Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!"

Transcriptie

1

2 Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze toestemming die informatie te verwerven. bron: artikel 10 van de Nederlandse Grondwet Privacy is gebaseerd op zeven principes: 1. Kennisgeving degene van wie data wordt verzameld dient hiervan op de hoogte te zijn 2. Doel de verzamelde gegevens mogen alleen voor het aangegeven doel worden gebruikt 3. Toestemming niet verspreiden of openbaar maken zonder toestemming vooraf 4. Beveiliging - reeds verzamelde gegevens moeten veilig bewaard worden 5. Openbaarmaking informeren indien gegevens door derde partijen wordt opgeslagen of bewerkt 6. Toegang recht op toegang tot eigen data en correctie daarvan 7. Verantwoording de partij die gegevens bewaard mag hiervoor verantwoordelijk worden gehouden Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

3

4 1 2 Heb ik voldoende maatregelen getroffen om privacyschending te voorkomen? Ben ik voorbereid op aanstaande wetgeving (inclusief meldplicht datalekken)? 3 Wat moet ik regelen als ik persoonsgegevens laat bewerken door een bewerker? 4 5 Wat is exact een datalek? Moet ik een datalek altijd melden aan het CBP en/of aan de betrokkene? 6 Wanneer en hoe moet ik het datalek melden aan het CBP en/of betrokkene? 7 Welke gegevens moet ik vastleggen over een datalek?

5 De belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens in Nederland zijn vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De Wbp is de Nederlandse uitwerking van de Europese richtlijn bescherming persoonsgegevens (95/46/EG) en is sinds 1 september 2001 van kracht. De Wbp regelt ook de taken en bevoegdheden van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) als toezichthouder op deze wet en andere wet- en regelgeving voor de verwerking van persoonsgegevens. Veel zorginstellingen zijn al bewust bezig met privacy gezien het belang van patiëntinformatie. Echter is voor veel zorginstellingen nog niet inzichtelijk of zij daadwerkelijk gereed zijn voor de aanstaande wijzigingen in de wetgeving!

6 De Europese richtlijn bescherming persoonsgegevens (95/46/EG) wordt vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG zal gaan gelden voor alle lidstaten van de Europese Unie en naar verwachting in 2018 definitief in werking reden. EU richtlijn 95/46/EG AVG Vooruitlopend op het definitief in werking treden van de AVG worden de volgende maatregelen al op korte termijn ingevoerd: een nieuw artikel 34a van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp); dit artikel bevat een meldplicht bij datalekken (actief per 1 januari 2016); een uitbreiding van de bestuurlijke boetebevoegdheid van het College bescherming persoonsgegevens (Cbp), waardoor zij in meer gevallen (o.a. als de beveiliging niet deugt) een boete kunnen opleggen aan overtreders van privacyregels (actief per 1 januari 2016); Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens wil zorginstellingen met meer dan 250 werknemers en een aansluiting op een elektronisch uitwisselingssysteem (of EPD) verplichten om een 'functionaris voor de gegevensbescherming (FG) te benoemen.

7 Voldoen aan meldplicht datalekken Per 1 januari 2016 geldt de meldplicht bij geconstateerde inbreuken op beveiligingsmaatregelen voor persoonsgegevens. Het gaat alleen om het melden van inbreuken die 'ernstige' nadelige gevolgen hebben voor de bescherming van de verwerkte persoonsgegevens. Melden kan door middel van een formulier op de website van het CBP uiterlijk de 2 e werkdag na het ontdekken van een datalek. Verplichting tot het aanstellen van een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) Deze verplichting geldt volgens het huidige voorstel voor instellingen met meer dan 250 werknemers die bovendien zijn aangesloten op een elektronisch uitwisselingssysteem. Echter is een FG ook verplicht wanneer de kernactiviteiten van de verwerker of verantwoordelijke hiervoor bestaan uit de verwerking van bijzondere categorieën gegevens ingevolge artikel 9, lid 1. Hieronder vallen gezondheidsgegevens waardoor in feite alle zorginstellingen ongeacht het aantal medewerkers verplicht zijn een FG aan te stellen. Algemene documentatieverplichting Dit is de verplichting om alle verwerkingen die onder de verantwoordelijkheid van de instelling vallen te bewaren. Als gevolg hiervan wordt een aantal eisen gesteld aan de gegevens die moeten worden bewaard. Informatieplicht In de nieuwe verordening zal als een plicht worden opgenomen dat degene van wie persoonsgegevens wordt verwerkt geïnformeerd moet worden over onder andere klachtrecht (voor patiënt/cliënt, medewerker en externen), de FG en de bewaartermijn.

8 Rekening houden met rechten van de betrokkenen De betrokkene krijgt een aantal rechten, waaronder het recht op vergetelheid en het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Tevens wordt gedacht aan het faciliteren van de mogelijkheid tot het digitaal indienen van dergelijke verzoeken. Uitsluiten gebruik profilering Iedere betrokkene heeft het recht om niet op basis van profilering aan een maatregel te worden onderworpen waaraan voor hem rechtsgevolgen zijn verbonden. Het gaat hier om het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons)gegevens met als doel iemand in te delen in een categorie, zijn/haar gedrag te voorspellen of een beslissing over hem/haar te nemen. Privacy by Design Gegevensminimalisatie en transparantie moet het uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling van informatiesystemen die de privacy van mensen (cliënten én medewerkers) beschermen: privacy by default. Het gaat hierbij om de waarborging van de maximale privacy van de betrokkene door middel van systeeminstellingen Maatregelen voor onderzoek en statistiek Enkel anonimisering van gegevens wordt veelal niet meer gezien als een afdoende maatregel. Aanvullende maatregelen kunnen noodzakelijk zijn zoals versleuteling, pseudonimisering, beperking van autorisaties etc.

9 9 10 Voorkomen van sancties Indien er niet wordt voldaan aan één of meerdere verplichtingen uit de verordening dan kan het CBP afhankelijk van de overtreding boetes uitdelen die kunnen oplopen van 0,5% tot 2% van de totale jaaromzet van een zorginstelling. Hiertoe krijgt het CBP tevens meer opsporings- en vervolgingsbevoegdheid. Het CBP en het hof leggen de lat heel hoog bij anonimisatie van medische gegevens. De Europese wetgeving kent straks een nog strenger boeteregime, waarbij instellingen die hun databeveiliging niet op orde hebben en bij incidenten niet de juiste procedure volgen, tot 10% van hun jaaromzet als boete kunnen ontvangen. Bepalen doelstelling voor gegevensverzameling Nieuw is de bepaling dat het doel van het verzamelen van gegevens welbepaald, expliciet en gerechtvaardigd moet zijn. Dit houdt in: welbepaald: helder omschreven, daarvoor is een intern assessment noodzakelijk; expliciet: voldoende gedetailleerd op context en aard van de gegevens; bij een overkoepelend doel moet elk doel apart benoemd worden in het kader van vaststelling van de compliance; gerechtvaardigd is van belang dat het in overeenstemming is met ander toepasselijke wet- en regelgeving (grondrecht, jurisprudentie, verordeningen, contractuele afspraken, gedragscodes, et cetera).

10 Privacy gaat specifiek over persoonsgegevens (Informatie)beveiliging gaat over alle gegevens binnen een zorginstelling Er is echter veel overlap tussen beide onderwerpen en voor de nieuwe wetgeving kan daarom ook worden gesteund op of geïntegreerd worden met bestaand beleid en reeds getroffen maatregelen Zorg dan ook voor een geïntegreerde aanpak! INFORMATIE BEVEILIGING PRIVACY

11 Privacy Informatiebeveiliging

12 Wat melden? Voorbeelden van datalekken zijn: een kwijtgeraakte USB-stick; een gestolen laptop; een inbraak door een hacker; verzending van waarin de e- mailadressen van alle geadresseerden zichtbaar zijn voor alle andere geadresseerden; een malware-besmetting; een calamiteit zoals een brand in een datacentrum. Wanneer melden? Indien persoonsgegevens zijn blootgesteld aan verlies of onrechtmatige verwerking én het niet uit te sluiten is dat gegevens verloren zijn gegaan of onrechtmatig zijn verwerkt. Daarnaast moet het aannemelijk zijn dat de aard en omvang van de inbreuk tot (een aanzienlijke kans op) ernstige nadelige gevolgen leidt. Melden uiterlijk op de tweede werkdag na de ontdekking van het incident. Hoe melden? Door middel van een webformulier op de site van het CBP. Invoeren van aard van de melding, wettelijk kader, contactgegevens, gegevens over datalek, vervolgacties, inlichten van betrokkenen, technische beschermingsmaatregelen, internationale aspecten, vervolgmelding. Het ligt voor de hand dat de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) deze melding doet.

13 Aanwezigheid Functionaris Inzicht in persoonsgegevens Procedure incidentbeheer Centraal meldpunt in de zorginstelling Afspraken met derden Meldplicht datalekken Incident management tooling Rapportages Privacy beleid eherkenning

14 Inrichten Wij ondersteunen u om de compliance vereisten voor privacy te vertalen naar de situatie die specifiek voor uw instelling van toepassing is. Tevens kunnen wij ondersteunen met het opstellen en inrichten van bijvoorbeeld een privacystrategie, privacybeleid, privacystandaarden en een privacy-architectuur. Controleren en evalueren Wij ondersteunen u bij het verkrijgen van inzicht in de mate van effectiviteit van de getroffen maatregelen. Dit kan variëren van de uitvoer van een Privacy Impact Assessment (PIA) voor een proces of project tot een organisatiebreed volwassenheidsonderzoek. Implementeren Wij ondersteunen u met het vertalen van opgesteld beleid naar werkbare procedures en implementatie hiervan in alle onderdelen van de organisatie. Eventueel kunnen wij ook op ad-interim basis de rol van FG vervullen.

15 Anticiperen op de aanstaande EU-privacywetgeving en de vanaf 1 januari geldende meldplicht datalekken Beperken van risico s op datalekken en het voorkomen van negatieve impact op imago Zorgvuldig behandelen van persoonsgegevens, omdat cliënten/patiënten, medewerkers en de samenleving hierom vraagt: van compliance naar reputatiefactor Herwinnen van controle over alle (gevoelige) persoonsgegevens in de zorginstelling Verhogen van het bewustzijn van medewerkers over de waarde en gevoeligheid van persoonsgegevens Het voorkomen van hoge boetes Vergroten van het vertrouwen op het gebied van privacybescherming en hierdoor privacy gebruiken als marketinginstrument

16

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens PRIVACY BELEID SPTV Namens SPTV wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van (ex-) medewerkers. De persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld voor het goed uitvoeren van de pensioenregelingen. De (ex-)

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland Samenvatting Meldplicht Datalekken & Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland DISCLAIMER LET OP: Het gaat hier om een interpretatie van de omtrent de meldplicht datalekken. Deze interpretatie

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan voor compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming Het Europees Parlement heeft op 14 april 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018?

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Werkgevers verwerken op grote schaal persoonsgegevens van hun werknemers. Vanaf mei 2018 moet elke organisatie voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance In samenwerking met ESET heeft Mazars een whitepaper geschreven met als doel om meer inzicht te geven in het ontstaan en de gevolgen van de General Data Protection Regulation

Nadere informatie

De grootste veranderingen in hoofdlijnen

De grootste veranderingen in hoofdlijnen GDPR Introductie Met de ingang van de General Data Protection Regulation (GDPR) op 6 mei 2018 wordt de privacy van (persoons)gegevens Europabreed geregeld. Daarmee komt de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens

Nadere informatie

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen voor gegevensverwerking 1. Toestemming 2. Noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk

Nadere informatie

Protocol meldplicht datalekken

Protocol meldplicht datalekken 160235/1180 Protocol meldplicht datalekken Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Deze meldplicht houdt in dat organisaties die een ernstig datalek hebben, dit direct moeten melden bij de

Nadere informatie

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 INHOUD 1) Wat is informatiebeveiliging (IB) nu eigenlijk? 2) Wat houdt IB binnen

Nadere informatie

Gegevensbescherming/Privacy

Gegevensbescherming/Privacy Gegevensbescherming/Privacy Invoering AVG bij de SVB Hatice Dogan Functionaris Gegevensbescherming 17 mei 2018 Wat nu! 'Veel bedrijven voldoen nog niet aan nieuwe Europese privacywetgeving' Veel Nederlandse

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

WET MELDPLICHT DATALEKKEN FACTSHEET

WET MELDPLICHT DATALEKKEN FACTSHEET WET MELDPLICHT DATALEKKEN FACTSHEET Wettekst De Wet Meldplicht Datalekken introduceert onder andere een meldplicht. Dit wordt geregeld in een nieuw artikel, artikel 34a Wbp dat uit 11 leden (onderdelen)

Nadere informatie

staat is om de AVG na te komen.

staat is om de AVG na te komen. Vragenlijst nulmeting AVG mét toelichting door Security & Privacy Officer Koos Wijdenes Met onderstaande vragenlijst kunt u een nulmeting uitvoeren voor uw organisatie. De antwoorden geven inzicht in wat

Nadere informatie

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward.

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist: in 10 stappen voorbereid op de AVG Het zal u vast niet ontgaan zijn: per 25 mei 2018 moet uw organisatie voldoen aan nieuwe privacyregels.

Nadere informatie

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 0 Privacy Officer De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 Net2Legal Consultants (www.n2l.nl) schreuders@n2l.nl Net2legal Consultants 2016 Casus Vragen: Welke taken,

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)1, vanaf 25 mei 2018 vervangen door de Europese Verordening; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)1, vanaf 25 mei 2018 vervangen door de Europese Verordening; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Privacybeleid Adviesbureau Brekelmans Binnen Adviesbureau Brekelmans wordt gewerkt met persoonsgegevens van opdrachtgevers, medewerkers en contactpersonen binnen bedrijven waarmee veelvuldig wordt samengewerkt.

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Privacy en de meldplicht datalekken

Privacy en de meldplicht datalekken Privacy en de meldplicht datalekken Regelgeving en praktische toepassingen Monique Hennekens november 2017 Privacyregelgeving EVRM en Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bijzondere wetten Algemene

Nadere informatie

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning.

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning. DE AVG Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming.

de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Privacy Beleid Binnen de Finenzo Alkmaar, gevestigd aan de Keesomstraat 6-e te Alkmaar, wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van betrokkenen, medewerkers en (keten)partners. Persoonsgegevens zijn gegevens

Nadere informatie

Melden van datalekken

Melden van datalekken Melden van datalekken Deze procedure voorziet in een gestructureerde wijze voor het melden van datalekken in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Definities 1. Het kan gebeuren dat

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken De Wbp is al sinds 1 september 2001 van kracht en bevat bepalingen omtrent het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Op 1 januari

Nadere informatie

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op Deze checklist is onderdeel van arbeidsrecht.sdu.nl Checklist AVG gegevensverwerking door werkgevers. Wat te doen vóór 25 mei 2018? Auteurs: mr. J. (Janine) Weel, mr. R. (Rachel) Rietveld De bescherming

Nadere informatie

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E GDPR voor providers Woensdag 28 maart 2018 14.15-15.00 uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E PROGRAMMA: GDPR MASTERCLASS Ontwikkeling privacywetgeving begrippen Rolverdeling beginselen AVG: 10 belangrijkste

Nadere informatie

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG dr. Jan Holvast 1 Overzicht presentatie Even voorstellen Kort overzicht ontwikkeling Nederland Gemeenschappelijke kenmerken AVG: van verwachting naar

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Privacyverklaring Therapeuten VVET

Privacyverklaring Therapeuten VVET Privacyverklaring Therapeuten VVET Versie 25-05-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wetgeving... 3 3. Definities... 3 4. Reikwijdte... 4 5. Verantwoordelijke... 4 6. Verwerkingen (Artikel 4, AVG)...

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Wet meldplicht datalekken

Wet meldplicht datalekken Wet meldplicht datalekken MKB Rotterdam Olaf van Haperen + 31 6 17 45 62 99 oh@kneppelhout.nl Introductie IE-IT specialisme Grootste afdeling van Rotterdam e.o. Technische ontwikkelingen = juridische ontwikkelingen

Nadere informatie

Procedure datalek. Versie datum : 21 september Onderwijs Professionals BV Nicolaes Maesstraat 2 216, 1506 LB Zaandam

Procedure datalek. Versie datum : 21 september Onderwijs Professionals BV Nicolaes Maesstraat 2 216, 1506 LB Zaandam Procedure datalek Naam auteur : Daniel Hoopman Versie datum : 21 september 2018 Onderwijs Professionals BV Nicolaes Maesstraat 2 216, 1506 LB Zaandam 075-6143561 info@onderwijs-professionals.nl www.onderwijs-professionals.nl

Nadere informatie

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Job Vos, adviseur privacy (Kennisnet) Inhoud 1. Belang van privacy voor het onderwijs: Waarom? Daarom! 2. Oude wijn in nieuwe

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming Algemene verordening gegevensbescherming 1 Programma Inleiding Waarom AVG? Wat is de AVG? Globale verschillen met Wbp Handhaving De AVG op hoofdlijnen Wat kunt u van BNL verwachten? Vragen 2 Waarom AVG?

Nadere informatie

Privacy reglement. Pagina 1 van 9

Privacy reglement. Pagina 1 van 9 Privacy reglement Pagina 1 van 9 Inhoud Privacy reglement... 3 Wetgeving en definities... 3 Reikwijdte... 4 Verantwoordelijke... 4 Verwerkingen (Artikel 4, AVG)... 4 Doeleinden (Artikel 5, AVG)... 4 Rechtmatige

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken

Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken Petrus Canisius College Vastgesteld juli 2018 (18 6227b) CDO: 4 juni 2018 MR: 2 juli 2018 CDO: 4 juni 2018 MR: 2 juli 2018 Protocol beveiligingsincidenten

Nadere informatie

Impact van de meldplicht datalekken

Impact van de meldplicht datalekken Impact van de meldplicht datalekken Vanaf 1 januari 2016 wordt het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als ieder kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens

Nadere informatie

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland;

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Waterland Nr. 49026 28 februari 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland houdende regels omtrent privacy Privacybeleid

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN Versie 1.0 d.d. 14-03-2018 0 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wetgeving en definities... 2 3. Reikwijdte... 3 4. Verantwoordelijke... 3 5. Verwerkingen... 3 6. Transparantie

Nadere informatie

Veranderingen privacy wet- en regelgeving

Veranderingen privacy wet- en regelgeving Veranderingen privacy wet- en regelgeving Inhoudsopgave Privacy veranderingen, bent u er klaar voor? Voorbereiding op de Algemene Verordening Hoe kunnen wij u helpen? Q-Concepts team bij privacy onderzoeken

Nadere informatie

Privacyreglement WSVH

Privacyreglement WSVH Privacyreglement WSVH In dit reglement laat de vereniging WSVH zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy speelt

Nadere informatie

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV Datum: 22-05-2018 A. ALGEMEEN A.1. DOEL VAN DIT PRIVACYBELEID Dit privacy-beleid is bedoeld om een algemeen "raamwerk" te omschrijven voor hoe Convenient Fastguide

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Borsele

Privacyreglement Gemeente Borsele Privacyreglement Gemeente Borsele In dit reglement laat de gemeente Borsele zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy. Privacy speelt een belangrijke rol in de relatie tussen

Nadere informatie

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts)

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Dinsdag 13 december 2016, 16.00 18.00 uur Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Nu: Richtlijn 95/46/EG Straks: Verordening 2016/679 Implementatiewet AVG en Veegwet AVG (beleidsneutrale implementatie)

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Vraag 1: Is er sprake van verwerking van persoonsgegevens?

Vraag 1: Is er sprake van verwerking van persoonsgegevens? Protocol datalekken Version: Versie 1.1, vastgesteld op 2 maart 2016 Status: Dwingende interne instructie Goede naleving door Holla van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is cruciaal. Dit

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST

Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST Onderwerpen Doel van GDPR Welke bedrijven hebben te maken met de GDPR? Basiselementen van de GDPR Wat zijn de gevolgen van het niet naleven

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Waar gaan we het over hebben? Waarom de AVG? Wanneer is de AVG van toepassing? Wat betekent de AVG voor uw onderneming? Enkele tips! Waarom de AVG? Richtlijn

Nadere informatie

Privacybeleid. Gemeente Weststellingwerf

Privacybeleid. Gemeente Weststellingwerf Privacybeleid Gemeente Weststellingwerf Vastgesteld door het college van B&W op 30 april 2018 Privacybeleid gemeente Weststellingwerf De gemeente Weststellingwerf werkt veel met persoonsgegevens van burgers,

Nadere informatie

Privacyreglement Senzer

Privacyreglement Senzer Privacyreglement Senzer In dit reglement laat Senzer zien op welke manier zij omgaat met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Senzer is verplicht om zorgvuldig en

Nadere informatie

Privacybeleid Today s Groep

Privacybeleid Today s Groep Privacybeleid Today s Groep Onder de Today s Groep vallen Today s Vermogensbeheer en For Tomorrow Binnen Today s wordt veel gewerkt met persoonsgegevens. Persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld

Nadere informatie

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving Checklist basisprincipes privacyregelgeving 1. Inleiding Hieronder volgt een overzicht met de basisprincipes van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de belangrijkste privacywet in Nederland. Dit

Nadere informatie

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018 PRIVACY GOED GEREGELD Voorjaar 2018 Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) Persoonsgegeven: Elk gegeven dat informatie bevat over een natuurlijk persoon Gegevens die een persoon identificeerbaar maken

Nadere informatie

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Privacywetgeving 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen

Nadere informatie

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) E: info@koornetwerk.nl I: www.koornetwerk.nl 1 januari 2018 A: Bartókstraat 4 6661 AT Elst The Netherlands Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening

Nadere informatie

Privacy Statement. Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V.

Privacy Statement. Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V. Privacy Statement Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de

Nadere informatie

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Wet Bescherming Persoonsgegevens 2. Wat is een datalek? 3. Wanneer moet

Nadere informatie

Privacy beleid De Kompanjie

Privacy beleid De Kompanjie Privacy beleid De Kompanjie Binnen de gemeenten Veendam en Pekela en binnen de gemeenschappelijke regeling de Kompanjie wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners.

Nadere informatie

Handvatten bij de implementatie van de AVG

Handvatten bij de implementatie van de AVG Handvatten bij de implementatie van de AVG 2017 zal voor veel organisaties in het teken staan van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Althans, dat zou zo moeten zijn, want in mei 2018 wordt

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken CBP RICHTSNOEREN

Meldplicht Datalekken CBP RICHTSNOEREN Meldplicht Datalekken CBP RICHTSNOEREN Bart Bosma, SURFnet 23/11/2015 Agenda Inleiding Wat is de meldplicht datalekken en wanneer is de meldplicht datalekken van toepassing? Waneer is er sprake van een

Nadere informatie

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR Theo de Breed Standards and Regulations 1 Agenda AVG voorbereiding in 10 stappen (Bron: AP) Praktische invulling door gebruik van

Nadere informatie

Aanpak AVG. Rob Hendriks Hoofd ICT. 23 januari 2018

Aanpak AVG. Rob Hendriks Hoofd ICT. 23 januari 2018 Aanpak AVG Rob Hendriks Hoofd ICT 23 januari 2018 - voorbereiding - aanpak - actiepunten - aandachtspunten agenda wat, maar niet hoe https://autoriteitpersoonsgegevens.nl 1. het AVG-team: directiesecretaris

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de AVG

In 10 stappen voorbereid op de AVG In 10 stappen voorbereid op de AVG 10 STAPPEN TER VOORBEREIDING OP DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING (AVG) Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Betrokkene: De persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt.

Betrokkene: De persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt. In dit reglement laat gemeente Woudenberg zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy speelt een belangrijke rol in

Nadere informatie

Privacybeleid.

Privacybeleid. Privacybeleid www.senzer.nl Privacybeleid Senzer Senzer werkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners om wettelijke taken goed uit te voeren. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen

Nadere informatie

Privacyreglement gemeente Sint Anthonis

Privacyreglement gemeente Sint Anthonis Vastgesteld door het college van B&W in haar vergadering van 3 juli 2018. Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Wetgeving en definities... 3 2. Reikwijdte... 4 3. Verantwoordelijke... 4 4. Verwerkingen (Artikel

Nadere informatie

Company statement Algemene verordening gegevensbescherming. AVG Informatie voor professionele relaties (v ) 1 / 7

Company statement Algemene verordening gegevensbescherming. AVG Informatie voor professionele relaties (v ) 1 / 7 Company statement Algemene verordening gegevensbescherming AVG Informatie voor professionele relaties (v2018.02) 1 / 7 Algemene verordening gegevensbescherming Inleiding Op 25 mei 2018 treedt de Algemene

Nadere informatie

JURIDISCH KADER PERSONALISED FOOD EN DATA

JURIDISCH KADER PERSONALISED FOOD EN DATA JURIDISCH KADER PERSONALISED FOOD EN DATA AgriFoodTech seminar Klarenbeek 12 oktober 2017 Karin Verzijden www.axonlawyers.com Introductie Axon Advocaten Amsterdams advocatenkantoor met international focus

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

Agenda. De AVG: wat nu?

Agenda. De AVG: wat nu? De AVG: wat nu? 1 Agenda 1. Welke wetgeving kennen we? 2. Soorten gegevens 3. Uitgangspunten van de Wbp 4. Uitgangspunten AVG/GDPR 5. Verwerkersovereenkomsten 6. Uitwisselen van gegevens 7. Datalekken

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Tiel

Privacyreglement Gemeente Tiel Privacyreglement Gemeente Tiel In dit reglement laat de gemeente Tiel zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).. en het onderwijs Pascalle van Eerden Julius Duijts 1 3 Algemeen De AVG wordt van kracht op 25 mei 2018 Van toepassing op verwerking van persoonsgegevens

Nadere informatie

VIL Academie - M&A in one day Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rik Geurts Konferentie Nederlandse Religieuzen 28 juni 2018 Programma > Wat is privacy? > Privacyregelgeving en (enkele) kernbegrippen

Nadere informatie

Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen Vastgesteld 30 november Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen

Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen Vastgesteld 30 november Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel Het zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met persoonsgegevens van cliënten, medewerkers en derden is onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden binnen Stichting Fonds Hartewensen

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

A2 PROCEDURE MELDEN DATALEKKEN

A2 PROCEDURE MELDEN DATALEKKEN A2 PROCEDURE MELDEN DATALEKKEN Deze procedure voorziet in een gestructureerde wijze voor het melden van datalekken in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken.

Nadere informatie

Protocol melding en afhandeling beveiligings- of datalek, versie oktober 2018

Protocol melding en afhandeling beveiligings- of datalek, versie oktober 2018 Protocol melding en afhandeling beveiligings- of datalek, versie 1.1 19 oktober 2018 1 Protocol Melding en afhandeling beveiligings- of datalek 1. Inleiding De achtergrond van deze procedure is de Meldplicht

Nadere informatie

Coöperatie Boer en Zorg b.a. Procedure meldplicht datalekken

Coöperatie Boer en Zorg b.a. Procedure meldplicht datalekken Coöperatie Boer en Zorg b.a. Procedure meldplicht datalekken Versie: 1.02 d.d. 13-juni-2018 Inhoud 1.2 Doel en reikwijdte... 3 2. Procedure Datalek... 4 2.1 Melden incident bij FG... 4 2.1.1 Registratie...

Nadere informatie

Blockchain Smart Contracts AVG

Blockchain Smart Contracts AVG Blockchain Smart Contracts AVG 1 november 2017 Teun de Heer Werkzaam bij: De IT-jurist Blockchain: een revolutionaire technologie? Revolutie: nieuwe mogelijkheden nieuwe problemen Blockchain: effectief,

Nadere informatie

De impact van Cybercrime & GDPR

De impact van Cybercrime & GDPR De impact van Cybercrime & GDPR Agenda 1 2 3 GDPR in vogelvlucht Compliance Checker Waar te beginnen? GDPR in vogelvlucht Meldplicht datalekken 1+ jaar na intrede 01-01-2016: WBP en Meldplicht Nederland

Nadere informatie

Privacy: de AVG voor decentrale overheden

Privacy: de AVG voor decentrale overheden Privacy: de AVG voor decentrale overheden AKD-Gemeentedagen Martin Hemmer / Annet de Rooij Agenda 1. Algemene hoofdpunten AVG 2. Misbruikrisico s: Kansen voor querulanten? Belangrijkste nieuwe punten

Nadere informatie

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Handleiding Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Colofon Auteurs mr. M. Dijkstra en mr. M. Akkerman Telefoon +31 (0)512 334 124 E-mail m.dijkstra@yspeert.nl m.akkerman@yspeert.nl INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

De gevolgen van de AVG

De gevolgen van de AVG VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 De gevolgen van de AVG Rosalie Heijna rosalie.heijna@kvdl.com 1 AVG: een paar feiten AVG is van toepassing vanaf 25 mei 2018. - Wet bescherming

Nadere informatie

Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs

Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs Versie 1.00 23 mei 2018 Privacybeleid Afier Accountants + Adviseurs Binnen Afier Accountants + Adviseurs 1 (hierna te noemen Afier ) wordt naast

Nadere informatie

In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke manier zij dagelijks omgaat met

In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke manier zij dagelijks omgaat met CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484560_1 1 mei 2018 Privacyreglement gemeente Bronckhorst Privacyreglement Gemeente Bronckhorst In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke

Nadere informatie

Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf

Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf Uitgangspunten: Het bedrijf gaat op een veilige manier met persoonsgegevens om en respecteren de privacy van betrokkenen. Het bedrijf

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON vastgesteld d.d. 9 november 08 De Wet Meldplicht Datalekken verplicht scholen om ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

De Clercq Advocaten Notariaat

De Clercq Advocaten Notariaat De Clercq Advocaten Notariaat Oplossingen voor uw vraagstukken van morgen Whitepaper - Verwerken van klantgegevens: doe het goed! Franchisegevers en franchisenemers zullen zich ook aan de wettelijke privacyregels

Nadere informatie