Patiënteninformatie. Totale heupprothese

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patiënteninformatie. Totale heupprothese"

Transcriptie

1 Patiënteninformatie Totale heupprothese Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om een totale heupprothese te laten plaatsen middels een operatie bij Annatommie mc. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

2 Heupprothese Bij Annatommie mc kunt u terecht voor een heupprothese. Wanneer u te veel last heeft van pijn, bewegingsbeperkingen van uw heup en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn, kunt u samen met uw behandelend arts besluiten om een heupprothese te plaatsen. Hiervoor wordt u in onze eigen kliniek in Utrecht opgenomen en geopereerd. U blijft hier 2 a 3 nachten, dit zal bepaalt worden in overleg met orthopeed en Physician Assistant. Waarom een heupprothese? De meest voorkomende klacht bij slijtage van het heupgewricht is pijn. De pijn wordt gevoeld in de lies, in de bilstreek en trekt door naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het gewricht steeds stijver. Als de slijtage toeneemt, nemen de klachten ook toe. Medicatie en fysiotherapie helpen dan niet meer. Een kunstheup is dan meestal de oplossing.

3 Met een nieuwe heup krijgt u meer bewegingsvrijheid en daarmee een hogere kwaliteit van leven. Een heupprothese is een heup van kunstmateriaal, en ontworpen om de functie van een normale heup zo goed mogelijk na te bootsen. Welke heupprothese? Bij Annatommie mc gebruiken wij alleen heupprothese typen van de hoogste klasse, waarvan bekend is dat ze zeer goede lange termijn resultaten behalen. Ze zijn gemaakt door de Zwitserse firma Mathys. Het materiaal is een combinatie van titanium-aluminium-niobium. Dit implantaat wordt zonder cement geplaatst en is een zogenaamde vastgroeiheup. In een enkel geval, als de botkwaliteit zwakker is zal er wel bolcement worden gebruikt om de kunstheup vast te zetten. Een heupprothese: vermindert de pijn in uw heupgewricht herstelt functieverlies of bewegingsbeperkingen corrigeert eventuele anatomische afwijkingen van de heup Over het algemeen blijft een kunstheup langer dan 15 jaar goed functioneren. Hoe lang uw heupprothese mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw lichamelijke conditie, uw gewicht en de belasting van uw heup. Door zware belasting kan uw heup dus eerder aan vervanging toe zijn. Voor de operatie Het plaatsen van een heupprothese is inmiddels een vaak toegepaste, voorspelbare, veilige en effectieve operatie. Met een prothese heeft u minder pijn en ervaart u een functieverbetering in vergelijking met uw toestand voor de operatie. Het operatief vervangen van een heupgewricht is zelfs een van de meest succesvolle orthopedische ingrepen. Net als bij andere operaties gelden echter ook hier de nodige risico's en bestaat de kans op complicaties. Deze komen gelukkig zelden voor. Het is belangrijk dat u voor de ingreep in een goede conditie bent. Het is goed zoveel mogelijk ijzerrijke voeding te eten zoals rood vlees, lever, bonen, noten en gedroogde vruchten. Mocht u roken dan zou het goed zijn te stoppen, dat vermindert de kans op

4 complicaties. Wanneer u te zwaar bent raden wij u aan af te vallen om uw nieuwe heup minimaal te belasten en de resultaten van de operatie te optimaliseren. Daarnaast is het handig als u geen infecties heeft die zich tijdens de operatie door uw lichaam zouden kunnen gaan verspreiden en uw nieuwe gewricht zouden kunnen besmetten, zoals tandabcessen, blaasinfecties, ontstoken huidzweren, verkoudheid en griep. Om te voorkomen dat uw operatie wordt uitgesteld is het belangrijk dat bestaande aandoeningen in de gaten worden gehouden, zoals diabetes en een hoge bloeddruk (hypertensie). Mocht u twijfelen over uw conditie of vragen hebben over het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dan kunt u deze overleggen met uw behandelend orthopedisch chirurg of uw huisarts. Tijdens het bespreken van de operatie zal er zo nodig ook een afspraak gemaakt worden voor een pre-operatief onderzoek bij de cardioloog, die een ECG zal afnemen en een laboratoriumonderzoek. De anesthesist of diens assistent zal bepalen of u de operatie veilig kunt ondergaan tijdens een preoperatief spreekuurafspraak. De operatie De operatie duurt 1 tot 2 uur. U wordt volledig of regionaal verdoofd, in beide gevallen merkt u niets van de operatie. Tijdens de operatie krijgt u antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. Via een drainage systeem wordt bloed, bloedresten en wondvocht afgevoerd. Na de verdoving maakt de orthopedisch chirurg aan de zijkant van de heup een snee in de lengte. Deze is ongeveer 20 cm. Eerst wordt de heupkom voorbereid zodat er stevig botcontact kan ontstaan. In de heupkom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna zet de orthopedisch chirurg in het bovenbeen een metalen pen waarop de kop is vastgemaakt die precies in de kom past. Het hele heupgewricht wordt dus vervangen door een kop en kom die precies in elkaar passen. Het litteken zit aan de zijkant van de heup. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier komt u rustig bij van de operatie en verblijft u ter controle. Na de operatie heeft u: een infuus in uw arm; hier wordt vocht door toegediend en medicatie om pijn en misselijkheid te bestrijden. meestal een zelf te bedienen systeem (PCAS) om de pijn te bestrijden. eventueel een slangetje in uw neus; om u te voorzien van extra zuurstof. een slangetje (wonddrain) uit de wond; deze loopt naar een opvangsysteem waar bloed en wondvocht in wordt opgevangen. Op de uitslaapkamer zult u regelmatig worden gecontroleerd (temperatuur, hartslag en bloeddruk). Verder zal u gevraagd worden naar mogelijke pijn en misselijkheid. Geef dit tijdig aan als u hier last van krijgt. U krijgt hier dan medicijnen tegen. U krijgt in ieder geval standaard antibiotica (preventief tegen infecties) en medicatie tegen trombose.

5

6 De dagen na de operatie 1 e dag na de operatie De 1 e dag na de operatie wordt het infuus en de wonddrain verwijderd. Het mobiliseren begint in bed. Dit bestaat uit buig- en strekbewegingen. De fysiotherapeut begeleidt u hierbij. Vervolgens wordt u begeleid bij het in de stoel gaan zitten. En u start met behulp van krukken voorzichtig met uw eerste loopoefening. 2 e dag na de operatie Met begeleiding van de fysiotherapeut of verpleging doet u uw loopoefeningen, gaat u het mobiliseren uitbreiden en brengt u zoveel mogelijk tijd buiten het bed door. 3 e dag na de operatie U kunt zich grotendeels zelfstandig verzorgen inclusief zelfstandig douchen. U blijft echter wel hulp nodig hebben voor het wassen van de onderbenen en voeten. Het lopen met krukken wordt verder geoefend. Normaal gesproken gaat u ook naar huis op deze dag, en zal u van ons de laatste instructies ontvangen Adviezen voor na het ontslag Leefregels Het is belangrijk dat u deze regels tot 6 weken na de operatie handhaaft. In de eerste 6 weken na de operatie kan uw heup bij verkeerde bewegingen nog uit de kom schieten. De prothese moet in deze periode de kans krijgen om goed vast te groeien. Vermijd daarom zoveel mogelijk verkeerde bewegingen en een te hoge belasting. Soms is het operatiegebied de eerste maanden enigszins gevoelig. Tevens kan uw been nog zelfs tot een jaar in meer of minder mate opgezet zijn. Dit kan een gespannen of pijnlijk gevoel in het been geven. Hieronder volgen de leefregels die uw nieuwe heupgewricht ten goede komen.

7 Wel doen Op uw rug slapen voor een periode van 6 weken Tot 6 weken na de operatie 2x een half uur per dag plat op bed liggen. Om ervoor te zorgen dat u uw been weer helemaal kan strekken. Tot 6 weken na de operatie bij wandelen buitenshuis 2 krukken gebruiken. Voorzichtig in- en uit bed stappen, op de manier die de fysiotherapeut u leert. Zit alleen op stoelen met armleuningen waarop u kunt steunen als u gaat zitten of opstaan. Met krukken lopen Altijd de leuning gebruiken bij traplopen. Bij trap op lopen eerst het niet geopereerde been en dan het andere been en kruk bijtrekken. Bij trap af lopen eerst de kruk met het geopereerde been en dan het andere been bijzetten. Bij het lopen, letten op de belasting en de positie van het geopereerde been, vooral bij het draaien. Op goede schoenen met stevige zool lopen. Enkele malen per dag een klein eindje lopen, is beter dan in 1 keer een grote afstand. Deel uw leefwijze zo in dat u afwisselend loopt, staat en zit. Iemand u laten helpen bij het wassen en drogen van de voeten/benen en bij het aanen uittrekken van de broek, kousen en schoenen. Niet doen De heup beslist niet draaien bij het zitten, liggen of lopen. Vermijd zoveel mogelijk verkeerde bewegingen en een te hoge belasting. Bij pijn niet blijven doorlopen, maar gaan zitten. Uw benen niet over elkaar kruisen wanneer u zit, staat of ligt. Niet op lage stoelen, banken of toilet gaan zitten. Uw heup of knie niet naar buiten of naar binnen draaien. Het geopereerde been niet gestrekt optillen. Het geopereerde been niet naar binnen bewegen. Niet verder dan 90 graden (= een rechte hoek) voorover buigen als u staat of zit. Niet bukken om bijvoorbeeld iets van de grond op te rapen, uw schoenen vast te maken, uw kousen aan te trekken, uw voeten te wassen, uw lakens omhoog te trekken of iets uit een laag keukenkastje te pakken. Vraag dus altijd de hulp van een ander. Niet op uw zij liggen. Niet zelf autorijden. Niet baden of douchen als u uw been hoog moet optillen om in het bad of douche te stappen. Geen zware voorwerpen tillen. Niet sporten.

8 Praktische zaken voor thuis Leen een toiletverhoger bij de thuiszorgwinkel. Breng eventueel beugels naast het toilet aan. Het is verstandig om uw bed hoog te zetten, zodat u niet te diep hoeft te buigen. U kunt hiervoor bij de thuiszorgwinkel blokken lenen. Voorkom uitglijden: haal losse kleedjes weg en leg een anti-slipmat in bad of douche. Het doen van boodschappen of het huishouden kunnen problemen opleveren. Zorg in dat geval voor mantelzorg of vraag via de gemeente thuiszorg aan. Voor krukken of een looprekje bent u zelf verantwoordelijk. Deze kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel. Complicaties Ondanks alle zorg die aan de operatie besteedt wordt, kunnen er soms complicaties optreden. Er bestaat kans op infectie van de heupprothese of het gebied er omheen. Om deze kans te verkleinen heeft u tijdens uw opname al preventief antibiotica gehad. Mocht u ergens in uw lichaam een infectie krijgen (bijvoorbeeld: huid, blaas, longen, keel of gebit), dan kan deze in de bloedbaan komen en zich verspreiden naar uw knie. Breng de huisarts in die gevallen tijdig op de hoogte zodat hij u zo nodig kan behandelen. De kop van de kunstheup kan uit de kom schieten. De kans hierop is de eerste 6 to 8 weken na de operatie het grootst. U dient zich daarom goed aan de instructies van de fysiotherapeut te houden en tijdens de revalidatie goed op te letten. Er kan nabloeding van de wond optreden. Er is kans op trombose. Om deze kans te verkleinen, krijgt u na de operatie een aantal weken bloed verdunnende middelen. Bij een zenuwoprekking kan verlamming van een deel van de voet optreden (klapvoet). Dit is in de meeste gevallen tijdelijk en in een zeldzaam geval blijvend. Op de lange termijn kunnen de onderdelen van een heupprothese van het bot loslaten. U krijgt dan weer pijn. De prothese kan dan worden vervangen door een nieuwe. Bij de operatie wordt ernaar gestreefd de benen gelijk van lengte te laten zijn. Dat is niet altijd mogelijk. Soms is na de operatie een hakverhoging van de schoen nodig. Er is een kans dat een heroperatie nodig is, o.a. vanwege complicaties zoals eerder genoemd. Uit landelijke data blijkt dat deze kans in Nederland bij heupvervanging gemiddeld 2,8% is. Thuis na de operatie Wij adviseren u de opgeven oefeningen te blijven doen. Dit bevorderd uw herstel en u bent dan weer snel mobiel.

9 Symptomen die kunnen wijzen op een complicatie Bij de volgende symptomen moet u direct contact opnemen: Koorts hoger dan 38 graden De wond wordt heel dik en de huid is gespannen De wond wordt rood en spannen, u heeft pijn en/of koorts De wond gaat lekken Pijn in de kuit Tinteling en koude voet Op werkdagen kunt u bellen naar het algemene nummer: Tijdens de avonduren en in het weekend kunt u bellen naar onze spoedlijn: (Spreekt u a.u.b. duidelijk uw telefoonnummer en uw naam in, alleen dan kan de arts u terugbellen) Wat moet u meenemen naar de kliniek: Wij hebben een controlelijst opgesteld om u te helpen bij het inpakken van uw tas voor uw verblijf in de kliniek o Gemakkelijk zittende dag- en nachtkleding. o Goed ingelopen en goed sluitende, platte schoenen met antislipzool en veters of klittenband. o Sokken en ondergoed. o Het loophulpmiddel dat u mogelijk nu gebruikt. o Krukken. o Toiletartikelen. o Alle geneesmiddelen die u normaal neemt. o Papier en een pen om notities te maken en vragen op te schrijven. o Boeken of tijdschriften om te lezen. o Gehoorapparaat en extra batterijen (indien van toepassing). o Gebitsprothese(s) en opbergdoosje (indien van toepassing). o Bril (indien van toepassing). o Telefoonnummers van familie, vrienden of verzorgers die u ophalen uit de kliniek cq, zorghotel en naar huis brengen. Breng a.u.b. geen waardevolle spullen of grote geldbedragen mee naar de kliniek. Laat uw sieraden a.u.b. thuis of geeft ze in bewaring bij familieleden

10 Belangrijke telefoonnummers Heeft u een vraag over de operatie of de planning? Operatieplanner: Heeft u een spoedeisende medische vraag? Op werkdagen tijdens kantooruren: of Tijdens de avonduren of in het weekend: Kwaliteit en veiligheid Kwaliteit van de zorg staat bij Annatommie mc hoog in het vaandel. Wij zetten ons in om constant te blijven ontwikkelen en verbeteren. Hiervoor hebben wij het keurmerk van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) gekregen. Indien u vragen, suggesties, opmerkingen en/of klachten heeft kunt u dit altijd melden via: kwaliteit@annatommie.nl. PROMs & Patiënttevredenheid Via patiënt reported outcome measures (PROMs) meten we of de behandeling effect heeft gehad en of u tevreden bent over uw behandeling. Deze vragenlijsten horen bij uw behandeling. We gebruiken dit om te meten of de behandeling het gewenste effect heeft en om te meten of er nog verbeteringen mogelijk zijn. Disclaimer: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze patiënteninformatie kunnen aan deze folder geen rechten worden ontleent. Alle in de folder gepubliceerde zaken zijn onder voorbehoud van volledigheid, typfouten, beschikbaarheid en interpretatie. Annatommie mc-voor orthopedie en beweging holding B.V. KVK aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor schade, direct dan wel indirect ten gevolge van eventuele fouten of vergissingen.

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Orthopedie. Een nieuwe heup ALGEMEEN. slijtage (artrose), in de volksmond ook wel 'een versleten heup' genoemd.

Orthopedie. Een nieuwe heup ALGEMEEN. slijtage (artrose), in de volksmond ook wel 'een versleten heup' genoemd. Orthopedie Een nieuwe heup ALGEMEEN Waarom deze informatie? Uw heupgewricht wordt vervangen door een kunstheup (heupprothese). Het is een veelvoorkomende operatie waar heel wat mensen baat bij hebben.

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Revisie totale heupprothese

Revisie totale heupprothese Revisie totale heupprothese De behandeling Binnenkort wordt er bij u een heupoperatie verricht. Het is de tweede keer dat u aan dezelfde heup wordt geopereerd; u heeft al een heupprothese. Deze tweede

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup?

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup? Totale heupprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het heupgewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux valgus

Correctie van de grote teen Hallux valgus Correctie van de grote teen Hallux valgus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1123 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Resurfacing Hip Een nieuwe heup U hebt met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken en specifiek de Resufacing Hip. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen

Nadere informatie

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Een gebroken heup Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat u een gebroken heup heeft. U en uw naasten hebben zich

Nadere informatie

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de behandelmethode bij een bepaalde breuk in het dijbeen, meestal in het bovenste gedeelte van het

Nadere informatie

Operatie aan de voet

Operatie aan de voet Operatie aan de voet Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis geopereerd aan uw voet. De orthopeed heeft met u besproken wat voor soort operatie er bij u gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

Orthopedie. Een nieuwe knie. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken. ALGEMEEN

Orthopedie. Een nieuwe knie. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken. ALGEMEEN Orthopedie Een nieuwe knie ALGEMEEN Waarom deze informatie? Uw kniegewricht wordt vervangen door een kunstknie (knieprothese). Het is een veelvoorkomende operatie waar heel wat mensen baat bij hebben.

Nadere informatie

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel H.218380.0715 Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel 2 Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen, zoals

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Orthopedie. Een halve knie prothese (hemi knie) ALGEMEEN. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken.

Orthopedie. Een halve knie prothese (hemi knie) ALGEMEEN. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken. Orthopedie Een halve knie prothese (hemi knie) ALGEMEEN Waarom deze informatie? Uw kniegewricht wordt gedeeltelijk vervangen door een halve kunstknie (hemi knie prothese). Het is een veelvoorkomende operatie

Nadere informatie

Inleiding Het kniegewricht

Inleiding Het kniegewricht Knieprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het kniegewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Gebroken heup. Heelkunde

Gebroken heup. Heelkunde Gebroken heup Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen in verband met een heupfractuur (gebroken heup). Hierop volgt meestal een operatie. De operatie geldt als een spoedoperatie, maar er is meestal

Nadere informatie

Adviezen na een totale heupprothese

Adviezen na een totale heupprothese Adviezen na een totale heupprothese Informatie voor patiënten F0959-0630 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

De totale heupprothese en heup-resurfacing

De totale heupprothese en heup-resurfacing De totale heupprothese en heup-resurfacing Inleiding Steeds meer mensen ondergaan, mede door de toenemende vergrijzing, een heupoperatie waarbij het versleten gewricht vervangen wordt door een prothese.

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Infectie bij een gewrichtsvervangende

Infectie bij een gewrichtsvervangende Infectie bij een gewrichtsvervangende prothese? 2 Uw heupprothese is misschien ontstoken (infectie). Deze infectie moet behandeld worden, om loslating te voorkomen. U bent of wordt hiervoor plotseling

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie Algemeen Geconstateerd is dat uw heup is gebroken. De orthopeed/chirurg heeft besloten dat er een operatie moet plaatsvinden om de breuk te herstellen. In dit boekje

Nadere informatie

Gebroken heup. Algemeen

Gebroken heup. Algemeen Gebroken heup Algemeen U (of uw familielid) wordt opgenomen in Bernhoven omdat u uw heup heeft gebroken. Een gebroken heup is een ernstig letsel; vooral bij oudere mensen. Vaak is er een reden waarom iemand

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Een nieuwe heup Een nieuwe heup U heeft met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen kleine ingreep. Het is daarom

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

H.79197.0915. Een nieuwe knie

H.79197.0915. Een nieuwe knie H.79197.0915 Een nieuwe knie Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe knie krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Operatie van de heupkom:

Operatie van de heupkom: Operatie van de heupkom: triple osteotomie Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw bekken. Het doel van de operatie is het wegnemen of het verminderen

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis.

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. TOTALE HEUP PROTHESE Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. INLEIDING U bent opgenomen vanwege een totale heup operatie op de afdeling Commanderij of op de afdeling Balije

Nadere informatie

Correctie van de grote teen

Correctie van de grote teen Correctie van de grote teen Hallux valgus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie

Nadere informatie

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB)

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB) H.218126.0715 Voorste kruisband reconstructie (VKB) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een voorste kruisband reconstructie. Een goede voorbereiding is belangrijk en kost tijd. Het ondergaan

Nadere informatie

Enkelprothese (vervanging enkelgewricht)

Enkelprothese (vervanging enkelgewricht) Enkelprothese (vervanging enkelgewricht) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten uw enkelgewricht te laten vervangen door een enkelprothese (kunstgewricht). U wordt voor deze operatie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Totale heupprothese. Informatie over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling terTER_

Patiënteninformatie. Totale heupprothese. Informatie over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling terTER_ Patiënteninformatie Totale heupprothese Informatie over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina One2home traject 5 Vroeger en nu 5

Nadere informatie

Oefenadvies na een hallux valgus operatie

Oefenadvies na een hallux valgus operatie Oefenadvies na een hallux valgus operatie Op advies van uw behandelend arts heeft u een standscorrectie ondergaan van uw grote teen. Na deze operatie moet u onder andere lopen met krukken. Hieronder vindt

Nadere informatie

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5.

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5. Totale knieprothese Inhoud Inleiding 3 Informatiebijeenkomst 3 App en portal Knieprothese 3 Operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Ontslag 6 Leefregels na ontslag 6 Fysiotherapie na ontslag

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3 1 7 8 Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag 10 11 Spoedopname 2 3 Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 4 4 Kop/halsprothese 4

Nadere informatie

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee.

Medicatiespreekuur De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem hiervoor een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee. Heupprothese De heup is een kogelgewricht. Tijdens het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat komt omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. Een nieuwe heup Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE HEUP U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel.

In deze folder kunt u lezen over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie en adviezen voor het herstel. Chirurgie Gebroken heup Operatie bij een gebroken heup Inleiding U bent in VieCuri opgenomen via de spoedeisende hulp. Daar is gebleken dat uw heup gebroken is. Samen met de behandelend chirurg en/of uw

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur)

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur) De heupfractuur In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling van een heupfractuur (breuk). De meeste patiënten worden op deze wijze behandeld, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn

Nadere informatie

Vervanging van het heupgewricht

Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het heupgewricht 1 Klachten 2 Totale heupprothese 2 Werkwijze totale heupprothese operatie

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese voor een schouderbreuk Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met een schouderbreuk (fractuur). Deze folder kan u en uw familieleden

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie? kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd. Hoe gaat deze operatie?

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Het ontslag 6 Leefregels

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Heupoperatie. De Pandakplastiek

Heupoperatie. De Pandakplastiek Heupoperatie De Pandakplastiek Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 3 Na de operatie 4 De eerste dag na de operatie 4 De tweede dag na de operatie 4 De derde tot de vijfde dag na de

Nadere informatie

Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering

Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering Vervanging heupgewricht (heupprothese) via zijwaartse benadering Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten uw heupgewricht te laten vervangen door een totale heupprothese (kunstheup).

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een kijkoperatie aan uw heupgewricht uit te laten voeren. Bij deze operatie worden afwijkingen van het

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum Schouderprothese In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie voor een schouderprothese op de afdeling Reumatologie of Orthopedie van het Radboudumc. Tijdens deze operatie wordt

Nadere informatie

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl

Orthopedie. Een gebroken heup. www.catharinaziekenhuis.nl Orthopedie Een gebroken heup www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Een gebroken heup... 3 Dijbeenhalsbreuk (collum-fractuur)... 3 Breuken in de verdikking van de heupkop (pertrochantere fracturen)... 3 Breuken

Nadere informatie

H Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder

H Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder H.253069.0715 Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen,

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

De totale heup- en knieprothese Algemene informatie

De totale heup- en knieprothese Algemene informatie De totale heup- en knieprothese Algemene informatie Inleiding Deze folder is alleen bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een nieuwe knie- of heupprothese, en kan (als samenvatting) ook gebruikt

Nadere informatie

Bovenste spronggewricht artrodese (vastzetten van enkelgewricht)

Bovenste spronggewricht artrodese (vastzetten van enkelgewricht) Bovenste spronggewricht artrodese (vastzetten van enkelgewricht) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten uw enkelgewricht vast te laten zetten. Deze operatie heet in medische termen

Nadere informatie

H Een nieuwe heup

H Een nieuwe heup H.79207.0715 Een nieuwe heup Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe heup krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Instructie Totale Heup Prothese Voorste benadering

Instructie Totale Heup Prothese Voorste benadering Instructie Totale Heup Prothese Voorste benadering Deze informatie kunt u ook terugvinden op onze website www.orthopedieteam.nl De instructies in dit document zijn leidend, tenzij uw operateur anders voorschrijft.

Nadere informatie

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses Penisprothese In overleg met de uroloog heeft u besloten tot het laten plaatsen van een penisprothese vanwege ernstige erectieproblemen. In deze folder leest u wat een penisprothese is, hoe de operatie

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Waarom een heupprothese

Waarom een heupprothese Waarom een heupprothese Gewrichtsslijtage is een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt. In medische termen heet dit artrosis deformans of kortweg artrose. Artrose kan voorkomen in alle

Nadere informatie

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een MTP 1 artrodese uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen

Nadere informatie

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen geweest op afdeling D2. De specialist

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg. Een nieuwe knie Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE KNIE U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie 00 Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie poli Orthopedie U krijgt een operatie aan de knie. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren verplaatst.

Nadere informatie

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug

Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Verwijderen osteosynthesemateriaal Knie, onderbeen, voet, heup en rug Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Voorbereiding op de operatie 3 Voorbereiding thuis 3 Nuchterbeleid 4 Elleboogkrukken 4 Medicatie 4

Nadere informatie