Toespraak van de Heer Willy Demeyer Senator Burgemeester van de Stad Luik Voorzitter van de Autonome Haven van Luik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toespraak van de Heer Willy Demeyer Senator Burgemeester van de Stad Luik Voorzitter van de Autonome Haven van Luik"

Transcriptie

1 Toespraak van de Heer Willy Demeyer Senator Burgemeester van de Stad Luik Voorzitter van de Autonome Haven van Luik Symposium nv De Scheepvaart, «Het Albertkanaal, hefboom voor economie en mobiliteit» Vroenhoven, 31 maart 2014

2 Ik ben verheugd om hier vandaag in uw midden te zijn om het samenwerkingsakkoord tussen de havens van Antwerpen, Luik en de Scheepvaart te formaliseren. Zoals u weet, heeft deze overeenkomst tot doel een optimale coördinatie van het verkeer langs het Albertkanaal te garanderen.

3 De werken van het Albertkanaal werden op 31 mei 1930 door Koning Albert I opgestart. De strategie was economisch en had tot doel de Vlaamse en Waalse staalindustrie met de Limburgse steenkoolbekkens te verbinden. Aan elk uiteinde van het kanaal waar een haven nodig! Antwerpen bestond. Luik diende gemaakt te worden!

4 Op 30 juli 1939, werd het kanaal in Luik officieel ingehuldigd. Dit gebeurde ter gelegenheid van de Internationale Tentoonstelling gewijd aan het thema Water. Zijn geschiedenis is nauw verbonden met de oprichting en ontwikkeling van de Haven van Luik. Deze vormt een krachtige hefboom voor de economische ontwikkeling in onze regio. In een paar decennia is de haven uitgegroeid tot de eerste Belgische rivierhaven en de derde op Europees niveau en, dit alles, onder andere, dankzij het Albertkanaal.

5 Het is ook een integraal onderdeel van de geschiedenis die onze twee gemeenschappen met elkaar verbindt. Economische banden, die de geschiedenis van Luik en Limburg gekenmerkt hebben, worden dankzij het kanaal bestendigd.

6 Inderdaad, dankzij het kanaal wordt de Haven van Luik met de grote Antwerpse haven verbonden en zo, op uitstekende wijze ingebed in het hart van de dichtste netwerk van bevaarbare waterwegen ter wereld, het bekken gevormd door de Rijn de Schelde de Maas. Dankzij deze industriële en commerciële weg, heeft Luik zich naar de zee ontsloten en is tot een ware achterhaven & "zeehaven" uitgegroeid. Vandaag meren schepen uit het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Rusland en het Europese Middenlandse Zeegebied aan!

7 De uitzonderlijke ligging laat de Haven van Luik toe zich te positionneren in het natuurlijke hinterland van de Haven van Antwerpen, maar ook van die van Rotterdam, Zeebrugge en Duinkerke.

8 Ons doel vandaag is eenvoudig: een vlotte logistieke distributie verzekeren, stroomafwaarts van de loshaven, via een efficiënte samenwerking tussen deze zeehavens en de Haven van Luik. Op deze manier kunnen we het hinterland van koopwaar voorzien en ons positioneren als de 'extended gateway' voor de zeehavens.

9 De verschillende overeenkomsten die in de afgelopen jaren ondertekend werden, bevestigen het hoge belang dat de zeehavens in Luik stellen. Dit versterkt onze strategische positie en leidt ons ertoe onze actie vandaag verder te ontwikkelen als een belangrijke speler in de nationale en internationale toeleveringsketen door de ontwikkeling van nieuw verkeer.

10 Graag onderstreep ik ook de uitstekende samenwerking met nv De Scheepvaart binnen het kader van de logistieke ontwikkeling en de coördinatie van het verkeer op het Albertkanaal.

11 Via Logistics in Wallonia en de samenwerkingsverbanden ontwikkeld met Forem Logistics, onderschrijven we één van de hoofdlijnen voor het concurrentievermogen uitgezet door het Marshall-plan. De komst in een nabije toekomst van het multimodale platform Trilogiport en luchten spoorverbindingen Liège Carex zullen tevens de transformatie van het economische instrument gedragen door de Autonome Haven van Luik voor haar regio in een stroomversnelling brengen.

12 Net zoals Duisburg dient de Haven van Luik uit te groeien tot een "landlord" haven die infrastructuur ter beschikking stelt en zo de centrale component wordt binnen een volledige supply chain.

13 De toekomst ligt in het combineren : met private of publieke projecten, met het ter beschikking stellen van nieuwe terreinen, moeten we een keten van diensten opbouwen die dankzij de logistiek een toegevoegde waarde creëert en een deugdzame cirkel vormt waar de Haven van Luik deel zal van uitmaken.

14 «Luik, land van logistiek»! Gelegen in het hart van het Rijn - Schelde - Maasnetwerk en de gouden driehoek voor luchtvrachtvervoer Parijs-Amsterdam-Frankfurt, is Luik, in termen van aantrekkelijkheid, de eerste regio gevolgd door Limburg voor de vestiging van Europese distributiecentra.

15 Brussel 1 hour, Parijs 3 hours, Frankfurt 3 hours Een centrale en optimale geografische ligging om een brede waaier aan markten te bestrijken.

16 Vanuit Luik, en meer in het algemeen vanuit Wallonië, bereiken we 56 miljoen inwoners binnen een straal van 250 km en 60% van de Europese koopkracht binnen een straal van 500 km!

17 Luik ligt dus in het hart van de 'blauwe banaan', die Europa doorkruist, van Lancashire tot Toscane, die door de hoogste dichtheid van grote steden gekenmerkt wordt. Onze sterke punten?

18 Talrijke, kwaliteitsvolle vervoersinfrastructuren: het HST-station, Liege Airport, 7e luchthaven binnen de Europese goederenvervoerranking, het hst-vrachtvervoer Liège Carex (gereed in 2018).

19 Deze faciliteiten bevinden zich vlakbij grote zeehavens binnen de regio Le Havre - Hamburg (bijvoorbeeld Antwerpen, Rotterdam, Zeebrugge en Duinkerke) en hebben uitstekende multimodale verbindingen met deze havens.

20 Tenslotte, beschikt Luik over terreinen (logistiek vereist grote oppervlaktes!), uitrusting en mankracht met een goede talenkennis en gevormd voor het uitoefenen van de beroepen binnen de logistieke keten. De logistiek is één van de economische motoren van onze regio. In een periode van zo'n vijftien jaar heeft Luik deze sector in zijn reconversie geïntegreerd. Zo is Luik is uitgegroeid tot een kruispunt waar de meest actieve Europese regio's niet om heen kunnen.

21 Binnen deze logica bestendigen de binnenhavens de toegevoegde waarde. Luik is niet alleen een plek waar goederen langskomen, ze krijgen er tevens een toegevoegde waarde!

22 Het Luikse havencomplex, met inbegrip van openbare en particuliere havens, speelt een belangrijke rol in de economische herstructurering van het Pays de Liège en Wallonië. De bedrijven actief binnen het complex genereren meer dan directe en indirecte banen en vertegenwoordigen een toegevoegde waarde van bijna 3 miljard per jaar!

23 Wallonië, land van waterwegen De regio heeft al een uitgebreid waterwegennetwerk dat goed ingericht is en over een hoge capaciteit beschikt (450 km bevaarbare waterwegen - bijna 45 miljoen ton goederen). Wallonië gaat verder met het verbeteren van zijn netwerk om het volledig te integreren in de trans-europese transportcorridors. Dit gebeurt onder andere via de bouw van nieuwe sluizen in Ternaaien (bij de grens met Nederland) en Ivoz-Ramet (stroomopwaarts van Luik). 450km of waterways km of european 2000T 149.3km 4500T 17.6km gauges (Class IV and more) 9000T 18.7km 300T 85km 1350T 179.5km 600T 1.2km

24 De Haven van Luik en het Albertkanaal worden op Europees niveau als prioritaire modale knooppunten erkend en vertegenwoordigen daarbinnen één van de componenten van het core network. Dit maakt Luik tot een partner met een Europese dimensie. Dat zal ons allemaal ten goede komen! Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van onze twee regio's gepaard gaat met een efficiënte sectoriële samenwerking en een commerciële ontwikkeling van onze economische instrumenten.

25 Ik wil deze toespraak afsluiten met het vermelden van het multimodale platform Liège Trilogiport dat nu reeds een Europese erkenning geniet.

26 "Liège Trilogiport", met zijn strategische ligging in het hart van de Belgische verkeersknooppunten en zijn uitzonderlijke site aan de oevers van het Albertkanaal zal het grootste multimodaal platform in België zijn, gelinkt aan een binnenhaven (meer dan 120 ha). Het zal beschikken over een containerterminal (15 ha), een logistieke zone (40 ha), haventerreinen (22 ha) en een milieu-integratiezone (39 ha). In oktober 2015 zal het operationeel zijn en directe en indirecte banen opleveren.

27

28

29

30

31 U heeft het begrepen, de aanleg van het Albertkanaal was een mijlpaal in de economische ontwikkeling van de Haven van Luik en de regio Luik.

32 U heeft het begrepen, de aanleg van het Albertkanaal was een mijlpaal in de economische ontwikkeling van de Haven van Luik en de regio Luik.

33 Om de uitdagingen waarmee we vandaag geconfronteerd worden aan te gaan, moet de Autonome Haven van Luik zijn sterke punten bevestigen, zijn positie valoriseren en zijn business-structuren verstevigen om de economische basis verder te verstevigen. Luik en haar regio bevinden zich in het hart van deze strategie en mobiliseren zich! Trilogiport is onze beste ambassadeur!

34 De akkoorden ondertekend met Antwerpen en Rotterdam bevestigen het belang die deze zeehavens in Luik stellen.

35 Ik maak van uw talrijke aanwezigheid gebruik om te benadrukken dat de ontwikkeling van de haven van Luik mogelijk is dankzij de steun van particuliere beleggers. Samen bouwen we de toekomst!

36 Ik wil nogmaals alle bedrijvenconcessiehouders, verenigd binnen MUPOL, groeten. Dagdagelijks genieten we hun vertrouwen. Ik benadruk in het bijzonder hun dynamiek en innovatie.

37 Dames en Heren, ik dank u voor uw aandacht. Tél: Fax: portdeliege@skynet.be

Jaarlijks 40 miljoen ton goederen via Albertkanaal

Jaarlijks 40 miljoen ton goederen via Albertkanaal 01-04-2014, p.21 Limburg Jaarlijks 40 miljoen ton goederen via Albertkanaal Bij de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen nv De Scheepvaart en de

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Symposium nv De Scheepvaart 31 maart 2014, Brug van Vroenhoven. 75 jaar Albertkanaal. Toespraak door Erik PORTUGAELS

Symposium nv De Scheepvaart 31 maart 2014, Brug van Vroenhoven. 75 jaar Albertkanaal. Toespraak door Erik PORTUGAELS 1 Symposium nv De Scheepvaart 31 maart 2014, Brug van Vroenhoven 75 jaar Albertkanaal Toespraak door Erik PORTUGAELS gedelegeerd bestuurder nv De Scheepvaart Geachte heer voorzitter, Mijnheer de gouverneur,

Nadere informatie

De werken voor de aanleg van het multimodale platform van Liège Trilogiport gaan op 28 juni 2013 van start!

De werken voor de aanleg van het multimodale platform van Liège Trilogiport gaan op 28 juni 2013 van start! Persbericht PAL - Experience Image De werken voor de aanleg van het multimodale platform van Liège Trilogiport gaan op 28 juni 2013 van start! De werken voor de aanleg van het multimodale platform van

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtebeslag in Vlaanderen 33% Prognose VITO: kan oplopen tot 50% in 2050 Ruimtebeslag = Ruimte ingenomen door

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen

Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen Uitdagingen aangaan Verwachtingen inlossen ir. Chris Danckaerts gedelegeerd bestuurder Multimodaal.Vlaanderen 28/3/18 Nergens zo lang in de file als in België Voorspelde groei 2030 (Federaal Planbureau

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

Verdeling van de trafiek aan de in- en uitgangspunten van het net 2008

Verdeling van de trafiek aan de in- en uitgangspunten van het net 2008 T R A F I E K 2 0 0 8 Verdeling van de trafiek aan de in- en uitgangspunten van het net 2008 nv De Scheepvaart Havenstraat 44 3500 Hasselt Tel: 011/ 28.84.00 Fax: 011/ 22.12.77 e-mail: statistiek@descheepvaart.be

Nadere informatie

Haven Amsterdam Gateway to Europa

Haven Amsterdam Gateway to Europa IJ (voor 1850) Haven Amsterdam Gateway to Europa Jan Egbertsen 26 september 2011, Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Amsterdam Noordzeekanaalgebied (rond 1875) Overzicht

Nadere informatie

De meest recente call voor TEN-T-aanvragen is in de maand februari 2015 afgelopen.

De meest recente call voor TEN-T-aanvragen is in de maand februari 2015 afgelopen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 883 van MARINO KEULEN datum: 13 maart 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Projecten TEN-T - Stand van zaken

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

De haven van Oostende, energie haven

De haven van Oostende, energie haven De haven van Oostende, energie haven Evy Copejans Vlaams Instituut voor de Zee De haven van Oostende is een kleine maritieme haven, gelegen in één van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld,

Nadere informatie

Nieuwe bedrijvigheid. Flevokust Lelystad. unieke multimodale situering. Lokale ontwikkeling. 115 hectare havengebonden bedrijventerrein

Nieuwe bedrijvigheid. Flevokust Lelystad. unieke multimodale situering. Lokale ontwikkeling. 115 hectare havengebonden bedrijventerrein Flevokust Lelystad Nieuwe bedrijvigheid Flevokust spoorverbinding Filevrij Lelystad synergie unieke multimodale situering groen milieucategorie 5 transportmodaliteiten Bereikbaarheid flexibiliteit in kavelgrootte

Nadere informatie

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!?

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!? Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!? Eddy Bruyninckx CEO Gemeentelijk Havenbedrijf 20 jaar Promotie Binnenvaart Vlaanderen 11 oktober 2012 De binnenvaartverbindingen van

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort 6 november 2013

Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort 6 november 2013 Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort 6 november 2013 - Resultaten stemming - Inhoud Verdeling Doelgroepen... 2 Ruimte en infrastructuur... 3 Marketing en acquisitie... 5 Kennisinfrastructuur...

Nadere informatie

De (kleine) waterweg. Prof. Dr. Cathy Macharis

De (kleine) waterweg. Prof. Dr. Cathy Macharis De (kleine) waterweg Prof. Dr. Cathy Macharis Inhoud Context De kleine waterweg Uitdagingen 2 MOBI team MOBIlity, Logistics and Automotive Technology Research Centre 3 4 Context : de hele keten Origin

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

Studie Transport Bis. Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen

Studie Transport Bis. Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen Studie Transport Bis Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen DOELSTELLING Centrale onderzoeksvraag -> Geografisch afgebakend op West-Vlaanderen:

Nadere informatie

PERSBERICHT. Donderdag 20 september 2018, 17u45. Persbericht 20 september 2018

PERSBERICHT. Donderdag 20 september 2018, 17u45. Persbericht 20 september 2018 PERSBERICHT Donderdag 20 september 2018, 17u45 1 WDP opent tweede gebouw van 25.000 m² in Luxemburgse logistieke hub Start van gebouw 3: reeds 15.000 m² verhuurd Samen met de plechtige inhuldiging van

Nadere informatie

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters IV. Beschrijving van de drijvende krachten en Analyse van druk en impact Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters 15 100 Aantal per ha BLO (runderen en varkens) 12 9 6

Nadere informatie

Voorstelling afdeling Transport &Logistiek POM West-Vlaanderen

Voorstelling afdeling Transport &Logistiek POM West-Vlaanderen Voorstelling afdeling Transport &Logistiek POM West-Vlaanderen Mission statement Transport &Logistiek West-Vlaamse gateways uitbouwen tot efficiënte draaischijven in de logistieke ketens van de verladers;

Nadere informatie

Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort

Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort Stakeholders forum Logistiek Platform West-Poort Verwelkoming Stefaan Matton Algemeen directeur POM West-Vlaanderen 2 Alexander Demon Afdelingshoofd Transport & Logistiek POM West-Vlaanderen 3 Mission

Nadere informatie

Stabiliteit in een dynamische wereld

Stabiliteit in een dynamische wereld Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN Autogroupage Chemicals global parcel services health care logistics Special Services warehousing Alles in één Het meer dan 100 jaar oude Nederlandse familiebedrijf

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports

Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports Welkom in Zeeland! 1. Zeeland Seaports 2. De rol van familiebedrijven in de Zeeuwse zeehavens 3. De bereikbaarheid van de Zeeuwse zeehavens: 1. Optimaliseren Spoorontsluiting

Nadere informatie

6. Zee- en luchthavens: poorten op Europa en de wereld

6. Zee- en luchthavens: poorten op Europa en de wereld 6. Zee- en luchthavens: poorten op Europa en de wereld De totale toegevoegde waarde van de Vlaamse zeehavens en luchthavens nam in 2006 toe. De directe toegevoegde waarde van de zeehavens nam af, maar

Nadere informatie

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016 217-1-23 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 216 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen. 3. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen

Inhoudsopgave. 1. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen. 3. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen Inhoudsopgave 1. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen 2. Akkoord met Duitse industrieregio 3. Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen 4. Vlaanderen tekent

Nadere informatie

MONTEA ZET GESTAAG DE GROEI VERDER VIA VERSCHILLENDE OPERATIES

MONTEA ZET GESTAAG DE GROEI VERDER VIA VERSCHILLENDE OPERATIES MONTEA ZET GESTAAG DE GROEI VERDER VIA VERSCHILLENDE OPERATIES VERWERVING VAN 17.135 M² LOGISTIEK GEBOUW TE EINDHOVEN (NL) INVESTERING VAN 18 MILJOEN MONTEA GEKOZEN ALS PARTNER VAN BLUE O PEN VOOR DE ONTWIKKELING

Nadere informatie

4ECONOMISCHE POORTEN

4ECONOMISCHE POORTEN 4ECONOMISCHE POORTEN 73 Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) selecteert vijf poorten: de zeehavens Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende (in samenhang met de regionale luchthaven van Oostende)

Nadere informatie

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012 Port of Ports and Hinterland congres 2012 Emile Hoogsteden Directeur Containers, Breakbulk & Logistics 1 2 1 Port of Agenda Havenvisie 2030 Containeroverslag (t/s en achterlandvolume) Modal split Marktaandeel

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt

Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt - 30 september 2011 - Dr. Christa Sys en Dr. Thierry Vanelslander Steunpunt Goederenstromen Departement Transport en Ruimtelijke

Nadere informatie

Datum 9 november 2018 Betreft Beantwoording vragen over Alibaba en de mogelijke vestiging van een distributiecentrum in Nederland

Datum 9 november 2018 Betreft Beantwoording vragen over Alibaba en de mogelijke vestiging van een distributiecentrum in Nederland > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

High value businesspark

High value businesspark High value businesspark High value businesspark Gelegen op een strategische toplocatie, uitstekend bereikbaar en met flexibele kavels en eersteklas collectieve voorzieningen, biedt het moderne AviationValley

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Voorstelling MOW en afdeling Beleid

Voorstelling MOW en afdeling Beleid Voorstelling MOW en afdeling Beleid 1 1 1 Structuur beleidsdomein MOW Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Beleidsraad Strategische adviesraad Mobiliteit (MORA) Maritieme Dienstverlening en Kust

Nadere informatie

Uitnodiging B2B event

Uitnodiging B2B event Build the links in your supply chain Uitnodiging B2B event 4 oktober 2010 - Ipswich, Suffolk (UK) www.dryport.org B2B event: build the links in your supply chain Hoe is uw supply chain? Kostenefficiënt?

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van Inter-Steunpunten Transitieplatform Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van belang in transport Hilde Meersman, Cathy Macharis, a Christa Sys, Eddy Van de Voorde, Thierry Vanelslander, Ann Verhetsel

Nadere informatie

De Seine-Scheldeverbinding Infrastructurele stand van zaken

De Seine-Scheldeverbinding Infrastructurele stand van zaken De Seine-Scheldeverbinding Infrastructurele stand van zaken ir. Eric Van den Eede algemeen directeur Waterwegen en Zeekanaal NV lid van het EESV Seine-Schelde - GEIE Seine-Escaut 1 Missie van het EESV

Nadere informatie

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS?

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? Driekwart van de buitenlandse besluitvormers vindt dat Frankrijk een aantrekkelijke bestemming is voor investeringen (74%, toename van

Nadere informatie

HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU

HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID BELEIDSONDERSTEUNENDE AFDELING B: STRUCTUUR- EN COHESIEBELEID VERVOER EN TOERISME HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU SAMENVATTING Beknopte

Nadere informatie

Dr. Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Investeringsbank. Inhuldiging van de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen. 10 juni 2016, Antwerpen

Dr. Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Investeringsbank. Inhuldiging van de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen. 10 juni 2016, Antwerpen Dr. Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Investeringsbank Inhuldiging van de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen 10 juni 2016, Antwerpen Uwe Majesteit Geachte ministers Excellenties dames en

Nadere informatie

De haven van Antwerpen en het belang van goede hinterlandverbindingen

De haven van Antwerpen en het belang van goede hinterlandverbindingen De haven van Antwerpen en het belang van goede hinterlandverbindingen Het Albertkanaal heeft Europese ambities! Symposium Antwerpen - 25 juni 2012 Eddy Bruyninckx CEO Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Nadere informatie

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam Werken bij Havenbedrijf Amsterdam De Amsterdamse haven Als vierde haven van West-Europa speelt de Amsterdamse haven een belangrijke rol in de regionale en nationale economie. Door de strategische ligging

Nadere informatie

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Impactproject Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Slotbijeenkomst Maastricht 3-12-2014 A. Verhoeven KvK Nederland Projectpartners Impactproject:

Nadere informatie

FINANCIEEL FORUM VLAAMS BRABANT

FINANCIEEL FORUM VLAAMS BRABANT DE ECONOMIE VAN WALLONIË : PRESTATIES EN VOORUITZICHTEN Vincent REUTER Gedelegeerd Bestuurder Union Wallonne des Entreprises (UWE) FINANCIEEL FORUM VLAAMS BRABANT 14 juni 2012 Inhoud presentatie 1. Economische

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler van wereldformaat

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Infrabel in het hart van de Europese goederencorridors // 1

Infrabel in het hart van de Europese goederencorridors // 1 Infrabel in het hart van de Europese goederencorridors // 1 Europese corridors voor een concurrerend en betrouwbaar goederenvervoer De Europese Unie heeft op haar grondgebied verschillende goederencorridors

Nadere informatie

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland ir. Chris Danckaerts algemeen directeur nv De Scheepvaart International Congress 20 jaar PBV Inhoud Binnenvaart in Vlaanderen Uitdagingen

Nadere informatie

Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012

Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012 Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012 Haven- en Industrie Complex = HIC Mainport Rotterdam incl Dordrecht + Waal-/Eemhaven 1 Containers Shortsea Forest products

Nadere informatie

Wij heb ben de eer U ten be hoeve van de Vlaamse Re ge ring in ge slo ten de resolutie betreffende de werkgelegeheid in de Kempen, over te zen den.

Wij heb ben de eer U ten be hoeve van de Vlaamse Re ge ring in ge slo ten de resolutie betreffende de werkgelegeheid in de Kempen, over te zen den. 1482 Brus sel, 17 maart 2008 Mijn heer de mi nis ter-pre si dent, Wij heb ben de eer U ten be hoeve van de Vlaamse Re ge ring in ge slo ten de resolutie betreffende de werkgelegeheid in de Kempen, over

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal 213-1-14 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 212 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen Nord-Pas de Calais Een geweldige plek om zaken te doen Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Emmanuel Watteau

Nadere informatie

Logistieke dag Limburg 30 september, 2011 Stefan Gielen Business Improvement Analyst Nyrstar Balen en Overpelt

Logistieke dag Limburg 30 september, 2011 Stefan Gielen Business Improvement Analyst Nyrstar Balen en Overpelt Logistieke dag Limburg 30 september, 2011 Stefan Gielen Business Improvement Analyst Nyrstar Balen en Overpelt De wereld van Nyrstar Wie is Nyrstar? Over Nyrstar. s Werelds grootste zinkproducent. Intentie:

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek

CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek 31 maart 2014 CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek Prof. Dr. Eddy Van de Voorde Prof. Dr. Thierry Vanelslander HET (BINNENVAART)KADER Binnenvaart

Nadere informatie

Kent, een geweldige plek om zaken te doen

Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent is de beste plek om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Gelegen in Zuidoost-Engeland is Kent de regio die het dichtst bij het vasteland van Europa ligt.

Nadere informatie

INVESTEREN IN UW REGIO

INVESTEREN IN UW REGIO INVESTEREN IN UW REGIO HEEFT DE TOEKOMST AIRPORTHOLLAND O B L I G A T I E S - O N T W I K K E L I N G - V A S T G O E D Looptijd 3 jaar Vast rendement van 8% Rente per 4 weken uitgekeerd Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV. door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal

Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV. door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal Voorstelling Waterwegen en Zeekanaal NV door Kevin Polfliet, communicatieverantwoordelijke afdeling Zeekanaal Bron: PBV Vlaamse waterwegen binnen Europa Vlaanderen: logistiek knooppunt Belangrijke rol

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL 214-1-21 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 213 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

TE KOOP Bouwgrond nieuwbouw Cornelisland Ridderkerk

TE KOOP Bouwgrond nieuwbouw Cornelisland Ridderkerk TE KOOP Bouwgrond nieuwbouw Cornelisland Ridderkerk VANAF 2.500 M 2 TURN-KEY BEDRIJFSPAND OP EEN TOP-ZICHTLOCATIE OP DE KOP VAN HET NIEUWE BEDRIJVENTERREIN CORNELISLAND TE RIDDERKERK OMSCHRIJVING Op de

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Een open haven in een natuurlijke delta

Een open haven in een natuurlijke delta Een open haven in een natuurlijke delta Het Wereld Natuur Fonds en Havenbedrijf Rotterdam gaan een bijzondere samenwerking aan in de Nederlandse delta waar de Rijn, Schelde en Maas uitkomen. Deze rivieren

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 568 final 2018/0299 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1316/2013 wat betreft

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie Mr Roger VAN BOXTEL, Minister of City Management and Integration, Netherlands Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie 21-22 mei 2001 Enkel gesproken tekst geldt Tweede

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

In 2017 nodigt België de hele wereld uit in Luik

In 2017 nodigt België de hele wereld uit in Luik PERSBERICHT- Dinsdag 31 januari 2012 In 2017 nodigt België de hele wereld uit in Luik Luik Expo 2017 eregast op het Vakantie- en toerismesalon Vert-Bleu-Soleil (Luik, van 9 tot 12 februari 2012) Het doet

Nadere informatie

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland RPPC Voorjaarslezing Ries Bode Voorzitter Bureau Telematica Binnenvaart Rotterdam, 23 mei 2017 Bureau Telematica Binnenvaart

Nadere informatie

AHOY ROTTERDAM 29, &

AHOY ROTTERDAM 29, & AHOY ROTTERDAM 29,30 11 2016 & 1 12 2016 www.easyfairs.com/transport-nl DE BEURZEN TRANSPORT, LOGISTIEK & DISTRIBUTIE Netwerken op Europees niveau Onze beurzen staan bekend als de meest effectieve manier

Nadere informatie

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2015

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2015 216-1-26 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 215 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Aanzet Visie Logistiek Zeeland THIERRY VERDUIJN LECTOR SUPPLY CHAIN INNOVATION 22 OKT 2018

Aanzet Visie Logistiek Zeeland THIERRY VERDUIJN LECTOR SUPPLY CHAIN INNOVATION 22 OKT 2018 Aanzet Visie Logistiek Zeeland THIERRY VERDUIJN LECTOR SUPPLY CHAIN INNOVATION 22 OKT 2018 AANZET VISIE LOGISTIEK ZEELAND Stip op de horizon Logistieke Foto Zeeland Huidige opgaven in de logistiek in Zeeland

Nadere informatie

Richtplan van aanleg Ninoofsepoort

Richtplan van aanleg Ninoofsepoort Richtplan van aanleg Ninoofsepoort 1. Historiek 2. Een grondgebied, dat aandacht verdient 3. Uitgangspunten van het Richtplan van aanleg Ninoofsepoort 4. Een RPA, om de zaken te synthetiseren en harmoniseren

Nadere informatie

Hoe financieel weerbaar zijn onze havenbedrijven? Seminarie gewestelijk havencommissariaat Gent, 17 juni Welkom aan iedereen

Hoe financieel weerbaar zijn onze havenbedrijven? Seminarie gewestelijk havencommissariaat Gent, 17 juni Welkom aan iedereen Hoe financieel weerbaar zijn onze havenbedrijven? Seminarie gewestelijk havencommissariaat Gent, 17 juni 2014 Welkom aan iedereen The times they are a changing Onzekerheden en risico s die de havenbedrijven

Nadere informatie

Zakelijke kansen in Wallonië. België dag 10 december 2013, Tilburg

Zakelijke kansen in Wallonië. België dag 10 december 2013, Tilburg Zakelijke kansen in Wallonië België dag 10 december 2013, Tilburg Jurgen Moors Tom Vansteenkiste Agenda 1. Introductie Wallonië 2. Handel Nederland-Wallonië 3. Kansrijke sectoren a. Agri & food b. High

Nadere informatie

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra.

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra. POST KOGEKO Uw klanten willen hun bestelling op tijd en in perfecte staat ontvangen. Of het nu gaat om een volle vracht of om een enkele pallet of colli. Post-Kogeko Logistics maakt dat voor u waar. Wij

Nadere informatie

Geachte minister, locoburgemeester, wethouder, geachte gasten,

Geachte minister, locoburgemeester, wethouder, geachte gasten, Toespraak Dertje Meijer, CEO Havenbedrijf Amsterdam NV Ondertekening Havenmeesterconvenant 21 maart 2013 Een waardevolle haven Geachte minister, locoburgemeester, wethouder, geachte gasten, Wat een bijzonder

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM WELKOM IN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Je vaart in Rotterdam als het ware op een snelweg voor de scheepvaart. Zee- en binnenvaartschepen varen veel sneller dan je denkt

Nadere informatie

De haven van Antwerpen. 11/09/2014 Waarom de haven van Antwerpen heel belangrijk is. Ook voor u!

De haven van Antwerpen. 11/09/2014 Waarom de haven van Antwerpen heel belangrijk is. Ook voor u! De haven van Antwerpen 11/09/2014 Waarom de haven van Antwerpen heel belangrijk is. Ook voor u! HIER Ontwikkeling van de haven Schelde Weginfrastructuur Grens Havengebied Vóór de 19de eeuw: Oude rivierhaven

Nadere informatie

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP:

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: - IN DE WESTERSCHELDE ZAL OOIT EEN STORMVLOEDKERING MOETEN KOMEN - HOE KAN ANTWERPEN DAAROP ANTICIPEREN? - WIJ HEBBEN DAAROP HET ANTWOORD EN

Nadere informatie

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio.

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio. SCHELDE DELTA EXPO + PORTS, TRANSPORT & EQUIPMENT 2013 Twee elkaar versterkende evenementen gelijktijdig op één locatie de Zeelandhallen te Goes. SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven

Nadere informatie

WELKOM. Hier, in dit logistieke hart, IN 4 MINUTEN BIJ DE AIRPORT CARGO AREA. op Green Mountains Logistics Park

WELKOM. Hier, in dit logistieke hart, IN 4 MINUTEN BIJ DE AIRPORT CARGO AREA. op Green Mountains Logistics Park WELKOM op reen Mountains Logistics Park IN 4 MINUTEN BIJ DE AIRPORT CARO AREA. Nederland geldt als hét logistieke knooppunt van Europa. Dankzij de gunstige ligging en uitstekende verbindingen biedt Nederland

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL. Maritieme cluster 1 Niet-maritieme cluster Totaal 212-1-22 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 211 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I TRANSPORT EN INFRASTRUCTUUR figuur 4 Goederenvervoer over het Amsterdam-Rijnkanaal Amsterdam Oranjesluizen IJ-meer Aantal containers in beide richtingen van het Amsterdam-Rijnkanaal 250000 200000 Prinses

Nadere informatie

Multimodaal platform DELTA 3, Dourges dinsdag 22 september 2009, 13u00

Multimodaal platform DELTA 3, Dourges dinsdag 22 september 2009, 13u00 Foto Piet Vandenkerkhove MBZ De logistieke troeven van West-Vlaanderen en complementariteit met Nord-Pas-de-Calais en West-Vlaanderen. Uitwisseling van B2B contacten met Franse ondernemers. Multimodaal

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie