Opbrengst Voorjaarsmailing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opbrengst Voorjaarsmailing"

Transcriptie

1 nieuwsbrief Oktober 2012 Opbrengst Voorjaarsmailing Door Paul Amelink, bestuurslid In het vorige nummer van MaculaVisie heeft u kunnen lezen dat het MD Fonds dit jaar tien onderzoeksprojecten (mede) financiert met in totaal Allemaal MD-gerelateerde wetenschappelijke onderzoeken die bijdragen aan kennis en inzicht van MD teneinde de oorzaak te vinden en genezing en voorkomen van MD mogelijk te maken. Dit is mede mogelijk door uw giften en donaties als opbrengsten van de twee mailingen die het MD Fonds jaarlijks verzorgt. De eerste mailing, de voorjaarsmailing, wordt samen met het Oogfonds verzonden aan alle donateurs van beide fondsen. De tweede, de najaarsmailing, is van alleen het MD Fonds en wordt aan alle leden van de MD Vereniging verzonden. De opbrengsten van beide mailingen zijn een belangrijke bijdrage aan het geld waarmee de fondsen het wetenschappelijk onderzoek naar en over MD mede financieren. De voorjaarsmailing heeft dit jaar voor het MD Fonds tot nu toe ruim opgeleverd. De totale inkomsten inclusief de toezeggingen op basis van de voorjaarmailing is al ruim Hartelijk dank hiervoor aan alle gulle gevers. De Najaarsmailing komt eraan! In het nu voor de deur staande najaar en wel in oktober, vindt de najaarsmailing plaats. Alle MD-leden zullen dan weer de bekende brief van onze voorzitter Hein van der Hart ontvangen met het verzoek ruimhartig te doneren voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek of daaraan gerelateerd. De voorgaande jaren hebben ons geleerd dat de leden van de MD Vereniging ook gulle donateurs van het MD Fonds zijn. Wij rekenen weer op u en zijn u bij voorbaat daarvoor erkentelijk. Nogmaals ten overvloede zij vermeld dat het bestuur van het MD Fonds bestaat uit onbetaalde vrijwilligers, de overige kosten zo laag mogelijk worden gehouden en dat daardoor nagenoeg alle donaties en giften ook daadwerkelijk naar wetenschappelijke onderzoeksprojecten gaan. En er wordt gelukkig veel onderzoek gedaan. Zoveel zelfs dat er nog steeds te weinig geld is om alle aanvragen te honoreren. Uw gift is dus meer dan welkom! Help het MD Fonds met het financieren van wetenschappelijke onderzoeksprojecten naar MaculaDegeneratie. Stort uw bijdrage op ING rekeningnr

2 MD Fonds financiert tien onderzoeksprojecten (Vervolg) In de vorige Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat het MD Fonds aan 10 onderzoeksprojecten subsidie heeft verleend. Van drie onderzoeksprojecten was ook een samenvatting opgenomen. In deze nieuwsbrief komen er weer drie aan bod. Intravitreale of submacular injection van rtpa bij acute submaculaire bloeding Projectleider: prof.dr. J.C. van Meurs, Erasmus Universitair Medisch Centrum, Oogziekenhuis Rotterdam, Rotterdam Ophthalmic Institute. Projectnr Subsidie door Elsbeth J.T. van Zeeburg, arts-onderzoeker, Erasmus MC Rotterdam Bij patiënten met MaculaDegeneratie, een aandoening die bij oudere patiënten het zien aantast, kan soms een bloeding achter het netvlies (een lichtgevoelige laag achterin het oog) ontstaan. Als deze bloeding zich achter de macula (het gedeelte van het netvlies waarmee men scherp kan zien en lezen, ook wel de gele vlek genoemd) bevindt, kan een grote zwarte vlek in het midden van het gezichtsveld verschijnen of kan bijna het gehele zicht verdwijnen in het aangedane oog bij een zeer grote bloeding. Deze bloedingen kunnen ernstige schade aan het netvlies, en daarmee het zien, veroorzaken als deze niet snel worden verwijderd. Er is al aangetoond dat het gebruik van een bloedverdunner welke in het oog wordt geïnjecteerd, werkzaam is bij verse bloedingen (minder dan 14 dagen oud) bij patiënten met MD en bij patiënten met macroaneurysma s. Het toedienen van deze bloedverdunner kan echter op twee verschillende manieren. En ondanks dat we met behulp van een literatuuronderzoek hebben gevonden dat geen van beide toedieningsmethoden van de bloedverdunner duidelijk beter lijkt te zijn, gaat de tendens richting de wat zwaardere methode. Binnenkort zullen wij starten met een onderzoek naar hoe deze verse bloedingen bij patiënten met MaculaDegeneratie het beste verwijderd kunnen worden. We gaan een trial starten waarbij patiënten nauwkeurig worden gecontroleerd en gerandomiseerd (verdeeld) tussen de twee verschillende operatietechnieken. De eerste operatietechniek bestaat uit het verwijderen van glasvocht van het oog waarna vervolgens een bloedverdunnend middel (actilyse) achter de macula in de bloeding wordt geinjecteerd. Daarnaast wordt er Avastin (een vaatgroeiremmer) in het oog achtergelaten en het oog wordt getamponeerd met gas. De tweede tak van patiënten krijgt een injectie van de bloedverdunner en Avastin in het oog zonder dat een operatie nodig is, omdat het glasvocht niet wordt verwijderd. Gas wordt ook in deze tak in het oog geïnjecteerd als tamponade.

3 De bedoeling van beide technieken is dat het bloed dat achter de macula zit, verdund wordt door de bloedverdunner, en daardoor achter het netvlies langs onder in het oog zal zakken. Daar onder in het oog kan het bloed minder schade veroorzaken, en zal het bloed door het oog zelf geresorbeerd worden. We gaan bij al deze patiënten in deze studie vervolgen hoe goed de bloeding verplaatst wordt door de verschillende manieren van toediening van de bloedverdunner. Dit doen we door voor en na de operatie scans te maken van de achterkant van het oog en daarna het volume van de bloeding achter de macula te berekenen, en vervolgens de volumemetingen voor en na de operatie met elkaar te vergelijken. Daarnaast zullen we kijken hoe het zicht van de patiënten verbetert per operatiegroep, en wat de complicaties van de beide technieken zijn. Hopelijk vinden we met behulp van deze studie het antwoord op de vraag welke manier van toedienen het best de bloeding verplaatst en de meeste visuswinst geeft met de minste complicaties. Als uiteindelijk blijkt uit onze studie dat beide manieren van toedienen even goed werken kunnen we kiezen voor de minst invasieve manier van het toedienen van de bloedverdunner en besparen we patiënten mogelijke complicaties van een zwaardere operatie. Myopie ontwikkeling bij kinderen Projectleider: prof.dr. C.C.F. Klaver, oogarts-epidemioloog Erasmus MC Rotterdam Projectnr Subsidie: Myopie, of bijziendheid, is een veelvoorkomende oogaandoening die bij hoge brilsterkten een 13x zo hoge kans geeft op blindheid. Bij myopie neemt de lengte van het oog op de kinderleeftijd toe en de veranderde maten van het oog kunnen op latere leeftijd complicaties zoals myope MaculaDegeneratie, glaucoom of netvliesloslating veroorzaken. Er zijn momenteel geen behandelingsmogelijkheden om de lengtegroei van het oog te stoppen, of de complicaties te voorkomen. De oorzaken van myopie zijn nog grotendeels onbekend; wel is duidelijk dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren een grote rol spelen in de ontstaanswijze. Het grote epidemiologische geboortecohort Generation R is in 2000 geïnitieerd kinderen en hun ouders wonende in Rotterdam en geboren tussen 2000 en 2005 doen hier aan mee. Tijdens de zwangerschap zijn allerlei metingen verricht aan de foetus. Zo zijn er echo opnamen van de vroege ontwikkeling van onder andere het oog gemaakt. De eerste ronde van de kinderen zelf gebeurde op 5-jarige leeftijd. Deze ronde is vorig jaar afgesloten. Naast uitgebreid onderzoek van hart en bloedvaten en het ontwikkelende brein werd er een oogonderzoek verricht. De gezichtsscherpte werd opgemeten en de kromming van het hoornvlies en lengte van het oog werden bepaald. Wij stelden vast dat 1.5% van de kinderen al myopie had en wij verwachten dat juist deze kinderen een hoge brilsterkte zullen hebben op latere leeftijd.

4 Nu, op 9-jarige leeftijd, worden de kinderen voor een tweede ronde uitgenodigd. Het oogheelkundig onderzoek zal worden uitgebreid met het meten van de refractie (brilsterkte), het maken van een fundusfoto en het maken van een scan (OCT) van het netvlies. Dit laatste is een relatief nieuwe meting die alle lagen van het netvlies in kaart brengt en is nog niet eerder uitgevoerd in zo n groot kindercohort. Doordat deze studie is ingebed in een groot epidemiologisch onderzoek, kunnen wij gebruikmaken van alle genetische gegevens (informatie van alle chromosomen) en alle omgevingsfactoren (dieet, leesgewoonten, buiten spelen) die door middel van vele vragenlijsten zijn geregistreerd. Wij verwachten dat dit nieuwe inzichten zal geven in de ontwikkeling van het oog, de refractie en myopie op de kinderleeftijd. Normaal netvlies (plaatje boven) en netvliesdegeneratie bij hoge myopie (plaatje onder) Wij zijn het MD Fonds heel erkentelijk voor de royale bijdrage en het mogelijk maken van dit onderzoek. Normale lengte (plaatje boven) en toegenomen lengte van het oog bij myopie (plaatje onder)

5 Scherp zicht op het slechtziende brein Projectleider: dr. F.W. Cornelissen, Universitair Medisch Centrum Groningen. Projectnr Subsidie: Kennis over de plasticiteit van de hersenen is van belang voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe mogelijkheden van revalidatie en behandeling. Nieuw onderzoek, onder andere ondersteund door het MD Fonds, van de afdeling Oogheelkunde van het UMC Groningen onder leiding van Frans Cornelissen, gaat na of de verbindingen in en tussen hersengebieden veranderen bij iemand met een gezichtsvelduitval ten gevolge van MaculaDegeneratie. Zulke kennis is essentieel om in de toekomst goede keuzes te kunnen maken ten aanzien van therapie zoals training, of de mogelijkheid om netvliesprotheses te gaan gebruiken. Leeftijdgebonden MaculaDegeneratie is een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid in Europa en zorgt voor een verlies van het zicht in het centrale deel van het gezichtsveld. In het geval van MD betreft het het deel van het netvlies waarmee we het meest gedetailleerde beeld van de wereld om ons heen verkrijgen. Normaal wordt een groot deel van het visuele brein gebruikt om de informatie uit dit deel van het netvlies te verwerken (ongeveer de helft van de primaire visuele hersenen wordt hiervoor gebruikt). Een prangende vraag is wat er met dit deel van de hersenen gebeurt wanneer het netvlies niet langer die informatie aanlevert. Momenteel is nog onduidelijk hoe de hersenen van volwassenen reageren op de langdurige afwezigheid van stimulatie als gevolg van een gezichtsvelddefect, zoals dat optreedt bij bijvoorbeeld MD. Eerder onderzoek Eerder en nogal omstreden onderzoek suggereerde dat er nieuwe zenuwverbindingen werden aangelegd waardoor dit deel een nieuwe rol leek aan te nemen (er zou nu informatie uit het perifere deel van het netvlies verwerkt worden). Ons eigen onderzoek bij mensen met MD laat inmiddels zien dat dit centrale deel van de hersenen grotendeels stil blijft (we konden geen beeld-gerelateerde hersenactiviteit in dit deel van de hersenen aantonen). Ander onderzoek van ons en anderen heeft aangetoond dat het verlies van netvliesinformatie leidt tot anatomische veranderingen in het weefsel van de cortex. (De hersenschors (cortex cerebri) is het gebied in de hersenen, waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt.) We vonden een vermindering van witte stof (zenuwvezels) langs de gehele visuele banen tot aan de cortex en een vermindering van grijze stof (hersencellen) in de primaire visuele cortex. Nieuwe onderzoek In ons nieuwe onderzoek willen we de aanwezigheid van veranderingen nagaan met behulp van een nieuwe analysemethode die de verbindingen tussen gebieden in de visuele cortex in kaart kan brengen. Dit doen we door data gemeten met behulp van functionele magnetische

6 resonantie beeldvorming (fmri) te analyseren met een nieuwe methode die heel precies verbindingen tussen hersendelen kan aantonen. We verwachten dat we met behulp van deze methode unieke informatie kunnen verkrijgen over de mate waarin de visuele cortex zich aanpast aan een visuele beperking. Onze nieuwe techniek is met name zo bijzonder omdat deze eventuele veranderingen ook kan aantonen in het gebied dat voorheen gestimuleerd werd door het aangedane deel van het gezichtsveld. (Dit wordt ook wel de projectiezone van de gezichtsveldbeperking genoemd.) De tot nu toe gebruikte onderzoeksmethoden hebben die mogelijkheid niet. Belang Het is van belang om het bestaan van plastische veranderingen in de hersenen na te gaan voor revalidatie (het zou kunnen bepalen of bepaalde vormen van zien-training al dan niet zinvol zijn), potentiële therapieën welke de netvliesfunctie proberen te herstellen (stamceltherapie) of proberen te vervangen (netvliesprotheses). Voor succesvolle interventie en revalidatie is het dus essentieel om de resterende mate van plasticiteit van de volwassen visuele cortex na te gaan. Het aantonen van plasticiteit op zeer gedetailleerd niveau zoals we in het nieuwe onderzoek beogen, kan op termijn ook helpen om de onderliggende neurale mechanismen, en op de langere termijn mogelijk zelfs de betrokken neurotransmitters vast te stellen, met het ultieme doel om farmacologische middelen te ontwikkelen welke plasticiteit en daarmee mogelijk (zelf-) herstel zouden kunnen bevorderen. Methode Functionele Magnetische Resonantie Imaging (fmri) is een beproefde methode om hersenactiviteit te meten (verschilmetingen). Populatie receptieve veldmetingen (prf) zijn een recent ontwikkelde methode voor het analyseren en kenmerken van de activiteit in de visuele cortex, zoals gemeten met fmri. Er wordt gebruik gemaakt van biologisch geïnspireerde modellen van populatie receptieve velden (PRV). Het receptieve veld is het raampje waardoor een hersencel naar de wereld kijkt. Het populatie receptieve veld is het samengevoegde receptieve veld van een groep hersencellen, bijvoorbeeld van de hersencellen in een voxel (een volume eenheid in een MRI-meting). De PRVmethode onderscheidt zich van de klassieke manier om de hersenen in kaart te brengen doordat deze het mogelijk maakt om veel meer eigenschappen van de hersencellen te achterhalen (zoals bijvoorbeeld de grootte van het receptieve veld). Dit maakt het ook mogelijk om nieuwe aanwijzingen voor plasticiteit te achterhalen. De nieuwe methode uit het onderzoek van Cornelissen lijkt op deze PRV methode en bepaald de eigenschappen van de verbindingen waarmee verschillende hersengebieden met elkaar communiceren.

7 Giftbox Heeft u binnenkort een jubileum of andere bijeenkomst en wilt u geld inzamelen voor het MD Fonds, dan kunt u een giftbox aanvragen bij het landelijk bureau, tel Colofon Deze nieuwsbrief is een onafhankelijke uitgave van de Stichting MD Fonds. Het bestuur is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van deze nieuwsbrief. Bestuur van de Stichting MD Fonds Prof.dr. Hein C. van der Hart, voorzitter h.vanderhart@onsnet.nu Mr. Albert K.C. de Brauw, secretaris akc@debrauw.net Arnold W.M. Veldman, penningmeester veldman.arnold@gmail.com Ir. Paul Amelink, bestuurslid p.amelink@onsnet.nu Drs. Bram Rutgers van der Loeff bestuurslid bcvdloeff@wxs.nl Dr. Yvonne de Jong-Hesse, bestuurslid y.dejong@vumc.nl Machtiging naam: M / V voorletters: straat en huisnr: plaats: postcode: machtigt tot wederopzegging het MD Fonds om: 1 maal per maand 5,00 1 maal per maand / kwartaal / jaar een bedrag van: éénmalig een bedrag van: Wetenschappelijke Adviesraad Prof.dr. H. Bouma, emeritus hoogleraar Instituut voor Gerontechnologie, Technische Universiteit Eindhoven Prof.dr. E. van Kuijk, MD, PhD Professor & Chairman University of Minnesota, Department of Ophthalmology / MMC 493, Minneapolis, USA Prof.dr. P.J. Ringens, Oogziekenhuis Maastricht MUMC Prof.dr.ir. P.F.F. Wijn, hoogleraar afdeling Klinische Fysica, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven Stichting MD Fonds Postbus GK Utrecht mdfonds@viziris.nl Bankrekening 1280 t.n.v. Stichting MD Fonds, Utrecht Bankrekening t.n.v. Stichting MD Fonds, Eindhoven af te schrijven van bankrekening: Datum: Handtekening: U kunt deze machtiging opsturen naar: Stichting MD Fonds Postbus GK UTRECHT

nieuwsbrief MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten www.mdfonds.nl

nieuwsbrief MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Augustus 2013 mdfonds@macula-degeneratie.nl MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft de organisatie

Nadere informatie

nieuwsbrief Opbrengst Voorjaarsmailing Door Paul Amelink, bestuurslid

nieuwsbrief Opbrengst Voorjaarsmailing Door Paul Amelink, bestuurslid www.mdfonds.nl nieuwsbrief Oktober 2013 mdfonds@macula-degeneratie.nl Opbrengst Voorjaarsmailing Door Paul Amelink, bestuurslid In het vorige nummer van MaculaVisie heeft u kunnen lezen dat het MD Fonds

Nadere informatie

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2011 Bestuursverslag 2011 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds en verschaft informatie aan zowel de donateurs als andere belangstellenden.

Nadere informatie

Financieel verslag 2011

Financieel verslag 2011 www.mdfonds.nl April 2011 nieuwsbrief Financieel verslag 2011 Algemeen Jaarlijks verantwoordt het bestuur zich over het gevoerde beleid en de daarmee samenhangende financiën. In dit verslag treft u het

Nadere informatie

Bestuursverslag MD Fonds 2012

Bestuursverslag MD Fonds 2012 www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2013 mdfonds@macula-degeneratie.nl Bestuursverslag MD Fonds 2012 DDit verslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds. Het financiële verslag 2012 is

Nadere informatie

nieuwsbrief Twee onderzoeksprojecten onder de loep

nieuwsbrief Twee onderzoeksprojecten onder de loep www.mdfonds.nl nieuwsbrief December 2013 mdfonds@macula-degeneratie.nl Twee onderzoeksprojecten onder de loep In deze nieuwsbrief kunt u lezen over een onderzoeksproject dat is afgelopen en een nieuw onderzoeksproject.

Nadere informatie

Het MaculaFonds zoekt een nieuwe secretaris

Het MaculaFonds zoekt een nieuwe secretaris www.maculafonds.nl nieuwsbrief December 2016 Het MaculaFonds zoekt een nieuwe secretaris In mei 2017 heeft de huidige secretaris van het MaculaFonds Albert de Brauw er drie termijnen van vier jaar opzitten

Nadere informatie

nieuwsbrief MaculaFonds en Oogfonds overleggen over nauwere samenwerking Door Frans Zitman, voorzitter

nieuwsbrief MaculaFonds en Oogfonds overleggen over nauwere samenwerking Door Frans Zitman, voorzitter www.maculafonds.nl nieuwsbrief November 2017 MaculaFonds en Oogfonds overleggen over nauwere samenwerking Door Frans Zitman, voorzitter Het MaculaFonds bestaat twintig jaar. Dat is een heuglijk feit. Het

Nadere informatie

nieuwsbrief Nieuwe penningmeester Centrale sereuze chorioretinopathie: wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en optimale behandeling

nieuwsbrief Nieuwe penningmeester Centrale sereuze chorioretinopathie: wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en optimale behandeling www.maculafonds.nl Nieuwe penningmeester Naar aanleiding van de oproep in de vorige nieuwsbrieven kan het bestuur melden dat er een kandidaat is gevonden voor de functie Financiële zaken. Helaas is er

Nadere informatie

nieuwsbrief Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 www.maculafonds.nl April 2016

nieuwsbrief Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 www.maculafonds.nl April 2016 nieuwsbrief April 2016 Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het Macula- Fonds en geeft informatie aan zowel de donateurs als andere

Nadere informatie

nieuwsbrief Bestuursverslag MD Fonds 2014 www.mdfonds.nl

nieuwsbrief Bestuursverslag MD Fonds 2014 www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief April 2015 mdfonds@macula-degeneratie.nl Bestuursverslag MD Fonds 2014 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds en geeft informatie aan

Nadere informatie

nieuwsbrief Verkeerd logo MaculaFonds versterkt onderzoek naar macula-degeneratie www.maculafonds.nl Augustus 2015 Door Ria Dekker, eindredacteur

nieuwsbrief Verkeerd logo MaculaFonds versterkt onderzoek naar macula-degeneratie www.maculafonds.nl Augustus 2015 Door Ria Dekker, eindredacteur www.maculafonds.nl nieuwsbrief Verkeerd logo Door Ria Dekker, eindredacteur In de vorige MaculaVisie heeft het bestuur van het MaculaFonds uitgelegd waarom gekozen is voor de nieuwe naam. Bij dat artikel

Nadere informatie

nieuwsbrief Donaties 2017 Door Marien Verdult, penningmeester Februari 2017

nieuwsbrief Donaties 2017 Door Marien Verdult, penningmeester   Februari 2017 www.maculafonds.nl nieuwsbrief Donaties 2017 Door Marien Verdult, penningmeester Al vele jaren wordt de voorjaarsmailing van het MaculaFonds verzorgd door het Oogfonds. Met ingang van 2017 is deze samenwerking

Nadere informatie

nieuwsbrief Juni 2017

nieuwsbrief  Juni 2017 www.maculafonds.nl nieuwsbrief Juni 2017 MaculaFonds geeft subsidie aan twee onderzoeksprojecten naar macula-degeneratie Door Frans Zitman, voorzitter Ondanks teruglopende inkomsten heeft het MaculaFonds

Nadere informatie

nieuwsbrief MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter www.mdfonds.nl

nieuwsbrief MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Augustus 2014 mdfonds@macula-degeneratie.nl MD Fonds financiert vijf onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter Voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft de organisatie

Nadere informatie

nieuwsbrief Wisseling samenstelling bestuur MD Fonds Periodieke schenkingen in vaste termijnen

nieuwsbrief Wisseling samenstelling bestuur MD Fonds Periodieke schenkingen in vaste termijnen www.mdfonds.nl nieuwsbrief December 2012 Wisseling samenstelling bestuur MD Fonds Door Sonja Ottens, bureaumedewerker Tijdens de bestuursvergadering op 8 oktober vond er een wisseling plaats in de samenstelling

Nadere informatie

nieuwsbrief Bestuursverslag MaculaFonds April 2017

nieuwsbrief Bestuursverslag MaculaFonds April 2017 www.maculafonds.nl Dit bestuursverslag legt verantwoording af tegenover de donateurs van het MaculaFonds en geeft informatie aan zowel de donateurs als andere belangstellenden. Het financiële jaarverslag

Nadere informatie

nieuwsbrief Augustus 2016

nieuwsbrief  Augustus 2016 www.maculafonds.nl Ook in 2016 heeft het MaculaFonds weer subsidie verleend aan wetenschappelijk onderzoek. Er is geld gegeven aan drie verschillende projecten, die ieder op een geheel eigen manier de

Nadere informatie

Besteed aan de doelstellingen Wetenschappelijk onderzoek 229 230 166 170 Voorlichting en bewustwording 13 1 1 5 242 231 167 175

Besteed aan de doelstellingen Wetenschappelijk onderzoek 229 230 166 170 Voorlichting en bewustwording 13 1 1 5 242 231 167 175 April 2014 Financieel verslag 2013 Algemeen Jaarlijks verantwoordt het bestuur zich over het gevoerde beleid en de daarmee samenhangende financiën. Hierbij treft u het deel financiën aan. Transparantie

Nadere informatie

nieuwsbrief Fusie met het Oogfonds November 2018

nieuwsbrief Fusie met het Oogfonds   November 2018 www.maculafonds.nl Fusie met het Oogfonds nieuwsbrief November 2018 Met ingang van 1 januari 2019 zullen alle activiteiten van het MaculaFonds worden voortgezet door het Oogfonds. Deze stap is door het

Nadere informatie

nieuwsbrief Afscheid van Hein van der Hart, voorzitter van het MD Fonds

nieuwsbrief Afscheid van Hein van der Hart, voorzitter van het MD Fonds www.mdfonds.nl nieuwsbrief Oktober 2014 mdfonds@macula-degeneratie.nl Afscheid van Hein van der Hart, voorzitter van het MD Fonds Tijdens de bestuursvergadering van het MD Fonds op 15 september jl. heeft

Nadere informatie

nieuwsbrief Bestuursverslag MD Fonds 2013 www.mdfonds.nl

nieuwsbrief Bestuursverslag MD Fonds 2013 www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2014 mdfonds@macula-degeneratie.nl Bestuursverslag MD Fonds 2013 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds en geeft informatie aan

Nadere informatie

Bestuur en de medewerkers van het MD Fonds wensen u een voorspoedig 2015!

Bestuur en de medewerkers van het MD Fonds wensen u een voorspoedig 2015! www.mdfonds.nl nieuwsbrief Februari 2015 mdfonds@macula-degeneratie.nl Bestuur en de medewerkers van het MD Fonds wensen u een voorspoedig 2015! Financieel Verslag 2014 Algemeen Jaarlijks verantwoordt

Nadere informatie

nieuwsbrief MD Fonds financiert tien onderzoeksprojecten www.mdfonds.nl

nieuwsbrief MD Fonds financiert tien onderzoeksprojecten www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Augustus 2012 MD Fonds financiert tien onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de organisatie UitZicht de in Nederland

Nadere informatie

nieuwsbrief MD Fonds voortaan MaculaFonds

nieuwsbrief MD Fonds voortaan MaculaFonds Juni 2015 www.maculafonds.nl nieuwsbrief info@maculafonds.nl MD Fonds voortaan MaculaFonds Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de MD Vereniging op 9 mei jl. is door de aanwezigen de nieuwe naam MaculaVereniging

Nadere informatie

nieuwsbrief Promotie Riccardo Sangermano

nieuwsbrief Promotie Riccardo Sangermano www.maculafonds.nl nieuwsbrief Promotie Riccardo Sangermano Juli 2018 In de vorige Nieuwsbrief van het MaculaFonds heeft u kunnen lezen over de nieuwe ontwikkelingen rond de ziekte van Stargardt. Op 28

Nadere informatie

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per email of telefonisch contact gehad.

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per email of telefonisch contact gehad. Bestuursverslag 2013 De Stichting Glaucoomfonds heeft als doel het bevorderen van de oogheelkundige wetenschap, de toepassing van deze wetenschap en de zorg met betrekking tot de aandoening glaucoom. De

Nadere informatie

nieuwsbrief Fondswerving voor oogaandoeningen Juni 2016

nieuwsbrief Fondswerving voor oogaandoeningen  Juni 2016 www.maculafonds.nl Recentelijk stelde een lid van onze vereniging voor aandacht te besteden aan fondsen die onderzoek financieren naar het voorkomen van oogaandoeningen. Dit naar aanleiding van acceptgirokaarten

Nadere informatie

Besteed aan de doelstellingen Wetenschappelijk onderzoek Voorlichting en bewustwording

Besteed aan de doelstellingen Wetenschappelijk onderzoek Voorlichting en bewustwording Algemeen Jaarlijks verantwoordt het bestuur zich over het gevoerde beleid en de daarmee samenhangende financiën. Hierbij treft u het deel financiën aan. Transparantie en tijdige informatie zijn essentieel

Nadere informatie

MYST: Onderzoek naar sterke bijziendheid. MY ST MYopie STudie

MYST: Onderzoek naar sterke bijziendheid. MY ST MYopie STudie MY ST MYopie STudie Sterke bijziendheid, ook wel sterke myopie genoemd, is een afwijking van het oog waarbij een sterke min - bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor

Nadere informatie

Intravitreale injecties in het oog

Intravitreale injecties in het oog Intravitreale injecties in het oog Uw behandelend oogarts heeft in samenspraak met u besloten te starten met intravitreale injecties in het oog met Avastin of Lucentis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Myopie. Special van de MaculaVereniging

Myopie. Special van de MaculaVereniging Myopie Special van de MaculaVereniging Dit is een special van de MaculaVereniging. Specials behandelen onderwerpen die verband houden met macula-degeneratie. De laatste tijd blijkt dat sterke myopie bij

Nadere informatie

nieuwsbrief Samenwerking met het Oogfonds

nieuwsbrief Samenwerking met het Oogfonds www.maculafonds.nl nieuwsbrief September 2017 Samenwerking met het Oogfonds Het MaculaFonds is in overleg met het Oogfonds om de mogelijkheden van nadere samenwerking te onderzoeken, net zoals de MaculaVereniging

Nadere informatie

Vitrectomie Glasvocht operatie

Vitrectomie Glasvocht operatie Vitrectomie Glasvocht operatie Oogheelkundig centrum / Afdeling oogheelkunde Uw behandelend arts heeft met u gesproken over een glasvocht operatie, een vitrectomie. In deze folder kunt u deze informatie

Nadere informatie

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. www.catharinaziekenhuis.nl

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. www.catharinaziekenhuis.nl Oogheelkunde Maculadegeneratie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is de macula?... 3 Wat zijn de gevolgen van MD?... 3 De belangrijkste typen MD... 4 Seniele MD... 4 Juveniele MD... 4 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Een vergelijking tussen twee methoden van toedienen van het medicijn Actilyse bij een ernstige bloeding onder het netvlies.

Een vergelijking tussen twee methoden van toedienen van het medicijn Actilyse bij een ernstige bloeding onder het netvlies. Schiedamse Vest 180 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam tel.: 010-4023449 email: www.oogziekenhuis.nl Geachte heer/mevrouw, De onderzoeker heeft u geïnformeerd over bovengenoemd medisch-wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Myopie (bijziendheid)

Myopie (bijziendheid) Oogheelkunde Myopie (bijziendheid) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl OOG024 / Myopie (bijziendheid) / 21-02-2017 2 Myopie (bijziendheid) In

Nadere informatie

AVASTIN_maculadegeneratie

AVASTIN_maculadegeneratie Oogheelkunde AVASTIN_maculadegeneratie Patiënteninformatiebrief Aard en doel van de behandeling met Avastin U bent uitgenodigd een behandeling te ondergaan voor uw maculadegeneratie. Voordat u een besluit

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Nederlandse samenvatting Wereldwijd zijn er miljoenen mensen met diabetes mellitus, hetgeen resulteert in aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Bekende oogheelkundige complicaties

Nadere informatie

Leeftijdgebonden maculadegeneratie

Leeftijdgebonden maculadegeneratie Leeftijdgebonden maculadegeneratie Behandeling met Lucentis Informatie voor patiënten Let op: In deze folder zit een formulier dat u moet ondertekenen en meenemen. F0969-3521 mei 2015 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Informatie. Intravitreale injecties WWW.ELKERLIEK.NL. Bloedvaten Pupil. Lens. Netvlies. Macula. Regenboogvlies (iris)

Informatie. Intravitreale injecties WWW.ELKERLIEK.NL. Bloedvaten Pupil. Lens. Netvlies. Macula. Regenboogvlies (iris) Informatie Intravitreale injecties Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld kan worden met injecties. In deze folder geven we u informatie over de oogaandoe-ningen Macula

Nadere informatie

Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem

Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Albert Schweitzer ziekenhuis Polikliniek Oogheelkunde mei 2012 pavo 0642 Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld

Nadere informatie

EEN INJECTIE IN HET OOG

EEN INJECTIE IN HET OOG EEN INJECTIE IN HET OOG 1105 Intravitreale injectie In overleg met uw oogarts is besloten om een injectie in het oog te plaatsen. Deze behandeling wordt ook wel een intravitreale injectie genoemd. Vaak

Nadere informatie

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per of telefonisch contact gehad.

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per  of telefonisch contact gehad. Bestuursverslag 2014 De Stichting Glaucoomfonds heeft als doel het bevorderen van de oogheelkundige wetenschap, de toepassing van deze wetenschap en de zorg met betrekking tot de aandoening glaucoom. De

Nadere informatie

Maculagat Radboud universitair medisch centrum

Maculagat Radboud universitair medisch centrum Maculagat Deze folder geeft algemene informatie over een maculagat en wat u van deze operatie kunt verwachten. Deze informatie dient ter ondersteuning van gesprekken die artsen en verpleegkundigen met

Nadere informatie

nieuwsbrief MD Fonds subsidieert zeven onderzoeksprojecten

nieuwsbrief MD Fonds subsidieert zeven onderzoeksprojecten www.mdfonds.nl nieuwsbrief Augustus 2011 MD Fonds subsidieert zeven onderzoeksprojecten Door Hein van der Hart, voorzitter Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft de organisatie UitZicht de in Nederland

Nadere informatie

Maculadegeneratie (MD)

Maculadegeneratie (MD) Maculadegeneratie (MD) Deze folder is samengesteld door de oogartsen prof.dr. C. B. Hoyng en prof.dr. J.E.E. Keunen. Inleiding In deze folder vindt u informatie over de leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Nadere informatie

nieuwsbrief Een nieuw jaar Door Frans Zitman, voorzitter

nieuwsbrief Een nieuw jaar Door Frans Zitman, voorzitter www.maculafonds.nl nieuwsbrief Februari 2017 Een nieuw jaar Door Frans Zitman, voorzitter Graag bedankt het bestuur zijn donateurs voor al hun gaven in 2016! Ook zijn wij het groeiend aantal mensen dat

Nadere informatie

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld kan worden met Avastin-injecties. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogaandoening. Diabetische retinopathie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oogaandoening. Diabetische retinopathie PATIËNTEN INFORMATIE Oogaandoening Diabetische retinopathie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over oogafwijkingen die kunnen voorkomen bij suikerziekte

Nadere informatie

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Myopie management terTER_

Patiënteninformatie. Myopie management terTER_ Patiënteninformatie Myopie management 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Introductie 4 Wat is myopie? 4 Risicofactoren tot het ontwikkelen van progressieve myopie 5 Erfelijke factoren 5 Omgevingsfactoren

Nadere informatie

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) Afdeling Oogheelkunde

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) Afdeling Oogheelkunde Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) Afdeling Oogheelkunde Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de

Nadere informatie

Wat is Familiaire Exsudatieve Vitreoretinopathie?

Wat is Familiaire Exsudatieve Vitreoretinopathie? Wat is Familiaire Exsudatieve Vitreoretinopathie? U hebt te horen gekregen dat er bij u (of uw kind) mogelijk sprake is van familiaire exsudatieve vitreoretinopathie (FEVR). FEVR is een, weinig bekende,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting HET BEGRIJPEN VAN COGNITIEVE ACHTERUITGANG BIJ MULTIPLE SCLEROSE Met focus op de thalamus, de hippocampus en de dorsolaterale prefrontale cortex Wereldwijd lijden ongeveer 2.3

Nadere informatie

Slijtage van het netvlies

Slijtage van het netvlies Slijtage van het netvlies Maculadegeneratie (MD) Deze folder geeft u informatie over de diagnose maculadegeneratie (MD). Dit wordt in de volksmond ook wel slijtage van het netvlies genoemd. De diagnose

Nadere informatie

Het bestuur brengt hierbij verslag uit van de belangrijkste ontwikkelingen van het Glaucoomfonds gedurende het verslagjaar 2017.

Het bestuur brengt hierbij verslag uit van de belangrijkste ontwikkelingen van het Glaucoomfonds gedurende het verslagjaar 2017. Bestuursverslag 2017 De Stichting Glaucoomfonds heeft als doel het bevorderen van de oogheelkundige wetenschap, de toepassing van deze wetenschap en de zorg met betrekking tot de aandoening glaucoom. De

Nadere informatie

Intravitreale injecties. Bloedvaten. Pupil. Lens. Netvlies. Regenboogvlies (iris) Macula

Intravitreale injecties. Bloedvaten. Pupil. Lens. Netvlies. Regenboogvlies (iris) Macula Intravitreale injecties Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld kan worden met injecties. In deze folder geven we u informatie over de oogaandoeningen Macula degeneratie

Nadere informatie

Maculadegeneratie, nieuwe inzichten. Oogbewegingen

Maculadegeneratie, nieuwe inzichten. Oogbewegingen Postbus 10417, 6000 GK Weert Maculadegeneratie, nieuwe inzichten & Oogbewegingen Symposiumbundel 2011 Een uitgave van de Vereniging voor Revalidatie bij Slechtziendheid Onder redactie van B.J.M. Melis-Dankers,

Nadere informatie

Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie

Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie Bij uw zoon of dochter is myopie waargenomen. Dit betekent dat het oog van uw kind te lang is of een te sterke ooglens heeft. Zonder behandeling

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Avastin, algemeen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Avastin, algemeen Avastin, algemeen AVASTIN, ALGEMEEN AARD EN DOEL VAN DE BEHANDELING MET AVASTIN U bent uitgenodigd een nieuwe behandeling te ondergaan. Voordat u een besluit neemt over deze behandeling is het belangrijk

Nadere informatie

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte en het oog Suikerziekte en het oog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft suikerziekte (diabetes mellitus). In deze folder leest u meer over de mogelijke gevolgen voor

Nadere informatie

Behandeling van macula oedeem met Avastin

Behandeling van macula oedeem met Avastin Behandeling van macula oedeem met Avastin De oogarts heeft bij u een oogafwijking vastgesteld en heeft in overleg met u besloten om dit te gaan behandelen met Avastin. De meest voorkomende oorzaken om

Nadere informatie

Oogzorg bij diabetes

Oogzorg bij diabetes Oogzorg bij diabetes Oogzorg bij DM Wat doet een oogarts en optometrist tijdens een oogonderzoek bij diabeten? Menco Bijnen, optometrist Waartoe dient het onderzoek? Nulmeting Vastleggen wel/geen DRP In

Nadere informatie

Vitrectomie (netvliesoperatie)

Vitrectomie (netvliesoperatie) Vitrectomie (netvliesoperatie) Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat bij u binnenkort een vitrectomie (netvliesoperatie) wordt gedaan. In deze folder vindt u informatie die u helpt u voor

Nadere informatie

Overige activiteiten van het bestuur Vooruitblik Kwaliteitscriteria Nieuwe samenstelling van het bestuur

Overige activiteiten van het bestuur Vooruitblik Kwaliteitscriteria Nieuwe samenstelling van het bestuur www.maculafonds.nl katern in het informatieblad, de MaculaVisie, en het fonds is jaarlijks vertegenwoordigd met een eigen stand op de Macula- dag van de MaculaVereniging in Nieuwegein. Van een aantal faciliteiten

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 188 Type 1 Diabetes and the Brain Het is bekend dat diabetes mellitus type 1 als gevolg van hyperglykemie (hoge bloedsuikers) kan leiden tot microangiopathie (schade aan de kleine

Nadere informatie

Avastin injecties in het oog. Poli Oogheelkunde

Avastin injecties in het oog. Poli Oogheelkunde 00 Avastin injecties in het oog Poli Oogheelkunde 1 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de behandeling van uw oogaandoening met Avastin injecties. Om de behandeling die bij u wordt

Nadere informatie

Uw handleiding voor de behandeling met JETREA

Uw handleiding voor de behandeling met JETREA Uw handleiding voor de behandeling met JETREA (ocriplasmine) (ocriplasmin) (ocriplasmine) Concentraat voor oplossing, voor injectie, 0,5mg/0,2ml 2 Inleiding U heeft dit informatiepakket ontvangen omdat

Nadere informatie

Oogafwijkingen door diabetes

Oogafwijkingen door diabetes Oogafwijkingen door diabetes Een van de mogelijke complicaties bij diabetes is het optreden van beschadigingen in het oog. Het gaat hierbij om de bloedvaten in het netvlies. Deze oogafwijkingen door diabetes

Nadere informatie

Oogheelkunde Behandeling van natte maculadegeneratie met Avastin

Oogheelkunde Behandeling van natte maculadegeneratie met Avastin Oogheelkunde Behandeling van natte maculadegeneratie met Avastin Inleiding De oogarts heeft bij u de diagnose natte maculadegeneratie (zie folder maculadegeneratie) gesteld. In overleg met u is besloten

Nadere informatie

nieuwsbrief Opbrengst voorjaarsmailing

nieuwsbrief Opbrengst voorjaarsmailing www.maculafonds.nl nieuwsbrief Opbrengst voorjaarsmailing Oktober 2016 In het vorige nummer van MaculaVisie heeft u kunnen lezen dat het MaculaFonds dit jaar drie onderzoeksprojecten (mede) financiert

Nadere informatie

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte en het oog Suikerziekte en het oog Inleiding U heeft suikerziekte (diabetes mellitus). In deze folder leest u meer over suikerziekte en de mogelijke gevolgen voor uw ogen. Suikerziekte en het oog Ten gevolge van

Nadere informatie

Netvliesloslating op OCT

Netvliesloslating op OCT Schiedamse Vest 180 1 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Avastin bij acute maculadegeneratie

Avastin bij acute maculadegeneratie Avastin bij acute maculadegeneratie De oogarts heeft bij u natte maculadegeneratie vastgesteld en de mogelijkheid van behandeling met Avastin - injecties. In deze folder leest u meer over deze ziekte en

Nadere informatie

Macula degeneratie. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536

Macula degeneratie. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536 Macula degeneratie Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536 Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die macula degeneratie genoemd

Nadere informatie

Avastin injecties in het oog

Avastin injecties in het oog Avastin injecties in het oog Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de behandeling van uw oogaandoening met Avastin injecties. Om de behandeling die bij u wordt voorgesteld beter te begrijpen

Nadere informatie

Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging. De CENTER-TBI studie

Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging. De CENTER-TBI studie Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging De CENTER-TBI studie Tijdens de acute fase na uw ongeval, heeft u deelgenomen aan een multicenter onderzoek, gefinancierd door de Europese unie (The Collaborative

Nadere informatie

Macula Degeneratie. Oogheelkunde. Wat is maculadegeneratie (MD)?

Macula Degeneratie. Oogheelkunde. Wat is maculadegeneratie (MD)? Oogheelkunde Wat is maculadegeneratie (MD)? Macula Degeneratie Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, of gele vlek. Zoals in een fototoestel de film

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting Nikai 4 Life Beleidsplan 2018-2020 22 juni 2018 Inhoud Voorwoord Inleiding Organisatie Visie en Missie Doelstelling Bestuur en organisatie Voorwoord Wij zijn Arjan en Marrie Kroes uit IJsselmuiden,

Nadere informatie

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte en het oog Suikerziekte en het oog Als gevolg van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen beschadigingen optreden binnen in het oog. Men noemt dit: diabetische retinopathie : afwijkingen aan het netvlies als gevolg

Nadere informatie

MACULA PUCKER FRANCISCUS GASTHUIS

MACULA PUCKER FRANCISCUS GASTHUIS MACULA PUCKER FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Een Macula Pucker is een dun vliesje op het netvlies op de plaats van het scherp zien (de gele vlek of macula). Rondom de gele vlek wordt het netvlies in plooitjes

Nadere informatie

Maculadegeneratie. Oogheelkunde. alle aandacht

Maculadegeneratie. Oogheelkunde. alle aandacht Maculadegeneratie Oogheelkunde alle aandacht Wat is de macula en wat is degeneratie? De macula is het onderdeel in het oog dat ervoor zorgt dat wij kunnen lezen. De macula heet officieel macula lutea (letterlijk:

Nadere informatie

Behandeling met Avastin injecties

Behandeling met Avastin injecties Behandeling met Avastin injecties Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de mogelijkheid van een behandeling met Avastin injecties. Om een zorgvuldige afweging te maken van uw kant is een goede

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Nederlandse samenvatting proefschrift Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Cerebral changes in Amyotrophic Lateral Sclerosis, 5 september 2017, UMC Utrecht Inleiding Amyotrofische

Nadere informatie

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Macula degeneratie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogziekte heeft die macula degeneratie wordt genoemd. In deze

Nadere informatie

Maculadegeneratie. Oogheelkunde

Maculadegeneratie. Oogheelkunde Oogheelkunde Maculadegeneratie Maculadegeneratie is een oogaandoening waardoor u minder scherp gaat zien. Scherp zien doen we met het centrale deel van het netvlies, dit kleine stukje netvlies heet de

Nadere informatie

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT.

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT. Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Behandeling van bijziendheid met Atropine

Behandeling van bijziendheid met Atropine Behandeling van bijziendheid met Atropine Inleiding Uw kind begint binnenkort met een behandeling van bijziendheid. In deze folder leest u hier meer over. Wat is bijziendheid? Bijziendheid wordt ook wel

Nadere informatie

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte en het oog Suikerziekte en het oog Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2014. (www.oogheelkunde.org) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Avastin injecties in het oog

Avastin injecties in het oog Avastin injecties in het oog Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de behandeling van uw oogaandoening met Avastin injecties. Om de behandeling die bij u wordt voorgesteld beter te begrijpen is

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Behandeling van natte Maculadegeneratie met Avastin

Maatschap Oogheelkunde. Behandeling van natte Maculadegeneratie met Avastin Maatschap Oogheelkunde Behandeling van natte Maculadegeneratie met Avastin Algemeen Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de mogelijkheid van een behandeling met Avastin-injecties. Om u zo goed

Nadere informatie

SUIKERZIEKTE EN HET OOG (DIABETISCHE RETINOPATHIE)

SUIKERZIEKTE EN HET OOG (DIABETISCHE RETINOPATHIE) SUIKERZIEKTE EN HET OOG (DIABETISCHE RETINOPATHIE) 1096 Wat is diabetische retinopathie? Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte (diabetes), waarbij veranderingen optreden in de bloedvaten

Nadere informatie

Diabetes en het oog. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Diabetes en het oog. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Diabetes en het oog Informatie voor patiënten F0327-3415 mei 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. Afdeling: Onderwerp:

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Oogheelkunde 1 Wat is maculadegeneratie? wordt ook wel slijtage van het netvlies genoemd. De macula is het centrum van het netvlies, en degeneratie betekent slijtage. Het netvlies

Nadere informatie

Oogheelkunde. adviezen. Maculadegeneratie. na een hernia-operatie. ZorgSaam

Oogheelkunde. adviezen. Maculadegeneratie. na een hernia-operatie. ZorgSaam Oogheelkunde adviezen Maculadegeneratie na een hernia-operatie ZorgSaam 1 2 Wat is maculadegeneratie? Maculadegeneratie is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. We zullen verder de afkorting

Nadere informatie

Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin

Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin De oogarts heeft bij u de diagnose natte maculadegeneratie (zie folder maculadegeneratie) gesteld. In overleg met u is besloten om dit te behandelen

Nadere informatie

Vitrectomie (Glasvocht operatie)

Vitrectomie (Glasvocht operatie) Oogheelkunde Vitrectomie (Glasvocht operatie) Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over een vitrectomie (glasvocht operatie) en wat u van deze operatie kunt verwachten. Deze informatie dient

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 99 Nederlandse Samenvatting Depressie is een veel voorkomend en ernstige psychiatrisch ziektebeeld. Depressie komt zowel bij ouderen als bij jong volwassenen voor. Ouderen en jongere

Nadere informatie