2012 TEW voorbeeld examenvragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2012 TEW voorbeeld examenvragen"

Transcriptie

1 2012 TEW voorbeeld examenvragen Bespreek de vijf principes van lean denken ( lean thinking ) Vergelijk de kenmerken van goederen en diensten, bespreek servitizatie Bespreek een aantal typische productiesectoren: hun kenmerken en voorbeeldbedrijven Beschrijf en illustreer de trend van productie naar servitizatie. Bespreek en illustreer hoe producten en diensten van elkaar onderscheiden worden maar toch ook met elkaar verweven worden Beschrijf de 4V typologie van processen en geef uiteenlopende illustraties van deze karakterisatie uit verschillende industriële sectoren Wat zijn de vijf basisprincipes van Lean en leg ze uit. Waarom is de volgorde van vermelding van deze principes belangrijk? Hoe zou je deze principes toepassen op de ervaring van een patiënt in een hospitaal? Definiëer muda, geef de types muda. Bespreek de 7 categoriën muda zoals Ohno ze heeft opgedeeld. Welke is de achtste muda categorie die later werd toegevoegd aan de oorspronkelijke 7 en leg uit Bespreek soorten verspilling in kantoren, administraties, dienstverleningen Bespreek de 5 herziene lean principes voor service systemen van John Bicheno Bespreek de methode van Terry Hill voor het ontwikkelen van een operationele strategie Bespreek hoe DSM EPP grondig zijn resultaten heeft kunnen verbeteren door toepassing van Terry Hill s methode voor het ontwikkelen van een operationele strategie Bespreek welke fundamentele operationeel strategische vergissing werd gemaakt in de Nuclear Fizzle case aan de hand van Terry Hill s methodologie Wat is de Puttick grid, - welke twee kenmerken worden tegen elkaar uitgezet? Illustreer met voorbeelden. Waarom is deze kwadrantmethode nuttig bij het ontwikkelen van een operationele strategie? Hoe evolueren producten in deze grid tijdens hun levenscyclus? Wat is het voorwerp van operationele strategie welke soorten beslissingen moeten gemaakt worden? Hoe past de operationele strategie in de lange termijn bedrijfsstrategie? Beschrijf de Puttick grid en toon aan hoe en waarom het gebruik ervan een onderneming kan helpen om zijn operations strategisch zodanig te organiseren dat ze er meer concurrentieel door kan worden Wat zijn order winners en order qualifiers en hoe worden ze in de methodologie van Terry Hill gebruikt om een operationele strategie te ontwikkelen? Waarom betrekt Terry Hill bestellingen (orders) in deze analyse? Illustreer in grote lijnen de methode aan de hand van het DSM EPP praktijkvoorbeeld uit de les Volgens Hayes en Wheelwright kan een operationele strategie op vier verschillende manieren aangewend worden ten opzichte van de onderneminsstrategie. Welke vier fases worden door hem onderscheiden? Leg elke fase uit.

2 02.12 Binnen lean heeft men het over verspilling ( waste ). Welke soorten verspilling zijn er volgens Ohno? En leg uit waarom ze verspilling zijn Wat bedoelt men in lean met verspilling? Waarom is het zichtbaar maken van verspilling cruciaal in Lean? Welke methodes werden besproken in de lessen om verspilling zichtbaar te maken? Leg uit Leg bondig uit: a. Gemba b. 5S c. Auto- kwaliteitsmatrix d. 5 Why e. Ishikawa diagram Leg volgende baanbrekende inzichten en/of methodes van Deming grondig uit: a. 94/6 b. PDCA c. SPC Beschrijf welke elementen moeten aanwezig zijn in een project charter zodat de kansen op succesvolle uitvoering van een project gemaximaliseerd worden. Vergeet hier zeker ook niet de organisatorische en management elementen Welke zijn de kritische succesfactoren voor een project. Leg uit Vertrekkend van de doelstellngen van een project, beschrijf de opeenvolgende stappen die je moet uitvoeren om tot een project- netwerkschema te komen dat je in een volgende stap kunt (laten) uitrekenen Welk verschil is er tussen de twee netwerkplanningsmethodes: A- o- N en A- o- A? Welke methode is van nature uit de meest aangewezene? Definiëer heel precies het kritieke pad in zo n netwerk Wat is een Gantt chart (geef precieze definitie) en waarom is het zo n belangrijk hulpmiddel voor de project manager? Wat moet er zoal gebeuren voordat een project goed van start kan gaan, met andere woorden vooraleer de eerste activiteiten van het eigenlijke project werkelijk kunnen in uitvoering gebracht worden? Definieer een Gantt chart is en illustreer dit concept vervolgens zorgvuldig aan de hand van het project dat je zelf hebt uitgevoerd in het kader van deze cursus. Wat doet een project manager met deze Gantt chart tijdens de uitvoering van het project? Definieer een Activity- on- Node netwerk voor project management en illustreer dit concept vervolgens zorgvuldig aan de hand van het project dat je zelf hebt uitgevoerd in het kader van deze cursus Definieer een Activity- on- Arrow netwerk voor project management en illustreer vervolgens dit concept zorgvuldig aan de hand van het project dat je zelf hebt uitgevoerd in het kader van deze cursus Definieer eerst heel precies wat het kritisch pad is in een projectplan en illustreer vervolgens dit concept aan de hand van het project dat je zelf hebt uitgevoerd in het kader van deze cursus Hoe bepaal je voor een assemblagelijn het minimum aantal werkstations dat nodig is om aan de vraagkadans te voldoen? En hoe zit dat als er in twee parallelle lijnen kan gewerkt worden?

3 O4.02 Elk van volgende begrippen zijn verschillend leg uit door middel van exacte definities: - takt tijd - cyclustijd - doorlooptijd - totale procestijd - levertermijn - lead time in een MRP berekening Leg uit hoe volume en variëteit een natuurlijke evenwichtslijn impliceren voor wat betreft - layout - productie procestypes - automatiseringsgraad - jobinhou Leg stap na stap (zonder cijfervoorbeeld) het SDPIM algoritme uit dat een layoutoplossing ontwikkelt. Waarom garandeert dit algoritme geen optimale oplossing? Hoe wordt met de oppervlakte van een afdeling in dit algoritme rekening gehouden? Beschrijf verschillende layout- types en leg uit hoe ze aan volume en variëteit van de producten die erin geproduceerd worden gekoppeld zijn Leg uit hoe Volume en Variëteit de basis vormen van allerlei concepten en typeringen in processen, zoals procestype en layout Leg uit wat process (job shop) layout is en welke relatie deze layout heeft met de volume / variëteit van de producten die er idealiter in worden geproduceerd. Leg uit hoe deze layout kan evolueren naar een flow (shop) layout en wat daarvan de voordelen zijn Beschrijf zorgvuldig door middel van een stroomschema stap voor stap het algoritme van SDPIM om een efficiënte layout te ontwerpen. Vertrek daarbij van de basisveronderstellingen en specifieer de inputgegevens. Daarna beschrijf je hoe een initiële layout wordt bepaald. Vervolgens hoe iteratief de layout voortdurend verder wordt verbeterd tot op het punt waar geen verbetering meer wordt gevonden. De eindlayout is dan het resultaat. Let op: er wordt geen voorbeeld met cijfergegevens gevraagd enkel de procedure Wat is een Value Stream Map, waarin is het verschillend van een process map en waarvoor wordt het gebruikt? Welke stappen moet je doorlopen om een goede value stream map te bekomen van een proces? Leg bij elk van deze stappen uit waarom de stappen nodig zijn Gegevensverzameling in value stream mapping wordt verzameld in de gegevensbox. Leg uit wat dit is en welke gegevens zoal moeten verzameld worden Hoe wordt een toekomstige value stream map opgesteld en leg uit hoe de A3 methode wordt gebruikt om die toekomstige situatie te realiseren Wat is de A3- methode van continu verbeteren? Wat is een spaghetti diagram en hoe kan het gebruikt worden? Geef voorbeelden Wat bedoelen we met swimlane mapping en hoe relateert zich dit met de momenten van waarheid ( moments of truth )?

4 05.08 Wat is value stream mapping (VSM)? Uit welke drie onderdelen bestaat zo n VSM? Hoe wordt de value bepaald bij een VSM van een goederenstroom in een bedrijf? Wat bedoelt men met een current state en een future state Value Stream? Hoe worden die bepaald in de praktijk? Waarom is VSM zo belangrijk in de context van Lean? Wat is Kanban en leg uit hoe het een middel is om pull te realiseren. Illustreer hoe kanban op verschillende manieren gebruikt wordt in de praktijk Leg volgende pull componenten uit: - kanban - supermarkt - FIFO - rope in een DBR planningssysteem Definiëer het Klant Order Ontkoppel Punt (KOOP), en leg uit waar het KOOP ligt in volgende supply chains: - make to order - make to stock - deliver to order - engineer to order Waar ligt het KOOP bij Dell? Definieer het KOOP (klantorder ontkoppelpunt) en de corresponderende consequenties stroomopwaarts en stroomafwaarts van dit punt. Waar kan het KOOP zich situeren binnen een onderneming? Hoe bepaal je waar het KOOP zich best manifesteert? Kan het KOOP zich binnen één onderneming terzelfdertijd op verschillende plaatsen manifesteren? Leg uit Wat is Kanban en waarom is het zo grondig verschillend van de methode die binnen MRP wordt gebruikt? Waarom wordt voorraad aangehouden? Welke soorten voorraad zijn er? Ontwikkel de EOQ formule in zijn basisassumpties Welke zijn de basisassumpties waaronder de EOQ formule werd ontwikkeld? Hoe passen we het EOQ- voorraadbeheer aan als volgende basisassumpties worden gerelaxeerd: - eindige productiesnelheid in plaats van onmiddellijke productie - eindige in plaats van onmiddellijke (nul) levertermijn - vraag niet deterministisch maar stochastisch normaal verdeeld rond een gemiddelde Wat is de bedoeling van veiligheidsvoorraad? En hoe wordt dit bepaald? Wat is een veiligheidsfactor? Wat zijn de doelstellingen van het gebruik van de 5S methodiek in een werkomgeving? Welke zijn de 5 stappen van de 5S methodiek voor een propere werkplek? Beschrijf schematisch de 5S methodiek Beschrijf in detail de S1 stap in de 5S methodiek Wat is visueel management, wat is de bedoeling ervan, geef voorbeelden van visueel management Wat is de 5WHY techniek en wat is de bedoeling ervan? Ken je alternatieve methodes voor de 5WHY methode? Wat is de bedoeling van TPM (total productive maintenance)

5 08.13 Wat is OEE (overall equipment effectiveness) en wat is de bedoeling ervan? Wat is SMED en wat is daarvan de bedoeling? Waarom is standardiseren zo belangrijk en hoe speelt continue verbetering hier op in? Beschrijf in detail de stappen van een PDCA cyclus en wat is daarvan de bedoeling? Wat is Jidoka, wat is Poka yoke? Geef enkele voorbeelden Wat wordt bedoeld met de 20 sleutels van Kobayashi? Welke zijn ze? Leg uit Hoe werkt procedureel in een praktijksituatie de bestelpuntsmethode (reorder point) voor het op peil houden van een voorraad? Welke parameters worden hierbij gebruikt en hoe worden deze bepaald. Geef ook de theoretische achtergrond hiervoor. Onder welke voorwaarden werkt deze methode goed? Leg uit hoe precies de veiligheidsfactor ( safety factor ) en de servicegraad aan elkaar gekoppeld zijn en hoe dit gebruikt wordt in de bestelpuntsmethode van voorraadbeheer Wat wordt bedoeld met supply chain management welke stromen moeten beheerd worden doorheen een supply chain? Leg schematisch uit hoe in een push systeem de productie wordt aangestuurd en hoe dit verschillend gebeurd in een pull systeem Kan een fietsenmakerij aangestuurd worden met een Reorderpoint (bestelpunt) systeem? Indien ja, hoe? Evalueer Kan een fietsenmakerij aangestuurd worden met een MRP systeem? Indien ja, hoe? Evalueer Kan een fietsenmakerij aangestuurd worden met een pull systeem? Indien ja, hoe? Evalueer Welke gegevens zijn nodig vooralleer een MRP berekening kan worden uitgevoerd Toon schematisch het algoritme van de MRP berekening en leg elke stap zorgvuldig uit Wat is low- level- coding en waarom is het zo belangrijk in een MRP berekening? Wat is een stuklijst (bill- of- materials) en leg uit waar de stuklijst voor dient in een MRP berekening Beschrijf de MRP berekeningstabel in al zijn details Wat is het verschil tussen onafhankelijke en afhankelijke vraag en leg uit welke push- materiaalplanningsmethodiek wordt gebruikt bij de ene en andere soort vraag, en waarom Definiëer en leg uit waarvoor het gebrukt wordt: - firm planned order - multi- level pegging - fabriekskalender - scrap factor Beschrijf zorgvuldig de MRP berekeningsmodule als een algoritme, ttz. Een procedurele beschrijving van de opeenvolgende stappen die moeten worden uitgevoerd. Teken een stroomschema dat deze

6 berekeningsvolgorde illustreert. Volgende vragen moeten daarbij een antwoord vinden: f. Welke inputs zijn nodig (zowel bij de aanvang als bij de latere berekeningsstappen) en waar halen we die? g. Hoe wordt de berekening in gang gezet? h. In welke volgorde worden de berekeningen uitgevoerd? i. Welke berekeningen worden uitgevoerd in elke stap? j. Hoe gaan we naar een volgende stap in de berekening? k. Welk is de finale output van de MRP berekening? Let op er wordt geen berekeningsvoorbeeld gevraagd! Wat is het bullwhip effect? Waarom is het zo nefast? Welke oorzaken kunnen leiden tot dit effect? Wat kan er tegen gedaan worden? Wat is SCOR modellering en waarom is het zo nuttig in supply chain management? Wat is een standaard tijd, hoe bepalen we die, en waar worden standaardtijden voor gebruikt? Geef een overzicht van de soorten tijdsstudies en leg uit hoe de methode MTM1 werkt Beschrijf schematisch de supply chain van Dell PCs en leg uit waarin deze supply chain zo grondig verschillend is van de traditionele manier van productie, distributie en verkoop van PCs (bv. Van HP en Packard Bell). Leg ook uit waarom deze operationele strategie van Dell zo succesvol is geweest. Verklaar tenslotte waarom Dell momenteel ook stilaan via het traditionele kanaal zijn PCs wil gaan verkopen Wat bedoelt men precies met: a. Doorlooptijd? b. Cyclustijd? c. Takt tijd? d. Steltijd? e. Standaard tijd van een proces? f. Herbevoorradingstermijn (bij bestelpuntmethode voorraadbeheer) g. Lead time in een MRP berekening? h. De wet van Little Leg het verschil uit tussen push en pull. Kan binnen eenzelfde onderneming zowel push als pull gebruikt worden waarom wel/niet? Leg via een schema uit hoe pull gerealiseerd wordt in een productielijn, vertrekkend van een master production schedule (MPS) en hoe dit verschilt met een push gedreven productielijn vertrekkend van dezelfde MPS Leg uit waarom cyclustijden niet groter mogen zijn dan de takt tijd Wat bedoelde Eli Goldratt als hij bij zijn bezoek aan Alcatel Bell Telephone aan de Finance Director beweerde : cost accounting is ennemy number one of productivity! Toon aan hoe bottlenecks de operationele meetinstrumenten van Eli Goldratt sterk beïnvloeden Definiëer een bottleneck. Leg uit welke soorten bottlenecks er kunnen zijn in een organisatie. Hoe bepaal je waar een bottleneck in de organisatie zich bevindt.

7 12.05 Wat is het verschil tussen een proces lotgrootte en een transfer lotgrootte en welke regels van Goldratt verwijzen hiernaar? Leg uit Hoe kan je de bottleneck snel vinden in een V- fabriek? En wat moet je doen om de bottleneck te ontdekken in een A- fabriek? Leg heel precies uit wat de functie is van de tijdsbuffer in het drum- buffer- rope planningssysteem van Eli Goldratt Leg het drum- buffer- rope systeem uit en vergelijk deze benadering met - een MRP berekening - een kanban pull systeem Beschrijf verschillende manieren waarop kwaliteit kan gedefiniëerd worden. Leg de verschillende gaps uit tussen wat de klant wil en wat het bedrijf doet Eindinspectie van producten is eigenlijk verspilling. Leg uit hoe deze verspilling kan worden weggewerkt door invoering van statistische procescontrole Leg de PDCA cyclus van continue verbetering uit Welke verschillende soorten Kaizen zijn er? Leg uit Leg uit: natuurlijke variatie van een proces en opvolgen of een proces onder controle is Wat is proces capabiliteit? Definitie en hoe wordt opgevolgd of een proces capabel is en blijft? Wat is de 6- Sigma methodologie van continu verbeteren? Wat is een auto- kwaliteitsmatrix en waarvoor wordt die gebruikt? Hoe gaan de kosten van (niet- )kwaliteit toch omlaag als er meer preventief wordt gewerkt met uitbreiding van procescontrole en preventief onderhoud? Volvo Trucks behandelt de operators op de assemblageband als chirurgen. Wat bedoelen ze daar precies mee? Geef de verschillende aandachtspunten die Volvo Trucks hierover heeft ingevoerd bij de nieuwe Cab Trim fabriek van Oostakker.

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat?

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Michiel de Ruiter De wereld verandert 1 Crisis?%Welke%crisis?% Toepassen van Lean 2 WAT is LEAN Lean is een andere wijze van denken. Lean bestaat

Nadere informatie

Kaizen, Lean en Six Sigma. Verschillen en overeenkomsten. Bert van Eekhout

Kaizen, Lean en Six Sigma. Verschillen en overeenkomsten. Bert van Eekhout Kaizen, Lean en Six Sigma Verschillen en overeenkomsten Bert van Eekhout Van Eekhout Consulting Lean, Six Sigma & Supply Chain Optimisation Telefoon +31 318 641387 Mobiel +31 6 46241071 E-mail: beekhout@wxs.nl

Nadere informatie

Life Sciences division Lean Workshop

Life Sciences division Lean Workshop Life Sciences division Lean Workshop Gaëlle Van Dyck 04 oktober 2012 Presentation title slide 1 version 1.0 Cartoons via www.ami.be Agenda» 1. Introductie interactief» 2. Wat is Lean?» 3. Hoe gaan we te

Nadere informatie

Let s go Gemba Operationele uitmuntendheid op de werkvloer. Jan Angenon: Manager Operations Excellence, BMI-C Belgium

Let s go Gemba Operationele uitmuntendheid op de werkvloer. Jan Angenon: Manager Operations Excellence, BMI-C Belgium Let s go Gemba Operationele uitmuntendheid op de werkvloer Jan Angenon: Manager Operations Excellence, BMI-C Belgium Uitgangssituatie In 2009 werd de strategie van het nieuwe Barco gedefinieerd. Operational

Nadere informatie

Bestellen Omdat er nog vaak vragen zijn over de levertijd en bestelprocedure, zullen we deze hier uiteenzetten:

Bestellen Omdat er nog vaak vragen zijn over de levertijd en bestelprocedure, zullen we deze hier uiteenzetten: Voorwoord Dit is het overzicht van de studiestof Supply Chain Operations. Het betreft hier een overzicht van de verplichte literatuur. Hoofdstuk A tot en met E bestaat uit de verplichte literatuur van

Nadere informatie

LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren

LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren 2017 LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren Nicole van Kuijk, Ergotherapeut en Lean Green Belt Sandra Ouwersloot, Lean Black Belt Six Sigma en Beleidsadviseur Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Verspillingen leren voorkomen

Verspillingen leren voorkomen Verspillingen leren voorkomen met Lean Praktische opleiding van The Lean Six Sigma Company Wat is Lean? Lean leert u op een andere manier kijken naar organisaties. Het is een verbetermethodiek om verspillingen

Nadere informatie

Lean. Lean denken in lokale besturen

Lean. Lean denken in lokale besturen Lean Lean denken in lokale besturen Vonk www.apbvonk.be Basis van lean: continu verbeteren van efficiëntie Vertrekken vanuit het bestaande. Stap voor stap verbeteren. Het continue verbeteren werkbaar en

Nadere informatie

Voorwoord 6. 1. Basis van Lean. 2. Gemba cultuur. 3. Standaard werk. 4. Werkplekorganisatie. 5. Probleem oplossing (Kaizen)

Voorwoord 6. 1. Basis van Lean. 2. Gemba cultuur. 3. Standaard werk. 4. Werkplekorganisatie. 5. Probleem oplossing (Kaizen) 3 Hoofdstuk Inhoud blz. Voorwoord 6 1. Basis van Lean 2. Gemba cultuur 3. Standaard werk 4. Werkplekorganisatie met 5S 5. Probleem oplossing (Kaizen) 6. Nul fouten (Zero Defects) 1.1 Definitie Lean 1.2

Nadere informatie

LEAN MANAGEMENT Wat is Lean? Lean staat voor mager of slank, hetgeen voor bedrijven vertaald kan worden in snellere, goedkopere en kwalitatief betere processen. Lean heeft als primaire focus het elimineren

Nadere informatie

De grote logistieke petje op petje af quiz. Vereniging Klantordergestuurde Logistiek Wouter Lagendijk (Mitopics) Jauco Martens (IPL Consultants)

De grote logistieke petje op petje af quiz. Vereniging Klantordergestuurde Logistiek Wouter Lagendijk (Mitopics) Jauco Martens (IPL Consultants) De grote logistieke petje op petje af quiz Vereniging Klantordergestuurde Logistiek Wouter Lagendijk (Mitopics) Jauco Martens (IPL Consultants) KOG Systems 3 & 4 Juni 2009 Waar staat KOG systems voor?

Nadere informatie

René Aernoudts Directeur Lean Management Instituut

René Aernoudts Directeur Lean Management Instituut Wat is Lean... R éa dt René Aernoudts Directeur Lean Management Instituut Lean Management Instituut LMI is de Nederlandse tak van het Lean Global Network, eennon profit non corporation met het hoofdkantoor

Nadere informatie

Hessel Visser hesselvisser@chello.nl

Hessel Visser hesselvisser@chello.nl LEAN: Van SMART naar SMILE Hessel Visser hesselvisser@chello.nl 1 Anders Bewust Concreter Durven Effect 2 1 Anders Aanpakken hesselvisser@chello.nl 3 Dit zien we regelmatig in werkplaatsen hesselvisser@chello.nl

Nadere informatie

Taak analyse & procesdiagnose gekaderd binnen duurzaam personeelsbeleid Waarom? Wat? Hoe?

Taak analyse & procesdiagnose gekaderd binnen duurzaam personeelsbeleid Waarom? Wat? Hoe? Taak analyse & procesdiagnose gekaderd binnen duurzaam personeelsbeleid Waarom? Wat? Hoe? Luc De Muynck, Managing partner X-STRA Luc.DeMuynck@X-STRA.be MVO contactdag 1 AGENDA X-STRA? Situering : waarom

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

WFI TRAININGEN WAT IS DAT NU PRECIES

WFI TRAININGEN WAT IS DAT NU PRECIES WAT IS DAT NU PRECIES INTRODUCTIE Onno van Elk 1966 1975 NEDERLANDSE KOOPVAARDIJ 1975 1988 TROPISCHE VISKWEKERIJ EN IM EN EXPORT GROOTHANDEL AZUREA TROPISCHE VISWINKEL WORLD WIDE FISH 1988 2008 KAIZEN

Nadere informatie

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007 ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken 7 juni 2007 Even voorstellen. Erik Meevis, partner bij KCLA KCLA: Groep onafhankelijke organisatieadviseurs Afkomstig uit MKB Gericht op productiebedrijven in

Nadere informatie

A. Waarde ( waste) Een stap heeft toegevoegde als volgende 3 stappen gelijktijdig vervuld zijn.

A. Waarde ( waste) Een stap heeft toegevoegde als volgende 3 stappen gelijktijdig vervuld zijn. Les 1 1.Bespreek de vijf principes van lean denken ( lean thinking ) *Antwoord 1: 5 Principes: A. Waarde B. Waardestroom C. Flow D. Pull E. Perfectie A. Waarde ( waste) Een stap heeft toegevoegde als volgende

Nadere informatie

7/06/2016. Lean bouwen in de praktijk. Principes van lean Historiek. Principes van lean Definitie. Principes van lean

7/06/2016. Lean bouwen in de praktijk. Principes van lean Historiek. Principes van lean Definitie. Principes van lean Lean bouwen in de praktijk Master title - 07-06-16 - Page 1 Historiek 1900 1945 1965 1980 1993 LEAN (MIT) LEAN CONSTRUCTION Master title - 07-06-16 - Page 2 Master title - 07-06-16 - Page 3 1 Master title

Nadere informatie

Lean Management. HvA Alumni 20 november 2008

Lean Management. HvA Alumni 20 november 2008 Lean Management HvA Alumni 20 november 2008 Excellence: Practical Guidance Martin van Zanten: Manager Operations - Werkzaam bij Valspar: Producent van autoreparatielakken Rogier de Kreek: Manager Production

Nadere informatie

Onze Lean Yellow Belt opleiding is geschikt voor iedereen die in zijn of haar organisatie wil bijdragen aan een cultuur van continue verbetering.

Onze Lean Yellow Belt opleiding is geschikt voor iedereen die in zijn of haar organisatie wil bijdragen aan een cultuur van continue verbetering. Lean Yellow Belt Open jij de deur naar het Lean Universum? Lean Yellow Belt is de deur die het Lean Universum voor je opent. Maak uitgebreid kennis met de Lean-filosofie en verzeker jezelf van handige

Nadere informatie

Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen

Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen Kennis maken met Lean Samenwerking lectoraat Lean en World Class Performance en Onze Huisartsen 14-6-2018 http://www.han.nl/lectoraatlean Fred Cornelissen en Kirsten Schol-Janssen Programma Kennismaken

Nadere informatie

Lean Laboratorium: Intro

Lean Laboratorium: Intro Lean Laboratorium: Intro Goede plaats om te starten met Lean Niet omdat de labo s het meeste Muda zouden genereren Proces gelijkaardig met industriële productieprocessen Duidelijke taken Geconcentreerde

Nadere informatie

KETENOPTIMALISATIE, HOE WERKT DAT VOOR INKOOP? Rob Metsemakers OCE Edgar van Waardhuizen H&ST 25 juni 2015

KETENOPTIMALISATIE, HOE WERKT DAT VOOR INKOOP? Rob Metsemakers OCE Edgar van Waardhuizen H&ST 25 juni 2015 KETENOPTIMALISATIE, HOE WERKT DAT VOOR INKOOP? Rob Metsemakers OCE Edgar van Waardhuizen H&ST 25 juni 2015 Inhoud Voorstellen Theorie omtrent ketenoptimalisatie Hoe en wat rondom Kaizen events De praktijkcase;

Nadere informatie

Lean Bouwen. Lean Management Instituut. Copyright 2010 by Lean Management Instituut

Lean Bouwen. Lean Management Instituut. Copyright 2010 by Lean Management Instituut Lean Bouwen René Aernoudts en Tom Assink Lean Management Instituut Waarde Wanneer heeft deze bijeenkomst over Lean Bouwen waardevoor u opgeleverd? Hoe kunnen we dat testen? Lean Global Network Non profit

Nadere informatie

Opleiding Leanmanagement / QRM

Opleiding Leanmanagement / QRM Opleiding Leanmanagement / QRM ALGEMEEN Doel Deze training dient ter ondersteuning van het verbeterproces van de deelnemende bedrijven intern. Daarnaast biedt de cursus handvatten om in de supply chain

Nadere informatie

Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT. Praktische toepassing

Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT. Praktische toepassing Heidag NDC mediagroep 31 mei 2012 LEAN MANAGEMENT Praktische toepassing Programma 09.30-09.45 uur: Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers 10.00-12.30 uur: Workshop door Machtelt Dijk en Lucie Kraaijeveld

Nadere informatie

Operational Excellence & Lean. De belofte van Lean Management Prof.dr.ir. M.F. van Assen 逆 説

Operational Excellence & Lean. De belofte van Lean Management Prof.dr.ir. M.F. van Assen 逆 説 Operational Excellence & Lean De belofte van Lean Management Prof.dr.ir. M.F. van Assen 逆 説 Eén pet? Belang van consistente definities en het hebben van een gemeenschappelijke verbetertaal Bron onbekend

Nadere informatie

Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg

Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg Roset Twente Jaarverslag 2015 - Regionale Ondersteunings Structuur Eerstelijnszorg Twente Programma Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg In de Lean filosofie staat de behoefte of waarde voor

Nadere informatie

Lean management in een paar minuten

Lean management in een paar minuten management in een paar minuten Introductie De term staat voor slimmer, sneller en slanker alles met de helft doen: slimmer werken, niet harder! is een managementfilosofie en een bedrijfsstrategie Focus

Nadere informatie

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016 Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Programma 5 principes van Lean Huis van Lean Implementatie Lean is een manier om processen

Nadere informatie

Expert in lean- en productiemanagement

Expert in lean- en productiemanagement Expert in lean- en productiemanagement In samenwerking met Opleiding van 32 sessies Start: woensdag, 25 oktober 2017, Tramstraat 63, 9052 Zwijnaarde Lesdata van deze opleiding: 25/10/2017 ( 18:30-21:30

Nadere informatie

Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma

Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma 1. Overzicht actieve partners juni 2014 Noord-Holland: OM, ZM, RN, Kmar, RvdK, politie Noord-Nederland: politie, OM, 3RO, ZM, RvdK, NIFP Amsterdam:

Nadere informatie

Lean Six Sigma Yellow Belt

Lean Six Sigma Yellow Belt Lean Six Sigma Yellow Belt Jouw vliegende start naar foutloos en efficiënter werken Met deze opleiding open jij de deur naar de wereld van foutloos en efficiënter werken. Je maakt uitgebreid kennis met

Nadere informatie

Ketenbesturing. Ketenbesturing. 1. SCOR SCOR-model

Ketenbesturing. Ketenbesturing. 1. SCOR SCOR-model Ketenbesturing Meten is weten The concept of SCM requires measuring the overall supply chain performance rather then only the performance of the individual chain members. Handfield 1991 K. Melaerts - KHLeuven,

Nadere informatie

Een visueel management tool dat direct zicht geeft op de status van een operatie. Bijvoorbeeld een rood licht als iets mis gaat.

Een visueel management tool dat direct zicht geeft op de status van een operatie. Bijvoorbeeld een rood licht als iets mis gaat. Japanse begrippen Andon Een visueel management tool dat direct zicht geeft op de status van een operatie. Bijvoorbeeld een rood licht als iets mis gaat. Chaku-chaku Automatisering waarbij de operator het

Nadere informatie

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC R. Schreuder Lean Manufacturing Persoon Remon Schreuder HTS Autotechniek, Hogeschool Rotterdam Richting: Engineering Interesse in proces-denken: Denk niet alleen

Nadere informatie

Lean Labs. Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Six Sigma, Lean, en innovatie. Consultant en trainer IBIS UvA

Lean Labs. Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Six Sigma, Lean, en innovatie. Consultant en trainer IBIS UvA Lean Labs Six Sigma, Lean, en innovatie Benjamin Kemper (b.p.h.kemper@uva.nl) Consultant en trainer IBIS UvA Onderzoeker Kwantitatieve Economie Universiteit van Amsterdam Instituut voor Bedrijfs- en Industriële

Nadere informatie

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg MBO labscholen 2 april 2015 Ronald Aalbersberg Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Bureau Zorg Innovatie St. Elisabeth Ziekenhuis Budget >200 miljoen Euro 28 specialismen, 9 bovenregionaal

Nadere informatie

1.3. SC Complexity Cfr. Taak PE wisselwerking oorzaken complexiteit & lean-agile

1.3. SC Complexity Cfr. Taak PE wisselwerking oorzaken complexiteit & lean-agile STUDIEMATERIAAL SCM Je beschikt over heel wat studiemateriaal. Even opsommen: - handboek Werken met Supply Chain Management - Toledo: o (les)presentaties o teksten o opdrachten PE Hoe kan je je het best

Nadere informatie

Lean Green Belt. Word jij een drijvende kracht achter continue verbetering? Ben jij klaar voor Lean Green Belt? Wat ga je doen?

Lean Green Belt. Word jij een drijvende kracht achter continue verbetering? Ben jij klaar voor Lean Green Belt? Wat ga je doen? Lean Green Belt Word jij een drijvende kracht achter continue verbetering? Hoe lopen de processen binnen jouw team of project? Heb jij het idee dat het beter en efficiënter kan? Als Green Belt heb jij

Nadere informatie

Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen

Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen Productiebesturing In Procesmatige Omgevingen Inhoudsopgave Ir. Paul Durlinger Dr. Roland Bemelmans Versie 1.0 September 2017 Inhoudsopgave VOORWOORD i In Nederland behoort een groot deel van de bedrijven

Nadere informatie

Lean Six Sigma De mindset, de essentie, de aanvullendheid en de succesfactoren

Lean Six Sigma De mindset, de essentie, de aanvullendheid en de succesfactoren Lean Six Sigma De mindset, de essentie, de aanvullendheid en de succesfactoren Kees Ahaus Research on Healthcare Organisation & Innovation, Faculteit Economie en Bedrijfskunde De mindset van Six Sigma

Nadere informatie

LEAN doen of LEAN zijn?

LEAN doen of LEAN zijn? LEAN doen of LEAN zijn? Algemene principes in een notendop, Tim Vissers (WTCB) Master title - 24-05-17 - Page 1 Definitie

Nadere informatie

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010 Leren Zien Robert van der Weerdt Accent Organisatie Advies 1 www.accentadvies.nl Agenda Lean als methode Leren zien Aantal technieken Filmpje Andere verbetermethoden Theory of Constraints (TOC) Six Sigma

Nadere informatie

CLean manufacturing. Verspilling elimineren

CLean manufacturing. Verspilling elimineren CLean manufacturing Lean produceren is strategische keuze 18 De belangstelling voor Lean Manufacturing neemt steeds meer toe in Nederland. Het concept kan een belangrijke bijdrage leveren aan de concurrentiepositie

Nadere informatie

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management Samenvatting Beginselen van Productie en Logistiek Management Pieter-Jan Smets 5 maart 2015 Inhoudsopgave I Voorraadbeheer 4 1 Inleiding 4 1.1 Globalisering........................................... 4

Nadere informatie

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Ketenregisseur: hoe managet u het schaap met de vijf poten? Technology meets Business dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Inhoud Grote resultaten middels een unieke aanpak Bewezen resultaten in de industriële praktijk

Nadere informatie

Theorie en aantekeningen Naam:

Theorie en aantekeningen Naam: Het Voortdurend Verbeterboekje Theorie en aantekeningen Naam: Versie: maart 2013 Ter introductie Inleiding Voor u ligt het Voortdurend Verbeterboekje. Het geeft een overzicht op hoofdlijnen van de achtergronden,

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

Het Overeem Productie Systeem (OPS)

Het Overeem Productie Systeem (OPS) 1 Fabriek in 2016 (2020??) Ontwikkelen naar meest efficiënte en effectieve fabriek Het Overeem Productie Systeem (OPS) 2 Inleiding Er zijn verschillende initiatieven ingezet voor de groei van de productie

Nadere informatie

Informatiebrochure Lean Facilitator Cursus

Informatiebrochure Lean Facilitator Cursus Informatiebrochure Lean Facilitator Cursus Training Lean Manufacturing voor facilitators/coördinatoren Het implementeren van Lean manufacturing doe je niet zomaar. Het succesvol invoeren van deze manier

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Het belang van Strategisch Risico Management

In deze nieuwsbrief. Het belang van Strategisch Risico Management In deze nieuwsbrief Het belang van Strategisch Risico Management Van Videoanalyse naar Nieuwe Fabrieksinrichting Spelenderwijs de risico s voor een Woningcorporatie bespreken en oplossen Een Team samenstellen?

Nadere informatie

De 7+ fasen in de implementatie van lean working

De 7+ fasen in de implementatie van lean working De 7+ fasen in de implementatie van lean working Lean working invoeren is geen project. Wel kan de implementatie beschreven worden in opeenvolgende fasen. Hier het generieke fasenplan. 1 Inleiding Lean

Nadere informatie

Let s Connect 2012. How to connect de supply chain: LEAN

Let s Connect 2012. How to connect de supply chain: LEAN 1 Let s Connect 2012 How to connect de supply chain: LEAN VAN LENTE & DE VOS 2 Bedrijfskundig adviesbureau Opgericht in 1990 Doel: Methode: Technieken: Optimaliseren van MKBorganisaties (25-500 fte s)

Nadere informatie

Logisch denken bij ziekenhuisbrede procesinnovatie

Logisch denken bij ziekenhuisbrede procesinnovatie Logisch denken bij ziekenhuisbrede procesinnovatie Eric Streefland 30 januari 2018 Wij helpen zorgorganisaties met slimmer en efficiënter werken. Strategische samenwerkingspartners: OKCN en Dutch Hospital

Nadere informatie

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT

LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT HOE LEAN MANAGEMENT TOOLS ARBEIDSPRODUCTIVITEIT OP DE BOUWPLAATS KUNNEN VERHOGEN N i c k y S a r g e n t i n i Design & Construction Management Real Estate &

Nadere informatie

Project reorganisatie scanstraat

Project reorganisatie scanstraat Project reorganisatie scanstraat Proces m.b.t. scanning hospitalisatiedossiers Britt Hillen Inhoud Algemene info Introductie hoofd- en deelproces VOC + CTQ s Turtle Huidige situatie Deelproces uitgewerkt

Nadere informatie

Life (KH-LOGIST-PROC-02)

Life (KH-LOGIST-PROC-02) Farmanager 2009-20102010 Kwaliteitshandboek Les 3: Logistiek Prof. dr. Nico Vandaele Gewoon Hoogleraar Operations Management & Operations Research nico.vandaele@econ.kuleuven.be Uittreksel Pharmacy Life

Nadere informatie

Sicco Santema Leusden, 3 april 2013

Sicco Santema Leusden, 3 april 2013 Sicco Santema Leusden, 3 april 2013 1 CV Sicco Santema Sicco Santema Agenda 1. Inleiding 2. De filosofie achter ketenversnelling, de klant centraal 3. Prestatieinkoop als selectiemiddel 3. (veel) Discussie

Nadere informatie

1 en 2 Inleiding Logistiek. Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl )

1 en 2 Inleiding Logistiek. Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl ) 1 en 2 Inleiding Logistiek Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl ) 1 Belangrijkste leerdoelen ILO In kaart kunnen brengen van de personen- en goederenstromen

Nadere informatie

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP Agenda Stork Lean in Maintenance De stoommachine Evaluatie Doelstelling in een praktijksimulatie: kennismaken met lean principes, methoden en tools. toepassen

Nadere informatie

Effectief verkopen in het buitenland

Effectief verkopen in het buitenland Effectief verkopen in het buitenland Evenementen Center Beekse Bergen 24 november 2011 Anton van Wezel Grenzeloos Innoveren Effectief verkopen in het buitenland Innovatie commercieel - Verkoop - Noodzaak

Nadere informatie

Lean in het onderwijs:

Lean in het onderwijs: Lean in het onderwijs: de logistieke bril gericht op onderwijs Prof. dr. Jan Riezebos Rijksuniversiteit Groningen Dag van de Logistiek, 4 november 2016, MBO raad Logistiek denken Procesgericht in plaats

Nadere informatie

De 17 principes van lean working

De 17 principes van lean working De 17 principes van lean working Lean working kan samengevat worden in 17 basis principes. De totale aanpak is hieruit opgebouwd. Het kennen en beheersen van de principes is belangrijk voor de continu

Nadere informatie

1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN

1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN DRIVEN BY QUALITY 1928-2013: 85 JAAR INNOVATIEVE TRANSPORTOPLOSSINGEN ONTWIKKELING MARKTAANDEEL EU 27+2, 16T GVW 16% Mercedes MAN DAF Volvo Scania Renault Iveco DAF TRUCKS N.V. FINANCIËLE RESULTATEN 5

Nadere informatie

Tentamen Operations Management B&M/TM (EBB644B05) Nieuwe Stijl. Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen

Tentamen Operations Management B&M/TM (EBB644B05) Nieuwe Stijl. Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen Tentamen Operations Management B&M/TM (EBB644B05) Nieuwe Stijl Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen Datum: 24 januari 2014 Tijd: 9.00-12.00 uur Plaats: A. Jacobshal Naam:....................................

Nadere informatie

Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012

Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012 Lean als tool bij procesoptimalisatie binnen ziekenhuizen Nascholingsbijeenkomst BMTZ 27 september 2012 St. Elisabeth Ziekenhuis Bureau Zorg Innovatie Ronald Aalbersberg Laboratorium voor Medische Microbiologie

Nadere informatie

OVER DE VERBETER KATA. Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1

OVER DE VERBETER KATA. Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1 OVER DE VERBETER KATA Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1 Lean Management Teachers Deze Nederlandse vertaling wordt u aangeboden door: Lean Management Teachers Prins Willem Alexanderlaan

Nadere informatie

Lean in de zorg Finance & control

Lean in de zorg Finance & control Lean in de zorg Finance & control Wat kun jij doen? 27 maart 2018 Even voorstellen Wil van der Heijden - wvanderheijden@zorggroep-almere.nl Msc Ivan Lievestro - I.Lievestro@adcpi.nl drs Karin van der Lelij

Nadere informatie

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor?

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Jacques Adriaansen Director Every Angle UAMS Executive Professor Service Logistics Forum 24 april 2008 j.adriaansen@everyangle.com

Nadere informatie

Welkom. Kwaliteitscultuur Scania Cultuur van continu verbeteren StudyEvent Mobiliteit in Beweging - 15 maart Scania Production Zwolle BV

Welkom. Kwaliteitscultuur Scania Cultuur van continu verbeteren StudyEvent Mobiliteit in Beweging - 15 maart Scania Production Zwolle BV Welkom Kwaliteitscultuur Scania Cultuur van continu verbeteren StudyEvent Mobiliteit in Beweging - 15 maart 2017 Robert van der Velde LeanENT BV directeur 06-52545851 3 >25 jaar ervaring, in

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 2 13 april 2007 Comptenties Inleiding Logistiek Hoofdstuk 2 Logistieke concepten Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je vertellen wat: een regelkring is; het doel is van logistiek; wat Value-Added Partnership inhoudt;

Nadere informatie

ESLog Supply Chain Management Blok 8

ESLog Supply Chain Management Blok 8 ESLog Supply Chain Management Blok 8 Voorraadbeheer Inhoud: - Vraagvoorspelling - Aggregatieniveau en voorspellingshorizon - Keuze voorspellingsmethode - Bedrijfskolom locaties voorraden - Afhankelijke

Nadere informatie

De jungle van managementtechnieken. Prof. Dr ir Liliane Pintelon Maart 2018

De jungle van managementtechnieken. Prof. Dr ir Liliane Pintelon Maart 2018 De jungle van managementtechnieken Prof. Dr ir Liliane Pintelon Maart 2018 Over mij Burgerlijk ingenieur: master + PhD Gewoon hoogleraar Faculteit Ingenieurswetenschappen Onderwijs: Total Quality Management,

Nadere informatie

Lean Workshop 16 juni 2015

Lean Workshop 16 juni 2015 Lean Workshop 16 juni 2015 Wat is Lean? 2 De klant staat centraal Samen doelen bereiken en doorbraken realiseren Operationele Stabiliteit Kwaliteit Doorlooptijd Kosten per item Altijd op tijd De gevraagde

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST LEAN GREEN BELT

BEGRIPPENLIJST LEAN GREEN BELT BEGRIPPENLIJST LEAN GREEN BELT 3M s: Muda, Mura, Muri 5 Lean principes: waarde, waardestroom, Flow, Pull, perfectie 5S: methode om een werkplek te organiseren, waarbij sprake is van het elimineren van

Nadere informatie

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren KPMG Lean Six Sigma De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren Landelijk Congres V&J 18 Februari 2016 Wij zijn wij? http://www.linkedin.com/in/sajburgers https://nl.linkedin.com/in/markkopmels

Nadere informatie

Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus

Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus Kosten verlaging: Slank en slagvaardig Over de levenscyclus Inleiding : de uitdaging van lean production Denken in toegevoegde waarde ( value ) Organiseren in stromen ( flow ) De afnemer bepaalt wat nodig

Nadere informatie

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals Feit: Lean-trajecten zijn succesvoller als HR betrokken is. HR speelt een cruciale rol bij het introduceren van Lean in een organisatie. Het is de smeerolie die draagvlak creëert, iedereen aan boord houdt

Nadere informatie

Operational Excellence

Operational Excellence Operational Excellence Totaal oplossing voor Operational Excellence biedt inzage in verbeteringspotentieel For more information visit us at www.novotek.com 12/02/2015 Page 2 Agenda Wat is Operational Excellence?

Nadere informatie

12-6-2013. Wat is Lean? Wat zijn relevante Lean Tools voor uw organisatie. Oefening: Lean in de fysiotherapiepraktijk. Waar gaat Lean in de kern over?

12-6-2013. Wat is Lean? Wat zijn relevante Lean Tools voor uw organisatie. Oefening: Lean in de fysiotherapiepraktijk. Waar gaat Lean in de kern over? Lean Management slimmer, sneller, slanker Programma 1 2 3 Wat is Lean? Wat zijn relevante Lean Tools voor uw organisatie Oefening: Lean in de fysiotherapiepraktijk 2 Waar gaat Lean in de kern over? De

Nadere informatie

Operational Excellence nieuwe stijl

Operational Excellence nieuwe stijl Operational Excellence nieuwe stijl Presentatie productie werkgroep chemische bedrijven 27 maart 2008 Joes Wigman Roel Notermans Boodschap van deze presentatie (1) Operational Excellence: is van belang

Nadere informatie

Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg!

Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg! Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg! Bron: leandenkenindezorg.blogspot.nl Bron: www.zorgvisie.nl Nadat Lean Six Sigma aanvankelijk werd omarmd door het bedrijfsleven zijn ook ziekenhuizen

Nadere informatie

DEEL II Waar Willen We Naar Toe?

DEEL II Waar Willen We Naar Toe? DEEL II Waar Willen We Naar Toe? Drie Hoofdstukken: Begrijp de Richting / Uitdaging Begrijp de Leg de Volgende toestand Vast Mike Mike Rother / Verbeter Improvement Kata Kata Handboek Handbook Richting

Nadere informatie

Werk conferentie 2015

Werk conferentie 2015 Werk conferentie 2015 Proces optimalisatie en Innovatie Marcel Hoedeman THE BEST XF EVER! DAF Engine Plant - EINDHOVEN Continu verbeteren Waarom nieuw productie systeem? Stilstand betekent achteruitgang.

Nadere informatie

Kansen & Ontwikkelingen met Lean

Kansen & Ontwikkelingen met Lean NETWERK VOOR EN DOOR DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE LEAN MANAGEMENT PROGRAMMA Kansen & Ontwikkelingen met Lean BE SMART: SAMEN KANSEN CREËREN MET SMART INDUSTRY 10-12-2015 I 1 AGENDA Kansen & Ontwikkelingen

Nadere informatie

Astro WMS: een innovatief en slim WMS

Astro WMS: een innovatief en slim WMS Astro WMS: een innovatief en slim WMS Beschrijving product: Astro WMS oplossing: innovatief en slim Astro WMS is een slim, innovatief en schaalbaar standaard warehouse management systeem wat zich aanpast

Nadere informatie

KWIC INSTRUMENT. Knippen in Processen Eerst het DOEN ontwerpen, dan het BESLISSEN ontwerpen en dan de REST. u Doelstelling instrument u Stappenplan

KWIC INSTRUMENT. Knippen in Processen Eerst het DOEN ontwerpen, dan het BESLISSEN ontwerpen en dan de REST. u Doelstelling instrument u Stappenplan KWIC INSTRUMENT 3 Knien in Processen Eerst het DOEN ontwerpen, dan het BESLISSEN ontwerpen en dan de REST u Doelstelling instrument u Staenplan 1 Doelstelling instrument In de KWIC toolbox gaan we er van

Nadere informatie

PBM. PBM s. Door Thierry Moens, directeur marketing & business development Z-group. 5 maart 2009 De Montil - Affligem

PBM. PBM s. Door Thierry Moens, directeur marketing & business development Z-group. 5 maart 2009 De Montil - Affligem PBM PBM s Door Thierry Moens, directeur marketing & business development Z-group 5 maart 2009 De Montil - Affligem PreBes vzw Diestersteenweg 88 3510 Kermt Hasselt Tel. 011/28 83 40 Fax. 011/28 83 49 info@prebes.be

Nadere informatie

Procestool; sleutel tot succes?

Procestool; sleutel tot succes? Procestool; sleutel tot succes? Gerard Hebenaar Gerard Hebenaar Adviesgilde 1 Even voorstellen.. Gerard Hebenaar Bedrijfskunde Adviesvaardigheden 15 jaar ervaring in de consultancy Verkoop en advies van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 16 1.1 Demand en supply 16 1.2 Voorraadbeheer 19 1.3 Materialsmanagement 20

Inhoud. 1 Inleiding 16 1.1 Demand en supply 16 1.2 Voorraadbeheer 19 1.3 Materialsmanagement 20 Inhoud 1 Inleiding 16 1.1 Demand en supply 16 1.2 Voorraadbeheer 19 1.3 Materialsmanagement 20 2 De businessplanningscyclus 22 2.1 Strategische planning 24 2.1.1 Ondernemingsplan 25 2.1.2 Sales and Operations

Nadere informatie

Meer vraag, minder output

Meer vraag, minder output Door: Michel Harren (KPN/Getronics) & Albert Ponsteen (GLOW Management) Meer vraag, minder output Hoe KPN zakelijke markt glasvezel dit horror scenario in een best Practice veranderde. BPUG Seminar 2010

Nadere informatie

Start 2 Lean. Hans Crampe. Opmars LEAN. Opmars LEAN in primaire zorgprocessen. Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen

Start 2 Lean. Hans Crampe. Opmars LEAN. Opmars LEAN in primaire zorgprocessen. Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen Start 2 Lean Hans Crampe Opmars LEAN Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen Opmars LEAN in primaire zorgprocessen Virginia Mason MedicalCenter, Productive Ward, Lief en LEAN, Wij maken

Nadere informatie

LEAN WERKEN IN DE BOUW

LEAN WERKEN IN DE BOUW Voor Gemeente Westland en VNO-NCW Westland-Delfland Naaldwijk, 4 juni 2015 Verzorgd door Weboma i.s.m. Maruna Maruna Opgericht 1996 Ons vak Procesverbeteren Ons doel Kennisoverdracht Specialisme Lean&

Nadere informatie

Als producent/leverancier moet je in de basis dingen maken en doen op de juiste manier en met de juiste middelen en waar de klant om vraagt.

Als producent/leverancier moet je in de basis dingen maken en doen op de juiste manier en met de juiste middelen en waar de klant om vraagt. World Class Manufacturing Als producent/leverancier moet je in de basis dingen maken en doen op de juiste manier en met de juiste middelen en waar de klant om vraagt. De juiste dingen, juist doen! Klinkt

Nadere informatie

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten)

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Deeltentamen 2013 *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Vraag 1 (0.25 punten) In wachtrijtheorie (blz. 226) wordt het symbool λ gebruikt voor: A. De gemiddelde tijd tussen twee aankomsten B. Het gemiddeld

Nadere informatie

Heel Veel Over Seriegroottes

Heel Veel Over Seriegroottes Heel Veel Over Seriegroottes Inhoudsopgave en Inleiding Ir. Paul Durlinger paul@durlinger.nl 1 1 Inleiding 2 Kosten 2.0 Inleiding 2.1 Voorraadkosten 2.2 Bestelkosten 2.3 Omstelkosten 3 Seriegrootte bepaling

Nadere informatie