Elfstedentocht - etappe 8: Bolsward Harlingen Horeca Overige voorzieningen/bezienswaardigheden Sites met praktische en toeristische informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Elfstedentocht - etappe 8: Bolsward Harlingen Horeca Overige voorzieningen/bezienswaardigheden Sites met praktische en toeristische informatie"

Transcriptie

1 Elfstedentocht - etappe 8: Bolsward Harlingen Lengte: ongeveer 19 km. Startpunt: Bolsward, busstation Bolsward. Nabij Snekerstraat 1, 8701 XA. Eindpunt: Harlingen, NS-station Harlingen, Stationsweg 6, 8861 GA. Horeca op ong. 500 m. (op en nabij de route) in Bolsward: ettelijke gelegenheden. op ong. 7,5 km (op en nabij de route) in Witmarsum: - (op ong. 300 meter van de route) camping Mounewetter, Mouneplein 1, 8748 DT, , - (op 100 meter van de route) café De Gekroonde Roskam, Kaatsplein 3, 8748 BZ, , - (op 100 meter van route) café en cafetaria De Otterbar, Pingjumerstraat 21, 8748 BM, , en - (op de route) bakkerij De Punt, Arumerweg 39, 8748 AB, op ong. 11 km (op ong. 1 kilometer van de route) in Arum ( - theetuin De Blije Vogel, Pôlle 68, 8822 VG, , - herberg De Gekroonde Leeuw, Sytzamaweg 15, 8822 VB, , - restaurant Tandjong Priok, Schoolstraat 22, 8822 VP, , - cafetaria/lunchroom it Skil, Sytzamaweg 18, 8822 VC, op ong. 14 km (op de route) in Kimswerd: café/herberg Greate Pier, Greate Pierwei 9, 8821 LV, , op ong. 19 km (op ong. 500 m. van de route) in Harlingen: ettelijke gelegenheden. Overige voorzieningen/bezienswaardigheden op ong. 500 m (op en nabij de route) in Bolsward: enkele supermarkten, pinautomaten enz. op ong. 7,5 km (op en nabij de route) in Witmarsum: twee banken (Rabobank en Frieslandbank) met pingelegenheid, een Spar supermarkt, een bakker en slager. op ong. 11 km (op ong. 1 km. van de route) in Arum: een Spar supermarkt. op ong. 19 km (op en nabij de route) in Harlingen: enkele supermarkten, pinautomaten enz. Sites met praktische en toeristische informatie Elfstedentocht op de schaats: Reisplanners openbaar vervoer: (alle typen OV) of (alleen trein) Weersverwachting: en Weersverwachting Friesland: www1.omropfryslan.nl/tv_it_waar.aspx (Friestalig) Lokaal nieuws: en (Friestalig) Toeristische informatie: heel Friesland: en betrokken gebied:

2 Deze etappe voert achtereenvolgens door de gemeenten: Súdwest Fryslân: Harlingen: en en de plaatsen: Bolsward: Schettens: Witmarsum: Kimswerd: Harlingen: en Routebeschrijving Gebaseerd op de situatie op 16 september De opeenvolgende nummers in deze beschrijving geven punten op de benutte wegen of paden aan waar keuzes qua richting zijn èn waar je ook daadwerkelijk van richting moet veranderen. 1. Loop in de richting van halte G en de fietsenstalling. Hou hotel de Groene Weide aan je linkerhand. Loop de betonnen brug, de Snekerpoortsbrug, over en loop rechtdoor de Snekerpoort in; 2. Op de Y-splitsing links aanhouden; de Jongemastraat inlopen. Het Broereplein ligt vervolgens aan je linkerhand. Verderop ligt het mooie stadhuis aan je rechterhand. 3. Voorbij het stadhuis de houten brug oversteken en 4. meteen linksaf de Appelmarkt inlopen. De gracht ligt aan je linkerkant. 5. Op de eerstvolgende Y-splitsing (het Marktplein met hotel/restaurant De Wijnberg in het midden) links aanhouden en de Dijkstraat inlopen. Deze gaat over in de Bargefenne. Iets voorbij een Chinees restaurant het zebrapad oversteken en de brug overlopen. Je loopt de Harlingerstraat (straatnaambordje ontbreekt) in. Na verloop van tijd staan aan weerskanten fabriekspanden. Iets voorbij het blauwe bebouwde kombord de Twibaksdyk oversteken en het fietspad richting onder andere Schettens inlopen. De Westergoawei oversteken en het fietspad langs de Oude Rijksweg (straatnaambordje ontbreekt) blijven volgen. Rechts staat een transformatorstation. Na een duiker overgelopen te zijn loop je recht op een vestiging van Karwei af. De weg (Marne) oversteken. 6. Op het fietspad meteen rechtsaf. Je loopt een blauw bebouwde kombord voorbij. 7. Na ongeveer 10 meter linksaf de Marne inlopen. Oppassen in verband met het ontbreken van een fiets- of wandelstrook! Zijweggetjes negeren. Op het kruispunt rechtdoor, de Witmarsumerweg inlopen. Na verloop van tijd versmalt de weg iets. Voorbij de T- splitsing met de Klaverweg heet de weg de Marnedijk. Na verloop van tijd loop je vrij dicht parallel aan de snelweg A7/E De eerste weg aan je rechterhand (Viersprong) inlopen en 9. vervolgens op de T-splitsing links aanhouden; de Van Osingaweg inlopen. Je loopt nu weer op een oude zeedijk.

3 10. Bij de eerstvolgende T-splitsing de Van Osingaweg rechtsaf richting Schettens volgen. Na ongeveer 150 meter loop je Schettens in. Na verloop van tijd staat de kerk aan je linkerhand. De brug over lopen en het Bittenserpaed inlopen. Ter hoogte van de 1e T- splitsing wordt het de Filenserwei. 11. Na een flauwe bocht naar rechts loop je een bosje aan je linkerhand voorbij. Hier linksaf, een houten bruggetje overlopen. 12. Na het bruggetje meteen weer linksaf, een onverhard pad rechts van de sloot inlopen. Het pad buigt met de sloot steeds meer naar rechts. Na verloop van tijd loopt het pad parallel aan een bredere vaart. Het pad komt uiteindelijk uit op een klinkerpad. 13. Op dit klinkerpad linksaf. Houten bruggetje overlopen. Het pad gaat over in asfalt. Een tekst op het bruggetje aan je linkerhand heet je welkom in Witmarsum! Het bruggetje negeren, rechtdoor blijven lopen met water aan je linkerhand. Dit is de Molenweg (straatnaambordje ontbreekt). Je loopt achtereenvolgens camping Mounewetter en een molen voorbij. Horeca: camping Mounewetter. 1 e weg rechts (de Mounts) inlopen. Op T-splitsing weer rechts (de Mounts volgen). Op T-splitsing links (de Mounts volgen). Op T-splitsing rechts (de Mounts volgen). Op T-splitsing weer rechts; de Tsjasker inlopen. Je loopt nu op het Molenplein af waar de ingang van de camping is. 14. In de dorpskom op de T-splitsing rechtsaf, Merkelân inlopen. 15. Na ongeveer 15 meter op de Y-splitsing links aanhouden, Molenweg inlopen. Je hebt het water weer aan je linkerhand. 16. Op de eerstvolgende T-splitsing rechtsaf, de Arumerweg inlopen. Horeca: op deze T-splitsing linksaf, het Kerkplein oplopen en vervolgens meteen rechtsaf, de Pingjumerstraat inlopen. Verderop, aan de linkerkant, zit café/cafetaria de Otterbar. Horeca: op deze T-splitsing linksaf, het Kerkplein oplopen. Café de Gekroonde Roskam ligt rechtdoor op de hoek van het Kerkplein en het Kaatsplein. 17. Op de Y-splitsing rechts aanhouden, de Arumerweg (straatnaambordje ontbreekt) blijven volgen. Vrij vlot aan je linkerhand loop je bakkerij de Punt voorbij. Aan de rand van het dorp de eerste T-splitsing richting Schettens negeren. 18. Tien meter verderop rechtsaf het fietspad (langs de Arumerweg) richting oa. Kimswerd oplopen. 19. Net voorbij de loods van Heeringa linksaf het voetpad van betonplaten oplopen. Na ruim 250 meter wordt dit pad onverhard; je loopt nu de 'Pingjumer Gouden Halsband' op.

4 De Pingjumer Gouden Halsband (Fries: Penjumer Gouden Halsbân) Om zich te beschermen tegen het zeewater, gingen de mensen in de loop van de 11e eeuw dijken rondom de Marneslenk aanleggen. De kwelderwallen die al om de Marneslenk lagen waren waarschijnlijk niet overal even hoog; op de wat lagere plekken lieten ze wel eens water door. Het lag voor de hand om op die plekken lage dijkjes aan te leggen. Zo ontstond binnen redelijk korte tijd een lage waterkering over lange afstand. Samen vormden deze dijken de Gouden Halsband. De verklaring van het woord halsbân is verre van eenvoudig. Bij hal kan gedacht worden aan hoogliggende grond of hoge rug, hetgeen door de aanwezigheid van kwelderwallen rond Pingjum zou kunnen. Bij band kan er verband bestaan met ban, dat rechtsgebied of gebied onder de ban of toezicht van een grietman kan betekenen. Later, door het ontstaan van de Zuiderzee en door verwaarlozing van de zeedijken hadden vooral Wons en Makkum veel last van overstromingen. De dijken van de Gouden Halsband deden hun werk echter goed: bij de laatste overstroming in Friesland, in 1825, bleef het gebied rond Pingjum droog. Hoewel de Pingjumer Halsband al meer dan een eeuw geen functie meer heeft, is een groot deel van het oude dijkenbestand nog steeds intact. De dijken zijn populair als wandelroute. De route oefent een grote aantrekkingskracht uit op mensen die helemaal in de natuur op willen gaan. De Halsband loopt immers door het weidse agrarische gebied rond Pingjum waar gras- en bouwland elkaar afwisselen. (bronnen: en opgevraagd op 21/10/2009, enigszins geredigeerd) Het pad over de oude polderdijken kronkelt zich door het landschap. Na verloop van tijd loop je een houten bruggetje met witte leuningen over. (ong. 1 km van de route) horeca en andere voorzieningen in Arum: meteen na het bruggetje rechtsaf door een klaphek het schelpenpaadje langs de vaart oplopen. Na weer een houten bruggetje overgestoken te zijn sta je aan de rand van Arum. Blijf rechtdoor lopen na het bruggetje overgelopen te zijn. 20. Na bijna 150 meter op de T-splitsing van asfaltweggetjes rechtsaf; de Groene Dijk (straatnaambordje ontbreekt) blijven volgen. Na ruim 250 meter steek je via een vaste brug (de Brakke Pijp) de Harnser Feart over. 21. Op de T-splitsing linksaf; het fietspad langs de Greate Pierwei oplopen. Na verloop van tijd loop je Kimswerd binnen. In het centrum van het dorp staat aan je rechterkant het standbeeld van Grutte Pier.

5 Grutte Pier (echte naam Pier Gerlofs Donia) (waarsch. Kimswerd, ong Sneek 1520) Pier Gerlofs Donia is waarschijnlijk in Kimswerd geboren. In 1515 werd zijn boerderij, Osinga State, door Saksische huurlingen platgebrand. Het is mogelijk dat zijn vrouw daarbij omgekomen is. Naar aanleiding van dit voorval werd hij een felle tegenstander van de Hollandse en Saksische bezetters. Hij vormde de Arumer Zwarte Hoop, een soort volksmilitie, om de bezetter te bestrijden. Later opereerde onder zijn leiding een kapersvloot onder de naam De Zwarte Hoop. Ze hadden het voorzien op Hollandse schepen op de toenmalige Zuiderzee. Om vast te stellen of een opvarende Fries was of niet moesten bemanningsleden de volgende zin in het Fries uitspreken: Bûter, brea en griene tsiis Wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries Boter, brood en groene kaas Wie dat niet kan uitspreken is geen echte Fries Door middel van deze sjibbolet werden niet-friezen ontmaskerd en vervolgens onthoofd of gekielhaald. Friezen werden gespaard. Volgens de legende droegen Pier en zijn bemanning de buit af aan hertog Karel van Gelre, die hem steun in de strijd tegen Hollanders had toegezegd. Toen in 1517 bleek dat Karel zelf de macht wilde hebben in Friesland trok Pier zich teleurgesteld terug uit de strijd. Hij overleed in Sneek in Het standbeeld is in 1985 gemaakt door Anne Woudwijk. (bronnen: en opgevraagd op 23/10/2009, geredigeerd) Horeca: iets verderop is café/herberg Greate Pier gevestigd. Rechtdoor blijven lopen. Buiten de bebouwde kom bij de Y-splitsing rechtdoor; het fietspad naast de Harlingerweg richting Harlingen blijven volgen. Net voorbij het plaatsnaambord van Harlingen loop je over een brug. De weg heet nu Kimswerderweg. Bij een rotonde rechtdoor richting centrum blijven lopen. Je passeert een benzinestation en een vervallen cocosfabriek. Je loopt vervolgens onder rijksweg N31 (Waadseewei) door. 22. Na het viaduct meteen de Kimswerderweg oversteken en 23. meteen weer links, deze parallelweg van klinkers heet ook Kimswerderweg. Je hebt nu woningen aan je rechterhand. De klinkerweg naast de oprit van de rijksweg volgen. 24. Bij de T-splitsing links aanhouden; je loopt nu in de Prinses Beatrixstraat. 25. Het voetpad links van nummer 48 inlopen. Dit voetpad loopt parallel aan de Prins Bernhardstraat. Je kruist de Prinses Irenestraat en loopt rechts voorbij een speelplaats. Vervolgens kruis je de Koningin Wilhelminastraat (straatnaambordje ontbreekt). 26. Op de volgende T-splitsing (ter hoogte van een brievenbus) linksaf; de Wilhelminastraat inlopen.

6 27. Het voetpad links van nummer 64 inlopen. 28. Rechtsaf de Prins Clausstraat (straatnaambordje ontbreekt) inlopen. De weg maakt een knik naar rechts. 29. Voorbij het complex met huisnummers , met voor de deur enkele afvalbakken, linksaf het voetpad inlopen. 30. Aan het water rechtsaf het schelpenpad oplopen. 31. Ter hoogte van een houten voetgangersbrug rechtsaf; Bolswardervaart (straatnaambordje ontbreekt) inlopen. 32. Op de T-splitsing linksaf; Koningin Wilhelminastraat (straatnaambordje ontbreekt) inlopen. 33. Bij de rotonde rechtsaf de Stationsweg (straatnaambordje ontbreekt) richting station lopen. Na ongeveer 150 meter ligt NS-station Harlingen aan je rechterhand. Dit is het eindpunt van deze etappe. Opsteller: Catrinus Nouta Versie april 2011

Burgum Noord-oostelijk coulissenlandschap Horeca Overige voorzieningen en bezienswaardigheden (B1 t/m B3)

Burgum Noord-oostelijk coulissenlandschap Horeca Overige voorzieningen en bezienswaardigheden (B1 t/m B3) Burgum Noord-oostelijk coulissenlandschap Lengte: ongeveer 14 kilometer Start- en eindpunt: beeld 'De túnker' op de hoek van Bulthuissingel en de Tsjibbe Geartsstrjitte/Schoolstraat in Burgum, vlak naast

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

Route fietstocht 10 mei 2018

Route fietstocht 10 mei 2018 Start bij de Antwoordkerk, ga rechtsaf de Kruisnetlaan op en ga even verderop weer rechtsaf het fietspad op, net na een sportveld. Hierna rechtdoor richting fietspad langs de Oude Maas, ga daar linksaf

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km.

14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km. Rondje Loppersum Routebeschrijving vanaf spoorwegstation Loppersum, oktober 2016 14 km, 70% kleine asfaltweggetjes, 30% graspad. Met 2 uitbreidingen ongeveer 17 km. Horeca Je zou het niet verwachten op

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF FOTOPUZZELTOCHT RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF 1. Vertrek vanaf de inrit rechtsaf het fietspad op. 2. Na 350 mtr. Linksaf Beverdijcken in. Vrg. 1 Tel de huisnummers van de Beverdijcken bij elkaar

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord.

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. 115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. Op kruising met betonfietspad rechtsaf. Waar fietspad afsplitst, pad rechts Pad boven langs beek volgen, verderop onder langs beek. Door

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015

Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Saleminkpad (Terborg, Silvolde, Sinderen, Ulft) versiedatum 16 maart 2015 Naar: Ondankbare Grond, een boerenepos, door Leo en Theo Salemink. Uitgeverij Fagus, Aalten [ISBN 978-94-91634-25-3] http://www.fagus-uitgeverij.nl/site/verschenen/artikelen/2014/11/15_ondankbare_grond.html

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl De ommetjes van Gemeente Boxmeer De ommetjes van Gemeente Boxmeer Gekoppeld aan het wandelroutenetwerk zijn verspreid over de gemeente Boxmeer korte wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeltochten kunt

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 20 km parkeerplaats Openluchtmuseum Ellert en Brammert, Schoonoord parkeerplaats Vakantiepark Hunzepark,

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Heemskerk - Lopen langs linies

Heemskerk - Lopen langs linies Heemskerk - Lopen langs linies Auteurs: Rutger Burgers en Rob Wolfs Wijkermeerpolder en Fort Veldhuis Het tochtje rondom de Wijkermeerpolder is er een van bijzondere contrasten. De Stelling van Amsterdam

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

Wandelen rond Groningen

Wandelen rond Groningen Wandelen rond Groningen Wandeling: Rondje Bedum Van Groningen naar Bedum en weer terug Omgeving: Afstand: Omschrijving: Auteur(s): Noord-oost 18,2km Deze route loopt vanuit Groningen via Noorderhogebrug,

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE Het start- en eindpunt van de wandeling is bij het Heer Arendhuis, Torenring 46 in s-heer Arendskerke, vlak bij de kerk. Er zijn 2 routes, Arendpad 1: 6,8 kilometer en Arendpad 2: 9,3 kilometer. Arendpad

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen.

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 Km : Drenthe : Vledder : Restaurant de Tippe : Lesturgeonplein 5 : 8381 EX Vledder Bijzonderheden : bos, heide en vennen : 90% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

It Gulden Halsbânrûntsje. Kleasterrûntsje op zaterdag 21 juli 2018 vanuit Pingjum. (wandelroute ongeveer 16 km.)

It Gulden Halsbânrûntsje. Kleasterrûntsje op zaterdag 21 juli 2018 vanuit Pingjum. (wandelroute ongeveer 16 km.) It Gulden Halsbânrûntsje Kleasterrûntsje op zaterdag 21 juli 2018 vanuit Pingjum (wandelroute ongeveer 16 km.) Pingjum ligt in het noordelijk deel van de voormalige gemeente Wonseradeel. In Fryslân zijn

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 10,5 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder STRUIN BULLETIN STRUINROUTE 26 16 Augustus 2015 Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder Door Frans Sijben Nijmegen Deze Struinroute start midden in de bewoonde wereld van de stad Nijmegen. Maar

Nadere informatie

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg.

paadjes langs de gasopslag bij Langelo, via Westervelde terug naar Norg. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Drenthe : Norg : P op de Brink voor de kerk : Norg Bijzonderheden : Bos, heide en essen : 80% onverhard : versie Augustus 2017 RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Droge voeten, daar zorgden vroeger de molens voor, boezemmolens, maar ook kleinere zoals de mooie wipwatermolens. Je gaat ze allemaal zien tijdens deze fietstocht. Tegenwoordig hebben ze daar moderne machines

Nadere informatie

Bakermat van de Reformatie-rûntsje

Bakermat van de Reformatie-rûntsje Bakermat van de Reformatie-rûntsje Kleasterrûntsje fietsroute zaterdag 21 juli 2018 vanuit Pingjum (ongeveer 35 km.) Dit fietsrondje kan ook bij andere kerken langs de route worden gestart op alle zaterdagen,

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

LIEMERS-KNOOPPAD. H = Horeca (koffiehuis/café/restaurant) Beschrijving route 3. (Zevenaar, Groessen, Pannerden, Ooij, Zevenaar) Legenda

LIEMERS-KNOOPPAD. H = Horeca (koffiehuis/café/restaurant) Beschrijving route 3. (Zevenaar, Groessen, Pannerden, Ooij, Zevenaar) Legenda LIEMERS-KNOOPPAD Beschrijving route 3 (Zevenaar, Groessen, Pannerden, Ooij, Zevenaar) Legenda = Markering = Markering: looprichting = Markering: hier niet ingaan H = Horeca (koffiehuis/café/restaurant)

Nadere informatie

Routes. Avondvierdaagse Leidsche Rijn. 18 tm 22 mei 2015

Routes. Avondvierdaagse Leidsche Rijn. 18 tm 22 mei 2015 Routes Avondvierdaagse Leidsche Rijn 18 tm 22 mei 2015 Datum: 13-04-2015 Versie: 1.5 Telefoonnummer EHBO: 06 20802500 Telefoonnummer verkeersregelaars: 06 52077300 Dag 1 5 km Dag 1 5 km 1 2VR, cat B Vertrek

Nadere informatie

Wandelroute Rondom de Soester Duinen

Wandelroute Rondom de Soester Duinen Wandelroute Rondom de Soester Duinen Deze route wordt aangeboden door de toeristisch georiënteerde bedrijven rondom de Soester Duinen Start- en eindpunt: De route heeft 8 mogelijke startpunten Afstand:

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

2. Ga de Lingebrug over en ter hoogte van de ahob en klok RA, Lingedijk.

2. Ga de Lingebrug over en ter hoogte van de ahob en klok RA, Lingedijk. Wandelroute Gelderland DR 2017.03 Deze Op Verkenning beschrijft een ongeveer 19 km lange rondwandeling langs in bloei staande fruitboomgaarden en in de nabijheid van de rivier de Linge. De wandeling gaat

Nadere informatie

MGCC Regio Midden-Nederland

MGCC Regio Midden-Nederland MGCC Regio Midden-Nederland Start: Pannenkoekenhuis De Stapel(b)akker Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt Oude Waag 21 4153 RC BEESD Tel. 0345-618901 Tijdstip: Ontvangst vanaf: 11.30 uur Start: wanneer

Nadere informatie

De wandelroute is op de kaart te bekijken via:

De wandelroute is op de kaart te bekijken via: Wandelroute Gelderland DR 2016.05 Deze Op Verkenning beschrijft een ongeveer 16,3 km lange lijnwandeling vanaf halte Hoofdige Boer in Almen (beginpunt) naar het station van Vorden als eindpunt. Lijn 54

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 September 2017 Struinbulletin Mokerheide en Mokerplas Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Droge voeten, daar zorgden vroeger de molens voor, boezemmolens, maar ook kleinere zoals de mooie wipwatermolens. Je gaat ze allemaal zien tijdens deze fietstocht. Tegenwoordig hebben ze daar moderne machines

Nadere informatie

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen /

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen / 2 GROOTTE TERREIN NVT SOORT TERREIN (JONG) BOS MET WATER TOEGANKELIJKHEID GEHELE JAAR LENGTE 5, 5 EN 15 KM BEWEGWIJZERING NEE HORECA NEE Amsterdams Rondje Hondje Diemen / Amsterdam Amsterdam, het drukste

Nadere informatie

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v.

SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. SPOORBAAN EMMEN STADSKANAAL v.v. Een wandeling over en door de omgeving van de oude spoorba 1 an. Deze wandeling is in beide richtingen beschreven Emmen - Stadskanaal pijltje naar rechts ( ) en Stadskanaal

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

Route van de Fietselfstedentocht Pinkstermaandag 16 mei 2016

Route van de Fietselfstedentocht Pinkstermaandag 16 mei 2016 Route van de Fietselfstedentocht Pinkstermaandag 16 mei 2016 PLAATS en STRAAT BOLSWARD Broereplein Servicepunt Jongemastraat EHBO-1 Marktstraat Dijkstraat/Bargefenne Harlingerstraat Marneweg Witmarsumerweg

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Schansroute. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Schansroute. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Deze wandelroute voert vanuit het vestingstadje Oudewater door het open landschap van veenweiden en rivieren als de Hollandse IJssel en de Linschoten. De Oude Hollandse Waterlinie had ook hier een belangrijke

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie