Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai"

Transcriptie

1 PROGRAMMA 195 De Freinetbeweging I Oosterkade 4 t.o. I 9711RS Groningen I tel: (+31) I info@freinet.nl I 13 november 2015 Vernieuwingsschool De Windroos Wijk bij Duurstede Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai Eerste ronde workshops (zie bijlage programma workshops) Lunch/Algemene ledenvergadering vereniging voor freinetpedagogie Middagbreak. Ga je niet naar de ALV, zijn er diverse activiteiten. Je kunt de boeken afhalen/kopen, de freinetwinkel is geopend, de facebookpagina van de vereniging wordt voorgesteld. Vernieuwingsschoolschool de Windroos is een prachtige school.. dus vooral kijken in de lokalen en andere ruimtes. En leg contacten voor schoolcorrespondentie, schoolbezoeken Onderwijsinspectie: waaraan zien die of Freinet werkt? Inspecteurs Philip Reijns (NL)en Jan Devos(B) laten zich door ons het vuur aan de schenen leggen in een interview/paneldiscussie. Inspecties zijn er om het onderwijs te beoordelen op kwaliteit. Ze doen dit door scholen en hun onderwijsprogramma s te screenen. Op scholen, waar controleerbaar wordt gewerkt via het volgen van de leerlijnen via een lesmethode en de bijbehorende toetsing in combinatie met een geaccrediteerd leerlingvolgsysteem, is dit relatief eenvoudig. Doordat veel scholen dezelfde lesmethoden en leerlingvolgsystemen gebruiken, kunnen scholen worden vergeleken. Freinetscholen doen dit (deels) anders en kiezen voor andere vormen van het in beeld brengen van de leeropbrengsten. Waar kijken de inspecteurs dan in Freinetscholen en zien ze de kwaliteit wel in de volle breedte? Dit gaan we van ze horen! Tweede ronde workshops (zie bijlage programma workshops) Afsluiting met verfrissing Einde studiedag VOORKOM TELEURSTELLING MELD JE SNEL AAN ER IS PLAATS VOOR MAXIMAAL 180 DEELNEMERS Aanmelding kan door naam en adres te mailen naar info@freinet.nl. Geef je wel aan met hoeveel personen je wilt komen? Je ontvangt in oktober het uitgewerkte programma en de factuur. Kosten: Leden van de Freinetbeweging en teamleden van Freinetscholen (die lid zijn van de Freinetbeweging) 60. Overige belangstellenden 65. Studenten 30.

2 Workshops/ateliers Leerlingportfolio Geen cijferrapporten? Hoe brengen we dan de ont-wikkeling van leerlingen in beeld? Voor kinderen, ouders, school kunnen portfolio s hier de oplossing zijn. Hierin werk, brevetten, voortgangsoverzichten reken-en/taal, verslagen van de gesprekken, etc. Kleuters: Classe-unique (Sandy Van Hoof en Stephanie Rockelé Triangel Booischot) Waarom kiest Freinetschool Triangel bewust voor classe-unique (kinderen van 2,5j tot 5j) in de kleuterklassen? Aan de hand van klasmaterialen, foto's, verhalen uit de praktijk,... vertellen we over onze classe- unique. We bespreken de visie van Célestin Freinet, waarom koos hij voor classe unique? Hoe werkt het? Hoe realiseer je het? CLIL en schoolcorrespondentie: echt Freinet! (Jan Dekker) Schoolcorrespondentie met scholen in andere landen biedt een rijke leersituatie op het gebied van 1 e en 2 e taalverwerving en wereldoriëntatie (CLIL=Content and Language Integrated Learning). Ook draagt het bij aan het vormen van een attitude met betrekking tot Europees- en wereldburgerschap. Aan de hand van een voorbeeld bespreken we de kansen en valkuilen. Groepsportfolio s: de geschiedenistijdlijn mobiel(jan Dekker) Een studente van de pabo ontwierp voor haar afstudeeronderzoek een mobiele tijdlijn, waarop de groep no-teerde wat binnen de diverse lessen en projecten was geleerd. Bij overgang naar een volgende groep werd de tijdlijn opgerold en meegenomen. Er bleef zo zicht op wat was geleerd en wat nog niet. Werken met brevetten (Jimke Nicolai) Geen rapporten? Hoe kunnen kinderen dan vastleggen wat ze hebben geleerd? Via brevetten kan dat. Het gaat dan om specifieke, begrensde leeropbrengsten en vaardigheden. Groepsdoorbrekend werken (Truus Schuttyser en Bart Van Den Bosch Triangel Booischot) Onderzoeken is een basisroutine voor kinderen op freinetscholen. Je leert immers veel en intens door onderzoeken en experimenteren. Maar gaat dit ook wanneer kinderen van verschillende leeftijden sa-men willen onderzoeken? Truus en Bart laten het jullie zelf ondervinden en delen hun onderzoekwerk hiernaar met ons. Sport á la Freinet (Zevensprong) Kinderen op freinetscholen doen net zo goed aan sport en bewegen. Hoe ziet dat er dan uit? De Zevensprong laat zien hoe zij dit doen. Tekenkriebels (Heleen v.d. Broek) In Freinetklassen is het beeld heel belangrijk naast de tekst. Toch is tekenen niet zo makkelijk wanneer ook anderen de tekening moeten kunnen plaatsen. Ontdek samen met Heleen hoe tekenen een ontdekkingstocht kan zijn. Ze geeft tips, laat dingen zien en zet je aan het werk. Starten in een Freinetklas (Kwinten en Monica) Hoe doe je dit eigenlijk? Wat is de essentie van het Freinetonderwijs. Niet alle workshops zijn al volledig ingevuld. Nadere informatie volgt in FN196 in oktober.

3 Jan Bakermans: erelid van de vereniging In memoriam: Michel Barré Vandaag ( ) vernamen we het overlijden van Michel Barré. Michel Barré is geboren in 1928 in Rijsel waar hij werkt als jeugdleider in de misdaadpreventie. Bij Célestin Freinet ontdekt hij als 19- jarige dat probleemjongeren meer baat hebben bij goed onderwijs. Daar wil hij toe bijdragen. Hij is 22 als Freinet hem vraagt als assistent op zijn school in Vence. Later werkt hij in het Buitengewoon Onderwijs. Na Freinet s dood bestuurt hij vijftien jaar de Franse Freinetbeweging. Vanaf 1979 is hij ook verantwoordelijk voor de publicaties. In 1985 wordt hij verbonden aan het Nationaal Onderwijsmuseum in Rouen. Daar legt hij de basis voor het archief over Freinet, zijn pedagogie en zijn beweging. Na zijn pensionering besluit Barré om in Célestin Freinet, un éducateur pour notre temps, bijeen te brengen wat hij van Freinet en in diens beweging heeft geleerd. Dit boek werd vertaald in het Nederlands door Rouke Broersma en in 2006 uitgegeven door de Nederlandse Freinetbeweging onder de titel Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd. Dit boek blijft ook vandaag voor alle Freinetwerkers een bron van inspiratie en een leidraad voor onze Freinetvisie! Het bestuur heeft Jan Bakermans voorgedragen voor het erelidmaatschap. Jan is van onschatbare waarde geweest voor het freinetonderwijs. Niet alleen is hij een gedreven freinetter, maar ook zijn bijdrage aan het werken met druktechnieken in freinetscholen middels zijn workshops voor kinderen en leerkrachten heeft ons steeds weer verder geholpen bij deze zo belangrijke en ontzettend inspirerende vaardigheid. Ook op scholings- en studiedagen is Jan altijd aanwezig geweest, vaak met zijn mobiele drukwerkplaats. Helaas moest Jan de laatste jaren steeds weer een stap terug doen door zijn afnemende gezondheid. Er wordt al druk gewerkt achter de schermen om zijn drukwerkplaats voort te zetten. Vrij tekenen! En dan een nieuw boek. Afgelopen maanden heeft Rouke Broersma gewerkt aan een bijzonder boek over het tekenen en schilderen in freinetscholen. Het bestaat uit twee teksten van het echtpaar Freinet. De eerste, Natuurlijk tekenen, is van Célestin Freinet ( ). De tweede tekst, Expressief tekenen, is van Élise Freinet ( ) van wie nu voor het eerst een complete boektekst in het Nederlands verschijnt. Bureau Levend Leren verzorgt de uitgave van dit boek. 13 November zal het eerste exemplaar worden uitgereikt tijdens de landelijke studiedag van de vereniging voor freinetpedagogie in Wijk bij Duurstede. Het boek (130 bladzijden liggend A4 kleur) zal 25 kosten (excl. Verzend-kosten) en is vanaf nu per (info@levendleren.nl) bij voorintekening te bestellen met 10 % korting.

4 WERKEN MET BREVETTEN = WERKEN AAN TALENTEN Jimke Nicolai 'Ik ben nu heel anders. Voorheen zat ik veel meer te relaxen. Nu ben ik veel enthousiaster.' Niet alleen cognitief hoogbegaafde kinderen blijken baat te hebben bij het werken met brevetten. Ook kinderen die kunnen excelleren op heel andere terreinen kunnen door het werken met brevetten eindelijk doen waar ze echt voor willen gaan: uitstekende prestaties, mooi werk. Het leiden van een groep, het beheren van een klasse!kas, het voorzitten van vergaderingen, het maken van een kalender, het uitvoeren van een prijs-kwaliteit onderzoek, het maken van verslagen, het bedenken en opvoeren van een poppenspel, het timmeren van een nestkast, het zijn een paar voorbeelden Brevetten zijn ervoor om te laten zien aan je zelf en anderen wat je kent en kunt. De nadruk ligt op gerichte vaak concrete activiteiten, gekoppeld aan werkdoelen (een werkdoel richt zich op een ijkpunt en een kijkpunt voor de leraar en de leerling. Brevetten worden en werden toegepast in het freinetonderwijs. Een brevet is de beschrijving van een set activiteiten, vaardigheden, inzichten rond een vakgebied, leerdomein of thema. Het brevet heeft de volgende kenmerken: Het wordt in overleg met de groep, afhankelijk van de leeftijd, vorm gegeven, De kinderen ervaren het als duidelijk eigen werk, omdat de normen gezamenlijk zijn vastgesteld en ruim genoeg zijn. Het komt tegemoet aan de kinderlijke behoefte steeds verder te komen. Ze moeten iets kunnen, waarvoor ze flink moeten oefenen, en ook moet het iets moois worden. De precieze inhoud van de brevetten kan worden afgestemd op de groep, zowel naar moeilijkheidsgraad als naar de tijd die het in beslag neemt. Wat opvalt is dat in de samenvatting hierboven vooral de groep een grote rol speelt bij de inkleuring van het brevet. Het zal duidelijk zijn dat brevetten een bijdrage kunnen leveren aan het structureren, zowel van het persoonlijk werk, als van het gezamenlijk werk, als van de leerstof, als van de leefwereld van de kinderen. Om een brevet te krijgen, gaan de kinderen: 1. een meesterstuk maken: een concreet product, werkstuk. 2. een theoretische onderbouwing toevoegen; 3. opdrachten uitvoeren die ondersteunend zijn om het meesterstuk te maken. Een voorbeeld van een brevet groep 6,7,8. (taalonderwijs gebaseerd op de 23 leerlijnen van DAT plus) Brevet Boekpresentator Meesterstuk: ik ga een leeskring houden over een boek Onderbouwing: advies een voorbereidingsboekje leeskring uitwerken. Praktische opdrachten: 1 Vertel over het boek en lees er belangrijke stukken uit voor. 2 Voer over het boek een nagesprek met de groep aan de hand van voorbereide vragen. 3 Zorg voor informatie over de schrijver en het genre. 4 Maak een PowerPoint, Prezi, tekeningen of schilderijen om je verhaal te ondersteunen. 5

5 Bij de leerlijnen van DAT plus zijn al veel brevetten gemaakt. Brevetten kunnen worden opgenomen in het portfolio van de leerling en laten goed zien wat is geleerd. Brevetten kunnen altijd op maat, passend bij de situatie, de school, het kind, gemaakt worden. Hieronder een paar voorbeelden. In DAT PLUS (zie ) staan bij rekenleerlijnen brevetten opgenomen. Klassenkas Lekkers bakken Tuinwerk Nestkastjes maken Onderzoek en experiment Weerstation Klok, kalender en tijd Kaart lezen Werken inde muziekhoek. Maar ook bij het boek MEE EENS (zie ) zijn brevetten opgenomen voor burgerschapsvorming. Ze zijn als download gratis beschikbaar. Het volledige artikel van Jimke Nicolai is terug te vinden op de website van de vereniging voor freinetpedagogie (

6 Freinetbeweging Vlaanderen jaarplanning Vanaf het schooljaar zullen alle mails verstuurd worden vanaf het mailadres: Volg ons ook op Facebook facebook.com/defreinetbeweging NIEUW: Er zijn geen aparte mailgroepen meer per regio, dus iedereen krijgt uitnodigingen voor alle activiteiten. Er zal wel telkens in het onderwerp vermeld staan op welke locatie de bijeenkomst doorgaat. Op onze jaarplanning vind je verschillende soorten activiteiten. Overal is iedereen welkom maar sommige bijeenkomsten vragen wat extra toelichting: In het bijzonder vermelden we twee dagactiviteiten die we bewust organiseren om Freinetwerkers uit alle hoeken van Vlaanderen aan te trekken: dag rond expressie in Antwerpen op 10 oktober en de gezinsdag in de Blaarmeersen (Gent) op 9 april Werkgroep tweedaagse: de inhoudelijke en praktische voorbereiding van de Freinetmeerdaagse 2016; de bijeenkomsten van deze werkgroep zijn in Gent; extra medewerkers zijn van harte welkom. Data worden verder afgesproken met de werkgroep. Meld je aan bij Griet (devlieger.dir@stad.gent) of bij Brigitte: (Sterrespits.dir@stad.gent) Werkgroep communicatie: de inhoudelijke en praktische organisatie van mailverkeer / website / facebook / blog / pinterest; de bijeenkomsten van deze werkgroep zijn in Leuven; extra medewerkers zijn van harte welkom. Data worden verder afgesproken met de werkgroep. Meld je aan bij Kwinten (kwikke_keulemans@yahoo.com Freinetwerkdagen: op deze denk-werk-dagen bouwen we onze Freinetbeweging samen op. Aanwezigheid op een vorige Freinetwerkdag is geen voorwaarde om mee te komen doen op een volgende: iedereen is hier welkom en wordt van harte uitgenodigd om mee te doen. Leesgroep: Dit jaar wordt het basiswerk van Freinet gelezen: Pedagogie van het werk (vertaald door Geert en Rouke). Voor deze bijeenkomsten is het de bedoeling om te werken met een vaste groep deelnemers die zich engageren om er liefst elke keer bij te zijn en ook tussen bijeenkomsten door telkens de volgende hoofdstukken te lezen om dan met elkaar te bespreken. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Luc (luc.heyerick@telenet.be ) Opleidingsweekends: Er is een vaste groep van 24 enthousiaste Freinetwerkers bezig om zich gedurende 3 jaar te verdiepen in alle inhoudelijke en praktische aspecten van de Freinetpedagogie. We kiezen er voor om deze weekends ook op deze kalender te zetten omdat heel wat Freinetwerkers als satellieten rond de opleiding zweven en voor bepaalde onderwerpen een bijdrage leveren. Wil jij ook een bijdrage leveren? Meld je aan bij luc.heyerick@telenet.be of katrien.nijs@gmx.net of jeroentans@gmail.com Graag tot ziens op onze activiteiten! A G E N D A datum activiteit plaats aanvang Uitwisselingsmiddag Mandala Gent Directeurenoverleg NL Wijk bij Duurstede / Opleidingsweekend Prisma Gent Dag van de expressie De Pluim Hoboken/Antwerpen Bestuursvergadering vereniging voor Utrecht freinetpedagogie Landelijke studiedag Nederland Wijk bij Duurstede Algemene ledenvergadering vereniging voor Wijk bij Duurstede freinetpedagogie ( tijdens de studiedag) Directeurenoverleg NL Enschede / Opleidingsweekend Sassepoort Gent Directeurenoverleg NL Heiloo / RIDEF: internationale ontmoeting in Dogbo Benin 22/ Tweedaagse Vlaanderen. Thema: Wat ons bindt De Wingerd, Gent

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Anjo Mooren

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Anjo Mooren PROGRAMMA 196 Oosterkade 4 t.o. I 9711RS Groningen I tel: (+31) 6 44514412 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl 13 november 2015 Vernieuwingsschool De Windroos Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee

Nadere informatie

Freinetbeweging jaarplanning

Freinetbeweging jaarplanning Freinetbeweging jaarplanning 2015-2016 Vanaf het schooljaar 2015-2016 zullen alle mails verstuurd worden vanaf het mailadres Freinetbeweging.Vlaanderen@gmail.com. NIEUW: Er zijn geen aparte mailgroepen

Nadere informatie

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige Beste collega s, Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Bijdehand met Levend Leren

Bijdehand met Levend Leren Bijdehand met Levend Leren De structuur en inhoud van een slimme generatieve aanpak van het werk voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Bureau voor Levend Leren (BLL) ontwikkelde de inhoudelijke pijlers

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT?

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT? Nieuwsbrief mei 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

VERSLAG WERKDAG FREINETBEWEGING 31/10/2015 DE VLIEGER

VERSLAG WERKDAG FREINETBEWEGING 31/10/2015 DE VLIEGER VERSLAG WERKDAG FREINETBEWEGING 31/10/2015 DE VLIEGER Aanwezig: Sven (De Vlieger); Griet (De Vlieger), Katrien (De Regenboog), Kathleen (Mandala), Stephanie (Triangel), Lotta (De Regenboog), Kwinten (De

Nadere informatie

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015 Inspectiebezoek Maandag 24 augustus was de inspecteur van het onderwijs op bezoek bij De Vuurvogel. Hij heeft lessen bezocht, gesproken met het team, ouders en kinderen en daarnaast allerlei zaken bekeken.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering Schooljaar 2015-2016 Nummer 2 / 27 augustus 2015 Openingsviering Morgen houden we op school de openingsviering. We willen hiermee in gezamenlijkheid het nieuwe begin van het schooljaar markeren. Leerkrachten

Nadere informatie

Aanwezigen: Saskia, Hilde, Jeroen, Kwinten, Luc, Stephanie, Thidrek, Armand, Katrien, Kristie, Anouk, Brigitte, Getty, Monica, Kathleen

Aanwezigen: Saskia, Hilde, Jeroen, Kwinten, Luc, Stephanie, Thidrek, Armand, Katrien, Kristie, Anouk, Brigitte, Getty, Monica, Kathleen Verslag bijeenkomst Freinetbeweging Vlaanderen 02/07/2015 Aanwezigen: Saskia, Hilde, Jeroen, Kwinten, Luc, Stephanie, Thidrek, Armand, Katrien, Kristie, Anouk, Brigitte, Getty, Monica, Kathleen Agendapunten:

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Registreren met brevetten en portfolio s Jimke Nicolai

Registreren met brevetten en portfolio s Jimke Nicolai Registreren met brevetten en portfolio s Jimke Nicolai Alternatieve registratievormen Kinderen verwerven op scholen door hun leer- en werkervaringen een aantal basiscompetenties. Op veel scholen probeert

Nadere informatie

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs 2 Inleiding Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken zijn naast het onderwijs in taal en rekenen belangrijk in het lesaanbod.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015)

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Dr. G.A. Wumkesskoalle Sluisdijk 25 8501 BZ Joure Postbus 68 8500 AB Joure tel/: 0513 414244 e-mail: wumkesskoalle@cbo-meilan.nl Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Geachte ouders, Beetje later dan afgesproken,

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Beste collega s, Nieuws. Een studiedag over Freinet (h)erkent talent.

Beste collega s, Nieuws. Een studiedag over Freinet (h)erkent talent. Beste collega s, Met regelmaat stuurden we jullie in het verleden aankondigingen en besprekingen van publicaties en uitgaven op het gebied van levend leren. Vanaf 2014 doen we dat viermaal per jaar met

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen.

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen. FREINET 76 NIEUWS juni 2003 Inhoud:?? Zoekmachine?? Het verhaal achter je lokaal?? De nieuwste agenda?? Hoe verder: ALV 18 juni WATIKZOEK.NL De zoekmachine voor en door kinderen. Watikzoek.nl is de nieuwe

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Groep - Gr. 4 tafeltjes oefenen

Groep - Gr. 4 tafeltjes oefenen Vrijdag 8 jan. 2016 Jaargang 12 nr. 12 In deze Link: - Beste wensen - Ouderpanel - Open school Groep - Gr. 4 tafeltjes oefenen Bijlagen: - Uitnodiging informatieavond - Uitnodiging open schoolmoment -

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

De Brede School Academie Utrecht

De Brede School Academie Utrecht OOK IN uw wijk! De Brede School Academie Utrecht Er gebeurt iets nieuws in Utrecht. Iets bijzonders. Basisscholen uit de wijken Overvecht, Hoograven, Ondiep/Zuilen, Kanaleneiland en Lombok/Oog in Al werken

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling

Benodigdheden: Thuiswerkblad, voor kind en ouder(s) (afhankelijk van niveau meer of minder hulp van ouders hierbij) Kringopstelling Titel van deze les: De piekerparkeerplaats Uitdaging: Overtuigingen (attributiestijlen) Denkwolk onderwerp: Piekeren (blz. 21) Vakgebied(en): Psycho-educatie, sociaal emotionele ontwikkeling Doelgroep

Nadere informatie

JOUW TALENT. Activiteitenkalender. Krakeel, Wolfsbos en Zuid. Hoogeveen. van kerst- tot voorjaarsvakantie. Sportief

JOUW TALENT. Activiteitenkalender. Krakeel, Wolfsbos en Zuid. Hoogeveen. van kerst- tot voorjaarsvakantie. Sportief Sportief Hoogeveen JOUW TALENT Activiteitenkalender Een overzicht van naschoolse activiteiten bij jou in de buurt. Ga op onderzoek uit en ontdek jouw talenten. Er is aanbod voor de groepen 1 tot en met

Nadere informatie

programma FREINET Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! DELFT 9 NOVEMBER 12

programma FREINET Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! DELFT 9 NOVEMBER 12 FREINET DELFT 9 NOVEMBER 12 Natuurlijk? Natuurlijk ligt het voor de hand om dit natuurlijk proefondervindelijk te verkennen. Freinetonderwijs is van nature natuurlijk leren. Dat betekent natuurlijk niet

Nadere informatie

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen)

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) schooljaar 2013-2014 aantal enquêtes verstuurd 15 / 100% aantal enquêtes retour 12 / 80 % Naam oude basisschool Theresia VMBO basis VMBO kader VMBO gemengd

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

Hoera, juf Esther en Jeen hebben een dochter en Noémy een zusje!

Hoera, juf Esther en Jeen hebben een dochter en Noémy een zusje! Samen naar de hoogste tree Beste ouders en verzorgers, De Trime is volop in ontwikkeling, waarbij we ons richten op zowel de naaste als de verdere toekomst. Voor de naaste toekomst is het onderwijsteam

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ICBS De Windroos WEEKINFO 35. Belangrijke data: IPC groep 5-6. Onderwijs op De Windroos:

ICBS De Windroos WEEKINFO 35. Belangrijke data: IPC groep 5-6. Onderwijs op De Windroos: WEEKINFO 35 ICBS De Windroos Galeistraat 2 1503 TJ Zaandam 075 20 10 129 info@de-windroos.nl Belangrijke data: 5-6-2017 Tweede Pinksterdag Beste ouders/verzorgers, In deze info: 6-6-2017 Studiedag, leerlingen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

HEYTHUYSEN. Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Heythuysen. VMBO-theoretisch VMBO-gemengd VMBO-beroepsgericht (basis en kader)

HEYTHUYSEN. Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Heythuysen. VMBO-theoretisch VMBO-gemengd VMBO-beroepsgericht (basis en kader) HEYTHUYSEN Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Heythuysen VMBO-theoretisch VMBO-gemengd VMBO-beroepsgericht (basis en kader) Postadres: Postbus 3016 6093 ZG HEYTHUYSEN Schooladres: Tienderweg 101 6093

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 In deze nieuwsbrief: Ouderbijdrage en schoolreisgeld (herhaling) Schoolreisje groepen 3 en 4 Avondvierdaagse Kaarten in Actie Klussers gevraagd Nieuwsbrief Vreedzame School

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71 Agenda Project Landen 2-12 maart 2015 Ledenvergadering 26 maart 2015 Grote Rekendag 25 maart 2015 Paasviering s middags op 2 april 2015 Koningsspelen 24

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Kalender februari en maart. Vrijdag 12 februari Studiedag (alle kinderen zijn deze dag vrij)

Kalender februari en maart. Vrijdag 12 februari Studiedag (alle kinderen zijn deze dag vrij) obs De Phoenix Week 6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), De toetsweken zijn achter de rug en morgen zullen we met het gehele team de opbrengsten analyseren. Volgende week krijgen alle kinderen op vrijdag

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5 T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Oudergesprekken: Het

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F NR 19 N I E U W S B R I E F 26 juni 2019 Dat was het dan. De musical! We zitten lekker in de bus.. Belangrijke data Dinsdag 2 juli Schoolreisje groepen 1-2 Donderdag 4 juli Schoolreisje groepen 3 t/m 8

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Workshop B Hoe kan ik stemmen?

Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B - Hoe kan ik stemmen? Korte omschrijving werkvorm In deze workshop doorlopen de deelnemers de stemprocedure van A tot Z in een zo reëel mogelijke setting. Dit

Nadere informatie

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 Jubileum en afscheid juffrouw Jannie. Op 21 november is juffrouw Jannie 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

Wij hopen u op deze vergadering te mogen verwelkomen. Aanmelden kan via

Wij hopen u op deze vergadering te mogen verwelkomen. Aanmelden kan via NUMMER 2 JAARGANG 30 16-09-2016 Belangrijke data Belangrijke data 19 september Inschrijven startgesprekken beide locaties 20 september Schoolreisje gr. 1/2, 5, 6, en 7 beide locaties 22 september Schoolreisje

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

nr. 22, schooljaar 2011-2012

nr. 22, schooljaar 2011-2012 nr. 22, schooljaar 2011-2012 Dries Hawinkels in Limbrugs hockey elftal Dries Hawinkels uit groep 8 heeft zich geplaatst in het Limburgs hockey elftal. Na een speciale training in Weert mocht Dries deelnemen

Nadere informatie

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Nieuwsbrief De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Kalender 02-02: Facultatieve oudergesprekken Open middag 08-02: Mr vergadering Koffiemiddag 14.15 15.00u

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

10 maart 2015 19 FEBRUARI 2015 AGENDA:

10 maart 2015 19 FEBRUARI 2015 AGENDA: JAARGANG 14, 8 19 FEBRUARI 2015 Herhaald bericht: Het Tevredenheidsonderzoek Eens in de drie à vier jaar doen we een onderzoek naar tevredenheid op school onder ouders, leerlingen (vanaf groep 5) en teamleden.

Nadere informatie

SMC Nieuws voor ouders en leerlingen van het Sint-Maartenscollege

SMC Nieuws voor ouders en leerlingen van het Sint-Maartenscollege SMC Nieuws voor ouders en leerlingen van het Sint-Maartenscollege SMC Nieuws 20 februari 2019 Inhoudsopgave: Terugblik op een zeer geslaagde open dag! Korting bij Arriva Telefoonhotels Enquête ouders en

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten:

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten: Nummer 29, 15 januari 2015 Verjaardagen: Verjaardagen 14-01 Julia Zhou Jiang groep 7 16-01 Dries v Kemenade groep 5 18-01 Mick Simons groep 4 20-01 Flinn vd Zandt groep 6 26-01 Lara Schouteten groep 1-2A

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs

Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs Twee Nieuwe opleidingen voor het onderwijs INHOUD Twee nieuwe digitale opleidingen: Vervolg master SEN-opleiding gedrag Haal alles uit de DMT-oefenmap (plus) Inleiding Vervolg SENopleiding gedrag Haal

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsberichten 2 november 2015

Nieuwsberichten 2 november 2015 Nieuwsberichten 2 november 2015 Terugblik blubberrun Nat, sloten, weilanden, goed doel oftewel de blubberrun! Door de beeldende werving van de ouderraad deden ook dit jaar weer zo n 75 deelnemers (leerlingen

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel: I fax: I I

157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel: I fax: I I 157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel:0512 461 878 I fax:0512 461 728 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl Aankondiging Algemene Ledenvergadering Freinetbeweging. De

Nadere informatie

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..."

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool... Burgemeester Westerbeek van Eertenschool Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..." Nieuwsbrief 13 september 2013 In dit nummer: Schoolgids 2013-2014 De schoolgids geeft in vogelvlucht inzicht in de

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen

Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen Door Jolanda Zager, Intern Begeleider Dit jaar kozen we in het kader van onze jaarlijkse studietweedaagse voor het thema van het hoogbegaafde kind. En dan specifiek

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied.

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied. Geschiedenis 80 jarige oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: 80 jarige oorlog In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou Nederland eruit zien als Nederland

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 26-06-2014

Nieuwsbrief 26-06-2014 Nieuwsbrief 26-06-2014 Beste ouders/verzorgers, Dit is de laatste schoolkrant van het schooljaar 2013-2014. Namens bestuur, team en directie van basisschool de Meent alvast een fijne vakantie gewenst!

Nadere informatie

OUDER-INFO-KRANT VAN OBS DE BOEIER. mr.boeier@stichtingschool.nl

OUDER-INFO-KRANT VAN OBS DE BOEIER. mr.boeier@stichtingschool.nl EVEN LANGSZIJ OUDER-INFO-KRANT VAN OBS DE BOEIER 39 e jaargang nr.1 Langszij 2015-2016 E-mail school Website obs.deboeier@obsdeboeier.nl www.obsdeboeier.nl E-mail Medezeggenschapsraad E-mail Ouderraad

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie