VERSLAG VERGADERING 2 SARA NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 THEMAGROEP ARBEID (PC SINT AMEDEUS ) MORTSEL 17 SEPTEMBER 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG VERGADERING 2 SARA NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 THEMAGROEP ARBEID (PC SINT AMEDEUS ) MORTSEL 17 SEPTEMBER 12"

Transcriptie

1 VERSLAG VERGADERING 2 SARA NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 THEMAGROEP ARBEID (PC SINT AMEDEUS ) MORTSEL 17 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: De Preter Marc (BW De Brug), Fransen Menno (TSEDEK), Van Staey Marleen (Similes), Mous Peter (Activering De Link), Janssen Jorinde ( t Karwei), Docx Marc (GTB), De Merlier Leen (PC Sint- Amedeus), Hallemans Esther (PC Broeders Alexianen), Stoll Claus (SW De Sleutel), Van den Bosch Veerle (De Ploeg), Felix Liesbet (ANA vzw), Pockelé Eva ( DC De Ridder en DC De Vinken), Heene Lieve Heene (Vzw Gouverneur Kinsbergen - deelwerking GA), Bulteel Piet (Levanto), Van Gool Nadine (Psychosociale Dienst VDAB), Weemaes Karolien (Netwerkcoördinatie SaRA), Dirk (voorzitter netwerkplatform functie 3 en themagroep werk), Verontschuldigd: Van Houtven Nicole (Activering De Link), Bellens Jo (Provinciaal Steunpunt Arbeidszorg), Housen Joris (Netwerkcoördinatie SaRA), Verstraeten Jo (voorzitter Trajectiel), Mol Martie (De Evenaar), Van De Vloet Ann (Uilenspiegel) 1. Verontschuldigd Zoals afgesproken op de startvergadering van 6 juni, zal Jo Verstraeten (directeur De Vliering) niet meer participeren aan de themagroep arbeid. Jo zal binnen functie drie wel de voorzittersrol opnemen van netwerkplatform functie 3 (= Stuurgroep Het Trajectiel) (in duo met Dirk Goeminne) en de themagroep VTO, vrije tijd en ontmoeting. Deze themagroep zal dit najaar worden opgestart. Als voorzitter van netwerkplatform functie 3 ontvangt Jo graag de verslagen van deze themagroep. Nicole Van Houtven (directeur De Link) is voorzitter van het netwerkplatform functie 2b en zal niet meer deelnemen aan bijeenkomsten van deze themagroep. Zij ontvangt wel graag nog de verslagen. Peter Mous (coördinator activering De Link) participeert vanaf heden aan de themagroep arbeid. Ann Van De Vloet (cliëntenvereniging Uilenspiegel) verontschuldigt zich structureel voor deze themagroep, totdat er een uitbreiding van cliëntenvertegenwoordigers komt. Ann participeert momenteel aan andere overlegorganen binnen SaRA. 2. Goedkeuring vorig verslag Er zijn geen opmerkingen op het vorig verslag. Dit verslag wordt goedgekeurd. 3. Voorstelling van de nieuwe leden. Zoals afgesproken op de startvergadering, zijn vandaag enkele nieuwe leden uitgenodigd. Ze zijn ook allemaal aanwezig. I. Nadine Van Gool is provinciaal verantwoordelijke van de Psychologische dienst en de Dienst Arbeidshandicapspecialisatie (DAH) van VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding).

2 Ieder werkzoekende schrijft zich in bij VDAB. In de lokale werkwinkel wordt bekeken wat iedere werkzoekende nodig heeft in zijn zoektocht naar een job. Voor sommigen zal de reguliere VDAB begeleiding niet volstaan. Zij worden doorverwezen naar gespecialiseerde diensten zoals GTB, GOB of GA. Werkzoekenden die in begeleiding zijn bij VDAB of GTB kunnen voor een psychologisch onderzoek doorverwezen worden naar de psychologische dienst. Dat zal o.a. gebeuren wanneer de begeleider twijfelt of de werkzoekende betaalde arbeid kan verrichten en/of wanneer zij vermoedt dat medische, mentale, psychologische en/of psychiatrische problemen een tewerkstelling in de weg staan. Wanneer de psycholoog van VDAB oordeelt dat er best een dokter aan te pas komt, of dat een multidisciplinair onderzoek nodig is, kan hij/zij doorverwijzen naar de GA (= Gespecialiseerde Arbeidsonderzoeksdienst). Een advies dat na zo'n onderzoek door de psychologische dienst of GA kan volgen is bindend en kan inhouden: - NEC (met of zonder GTB); - Sociale werkplaats (SW) / beschutte werkplaats (BW); - activeringsbegeleiding (GTB met partner zorg en partner empowerment); - arbeidszorg; - niet toeleidbaar. De DAH staat sinds oktober 2008 ook in voor toekenning van het recht op de bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (BTOM). Dit zijn: - VOP (Vlaamse ondersteuningspremie, een vervolg op de CAO26 en de VIP) Dit is een tegemoetkoming in het rendementsverlies ten gevolge van de arbeidshandicap en wordt betaald aan de werkgever. - Aanpassing arbeidspost B.v. een hellend vlak voor rolstoelgebruikers en B.v. arbeidsgereedschap (zoals braille leesregel). - vervoers- en verplaatsingsonkosten - doventolk - recht BW Wanneer er een 'vermoeden' van arbeidshandicap is, wordt bekeken of dit leidt tot een 'indicatie'. Sommige indicaties geven een automatisch recht op BTOM, andere niet, maar kunnen na een bijkomend onderzoek alsnog recht geven (b.v. er zijn meerdere indicaties die elk afzonderlijk geen automatisch recht geven en er is aantoonbaar rendementsverlies). Vaak volgt in zo'n geval een onderzoek bij de GA. Nadine Van Gool is ook nog provinciaal expert voor de gespecialiseerde klantenwerking van VDAB (d.i. mensen met MMPP (medische, mentale, psychische of psychiatrische) problemen, psychosociale problemen en arbeidshandicap). II. Eva Pockelé is consulent bij OCMW Antwerpen (Departement Lokaal Sociaal Beleid - Afdeling Gezondheid) en eindverantwoordelijk voor dagcentra De Ridder en De Vinken.

3 Dagcentrum De Ridder richt zich tot chronisch psychiatrische patienten (o.a. psychotische en schizofrene stoornissen). In het dagcentrum ligt de klemtoon op de nood aan bescherming, het aanbieden van een zinvolle dagbesteding en het leggen van sociale contacten. Dagcentrum De Vinken richt zich tot psychisch gekwetste en kwetsbare volwassenen voor wie doorsnee socio-culturele activiteiten niet toegankelijk zijn. In een rustige omgeving worden artistieke cursussen aangeboden zoals etsen, boetseren, koken, schilderen Beide dagcentra behoren tot het aanbod van OCMW Antwerpen. De instroom gebeurt hoofdzakelijk vanuit ZNA en sociale centra van het OCMW Antwerpen. Er is een beperkte uitstroom en bij DC De Vinken werkt men hierdoor noodgedwongen met wachtlijsten. M. De Preter merkt op dat het de toetreden tot het Trajectiel impliceert dat de instroom zou moeten opengetrokken worden tot de regio Mortsel, Boechout. III. Lieve Heene is algemeen directeur VZW Gouverneur Kinsbergen en is vandaag plaatsvervangend aanwezig voor de coördinator van GA Lenie Van Ooteghem, die de bijeenkomsten van deze themagroep zal bijwonen. De Gespecialiseerde Arbeidsonderzoeksdienst (GA) Antwerpen bestaat uit een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in onderzoek bij personen met een beperking. Het team van GA Antwerpen brengt de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt in kaart d.m.v. onderzoek (basisscreening of uitgebreid onderzoek individueel of in groep) en geeft persoonlijk en aangepast advies om zowel de zoektocht naar werk als het huidige werk gemakkelijker en aangenamer te maken. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een profiel opgesteld van de cliënt. In dit profiel staan de sterke en minder sterke vaardigheden, de beroepsinteresse, werkervaringen, de persoonlijke situatie... Samen met de cliënt wordt op basis van dit profiel gezocht naar de meest geschikte tewerkstelling. De GA is erkend door de VDAB (GTB) en geeft bindend advies over het recht op BTOM. 4. Artikel 107, netwerk functie 3: Karolien Weemaes In het kader van functie 3 is de zorgfunctie activering de basis voor het te ontwikkelen netwerk. Netwerkplatform functie 3 is gestoeld op de stuurgroep van het Trajectiel en heeft volgende doelstellingen: het verzamelen en actueel oplijsten van wat bestaat binnen functie 3 psychosociale rehabilitatie, herstel en sociale inclusie binnen het werkingsgebied (zorgregio's Antwerpen en Mortsel), het stimuleren van samenwerkingsverbanden binnen functie 3, doelstellingen van het projectdossier omzetten in actiefiches en deze opvolgen en tenslotte bekijken welke overlegfora deze acties kunnen uitwerken en realiseren. Binnen functie 3 maken we een opsplitsing van drie themagroepen: - VTO en arbeid (deze themagroep voorzitter is Dirk Goeminne) - VTO, vrije tijd en ontmoeting (opstart voorzien in najaar 12 voorzitter Jo Verstraeten) - Ervaringsdeskundigheid (bestaande provinciale OGGPA werkgroep voorzitter Jo Verstraeten)

4 Vorming, training en onderwijs staat zowel op de agenda van themagroep werk als van themagroep vrije tijd en ontmoeting. Visualisaties van de werk- en overlegstructuur van het GGZ netwerk SaRA worden bij dit verslag gevoegd zodat visueel duidelijker wordt waar functie 3 zich binnen het netwerk situeert. Rapportage aangaande werkzaamheden netwerkplatform functie 3 / stuurgroep Het Trajectiel komt systematisch op de agenda van deze themagroep. Net zoals andere voor deze themagroep relevante ontwikkelingen. 5. Evoluties, stromingen in de sociale economie: Piet Bulteel De participatieladder is een instrument om de werkzaamheidsgraad te bepalen. Participatieladder Sector Finaliteit Casemanager VI. Betaald werk NEC HR competentie- vnl. werk ontwikkeling V. Betaald werk met BW/SW HR competentie- vnl. werk ondersteuning NEC mits extra ontwikkelling begeleiding IV. Onbetaald werk TAZ, DAZ, W² Competentiever- combi: zorg en werk sterkend schakelprogramma

5 III. Deelname ge- Arbeidszorg Versterken sociaal combi: zorg en werk organiseerde activiteiten netwerk II. Sociale contacten Sociale activering Stabiliseren rand- zorg buitenshuis (basaal aanbod GGZ, voorwaarden OCMW, CAW, ) I. Geïsoleerd Sociale activering Stabiliseren rand- zorg (basaal aanbod GGZ, voorwaarden OCMW, CAW, ) Tal van evoluties zijn er nu gaande: Bijvoorbeeld - De Tender Activering Zorg (TAZ - in het kader van het meerbanenplan): de Vlaamse Overheid stelt middelen ter beschikking voor de begeleiding van langdurig werkzoekenden met ernstige en langdurige medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen die hen verhinderen aan het werk te gaan en ten gevolge daarvan onmogelijk kunnen worden ingeschakeld binnen de normale arbeidsmarkt, een beschutte werkplaats of de arbeidszorg. Binnen de begeleiding wordt gewerkt aan het wegwerken van de belemmeringen veroorzaakt door de problematiek en worden de cliënt ook probleemoplossende handelingen aangeleerd. Daarenboven wordt er gezorgd voor oriënterende acties om tot een realistische beroepskeuze te komen (hiertoe worden onder andere bedrijfsstages georganiseerd). Toeleiding van de kandidaten gebeurt door de trajectbegeleiders van GTB, na evaluatie door de psychosociale dienst van VDAB. Zorgpartners zijn PZ Sint-Amedeus, ZNA PZ Stuivenberg, CGG Andante & OPZ Geel. - TAZ bis : inschrijvingsperiode is inmiddels ook voorbij. - Doorstroomtrajecten Arbeidszorg : doelgroep hier bestaat uit enerzijds personen die nu reeds deelnemen aan arbeidszorg en anderzijds de personen die het advies arbeidszorg krijgen maar momenteel niet binnen de arbeidszorginitiatieven terecht kunnen. Deze personen krijgen bovenop hun arbeidszorg een module activeringsbegeleiding (waaronder zorg, empowerment, stage op een externe werkvloer, ) aangeboden die hen moet toelaten om de doorstroom vanuit arbeidszorg naar sociale economie, werkervaring of het normaal economisch circuit mogelijk te maken. Voor de uitvoering van de doorstroomtrajecten wordt een beroep gedaan op een partnerschap van minstens twee arbeidszorginitiatieven, GTB, een partner zorg en een partner empowerment. In de provincie Antwerpen zijn de loten inmiddels verdeeld. GTB doet de regie, De Sleutel is penhouder en het provinciaal Steunpunt Arbeidszorg ondersteunt. - Na de TAZ bis komen we in het W²-verhaal meer info hierover door Nadine Van Gool tijdens onze volgende bijeenkomst op 14/11.

6 6. Inventarisatie, bespreking van de knelpunten binnen de sectoren zorg en arbeid met betrekking tot de doelgroep. (focus op personen met een psychische kwetsbaarheid die daardoor hindernissen ondervinden in hun traject naar werk. Link naar functie 3.) Veerle Van den Bosch van De Ploeg licht ter vergadering het ZoWe-project nader toe. Het ZoWe (zorg-werk) project is gericht op arbeids(re)integratie na revalidatie van personen met psychische of psychiatrische problemen. In dit project wil men een zorgketenmodel ontwikkelen rond een cliënt met een psychische/psychiatrische problematiek in het kader van werk. De partners in dit project zijn GOB De Ploeg, VDAB, GTB, het Antwerps Netwerk Arbeidszorg (ANA), Psychiatrisch Centrum Bethanië, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en werkhaven. Uit de resultaten van dit project kunnen een aantal conclusies getrokken worden die voor deze themagroep een nuttig vertrekpunt kunnen zijn. - Uit het ZoWe-project blijkt dat de doelgroep nog een stuk verschilt: de arbeidssector komt geregeld mensen tegen die voor de zorgsector zijn en vice versa. Kruisbestuiving in de samenwerking van de twee sectoren is voor deze mensen zeer zinvol. - Er zijn, als men creatief is, wel wat mogelijkheden en oplossingen in de samenwerking tussen twee sectoren (b.v. een voltijdse vacature laten invullen door twee halftijdse krachten - dit met in het achterhoofd dat uitval van personen met een psychische kwetsbaarheid cyclisch is). - Garantie zorgondersteuning is noodzakelijk! Wie garandeert dit? Heden is er b.v. geen naadloze overgang tussen residentiële en ambulante zorg. Ook de snelheid van reageren is hier belangrijk. Iemand die acuut dient te worden opgenomen en nog werk heeft zorgpakket dient idealiter meteen weer te worden opgenomen, alvorens ontslagrisico toeneemt. + Op het moment dat er iets gebeurt op de werkvloer, hoe snel kan zorg dan beschikbaar zijn? - ZoWe kan in kader van dit samenwerkingsverband niet uitgevoerd worden aangezien binnen ZoWE extra overleg rond een cliënt plaatsvond. Afstemming en samenwerking tussen de twee sectoren stelt voornamelijk een praktischorganisatorisch probleem: hoe organiseer je dat? Er wordt voorgesteld een samenwerking in de praktijk tot stand te brengen door te starten met samen te werken rond een aantal gemeenschappelijke cliënten en proefondervindelijk de samenwerking bij te sturen op basis van de praktijk. Een ander voorstel is dat een aantal maatschappelijk werkers van betrokken actoren een aantal casussen komen voorstellen zodat de knelpunten bij gemeenschappelijke trajecten kunnen worden blootgelegd en op basis daarvan kan worden bijgestuurd in de samenwerking.

7 Hier kan de jobcoach die via de RIZIV-conventies kan worden aangevraagd mogelijks een deel van de oplossing zijn d.m.v. het bieden van werkondersteuning en opvolging voor gemeenschappelijke cliënten. Bovendien wordt er binnen deze themagroep hevig gepleit om ook binnen de op te zetten 2b-teams arbeidscoaching te voorzien die, vertrekkende vanuit de zorg, een centraal aanspreekpunt kan zijn voor de sector werk en zo een brug kan slaan tussen de twee sectoren. Karolien neemt dit mee naar netwerkplatform functie 2b die als opdracht de inhoudelijke en praktische uitwerking van de twee 2b-teams heeft. 7. Varia Geen. 8. Volgende vergadering De eerstvolgende vergadering van deze themagroep vindt plaats op woensdag 14 november 12, vanaf 10 uur in lokaal 232 van de VDAB (Copernicuslaan 1 te Antwerpen). Op de agenda staan alvast volgende punten: toelichting W²-conceptnota en maatwerkdecreet door Nadine Van Gool, psycholoog dienst Arbeidshandicap van de VDAB.

Guido Maertens (De Sleutel), Marleen Van Staey (Similes), Liesbeth Felix (ANA) Dirk Meeus (CGG VAGGA) Leen van Assche (CGG Andante)

Guido Maertens (De Sleutel), Marleen Van Staey (Similes), Liesbeth Felix (ANA) Dirk Meeus (CGG VAGGA) Leen van Assche (CGG Andante) VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID 12 MAART 2014 Aanwezigen: Pascal Seeldraeyers (Jobkanaal), Geert Kerstens (Uilenspiegel), Menno Fransen (Tsedek), Sven Ceustermans (MTA De Link), Peter Mous (Vzw De Link,

Nadere informatie

1. Goedkeuring vorig verslag

1. Goedkeuring vorig verslag VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID 8 JANUARI 2014 Aanwezigen: Dr. Hendrik Vermeerbergen (Medisch advizeur CM), Dirk Van Gool (Medisch adviseur CM), Geert Kerstens (Uilenspiegel), Jyoti Hullebusch (VDAB Antwerpen),

Nadere informatie

1. Situering van het project 107 door Jo Verstraeten

1. Situering van het project 107 door Jo Verstraeten VERSLAG OPSTARTVERGADERING SARA NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 THEMAGROEP ARBEID (BW DE BRUG) MORTSEL 6 JUNI 12 Aanwezigen: De Preter Marc (BW De Brug), Fransen Menno (TSEDEK), Van Staey Marleen (Similes),

Nadere informatie

Blz.3 regel 7 arbeidsgeneesheren, wel: adviserend geneesheren.

Blz.3 regel 7 arbeidsgeneesheren, wel: adviserend geneesheren. VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID WOENSDAG 9 DECEMBER 2015 Aanwezigen: Dirk Goeminne (voorzitter themagroep arbeid), Marleen Van Staey (Similes), Lynn Fransen (GTB Antwerpen),Guido Maertens (De Sleutel),

Nadere informatie

2. Toelichting ICF (International Classification of Functioning, disability and health)

2. Toelichting ICF (International Classification of Functioning, disability and health) VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID WOENSDAG 13 MEI 2015 Aanwezigen: Dirk Goeminne (voorzitter themagroep arbeid), Anne Grimon (vervanging Leen Van Assche,CGG Andante), Marleen Van Staey (Similes), Lies Janssens

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

1. Goedkeuring vorig verslag 14/01/ Maatwerkdecreet 2.1. Toelichting door Marc De Preter

1. Goedkeuring vorig verslag 14/01/ Maatwerkdecreet 2.1. Toelichting door Marc De Preter VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID WOENSDAG 11 MAART 2015 Aanwezigen: Dirk Goeminne (voorzitter themagroep arbeid), Joris Housen (netwerkcoördinator SaRA), Marc De Preter (De Brug), Marleen Van Staey (Similes),

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

2. Toelichting Maatwerkdecreet: Marc De Preter

2. Toelichting Maatwerkdecreet: Marc De Preter VERSLAG: STUURGROEP HET TRAJECTIEL / NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 7 MEI 2015, LOCATIE VZW DE LINK Aanwezig: Jo Verstraeten (Co voorzitter functie 3), Marc De Preter (VZW De Brug), Rudy Wouters (Het Lokaal),

Nadere informatie

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap)

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) Mensen (werkzoekenden) met arbeidsbeperking, op: - medisch - fysiek - psychisch - mentaal - Trajectbegeleiding

Nadere informatie

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/ GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus 41 3600 Genk (Tel) 089/32 10 50 Info.lim@gtb-vlaanderen.be www.gtb-vlaanderen.be 1. Wat is de opdracht van GTB? De opdracht van GTB is opgedeeld is drie luiken:

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 24/3

1. Opvolging vorig verslag 24/3 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 15 MEI '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Marleen Geentjens (IBW De Sprong, PZ Bethanië en PVT De Landhuizen), Joris Van de Wouwer

Nadere informatie

Met een GOB naar werk

Met een GOB naar werk Met een GOB naar werk Katherine Smith Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding (UCBO) 2009 www.ucbo.be GOB Dienst voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling doelgroep: personen

Nadere informatie

1. Goedkeuring vorig verslag 9/12/2015

1. Goedkeuring vorig verslag 9/12/2015 VERSLAG THEMAGROEP VTO EN ARBEID WOENSDAG 9 MAART 2016 Aanwezigen: Dirk Goeminne (voorzitter themagroep arbeid), Karolien Weemaes (netwerk SaRA), Marleen Van Staey (Similes), Lynn Fransen (GTB Antwerpen),Lies

Nadere informatie

Wat brengen we jullie vandaag:

Wat brengen we jullie vandaag: WIN² 1 Wat brengen we jullie vandaag: Wat is Win² Doelstellingen Visie en kader Cijfers Evoluties De Stuurgroep: Samenstelling Doelstellingen Acties en uitdagingen Vraagstelling en wat kunnen wij leren

Nadere informatie

Historiek. Twee ESF projecten. Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum

Historiek. Twee ESF projecten. Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum GTB/VDAB - SaRA Twee ESF projecten Historiek Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum Bruggen Bouwen: Samenwerking met VDAB/GTB met NGGZ Kempen ikv art 107 3. Samenwerkingsmodel Doel: Samenwerking

Nadere informatie

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Ontstaan Doorheen de jaren een stijging van het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid.

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Joris Van de Wouwer (ZNA PZ Stuivenberg en PZT ADAPT), Gert Rombouts (IBW De

Nadere informatie

OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen. 29-11-2012 Seminarie VLOR - Brussel 1

OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen. 29-11-2012 Seminarie VLOR - Brussel 1 OP WEG NAAR WERK: opportuniteiten en valkuilen 1 2 OVERZICHT GTB Algemeen Personen met een Arbeidshandicap (PmAH) Begeleiding naar werk Bijzondere TewerkstellingsOndersteunende Maatregelen (BTOM) Doven

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

1. Situatieschets door de netwerkcoördinator

1. Situatieschets door de netwerkcoördinator VERSLAG THEMAGROEP AMBULANT PSYCHOSOCIAAL REVALIDATIECENTRUM DONDERDAG 21 AUGUSTUS '13 Aanwezigen Mia Gys (CAW Antwerpen), Joris Van de Wouwer (ZNA PZ Stuivenberg), Marie-Josee Peeters (ZNA PZ Stuivenberg),

Nadere informatie

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 '(SEMI-)RESIDENTIËLE DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING' VRIJDAG 21 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: Andy De Witte (GZA/PAAZ Sint-Vincentius - voorzitter netwerkplatform functie 4), Francis

Nadere informatie

(Aanzet tot) een nieuw decretaal beleidskader voor de samenwerking tussen werk en zorg

(Aanzet tot) een nieuw decretaal beleidskader voor de samenwerking tussen werk en zorg (Aanzet tot) een nieuw decretaal beleidskader voor de samenwerking tussen werk en zorg Studiedag Werk Werkt 27 maart 2014 Een momentopname Tussen een zoekende voorgeschiedenis... Decreet Werk en Zorg als

Nadere informatie

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Actielijst arbeidsbeperking 2020 Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Evenredige arbeidsdeelname kansengroepen Diversiteit Gelijke behandeling Actielijst arbeidsbeperking 2020-2 december

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

1. Opvolging verslag (25/04)

1. Opvolging verslag (25/04) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 16 MEI '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Geert Kestens (Uilenspiegel), Nicole

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn)

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) WELKOM Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) VERLEDEN - Van ATB naar GTB. - Arbeidstrajectbegeleiding van werkzoekende met een arbeidsbeperking. - Van VAPH en projectsubsidie naar

Nadere informatie

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 649 van SABINE VERMEULEN datum: 14 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling

Nadere informatie

Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011

Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011 Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011 Voorstelling De Werklijn Samenwerking met Actiris Samenwerking met GTB Bijzondere Tewerkstellings-Ondersteunende Maatregelen (BTOM) Voorkomende

Nadere informatie

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd.

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 28 JANUARI '16 Aanwezigen: Menno Fransen (Tsedek), Joris Housen (netwerkcoördinator), Johan Mortelmans (OCMW Antwerpen - SC De Wilg), Marleen Van Staey (Similes), Jo Verstraeten

Nadere informatie

VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK!

VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK! VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK! Diploma (bijna) op zak?! Je hebt al een stapje voor : Jouw kansen op werk verhogen met een masterdiploma! je hebt al wat bewezen : doorzettingsvermogen, stof kunnen verwerken,

Nadere informatie

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak Maatwerk en W² 2 decreten in de maak 3 2 decreten in de maak Maatwerk: voorontwerp decreet goedgekeurd door de Vlaamse regering W²: werkdocument: wordt binnenkort voorgelegd op de Vlaamse regering wordt

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 OKTOBER '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Jan Bogaerts (PZ Sint-Amedeus), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen

Nadere informatie

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Terug aan het werk?! Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Inhoud 1. Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Solliciteren 3. Redelijke aanpassingen 4. Ondersteuningsmaatregelen 5. Toegelaten arbeid

Nadere informatie

2. Overdracht dagcentra De Ridder en De Vinken aan IBW Antwerpen

2. Overdracht dagcentra De Ridder en De Vinken aan IBW Antwerpen VERSLAG: STUURGROEP HET TRAJECTIEL / NETWERKPLATFORM FUNCTIE 3 12 FEBRUARI 2015, LOCATIE Vzw DE LINK Aanwezig: Jo Verstraeten (De Vlonder en voorzitter) Rudy Wouters (Het Lokaal), Menno Fransen (Tsedek),

Nadere informatie

Project Divers-city G O B

Project Divers-city G O B Project Divers-city G O B 09-02-2010 Job & Co Ann Bodyn Job & Co CBW project Divers-city 09-02-2010 1 G O B = Gespecialiseerde Opleidings- Begeleidings- en Bemiddelingsdienst 12 diensten erkend door VDAB

Nadere informatie

Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB)

Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB) 1 GTB Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB) Opdracht: werkzoekenden met een arbeidsbeperking begeleiden in hun participatie aan de arbeidsmarkt. Twee disciplines in huis: trajectbegeleiding

Nadere informatie

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Situering rol als detentieconsulent GTB = Gespecialiseerd Team Bemiddeling. Begeleiding en ondersteuning van mensen met een lange afstand of begeleidingsnood

Nadere informatie

Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET

Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET Kader - situering Vlaams Regeerakkoord Sociale Economie => 2 pijlers: Lokale Diensteneconomie Maatwerk Beschutte werkplaatsen Sociale werkplaatsen Invoegmaatregel

Nadere informatie

Uitvoering decreet werk- en zorgtrajecten

Uitvoering decreet werk- en zorgtrajecten Uitvoering decreet werk- en zorgtrajecten Decreet werk- en zorgtrajecten Decreet houdende de werk- en zorgtrajecten Op 25 april 2014 bekrachtigd door de Vlaamse Regering Vlaams regeerakkoord 2014-2019:

Nadere informatie

BTOM s & MMPP. Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars

BTOM s & MMPP. Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars BTOM s & MMPP Trefdagen voor arbeidsbemiddelaars CASE CASE: Kelly 3 Kelly is een vrouw van 24. Ze heeft in het BUSO de richting logistiek assistent gevolgd. Haar ABO heeft ze niet gedaan, ze was zwanger

Nadere informatie

Meer personen met een arbeidshandicap aan het werk. Geschiedenis, visie, cijfers en veruidelijking.. VDAB GTB en de gespecialiseerde diensten

Meer personen met een arbeidshandicap aan het werk. Geschiedenis, visie, cijfers en veruidelijking.. VDAB GTB en de gespecialiseerde diensten 1 2 Meer personen met een arbeidshandicap aan het werk Geschiedenis, visie, cijfers en veruidelijking.. VDAB GTB en de gespecialiseerde diensten 3 Beleidsevoluties PMaH December 2003: rondetafelconferentie

Nadere informatie

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina)

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 28 JUNI '13 Aanwezigen: Francis De Groot (PZ Broeders Alexianen voorzitter netwerkplatform functie 4), Martie Mol (De Evenaar), Marc Leysen (PZ Sint-Amedeus), Hugo Pietermans

Nadere informatie

West4work: herfstseminarie 03-11-2015 een medewerker met een arbeidshandicap als collega: waarom niet? tewerkstellingsondersteunende maatregelen

West4work: herfstseminarie 03-11-2015 een medewerker met een arbeidshandicap als collega: waarom niet? tewerkstellingsondersteunende maatregelen West4work: herfstseminarie 03-11-2015 een medewerker met een arbeidshandicap als collega: waarom niet? tewerkstellingsondersteunende maatregelen 2 Van VAPH naar VDAB: sinds 01-10-2008 Overheveling bevoegdheid

Nadere informatie

Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : DRAAIBOEK (arrondissement Antwerpen)

Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : DRAAIBOEK (arrondissement Antwerpen) Versiedatum 10/04/2015 Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : DRAAIBOEK (arrondissement Antwerpen) Inhoudstafel 1. Situering (andere bijlage op http://sara.oggpa.be) 2. Visie (andere bijlage op http://sara.oggpa.be)

Nadere informatie

1. Kennismaking nieuwe deelnemer netwerkplatform functie 5

1. Kennismaking nieuwe deelnemer netwerkplatform functie 5 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 31 JANUARI '13 Aanwezigen: Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen Geentjens (IBW De Sprong & PVT de Landhuizen covoorzitter netwerkplatform functie 5), Nicky Van

Nadere informatie

Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB

Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB Samen werken aan werk Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB Deze nota bevat de operationele visie en concrete afspraken

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (29/08) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13

1. Opvolging vorig verslag (29/08) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Leen van Assche (CGG Andante), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen Boechout), Nicole Van Houtven (Vzw

Nadere informatie

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN BEGELEID WERKEN Wat is begeleid werken? Voor wie is begeleid werken? Wie organiseert begeleid werken? DE PRAKTIJK: SUPPORTED EMPLOYMENT BEGELEID WERKEN Enkele praktijkvoorbeelden.

Nadere informatie

Detectie instrument arbeidshandicap

Detectie instrument arbeidshandicap P a g i n a 1 Detectie instrument Doelstelling: Gevangenen die recht hebben op een specifiek aanbod m.b.t. arbeidstoeleiding detecteren in de gevangenis populatie. Deze detectie gebeurt in functie van

Nadere informatie

Investeren in bijzondere mensen. Win-win voor werkgevers en werknemers

Investeren in bijzondere mensen. Win-win voor werkgevers en werknemers Investeren in bijzondere mensen Win-win voor werkgevers en werknemers Investeren in mensen Als werkgever vertellen we je niets nieuw: werken levert een belangrijke bijdrage voor je persoonlijke ontplooiing,

Nadere informatie

1. Opvolging en goedkeuring verslag dd. 28/03/2013.

1. Opvolging en goedkeuring verslag dd. 28/03/2013. VERSLAG VERGADERING THEMAGROEP VRIJE TIJD & ONTMOETING 23 MEI 2013 Aanwezig: Verstraeten Jo (voorzitter stuurgroep Trajectiel / netwerkplatform functie 3), Carla De Baere (PC Amadeus), Joris Housen (netwerkcoördinator

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008

ORIENTERENDE STAGES BEROEPSVERKENNENDE STAGE. Stand van zaken mei 2008 ORIENTERENDE STAGES Stand van zaken mei 2008 BEROEPSVERKENNENDE STAGE De beroepsverkennende stage is bedoeld voor een werkzoekende die - misschien geïnteresseerd is in een beroep, maar zich geen concreet

Nadere informatie

Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Studiedag Werkgelegenheidsmaatregelen Donderdag 29 september Vilvoorde Wat? Rendementssubsidie bij de tewerkstelling van PmAH Premie toegekend door de VDAB Gemeenten,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 oktober 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Budget 2013. Machtigingskrediet 831/640. Subsidie

Nadere informatie

JOBCENTRUM vzw. GOB = centrum voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling Aanbod:

JOBCENTRUM vzw. GOB = centrum voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling Aanbod: JOBCENTRUM vzw GOB = centrum voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling Aanbod: Werkzoekenden met een arbeidsbeperking Werkenden & Zelfstandigen (loopbaanbegeleiding) Werkgevers Projecten,

Nadere informatie

Nieuws vanuit HerstelAcademie Antwerpen

Nieuws vanuit HerstelAcademie Antwerpen 2 NR 2 Jaargang 2 Nr 2 Nieuws vanuit HerstelAcademie Antwerpen In dit nummer 1 Intro 2 Infomoment 3 Aanbod voorjaar 4 Instapmoment 5 Hoe inschrijven?.1. Intro 26 januari 2018 Hier zijn we weer! Deze keer

Nadere informatie

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen Gasthuisstraat 22/2 - Turnhout (zomer 208: Merodelei 88-90) 04/44 29 9 info@route.be (mei juni 208: www.route.be) Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen

Nadere informatie

Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : VISIETEKST

Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : VISIETEKST Samenwerkingsmodel SaRA en VDAB/GTB : VISIETEKST Versiedatum 07/04/2015 Inhoudstafel 1. Situering 2. Visie 3. Het verloop van een traject naar werk 4. Aanbod 5. Draaiboek (andere bijlage op http://sara.oggpa.be)

Nadere informatie

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Provinciale Netwerkdag Sociale Economie over Werken op maat 06 oktober 2016 Job-Link - Faruk Akkus GTB - Stefany Tan Kennismaken Agenda DEEL

Nadere informatie

Overzichtstabel werkplekleervormen

Overzichtstabel werkplekleervormen Overzichtstabel werkplekleervormen 1. Focus op oriëntering Alle niet-werkende werkzoekenden die interesse hebben voor een beroep maar zich geen concreet beeld kunnen vormen van dit beroep en/of twijfelen

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

www.vdab.be 0800.30.700

www.vdab.be 0800.30.700 HERVORMING BELEID PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP 0800 30 700 1 OKTOBER 2008 OP WEG NAAR WERK MET BIJZONDERE ONDERSTEUNING. Situering Aanleiding: hervorming Vlaamse overheid (BBB) Overheveling van bevoegdheden

Nadere informatie

Handleiding Mijn Loopbaan voor partners voor registratie van de begeleiding van personen met een arbeidsbeperking

Handleiding Mijn Loopbaan voor partners voor registratie van de begeleiding van personen met een arbeidsbeperking Handleiding Mijn Loopbaan voor partners voor registratie van de begeleiding van personen met een arbeidsbeperking Deze handleiding is bestemd voor de externe partners van de VDAB die personen met een (vermoeden

Nadere informatie

Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP)

Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) Vop Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) De Vlaamse Ondersteuningspremie is een bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregel voor personen met een arbeidshandicap.

Nadere informatie

Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012

Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012 Bijlage 10: Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012 BEPALINGLEN AAN HET PROVINCIEBESTUUR INZAKE DE PROVINCIALE OPDRACHT VAN GTB IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG Bepaling 1

Nadere informatie

Het maatwerkdecreet voor collectieve inschakeling en decreet lokale diensteneconomie

Het maatwerkdecreet voor collectieve inschakeling en decreet lokale diensteneconomie Het maatwerkdecreet voor collectieve inschakeling en decreet lokale diensteneconomie Wat verandert er? 21 03 2014 1 Stand van zaken realisatie van 2 nieuwe decreten iov Vlaamse Regering : -collectief maatwerk

Nadere informatie

Werk. Infosessie Zorg en Werk. Hoe aanmelden bij WERK? 8/04/2015. Samenwerking. Infosessie zorg en Werk. - Welkom

Werk. Infosessie Zorg en Werk. Hoe aanmelden bij WERK? 8/04/2015. Samenwerking. Infosessie zorg en Werk. - Welkom Samenwerking Infosessie Zorg en Werk Werk Intro Infosessie zorg en Werk - Welkom - Programma: - 9u30-10u30: GTB + GOB (Tinne Steeman en Nele Van Hove ) - 10u30-10u45: Vragen - 10u45-11u00: Pauze - 11u00-11u30

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Fed. Project Participatie patiënten- & familievertegenwoordiging Similes Francophone asbl - Similes Vlaanderen vzw UilenSpiegel vzw - Psytoyens

Nadere informatie

Het veranderende landschap van voor integratie van mensen met een arbeidshandicap.

Het veranderende landschap van voor integratie van mensen met een arbeidshandicap. Het veranderende landschap van voor integratie van mensen met een arbeidshandicap. Seminarie Mimiek AZ ALMA SIJSL 20 november 2009 Luc Henau algemeen directeur GTB Van verandering tot visie In het kader

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen EINDRAPPORTAGE 2016 Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen Inhoudstafel eindrapportage 2016 Inleiding 1. Globaal overzicht cijferrapportage 1.1 Aantal intakes per doorverwijzende instantie

Nadere informatie

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 Lisa Coppin, RESOC Leuven Kristien Sinnaeve, VDAB Leuven KBS, 6 mei 2009 er was eens...

Nadere informatie

b) Hoeveel werkzoekenden werden in 2016 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen?

b) Hoeveel werkzoekenden werden in 2016 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 315 van ROB BEENDERS datum: 20 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie RIZIV GTB- VDAB Visie Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie 1. Historiek 1. Twee jaar pilootproject Samenwerking

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 4 maart 2016 houdende het

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48 Maatschappelijke zetel: Krijkelberg 1, 336 Bierbeek Aanloopadres: Vital Decosterstraat 86, 3 Leuven Tel: 16 24 8 www.vzwwalden.be In dit verslag vindt u een overzicht voor het jaar 14 van de werking van

Nadere informatie

b) Hoeveel werkzoekenden werden in de periode 1/1/ /4/2017 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen?

b) Hoeveel werkzoekenden werden in de periode 1/1/ /4/2017 geïndiceerd door VDAB met indicatie persoon met multiple problemen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 664 van ROB BEENDERS datum: 31 mei 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 Inhoud - Aantal niet-werkende werkzoekenden - Tewerkstelling (koppen) binnen zes werkvormen sociale economie - Beschutte

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen Creatief aanwerven loont 3 november 2015 Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen WERKPLEKLEREN WPL Werkplekleren: productenvdab Leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene,

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 aanwezig: Vicky Matthysen (ZNA PZ/PAAZ Stuivenberg voorzitter

Nadere informatie

Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg'

Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg' Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg' Voorstel vanuit de Ronde Tafel Arbeidszorg 1 Achtergrond Het decreet 'Werk- en zorgtrajecten' van 23 april 2014 wil een structureel

Nadere informatie

VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem

VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 69 van FREYA SAEYS datum: 21 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem

Nadere informatie

Registratie arbeidszorg

Registratie arbeidszorg Registratie arbeidszorg 2010-2014 Redactie: Marc Boons, Jo Bellens Toelichting Dit rapport bevat de belangrijkste bevindingen van de cijfers uit het registratiesysteem dat de Ronde Tafel Arbeidszorg heeft

Nadere informatie

De specialist en zijn/ haar team Het bedrijf met de werkgever, directe chef, collega,

De specialist en zijn/ haar team Het bedrijf met de werkgever, directe chef, collega, Pagina 4 Terugkeer naar werk voor mensen met een reumatische aandoening DEEL IV: Arbeidsongeschiktheid en re-integratie: wie is betrokken? Decuman Saskia, dienst voor uitkeringen, RIZIV In het 4de en laatste

Nadere informatie

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 29 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Herwig Uytterlinde (IBW Antwerpen), Ingrid Van Lier (PVT Hoge Beuken), Monique Lowyck (Similes), Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen

Nadere informatie

Netwerkcomité 20/06/2018

Netwerkcomité 20/06/2018 Netwerkcomité 20/06/2018 INHOUD 1. Strategisch plan 2. W² en AMA (activeringstrajecten) 3. Crisiskaart 4. Bemerkingen en discussie 1. Strategisch plan toekomst Crisisplan- uitbreiding 2A Intensifiëring

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

Inschattingslijst voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Inschattingslijst voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt Inschattingslijst voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt 14 10 2014 Doel Tijdens een contact met een klant kun je het vermoeden hebben dat een persoon een afstand heeft tot de arbeidsmarkt,

Nadere informatie

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid OP-STAP Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid Christel WITGEERS 1 Jobcentrum vzw is een centrum voor gespecialiseerde

Nadere informatie

HANDICAP, HOGER ONDERWIJS EN WERK

HANDICAP, HOGER ONDERWIJS EN WERK HANDICAP, HOGER ONDERWIJS EN WERK Een weg van hoogopgeleide studenten naar werk Lies Tijtgat Ellen Meerschaert Studiedag, 23 februari 2015 Op het Programma Onderzoek - sollicitatie Getuigenissen Beroepsportretten

Nadere informatie

Wonen, werken, leren en activiteiten

Wonen, werken, leren en activiteiten Wonen, werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T. B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N. BOUWSTENEN tot WELZIJN

OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T. B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N. BOUWSTENEN tot WELZIJN OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N Heel wat personen krijgen niet altijd de mogelijkheid om te participeren aan de verschillende

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Patricia De Pauw

Nadere informatie

25 september Werkplekleren

25 september Werkplekleren 25 september 2017 Werkplekleren Werkplekleren bij VDAB Leeractiviteiten Aanleren en toepassen van competenties algemene, arbeids- en beroepsgerichte competenties In een werksituatie die een leeromgeving

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (ambulant en thuis) Spreker: Kurt Lievens (PopovGGZ) Missie De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling en begeleiding aan mensen met

Nadere informatie

Toelichting Wijk-werken

Toelichting Wijk-werken Toelichting Wijk-werken Situering Vlaams Regeerakkoord Conceptnota Naar een nieuw stelsel van Tijdelijke werkervaring (30/10/2015) Conceptnota hervorming PWAstelsel (04/03/2016) Decreet Wijk-werken (28/04/2017)

Nadere informatie

INHOUD. mindmap. 1 Omschrijving? 2 Doel? 3 Welke werkgevers? 4 Welke werknemers? 5 Wat is het voordeel? 6 Combinatie andere maatregelen

INHOUD. mindmap. 1 Omschrijving? 2 Doel? 3 Welke werkgevers? 4 Welke werknemers? 5 Wat is het voordeel? 6 Combinatie andere maatregelen Dossier steunpunt handicap & arbeid: De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) De Vlaamse Ondersteuningspremie is een bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregel voor personen met een arbeidshandicap.

Nadere informatie