Een huurovereenkomst afsluiten De Br ouckèreplein Campus Brussel - T'Serclaes Muntplein Campus Brussel - Hermes Campus Brussel - Erasmus Kathedraal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een huurovereenkomst afsluiten De Br ouckèreplein Campus Brussel - T'Serclaes Muntplein Campus Brussel - Hermes Campus Brussel - Erasmus Kathedraal"

Transcriptie

1 Op kot in Brussel Op kot of pendelen? Een moeilijke vraag. Als je ver van Brussel woont, is op kot gaan beslist een goed alternatief. Maar hoeveel kost dat? En waar kun je terecht? Naast het financiële plaatje en de praktische aspecten, spelen er nog heel wat andere factoren mee. Op kot gaan is dé manier om je vleugels uit te slaan, zelfstandig te worden en je studententijd meer kleur te geven. Maar kun je die vrijheid (al) combineren met effectief studeren? Of is net dat de stimulans die je nodig hebt om goed te studeren? Deze folder helpt je bij je zoektocht naar een kot en maakt je wegwijs in wat Brussel je als studentenstad te bieden heeft. Met al je vragen kun je terecht bij de Sociale Dienst van de Studentendienst van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB).

2 Grootste studentenstad van het land Zelfstandigheid binnen handbereik Op kot gaan is op vele vlakken een aanrader. Je maakt nieuwe vrienden, je leert je eigen boontjes doppen en je vindt lotgenoten die een steun zijn bij de aanpak van je studies. Kies je voor Brussel dan komt er nog heel wat bovenop: je leert andere culturen kennen en ontdekt een multiculturele stad met een divers aanbod aan ontspanningsmogelijkheden. Brussel en ik Als student wil je natuurlijk meer dan alleen met je neus in de boeken zitten. Hou je van cultuur, pik je graag een film of concert mee en heb je wel eens zin in een stevige babbel tussen pot en pint, dan zit je in Brussel alvast goed. Naast musea, bibliotheken en allerlei cultuurhuizen, vind je hier een waaier van studentenevenementen zoals Brussel Brost en de Fuse-fuiven, cafés, bioscopen, clubs en eethuizen... Je kunt de sfeer opsnuiven in de typische studentencafés, maar je kunt ook kiezen voor de exclusieve hotspots waar je even kunt bekomen van het studentenleven. Samen ontdekken Natuurlijk sta je niet alleen tijdens je ontdekkingstocht doorheen de grootstad. De studentenverenigingen en de STUVO HUB (Studentenvoorzieningen) organiseren tal van ludieke, culturele of sportieve activiteiten waardoor je de rijkdom van Brussel kunt verkennen samen met je medestudenten. Vincent uit Zulte kiest voor vrijheid Na een eerste jaar pendelen mocht ik eindelijk op kot! En dat bevalt me uitstékend. De vrijheid, daar geniet ik het meest van. Ik ga en sta waar ik wil. Ik beslis wanneer mijn kamer opgeruimd moet worden, wanneer er gefuifd en gestudeerd wordt. En Brussel heeft me echt verrast! Ik verwachtte er niet veel van maar de stad heeft iets aparts. Er is altijd zoveel te doen. Met uitzinnige fans een match van de Rode Duivels bijwonen? Een avondje doorzakken in café Goupil Le Fol, waar kitsch en surrealisme hand in hand gaan? Of met Erika Van Tielen de zonsondergang bewonderen vanop het dak van Parking 58?

3 Waar vind ik een kot in Brussel? Een kamer met andere HUBstudenten? Schrijf je voor het eerst in aan de HUB en wil je graag met andere HUBstudenten op kot, dan kun je terecht in een aantal studentenkamers en studio s die STUVO HUB voor jullie reserveert op wandelafstand van Campus Brussel. Daarnaast kun je bij de Sociale Dienst ook terecht voor praktische informatie en tips over de aanpak om een kot te zoeken in Brussel. De medewerkers zetten je graag op weg met jouw zoektocht en helpen je met eventuele vragen. Blijf op de hoogte Heb je interesse in een van de studentenkamers die HUB reserveert bij Br(ik? Stuur je gegevens (naam, adres, telefoonnummer) via naar en je wordt op de hoogte gehouden van de beschikbaarheid van de kamers. Het verhuurseizoen van studentenkamers in Brussel start eind juni/begin juli, maar sommige private eigenaars beginnen al eerder met het aanleggen van een wachtlijst. Als je tijdig informeert bij de Sociale Dienst of deelneemt aan een van de Open Kotdagen van Br(ik, zal je uitgenodigd worden voor de prekottours van Br(ik en kan je als eerste een kot kiezen uit het kamerbestand dat zij zelf beheren in het centrum van Brussel. Loes uit Meulebeke ziet iedere dag waarvoor ze studeert Ik trok als enige van mijn vriendinnen naar Brussel. Dat was wel spannend. Dankzij mijn kot, mijn opleiding en de studentencub Aloisiana leerde ik heel snel nieuwe mensen kennen. Als je wilt, kun je echt elke avond bij vrienden op kot afspreken, op stap gaan of genieten van het cultuuraanbod in Brussel! Dat wordt een kwestie van doseren. In Brussel zié ik elke dag letterlijk mijn toekomst wandelen als ik die jonge, ambitieuze gasten in maatpak door de draaideuren van buitenlandse topbedrijven zie stappen. Ik zie waarvoor ik studeer. Fantastisch, toch?

4 Op kot in Brussel Studentenkamers Br(ik STUVO HUB werkt voor studentenhuisvesting samen met Br(ik. Br(ik staat voor Brussel & ik, het initiatief waarin Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in Brussel samenwerken. Br(ik zet Brussel op de kaart als plek waar het goed leren en leven is en organiseert tal van evenementen voor de Brusselse studenten. Het kantoor van Br(ik vind je in de Bloemenstraat 32, 1000 Brussel op wandelafstand van Campus Brussel. Br(ik beschikt over 450 studentenkamers in het centrum van de stad die zij zelf beheren. Keuze genoeg Br(ik coördineert ook een online database (ikot) van private studentenkoten verspreid over de hele stad. Op de website heb je keuze uit wel 4000 kamers! Je bepaalt zelf in welke Brusselse buurt je wilt wonen en je kunt zoeken op tal van andere criteria. Nu moet je enkel nog de interessante koten bezoeken. Kwaliteitslabel De meeste studentenkamers hebben een kwaliteitslabel. Dat betekent dat ze voldoen aan de criteria van Br(ik inzake veiligheid, hygiëne, comfort en prijs. Vind je toch een geschikt kot zonder kwaliteitslabel? Dat kan. Br(ik heeft immers nog niet alle Brusselse studentenkamers in haar bestand onder de loep genomen. Huurprijs De huurprijzen in Brussel zijn al even gevarieerd als het aanbod van Br(ik. De prijzen liggen tussen 250 euro en 375 euro per maand, afhankelijk van de oppervlakte, de ligging, het comfort en het feit of de kosten al dan niet inbegrepen zijn. Een contract sluit je altijd af voor 12 maanden. Loukmane uit Antwerpen Ik behaalde eerst een bachelor in Antwerpen. Maar na een supertoffe stage bij Johnson Controls in Brussel trok het internationale aspect van Brussel me steeds meer aan. En dus ging ik hier HW studeren en op kot wonen! Daar heb ik nog geen minuut spijt van. Brussel is zo anders dan Antwerpen. Het is een echte wereldstad met veel leuke wijken en mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. Die kruisbestuiving voel je aan de verschillende vibes in de stad. Van de Europese wijk over de studentenpleintjes naar de Aziatische wijk en de verschillende campussen: er hangt altijd een andere atmosfeer!

5 Nuttige tips Je zult heel wat tijd in je studentenkamer doorbrengen. Het moet dus een prettige omgeving zijn waar je je goed voelt om te studeren en te ontspannen. We geven je graag enkele tips: - Start op tijd met je zoektocht naar een studentenkamer. Zoeken naar een goed kot vraagt tijd; je moet immers kunnen vergelijken. De beste periode om op zoek te gaan is vanaf midden juni tot en met de zomermaanden. Dan heb je de meeste keuze. - Ken je prioriteiten: weet wat je wilt! Beslis op voorhand waaraan een studentenkamer voor jou minimaal moet voldoen. Waar moet je kot gelegen zijn? Welk comfort wil je? Welk bedrag wil je spenderen? - Kijk en vergelijk. Bezoek een aantal studentenkamers van verschillende verhuurders om een idee te hebben van de verhouding tussen prijs en kwaliteit en het aanbod. - Verken de omgeving, ook s avonds. Hou rekening met de ligging. Is het een rustige buurt, zijn er winkels op wandelafstand, hoe ver is de campus, is het vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? - Kijk ook eens buiten het centrum. In het hartje van de stad zijn de prijzen aan de hoge kant. Als je wat verder van het centrum op kot gaat en je een MIVB abonnement koopt of naar de campus fietst, kom je er vaak goedkoper van af. - Besteed aandacht aan veiligheid, isolatie, comfort en hygiëne. Kijk na of je kot goed geïsoleerd is. Zijn er brandblusapparaten? Zijn de verwarmingstoestellen veilig? Vind je de keuken en douche proper genoeg? - Spreek de huidige bewoner van de kamer aan. Waarom gaat hij weg? Hoe heeft hij zijn verblijf ervaren? - Tracht te weten te komen wie je medekotbewoners zijn. Zorg er voor dat je terechtkomt op een kot waar iedereen respect heeft voor elkaar, waar de nodige studentensfeer heerst en waar studeren niet vergeten wordt. - Beslis niet te snel! Neem eerst een optie (best schriftelijk) of schrijf je in op een wachtlijst. Zo kun je nadien nog even alles op een rijtje zetten. - Is de huurprijs correct? Is de huurprijs in verhouding met het comfort? Zijn er bijkomende kosten voor verwarming, water, elektriciteit of internetaansluiting of is dit in de prijs inbegrepen volgens de huurovereenkomst? Als je al deze tips in beschouwing neemt, worden onaangename verrassingen op het einde van de maand of op het einde van het contract vermeden.

6 Een huurovereenkomst afsluiten Als je definitief beslist hebt welk kot je neemt, sluit je een huurcontract af. Maak - als je kunt - gebruik van de modelhuurovereenkomst van Br(ik. Lees het contract zeer grondig. Denk er ook aan dat wijzigingen of schrappingen zelden in je voordeel zijn. Die moeten trouwens telkens door beide partijen geparafeerd worden. Mondelinge beloftes die niet in het contract zijn opgeno- men, zijn niet afdwingbaar. Laat dus alle afspraken op papier zetten om latere discussies te vermijden. Sommige koten hebben een huisreglement. Dat kan beperkingen inhouden voor bezoek, gebruik van douches... Vraag ernaar en lees ook dat goed na alvorens de huurovereenkomst te ondertekenen. Emile Jacqmainlaan Adolphe Maxlaan De Brouckèreplein Campus Brussel - T'Serclaes METRO DE BROUCKERE Muntplein Anspachlaan Op vind je nog meer informatie over de huurovereenkomst, de huurwaarborg, de huurprijs en gemeentetaksen. Financiële steun Op kot gaan is voor sommige studenten financieel moeilijk haalbaar. Misschien kom je in aanmerking voor een extra (kot)toelage. Dat geldt zowel voor beurs-, bijna-beurs- als nietbeursstudenten. Spring binnen bij de Sociale Dienst voor meer informatie. Anspachlaan Zuidstraat Je vindt niet wat je zoekt? Dan neem je het best contact op met de Sociale Dienst. We helpen je met al je vragen over het vinden van een leuke studentenkamer in Brussel. Ook als je liever in een andere regio of stad op kot gaat, helpen we je verder. Waar vind je STUVO HUB? Beenhouwersstr. Schildknaapstraat Grote MARKT Wolvengracht Campus Brussel - Erasmus Bergstraat (Rue d'assaut) Keizerinlaan Nationale Bibliotheek (Albertina) Putterijstraat Komediantenstr. Cantersteen Berlaimontlaan Kathedraal Pachecolaan Campus Brussel - Hermes METRO CENTRAAL STATION CENTRAAL Sociale Dienst - STUVO STATION HUB Campus Brussel T Serclaes, 1ste verdieping lokaal A tel: Koningsstraat Lignestraat Koningsstraat Wetstraat METRO PARK Warandepark

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Colofon Eindredactie: Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Ontwerp: www.dotplus.be De gids is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Deel 5: Wat doet de EU?

Deel 5: Wat doet de EU? 5.1 Wat doet de EU? Deel 5: Wat doet de EU? a. In de strip vertelt Martine, de vrachtwagenchauffeur, aan Marie en Alexander waarmee de EU zich bezighoudt. In het verhaal staan 5 voorbeelden van wat de

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Afschakelen, de overgang van werk naar privé

Afschakelen, de overgang van werk naar privé Afschakelen, de overgang van werk naar privé 1 Inleiding: waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik mag mezelf gelukkig prijzen, ik heb naast een heerlijke privé situatie ook fantastisch werk. Toch merkte ik

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R.

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R. Word jong en vader Ben je jong en (bijna) vader? Dan is deze brochure iets voor jou. Je vindt in deze brochure informatie over wat vader worden kan betekenen voor jou, antwoord op je rechten en plichten

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me?

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Een onthaalouder heeft verschillende rollen. Hij/zij is: een verzorger van jonge kinderen, een professionele opvoeder, een opvoedingspartner

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS HOE KRIJG JIJ PUNTEN? WAT LEERLINGEN DENKEN OVER HET EVALUATIEBELEID IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS HET ONDERZOEKSRAPPORT VAN DE VLAAMSE SCHOLIERENKOEPEL > HOE KRIJG JIJ PUNTEN? : HET ONDERZOEKSRAPPORT Onderzoek

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Stoppen met roken. Praktische tips

Stoppen met roken. Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Succesvol stoppen met roken vraagt een goede voorbereiding en heel wat motivatie. Deze brochure legt uit wat een rookstop betekent voor

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Vrijwilligers moet je veroveren

Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Turkse vrouwen tijdens de landelijke speeltuindag bij speeltuin De Greiden in Heerenveen In tegenstelling tot de geluiden gaat het helemaal

Nadere informatie