenigde Staten: el otro lado Hoofdstuk 4 De wereld in delen 2 Wereld / Aarde Landbouw in Europa: Hoofdstuk 1 Europese landbouw in beweging Hoofdstuk 2 Verder kijken dan de Costa s Hoofdstuk 3 Op de grens van de continenten 3 Aarde Systeem aarde Hoofdstuk 1 Reis vanaf het middelpunt van de aarde Hoofdstuk 2 De buitenkant van de aarde Hoofdstuk 3 De blauwe planeet Hoofdstuk 4 Natuurgeweld in de Verenigde Staten 4 Gebieden Indonesië actueel Hoofdstuk 1 De Indonesische archipel Hoofdstuk 2 Land in opkomst Hoofdstuk 3 Werk en welvaart in Indonesië Hoofdstuk 4 Ontbossing in Indonesië Hoofdstuk 5 Culturele en religieuze conflicten in Indonesië 5 Leefomgeving Wonen in Nederland Hoofdstuk 1 Denkend aan Holland Hoofdstuk 2 Rivierbeleid Nederland Hoofdstuk 3 Stedelijke vraagstukken in Nederland PO / SLU (10) Totale studielast Lesuren in Havo-4 (40 x 3) Lesuren in Havo-5 (30 x 3) Huiswerk 310 uur 120 uur 90 uur 100 uur per les 25 minuten

7 5 De Praktische Opdracht (P.O.) en het Profielwerkstuk (P.W.S.). In H5 beginnen we met het P.O. Thema s voor het P.O. zijn: a-een gebied waar één of meer rijke landen en één of meer arme landen aan elkaar grenzen. Beschrijf en verklaar economische, demografische en sociaal-culturele gebiedskenmerken en de relaties daartussen in beide landen. Beschrijf en verklaar de (grensoverschrijdende) relaties tussen beide soorten landen en de gunstige en ongunstige effecten daarvan. b- gebiedskenmerken van een nader aan te wijzen ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Beschrijf en verklaar sociaal-geografische en fysisch-geografische kenmerken van het betreffende ontwikkelingsland; Beschrijf en verklaar de sociaal-economische positie van het betreffende ontwikkelingsland in de macroregio én in de wereld. Beschrijf en verklaar vraagstukken van landdegradatie en milieuverontreiniging; Beschrijf en verklaar conflicten in het betreffende ontwikkelingsland die verband houden met de etnische en culturele diversiteit in het land c-beschrijf, verklaar en beoordeel hoe mondialisering uitwerkt in een lokale voorbeeld. Bijvoorbeeld een rozenkweker die ook werkt in Kenia. d-beschrijf en verklaar in de eigen omgeving de verschillen binnen een fysisch-geografisch gebied waar twee of meer verschillende landschappen aan elkaar grenzen. e- Beschrijf, verklaar en beoordeel hoe mondiale natuurruimtelijke processen uitwerken in een lokaal voorbeeld. Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering in onze regio? f-beschrijf, verklaar en beoordeel actuele vraagstukken van overstromingen en wateroverlast in Nederland. g-beschrijf, verklaar en beoordeel actuele ruimtelijke en sociaaleconomische vraagstukken van stedelijke gebieden in Nederland. Ga hierbij in op duurzame ontwikkeling en plannen voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. h-beschrijf, verklaar en beoordeel actuele lokale en regionale ruimtelijke vraagstukken.

8 Het P.O. wordt gemaakt in tweetallen. Een eenmaal gekozen onderwerp kan niet door een ander tweetal worden gekozen. Het wordt geen groot P.O. Het is de bedoeling dat je er per persoon 10 klokuren aan besteed. Van je onderzoek maak je een artikel. (en eventueel een presentatie) Het P.O. telt voor 10% mee in het S.E. Het P.O. wordt gepland en gemaakt in nauw overleg met je docent. Havo-5 wordt een druk jaar. Daarom maken we het P.O. in de eerste twee weken. Je kan het P.O. dan ook combineren. Je P.O. kan bijvoorbeeld een hoofdstuk zijn uit het P.W.S. dat tegelijkertijd moet worden gemaakt. Daarnaast is het slim om een onderwerp uit het examenprogramma aardrijkskunde te kiezen. Bijvoorbeeld: -1-Je maakt een P.O. over de relatie tussen gas- en oliewinning in de omgeving van Alkmaar en het voorkomen van aardbevingen in dat gebied. Dit wordt dan een hoofdstuk in een P.W.S. over verschillende oorzaken van aardbevingen, de gevolgen hiervan en wat je kan doen om de schade te beperken. Het onderwerp aardbevingen komt ook aan de orde in de boeken: systeem aarde, Indonesië en Landbouw in Europa. -2-Je maakt een P.O over de Vogelaarwijk Oud-Overdie in Alkmaar. Dit is een achterstandswijk. Deze wijk kan je in een P.W.S vergelijken met achterstandswijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Parijs, London, etc. Stedelijke vraagstukken komen ook aan de orde in hoofdstuk 3 van het boek Wonen in Nederland. Hieronder vind je nog een aantal suggesties voor een P.O. (eventueel gecombineerd met een P.W.S.) Natuurlijk mag je ook zelf dergelijke combinaties bedenken. Doe dit wel in overleg met je docent. Je mag natuurlijk ook een P.O. maken over een onderwerp dat niet bij het examen aan de orde komt. Het moet echter wel gaan over de eigen omgeving.

9 Aardrijkskunde havo: mogelijke onderwerpen voor een P.O / P.W.S. De onderwerpen voor zowel het PO als het PWS sluiten bij voorkeur nauw aan bij de examenstof. Het is mogelijk om een PO (onderzoek in de eigen omgeving) uit te breiden tot een PWS. Het PO is dan een hoofdstuk van het PWS. Boek P.O. onderwerp P.W.S onderwerp Arm en rijk -Arbeidsmigranten in de bollen / -Het Europese migratievraagstuk tuinbouw -Herkomst van kleding in Heerhugowaardse boetieken -Mondiale bedrijfsverplaatsing / internationale arbeidsverdeling -Een gebied waar arm en rijk aan elkaar grenzen. -Verschillende gebieden waar arm en rijk aan elkaar grenzen. -Een ontwikkelingsland -Meerdere ontwikkelingslanden vergelijken. -Migranten in Heerhugowaard -De verdeling van migranten over Nederland / Europa. -Vergelijk 2 wijken in Heerhugowaard, bezien vanuit verschillende dimensies. -Vergelijk Heerhugowaard met andere steden in binnen- en buitenland. -Asielzoeker in Heerhugowaard (o.a. -Mondiale vluchtelingenstromen / interview) -Een voorbeeld van een lokaal bedrijf in een global village. Asielbeleid. -Mondiale bedrijfsverplaatsing / internationale arbeidsverdeling Systeem aarde Landbouw in Europa -Aardbevingen rond Alkmaar als gevolg van gas- oliewinning -Natuurlijke processen: Afbraak en opbouw van het landschap rond Heerhugowaard -De (opbouw en afbraak van de) kust tussen Egmond en Petten. -De duinen tussen IJmuiden + Schoorl + drinkwaterwinning -(Mogelijke) natuurrampen in onze omgeving. -Een gebied waar twee verschillende landschappen aan elkaar grenzen. -De gevolgen van klimaatverandering op onze eigen omgeving. -De invloed van de EU op agrarische bedrijven in Heerhugowaard -Verschillende oorzaken van aardbevingen, de gevolgen en maatregelen om de schade te beperken. -Afbraak en opbouw van een groter gebied / ander gebied. -(Opbouw en afbraak langs de) hele Nederlandse kust / andere kusten. -Drinkwaterwinning in Nederland en / of daarbuiten. -Natuurrampen in Nederland en / of daarbuiten. (oorzaken, gevolgen, oplossingen) -Meerdere grensgebieden vergelijken. -De gevolgen van klimaatverandering in verschillende gebieden vergelijken. -Het EU landbouw beleid en..

10 -Agrarische bedrijven rond Heerhugowaard -Een boerenbedrijf in een gebied met beperkingen. (Eilandspolder) -De ruilverkaveling van het Geestmerambacht. -Een vergelijking met bedrijven in andere gebieden binnen en buiten Nederland. -Een vergelijking tussen bedrijven in verschillende gebieden. -Een vergelijking met ruilverkavelingen in andere delen van Nederland. Wonen in Nederland -Oud-Overdie als achterstandswijk. -Overstromingsgevaar in de regio Alkmaar / Heerhugowaard. -De waterhuishouding van de Heerhugowaard. -Ruimtelijke veranderingen in de wijken van Alkmaar / Heerhugowaard -Hoe moet de regio Alkmaar- Heerhugowaard bestuurd worden? -Heerhugowaard als VINEX-lokatie -Heerhugowaard / Alkmaar als winkelstad. Oud-Overdie vergelijken met andere achterstandswijken in binnen- en buitenland. -Overstromingsgevaar in Nederland. -De waterhuishouding van verschillende gebieden in Nederland. -Alkmaar / Heerhugowaard vergelijken met andere steden in Nederland. -een vergelijking met andere samenwerkende steden. -Ruimtelijk beleid in Nederland -Winkelsteden in Nederland. De theorie van Christaller.

11 6 ProfielWerkStuk. (PWS). In het eerste semester van HAVO-5 maakt iedereen een groot werkstuk aansluitend bij één (of meer) vakken waarin examen wordt gedaan. Met aardrijkskunde als keuzevak kan je dus ook kiezen voor een geografisch P.W.S. I. De keuze van het onderwerp. Het P.W.S. is redelijk veel werk. Kies daarom een onderwerp dat je leuk vindt, of op z n minst interessant. Probeer daar dan zelf, of in overleg met je docent, een geografische invalshoek bij te bedenken. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het mogelijk om een P.W.S te combineren met bijvoorbeeld een P.O. en een stuk van de examenstof. II. De probleemstelling. Gelijktijdig met, of direct na de keuze van je onderwerp moet je gaan nadenken over je probleemstelling. Dit is de centrale vraag die je in je werkstuk gaat beantwoorden. Door het formuleren van een probleemstelling ga je nauwkeurig vastleggen wat je gaat bestuderen. Je gaat de omvang van het onderwerp beperken, zodat het eindproduct ook binnen de beschikbare tijd kan worden afgerond. Voor een PWS staat 40 studie-uren per persoon. Probeer ook in te schatten of er voldoende materiaal, op redelijk korte termijn, beschikbaar is. Als je een werkstuk wilt maken over Het klimaat zal je het onderwerp drastisch moeten inperken tot bijvoorbeeld: Welke gevolgen zal een stijging van de temperatuur op aarde hebben op de waterhuishouding van de Heerhugowaard? Een vaag onderwerp als De Heerhugowaard zal moeten worden toegespitst tot bijvoorbeeld: Waar in de Heerhugowaard vind je veel tuinbouw en waarom juist daar? Pas als je werkstuk helemaal klaar is moet er een toepasselijke en pakkende titel boven je werkstuk staan. Met een voorlopige titel kan je ook aan de slag. III. Vakspecifieke eisen aan de inhoud. -Aardrijkskunde heeft betrekking op ruimte en ruimtegebruik. Om de ruimte en / of het ruimtegebruik weer te geven gebruikt de geograaf kaarten. Een aardrijkskunde werkstuk zonder kaarten is altijd onvoldoende!!!!

12 Zorg dus voor een optimaal kaartgebruik: -Gebruik kaarten op de grootst mogelijke schaal. -Zorg voor een duidelijke afdruk. (downloaden van internet voldoet veelal niet aan deze eis!) -Denk aan titel, legenda (logische klassenindeling), schaal en bronvermelding. -Gebruik de meest actuele gegevens. In veel bronnen staan verouderde gegevens. Instellingen als het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben wel de meest recente gegevens beschikbaar. Deze informatie is te raadplegen in de mediatheek van de school. IV. De werkwijze / afspraken met je docent. a-voordat je contact opneemt met je docent over een te maken werkstuk heb je de volgende literatuur doorgenomen / verzameld: -Boek / werkboek voor zover van belang voor het onderwerp dat je op het oog hebt. -De vaardighedengids. (krijg je van je mentor / ook beschikbaar via de ELO) Hierin staan de algemene eisen waaraan een werkstuk moet voldoen. -Deze studiegids. -Zoveel bronnen (boeken, artikelen, internetsites, etc) dat duidelijk is dat er over jouw onderwerp genoeg materiaal is verschenen. Afhankelijk van wat je gaat onderzoeken en hoe je dat gaat doen moet er een bepaald aantal bladzijden op deze bronnenlijst vermeld staan. Het is verplicht hierin boeken en / of artikelen op te nemen. Alleen informatie van internet is dus onvoldoende!!! -Tevens heb je een werkplan gemaakt waarin in grote lijnen staat wat je wanneer wilt gaan doen. Ook de inleverdatum is hierin vermeld. b-onderwerp, probleemstelling, onderzoeksvragen en een eventuele hypothese worden in overleg met je docent bepaald. Houdt er rekening mee dat dit meestal niet in èèn afspraak geregeld kan worden.. -Bij het ordenen, analyseren en interpreteren van de gevonden informatie kan je altijd terugvallen op je docent. Neem zelf tijdig contact op voor het maken van een afspraak. Als je op de bonnefooi langs komt hebben we veelal geen tijd voor je. (Sorry, druk, druk, druk, ) Belangrijk in deze fase is dat je in de gaten houd of je (voldoende) materiaal hebt om de onderzoeksvragen en tenslotte de probleemstelling te beantwoorden.

13 c-check bij het maken van je eindverslag, scriptie, etc, continu of je voldoet aan de gestelde eisen. (Zie studiegids en vaardighedengids) Vraag bij twijfel advies aan je docent. d-lever het werkstuk op tijd in. Te laat inleveren gaat ten koste van je cijfer. Altijd zelf een kopie achter de hand houden! e-zorg steeds voor online- reservebestanden. Problemen met de computer worden niet geaccepteerd als een geldig excuus voor te laat inleveren!

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Examenprogramma aardrijkskunde havo

Examenprogramma aardrijkskunde havo Examenprogramma aardrijkskunde havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein

Nadere informatie

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo)

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden Kernen 1. Burgerschap 36: hoofdzak de Nederlandse

Nadere informatie

LANDSEXAMEN HAVO

LANDSEXAMEN HAVO LANDSEXAMEN HAVO 2018-2019 Examenprogramma AARDRIJKSKUNDE H.A.V.O 1 Het eindexamen Het eindexamen van het vak Aardrijkskunde bestaat uit het centraal examen en het commissie-examen. Het centraal examen

Nadere informatie

LANDSEXAMEN HAVO

LANDSEXAMEN HAVO LANDSEXAMEN HAVO 2018-2019 Examenprogramma AARDRIJKSKUNDE H.A.V.O 1 Het eindexamen Het eindexamen van het vak Aardrijkskunde bestaat uit het centraal examen en het commissie-examen. Het centraal examen

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van

Nadere informatie

aardrijkskunde vwo vakinformatie staatsexamen 2017 AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V pagina 1 van 12

aardrijkskunde vwo vakinformatie staatsexamen 2017 AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V pagina 1 van 12 AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2017 V16.8.1 pagina 1 van 12 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

aardrijkskunde havo VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

aardrijkskunde havo VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V aardrijkskunde havo VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2019 V18.03.3 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

LANDSEXAMEN VWO Het examenprogramma Het examenprogramma voor het commissie-examen Aardrijkskunde bestaat uit de volgende (sub)domeinen:

LANDSEXAMEN VWO Het examenprogramma Het examenprogramma voor het commissie-examen Aardrijkskunde bestaat uit de volgende (sub)domeinen: Examenprogramma AARDRIJKSKUNDE V.W.O. LANDSEXAMEN VWO 2017-2018 1 Het eindexamen Het vak Aardrijkskunde kent slechts het commissie-examen. Er is voor Aardrijkskunde dus geen centraal examen. Vanaf het

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 AARDRIJKSKUNDE VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.8.1

AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.8.1 AARDRIJKSKUNDE HAVO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2017 V16.8.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van

Nadere informatie

Aardrijkskunde in de Tweede Fase 2011

Aardrijkskunde in de Tweede Fase 2011 Aardrijkskunde in de Tweede Fase 2011 Aardrijkskunde is in drie kenmerkende profieldelen een keuzevak. - in het profiel Cultuur en Maatschappij moet er een keuze gemaakt worden uit Aardrijkskunde en Economie

Nadere informatie

K14: De kandidaat kan regionale verschillen in welvaart in Nederland beschrijven en verklaren.

K14: De kandidaat kan regionale verschillen in welvaart in Nederland beschrijven en verklaren. eizoen: 016-018 Vak: Aardrijkskunde Klas: 3/4 Afdeling: Mavo Herkansingen/inhalen: Tijdens de herkansingen kunnen de E s van een trimester herkanst en/of ingehaald worden. Echter een ingehaald E kan niet

Nadere informatie

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1 . Het programma van toetsing en afsluiting 205 207 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort die meetellen voor het

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011.

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011. Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011 Naam leerling: klas:. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Organisatie 4 2. De

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HAVO 5

PROFIELWERKSTUK HAVO 5 PROFIELWERKSTUK HAVO 5 2017-2018 Beste 4-Havo leerling, Het schrijven van een profielwerkstuk (afgekort PWS) is onderdeel van je HAVO opleiding en wordt vermeld op het HAVO diploma en de daarbij behorende

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

AARDRIJKSKUNDE VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V AARDRIJKSKUNDE VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2019 V18.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE 4 vwo ( ) JAARCIJFER: toetsen in 4 vwo tellen wel mee voor het schoolexamen.

AARDRIJKSKUNDE 4 vwo ( ) JAARCIJFER: toetsen in 4 vwo tellen wel mee voor het schoolexamen. 4 vwo (03-04) JAARCIJFER: toetsen in 4 vwo tellen wel mee voor het schoolexamen. periode S 30 Arm en rijk (B): hst. per. S 45 Atlasvaardigheden Grote Bosatlas (53 e of 54 e druk) 4 S 00 Arm en rijk (B):

Nadere informatie

Het vernieuwde examenprogramma. havo/vwo. Introductie

Het vernieuwde examenprogramma. havo/vwo. Introductie Het vernieuwde examenprogramma Introductie havo/vwo Domein D: Brazilië en Zuid-Amerika Andere veranderingen Vragen / discussie Inspraak en nascholing Waarom? CvTE biedt mogelijkheid het programma waar

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar 5 HAVO Voorlichtingsavond over het examenjaar Opbouw van deze avond 19.30 uur: welkom en opening 19.35 uur: opbouw van het examenjaar 20.15 uur: uiteen in mentorgroepen 20.45 uur: einde Agenda Jaarplanning

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo klas 4. Geert Groote College, Stg voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs NH

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo klas 4. Geert Groote College, Stg voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs NH Schooljaar 26-27 Havo klas 4 Geert Groote College, Stg voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs NH Het programma van toetsing en afsluiting Havo Het PTA (programma van toetsing en afsluiting) vermeldt de

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 MAVO 3 e klas SCHOOLEXAMEN MAVO 3 2015 2016 PTA INHOUD: A. Voorwoord 1 Korte beschrijving van de structuur van het examen 2 Schoolexamen 2 Maatschappijleer

Nadere informatie

HAVO Het examenreglement voor HAVO Bijlage

HAVO Het examenreglement voor HAVO Bijlage . Het programma van toetsing en afsluiting 205 207 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort die meetellen voor het

Nadere informatie

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB.

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Beoordeling 2013 2014 Het PTA / PTB zijn twee verschillende belangrijke documenten. Het PTB geeft per vak de globale indeling

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 WELKOM informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 Enkele praktische punten vooraf: presentatie komt op schoolsite lln. met faciliteiten FAE wordt RND cijferlijsten uitgedeeld SOMToday kopie ID/paspoort

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 10 mavo havo 2018-2019 Toelichting op dit PTA. In dit Programma van Toetsing en Afsluiting vind je een opsomming van alle handelingsdelen, toetsen en praktische opdrachten

Nadere informatie

Aardrijkskunde. stofomschrijving SE. 1 4tt1 tt 50 Katern Overleven in Europa (Domein B3 en C1) 1 3 j

Aardrijkskunde. stofomschrijving SE. 1 4tt1 tt 50 Katern Overleven in Europa (Domein B3 en C1) 1 3 j Programma van Toetsing en Afsluiting 205-206 Vak: Aardrijkskunde periode VD 4tt tt 50 Katern Overleven in Europa (Domein B3 en C) 3 j 2 4po po Praktische Opdracht Eigen Omgeving icm Aardrijkskundige Vaardigheden.

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2018-2019 R MAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Ons kenmerk: PTA HAVO

Ons kenmerk: PTA HAVO PTA HAVO 2016-2018 1. Het programma van toetsing en afsluiting 2016 2018 per examenvak een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort

Nadere informatie

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets PTA Klas 3 2018-2019 AARDRIJKSKUNDE klas 3 600 Geografische vaardigheden Code/ Weging BEELDENDE VORMING klas 3 600 Theorie en begrippen; Mijn stad, Your design, Monument en De zomer net even anders. Code/

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Ons kenmerk: PTA HAVO

Ons kenmerk: PTA HAVO PTA HAVO 2017-2019 1. Het programma van toetsing en afsluiting 2017 2019 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 10 mavo 2015-2016 Toelichting op dit PTA. In dit Programma van Toetsing en Afsluiting vind je een opsomming van alle handelingsdelen, toetsen en praktische opdrachten

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

HAVO Het examenreglement voor HAVO Bijlage

HAVO Het examenreglement voor HAVO Bijlage . Het programma van toetsing en afsluiting 205 207 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort die meetellen voor het

Nadere informatie

Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar

Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar 2014-2015 Naam Vak Aardrijkskunde Niveau Mavo klas 10 9 toets 1 Toets Geologie per 5% nee 9 toets 2 Toets Arm en Rijk trim1/tw1 10% ja 9 toets 3 Toets Bevolking en Ruimte trim2/tw2 10% ja 9 toets 4 Toets

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit. Gymnasium leerjaar 4

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit. Gymnasium leerjaar 4 Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit Gymnasium leerjaar 4 Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie worden op het internet geplaatst! Het examenreglement Twee delen; algemeen

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2 E FASE VWO 206-209 Editie september 208 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Spaans, aardrijkskunde, wiskunde A en C, economie, M&O en de rekentoets.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016 Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs Broekweg Haarlem Programma van ing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 205-206 MAVO cursusjaar 205-206 Leerjaar 3 Haarlem College MAVO 205-206 Aan de leerlingen

Nadere informatie

PTA Klas 10, leerjaar 4 ivo havo

PTA Klas 10, leerjaar 4 ivo havo PTA examenjaar 2013-2014 Toelichting op dit PTA. In dit Programma van Toetsing en Afsluiting vind je een opsomming van alle handelingsdelen, toetsen en praktische opdrachten die tezamen het schoolexamen

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

AARDRIJKSKUNDE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V AARDRIJKSKUNDE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. 5 vwo

Programma van toetsing en afsluiting. 5 vwo Programma van toetsing en afsluiting 5 vwo 2017 2018 Inhoudsopgave: Vak: pagina: ANW 3 Lich. Opvoeding 5 2 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak ANW (Wijzigingen voorbehouden) I THEORETISCHE

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Gemengde Leerweg 's-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

AARDRIJKSKUNDE VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V AARDRIJKSKUNDE VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2016-2017 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Studieplanner Periode 1. Leerdoelen Docentactiviteiten Leertaken Verbreden/ verrijken/ verdiepen*

Studieplanner Periode 1. Leerdoelen Docentactiviteiten Leertaken Verbreden/ verrijken/ verdiepen* Studieplanner 2019-2020 Periode 1 Klas: havo 4 Vak: aardrijkskunde Lesweek Vanaf Vast e activi teite n Periode 1: week 34 t/m 44 Leerdoelen Docentactiviteiten Leertaken Verbreden/ verrijken/ verdiepen*

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 10 mavo havo 2017-2018 Toelichting op dit PTA. In dit Programma van Toetsing en Afsluiting vind je een opsomming van alle handelingsdelen, toetsen en praktische opdrachten

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO

PROFIELWERKSTUK VWO PROFIELWERKSTUK VWO 2017-2018 Beste 5 VWO-er, Het profielwerkstuk (PWS) is onderdeel van je eindexamen en kan worden gezien als een afsluiting van de kennis- en vaardigheden die je op het VWO tot je hebt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Gemiddeld cijfer kleine toetsen

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo. Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.25 april (overdag) HET EINDEXAMEN GANG VAN ZAKEN TIJDENS HET EXAMENJAAR EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 3. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 3. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2018-2019 R MAVO 3 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

PTA HAVO Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA HAVO Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA HAVO 4 08-09 Cohort 08-00 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Introductie.. PTA per vak.. Regeling voor doubleurs.. 7 PTA HAVO 4 08-00 vastgesteld september 08 Introductie In dit boekje staat het

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo. 2014-2015 Naam Vak geldend voor klas 9

Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo. 2014-2015 Naam Vak geldend voor klas 9 geldend voor klas 9 Kunstvak Beeldend- Tekenen (bte) Niveau Mavo 9 Toets 1 PO & procesverslag 1. licht 9/trim3 20% nee 10 Toets 2 beeldaspect kleur 2. kleur 10/trim1 20% nee 10 Toets 3 PO & procesverslag

Nadere informatie

Informatieavond Leerjaar 4

Informatieavond Leerjaar 4 Informatieavond Leerjaar 4 Programma: Schoolexamen en Examen Programma van Toetsing en Afsluiting (P.T.A.) Algemene informatie leerjaar 4 Uitstroom naar MBO/HAVO LOB Informatie van de mentor SE en CSE

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016

makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016 makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016 PTA VWO 4 Franse Taal en Letterkunde Cohort 2015-2018 Leerjaar 2015-2016 Stofaanduiding Toetsvorm Gewicht rapport Gewicht Opmerkingen Gedurende

Nadere informatie

Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar

Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar 2015-2016 Naam Vak Aardrijkskunde Niveau Mavo Geldend voor klas 10 9 toets 1 Toets Geologie per 5% nee 9 toets 2 Toets Arm en Rijk trim1/tw1 5% ja 9 toets 3 Toets Bevolking en Ruimte trim2/tw2 5% ja 9

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HAVO 5

PROFIELWERKSTUK HAVO 5 PROFIELWERKSTUK HAVO 5 Beste eindexamenkandidaat, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg PWS) schrijven. Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium PIUS X-COLLEGE Tuinstraat 1 5531 GK Bladel Afdeling: VWO / Gymnasium EXAMENREGLEMENT 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium Schooljaar 2016-2017 Examenreglement van het Pius X-College voor de afdeling HAVO-VWO, vastgesteld

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n Vak: aardrijkskunde in min 0 tt 50 Katern Overleven in Europa Domein B3 en C SLU 50 3 j 2 02 po geografisch onderzoek in de eigen regio 3 n 3 02 tt 00 Katern Arm en Rijk Domein B en B2 SLU 70 3 j 4 03

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 10 mavo 2017-2018 Toelichting op dit PTA. In dit Programma van Toetsing en Afsluiting vind je een opsomming van alle handelingsdelen, toetsen en praktische opdrachten

Nadere informatie

Bijlage 4. Resultaten docentenvragenlijst zomer Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo

Bijlage 4. Resultaten docentenvragenlijst zomer Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo Bijlage 4 Resultaten docentenvragenlijst zomer 2015 Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo Algemeen De digitale enquête heeft plaatsgevonden in juni-augustus 2015. In totaal hebben 105

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting 2015-2016. Vak: Aardrijkskunde VWO 4. stofomschrijving. 4 4tt1 tt 100 Arm en Rijk Domein B1 1 3 n

Programma van Toetsing en Afsluiting 2015-2016. Vak: Aardrijkskunde VWO 4. stofomschrijving. 4 4tt1 tt 100 Arm en Rijk Domein B1 1 3 n Programma van Toetsing en Afsluiting 05-06 Vak: Aardrijkskunde VWO 4 periode code som soort 3 4po po een onderzoek in tweetallen m.b.t. een sociaal of fysisch-geografisch onderwerp, gericht op de eigen

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

Maatschappijleer. Staatsexamen havo. Programma van toetsing en afsluiting. (vernieuwde profielstructuur)

Maatschappijleer. Staatsexamen havo. Programma van toetsing en afsluiting. (vernieuwde profielstructuur) Maatschappijleer Staatsexamen havo Programma van toetsing en afsluiting (vernieuwde profielstructuur) 2010 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit. Gymnasium leerjaar 4

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit. Gymnasium leerjaar 4 Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen uit Gymnasium leerjaar 4 Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie is op de site van beschikbaar! Het examenreglement Twee delen; algemeen

Nadere informatie

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5

TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 TOETSENOVERZICHT HAVO KLAS 5 05-06 Inhoudsopgave Voorwoord blz. Aardrijkskunde blz. 4 Biologie blz. 5 CKV blz. 6 Duits blz. 7 Economie blz. 8 Engels blz. 9 Frans blz. 0 Geschiedenis blz. Maatschappijleer

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2014-2015 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestigingsgebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg

Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg SLU Soort afsluiting 1 Toetstijd (min) Herkansbaar? Weging S.E. cijfer leerjaar Afsluitingsweek 2 Resultaat Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg Schooltype: VWO Vak: Geschiedenis cohort: 2011 Programma

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Nederlands HAVO 4. stofomschrijving. Referentieonderdeel en niveau: spreken en lezen 3F Programma van Toetsing en Afsluiting 08-09 Vak: Nederlands HAVO 4 4tt mt -5 min per duo presenteren en literatuur - Leerlingen houden een duopresentatie over een literair werk (boek ) 5 n Referentieonderdeel

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2 E FASE VWO 206-209 Editie september 208 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Spaans, aardrijkskunde, wiskunde A en C, natuurkunde, economie, M&O

Nadere informatie