p1523 Terneuzen, 2/8/15 Jezus over relaties (3) Jezus brengt je relatie in de crisis Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1523 Terneuzen, 2/8/15 Jezus over relaties (3) Jezus brengt je relatie in de crisis Gemeente van de Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 Jezus over relaties (3) Jezus brengt je relatie in de crisis p1523 Terneuzen, 2/8/15 Liturgie Votum en groet Psalm 40 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door Johannes 14,15-17 Psalm 40 : 3,4 Gebed Schriftlezing door Anouk den Doelder Jesaja 57,14-21 Johannes 8,1-11 Psalm 128 : 1,2 Preek over Johannes 8,1-11: Jezus brengt je relatie in de crisis Lied 285 : 1,2,3,4 LvK Dankzegging en voorbede Collecte Gezang 163 : 1,2,3 GK Zegen Gemeente van de Heer Jezus Christus, Pikante geschiedenis. Over een vrouw betrapt op overspel op heterdaad nog wel. Hoe dat allemaal in z n werk is gegaan (dat betrappen bedoel ik) weten we niet, maar er zullen er zijn die hebben gesmuld bij dit gebeuren. Zo zijn mensen wel. Mensen van toen en mensen van nu. Wie er in elk geval bij in de handen hebben gewreven dat zijn de Schriftgeleerden en de farizeeën. Voor hen was dit een prachtsituatie om Jezus klem te zetten. Hun Bijbel hadden ze al open, de tekst uit de wet van Mozes kwam al voorbij en nu maar kijken wat Jezus, die vervelende rabbi (Meester zo noemen ze Hem (vs. 4)), ervan zal zeggen, de man met altijd afwijkende ideeën. Zal Hij kiezen voor de harde lijn? Of zal Hij zich mild opstellen? Zal Hij Mozes volgen en daarmee zijn aanhang verliezen? Of zal Hij zich soepel opstellen en daardoor aanleiding geven om een aanklacht tegen Hem in te dienen. De stenen liggen al klaar maar dan niet om de vrouw te doden, maar Jezus. Als je helemaal doorleest naar het einde van Johannes 8, dan staat het er echt: Toen raapten ze stenen op om naar hem te gooien (vs. 59). Dat maakt deze geschiedenis pas echt pikant. Het gaat niet om die vrouw. Die vrouw is hier slechts een speelbal. De nacht tevoren was ze de speelbal geweest van de man die met haar naar bed was geweest. Die man is in het verhaal overigens in geen velden of wegen te bekennen.

2 2 Op het misbruik in bed volgt een nieuwe situatie van misbruik, geestelijk misbruik doordat ze nu als speelbal wordt ingezet in het conflict tussen wetskenners en farizeeën aan de ene kant en Jezus aan de andere kant. Het gaat deze wetskenners en farizeeën echt niet om de vrouw. Niet om haar welzijn. Niet om haar behoud. Het gaat hun om Jezus om Hem maar uit de weg te kunnen werken. Zo staat het in vers 6: De wetsleraren en de farizeeën hoopten dat Jezus iets strafbaars zou zeggen. Want dan konden ze hem aanklagen (BGT). Maar Jezus laat zich niet uit de weg werken. Ik had het al over die stenen aan het eind van hoofdstuk 8. Als die stenen daar op het eind opgepakt worden dan lees je dat Jezus onopgemerkt uit de tempel weet weg te ontkomen (vs. 59). Maar wat is er dan gebeurd? Dan heeft zich een crisis voltrokken. Een crisis? Ja, een crisis. Het mooie van het woord crisis is dat het vraagt om een beslissing. Crisis dat komt van het Griekse woord scheiden betekent. Soms gaat het daarbij om eenvoudige dingen. De keuze tussen koffie van Douwe Egberts of het goedkopere huismerk. De keuze tussen vakantie in Frankrijk of toch maar naar Drenthe. De keuze tussen het pakken van je fiets of het gaan met de auto. Dat zijn heel eenvoudige voorbeelden maar die laten wel zien: het is het één òf het ander. Je koopt niet de koffie van beide merken, gaat niet tegelijk naar Frankrijk en Drenthe, kunt onmogelijk tegelijk op de fiets en met de auto ergens naar toegaan. Steeds maak je een keuze: doe ik het zus òf doe ik het zo, kies ik zus òf kies ik zo? Dat zie je ook hier alleen gaat het dan niet om een pak koffie of om een vakantie of een vervoermiddel. Het gaat om diep ingrijpende keuzes. De keuze tussen vrijspraak en veroordeling. De keuze tussen recht en onrecht. De keuze tussen dood en leven. Een keuze die je op een splitsing brengt: ga ik links òf ga ik rechts En kijk dan eerst maar even om je heen. Naar de Schriftgeleerden en farizeeën die Jezus uit de weg willen ruimen. En dan ook naar de mensenmassa die het misschien wel erg interessant vindt wat er in de tempel van Jeruzalem (misschien in de voorhof van de vrouwen) gebeurt. En vergeet niet het minst te kijken naar de vrouw die het slachtoffer is geworden van een vuil spel Kijk om je heen. En kijk dan ook naar jezelf. Wie jij bent en waar jij staat in dit geheel. Met wie jij je zou willen vergelijken. Of met wie jij misschien helemaal niet vergeleken zou willen worden. Kijk naar anderen. En kijk naar je zelf. En kijk dan ook naar Hem die zich hier bukt om in het zand te schrijven. Wie Hij is voor jou? Wie Hij is in jouw relatie? In jouw huwelijk ook al heb je je misschien nog nooit daadwerkelijk bezondigd aan overspel? En ook als je niet getrouwd bent: wie Hij is in jouw leven?

3 3 Jezus brengt je relatie in de crisis. Dat mag best toegespitst zijn op zaken als verkering, huwelijk en echtscheiding. Per slot van rekening gaat het hier om een vrouw die getrouwd is, die de fout in is gegaan (Jezus ontkent dat niet), die aangeklaagd wordt. Maar nog meer dan om deze vrouw en om de vraag of het al dan niet terecht is dat zij wordt aangeklaagd gaat het om de vraag hoe jij (getrouwd of niet getrouwd, gescheiden of niet gescheiden, verkering of geen verkering, homo of hetero, oud of jong) hoe jij in relatie tot Jezus staat. En één ding ook voor vandaag: Jezus brengt je relatie in de crisis. Dat wil zeggen dat Hij ons vandaag stelt voor de vraag: ben je vóór Mij of tegen Mij, ga je je leven (getrouwd of niet, in problemen of niet, gelukkig of niet) ga je je leven verder met Mij òf zonder Mij, wil je Mij stenigen òf wil je Mij je vertrouwen geven? ** Maar eerst kijken we nog even om ons heen. Naar de Schriftgeleerden die de wet op hun hand hebben. Mozes zegt het toch, zo stellen ze. En gelijk hebben ze. Als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden, zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen heeft. Zo moet u het kwaad dat zich bij de Israëlieten aandient in de kiem smoren. Zo staat het in Deuteronomium (22,22; verg. Lev. 20,10). Mozes draagt het op en zo moet het dus gebeuren. Toch? Voor de vorm vragen de wetgeleerden en hun collega s van de partij van de farizeeën nog wat Jezus er van vindt, maar dat is niet meer dan een formaliteit. Voor hen is het volstrekt duidelijk wat er met de vrouw moet gebeuren: stenig haar! Op enige compassie of wat je ook verder mag verwachten van mensen die kunnen weten hoe geduldig God is met mensen hoef je van hun kant niet te rekenen. En dat nog afgezien van het feit dat het hun niet eens om deze vrouw, om haar behoud, haar toekomst te doen is, maar om Jezus. Het laat iets zien hoe je de wet op je hand kunt hebben zonder ook maar iets begrepen te hebben van wat de wet vraagt. Het laat iets zien dat niet elk beroep op wat de Bijbel zegt bij voorbaat een juist beroep is op wat God van je vraagt in een concrete situatie. Wat er aan mankeert? Het is hetzelfde als waar de psalmdichter het over heeft als hij het uitroept: Offers en gaven verlangt u niet, brand- en reinigingsoffers vraagt u niet. Nee, u hebt mijn oren voor u geopend (Ps. 40,7). Het gaat God niet om de offers op zich. Het gaat om je hart. Het gaat God niet om de regels op zich. Het gaat God erom dat je hart hebt voor Hem. Het gaat God hier in de geschiedenis van deze vrouw die betrapt is op overspel niet om de voorschriften van Mozes, maar om de manier waarop ermee wordt omgegaan. Het gaat om je houding. Het gaat God om je hart.

4 4 Op dat punt stuit je inderdaad op een hartprobleem. Je stuit op een hartprobleem bij de vrouw. Wat deed ze daar in Jeruzalem? Het feest van het wonen in hutten van bladeren, feest van de bevrijding is net voorbij, maar zij werkt zich na afloop van dat feest behoorlijk in de nesten. Verreweg de meeste mensen zijn inmiddels naar huis, naar hun eigen bed en onder hun eigen dak (het wonen in een hutje van blad is ook niet ideaal), maar zij is kennelijk gebleven voor iets als een afterparty. En van het een kwam het ander, misschien al wel op een moment dat die zogenaamde vrome kerels haar al lang in het oog hadden Ze was niet alleen in handen, maar ook in het bed van een minnaar terecht gekomen. Maar wat er verder achter heeft gezeten Dan stuit je op een hartprobleem. Wat heb je gedaan in Jeruzalem bij het grote feest van Loofhutten, het feest van de oogst waarin ook de Grote Verzoendag, de dag van herstel van de verhouding met God viel? Waar was je met je hart? Denk echt niet dat Jezus goedpraat wat niet goed is. Denk niet dat je er bij Jezus gemakkelijk mee weg komt als er dingen in je leven zijn die niet kloppen met wat God van je vraagt. Er valt genoeg te verwijten aan de vrouw die hier wordt opgebracht. Maar hebben diezelfde wetgeleerden en farizeeën haar daar ook maar enigszins op bevraagd? Je kunt de nodige vragen hebben bij het gedrag van deze vrouw. Maar je mag en moet ze ook stellen aan het adres van die wetgeleerden en farizeeën. Waar zit jullie hart? Weet je eigenlijk wel waar het God in zijn wet om te doen is? Ben je niet vergeten wat er staat in de aanhef van Gods Tien Geboden dat Hij het is die je bevrijd heeft. Bevrijd uit de slavernij van Egypte, bevrijd uit de macht van de farao en door vertaald naar het volgende deel van de Bijbel bevrijd uit de macht van de duivel, bevrijd door Christus. Ken je wel Gods bevrijdende liefde die Hij heeft laten zien op de dag van het herstel van de levensverhouding met Hem, op die Grote Verzoendag? Gaat het jullie om dezelfde dingen als waar het God om gaat? Dus niet. Het ging hun om heel wat anders. Dat maakt deze kenners van de wet tot overtreders van diezelfde wet. Het is Jezus die niet alleen een overspelige vrouw, duidelijk een zondares, maar ook mannen die het kunnen weten in de crisis brengt. Daar staat Hij, Jezus, gebukt. Het maakt het verhaal voor ons zo merkwaardig. Wat Jezus opschreef? We weten het niet. Waarom Hij dat deed? We weten het niet. Wat zijn bedoeling was? Misschien valt daar iets over te zeggen. Want hoe dan ook Jezus ontdekt niet alleen op het laatst deze vrouw aan haar falen, ook de mannen die het kunnen weten voelen zich betrapt op heterdaad, waarbij de oudste de meeste jaren hadden om zich over te schamen (Ter Linden). Ze druipen af, terwijl Jezus doorgaat met schrijven. Wat Jezus bedoeling dus is? Die beslissing. Die keus tussen links of rechts. Die keus om met Hem mee te gaan of tegen Hem in te gaan.

5 5 Jezus brengt mensen in de crisis. De vrouw. De wetskenners en leden van de partij van de farizeeën. En ook de mensen die er verder bij staan. U en mij dus. Ze lieten hem alleen, met de vrouw die in het midden stond. Zo schrijft Johannes het op. Sommigen leggen dat uit alsof Jezus en de vrouw alleen overblijven maar dat lijkt me niet waarschijnlijk. Het was in Johannes 8 ermee begonnen dat Jezus s morgens vroeg naar de tempel was gekomen en dat het hele volk naar Hem toe was gekomen (vs. 2). Dat volk is echt niet weg. Het is het volk dat op die morgen naar Hem luistert. En ook het volk dat op deze ochtend naar Hem luistert. Dat volk is getuige van Jezus vraag: Waar zijn ze? Heeft niemand u veroordeeld? (vs. 10). Ook dat volk het volk van toen en het volk vandaag is in de crisis gebracht. Misschien niet zo dramatisch als de vrouw dat is. Het antwoord van de vrouw is even kort als krachtig: Niemand, heer. Het zijn de enige woorden die we horen uit haar mond. Maar het is zo veelzeggend. De crisis waarin zij is geraakt kent de uitweg naar Christus als heer. Dat is precies het tegenovergestelde van wat de wetsleraren en de farizeeën hebben gedaan. Zij hebben Jezus de rug toegekeerd, zijn een andere kant opgegaan, zijn met al hun wetskennis als bagage afgedropen, afgegaan. Jezus brengt je relatie in de crisis. Het is vóór Hem òf tegen Hem. Het één òf het ander. En het volk, de mensen? Het vervolg van Johannes 8 maakt duidelijk dat er mensen zijn die Hem geloven èn mensen die Hem afwijzen. Er zijn er die stenen oprapen om Jezus ermee te doden. En er zijn er die hebben meegekeken zoals wij vandaag. Die om zich heen hebben gekeken. De vrouw. De wetgeleerden en farizeeën. Die Jezus hebben zien bukken en Hem hebben horen zeggen: Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen (vs. 7) Dat is niet een goedkoop excuus om je gang te gaan. Dat houdt niet in dat je zondeloos moet zijn, wil je iets zeggen over Dat houdt dit in: kijk niet alleen om je heen, maar durf het om binnen in jezelf te kijken. Durf het aan om eraan ontdekt te worden wie je bent als mens. Burgerlijk misschien o zo fatsoenlijk. Misschien wel geroemd als onkreukbaar. Maar niemand die werkelijk bij zichzelf naar binnen heeft gekeken kan voorbij zien aan dat wat er niet goed is, wat er niet klopt, wat door Jezus zonde wordt genoemd. Niemand. En juist daarom is het zo goed om als je om je heen hebt gekeken, als je in jezelf hebt gekeken om dan op te zien naar Hem. Hij zegt het tegen mij, tegen jou, tegen U: zondig vanaf nu niet meer. Amen.

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

Liturgie 971 : 1,2,3 KND Opw : 369 Gebed Joh.8 : :1,3 Rom. 8 : : :1,2,3 Verkondiging 885 :1,2 Collecten 838 :1,2,3.

Liturgie 971 : 1,2,3 KND Opw : 369 Gebed Joh.8 : :1,3 Rom. 8 : : :1,2,3 Verkondiging 885 :1,2 Collecten 838 :1,2,3. Liturgie Welkom & afk Liturgie Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Votum & groet Liturgie KND

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Johannes 8: Vrijgesproken Doop Sita en Hamida.

Johannes 8: Vrijgesproken Doop Sita en Hamida. Johannes 8: Vrijgesproken Doop Sita en Hamida. Orde van dienst: Votum en zegen Psalm 18: 1 Wet - zingen: Nieuw liedboek 311 Wij kiezen voor de vrijheid. Gebed Kinderen: Vaderdag. Psalm 103: 5 Lezen: Johannes

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Anders leven - Second love Ontmoetingsdienst - 11 oktober 2015 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Anders leven - Second love Ontmoetingsdienst - 11 oktober 2015 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Oude Testament, Exodus 20: 14 + Nieuwe Testament: Johannes 8:1-11 + Matteüs 5: 27-29 Exodus 20: 14 Pleeg geen overspel. 1 Jezus ging naar de Olijfberg, 2 en vroeg in de morgen was hij weer in de tempel.

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om?

Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om? Prediker 5:9 - Hoe ga ik met geld om? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Liturgie zondagmorgen 8 augustus 2010 Ds. D. Vonck Psalm 121:1 = votum Zegengroet Psalm 121:2,3,4 Inleiding thema vrijheid Psalm 43:3,4 Gebed Johannes 1:1 5, 10 17 Johannes

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal

Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal Votum en zegengroet Zingen: Liedboek 434: 1 en 2 Gebed Lezen: Zacharia 1: 1-6 Zingen: Psalm 79: 1, 3 en 5 Preek over Zacharia

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen

Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen Spreuken 10:17 - Laat je terechtwijzen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen

Deel het leven Johannes 13:1-20 8 maart 2015 Thema 7: Geroepen om te dienen Preek Gemeente van Christus, Wat heeft je geloof te maken met de afwas? Wat een vreemde vraag is dat! Geloof en afwas, hebben die iets met elkaar te maken dan? Bij geloof denk je aan naar de kerk gaan,

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je.

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. - Genesis 2:24 samen_bw_v3.indd

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Meditatie over Sefanja 3:5 op zondagmorgen 14 december 2014 (derde adventszondag en viering Heilig Avondmaal)

Meditatie over Sefanja 3:5 op zondagmorgen 14 december 2014 (derde adventszondag en viering Heilig Avondmaal) Meditatie over Sefanja 3:5 op zondagmorgen 4 december 204 (derde adventszondag en viering Heilig Avondmaal) de orde van dienst: zingen Psalm 65:,2 stil gebed votum en groet openingstekst Hef o poorten,

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 8, 1-11 Ochtenddienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 8, 1-11 Ochtenddienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 8, 1-11 Ochtenddienst Dopen Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 103 : 1 en 5 (over de liefde van onze hemelse Vader) 4. Schuldbelijdenis

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou

Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou Marcus 14:22-24 - Jezus geeft zich voor jou Het kruis staat centraal in het christelijk geloof: Jezus geeft zich voor jou. Maar wat is dat offer van Jezus eigenlijk? Wat heb je eraan? Kun je het aannemen

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

zondag 29 maart uur Pagina 1

zondag 29 maart uur Pagina 1 29 maart 10.00 uur P Poortinga Welkom, mededelingen Votum, groet, amen GK psalm 118: 9 (= LB 118: 9) Verbondswoorden LB 538 (=LvdK 172) Gebed Johannes 7: 37 8: 11 GK psalm 36: 1, 2, 3 Tekst: Johannes 8:

Nadere informatie

Eeu - wig en mach - tig Heer. groot van ge - na, o Heer. Uw Naam zij d'eer.

Eeu - wig en mach - tig Heer. groot van ge - na, o Heer. Uw Naam zij d'eer. Wij zingen voor de dienst: Eeuwig en machtig Heer Melodie: God save the queen Eeu - wig en mach - tig Heer groot van ge - na, o Heer Uw Naam zij d'eer. U bent zo groot voor ons, U gaf Uw Zoon voor ons.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Vertel me toch je geheim! Gezinsdienst over Simson en Delilah

Vertel me toch je geheim! Gezinsdienst over Simson en Delilah Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk Vertel me toch je geheim! Gezinsdienst over Simson en Delilah 6 november 2011 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel Bruce Springsteen

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Liturgie morgendienst -C Emmen, 22 maart 2015 Thema: Die zonder zonde is werpt...niet!

Liturgie morgendienst -C Emmen, 22 maart 2015 Thema: Die zonder zonde is werpt...niet! Liturgie morgendienst -C Emmen, 22 maart 2015 Thema: Die zonder zonde is werpt...niet! Vooraf bij mededeling overlijden zr Oving-Sloot zingen: LvdK 14:1,2,5 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede,

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout. Spijkenisse, De Dorsvloer. 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur

Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout. Spijkenisse, De Dorsvloer. 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur Spijkenisse, De Dorsvloer 28 oktober 2018, aanvang 10:00 uur Orde van dienst Voorganger: Gera van der Linden Organist: Evert van Beilen Lector: Lenie Berghout MENSEN ONTMOETEN GOD Orgelspel Enkele ogenblikken

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

p1530 Terneuzen, 27/9/15 Thema: Léven tussen de brokstukken van je bestaan Gemeente van Jezus Christus,

p1530 Terneuzen, 27/9/15 Thema: Léven tussen de brokstukken van je bestaan Gemeente van Jezus Christus, p1530 Terneuzen, 27/9/15 Thema: Léven tussen de brokstukken van je bestaan Liturgie Votum en groet Psalm 71 : 1,4 De Tien Woorden gevolgd door Jakobus 3,13 Psalm 71 : 8,12,13 Gebed Schriftlezing door Anouk

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Preek Johannes 3 : 16

Preek Johannes 3 : 16 Preek Johannes 3 : 16 Liturgie 21 november 2010 Houten - dienst door jeugd - D.Vonck Voor de dienst: http://www.youtube.com/watch?v=eshqcoeit4w&feature=fvsr Beamer: Psalm 13:6 Ik vertrouw op uw liefde:

Nadere informatie

Uit de prekenserie van Bart Gijsbertsen. Thema aan jou gelijk... (Pnr. 1316) Markus 12: 28-34 Uitgesproken 8 november 2009 in het Open Hof te Kampen

Uit de prekenserie van Bart Gijsbertsen. Thema aan jou gelijk... (Pnr. 1316) Markus 12: 28-34 Uitgesproken 8 november 2009 in het Open Hof te Kampen Thema (Pnr. 1316) Markus 12: 28-34 Uitgesproken 8 november 2009 in het Open Hof te Kampen Ouderling van dienst Muzikale begeleiding Nanda Tegelaar Henk Kamphof U luistert naar: een opname van de morgendienst

Nadere informatie

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel?

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel? In de serie Twee op de kansel Rabbijn Albert Ringer (Liberale joodse gemeente Rotterdam) Dr Christiane Berkvens-Stevelinck (Remonstranten Rotterdam) Thema: Wat is ons essentieel? Lezing : Deuteronomium

Nadere informatie

Thema: God is te vertrouwen. Beelden zijn in. Niemand knielt nog voor. Liturgie voor de middagdienst van 28 april 2013, Zwijndrecht

Thema: God is te vertrouwen. Beelden zijn in. Niemand knielt nog voor. Liturgie voor de middagdienst van 28 april 2013, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 28 april 2013, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 33: 1 en 5 Gebed Lezen: Deuteronomium 4: 10-40 Zingen: Psalm 115: 1, 2, 4 en 5 Preek over Zondag 35 Thema:

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar.

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie