Leergang Collectieve Pensioenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leergang Collectieve Pensioenen"

Transcriptie

1 Uitgebreide verdieping van pensioenkennis Leidt op tot Pensioenspecialist collectieve pensioenen Als ervaren medewerker in de pensioenuitvoering is basiskennis alleen niet meer voldoende. In de dagelijkse werkpraktijk behandel jij de meer complexe pensioendossiers. Je dient over brede en grondige vakkennis te beschikken en ook het leggen van onderlinge verbanden is daarbij belangrijk. De sluit aan bij het beroepsprofiel Pensioenspecialist collectieve pensioenen. De leergang is praktijkgericht en behandelt de thema s en vragen waar jij in je dagelijkse werk mee te maken hebt. Je leert meer over het uitvoeringsproces en de financiële verantwoording van een pensioenfonds. Per life event behandel je de wet- en regelgeving die van toepassing is, de fiscale inhoudingen en de actuariële aspecten. Kortom alle aspecten die jou in staat stellen overzicht te krijgen en zelfstandig te kunnen functioneren in het middenkader van het pensioenbedrijf. Je wordt een goede gesprekspartner voor klanten van jouw organisatie en specialisten op pensioengebied. De voordelen van de Je maakt een verdiepingsslag: je leert ingewikkelde pensioenvraagstukken begrijpen, financiële en juridische achtergronden van pensioenen doorgronden en op adequate wijze complexe pensioenvragen beantwoorden Afgestemd op het beroepsprofiel Pensioenspecialist collectieve pensioenen De verschillende docenten zijn pensioenprofessionals, zij belichten de materie vanuit hun eigen expertise Slagingspercentage: 70% in 2009 Duur 8 bijeenkomsten van 3,5 uur Doorlooptijd van de leergang inclusief examen is circa 16 weken. Data en locatie De leergang start een aantal keer per jaar op een locatie centraal in het land. Kijk op voor actuele startdata. Cursusprijs 2.365,00. In de prijs zijn inbegrepen: het lesmateriaal; deelname aan het essay; toegang tot de SPO-Pensioencoach.nl; maaltijden en koffie/thee. De leergang is vrijgesteld van BTW. Examenprijs 410,00. De SPO Essayprijs voor extra motivatie Het schrijven van een essay is onderdeel van het examen van de. Je kiest een actueel pensioenonderwerp en formuleert daarover een eigen mening. Door het schrijven van een essay ga je op een andere manier met de lesstof aan de slag. Het sluit ook goed aan bij jouw dagelijkse praktijk, waarin je regelmatig pensioenvraagstukken moet doorgronden. Met jouw essay ding je mee naar de SPO Essayprijs. Een vakjury bestaande uit (bekende) pensioenprofessionals bepalen het winnende essay. Schrijf jij het beste essay? Dan ben jij winnaar van de jaarlijkse SPO Essayprijs en wordt jouw essay gepubliceerd via de mediakanalen van SPO.

2 Voor wie? Je bent werkzaam in de pensioenuitvoering bij een pensioenfonds, uitvoeringsorganisatie, verzekeraar of bij een toeleverancier van deze financiële instellingen. Je bent bijvoorbeeld: Senior of allround administratief medewerker pensioenen; Medewerker front-,mid-, of backoffice; Beleidsmedewerker; Pensioenspecialist. Deze opleiding is ook geschikt voor medewerkers van een werkgevers- of werknemersorganisatie. Om te kunnen deelnemen moet je over basiskennis van pensioenen beschikken op het niveau van de Opleiding (beroepsprofiel Medewerker collectieve pensioenen). Daarnaast heb je al enige jaren ervaring in de pensioenuitvoering. Heb je de Opleiding niet gevolgd maar wel enige jaren werkervaring? Ook dan kan de voor jou interessant zijn. Neem dan even contact met ons op. Brede en verdiepende pensioenkennis De behandelt de wet- en regelgeving die van invloed zijn op pensioen. Ook internationale aspecten krijgen aandacht. Daarnaast komen de bijzondere pensioensituaties en de verschillende soorten pensioenregelingen uitgebreid aan bod. Tot slot ga je aan de hand van het jaarverslag dieper in op de financiële verantwoording van een pensioenfonds. De leergang biedt je kortom alle kennis die je nodig hebt om succesvol aan de slag te gaan als pensioenspecialist collectieve pensioenen. De uitvoeringspraktijk staat centraal De biedt je lesmethoden en leermiddelen die je helpen om optimaal rendement uit de opleiding te halen: De leergang is geschreven vanuit de werkprocessen van een pensioenuitvoerder. Hierdoor is de herkenbaarheid groter en kun je het geleerde direct toepassen in de praktijk. In de lessen worden theorie en praktijk afgewisseld. De syllabus gebruik je ter voorbereiding op de lessen en als naslagwerk. Daarnaast maak je met de prakijkcases en het essay de vertaalslag naar jouw werkpraktijk. Zo leer je bijvoorbeeld de verklaring van de cijfers uit jouw jaarverslag. Je wordt gedurende de hele opleiding begeleid door een team deskundige docenten die veel ervaring hebben met de uitvoeringspraktijk.

3 Lesmateriaal SPO ontwikkelt voor al haar opleidingen eigen op maat gemaakt lesmateriaal. Het lesmateriaal sluit aan op het beroepsprofiel van de functies waarvoor wordt opgeleid en op de actualiteit. De kwaliteit van het lesmateriaal wordt gewaarborgd door de vakgroepen van SPO. Deze vakgroepen bestaan uit vakspecialisten uit de pensioensector. Voor de start van de ontvang je een syllabus ter voorbereiding op de lessen en als naslagwerk. Tijdens de lessen ontvang je werkvormen waarmee de vertaalslag wordt gemaakt van de theorie naar de praktijk. Daarnaast biedt de SPO-Pensioencoach mogelijkheden om buiten de lessen - online - je kennis te testen, achtergrondinformatie te vinden en examenvragen te oefenen. Erkende diploma s, duidelijke niveaus De opleidingen van SPO zijn volledig afgestemd op de beroepsprofielen zoals die in de pensioensector worden toegepast. Rond je de succesvol af, dan ontvang je het diploma Pensioenspecialist collectieve pensioenen. Daarmee is voor iedereen in de pensioenwereld direct zichtbaar over welke deskundigheid jij beschikt en op welk niveau jij kunt functioneren. Dat schept duidelijkheid, ook naar je werkgever en de klanten waarvoor je werkt. Examen doen De leergang wordt afgesloten met het schrijven van een essay en een schriftelijk examen Pensioenspecialist collectieve pensioenen. Het cijfer van het essay telt voor 30% mee en het schriftelijk examen telt voor 70% mee in het eindcijfer. Na het succesvol afronden van beide onderdelen ontvang je het diploma Pensioenspecialist collectieve pensioenen. Het examen vindt plaats in de maanden januari, juni en september in omgeving Utrecht. Kijk op voor actuele startdata en voor meer informatie over examen doen. De wordt in aangeboden als open inschrijving, maatwerk en incompany: Inschrijven Inschrijven kan via onze website: Meer weten? Wil je meer weten over de? Neem dan contact met ons op, T: of stuur een mail naar info@spo.nl. Wij helpen je graag verder! Wil je verder in de pensioensector? De complexe wereld van pensioenen vraagt om gedegen vakmensen. Wil jij je verder ontwikkelen binnen de pensioensector of bijvoorbeeld de overstap maken naar de pensioenadvisering? Dan is investeren in kennis een must. Een selectie uit ons aanbod: Kijk op onze website voor mogelijke vervolgopleidingen en ons volledige aanbod.

4 Programma Onderwerpen per les 1 Omgeving van een pensioenfonds In deze les maak je kennis met het organogram van een pensioenfonds, het uitvoeringsproces en de wet- en regelgeving die van toepassing zijn op pensioenen. 2 Pensioenopbouw en pensionering Welke invloed hebben vervroegd uittreden en deeltijdpensioen op de pensioenopbouw? Je leert de principes van de AOW toepassen en berekenen. En je krijgt inzicht in de invloed van de verschillende flexibiliseringmogelijkheden van pensioen. 3 Pensioenopbouw en pensionering Je berekent de pensioenaanspraken bij salariswijzigingen en leert wat de alternatieve oudedagsvoorzieningen zijn in de derde pijler. 4 Inkomen voor Nabestaanden Wat is de impact van het partnerpensioen op de hoogte van de vrijstelling voor successierecht? Je leert wat de gevolgen van overlijden en scheiden voor het partnerpensioen zijn. 5 Ontslag en Waardeoverdracht Je krijgt kennis en inzicht in individuele en collectieve waardeoverdrachten. Je berekent de pensioenrechten bij ontslag en de hoogte van de FVP-bijdrage. 6 Arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er met pensioen wanneer het arbeidsongeschiktheidspercentage verandert? Je leert een inkomensplaatje maken bij arbeidsongeschiktheid en de juiste pensioenberekeningen toe te passen bij arbeidsongeschiktheid. 7 Pensioentechniek Je krijgt kennis van en inzicht in de verschillende pensioensystemen en combinaties en leert de grondslagen die van invloed zijn op de benodigde premie. 8 Financiële verantwoording Wat zijn de belangrijkste posten van de balans van een pensioenfonds? Je leert de principes van het FTK, de voornaamste beleggingscategorieën van een pensioenfonds en de invloed van jouw mutaties op de voorziening pensioenverplichtingen.

5 Inschrijfformulier Ik schrijf mij in voor de Startdatum dinsdag 12 maart 2013, Van der Valk te Breukelen De kosten voor deze opleiding zijn 2.365,00. Over dit bedrag is geen BTW verschuldigd. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal een maaltijd en koffie/thee. Persoonlijke gegevens De heer / mevrouw Privé-adres Postcode en plaats Geboortedatum + geboorteplaats Telefoonnummer Functie Vooropleiding adres Zakelijke gegevens (verplichte velden indien de factuur naar uw werkgever wordt verzonden) Werkgever Contactpersoon Zakelijk adres Postcode en plaats Telefoonnummer Kostenplaats/inkoopnummer Factuur naar: privé-adres werkgeversadres Datum Opmerkingen Ik ontvang graag de SPO-Nieuwsbrief SPO-Bestuurdersnieuwsbrief Ik blijf graag op de hoogte van het opleidingsaanbod U ontvangt dan per informatie over de voor u interessante (vervolg)opleidingen. Handtekening Voor annulering van uw inschrijving worden kosten in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden op onze website. Indien u dat wenst kunnen wij u de algemene voorwaarden ook toesturen. Door ondertekening verklaart u akkoord te gaan met de algemene voorwaarden tenzij anders door u aangegeven. Dit inschrijfformulier kunt u sturen naar SPO,. U kunt zich ook inschrijven via

Opleiding Vermogensbeheer

Opleiding Vermogensbeheer Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten

Nadere informatie

Pensioen Update voor. Ondernemingsraden

Pensioen Update voor. Ondernemingsraden Training Pensioen Update voor Ondernemingsraden Binnen een dag helemaal bijgepraat over pensioen Training door ervaren pensioenconsultants Mogelijkheid tot inbrengen van bedrijfseigen casuïstiek Geen voorkennis

Nadere informatie

Productenwaaier werkgever. a.s.r. pensioencommunicatie

Productenwaaier werkgever. a.s.r. pensioencommunicatie Productenwaaier werkgever a.s.r. pensioencommunicatie Pensioencommunicatie van a.s.r. - Wettelijk - Standaard - Optioneel 2 Wettelijk - Werkgever Pensioenreglement Wie: werkgever (intermediair) Wat: het

Nadere informatie

datum fonds afdeling contactpersoon telefoon e-mail nummer 020-5418200 ks@pensioenfondspgb.nl onderwerp Geachte

datum fonds afdeling contactpersoon telefoon e-mail nummer 020-5418200 ks@pensioenfondspgb.nl onderwerp Geachte datum fonds afdeling contactpersoon telefoon e-mail nummer 020-5418200 ks@pensioenfondspgb.nl onderwerp Geachte Hartelijk welkom bij PGB, het pensioenfonds voor werknemers in de informatie- en mediasector

Nadere informatie

VERKORTE LEERGANG VERMOGENSPLANNER

VERKORTE LEERGANG VERMOGENSPLANNER VERKORTE LEERGANG VERMOGENSPLANNER VERKORTE LEERGANG VERMOGENSPLANNER VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING INTERESSANT? U bent beleggingsadviseur en wenst zich te verdiepen in vermogensplanning; U wilt verdiepende

Nadere informatie

Hallo! Meer weten?

Hallo! Meer weten? Hallo! We willen je graag iets vertellen over een mooie arbeidsvoorwaarde. Omdat je in de vervoerssector werkt, heb je recht op een pensioenpakket. In dit boekje lees je meer hierover. Meer weten? www.pfvervoer.nl

Nadere informatie

Training. Witteveen 2015. Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur

Training. Witteveen 2015. Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur Training Witteveen 2015 Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur - Toelichting uitstelmogelijkheid voor compensatieadvies - Alle

Nadere informatie

Opleiding Wft-pensioen Collectief

Opleiding Wft-pensioen Collectief Opleiding Wft-pensioen Collectief Ruime aandacht voor collectief pensioen in de nieuwe belonings- en adviesrol. Een opleiding met hoog rendement op uw investering. Focus op collectief pensioen Training

Nadere informatie

PENSIOENNIEUWS. Pensioenfonds Avebe

PENSIOENNIEUWS. Pensioenfonds Avebe PENSIOENNIEUWS Pensioenfonds Avebe Kort & Bondig Onlangs is het opbouwpercentage voor 2019 vastgesteld. Voor 2019 is het opbouwpercentage 1,738%. Dit is gelijk aan het fiscale maximale opbouwpercentage.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Besturen van een Pensioenfonds

Besturen van een Pensioenfonds Deskundigheidsbevordering voor ervaren pensioenfondsbestuurders Het besturen van een pensioenfonds is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. De vraagstukken waar u mee te maken krijgt zijn aanzienlijk

Nadere informatie

Praktijkgerichte pensioenopleidingen voor de professional!

Praktijkgerichte pensioenopleidingen voor de professional! Praktijkgerichte pensioenopleidingen voor de professional! Praktijkgerichte pensioenopleidingen voor de professional! Ontwikkelingen in de pensioenbranche gaan snel. Heel snel! Het opdoen en actualiseren

Nadere informatie

Tweedaagse Pensioentraining. DGA Advies. Vragen die beantwoord worden:

Tweedaagse Pensioentraining. DGA Advies. Vragen die beantwoord worden: Tweedaagse Pensioentraining raining DGA Advies Vragen die beantwoord worden: Hoe kan ik van toegevoegde waarde zijn voor mijn klant? Wat zijn de civiele aandachtspunten bij een DGA advies? advies Hoe overtuig

Nadere informatie

LEAN OOK VOOR INKOOP!

LEAN OOK VOOR INKOOP! LEAN OOK VOOR INKOOP! Lean is in geen enkele bedrijfstak meer weg te denken. Waar lean in het begin alleen werd gebruikt op de fabrieksvloer, wordt lean nu bij alle denkbare organisaties ingezet. Maar

Nadere informatie

Krediet, Vermogen en Inkomensvoorziening

Krediet, Vermogen en Inkomensvoorziening Krediet, Vermogen en Inkomensvoorziening In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van Krediet, Vermogen en Inkomensvoorziening. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw

Nadere informatie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Bureau de Roos Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Inleiding Leuk dat u interesse heeft in het Specialisatiejaar Kindertherapie dat Bureau de Roos aanbiedt. Dit jaar is speciaal voor hen die zich

Nadere informatie

Professionele Communicatie

Professionele Communicatie Professionele Communicatie In deze opleiding ontwikkelt u uw professionele communicatie. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder. U werkt tijdens de

Nadere informatie

overeenkomst Serviceabonnement Financiële Planning

overeenkomst Serviceabonnement Financiële Planning overeenkomst Serviceabonnement Financiële Planning Geachte heer/mevrouw, U heeft een of meer complexe financiële producten (hypothecair krediet, vermogensopbouwproduct, levensverzekering) via ons kantoor

Nadere informatie

JOUW. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult.

JOUW. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. pensioenkeuzes JOUW Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Het is zover. Je gaat (bijna) met pensioen. Gewoon op de afgesproken datum of je eerder gekozen

Nadere informatie

Administratief Procesrecht

Administratief Procesrecht Administratief Procesrecht In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van administratief procesrecht. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder.

Nadere informatie

Financiële en Fiscale Deskundigheid

Financiële en Fiscale Deskundigheid Financiële en Fiscale Deskundigheid In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van Financiën en Fiscaliteit. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder.

Nadere informatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie Wegwijzer GE Pensioen Inzicht in uw pensioensituatie Inleiding Met de Wegwijzer GE Pensioen krijgt u informatie over uw pensioenregeling en kunt u inzicht krijgen in uw eigen pensioensituatie. De pensioenwijzer

Nadere informatie

Opleidingen voor Coaches

Opleidingen voor Coaches Opleidingen voor Coaches Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of coachingskandidaten

Nadere informatie

(Tijdelijk) minder werken

(Tijdelijk) minder werken (Tijdelijk) minder werken Als je minder gaat werken heeft dit gevolgen voor je pensioenopbouw. Wat zijn de mogelijkheden, de gevolgen en welke acties kun je ondernemen? N.B. Op dit moment ligt de officiële

Nadere informatie

VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p.

VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p. Agenda VRAGEN STEEDS STELLEN s.v.p. Waarom UPO Pensioen in Nederland Wijziging Pensioen 1 januari 2012 Het UPO Partner, pensioen en scheiding Waarom UPO Iedereen die deelneemt aan een pensioenregeling

Nadere informatie

Workshop. Complexe Onderhandelingen

Workshop. Complexe Onderhandelingen Workshop Complexe Onderhandelingen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd, gekopieerd, opgeslagen of

Nadere informatie

Juridische Aspecten van Hulp- en Dienstverlening

Juridische Aspecten van Hulp- en Dienstverlening Juridische Aspecten van Hulp- en Dienstverlening In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van Juridische Aspecten. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst

Dienstverleningsovereenkomst Dienstverleningsovereenkomst Algemeen Op basis van het door ons verstrekte dienstverleningsdocument en het gevoerde gesprek ontvangt u hierbij een voorstel voor onze dienstverlening ten behoeve van (optioneel):

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Daartoe zijn wij uiteraard graag bereid. In deze brief leggen wij de afspraken die wij met u hebben gemaakt over onze dienstverlening vast.

Daartoe zijn wij uiteraard graag bereid. In deze brief leggen wij de afspraken die wij met u hebben gemaakt over onze dienstverlening vast. De heer V. Voorbeeld Woningmarktstraat 12 1234 AB Huizen Geachte heer/mevrouw, U heeft een of meer complexe financiële producten (hypothecair krediet, vermogensopbouwproduct, levensverzekering) via ons

Nadere informatie

Ga je met pensioen? Dan krijg je ouderdomspensioen zolang je leeft.

Ga je met pensioen? Dan krijg je ouderdomspensioen zolang je leeft. 29 december 2016 Welkom bij Pensioenfonds Recreatie. In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als je van baan verandert.

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Rok maken een succes! Beste toekomstige

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Q&A Pensioensessies Cargo nieuwe deelnemers vanuit Martinair Maart en april 2014 Amstelveen, 10 april 2014 Inhoud 1 Q&A 3 1.1 Wettelijke bepalingen 3 1.2 Waardeoverdracht

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling Agenda Stand van zaken financiële situatie Pensioen in het kort Waarom is de pensioenregeling veranderd? Wat is er veranderd? Stand van zaken financiële situatie Dekkingsgraad?

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Communicatie. Versie 25-02-2016

Communicatie. Versie 25-02-2016 Communicatie Versie 25-02-2016 Versie 25-02-2016 Communicatie SPF vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar op

Nadere informatie

(0 reviews) JE BENT ADVISEUR ADVIESVAARDIGHEDEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS

(0 reviews) JE BENT ADVISEUR ADVIESVAARDIGHEDEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS (0 reviews) JE BENT ADVISEUR ADVIESVAARDIGHEDEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS Meer invloed krijgen? Het kan. Je bent al even aan het werk en je wilt groeien in je rol als adviseur. In deze training oefen je

Nadere informatie

Opleidingen voor HR-adviseurs

Opleidingen voor HR-adviseurs Opleidingen voor HR-adviseurs Elysisch Talent geeft praktijkgerichte opleidingen en trainingen aan coaches en HR-adviseurs. Deze opleidingen en trainingen zijn bedoeld om u te leren om uw medewerkers of

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Inleiding. Wanneer kan ik met pensioen? gaat uiterlijk in op 67 jaar.

Inleiding. Wanneer kan ik met pensioen? gaat uiterlijk in op 67 jaar. Bijna met pensioen De dag van uw pensionering komt snel dichterbij. Sommige zaken rond uw pensionering staan (wettelijk) vast, maar er valt ook genoeg te kiezen. Welke keuzes kunt u maken? Inleiding Ieder

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds Vervoer. In dit Pensioen lees je wat je krijgt in onze pensioenregeling. Wat vind je in laag 1, 2 en 3? Pensioen

Welkom bij Pensioenfonds Vervoer. In dit Pensioen lees je wat je krijgt in onze pensioenregeling. Wat vind je in laag 1, 2 en 3? Pensioen Welkom bij Pensioenfonds Vervoer. In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je krijgt in onze pensioenregeling. Wat vind je in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. In deze eerste laag lees je

Nadere informatie

LATER = NU. Pensioen en arbeidsongeschiktheid. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Pensioen en arbeidsongeschiktheid. informatie over uw pensioen LATER = NU Pensioen en arbeidsongeschiktheid informatie over uw pensioen Ik ben ziek en kan al langere tijd niet volledig werken. Wat betekent dat voor mijn inkomen? Jacqueline Cremers, SPF Beheer: Niet

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder Waardeoverdracht Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder GEFELICITEERD! EEN NIEUWE BAAN Een nieuwe baan, andere collega s en misschien wel andere werkzaamheden. Een nieuwe

Nadere informatie

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 DE PENSIOENADVISEUR ONDERSCHAT mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 Federatie Intermediaire Dienstverlening in Nederland (FIDIN) Cluster Pensioen - beoordelen

Nadere informatie

Wft-Examentrainingsdagen. Examentrainingsdagen

Wft-Examentrainingsdagen. Examentrainingsdagen Wft-Examentrainingsdagen Examentrainingsdagen als voorbereiding op het examen Wft-pensioenvergunning Wft pensioenvergunning Goed voorbereid uw examen in! Training door do ervaren pensioenconsultants Examenoefenvragen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

(0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS!

(0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS! (0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS! Het lijkt alsof iedereen iets van jou nodig heeft. Je opdracht- of werkgever zit je achter de broek over deadlines, je mailbox ontploft

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

Uit dienst. Versie

Uit dienst. Versie Uit dienst Versie 26-10-2017 Versie 26-10-2017 Uit dienst Je gaat uit dienst, maar je gaat nog niet met pensioen. Je hebt een andere baan gevonden, begint een eigen bedrijf of er is een andere reden waarom

Nadere informatie

Versie: januari Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw

Versie: januari Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw Versie: januari 2018 Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw 1 Wat bpfbouw voor u regelt: sheet 3 t/m 5 Hoe uw geld wordt beheerd door bpfbouw: sheet 6 t/m 8 Pensioen de basis:

Nadere informatie

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Inleiding Een beeldcoach filmt een aantal docenten op een leerplein. Toevallig komen twee docenten tijdens dat filmen opeenvolgend

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso

Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso verzenden / / Te Geboortedatum / / Te Adres Postcode Telefoon Mobiel E-mail Website Wenst deel te nemen aan de opleiding : Groepsopleiding 2099,- Startdatum././

Nadere informatie

Netwerken voor de Pensioenadviseur

Netwerken voor de Pensioenadviseur Training Netwerken voor de Pensioenadviseur Waar vindt de pensioenadviseur de toegang tot nieuwe pensioenrelaties? Een vaardigheid training. - Hoe kom ik met accountants in gesprek voor samenwerking? -

Nadere informatie

Bijscholing Gezelschapsdansen op zaterdag 8 september 2018

Bijscholing Gezelschapsdansen op zaterdag 8 september 2018 Bijscholing Gezelschapsdansen op zaterdag 8 september 2018 Naam bijscholing Gezelschapsdansen voor MBvO danskader Inhoud en doelstelling bijscholing U leert nieuwe gezelschapsdansen waaronder eenvoudige

Nadere informatie

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP INSCHRIJFFORMULIER LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE PROGRAMMADATA 2018-2019 Ik schrijf me in voor het volgende programma: Startworkshop 13 & 14 november 2018 Conferentie 1 13 december

Nadere informatie

(Tijdelijk) minder werken

(Tijdelijk) minder werken (Tijdelijk) minder werken Als je minder gaat werken heeft dit gevolgen voor je pensioenopbouw. Wat zijn de mogelijkheden, de gevolgen en welke acties kun je ondernemen? Inleiding Als je minder gaat werken,

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland

Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland Vragen en Antwoorden met betrekking tot de overgang naar één pensioenregeling voor SABIC in Nederland In 2013 heeft de onderneming SABIC een traject ingezet om de pensioenregelingen binnen de SABICondernemingen

Nadere informatie

Communicatie. Versie 14-10-2015

Communicatie. Versie 14-10-2015 Communicatie Communicatie Pensionfonds DSM Nederland vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op onze Pension

Nadere informatie

Doelgroep Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor diegene werkzaam in de bewindvoering en-of schuldhulpverlening.

Doelgroep Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor diegene werkzaam in de bewindvoering en-of schuldhulpverlening. Beschermingsbewind In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van beschermingsbewind. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder. U werkt tijdens

Nadere informatie

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma U heeft inmiddels veel ervaring in uw huidige functie, maar bezit nu nog geen HBO-diploma. Dit vrijstellingsprogramma stelt u in staat

Nadere informatie

Wanneer wilt u met pensioen?

Wanneer wilt u met pensioen? Pensioenfonds Wanneer wilt u met pensioen? Op het moment dat u met pensioen gaat, heeft u een aantal keuzes. Deze brochure helpt u bij het maken van uw keuzes. Ga voor meer informatie naar www.pensioenfondsyara.nl/metpensioen

Nadere informatie

Cursus PDL Coach. Cursus PDL coach: 11 mei Verdiepingscursus voor PDLcoaches: 22 juni Voor wie is de cursus PDL coach?

Cursus PDL Coach. Cursus PDL coach: 11 mei Verdiepingscursus voor PDLcoaches: 22 juni Voor wie is de cursus PDL coach? Cursus PDL Coach Cursus PDL coach: 11 mei 2018 Verdiepingscursus voor PDLcoaches: 22 juni 2018 Voor wie is de cursus PDL coach? Heb je de PDL-training gevolgd en heb je ook altijd al het enthousiasme voor

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 1 januari 2016.

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 1 januari 2016. Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Aan het einde vindt u ook een toelichting op de gewijzigde pensioenregeling.

Nadere informatie

HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC.

HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC. HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma U heeft inmiddels veel ervaring in uw huidige functie, maar bezit nu nog geen HBO-diploma. Dit vrijstellingsprogramma stelt u in staat

Nadere informatie

Uit dienst. Bij uitdiensttreding stopt de opbouw van je pensioen bij Pensioenfonds UWV. Wat verandert er? En voor welke keuzes sta je nu?

Uit dienst. Bij uitdiensttreding stopt de opbouw van je pensioen bij Pensioenfonds UWV. Wat verandert er? En voor welke keuzes sta je nu? Uit dienst Bij uitdiensttreding stopt de opbouw van je pensioen bij Pensioenfonds UWV. Wat verandert er? En voor welke keuzes sta je nu? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd bij UWV nog

Nadere informatie

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu Pensioen en arbeidsongeschiktheid Later = Nu Later = Nu Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er met uw inkomen als u ziek wordt en daardoor (gedeeltelijk) niet meer kunt werken? En hoe zit

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Nieuw in dienst www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel aan de pensioenregeling

Nadere informatie

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult.

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Het is zover. Je gaat (bijna) met pensioen. Gewoon op de afgesproken datum of je eerder gekozen

Nadere informatie

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult.

Jouw pensioenkeuzes. Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Lees deze folder voordat je het formulier Jouw pensioenkeuzes invult. Jouw pensioenkeuzes Het is zover. Je gaat (bijna) met pensioen. Gewoon op de afgesproken datum of je eerder gekozen

Nadere informatie

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen SPO Examenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 1. Dit examenreglement is van toepassing op de examens van SPO. In de hieronder genoemde bijlagen bij dit examenreglement staan de specifieke rechten en

Nadere informatie

Het ANW Aanvullingspensioen

Het ANW Aanvullingspensioen ANW AanvullingsPensioen Een goed inkomen voor uw partner als u iets overkomt Het ANW Aanvullingspensioen is een pensioenregeling die ervoor zorgt dat uw partner een extra inkomen heeft als u iets overkomt.

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding

Waardeoverdracht. bij indiensttreding Waardeoverdracht bij indiensttreding 1 2 Inhoud 1. Een nieuwe baan! 4 2. Wat is waardeoverdracht? 5 3. Wat kunt u overdragen? 7 4. Waardeoverdracht: wel of niet doen? 8 6. Zo vraagt u waardeoverdracht

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014.

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014. Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

Klantprofiel KR8 in Verzekeringen

Klantprofiel KR8 in Verzekeringen Klantprofiel KR8 in Verzekeringen Inleiding Alvorens een advies te geven, zijn wij als financieel adviseur verplicht ons een beeld te vormen van uw persoonlijke en financiële situatie. Dit Klantprofiel

Nadere informatie

Diensten voor uw Aegon DB Abonnement. Print

Diensten voor uw Aegon DB Abonnement. Print Diensten voor uw Aegon DB Abonnement Print Diensten voor uw Aegon DB Abonnement Pensioenen zijn ingewikkelde, complexe producten. Aegon voelt de verantwoordelijkheid om u en uw medewerkers te helpen bij

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Versie: mei Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw

Versie: mei Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw Versie: mei 2017 Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw 1 Wat bpfbouw voor u regelt: sheet 3 t/m 5 Hoe uw geld wordt beheerd door bpfbouw: sheet 6 t/m 8 Pensioen de basis:

Nadere informatie

Anw-pensioen. Deelnemersbrochure. Hoe kun je de hoogte van het Anw-pensioen berekenen? Wanneer mag je wisselen?

Anw-pensioen. Deelnemersbrochure. Hoe kun je de hoogte van het Anw-pensioen berekenen? Wanneer mag je wisselen? Anw-pensioen Hoe kun je de hoogte van het Anw-pensioen berekenen? Wanneer mag je wisselen? Deelnemersbrochure i Meer informatie? www.pensioenfondsrecreatie.nl 2 Anw-pensioen Een overlijden is altijd een

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Hoe blijft je gezin achter?

Hoe blijft je gezin achter? Hoe blijft je gezin achter? Weet jij of jouw partner en kinderen geld genoeg hebben als jij dood gaat? Misschien denk daar niet zo graag aan. Toch moet je nu nadenken of er na jouw dood genoeg inkomen

Nadere informatie

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Deze brochure is bedoeld voor alle medewerkers van Delta Lloyd die 18 jaar of ouder zijn en geeft je een goed overzicht van je pensioenregeling. Jouw Delta Lloyd Pensioen

Nadere informatie

LATER = NU. Kies uw eigen pensioen. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Kies uw eigen pensioen. informatie over uw pensioen LATER = NU Kies uw eigen pensioen informatie over uw pensioen Eigen verantwoordelijkheid en keuzes maken is helemaal van deze tijd. Dat geldt ook voor mijn pensioen. Ik wil me er wel eerst goed in verdiepen.

Nadere informatie

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt!

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! Informatiebrochure Kader opleidingen CWO Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! 1 Woord vooraf CWO opleidingslocaties (watersportverenigingen en vaarscholen) willen goede en enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming <Uitkeringsregeling> <Premieregeling>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming <Uitkeringsregeling> <Premieregeling> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Lloyd s Register Nederland

Stichting Pensioenfonds Lloyd s Register Nederland Stichting Pensioenfonds Lloyd s Register Nederland Algemene Deelnemersvergadering 8 oktober 2018 Working together for a safer world Agenda 1) Opening en mededelingen 2) Ingekomen stukken 3) Herbenoeming

Nadere informatie

growth Inschrijfformulier Masterclass: Van het aardgas af Hoe dan? Deelname Jaargang Gegevens deelnemer Voorletters Titulatuur Achternaam

growth Inschrijfformulier Masterclass: Van het aardgas af Hoe dan? Deelname Jaargang Gegevens deelnemer Voorletters Titulatuur Achternaam growth Inschrijfformulier Masterclass: Van het aardgas af Hoe dan? Deelname Jaargang Gegevens deelnemer Voorletters Titulatuur Voornaam Dhr. / Mevr. Achternaam Geboortedatum Geboorteplaats Genoten vooropleiding

Nadere informatie