Uitwisseling zal steeds gebeuren na overleg tussen docenten, stagebegeleiders, verantwoordelijken SLO van de instellingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitwisseling zal steeds gebeuren na overleg tussen docenten, stagebegeleiders, verantwoordelijken SLO van de instellingen."

Transcriptie

1 Kader voor uitwisseling van docenten en studenten binnen de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO. 1. Uitgangspunten 1.1. Uitwisseling van studenten De uitwisselingsmogelijkheden zullen, binnen de huidige programmering, nooit een verplichting zijn t.a.v. de studenten. Men schrijft in voor de SLO binnen een instelling en doet enkel delen in een andere instelling als dat kan binnen de eigen privé/werk/studiesituatie.. Uitwisseling zal steeds gebeuren na overleg tussen docenten, stagebegeleiders, verantwoordelijken SLO van de instellingen. Uitwisseling zal gebeuren na vergelijking van studiepunten van de uitgewisselde onderdelen. Dubbele inschrijvingen worden vermeden Uitwisseling van docenten Voor de docenten kan uitwisseling niet leiden tot een gewijzigde statutaire situatie. De docent blijft verbonden aan de eigen instelling. Na overleg en afspraken over uitwisseling kan binnen elke instelling een opdrachtwijziging gebeuren.

2 2. Procedure Vier principes bij de procedure zijn: 1. De student volgt een volledig opleidingsonderdeel in een andere instelling. Men doet dit deeltraject enkel uit eigen keuze en verwerft hiervoor credits. 2. De student volgt een deel van een opleidingsonderdeel als vorm van remediering of als vorm van specialisatie. Dit leidt niet vanzelf tot het verwerven van credits, enkel op basis van goedkeuring door de eigen instelling. 3. De student krijgt vrijblijvend de kans een opleidingsonderdeel te volgen, als verdere specialisering, zonder een valorisatie in credits. 4. Studenten van de verschillende instellingen doen een opdracht binnen de eigen instelling in samenwerking met studenten van een andere instelling. De credits worden verworven in de eigen instelling. Voor elk concreet voorstel voor uitwisseling wordt overlegd tussen de betrokkenen van de instellingen, wordt de procedure toegepast en een advies gegeven aan elke instelling. Er moeten ook duidelijke afspraken gemaakt over evaluatie in geval van uitwisseling (kan via EVC EVK). 3. Mogelijkheden van uitwisseling 3.1. Algemeen Er wordt van een uitwisseling van docenten gesproken als een docent van instelling A een opdracht doet in instelling B (dus ook bvb als men een stageles van een student uit instelling B begeleidt). Er is sprake van uitwisseling van studenten als een student van instelling A een onderdeel van de opleiding aflegt in instelling B.

3 3.2. Uitwisseling van praktijkopdrachten Docenten: begeleiden van oefenles of stageles van studenten van een andere instelling. Studenten: CVO: - doen (deels) zelfstandige stage - doen ipv DCP (micro-teaching) vakdidactiek in EhB of VUB. - doen mee aan didactisch labo EhB VUB: - doen (deel ) van de stage in DCO (peer teaching) - doen (deel van) vakdidactiek in DCP (micro-teaching) - doen mee aan didactisch labo EhB 3.3. Uitwisseling van ervaringen Docenten onderling: uitwisseling van ervaringen, visie, materiaal. - Studie- en bijscholingsbijeenkomsten (supervisie, stagebesprekingen, reflectie ) - Materiaal vergelijken: lesvoorbereidingen, checklists, evaluatieformulieren Studenten onderling: via fora kunnen studenten ervaringen uitwisselen over onderdelen van de praktijkcomponent. Neerslag hiervan op het forum en in het (digitaal) portfolio. 4. Concrete invulling per onderdeel van de praktijkcomponent MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

4 de student geeft 10 à 20 minuten les aan een groep medestudenten, waarbij een werkvormen apart worden geoefend, media gepast worden geïntegreerd. Hiervoor wordt een voorbereiding gemaakt. Evalueert deze oefening daarna met de begeleidende docent. Deze oefeningen maken of deel uit van het theorievak Vakdidactiek VUB of van het praktijkvak Didactische Competentie Praktijkinitiatie CVO. - Studenten CVO volgen een deel van Vakdidactiek ipv DCP aan VUB of EhB. - Studenten VUB doen micro teaching in CVO. - Docent VUB begeleidt oefening DCP van studenten CVO met specifieke vooropleiding. PEER TEACHING: een les door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft een les van 50 minuten aan een groep medestudenten. Maakt een voorbereiding waarin alle elementen van het didactisch proces zijn voorzien. Voorziet didactisch materiaal. Evalueert de les achteraf zelf, met de mentor en/of de stagebegeleider. Enkel in SLO CVO vak Didactische Competentie Oefenlessen - Stagiairs van VUB doen een deel van de begeleide oefenstage in DCO in een CVO (remediëringstraject). - Docent VUB begeleidt oefening DCO van studenten met specifieke vooropleiding. DIDACTISCH LABO: een les door een student gegeven aan een reële klasgroep in aanwezigheid van medestudenten, en/of de (vak)mentor en de stagebegeleider. De student geeft een les aan een klasgroep. Maakt een voorbereiding waarin alle elementen van het didactisch proces zijn voorzien. Voorziet didactisch materiaal. De medestudenten observeren de

5 les en maken een observatieverslag. De student evalueert de les achteraf met de medestudenten, de mentor en de stagebegeleider. CVO en VUB studenten nemen deel aan didactisch labo in EhB. OBSERVATIELES: een les van een mentor, die door een stagiair wordt geobserveerd. de student observeert een les en maakt een verslag hiervan op een observatieformulier. - Studenten wisselen ervaringen uit via forumopdracht - Docenten: vergelijken van materiaal, formulieren OBSERVATIEOPDRACHT: een opdracht voor de stagiair/lio over de te observeren items, geformuleerd door de opleidingsinstelling. Observatie van alle bij les en schoolleven betrokken elementen, die buiten het specifieke doel van de observatieles vallen. Observatie van: - Gedrag van individuele leerlingen in de klas en op de speelplaats - Accommodatie, klasinfrastructuur, klasinrichting. - Gedrag van deelnemers aan klassenraad, vakvergadering, personeelsvergadering, oudercontact - Verloop van deze vergaderingen - Studenten: ervaringen via forum - Docenten: materiaal, ervaringen, resultaten, portfolio via overlegbijeenkomsten. - Studenten CVO of EhB doel voor een bepaald aantal studiepunten mee aan vakgerichte opdrachtenstages VUB.

6 BEGELEIDE STAGELES: een les die door de stagiair wordt gegeven in een school, met aanwezigheid van de vakmentor De stagiair geeft een les aan een klasgroep. Maakt een voorbereiding waarin alle elementen van het didactisch proces zijn voorzien. Voorziet didactisch materiaal. Evalueert de les achteraf zelf, met de mentor en/of de stagebegeleider. - Docenten begeleiden stagelessen van studenten uit andere instellingen - Docenten wisselen ervaringen en materiaal uit op overlegbijeenkomsten. - Studenten wisselen stage ervaringen uit op forum. ZELFSTANDIGE STAGELES: een les die door de stagiair wordt gegeven in een school, zonder permanente aanwezigheid van de vakmentor. De stagiair geeft een les aan een klasgroep. Maakt een voorbereiding waarin alle elementen van het didactisch proces zijn voorzien. Voorziet didactisch materiaal. Evalueert de les achteraf zelf, met de mentor en/of de stagebegeleider. - CVO of EhB student doet stage deels als zelfstandige oefenstage. DEELNAME AAN EEN KLASACTIVITEIT: de student werk actief mee in een les of klasactiviteit die door de mentor wordt geleid. - Deelname aan klasactiviteiten in één les: bvb begeleiding van groepswerk, individuele begeleiding. - Deelname aan klasactiviteiten gespreid over meerdere lessen: bvb project mee uitwerken en begeleiden - Deelname aan buitenschoolse klasactiviteit: bvb uitstap, museumof toneelbezoek.

7 - Studenten wisselen ervaringen uit via forum - Docenten vergelijken opdrachten, formulieren, neerslag in portfolio DEELNAME AAN EEN SCHOOLACTIVITEIT: de student werk actief mee aan een klasoverschrijdende activiteit die door de school wordt georganiseerd. - Mee werken aan activiteiten die in (een deel van ) de school plaatsvinden. Bvb: schoolfeest, open schooldag; - Studenten wisselen ervaringen uit via forum - Docenten vergelijken opdrachten, formulieren, neerslag in portfolio. TOEPASSINGSOPDRACHT: de student bestudeert door opzoeking en analyse documenten die onderwijs in het algemeen en het organisatie- en leerproces in school en klas in het bijzonder mee bepalen. - Studie van decretale teksten, leerplannen - Studie van schoolgebonden teksten: reglement, infobrochure, - Studenten wisselen ervaringen uit via forum - Docenten vergelijken opdrachten, formulieren, documenten, neerslag in portfolio. REFLECTIEOPDRACHT: de student reflecteert systematisch over eigen handelen in de klas. - Het ontwikkelen van professioneel onderwijsgedrag door het systematisch uitwerken van een reflectiecyclus over klas- en schoolervaringen.

8 - De studenten analyseren hun doen, denken, voelen en willen om inzicht te krijgen in hun onderwijsgedrag en hun reflectievermogen verder te ontwikkelen. - De studenten kunnen de verworven inzichten kunnen vertalen in concreet onderwijsgedrag. DOELEN: - De studenten kunnen systematisch reflecteren over hun onderwijspraktijk. - de studenten kunnen zelfstandig een persoonlijk ontwikkelingsplan uittekenen, uitvoeren en in een elektronisch portfolio in beeld brengen. - Deelname aan begeleidingssessies. - Uitwisseling op Fora. - Docenten wisselen ervaringen uit. ONDERZOEKSOPDRACHT: de student voert een handelingsonderzoek uit in een klas- of schoolcontext (bijv. gebruikte werkvormen in een les, integratie van ICT, ). - Specifieke en relevante wetenschappelijke achtergrondinformatie kunnen opzoeken, analyseren, en toepassen in een eigen onderwijscontext. - Het onderzoekend handelen is onderdeel van een reflectiecyclus waarbij de studenten een handelingsonderzoek uitvoeren om hun professioneel onderwijsgedrag bij te sturen. DOELEN: - de studenten begrijpen de principes leren onderzoeken en onderzoekend leren. - de studenten kunnen een handelingsonderzoek uitvoeren en erover rapporteren

9 - de studenten kunnen de onderzochte situatie-gebonden inzichten kunnen vergelijken met algemene onderwijskundige, vakdidactische inzichten - de studenten kunnen de verworven inzichten kunnen vertalen in concreet onderwijsgedrag. - de studenten kunnen zelfstandig een persoonlijk ontwikkelingsplan uittekenen, uitvoeren en in een elektronisch portfolio in beeld brengen. - Studenten wisselen ervaringen uit via forum - Docenten vergelijken opdrachten, formulieren, documenten, neerslag in portfolio. PORTFOLIO LEERPORTFOLIO - Het instrument waarmee de student zijn groeiproces tot leerkracht expliciteert en zijn bekwaamheid tot diepgaande reflectie en onderzoeksvaardigheden aantoont. WERKPORTFOLIO - Het dossier dat door de stagiair/lio wordt samengesteld en waarin hij/zij alle documenten gerelateerd aan de stage/inservicetraining verzamelt en eventuele reflecties meet het oog op de remediëring van de didactische praktijk Verzamelen van alle documenten en oplijsten van de bronnen die aantonen/verantwoorden dat de student de opdrachten van de praktijkcomponent heeft volbracht. - Studenten via forum - Docenten: vergelijking concrete resultaten, evaluatiecriteria

10

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. Inhouden en doelen van de opdrachten in de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft 10 à 20 minuten

Nadere informatie

STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) ACADEMIEJAAR 2014-2015 INHOUDSTAFEL Vooraf... 3 1. De specifieke lerarenopleiding (SLO)... 4 2. De praktijkcomponent: opbouw... 5 3. Begeleiding:

Nadere informatie

Handleiding voor vakmentoren

Handleiding voor vakmentoren SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Handleiding voor vakmentoren Beste collega U engageerde zich om één van onze studenten te begeleiden bij zijn stage, waarvoor alvast onze welgemeende dank. In deze handleiding

Nadere informatie

Beste collega. Stages. Observatiestage

Beste collega. Stages. Observatiestage Beste collega U engageerde zich om één van onze studenten te begeleiden bij zijn stage, waarvoor alvast onze welgemeende dank. Wanneer u meer informatie wil over de lerarenopleidingen en de opbouw van

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar

Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar Interfacultair Departement LerarenOpleiding Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar 2015-2016 Hoofdstuk I: Definities Artikel 1: voor de toepassing van dit reglement betekenen de

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Beste collega. Stages

Beste collega. Stages De specifieke lerarenopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen maakt een prioriteit van de samenwerking met het werkveld. Deze website wil bijdragen tot een betere communicatie. Beste collega

Nadere informatie

Informatie in verband met de LIO-trajecten ( )

Informatie in verband met de LIO-trajecten ( ) Specifieke lerarenopleiding, LIO (Leerkracht in opleiding) Informatie in verband met de LIO-trajecten (2018-2019) LIO 1 Het LIO1-traject vormt een onderdeel van de Specifieke Lerarenopleiding. Binnen het

Nadere informatie

Wegwijzer groeistages

Wegwijzer groeistages SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer groeistages 1.Inleiding Tijdens de twee groeistages staat het functioneren als vakleerkracht centraal. In die zin zijn de groeistages een vervolg op de instapstage.

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Opleidingsinstelling Adres Telefoon fax BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Identificatie Naam student/cursist: Opleidingsonderdeel/module: Stageplaats: Vakmentoren: naam en contactgegevens Periode: O

Nadere informatie

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 1 december 2017

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 1 december 2017 Didactische Competentie Stage SLO Infomoment stage 1 december 2017 Infomoment stage 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. Voor je ermee begint 1. Basisinformatie Geen educatief

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier INFORMATIEBROCHURE SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier ACADEMIEJAAR 2015-2016 Pagina 2 van 7 Specifieke Lerarenopleiding DEEL 1 Algemeen Wat is de SLO? SLO is de afkorting voor Specifieke

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO. Infomoment stage 30 november 2018

DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO. Infomoment stage 30 november 2018 DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO Infomoment stage 30 november 2018 INFOMOMENT STAGE 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. VOOR JE ERMEE BEGINT 1. Basisinformatie Geen educatief

Nadere informatie

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten.

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten. Vakdidactiek in afstand: een handleiding voor cursisten Beste cursist Vanaf volgend semester volg jij specifieke vakdidactiek in de cluster van jouw vereiste bekwaamheid. Deze specifieke vakdidactiek wordt

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo Vaartdijk 86, 2800 Mechelen Inhoud Wat is de Specifieke Lerarenopleiding?...3 Wie kan de Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

Infosessie overgangsmaatregelen

Infosessie overgangsmaatregelen Infosessie overgangsmaatregelen 27 maart 2019 Tom Smits Annick De Vylder Infosessie 15 mei 2019 18:30 Doelgroep = cursisten die kiezen voor UAntwerpen en masters die nog niet hebben beslist Inhoud - Voorstelling

Nadere informatie

Infosessie overgangsmaatregelen

Infosessie overgangsmaatregelen Infosessie 16 mei 2019 18:30 Infosessie overgangsmaatregelen 21 maart 2019 Tom Smits Annick De Vylder Doelgroep = cursisten die kiezen voor UAntwerpen en masters die nog niet hebben beslist Inhoud - Voorstelling

Nadere informatie

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 27 mei 2016

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 27 mei 2016 Didactische Competentie Stage SLO Infomoment stage 27 mei 2016 Infomoment stage 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. Voor je ermee begint 1. Basisinformatie Geen educatief verlof

Nadere informatie

Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen

Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen Wat houdt het in? 2 Wat houdt het in? binnen keuzeruimte van een andere SLO (bv. natuurwetenschappen, economie, ) wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen je volgt

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

ONDERWIJS EN MAATSCHAPPIJ (OMA)

ONDERWIJS EN MAATSCHAPPIJ (OMA) INHOUD MODULES SLO Elke module van de specifieke lerarenopleiding bevat een theoriecomponent en een praktijkcomponent. De praktijkcomponent bestaat enerzijds uit opleidingspraktijk (= OP, praktijkgerichte

Nadere informatie

Wegwijzer Instapstage

Wegwijzer Instapstage SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer Instapstage 1. Inleiding Tijdens de Instapstage maak je verder kennis met het functioneren als vakleraar. Je voert de Instapstage samen met een duopartner uit. Studenten

Nadere informatie

Infosessie Specifieke Lerarenopleiding. 17 maart 2017

Infosessie Specifieke Lerarenopleiding. 17 maart 2017 Infosessie Specifieke Lerarenopleiding 17 maart 2017 1. Waarom kiezen voor een lerarenopleiding Je bent goed in je vak en ziet een loopbaan in het onderwijs wel zitten? Diploma van leraar is in het secundair

Nadere informatie

LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details)

LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details) Wat is de betekenis van de volgende afkortingen? LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details) SLO: specifieke lerarenopleiding (normale

Nadere informatie

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lerarenopleiding Turnhout Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de

Nadere informatie

PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE STAGEOPDRACHT semester 6

PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE STAGEOPDRACHT semester 6 PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE STAGEOPDRACHT 2018 2019 semester 6 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Lieve Oosterlinck Gent docent pedagogische wetenschappen coördinator praktijk Ria Rombouts Antwerpen docent natuurwetenschappen coördinator praktijk Vlaamse

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO 2015-2016

Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Lerarenopleiding Vorselaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel

Nadere informatie

PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE STAGEOPDRACHT

PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE STAGEOPDRACHT PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE STAGEOPDRACHT 2018 2019 Vooraf 3 OVERZICHT EN TIMING OPDRACHTEN 4 1 Vooraf: deelname canon cultuurdag 6 2 Opdracht tijdens de ingroeiweek van stageperiode 1 6 2.1 Verken de beginsituatie

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen

De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen Lieselot Van Droogenbroeck Hans Forceville Doelstellingen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Engels

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Engels Interfacultair Departement LerarenOpleiding Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Engels Academiejaar 2013-2014 Titularis: Prof. Dr. J. Eyckmans (June.Eyckmans@vub.ac.be)

Nadere informatie

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL)

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) 2018 2019 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens 23 april 2015 Verontschuldigd Kaat Delrue Greet Boeykens Roland Wagemans Jan Seys

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 WAT IS DE SPECIFIEKE

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel VAKDIDACTISCHE STAGE Code: 10379 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 9 Studietijd: 225 à 270 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Taal- en Letterkunde: Spaans

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Taal- en Letterkunde: Spaans Interfacultair Departement LerarenOpleiding Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Taal- en Letterkunde: Spaans Academiejaar 2014-2015 Titularis: Prof. Dr. A. Vande Casteele

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE 2016 2017 2 1 Vooraf 3 2 OVERZICHT EN TIMING OPDRACHTEN 5 3 INHOUD en UITWERKING van het groeidossier PR2 doorgroeistage 7 3.1 Voorafgaand aan de start van stageperiode

Nadere informatie

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD eindbeoordeling WPL-2 Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding tweedegraads lerarenopleidingen datum: 2 april 2015 naam student: Peter Lakeman studentnr.

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Algemene informatie MODULE Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

Liobaanovereenkomst inservicetraining

Liobaanovereenkomst inservicetraining SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Liobaanovereenkomst inservicetraining ( Lio staat voor: Leraar in opleiding ) Tussen volgende partijen: 1 Universiteit Antwerpen Prinsstraat 13 2000 Antwerpen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Formulier 0: verwachtingen

Formulier 0: verwachtingen OBSERVATIESTAGE Formulier 0: verwachtingen SLO Geschiedenis KU Leuven Identificatie student lector vakmentor(en) Verwachtingen Dit formulier beantwoord je voor het begin van de eerste lesobservatie. Let

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO

Verkorte trajecten BASO 1 Verkorte trajecten BASO 2018-2019 Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel bekeken. Bachelor in het Onderwijs: secundair onderwijs Voor:

Nadere informatie

(afzonderlijk in te vullen per les)

(afzonderlijk in te vullen per les) LESVOORBEREIDINGEN LESSTAGE DEEL 2.2 Les 20 t.e.m. 25 SLO Geschiedenis KU Leuven (afzonderlijk in te vullen per les) Vooraf De verwachtingen met betrekking tot stage 2.2 blijven dezelfde als bij 2.1, namelijk:

Nadere informatie

2. De praktijkcomponent

2. De praktijkcomponent 2. De praktijkcomponent 2.1 Doel van de praktijkcomponent Als leraar vervul je - naast het lesgeven - uiteenlopende rollen: opvoeder, lid van een schoolteam, innovator, onderzoeker, partner van ouders,

Nadere informatie

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE 2015 2016 2 1 Vooraf 3 2 OVERZICHT EN TIMING EN 5 3 INHOUD en UITWERKING van het groeidossier PR2 doorgroeistage 7 3.1 Deelname cultuurdag 14 oktober 2015 7 3.2 Voorafgaand

Nadere informatie

Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten

Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten Handleiding Portfolio assessment UvA-docenten najaar 2005 Inleiding In het assessment UvA-docent wordt vastgesteld welke competenties van het docentschap door u al verworven zijn en welke onderdelen nog

Nadere informatie

Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage

Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage 1 Inleiding 1.1 Opzet en doel van de vakdidactische opdrachtenstage De vakdidactische opdrachtenstage vormt een aanvulling op de instap-

Nadere informatie

INFOFICHES SLO. Overzicht van de infofiches

INFOFICHES SLO. Overzicht van de infofiches INFOFICHES SLO Onderstaande infofiches geven een algemeen beeld van de verschillende modules (=vakken) in de SLO. De volledige inhoud en de specifieke/officiële richtlijnen van elke module staan in de

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Leidraad kwaliteitsvol LIO-baantraject

Leidraad kwaliteitsvol LIO-baantraject Leidraad kwaliteitsvol LIO-baantraject De leidraad LIO-baantraject Hoe gebruiken De informatie in de leidraad is toegankelijk gemaakt via onderstaande rubrieken. Afhankelijk van je rol en betrokkenheid

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk verdieping en integratie Code E3 + E4 Lestijden 100 + 100 Studiepunten 9 + 9 Ingeschatte totale 300 studiebelasting (in

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK Specifieke lerarenopleiding 1. EVK EVK staat voor Erkenning van Verworven Kwalificaties. Dit betekent dat je vrijstelling kunt bekomen op basis

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding (SLO)

Specifieke lerarenopleiding (SLO) Specifieke lerarenopleiding (SLO) Ben je enthousiast, communicatief vaardig en wil je een inspiratiebron zijn voor jongeren vandaag? Beschik je over een grote dosis vakbekwaamheid en wil je je expertise

Nadere informatie

Stagevademecum. Data: - indienen van stageaanvragen vóór 14/06/2018, 19/09/2018, 24/10/2018, 08/01/2019;

Stagevademecum. Data: - indienen van stageaanvragen vóór 14/06/2018, 19/09/2018, 24/10/2018, 08/01/2019; 1 WICO-procedure a De aanvraag Stagevademecum De student doet de aanvraag via www.wico.be. Deze individuele aanvraag is ook vereist wanneer het opleidingsinstituut een gegroepeerde aanvraag heeft ingediend.

Nadere informatie

Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 27 oktober inter-enw-werkgroep

Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 27 oktober inter-enw-werkgroep Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 27 oktober 2010 - inter-enw-werkgroep Situering en ontstaan De inter-enw-werkgroep Stage heeft in november 2009 een gezamenlijke lijst over de terminologie

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Bijlage 4: stage-info voor directie en mentoren.

Bijlage 4: stage-info voor directie en mentoren. www.cvovivo.be/stage 1 Stagebegeleiders Nele Ostyn 0494 65 78 70 nele.ostyn@cvovivo.be Julie Foulon 0475 81 82 02 julie.foulon@cvovivo.be Joke Verfaille 0497 30 90 35 joke.verfaille@cvovivo.be Basiscompetenties,

Nadere informatie

Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 17 februari 2011 - inter-enw-werkgroep

Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 17 februari 2011 - inter-enw-werkgroep Inter ENW werkgroep stage Glossarium praktijkcomponent lerarenopleiding 17 februari 2011 - inter-enw-werkgroep Situering en ontstaan De inter-enw-werkgroep Stage heeft in november 2009 een gezamenlijke

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

* schrappen wat niet past

* schrappen wat niet past SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING LESEVALUATIEDOCUMENT Gelieve deze tabel in te vullen Naam cursist (lio /stagiair*): Naam vakmentor /stagebegeleider /liobegeleider*: Naam Stageschool/Lioschool*: Graad en leerjaar:

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure 2018-2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 WAT IS DE SPECIFIEKE

Nadere informatie

Woordenlijst SoE werkgroep Stagebegeleiding april 2013

Woordenlijst SoE werkgroep Stagebegeleiding april 2013 Woordenlijst SoE werkgroep Stagebegeleiding april 2013 Deze woordenlijst is een uitbreiding van het glossarium dat werd opgesteld door de inter-enwwerkgroep Stage met als doelstelling te komen tot een

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics)

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beschrijving van het beoordelingsinstrument Niveaus Er worden in dit beoordelingsinstrument vier niveaus onderscheiden

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 2

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 2 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 2 Code E5 DCS2 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 90 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Begeleide en zelfstandige oefenstage Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen

Begeleide en zelfstandige oefenstage Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen Begeleide en zelfstandige oefenstage Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen Prof dr Evert Zinzen dr Wouter Cools Daan Vaesen Ariane Caplin 1-10-2013 1 Stageconcept Legende L&I II VGOS L&I II:

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Studie en Werk 1B - voltijd

Beoordelingsrapport Studie en Werk 1B - voltijd Beoordelingsrapport Studie en Werk 1B - voltijd 2016-2017 Inleiding: Bij Studie en Werk 1B word je beoordeeld op je leerproces én je functioneren als (aankomend) docent op je leerwerkplek. De beoordeling

Nadere informatie

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie.

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. ROWF Les op locatie in de beroepsopdracht van de HvA. De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. Het doel is de

Nadere informatie

Wegwijzer leraar in opleiding (LIO)

Wegwijzer leraar in opleiding (LIO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer leraar in opleiding (LIO) 1. Inleiding De praktijkcomponent van de lerarenopleiding kun je geheel of gedeeltelijk via een liobaan volbrengen. Een liobaan is een onderwijsopdracht

Nadere informatie

Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO.

Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO. Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO. 04 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel:

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Formulier 0: verwachtingen

Formulier 0: verwachtingen OBSERVATIESTAGE Formulier 0: verwachtingen SLO Geschiedenis KU Leuven Identificatie student lector vakmentor(en) Verwachtingen Dit formulier beantwoord je voor het begin van de eerste lesobservatie. Let

Nadere informatie

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 Workshops en Praktijkopdrachten Periode 1 Schooljaar 2015-2016 Opleiding: Maatschappelijke Zorg Groep: HWEMZO4P, niveau 4 WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 In je werk zal je mogelijk soms, in meer

Nadere informatie

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs De beginnende leerkracht in het basisonderwijs 1. Hoe pak je de aanvangsbegeleiding aan? 1.1 De taken en de aanpak van de aanvangsbegeleiding werden opgesteld en/of besproken met alle personeelsleden die

Nadere informatie

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument ICALT E-learning Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument Het observeren van een les Observeert u uw collega s wel eens als zij lesgeven? En zoekt u naar een geschikte manier

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Fiscale wetenschappen modulenaam Projectwerk code module E1 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers

Nadere informatie

STUDIEGIDS SLO 2014-2015

STUDIEGIDS SLO 2014-2015 STUDIEGIDS SLO 2014-2015 1 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Inleiding... 3 ECTS-fiche module DCA... 4 ECTS-fiche module DCP... 8 ECTS-fiche module DCO... 12 ECTS-fiche module STAGE... 16 ECTS-fiche module

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie: INFOSESSIE Afstudeerrichtingen lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen 20/05/2011

Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie: INFOSESSIE Afstudeerrichtingen lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen 20/05/2011 Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie: pag. 1 INFOSESSIE Afstudeerrichtingen lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen 20/05/2011 Tijdschema 3de jaar bachelor: Smaakmaker(s) voor minimum

Nadere informatie

MENTOROVERLEG. 24 & 25 januari 2019

MENTOROVERLEG. 24 & 25 januari 2019 MENTOROVERLEG 24 & 25 januari 2019 WELKOM! Studentencoaches 2 BALO A: An Meermans, Bart Bunkens, Elke Maesen, Sarah Jácome 2 BALO B: Ben Nowé, Els Van Waes, Kathleen Vanderstraeten, Mieke Creemers 2 BALO

Nadere informatie

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Psychologie en Pedagogische wetenschappen

Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Psychologie en Pedagogische wetenschappen Interfacultair Departement LerarenOpleiding Stagehandleiding voor studenten in de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Psychologie en Pedagogische wetenschappen Academiejaar 2014-2015 Titularis: prof. Dr.

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie