Wat we willen: Momenten Van helderheid Of beter nog: van grote Klaarheid, zo dicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat we willen: Momenten Van helderheid Of beter nog: van grote Klaarheid, zo dicht"

Transcriptie

1 1 Zondag 16 juni 2019, Kloosterkerk, Den Haag Gemeente van Christus, Wat we willen: Momenten Van helderheid Of beter nog: van grote Klaarheid, zo dicht Martin Bril. Schaars zijn die momenten En ook nog goed verborgen/ zoeken heeft dus nauwelijks zin, maar Vinden wel. De kunst is zo te leven/ dat het je overkomt. Die klaarheid, af en toe Misschien gaat het daar wel over in het wonderlijke profetenverhaal van deze morgen. Misschien staat de in deze verhalen optredende profeet daar wel voor. Niet zozeer als een voorspeller, zoals vaak is gedacht. Maar als iemand die een ander mogelijk perspectief aanreikt. Een andere invalshoek. Iemand die naar rechts kijkt als wij met z n allen naar links zitten te kijken. En andersom. Iemand die door onze vastgetimmerde vooroordelen prikt. Ons laat zien dat het ook anders kan. Zo functioneert de profeet in al die verschillende verhalen in het boek Koningen. Elia wordt zomaar gedropt in een dichtgetimmerde wereld. In een wereld onder de indruk van overvloed, zoals in tijden van koningen als Omri en Achab. Een wereld vol façades die verbergen waar het over gaat. Israël heeft het nog nooit zo goed gehad, zo gaat het verhaal. Maar de prachtige steden zijn gebouwd op kinderlijkjes. De kreukels zijn mooi platgestreken. De straten schoongeveegd. Maar ondertussen is het volk van de belofte vergeten wat menselijkheid is. Een wereld zonder narratief. Zonder menselijk verhaal. Waarin de Audi A6 belangrijker is geworden dan dat verhaal over Geloof, hoop en liefde om met de luizenmoeder te spreken. Midden in die wereld waarin nauwelijks beweging te krijgen is en iedereen angstvallig vasthoudt aan zijn eigen plannetje, leventje en menininkje. Temidden daarvan wordt die profeet gedropt. Zomaar. Zonder te vermelden waar hij heengaat en waar hij naartoe gaat.

2 2 Elia was het. Hij die maar niet doodgaat. De profeet waarvan wordt gezegd dat die zomaar ook vandaag ons leven kan komen binnenwandelen. Daarom op sabbatavond ook die deur op een kier. Je poorten openhouden want je weet maar nooit. Daarom die lege stoel aan tafel en dat extra bord. Want je weet maar nooit: hij kan zomaar aanschuiven bij jou aan tafel. Die profeet wordt temidden van ons vaak drukke en bezette leventje gedropt om ons attent te maken op waar we zelf niet opkomen. Om ons voorgeprogrammeerde zwart-wit denken te doorbreken. Ons vaak eendimensionale bestaan te openen. Ons te wijzen op een ander perspectief. Dat het ook anders kan. Zo anders dat we er zelf nooit op waren gekomen. Vandaag gaat het over Elisa. God bevrijdt, betekent zijn naam. Hij die in het voetspoor van Elia gaat. We zien hem met zijn knechtje omsingeld worden door de grootste vijand. Aram. In deze verhalen de personificatie van alles wat ons mensen kan hinderen om mens te worden. Aram: uit op roof en vernietiging van belofte. Steeds weer probeert Aram dat land van belofte onder de voet te lopen. Dat verhaal van Exodus definitief uit te wissen. Het zijn machten die ook vandaag om ons heen en in ons het roer zomaar over kunnen nemen. Ze willen de profeet gevangennemen. De man die verder kijkt dan zijn neus lang is. Die hoort wat gangbaar onder de tafel wordt verstopt. Die weet wat er in slaapkamers besproken wordt. Het is allemaal voor de profeet niet te verbergen. Niet te verhullen. Maskers werken bij hem niet. Loze verhalen prikt hij zomaar door. Van geheime agenda s is hij op de hoogte. En daarom wil Aram van hem af. Die profeet moet monddood worden gemaakt. Precies zoals in het evangelieverhaal Jezus. Ze willen van die stoorzender af. Hij die steeds de mooie expansieplannetjes ondermijnt en ontmaskert.

3 3 En we zien het knechtje van de profeet s morgens vroeg zijn slapers uit zijn ogen wrijven. Hij weet niet wat hij ziet daar zo rondom Dothan. Ze zijn geheel ingesloten door het onoverwinnelijke leger van Aram. En hij schreeuwt het uit: Ach mijn heer, wat moeten wij doen?? Hoe herkenbaar. Als zomaar van het ene op het andere moment de crisis uitbreekt in je leven. Als ineens alles wat zeker was en vertrouwd van zijn plaats wordt gehaald. Als je zomaar ineens de liefste van je leven moet missen. Of als je zomaar ineens te horen krijgt dat je partner niet meer verder wil. Dat ineens heel je toekomst overhoop ligt. Daar in Dothan, waar Jozef ooit broederschap zocht. Waar de profeet zijn toralessen aan het geven is. Ineens is het bezet gebied. Alsof de grote doodsreus Goliath binnen komt stampen. De knecht is in paniek. Radeloos. Maar dan is daar de profeet. Hij zegt wat we wel 365 maal in de bijbel kunnen beluisteren. Hij zegt: Vreest niet. Dat zegt hij. De boodschap van de bijbel in twee woorden. Kom je angst te boven. Blijf weg bij dat monster dat jou wil verlammen. En dan zegt Elisa: Want meer zijn er bij ons dan bij hen. Het is alsof we de afgezette burgemeester van Istanbul horen. Eigenlijk zegt Elisa: liefde is sterker dan welk leger ook. Maar om dat je kunnen zien, heb je dat andere perspectief nodig. Dat moment van klaarheid. Van helderheid. Dat moment dat je niet zoeken kan, maar dat je overkomt. Zomaar omdat je ogen voor iets anders worden geopend. Iets anders dan waar je door verpletterd wordt. Dat andere perspectief. Dat je moet worden aangereikt. Dat je overkomt En ineens ziet die knecht wat de profeet bedoelt. Hij ziet ineens dat eigen instrumentarium: paarden en wagens van vuur. Ook een leger, maar dan het leger van de liefde, van de profetie. Het was ook te zien bij de hemelvaart van Elia.

4 4 Dat profetische woord dat vele malen sterker is dan de macht van welk leger ook. En de ogen van de knecht gaan open. En vervolgens wordt de vijand geslagen met blindheid. Wat zich voordeed als machtiger dan wat ook wordt ontmaskerd als blind. Als niet de weg, niet de stad, niet de mens die jullie zoeken. En vervolgens zien we die hele menigte van paarden en wagens achter de profeet en zijn knecht aanlopen. De wereld op z n kop. Niet het leger neemt de profeet, maar de profeet neemt het leger in dienst. We zien ze gaan. Als een soort dropping. Dwars door het land van belofte tot in het hart: Samaria. Daar waar de koning is samen met de profeet. En daar in het hart van het land gaan hun ogen open. Daar staan ze. Totaal kwetsbaar. In het hol van de leeuw. De koning, verstrikt in zijn zwart-wit denken, heeft maar één impuls. En dat is: doden. Want dat doe je immers met een vijand. Dat doe je als je de kans krijgt om degene die jou voortdurend bedreigt, terug te pakken. Het zijn de primitieve wetten van de natuur. Waar ook wij, ondanks onze zogenaamde beschaving, steeds weer op terug lijken te vallen. Maar de profeet bevrijdt de koning uit die manier van denken. Hij zet hem aan om om te denken. Niet het zwaard, niet de wraak maar brood en water. Niet het zwaard, maar de maaltijd. Wie komt erop? Het is om te lachen. Wie komt erop in onze diepe polariserende samenleving, waarin we alleen nog maar het gesprek aangaan met gelijkgestemden? Wie waagt het? Eten met je tegenstanders. Maar de koning doet wat de profeet hem opdraagt. En hij pakt uit. Niet zomaar water en brood, maar een heel onthaal valt hun ten deel. Hij gaat zitten aan tafel met zijn grootste vijand. Om het glas te heffen op dat het ook anders kan. Liefde sterker dan de dood. Begin van een nieuwe wereld. En Aram wordt van een vijand tot een vriend.

5 5 Te mooi om waar te zijn. En toch is dit precies waar het over gaat. Alle voorgeprogrammeerde impulsen worden doorbroken. Vanwege dat andere perspectief dat ons geschonken wordt. Omdat die profeet ons attent maakt op een kracht die wij gangbaar zo onderschatten. De kracht van liefde sterk als de dood. Een kracht die wij vaak wegwuiven als veel te idealistisch en naïef. Maar daar worden nu juist onze ogen voor geopend. Ook vandaag, deze morgen wandelt de profeet even ons leven binnen. Net zoals Jezus in het leven van die blinde man. Die man die dorp, zijn kleine wereldje wordt uitgeleid om attent te worden op iets dat hij altijd over het hoofd heeft gezien. Jezus spuugt in zijn ogen en legt hem de handen op. En vraagt: Zie jij iets? Begint het al te dagen dat het anders kan? En dan ziet hij de mensen als bomen wandelen. Hij ziet wat ook ineens dat knechtje van de profeet ziet. Mensen als bomen. Die boom is in Bijbelse poëzie het beeld van de rechtvaardige. De mens zoals een mens moet zijn. Dat ziet hij. Een nieuwe wereld ziet hij even. Mensen niet als concurrenten, of als consumenten. Maar mensen als medemensen. Even ziet hij het. Om vanuit dat perspectief tot een klaarheid te komen die hij nog niet eerder had. Precies wat in dat profetenverhaal gebeurt. Die blinde krijgt iemand aan zijn zijde die hem laat zien wat hij vanuit zichzelf niet zien kan. Er is iemand die hem bij de hand neemt om hem te troosten met dat vergeten visioen van een wereld waarin de angst is overwonnen. En liefde aan het langste eind trekt. Een wereld waarin je plotseling zit te eten en te drinken met je grootste vijand. Een moment van klaarheid, om met Martin Bril te spreken. Dat je zomaar overkomt. Amen

6 6

Wat was de koning van Syrië van plan? tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet op die en die plaats zijn.

Wat was de koning van Syrië van plan? tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet op die en die plaats zijn. De Syriërs met blindheid geslagen. Wat was de koning van Syrië van plan? 2 Koningen 6:8 8 De koning van Syrië voerde oorlog tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet

Nadere informatie

Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80. Gert Hijkoop 22 juli 2018

Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80. Gert Hijkoop 22 juli 2018 Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80 Gert Hijkoop 22 juli 2018 2 Koningen 6:8-23 (HSV) 8 De koning van Syrië voerde oorlog tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 Wat maakt je een Bijbels mens? Ik zeg niet beter of minder of anders, want niets menselijks is de Bijbel vreemd en niets goddelijks ook,

Nadere informatie

Witte Donderdag. Toneelstukje 1: Het feest begint.

Witte Donderdag. Toneelstukje 1: Het feest begint. Witte Donderdag Aandachtspunt: de toneelstukjes zijn gemaakt voor een klas van ongeveer 24 kinderen. Als er meer kinderen zijn, kunnen bij alle toneelstukjes extra kinderen meespelen. Alleen toneelstukje

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Kijk naar de koning van vrede en recht. Hij is een redder, een held die niet vecht. Zwaai met een palmtak en weet wat je ziet:

Kijk naar de koning van vrede en recht. Hij is een redder, een held die niet vecht. Zwaai met een palmtak en weet wat je ziet: Kijk naar de koning van vrede en recht. Hij is een redder, een held die niet vecht. Zwaai met een palmtak en weet wat je ziet: Hij brengt je vreugde, maar ook verdriet. Wij zingen als Intochtslied: Lied

Nadere informatie

Preekserie Geloof, hoop en liefde, deel 3 Door Martijn Piet, zondag 18 oktober 2015

Preekserie Geloof, hoop en liefde, deel 3 Door Martijn Piet, zondag 18 oktober 2015 Preekserie Geloof, hoop en liefde, deel 3 Door Martijn Piet, zondag 18 oktober 2015 Met ogen van geloof Ter illustratie wil ik u het logo van FedEx laten zien. Wat de meeste mensen niet weten is dat in

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

6 december 2018 Bodegraven

6 december 2018 Bodegraven 6 december 2018 Bodegraven laatste besproken verzen vorige keer (Joh.12): 31 Nu is een oordeel van deze wereld. Nu zal de overste van de wereld buiten geworpen worden. de wereld oordeelt haar overste =

Nadere informatie

Johannes legt ons vanmorgen allemaal bij de schaapspoort in Jeruzalem. Een menigte van

Johannes legt ons vanmorgen allemaal bij de schaapspoort in Jeruzalem. Een menigte van 1 Zondag 1 maart 2015, Kloosterkerk Den Haag Voorganger: Ad van Nieuwpoort, Bloemendaal Jesaja 35, Johannes 1 Johannes legt ons vanmorgen allemaal bij de schaapspoort in Jeruzalem. Een menigte van zieken,

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: 22-26 zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Wat zie je? Kijk eens goed, wat zie je? Ik zie wel wat, maar wat betekent het? Weet je dat niet? Nee,

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 25 november 2018 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

Zondag 30 augustus Kijken met nieuwe ogen

Zondag 30 augustus Kijken met nieuwe ogen Zondag 30 augustus Kijken met nieuwe ogen Bij Marcus 8 : 22 26 Begrijpen jullie het dan nog niet, ontbreekt het jullie aan inzicht? Dat waren de verwijten die vorige week aan de leerlingen van Jezus werden

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Zoals net gezegd ik heb vanmorgen een foto meegenomen. Afkomstig uit Afrika. Ik vind dat een bijzondere foto, vinden jullie ook niet?

Zoals net gezegd ik heb vanmorgen een foto meegenomen. Afkomstig uit Afrika. Ik vind dat een bijzondere foto, vinden jullie ook niet? Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zoals net gezegd ik heb vanmorgen een foto meegenomen. Afkomstig uit Afrika. Ik vind dat een bijzondere foto, vinden jullie ook niet? Een foto om eens in alle rust

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

2 Koningen 6:8-23 (NBV)

2 Koningen 6:8-23 (NBV) 2 Koningen 6:8-23 (NBV) 8 De koning van Aram voerde oorlog tegen Israël. Telkens als hij in overleg met zijn bevelhebbers besloot om bij een bepaalde plaats zijn kamp op te slaan, 9 liet de godsman Elisa

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? (Rom.8:31)

Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? (Rom.8:31) 2 Kon.6: 8-23 De koning van Syrië=Aram wil ten oorlog trekken tegen Israël. Hij is koning Benhadad II, hij maakt de nodige voorbereidingen, waarschijnlijk met zijn generaal Naäman, welke is genezen van

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Eh ja, zegt hij, dat kan ook.

Eh ja, zegt hij, dat kan ook. Simson is verliefd Zullen we schaken? vraagt Saffi ra. Goed, antwoordt Simson. Saffira pakt het schaakbord. Ze zet het tussen hen in op de grond. Ik heb een idee, zegt Simson. Hij buigt zich voorover naar

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME2SING ZONDAG 20 MAART UUR THEMA: WANNEER BEN JE GELUKKIG? M.M.V. OUD -SAMEACH

LIEDERENBLAD TIME2SING ZONDAG 20 MAART UUR THEMA: WANNEER BEN JE GELUKKIG? M.M.V. OUD -SAMEACH LIEDERENBLAD TIME2SING ZONDAG 20 MAART 19.00 UUR THEMA: WANNEER BEN JE GELUKKIG? M.M.V. OUD -SAMEACH VOLGENDE TIME2SING OP ZONDAG 17 APRIL WIJ KOMEN HIER BIJ ELKAAR Wij komen hier bij elkaar, als mensen

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Gebed voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat die hem geschonken

Nadere informatie

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest Leven door de Geest Romeinen 8:1-16 16 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Online Bijbel voor kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK Hartelijk welkom in de Martinikerk! We zijn heel blij dat vanmorgen maar liefst vier kinderen in ons midden het teken van de doop zullen ontvangen. Hoewel ze zelf nog te jong zijn om het bewust mee te

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Bede om overwinning voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de Hebreeën 10 : 19 25 en Marcus 12: 38 13: 2 Gemeente van Jezus Christus, Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Bijbel voor Kinderen presenteert DE MAN VAN GODS VUUR Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 5 e zondag na Epifanie Werelddiaconaat 7 februari 2016 dienst voor jong en oud(er) Thema blijf vertrouwen... - ontmoeting en koffie/thee - orgelspel - welkom

Nadere informatie

September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640

September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640 Tekst lied van de maand bovenbouw 2017-2018 September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640 Ik hef mijn ogen op naar de bergen, waar komt mijn hulp vandaan? ik hef

Nadere informatie

Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren

Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren Liturgie zondag 4 juni - Pinksteren Zingen: 695:1, 2, 4, 5 1. Heer, raak mij aan met uw adem, reik mij uw stralend licht, wijs mij nieuwe wegen, geef op uw waarheid zicht. 4. Kom en doorstraal mijn dagen,

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Overweging n.a.v. Mattheüs 9: 1-8 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Een mens kan gebukt gaan onder zorgen en verdriet. Over ziekte, een overlijden, werkloosheid, denk aan de ontslagen

Nadere informatie

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig Westlanddienst op zondag 28 mei in de Dorpskerk te s-gravenzande m.m.v. de Muziekgroep; Schriftlezer is Sjaan van der Kaaij Thema: Kopje onder Voor de dienst zingt en speelt de muziekgroep Om 9.55 uur

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. zondag 30 juni 2019

ORDE VAN DIENST. zondag 30 juni 2019 ORDE VAN DIENST zondag 30 juni 2019 Voorganger: Ds. Ad Van Nieuwpoort Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Kees den Blanken Diaken van dienst: Heleen Struijs PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE Prinses

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Zondag 28 juni 2015 Hem even aan te mogen raken

Zondag 28 juni 2015 Hem even aan te mogen raken Zondag 28 juni 2015 Hem even aan te mogen raken Bij Marcus 5 : 21-43 Voor mensen met school-gaande kinderen nadert de zomervakantie. Hier in de kerk blijven al enige tijd wat meer stoelen leeg om dat dan

Nadere informatie

Week 1. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventproject ook thuis te beleven!

Week 1. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventproject ook thuis te beleven! Week 1. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventproject ook thuis te beleven! Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventproject De Hemel op Aarde. De allereerste

Nadere informatie

Eerst een houten kapel, en daarna, rond 1180 het stenen. gebouw, dat door de jaren heen uitgroeide tot wat het nu is.

Eerst een houten kapel, en daarna, rond 1180 het stenen. gebouw, dat door de jaren heen uitgroeide tot wat het nu is. 1 Verkondiging Maartenskerk 18 november 2018 1 Koningen 6, 11-13 en Marcus 12,37-13,2 Teun Kruijswijk Jansen I Al vanaf de 10 e eeuw is dit een religieuze plek. Eerst een houten kapel, en daarna, rond

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk. 24 juni 2018

Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk. 24 juni 2018 Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk 24 juni 2018 Deze zangdienst is voorbereid door: Barthie, Roelien, Sieds, Madelon Organist: Sieds Bosgraaf Orgelspel Welkom en mededelingen en de kaarsen

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 22 november 2015 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal Pagina1 Het hart van de mens zoekt zijn weg - maar het is Jahwe die hem de kracht van het stappen geeft. spreuken 16,9 Pagina2 inleidende gedachte Emmaüspastoraal begint met op weg gaan met mensen en met

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Evangelielezing: Johannes 6 : 1-15 Vorige week ging het om de vraag naar een glas water en van daag gaat het om de vraag naar een brood. Weer een wonderlijk

Nadere informatie

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur Dienst met doventolk Zondag 2 september 2018 09:30 uur Lied 283 Lied 286 : 1 Lied 286 : 3 Lied 423 : 1 1 Koningen 19 : 1 16 Psalm 139 : 3 en 5 Johannes 14 : 7-11 Overweging Lied 906 : 5 Lied 839 : 1 en

Nadere informatie

Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek. Kom tevoorschijn! Palmzondag - 9 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek. Kom tevoorschijn! Palmzondag - 9 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek Palmzondag - 9 april 2017-10.00 uur Kom tevoorschijn! Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 12:9-19 (Bijbel in Gewone Taal) Lieve mensen rondom

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Gemeente, op deze zondag Epifanie de verschijning van Jezus zongen we zojuist over hoe de geweldige gedreven wind onze tongen los slaat. De melodie lijkt

Nadere informatie

Lezingen: Psalm 13 en Marcus 10 : 45 52

Lezingen: Psalm 13 en Marcus 10 : 45 52 Zondag 28 oktober 2018 Met andere ogen Gemeentezondag Bijbelzondag Lezingen: Psalm 13 en Marcus 10 : 45 52 Beperkt zijn in je gezichtsvermogen, blind zijn is een nare handicap. Het beperkt een mens in

Nadere informatie

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia.

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia. Antwoorden 20.1: God zorgt a. Gilgal, Bethel, Jericho, de Jordaan. Elia en Elisa reisden van Gilgal naar Bethel, van Bethel naar Jericho en van Jericho naar de Jordaan. b + c a. Twee delen van zijn geest

Nadere informatie

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel.

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel. Dienstnummer: 1307 zondag: 5 e zondag van de veertigdagentijd datum: 07-04-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 58:6-10; Lucas 20:9-19 liederen: ps 43:1,3;

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

WERKBLADEN VOOR JUNIOREN 8

WERKBLADEN VOOR JUNIOREN 8 WERKBLADEN VOOR JUNIOREN 8 TE GEBRUIKEN NAAST HET WERKBOEK GEEN DAG ZONDER GODS WOORD VOOR JUNIOREN, DEEL 8 TEGENSPREKEN MAG Beste Junioren, ouders en leiding kindersabbatschool, Voor jullie ligt deel

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2. Lieve mensen,

Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2. Lieve mensen, Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2 Lieve mensen, Ken je dat gevoel? Dat je op een camping komt. Na een lange reis. Vermoeid. En dan die spanning. Hoe groot is de onze plek? Past de vouwwagen? Misschien

Nadere informatie

Liturgie. zaterdag 31 december :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zaterdag 31 december :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zaterdag 31 december 2016 19:30 uur Ds H D Bondt 19:30 uur 31-dec Ds H D Bondt Ps 93 : 1, 2, 3 Gen 16 : NwPsB 95 : 1, 2, 3 NLB 730 : 2, 3 Gez 168 : Psalm 95 (denieuwepsalmberijming.nl) 1. Kom,

Nadere informatie

Ezech. 33, en Lukas 19, april 2011 Palmpasen Wehl

Ezech. 33, en Lukas 19, april 2011 Palmpasen Wehl Ezech. 33, 21-33 en Lukas 19, 28-45 1 april 2011 Palmpasen Wehl De stad 'Jeruzalem' vormt de verbinding tussen de twee lezingen. In Ezech. klinken de woorden: 'De stad is gevallen'. Lukas vertelt dat Jezus

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen.

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg Lezen: Psalm 104:1-18 Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Deze Psalm begint met een indringende oproep: Loof den HEERE,

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie