Brief van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brief van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal"

Transcriptie

1 31293 Primair Onderwijs Nr. 473 Brief van de minister vr Basis- en Vrtgezet Onderwijs en Media Aan de Vrzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 juli 2019 De vergang van het basisnderwijs naar het vrtgezet nderwijs is vr veel leerlingen een belangrijk mment. De leerling verlaat de basisschl en begint p de schl vr vrtgezet nderwijs: dat is vaak een grtere schl, de leerling met verder reizen, met wennen aan een ander dagritme en krijgt veel nieuwe vakken. Het is een spannend mment, waarin veel verandert en de leerling vr het eerst vrsrteert p een vervlgpleiding. De laatste jaren werken we gezamenlijk aan een vergang die minder definitief is en minder bepalend vr het vervlg van leerlingen in het vrtgezet nderwijs. Over de laatste ntwikkelingen heb ik uw Kamer geïnfrmeerd in de beleidsreactie p de Wet eindtetsing p. 1 In dit kader past k het nderwijs. Een aantal schlen is begnnen met het aanbieden van nderwijs aan kinderen in de leeftijd van 10 tt 14 jaar in één prgramma, met een drlpende leerlijn van basis- naar vrtgezet nderwijs. Twaalf van deze schlen wrden in pdracht van het ministerie van OCW gevlgd dr nderzeksbureau Obern. Een eerste tussenrapprtage van dit nderzek heb ik p 29 nvember 2018 aangebden aan uw Kamer. 2 In deze rapprtage geeft Obern een beschrijving van de delstellingen, de delgrep en de inrichting van het nderwijs p de nderzchte schlen. Daarnaast wrden knelpunten beschreven waar schlen mee te maken krijgen bij het vrmgeven van dit type nderwijs. Zals tegezegd geef ik in deze brief een reactie p het tussenrapprt en ga ik in p de manier waarp nderwijs nu vrm krijgt. Kansengelijkheid en nderwijs De eerste initiatieven vr nderwijs werken aan twee hfddelen: - het ptimaliseren van de schllpbaan van leerlingen dr het selectiemment vr het vrtgezet nderwijs uit te stellen; en - het bieden van maatwerk aan leerlingen, met g vr een brede talentntwikkeling en dr de inzet van gepersnaliseerd leren. Dit kabinet ziet het nderwijs in het licht van kansengelijkheid. Bij vergangen binnen het nderwijs bestaat het risic p ngelijke kansen tussen kinderen. Kinderen van laagpgeleide uders strmen vaker dr naar vervlgnderwijs dat nvldende rechtdet aan hun kwaliteiten, bijvrbeeld dr nderadvisering f 1 Kamerstuk , nr Kamerstuk , nr. 493, bijlage.

2 dr nderwijsachterstanden. Ik wil alles p alles zetten m ervr te zrgen dat k leerlingen die van huis uit minder ndersteuning f stimulans krijgen, de kans krijgen m hun talenten te ntplien. Het nderwijs kan bijdragen aan een gede vergang van primair naar vrtgezet nderwijs. Het definitieve keuzemment vr een nderwijstype in het vrtgezet nderwijs wrdt uitgesteld én de leerling kan een aantal jaar langer persnlijker begeleid wrden en tewerken naar het niveau dat het beste bij de leerling past. Ok leerlingen die nvldende zelfvertruwen f studievaardigheden hebben f kampen met een taal- f leerachterstand, kunnen baat hebben bij dit nderwijs. Om die redenen wil het kabinet schlen de ruimte geven m ervaring p te den met nderwijs. Over de pilt met nderwijs In het schljaar zijn zes initiatieven gestart met een pilt en in het schljaar hebben zich ng eens zes initiatieven hierbij aangeslten. Met de schlen is afgesprken dat ze werken binnen de huidige wettelijke kaders en zij ntvangen hiervr geen extra financiële middelen. De deelnemende schlen hebben minimaal een basisarrangement vr het tezicht van de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie), hebben een nderbuwd plan pgesteld en de start van het nderwijs dient de instemming van de betrkken medezeggenschapsraden te hebben. Deze vrm van nderwijs, gericht p kinderen in de leeftijd 10 tt 14 jaar, is een nieuw cncept in het Nederlands nderwijs. Obern brengt daarm in kaart he het nderwijs vrm krijgt, welke knelpunten de schlen ervaren, f leerlingen, uders en leraren tevreden zijn en wat de kwaliteit van het nderwijs is. Het nderzek wrdt uitgeverd tt en met schljaar , nder de eerste twaalf schlen die gestart zijn met nderwijs. Om te vrkmen dat iedere schl apart het wiel met uitvinden vr prblemen waar meerdere schlen mee te maken hebben, is bij de start van de pilt een regiegrep ingesteld. De regiegrep bestaat uit vertegenwrdigers van de PO-Raad, de VO-raad, Lerend Netwerk , nderzeksbureau Obern, de inspectie en het ministerie van OCW. De regiegrep heeft in de afgelpen maanden gehlpen bij de analyse van knelpunten en het zeken van manieren m hiermee m te gaan. Hierver vlgt verderp in deze brief meer infrmatie. Ik ben blij dat het Lerend Netwerk een aanspreekpunt is vr besturen die interesse hebben in het nderwijs. In het afgelpen schljaar heeft het Lerend Netwerk nder andere een cnferentie gerganiseerd m belangstellende schlen te infrmeren en kennis uit te wisselen. Tussenresultaten van het nderzek naar nderwijs 3 Gevrmd dr afgevaardigden van schlbestuurders van de initiatieven.

3 Het eerste tussenrapprt van Obern beschrijft de delen die initiatieven nastreven met nderwijs. 4 Het rapprt gaat k in p de manieren waarp het nderwijs wrdt vrmgegeven en in welke mate de (wettelijke) kaders knellen. In vlgende rapprtages wrdt pas een eerste beeld van de resultaten gegeven, want smmige initiatieven zijn pas dit schljaar van start gegaan. Dit najaar vlgt pnieuw een tussenrapprt. Hierin wrdt een beeld geschetst van de ntwikkelingen p elk van de twaalf initiatieven. Het bevrderen van kansengelijkheid is daarbij een belangrijke tetssteen. Tevens bevat dit rapprt de eerste analyses van pbrengsten bij leerlingen. Een eindcnclusie wrdt dr Obern in het najaar van 2020 pgeleverd. Vralsng blijken de initiatieven uit allerlei verschillende cncepten te bestaan die gericht zijn p uiteenlpende grepen leerlingen. De initiatieven zijn vaak ntstaan als maatwerk vr de vragen die spelen in de reginale cntext. Het eerste beeld is dat niet alle initiatieven zijn pgericht vanuit de gedachte van kansengelijkheid. Dit is iets waar in het nderzek aandacht aan besteed zal wrden. Dat neemt niet weg dat er nu al mie pbrengsten in de rapprtage staan mschreven. Er wrden drlpende leerlijnen tussen basis- en vrtgezet nderwijs ntwikkeld en leraren van basisschlen en schlen vr vrtgezet nderwijs werken met elkaar samen en leren van elkaar. De initiatieven geven aan dat ze in hun pinierswerk te maken hebben met het feit dat ns stelsel is ingedeeld in twee systemen : één vr basisnderwijs en één vr vrtgezet nderwijs. Bij de meeste initiatieven vlgen kinderen uit beide systemen les nder één dak en sms zelfs in dezelfde klas. Dat betekent in de meeste gevallen dat twee schlbesturen verantwrdelijk zijn vr de nderwijskwaliteit en alles wat hiermee samenvalt. Analyse van de knelpunten vr nderwijs Het rapprt van Obern beschrijft een aantal knelpunten waar initiatieven daardr mee te maken hebben. Zals aangekndigd in de vrige kamerbrief 5, heb ik samen met de regiegrep gezcht naar plssingen he met de ervaren knelpunten m te gaan. Omdat het nderwijs een nieuw fenmeen is, wil ik ng geen nmkeerbare stappen zetten dr wet- en regelgeving aan te passen. Wel wil ik samen met de initiatieven zeken naar manieren m met de ervaren knelpunten m te gaan. Ik licht hiernder een aantal knelpunten en mgelijke plssingen te. Bevegdheden van leraren Een aantal initiatieven geeft les aan gemengd samengestelde klassen met leerlingen van de basisschlleeftijd en leerlingen in de middelbareschlleeftijd. Een leraar heeft meestal geen bevegdheid vr beide nderwijssrten. In de tekmst wil ik het behalen van sectrverstijgende bevegdheden mgelijk maken. Ik wil nderzeken he hier k vr de krte termijn al een plssing kan wrden gevnden vr het nderwijs. De lessen van deze krtetermijnplssing wil ik k 4 Kamerstuk , nr. 423, bijlage. 5 Kamerstuk , nr. 423.

4 betrekken in de vernieuwing van het bevegdhedenstelsel 6 en ze passen ged bij het traject Ruimte vr regie in het primair nderwijs. 7 Ik wil nderzeken f ik een teambevegdheid vr het nderwijs in het leven kan repen, waarmee leraren gezamenlijk verantwrdelijk zijn vr het nderwijs. Een leraar heeft dan de eigen bevegdheid in één nderwijssrt. Deze bevegdheden gezamenlijk vrmen de bevegdheid van het team als geheel. Leraren blijven in dienst van de schl van de nderwijssrt waarvr zij bevegd zijn en behuden als individu dezelfde bevegdheid. Wanneer leraren in pleiding ingezet wrden binnen het team vr nderwijs, zu samen kunnen wrden gewerkt met een lerarenpleiding m te zrgen vr passende schling en begeleiding. Kmend half jaar wil ik samen met de regiegrep verkennen f, en z ja he, een experiment mgelijk is waarin initiatieven kunnen werken met een teambevegdheid. De mgelijkheid vr een teambevegdheid zu kunnen ntstaan na afrnding van de pilt, begin schljaar De eindtets en het schladvies Het afnemen van een eindtets is verplicht vr basisschlen. De eindtets en het schladvies geven inzicht in de ntwikkeling van het kind en het niveau van taal en rekenen. De uitkmst biedt belangrijke infrmatie vr het mment dat leerlingen verstappen naar het vrtgezet nderwijs. In principe kmt de eindtets vr initiatieven niet p het mment dat kinderen uitstrmen naar het vrtgezet nderwijs. Tch meten k initiatieven de tets afnemen bij hun leerlingen. Ik vind het belangrijk dat van alle leerlingen, k die nderwijs vlgen p initatieven, een duidelijk beeld is van waar zij staan in hun ntwikkeling, zdat het nderwijs hierp afgestemd kan wrden. De afname zrgt er daarnaast vr dat uders vrij zijn m p een eerder mment te kiezen m hun kind naar een reguliere schl vr vrtgezet nderwijs te laten uitstrmen. De initiatieven kunnen de tets beschuwen als een drstrmtets, waarbij de tets ng niet van invled is p de verstap naar het vrtgezet nderwijs, maar wel aangeeft waar een leerling staat. De eindtets is één tets in een reeks van mmenten die schlen gebruiken m de vrderingen van leerlingen te vlgen, m het nderwijs af te kunnen stemmen p wat een leerling ndig heeft. Ik heb inmiddels mgelijk gemaakt dat besturen bij de leerlingen binnen de initiatieven een andere tets kunnen afnemen dan bij leerlingen p de reguliere schl. In gesprek met de regiegrep gaven de intitatieven daarnaast aan dat het tetsmment nu te laat in het jaar plaats vindt. Naar aanleiding van de evaluatie van de Wet Eindtetsing PO heb ik recent vrgesteld de afname van de eindtets enigszins te vervregen naar de eerste helft van maart. 8 Verschillende nderzekskaders in het tezicht 6 Brief van 2 juli 2019, Naar een aantrekkelijke nderwijsarbeidsmarkt, Kamerstuk ,369 7 Kamerstuk , nr Kamerstuk , nr. 471.

5 Omdat initiatieven nder de verantwrdelijkheid vallen van één f meer schlbesturen vr primair én vrtgezet nderwijs, gelden vr de initiatieven de nderzekskaders vr beide sectren. De inspectie hudt rekening met de bijzndere psitie van de initiatieven. Ze wrden meegenmen in de vierjaarlijkse nderzeken van de inspectie. Daarnaast zal de inspectie in 2020 een themanderzek uitveren naar het nderwijs, met de nadruk p de kwaliteitszrg en de kwaliteitscultuur. Vr een aantal knelpunten die benemd wrden in de tussenrapprtage geldt dat ik er p dit mment geen plssing vr kan bieden. Verschillende ca s vr het primair en vrtgezet nderwijs Vr het primair nderwijs geldt een andere ca dan vr het vrtgezet nderwijs. Leraren van beide sectren werken samen in de initiatieven. De situatie ntstaat dan dat vr de ene cllega binnen het team een andere ca geldt dan vr een andere cllega. Dat kan een verschil in salaris betekenen en er zijn verschillen in de secundaire arbeidsvrwaarden. De rijksverheid is geen partner in de ca-afspraken. Ik laat het daarm ver aan de besturen en de ca-partijen m hierver indien gewenst het gesprek te veren. Geen eigen BRIN-nummer en gescheiden geldstrmen In de tussenrapprtage wrden ng twee knelpunten aangekaart: dat initiatieven nder twee BRIN-nummers vallen en dat ze te maken hebben met twee gescheiden geldstrmen. Deze twee aspecten zijn nauw met elkaar verbnden. Het is helaas niet haalbaar m een eigen BRIN-nummer vr initiatieven te creëren. De bekstiging van het basis- en vrtgezet nderwijs vleit vrt uit twee verschillende wetten. Ok de bekstigingssystematiek zelf verschilt tussen de sectren. De financiën meten daarm k apart vr primair en vrtgezet nderwijs verantwrd blijven wrden. Het kan daarbij behulpzaam zijn m in de bekhuding een pst als ntwikkelingscncept p te nemen, m zichtbaar te maken welke middelen wrden gebruikt vr nderwijs. In het kader van de financiën is verigens tevens van belang p te merken dat de betrkken schlbesturen gebruik kunnen maken van de subsidie Drstrmprgramma s p-v vr gelijke kansen. 9 Tt slt In een paar jaar tijd is het nderwijs een begrip gewrden. Dat is te danken aan het pinierswerk van een aantal schlen. Ik heb daar grte waardering vr. Tegelijkertijd staat het nderwijs ng in de kinderschenen. De cncepten zijn ng vlp in ntwikkeling en jaarlijks kmen er nieuwe initiatieven bij. Ok kmend schljaar start naar verwachting een aantal nieuwe initiatieven. Om schlen die zich riënteren p nderwijs te helpen, heb ik een factsheet laten ntwikkelen, dat ik ter infrmatie bijveg Kamerstuk , nr Raadpleegbaar via

6 In het najaar verwacht ik een nieuwe tussenrapprtage, die ik weer met uw Kamer zal delen. In 2020 wrdt het huidige nderzek afgernd na een peride van drie jaar. We maken dan de stand p. Tt die tijd blijf ik de ntwikkelingen rndm het nderwijs met belangstelling vlgen. de minister vr Basis- en Vrtgezet Onderwijs en Media, A. Slb

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Niet op barcode schrijven!! Gemeente Bergen op Zoom Reg. Datum: 03/12/2008 Eenheid: GRIFF 1.58

Niet op barcode schrijven!! Gemeente Bergen op Zoom Reg. Datum: 03/12/2008 Eenheid: GRIFF 1.58 * i * Niet p barcde schrijven!! Gemeente Bergen p Zm 108-045785 Reg. Datum: 03/12/2008 Eenheid: GRIFF 1.58 Inspectie Werk en Inkmen Participatie De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502ANDenHaag Wilhelmina van

Nadere informatie

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 1 Samenstelling MR Evelien Wubbels: Trea Kamps: Gerda de Ruiter: Geert Kst: Kim van Middendrp: Rik Tiezema: Vrzitter MR* MR-lid* MR-lid*

Nadere informatie

Implementatie Leerlijnen

Implementatie Leerlijnen Nieuwsbrief nr. 6 December 2008 Implementatie Leerlijnen Wec-Raad, Pstbus 222, 3500 AE Utrecht, 030-276 9911 inf@wecraad.nl Inhudspgave Vanuit het KIT 1 Tetsntwikkeling speciaal nderwijs en speciaal basisnderwijs

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

.1-4- gemeente Eindhouen

.1-4- gemeente Eindhouen .1-4- gemeente Eindhuen Inleiding 3 3 Vr u ligt het Jaarverslag Leerplicht en Straks.nu 2008-2009. Qua vrm en pmaakeen ander jaarverslag dan u gewend bent. De vrij uitgebreide weergave van allerlei zaken

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 19 september 2017 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN 1. Inleiding De pdracht van het AB VrZW bij de vaststelling van het dekkingsplan fase 1 p 18 ktber 2013 luidde: nderzek de mgelijkheden

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Scenario Onderwijstijd. Thuisles

Scenario Onderwijstijd. Thuisles Scenari Onderwijstijd Thuisles Erik Mndriaan en JaapJan Vrm ROC Deltin Cllege, Zwlle ktber 2013 Scenari: Thuisles Algemeen Dit scenari is ntwikkeld mdat er gedacht wrdt dat het elementen bevat die ervr

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

PO-VO procedure algemeen

PO-VO procedure algemeen PO-VO prcedure algemeen Vanuit de visie van het samenwerkingsverband, de uitgangspunten van passend nderwijs en de vastgestelde bestuurlijke afspraken, kent de PO-VO-prcedure een aantal delstellingen:

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen T.a.v. de staatssecretaris, mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Postbus BJ Den Haag

Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen T.a.v. de staatssecretaris, mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Postbus BJ Den Haag Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen T.a.v. de staatssecretaris, mevruw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart Pstbus 16375 2500 BJ Den Haag Datum 1 december 2008 Kenmerk VO.081301 Betreft Advies

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Prvinciale Staten Pstadres Prvinciehuis Pstbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-hlland.nl Datum zie verzenddatum Aan Prvinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp Infrmatie ver het

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders.

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders. Aannamebeleid Cbs Klaverblad is een basisschl vr vltijds nderwijs aan hgbegaafde leerlingen in de grepen 1 t/m 8. Ons aanname beleid is erp gericht kinderen p cbs Klaverblad aan te nemen die, p basis van

Nadere informatie

Paulus Potterplein XJ Kaatsheuvel. Tel JAARVERSLAG MR

Paulus Potterplein XJ Kaatsheuvel. Tel JAARVERSLAG MR Paulus Ptterplein 2 5171 XJ Kaatsheuvel Tel 0416-540520 Email mr@denbussel.nl JAARVERSLAG MR 2016-2017 1 Inleiding De Medezeggenschapsraad (MR) van OBS Den Bussel bestaat uit vertegenwrdigers vanuit nderwijzend

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020 Vrdracht Prvinciale Staten van Nrd-Hlland Vrdracht Haarlem, juli 2012 Onderwerp: Uitveringsprgramma 2012-2015 Visie Openbaar Verver 2020 Bijlage: Prjectmschrijvingen van het Uitveringsprgramma 2012-2015

Nadere informatie

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio Jaarverslag Frmat jaarverslag 2013 Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivi Inhudspgave VERSLAG VAN DE TOEZICHTHOUDER... 3 OVERVIEW & ALGEMEEN... 4 IDENTITEIT... 5 ONDERWIJS... 6 PERSONEEL... 7 HUISVESTING

Nadere informatie

Overstap Meerdere Velvoerders

Overstap Meerdere Velvoerders Prject O52 Eindbeeldstudie Overstap Meerdere Velverders Elndbeeldstudle 052 - Ovestap Meerdere VerveÍdeís blz. l van 8 Oplegntitie EinbeeldrapPft O52 Eindbeeldrapprten OV-chipkaart Overleg tussen cnsumentenrganisaties

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

groep 1-4: groep 5-8: ma di

groep 1-4: groep 5-8: ma di Fusienieuws De fusie verlpt vrspedig. In de zmervakantie heeft het Cllege van Sudwest Fryslân per brief aan de schlbesturen laten weten dat ze een fusie wenselijk vindt. Wel geeft ze in dezelfde brief

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk Cllegevrstel Openbaar Onderwerp Vervlg Prgramma Eigen Kracht - het stimuleren van laagpgeleide vruwen naar werk Prgramma / Prgrammanummer Werk & Inkmen / 1061 BW-nummer Prtefeuillehuder T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost Verslag Platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg 20 Maart 2013 Regi Brabant Nrdst-st Op 20 maart vnd de platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg plaats. Ok deze platfrmbijeenkmst stnd geheel in het teken van de Transitie

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecmprimeerd Schlndersteuningsprfiel Naam Schl Algemene gegevens Schl Al-Ghazali BRIN 22NT Directeur Najiba Belah Adres Van lenneapstraat 17 Telefn 010-4152167 E-mail nbelah@sipr.nl Bestuur SIPOR Basisndersteuning

Nadere informatie

OOGwerkt webinar. Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder. Bekijk onze vacatures online

OOGwerkt webinar. Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder. Bekijk onze vacatures online Kijkt vanuit ervaring en expertise Ziet welke kandidaat past Kijkt verder Bekijk nze vacatures nline OOGwerkt webinar Na de zmervakantie ntvangt u van OOGwerkt een uitndiging m u in te schrijven vr ns

Nadere informatie

Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het project Gedragswerk

Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het project Gedragswerk Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het prject Gedragswerk Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het prject Gedragswerk Obern Gedragswerk, wat werkt? 3 Inhudspgave Samenvatting... 4 1 Inleiding...

Nadere informatie

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap 2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap Medezeggenschapsraad de Bras mr@rkbsdebras.lucasnderwijs.nl 2015-2016 INHOUD Inleiding... 3 Algemeen... 3 Wat is de Medezeggenschapsraad (MR)... 3 Missie, Visie en speerpunten

Nadere informatie

Start duurzame inzetbaarheid

Start duurzame inzetbaarheid Start duurzame inzetbaarheid Een praktijkcasus Dr: Rlf Weijers, Pauline Miedema Hewel duurzame inzetbaarheid een veelbesprken thema is, blijft het lastig m het cncreet te maken en er handen aan veten aan

Nadere informatie

Samenvatting criteria arbeidsmarktplatform:

Samenvatting criteria arbeidsmarktplatform: Plan Samenvatting criteria arbeidsmarktplatfrm: 1. Cncreet prjectidee: het prject richt zich p het terugdringen van een veelheid van taken van persneelsleden p kleine schlen en p het inzetten van persneel

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012-2013

Nieuwsbrief 2012-2013 Nieuwsbrief 2012-2013 Beste uders en kinderen, N. 15 d.d. juli-2013 De afgelpen peride Vrijdag 21 juni waren alle hulpuders van harte welkm p de kffie. Tijdens deze bedankmiddag trakteerde het schlteam

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

De ontwikkelingen op het gebied van professionalisering en professionele ruimte in het primair onderwijs in 2012 en eerste helft 2013

De ontwikkelingen op het gebied van professionalisering en professionele ruimte in het primair onderwijs in 2012 en eerste helft 2013 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en vr werkgevers en werknemers JAARRAPPORTAGE PROFESSIONALISERING & PROFESSIONELE RUIMTE IN HET PO De ntwikkelingen p het gebied van prfessinalisering en prfessinele ruimte

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden Kei College

Veelgestelde vragen & antwoorden Kei College Veelgestelde vragen & antwrden Kei Cllege Wat is het Kei Cllege? Het Kei Cllege is de naam waarnder OSG Sevenwlden en het Brneg Cllege samenwerken aan het beste nderwijs vr leerlingen in de berepsgerichte

Nadere informatie

De huidige wijze waarop de subsidiegelden worden uitgegeven is een verdeling van de subsidie ten behoeve van:

De huidige wijze waarop de subsidiegelden worden uitgegeven is een verdeling van de subsidie ten behoeve van: Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard Inhudelijk en financieel jaarverslag ver 2012 Was het jaar 2011 een jaar van nzekerheid en verleg met de gemeente he in de tekmst met ntwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Visie document Combinatiefuncties Brede school, Zwolle Van Sportservice Zwolle, De Muzerie, centrum voor de kunsten, Bibliotheek Zwolle

Visie document Combinatiefuncties Brede school, Zwolle Van Sportservice Zwolle, De Muzerie, centrum voor de kunsten, Bibliotheek Zwolle Visie dcument Cmbinatiefuncties Brede schl, Zwlle Van Sprtservice Zwlle, De Muzerie, centrum vr de kunsten, Biblitheek Zwlle Inleiding De gemeente Zwlle start in 2008 met de impuls brede schlen, sprt en

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Reactie op uitkomsten audit Beheervoorziening BSN

Reactie op uitkomsten audit Beheervoorziening BSN Directie Dienstverlening, Regeldruk en infrmatiebeleid Cluster Infrmatiebeleid Basisvrzieningen Overheid Reactie p uitkmsten audit Beheervrziening BSN Bijlage nummer 1 Ons Kenmerk 2011-2000282822 Aanleiding

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

Besluit Ik heb besloten aan uw verzoek tegemoet te komen en de informatie waarom u verzocht openbaar te maken.

Besluit Ik heb besloten aan uw verzoek tegemoet te komen en de informatie waarom u verzocht openbaar te maken. Inspectie van het Ondenivijs Mínisterie v an înderwijs, Cultuur en Wetenschap > Returadres Pstbus 2730 3500 GS Utrecht De Limburger t.a.v. Jan Campeftstraat 5 6416 SG Heerlen Lcat e Utrecht Park Vrn 4

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 juli 2019 Betreft evaluatie wet op de jeugdverblijven

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 juli 2019 Betreft evaluatie wet op de jeugdverblijven > Returadres Pstbus 20350 2500 EJ Den Haag De Vrzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Pstbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 05 september 2016 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: Pagina1 Cnceptkader Begeleiding in de pleidingsschl BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: 1. SCHOOLCULTUUR Lerende rganisatie Gezamenlijke verantwrdelijkheid

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten groep 8 van de basisscholen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 18 september 2018 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. 1. Beleid. 2. Uitvoering. 3. Bijlage

Inhoudsopgave. Inleiding. 1. Beleid. 2. Uitvoering. 3. Bijlage Jaarverslag Examinering 2010 1 Inhudspgave Inleiding 1. Beleid 2. Uitvering 3. Bijlage 2 Inleiding Amarantis Onderwijsgrep heeft het middelbaar berepsnderwijs ndergebracht bij ROC ASA. De examinering binnen

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

: Subsidieaanvraag Transformatie en innovatieplannen SW bedrijf (Motie Kerstens cs.)

: Subsidieaanvraag Transformatie en innovatieplannen SW bedrijf (Motie Kerstens cs.) Betreft: Van : Subsidieaanvraag Transfrmatie en innvatieplannen SW bedrijf (Mtie Kerstens cs.) : DZB Leiden, SWA Alphen aan den Rijn en Maregrep NV te Vrhut Arbeidsmarktregi Hlland Rijnland Aanvrager :

Nadere informatie

7. Welkom bij de Algemene Onderwijsbond!

7. Welkom bij de Algemene Onderwijsbond! 7. Welkm bij de Algemene Onderwijsbnd! Inhud 1. Inleiding 2. De Algemene Onderwijsbnd 3. He is de AOb gerganiseerd? 4. Waar kmt u de Algemene Onderwijsbnd tegen? 5. Dienstverlening van de AOb Inleiding

Nadere informatie

juli nieuwe hoofdstuk 3 CAR: Selecteren en aanleveren relevante lokale regelingen beloningsbeleid

juli nieuwe hoofdstuk 3 CAR: Selecteren en aanleveren relevante lokale regelingen beloningsbeleid Het sprbekje geeft inzicht in de activiteiten vr een zrgvuldige vergang nder vermelding van de peride waarin die stappen meten zijn gezet. Per activiteit is aangegeven wat wij hierin vr u kunnen betekenen.

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Notulen OR vergadering 7 september 2015

Notulen OR vergadering 7 september 2015 Ntulen OR vergadering 7 september 2015 Aan- en afwezigen Ouders Aanwezig Afwezig Ouders Aanwezig Afwezig E. Ackermans X M. Huijnen X F. Bakkers X C. Kneppen X M. Bsjes X M van der Laan X R. Brauer X F.

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Prtcl time-ut, schrsing en verwijdering van leerlingen Status beleidscyclus Instemming GMR : 21 september 2016 Definitief vastgesteld dr CvB : 22 september 2016 Bevegdheid GMR: Advies van de GMR.b.v. artikel

Nadere informatie

De leerling thuis en niet naar school!?!?

De leerling thuis en niet naar school!?!? De leerling thuis en niet naar schl!?!? Oriënterend nderzek naar prblematiek en begeleidingsmgelijkheden van leerlingen, die niet f deels naar schl gaan. Kansen en mgelijkheden. IDT-SSONML Venl Renée van

Nadere informatie

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs Observatielijst: Zelfregulatie in het nderwijs ZO! Observatielijst zelfregulatie in het nderwijs 1 Inhud 1. Inleiding 1.1 Uitgangspunten van de ZO! 1.2 Wat is de ZO!? 1.3 Het del van de ZO! 1.4 Delgrep

Nadere informatie

Staking in de regio Zuid ; ook t Wikveld sluit haar deuren! (aanvullende informatie)

Staking in de regio Zuid ; ook t Wikveld sluit haar deuren! (aanvullende informatie) 29 maart 2018 Vr de kalender: 30 maart-2 april Gede Vrijdag en 2 e Paasdag: vrij 4 en 5 april Kinderbekenschrijver Maurits van Huijstee in gr. 6 en 7 5 april Verkeersexamen therie grep 7 9 t/m 20 april

Nadere informatie

Multidisciplinair evaluatieprotocol

Multidisciplinair evaluatieprotocol Multidisciplinair evaluatieprtcl Versie Status Datum Auteur 2.1 Vastgesteld in VD 19-12-2017 P. Vgel 2.0 Ter vaststelling in de VD 18-12-2017 P. Vgel 1.2 Gedgekeurd in het 11-12-2017 P. Vgel Hfdenverleg

Nadere informatie

5 maart 2008 BVEStelsel/2008/5943 H

5 maart 2008 BVEStelsel/2008/5943 H De vrzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Pstbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 5 maart 2008 BVEStelsel/2008/5943 H2639220 Onderwerp Basisvaardigheden rekenen en Nederlands.

Nadere informatie

RMC-regio 37 Zuidoost Brabant vsv/jongeren in een kwetsbare positie

RMC-regio 37 Zuidoost Brabant vsv/jongeren in een kwetsbare positie Prcedure indienen van prjectaanvragen vr de reginale aanpak van vrtijdig schlverlaten en jngeren in een kwetsbare psitie 2016-2020 Schljaar 2016-2017 Versie 1.0 19 september 2016 Na afsluiting van het

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen

Cycloon-beleidsplan 2011 2013. Noord Nederland. Drenthe, Friesland, Groningen Cycln-beleidsplan 2011 2013 Nrd Nederland Drenthe, Friesland, Grningen Auteur: Stuurgrep Cycln Datum: 1 juni 2011 Versie: 0-5 Clfn Titel: Cycln-beleidsplan 2011-2013 Auteur: Stuurgrep Cycln Nrd Nederland

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016/2017

Jaarprogramma 2016/2017 Jaarprgramma 2016/2017 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2016/2017... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2016/2017... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie voorjaar 2015

Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie voorjaar 2015 Alterim Arbeidsmarktindex Publicatie vrjaar 2015 1 Publicatie vrjaar 2015 Alterim presenteert de uitkmsten van nze peridieke Alterim Arbeidsmarkt Index. Gericht nderzek nder 716 hg pgeleide financiële

Nadere informatie

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014 Eindvaluatierapprt Scalda - Grep 2 23 ktber 2013 8 januari 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren

Nadere informatie

Retailmanagement brochure voor bedrijven

Retailmanagement brochure voor bedrijven Campus Schnmeersen Gebuw B Valentin Vaerwyckweg 1 BE-9000 Gent Retailmanagement brchure vr bedrijven Deze brchure bevat de belangrijkste infrmatie ver de pleiding Retailmanagement. De meest up t date infrmatie

Nadere informatie