Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - De Goed Fatsoen Kampioen - April 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - De Goed Fatsoen Kampioen - April 2010"

Transcriptie

1 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - De Goed Fatsoen Kampioen - April 2010

2 Voorwoord van de redactie Welkom in ons magazine! In dit magazine kan je veel lezen over wat we hebben gedaan tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie. Het thema is Goed Fatsoen omdat we dat ook in de wijk hadden. Tijdens de Goed Fatsoen week ben ik voetbalkampioen geworden. Daarom heet dit de magazine de Goed Fatsoen Kampioen! Mijn medaille zie je hieronder op de foto. Veel leesplezier! Groetjes van Nawal Van de redactie van Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we De Goed Fatsoen Kampioen, een kindermagazine dat door de inzet en het enthousiasme van de kinderen van de Juliana van Stolbergschool en de Imeldaschool tot stand is gekomen. Buurthuis t Lispunt was de redactieruimte voor het maken van dit magazine. We hopen dat de kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en het verantwoordelijkheidsgevoel dat in kinderen schuilt en wil dit verder met hen ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dankzij de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisat- ies en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: We gaan ervoor om in vele aandachtswijken in Rotterdam dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

3 Even voorstellen De redactie van dit magazine Hallo! Ik heet Nawal en ik ben 10. Ik ben eigenlijk al journalist, voor de schoolkrant. Ik heb daarvoor ook al een echte perspas: zo n kaartje met mijn foto erop. Interviewen vind ik te gek, dus ik heb zin in deze workshop. Hi! Ik ben Anouar en ik ben 12. Ik zit in groep 8 en heb heel veel zin in het schoolkamp naar Leersum. Mijn hobby is voetballen. En zwemmen vind ik ook leuk. Interview met juf Kirsten Hoe oud bent u? 26, maar over 3 nachtjes slapen 27. Waarom werkt u hier? Ik ben journalist en vind het leuk om kinderen dat ook te leren. Wilde u dit werk ook al doen toen u klein was? Ja! Ik had zelfs mijn eigen magazine met 20 abonnees. Ik was toen 10. Ik vind het leuk dat ik dat dus nu nog steeds een beetje doe. Wat zijn uw hobby s? Koken, op vakantie gaan, met vriendinnen eten, fotograferen. Heeft u huisdieren? Nee helaas. Gelukkig mag ik nu wel op een hondje passen. Hij logeert een paar nachtjes bij ons en dat is heel gezellig. Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe? Wij, Anouar en Nawal, weten dat een journalist altijd de 5 W s en de H gebruikt. Als je al die vragen beantwoordt, weet je genoeg. Wij gingen in de krant op zoek naar de 5 W s en de H... Toerist valt in vulkaan op Bali AMSTERDAM - Een Zweedse toerist is woensdag overleden na in de krater van een vulkaan op het Indonesische eiland Bali te zijn gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De 25-jarige Zweed maakte met twee vrienden een wandeltocht langs de rand van de krater van de Gunung Batur toen hij naar beneden viel. De politie denkt dat de man op slag dood was. Sinds 1840 is de Gunung Batur 26 keer uitgebarsten en er komt regelmatig stoom uit de krater. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in Volgens politiecommandant Made Oka is de route die de toeristen namen veilig en komen ongelukken zelden voor. Wie? een Zweedse toerist Wat? overleden Waar? op het Indonesische eiland Bali Wanneer? woensdag Waarom? omdat hij viel in een krater van een vulkaan Hoe? het was een ongeluk en gebeurde tijdens een wandeltocht.

4 KNVB niet blij met gemeente Rotterdam AMSTERDAM - Of de bekerfinale in de toekomst nog wel in de Rotterdamse Kuip gespeeld moet worden, is na woensdag lang niet zeker meer. De KNVB heeft grote twijfels. De voetbalbond is volgens De Telegraaf niet blij met het eisenpakket dat de gemeente Rotterdam op het laatste moment op tafel legde voor de finale op 25 april. Vooral de eis dat de wedstrijd niet om uur, maar om uur moet beginnen, is de KNVB in het verkeerde keelgat geschoten. Wie? de KNVB Wat? niet bij met de gemeente Rotterdam Waar? staat er niet bij Wanneer? sinds woensdag Waarom? omdat ze het niet eens zijn met het eisenpakket van de gemeenste voor de finale Hoe? dat ze boos zijn hebben ze tegen de Telegraaf gezegd en nu staat het in de krant Happy Meal blijft een jaar goed AMSTERDAM Een Happy Meal kan één jaar bewaard blijven en is dan nog steeds goed. Dat ontdekte de Amerikaanse Joann Bruso. Als experiment zette Bruso en Happy Meal een jaar lang in een open kast. Deze maaltijd, van fastfoodconcern McDonald s, bleek na twaalf maanden nog altijd eetbaar te zijn. De 62-jarige oma begon met het experiment om te onderzoeken hoeveel conserveringsmiddelen een maaltijd van de Amerikaanse hamburgerketen zou bevatten. Het bleek voldoende te zijn om na 365 dagen de maaltijd nog steeds te kunnen eten. Ik had meerdere malen het raam gewoon open staan, maar vliegen en andere insecten negeerden de maaltijd. Dat zegt toch wel iets, zegt Bruso op de Britse site. Wie? een Happy Meal Wat? kan één jaar bewaard blijven Waar? in een open kast Wanneer? twaalf maanden geleden tot nu Waarom? om te onderzoeken hoeveel conserveringsmiddelen er in zitten Hoe? een 62-jarige oma voerde een experiment uit door het een jaar in een open kast te zetten Afwasser wreekt zich met drol in salade AMSTERDAM Een afwasser van een restaurant in Frankrijk is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1000 euro, omdat hij een drol gedraaid heeft in een salade. Dat schrijft de Franse nieuwssite 20minutes.fr. De 35-jarige werknemer had ruzie met zijn baas en om deze terug te pakken besloot hij met zijn eigen uitwerpselen een salade te garneren. Het gerecht heeft de klant nooit bereikt, omdat de chef een misselijkmakende geur signaleerde en de salade onderschepte. Nader onderzoek wees uit dat het inderdaad om een menselijke drol ging. De afwasser werd opgetrommeld door de rechtbank van Lorient vanwege het in gevaar brengen van de gezondheid door vervalsing van voedingswaren. Wie? een afwasser Wat? heeft een drol in een salade verstopt Waar? in een restaurant in Frankrijk Wanneer? staat er niet bij Waarom? omdat hij ruzie had met zijn baas Hoe? het was zijn eigen drol, dus heeft hij boven de salade gehangen...?

5 Goed Fatsoen? Zó moet je t doen! Omdat het Goed Fatsoen week is, laat Nawal jullie zien wat dat is. Fijn dat zonnetje, ik ga lekker even chillen op het bankje. Languit liggend... Heerlijk! Van dat zonnetje kan ik ook zittend genieten. Nu houd ik nog plaats over voor anderen! geluiden uit bloemhof Overal op kalken op wie je verliefd bent? Doe dat lekker in je schoolschrift of agenda, en laat de prullenbak met rust! Hee, ruziezoeker, potje vechten? Wat een onzin! Laten we het gezellig houden! Blikjes horen niet op straat... Maar in de afvalbak! Lekker! Snoep! Maar wel zonde van mijn zakgeld! Hup, snel prop ik die zak snoep in mijn jaszak. Ik heb haast, dus ik ren snel door rood! Ik wacht heel even, en dan schiet ie al op groen. Nu kan ik rustig en veilig oversteken. Ik heb zin in snoepjes, dus ik neem die in de aanbieding zijn. Zo gaat niet al mijn zakgeld op! Gelukkig heb ik mijn bonuskaart bij me...

6 Van gekookt eitje naar een hippe telefoon! Journalist Nawal gaat op reportage in de Zwart Janstraat. Hoe vriendelijk zijn de winkeliers? Ze gaat het testen met het Ei-spel. Voor wie het niet kent: je neemt een ei, een vlotte babbel en een grote glimlach. Hiermee stap je op de winkeliers af, en vraagt: Wilt u dit ei ruilen voor wat mooiers? Laten we maar beginnen bij Toko Meer Zorg, denk ik als ik de Zwart Janstraat inloop. Ik vind het best een beetje spannend, want ik ben alleen. Gelukkig heb ik de juf bij me, en een magazine om als voorbeeld te laten zien. Ik vertel over Hoedje van Papier en de workshop. Dan haal ik het ei uit mijn zak en stel je winkelmevrouw De Vraag; Wilt u dit ruilen?. En raadt eens? Ze zegt meteen ja!. Drie lolly s krijg ik ervoor. Goede eerste score! Tegenover de Toko zit het Reform Huis, een winkel met allemaal aparte spulletjes. Ik loop naar binnen, een vriendelijke mevrouw helpt me. Ze wil de lolly wel ruilen voor een pakje thee. Blij bekijk ik mijn nieuwe aanwinst, Kabouterfeest-thee lees is. De mevrouw vertelt: Wij zijn een winkel met allemaal gezonde producten. Dit is kruidenthee voor kinderen. Ik ga met de kabouter-thee naar de Candyshop. Een snoepwinkel met alleen maar lekkere dingen. De winkelmevrouwen zijn heel vrolijk en vinden het leuk om mee te werken aan mijn reportage. Spannend, kom ik nu in de krant? vraagt de mevrouw, terwijl ze me een heel groot pak speculaasjes geeft. Ik geef haar de thee ervoor terug en beloof de reportage te laten zien als het af is. Aan de overkant van de straat zie ik een grote drogisterij, Raats. Daar houden ze vast wel van koekjes! De mevrouw moet lachen als ik mijn verhaal vertel: Dat heb jij goed gezien, wij houden zeker erg van koekjes!. Dus biedt ze me een tube dure crème voor het pak speculaasjes. Goede deal! Met de tube crème stap ik een winkel binnen met allemaal telefoon en computer spullen. De jongen die in de winkel staat is niet geïnteresseerd in de tube crème. Dat is voor meisjes. Hij wil wel graag meewerken, maar de winkel verkoopt alleen maar hele dure dingen. Ik weet wat! roept ie, en hij loopt naar de kassa. Daar haalt hij 2 euro uit en drukt het in mijn hand. Hier, voor de crème die ik niet hoef. Krijg ik zomaar geld! Ik ben helemaal verrast!

7 Op naar de Jamin, misschien wel de leukste winkel die er bestaat. Als ik de meneer over mijn reportage vertel, begint hij over een meneer in Amerika die ooit hetzelfde deed. Niet met een ei, maar met een paperclip begon hij. Uiteindelijk ruilde hij dit om voor een huis! (Kijk maar op internet; is echt gebeurd!). Hier, een lekkere trommel vol koekjes. Ik ben benieuwd waar je mee eindigt! Succes! Niet veel verderop zit de Marskramer. Daar ruil ik de koektrommel in voor een grote theedoos. Het prijsstickertje zit er nog op: 7 euro! Mijn gekookte eitje is nu dus al 7 euro waard... De laatste winkel die ik bezoek is een telefoonwinkel. Want ik heb heel goed in mijn hoofd wat ik wil hebben: een nep-telefoon! De juf heeft verteld dat die bestaan, die gebruiken ze voor in de etalage. Voorzichtig vraag ik de meneer in de winkel of hij ze heeft... En laat hem de theedoos zien. Ruilen? Hij moet lachen, Die theedoos hoef ik eigenlijk niet. Zijn collega roept: Jawel joh, da s nou juist het spel. Je ruilt! Dus krijg ik voor mijn theedoos een hele mooie nep-telefoon van Samsung... Hij lijkt net echt! Dat wordt lachen straks, ga ik mijn moeder in de maling nemen... Ik wil graag alle lieve winkeliers bedanken! Wat een topstraat! Ik denk de beste van Rotterdam.. Groetjes, Nawal Fotoreportage: Lente op de Noordsingel! Als echte fotografen legden wij de lentekriebels vast... Op deze pagina en op de achterkant zie je onze mooiste foto s. Bloemetjes in het gras. Bloesem.

8 De juf heeft hooikoorts! Dan moet je vaak niezen in de lente. Daar komt er weer 1: HAAATSJOEEE!!! Kwak kwak! Moeder en pasgeboren kind. STICHTING BOSHUYSEN

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Villa 7 - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Van de kinderredactie

Nadere informatie

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Supernieuws - December 2009 Vindt, onderzoekt en zet op papier! Even voorstellen De redactie van SUPERNIEUWS Straatinterviews Op bezoek bij de brandweer

Nadere informatie

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Globe School News - Editie 1 - Februari 2009 Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Naar de échte krant! Onze wijk...

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL VOORWOORD We zijn langs geweest in Ahoy Rotterdam waar het talentenfestival

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews Workshop Journalistiek & Fotografie - Juliana van Stolbergkids - April 2010 Achter de schermen Straatinterviews Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Voorwoord van de

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE FEBRUARI 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool,

Nadere informatie

Schoolkrant de Kidskijker. 1 e editie 2014-2015

Schoolkrant de Kidskijker. 1 e editie 2014-2015 Schoolkrant de Kidskijker 1 e editie 2014-2015 Inleiding Het jaar 2014 zit er al weer bijna op. De donkere dagen voor de Kerst zijn in volle gang. Deze Kerst-schoolkrant is de eerste echte schoolkrant

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK!

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! SCHOON DOOR DE WIJK DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! IN DIT MAGAZINE KUNSTENAARS IN DE KAPSALON DE GROENE KLUSJESMAN NAAR HET FEYENOORD-STADION WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE APRIL

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Ovie-cieel Kindermagazine - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Ovie-cieel! Interview met ex-dakloze Ricardo Bezoek aan Rotterdam Airport Naar

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

De Meester van Eijckschool presenteert

De Meester van Eijckschool presenteert Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Eijckeltjeskrant - Februari 2010 De Meester van Eijckschool presenteert Even voorstellen De redactie van dit magazine Wistjedatjes Sneeuwverhalen Interview

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 DE HELDEN VAN HEUVEL IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 DE HELDEN VAN HEUVEL IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL DE HELDEN VAN HEUVEL WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL VOORWOORD DE HELDEN VAN HEUVEL Voor je ligt alweer

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - De Zuiderlingen - Editie 2 - December 2009 Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Even voorstellen de redactie van De Zuiderlingen Monsters kijken bij Villa

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine - PP Press - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Wat doe jij met mijn kleren? De zwerver keek haar vragend aan. Zijn deze kleren dan van jou? Ja, schreeuwt ze boos. Hoe komt u

Wat doe jij met mijn kleren? De zwerver keek haar vragend aan. Zijn deze kleren dan van jou? Ja, schreeuwt ze boos. Hoe komt u Oma s next topmodel Greetje Rimpel is een vrouw van 86 jaar en woont in piepklein huisje aan de rand van het bos. Elke dag loopt Greetje door het bos op zoek naar lekkere ingrediënten voor in haar soep.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Verhaal achter gesloten deur - Editie 1 - Mei 2009 Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt

Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - VDB Wijkblad - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Even meekijken bij Letterplein: de Postduif. schoolkrant. voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen.

Even meekijken bij Letterplein: de Postduif. schoolkrant. voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen. Even meekijken bij Letterplein: de Postduif schoolkrant voor mensen vol goede moed, goede zin en grootse plannen. Ontmoet Rean! Of kunnen we beter zeggen, Meet Rean, want Rean vertrok kort geleden met

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Het feestje van Burgie, het aardvarken

Het feestje van Burgie, het aardvarken Het feestje van Burgie, het aardvarken Aardvarken Burgie is bijna jarig! Burgie heeft veel vrienden, allemaal dieren uit Burgers Zoo. De vrienden van Burgie komen bij elkaar. Ze bedenken een plan voor

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical)

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) 1. Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) Ik ben Jip - I am Jip Ik ben Janneke - I am Janneke En we wonen naast elkaar - And we live beside each other Hij heet Jip - His name is Jip - He is

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie