Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden"

Transcriptie

1 Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon Aan de raadsleden van de commissie stad en ruimte Behandeld door D.S.M. van de Ven Datum 12 juni 2015 Doorkiesnummer Onderwerp Internationaal Economische agenda Bijlage(n) Geen Uw kenmerk Verzonden Uw brief van Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Geachte commissieleden, Utrecht zet stappen om zich te profileren als Internationale stad met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers, bedrijven, kenniswerkers, studenten en toeristen. Wij willen u met deze brief informeren over de samenhang, ambities en resultaten van onze Internationale Economische agenda. Deze brief sluit aan bij het voorstel voor financiële middelen voor internationaal economische activiteiten in het kader van de Voorjaarsnota. Wij werken vanuit een Internationaal Economische agenda waarin maatregelen voor internationale profilering, toerisme, handel/acquisitie, vestigingsklimaat en Europese samenwerking samenkomen om Utrecht internationaal economisch aantrekkelijker te maken. De Economic Board Utrecht (EBU) speelt daarbij een belangrijke rol. Als meest competitieve regio van West- Europa en met een innovatieve economie gericht op thema s Groen, Gezond en Slim is er binnen de EBU gekozen voor een duidelijke focus. De internationaliserings-agenda van de EBU en de gemeentelijke internationaal economische agenda sluiten goed op elkaar aan. Hierdoor benutten we de collectieve kracht van de EBU-partners (gemeenten, bedrijfsleven, kennisinstellingen en provincie) ten volle.

2 Achtergrond Utrecht is een dynamische stad die internationale studenten, ondernemers, creatieve makers en toeristen aantrekt. Utrecht heeft een unieke uitgangspositie door goed onderwijs, waaronder de beste universiteit, internationaal meetellende kennisinstellingen, een veelzijdig aanbod van cultuur, een goed woonklimaat, de potentie van het Utrechtse Science Park en de centrale nationale ligging (dichtbij een internationaal vliegveld). Als meest competitieve regio van West- Europa en met een innovatieve economie gericht op thema s Groen, Gezond en Slim is er binnen de Economic Board Utrecht gekozen voor een duidelijke focus. De afgelopen jaren is gewerkt aan het versterken van de internationale oriëntatie van de stad en de gemeente. Dat heeft veel resultaten opgeleverd op allerlei terreinen. In het coalitieakkoord Utrecht maken we samen is de focus nadrukkelijker op de economische potentie, en meer in het bijzonder op de werkgelegenheid, komen te liggen. Utrecht heeft veel kansen om met een sterker internationaal profiel de economische positie verder te versterken en daarmee de werkgelegenheid structureel te vergroten. Hiervoor willen we ondernemers uit binnen- en buitenland de ruimte geven en onze gastvrijheid vergroten voor buitenlandse bedrijven, kenniswerkers, toeristen en studenten. We willen de stad in samenwerking met onze partners actief in het buitenland positioneren en nauw verbonden zijn aan voor ons relevante netwerken in Europa en de wereld. Deze economische invalshoek geeft tevens richting aan onze andere (inter)nationale inspanningen op het gebied van cultuur, toerisme, sport, duurzaamheid, verkeer en vervoer en bestuurlijke zaken. De gemeentelijke acties op het internationaal economisch vlak zijn samengebracht in 5 lijnen: 1. Utrecht internationaal economisch profiel (branding) 2. Internationaal toerisme 3. Foreign investment & handel 4. Internationaal Ecosysteem / Vestigingsklimaat 5. EU trecht (Europa) Voor de stad Utrecht zetten we ook nadrukkelijk in op het stimuleren van internationaal toerisme, wat geen speerpunt is in de internationaliseringsagenda van de EBU. 1. Actielijn Utrecht internationaal economisch profiel (branding) De ambitie is om te komen tot een breed gedragen economische profiel, dat bijdraagt aan de ambitie dat de regio Utrecht de meest competitieve en leefbare economie van Europa is en blijft. We werken hiertoe samen met partners in stad en regio, zoals de samenwerking in het Utrecht Brand Netwerk aan het zogenaamde Utrecht Verhaal en het Utrecht merk.

3 Samen hebben we de merkwaarden bepaald. Om deze zogenaamde brand method breed in stad en regio te delen en om dit naar buiten uit te dragen is beperkte extra inzet nodig vanuit de direct betrokken partners in de citymarketingcoalitie, inclusief de gemeente. Hierbij is de insteek dat dit zo lean & mean mogelijk moet gebeuren. Om dit uit te dragen ontstaan ook coalities van partners op gezamenlijk ambities, concrete voorbeelden: coalities op internationaal economisch profiel, op uitbreiding Utrecht Convention Bureau, op internationale persbewerking. De stedelijke partners zullen hierbij ook naar de gemeente kijken voor co-investeringen waarbij de gemeentelijke bijdrage een belangrijk multiplier effect heeft. 2. Actielijn Internationaal Toerisme Wij zien kansen om de aantrekkelijkheid van de stad internationaal beter voor het voetlicht te brengen en het aantal (inter)nationale bezoekers en bestedingen te vergroten. De tijd is rijp om het positieve imago en de grotere (inter)nationale bekendheid om te zetten naar het verzilveren van een groei in bezoekers en bestedingen. In het raadvoorstel Perspectief Toerisme Live like a local worden onze ambities op het gebied van (inter)nationaal toerisme verwoord. Zo willen we kenniscongressen stimuleren, waarbij we samenwerken met de Economic Board Utrecht, de Utrechtse hoteliers en het Utrecht Convention Bureau. Daarnaast willen we het erfgoed van de stad toeristisch benutten, de vele evenementen in de stad toeristisch gebruiken en ons inzetten voor de toeristische ontwikkeling van Utrecht als fietsstad. We willen de komende jaren aan bekendheid winnen als toeristische bestemming, zowel voor de zakelijke als leisuremarkt. De verwachting is dat het aantal buitenlandse toeristen (Leisure) de komende jaren zal groeien, waarbij er tot 2020 een landelijke groei wordt verwacht van gemiddeld 2,4% per jaar. In Perspectief Toerisme Live like a local wordt een aantal randvoorwaarden genoemd waaraan moet worden voldaan om optimaal te kunnen profiteren van de toeristische activiteiten. Een daarvan is een gastvrij verblijf. We willen dat de toeristische informatie dichterbij de (arriverende) bezoeker komt, zowel digitaal als fysiek. Om de internationale toerist zo goed mogelijk in Utrecht te ontvangen is de ambitie dan ook om de internationale informatievoorzieningen in de stad te verbeteren. We willen onze digitale en papieren informatie meertalig aanbieden en onze partners in de stad stimuleren dat ook te doen. Toerisme Utrecht en Stichting Cultuurpromotie nodigen we uit om het plan voor internationale informatievoorziening verder uit te werken, waarin onder meer papieren en digitale Engelstalige (cultuur)informatie en een overzicht van activiteiten, die internationale aantrekkingskracht hebben of toegankelijk zijn voor anderstaligen, worden meegenomen. Dit kan onder andere via (een bijlage in) het Uitmagazine en een Engelstalig gedeelte op de bijbehorende website die binnenkort live gaat.

4 De pilot met een toeristeninformatiebalie van Toerisme Utrecht in Hoog Catharijne is een succes en daarom hebben we voorgesteld voor deze te vervolgen in cofinanciering met Corio. Tot slot willen we in samenwerking met landelijke en regionale partners meedoen aan grootschalige internationale promotiecampagnes en informatievoorziening. Partners als het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de provincie Utrecht, stedelijke partners als Corio en ook regiogemeenten als Houten en Stichtse Vecht tonen interesse om met ons nader samen te werken op dit thema. Belangrijkste herkomstgebieden buitenlandse hotelgasten 2014 (CBS) 3. Actielijn Foreign investment & handel Ambitie is om het aantal vestigingen van internationale bedrijven te behouden en te laten groeien evenals het versterken van de internationale handelsbetrekkingen. In nauwe samenwerking met de EBU ontwikkelen we een regionale strategie voor onze economische internationalisering gericht op: - Bundelen krachten voor acquisitie, aantrekken kapitaal en vergroten handelsbetrekkingen. - Effectief regionaal netwerk van bedrijven, gemeenten en instellingen. Zoals verwoord in de beantwoording van schriftelijke vragen nummer 46 kwamen er in 2014 in Utrecht 10 nieuwe internationale bedrijven bij. En daarmee 172 nieuwe banen. Van deze banen was 74% afkomstig uit de ICT en 23% uit de Life Sciences/Healthcare. En 58% was afkomstig uit Duitsland. Er zijn twee nieuwe acquisiteurs aangesteld voor directe acquisitie. Gezien de hiervoor genoemde percentages richt een acquisiteur zich op vestiging van organisaties uit Duitsland. En de andere acquisiteur richt zich op ICT. De acquisitie van Life Sciences en Health care wordt ter hand genomen door het Utrechts Science Park. Daarnaast organiseren we incidenteel activiteiten zoals ontvangst van inkomende economische missies of bezoek aan vakbeurzen (zoals vastgoedbeurs Exporeal in München). Op 3 juli faciliteren we een matchmakingsevent genaamd SportTechMatch in het Beatrixgebouw. Met als thema sporttechnologie worden Europese (vooral Franse) en Nederlandse bedrijven met elkaar in contact gebracht om zaken te doen 1. Binnen deze agenda werken we ook aan een business analyse: wie investeert waar, waar zitten kansen en wat is onze propositie. Op basis daarvan werken we een landenfocus uit voor onze internationale economische relaties. Ook de EBU heeft een trekker aangesteld om een plan van aanpak voor stimuleren handel en acquisitie voor de regio te maken. Van alle provincies in Nederland is het aandeel van export in het regionale product in Utrecht nu het laagst. Dat heeft uiteraard met onze economische structuur te maken. Zo hebben wij veel zakelijke dienstverlening, een sector die niet veel exporteert. De komende periode gaan we ons bedrijfsleven - bijvoorbeeld door het mede organiseren van business events - attenderen op mogelijkheden om hun handel te bevorderen. 1 Zie

5 India Polen Turkije Duitsland Marokko VK Belgie Italie Burgemeester en Wethouders 4. Actielijn Internationaal Ecosysteem/Vestigingsklimaat Ambitie is om meer talent aan te trekken en te behouden voor de stad & de regio door een sterk internationaal ecosysteem neer te zetten. Voor de stad Utrecht betekent dit het ontwikkelen van een strategie op wonen, leven, recreëren, leren, ontmoeten en informeren voor het aantrekken en behouden van internationale kenniswerkers. Met de opening van het Expat Center in het stadskantoor en de Internationale School Utrecht zijn belangrijke voorwaarden gerealiseerd voor internationale kenniswerkers om zich in onze stad te vestigen. Uit onderzoek naar internationale kenniswerkers, arbeidsmigranten en studenten (Decisio 2 ) in Utrecht zien we interessante cijfers naar voren komen op basis waarvan we de gewenste dienstverlening kunnen optimaliseren om zo de toestroom van deze talenten te versterken economisch actief kenniswerkers arbeidsmigranten Aantal internationale werknemers Herkomst van internationale werknemers Internationale werknemers in Utrecht stad: Totaal economisch actief kenniswerkers arbeidsmigranten Internationale studenten in Utrecht stad: We bespreken met de EBU, ondernemers en kennisinstellingen de voorwaarden voor aantrekken en behoud van internationaal talent en een betere informatievoorziening. Samen zijn we aangesloten bij het landelijke programma van EP Nuffic Make it in the Netherlands. Cultuur is een belangrijke pijler in het ecosysteem, het culturele klimaat in Utrecht kenmerkt de stad, zorgt voor levendigheid en onderscheidend vermogen. Dit helpt om een aantrekkelijke plaats van vestiging, verblijf en economische activiteit te zijn. We zetten in op het aantrekken en ondersteunen van activiteiten met internationale uitstraling, voorbeelden zijn Holland Animation Filmfestival, City2Cities, SPRING, International Steelband Festival, Festival Oude Muziek, Gaudeamus Muziekweek, NFF, Buma Classical Convention, Le Guess Who?. Tegelijkertijd werken we aan een gezamenlijke agenda die we eind 2015 zullen presenteren. 5. Actielijn EUtrecht Ambitie is om door betere strategische afstemming van activiteiten en financieringsaanvragen de regio Utrecht beter op de kaart te zetten in Europa, een zichtbare speler te zijn in Brussel en een Europese gesprekspartner op beleidsissues rondom de thema s Groen, Gezond, Slim. Tevens wordt door een 2 Dit onderzoek is rond de zomer gereed, wanneer hier voor uw raad belangrijke informatie uit voortkomt, brengen wij u daar uiteraard van op de hoogte.

6 strategische deelname van partners uit de regio Utrecht in Europese consortia (subsidieprojecten) rondom de thema s Groen, Gezond, Slim meer Europese financiering aangetrokken, en participeert de regio in Europese beleids- en programmaontwikkeling. Binnen deze thema s worden voor het komende jaar 3 á 4 onderwerpen gekozen die als eerste opgepakt worden. Gezamenlijk worden bezoeken aan Brussel en ontvangsten van Brusselse vertegenwoordigers in Utrecht georganiseerd. Samenwerking op het gebied van subsidiewerving vindt al plaats. Bijvoorbeeld het Horizon2020-project FosterREG waarin gemeente Utrecht en TNO samenwerken, en het project JAM today waarin gemeente en HKU samenwerken. Ook wordt samen met Deltares gewerkt aan een aanvraag in het kader van het Interregprogramma. EUtrecht beoogt de samenwerking bij het benutten van subsidiemogelijkheden verder te vergroten. Vanuit deze Internationale Economische Agenda brengen we samenhang in onze internationale inspanningen in de stad en met de regio, zo werken we gericht aan meer werkgelegenheid in de stad. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Utrecht, de secretaris, de burgemeester,

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk 15.503343 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer Geheim Nee Perspectief Toerisme

Nadere informatie

Internationale samenwerking kan echt lonend zijn

Internationale samenwerking kan echt lonend zijn INTERVIEW UTRECHT, OVER DE VISIE Internationale samenwerking kan echt lonend zijn Jeroen Kreijkamp (JK), wethouder Financiën, Economie, Internationale Zaken, Stadspromotie en Onderwijs Desirée van de Ven

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Programma Stadspromotie Utrecht nationaal en internationaal profileren als een stad met een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken, studeren, leven, bezoeken en investeren. Wat

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

D e n H a a g 10 maart 2015

D e n H a a g 10 maart 2015 Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan de voorzitter en (plv.) leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Hier komt tekst Internationale evenementenkalender Hier komt ook tekst Versie 07-10-2015. Utrecht.nl

Hier komt tekst Internationale evenementenkalender Hier komt ook tekst Versie 07-10-2015. Utrecht.nl Hier komt tekst Internationale evenementenkalender Hier komt ook tekst Versie 07-10-2015 Jaarlijkse evenementen met internationale aantrekkingskracht maart maart maart mei mei juni augustus augustus september

Nadere informatie

Marketing Call to action

Marketing Call to action Marketing Call to action 24-11-2015 De tijd is rijp voor Utrecht Marketing [werktitel] Het Utrechtse college vraagt om een plan om de marketing van Utrecht met elkaar krachtig en slagvaardig neer te zetten.

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Evenementenavond Zeist 2018 Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Met dank aan Torenlaan Theater Agenda 19.30 u Welkom en introductie Desirée Bosse (gemeente Zeist) 19.35 u Update RBT Heuvelrug &

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Convenant EBU en U10 regio

Convenant EBU en U10 regio Convenant EBU en U10 regio Doel De uitdaging van de regio Utrecht is om de groei te accommoderen en tegelijkertijd de hoge kwaliteit van leven en concurrentiekracht te blijven versterken. Door bundeling

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2).

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2). RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 5 oktober 2017 17-072 Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10 Aan de raad, Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10

Nadere informatie

Gastvrij Nederland, gastvrijheid van wereldklasse! De gastvrijheidseconomie verdient voor Nederland jaarlijks minimaal 35 miljard euro. 1 De 50.000 bedrijven verschaffen werk en inkomen aan 400.000 Nederlanders.

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Utrechtse Vrijetijdsconferentie

Utrechtse Vrijetijdsconferentie 30 oktober 2014, TivoliVredenburg, beeldverslag (be)leven als een local uitvoeringsprogramma toerisme nieuw toeristisch perspectief Utrecht Circa 120 gasten Een divers gezelschap: horeca, hotels, winkels,

Nadere informatie

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland 2017-806 Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 13 september 2017

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017

drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs. E. Rost van Tonningen 28 september 2017 Datum voorstel 22 augustus 2017 Agendapunt Onderwerp Regionale Ruimtelijk-economische koers De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer.

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer. Raadsplein Info/debat TaKzaal Datum 7 januari 2019 onderwerp portefeuillehouder René de Heer informant medeopstellers afdeling bijlagen Verantwoording inzet business connector Labs Sterkenburg, Marijke

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Ons kenmerk 1015086265

Ons kenmerk 1015086265 gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuii Aan de gemeenteraad Datum 19 januari 2016 2 O JAN. 2016 Uw kenmerk Regionale samenwerking Ons kenmerk 1015086265 In behandeling bij w.smulders@oosterhout.nl

Nadere informatie

Rapportage Trends & Signalen uit het Internationale Vestigingsklimaat van de MRDH in 2015

Rapportage Trends & Signalen uit het Internationale Vestigingsklimaat van de MRDH in 2015 Rapportage Trends & Signalen uit het Internationale Vestigingsklimaat van de MRDH in 2015 Niels Krol Investor Relations Manager 14 april 2016 Regionale acquisitiepartners 1 Binnen het MRDH gebied richten

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Aan: de Gemeenteraad. Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Economie. 29 november 2018

Geachte voorzitter, Aan: de Gemeenteraad. Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Economie. 29 november 2018 Typ teksttyp teksttyp tekst 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Gemeenteraad Datum 29 november 2018 RIS301177 Contactpersoon Gabry van der Let Dienst Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten,

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME14-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME14 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008INT220919 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Dit masterplan is opgesteld door de programmacommissie Meerjarenprogramma Beleef Bestemming Bergeijk, waarin bestuursleden zitting hadden van de navolgende

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen ex art. 39 Reglement van Orde aangaande berichtgeving over Royal Haskoning en de Belastingdienst. Programma / Programmanummer Economie & Toerisme

Nadere informatie

HollandCity. Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december Max Schreuder, Partnership Development Manager

HollandCity. Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december Max Schreuder, Partnership Development Manager HollandCity Recreatiecongres Recreatieschap Drenthe, 1 december 2016 Max Schreuder, Partnership Development Manager Agenda 1. Ontwikkelingen toerisme (wereldwijd / Nederland) 2. HollandCity strategie 3.

Nadere informatie

Flextender. Business Developer Congressen. Aanvraagnummer 1522 Aanvang z.s.m. Duur 12 maanden Opleidingsniveau z.s.m. Optie tot verlenging

Flextender. Business Developer Congressen. Aanvraagnummer 1522 Aanvang z.s.m. Duur 12 maanden Opleidingsniveau z.s.m. Optie tot verlenging Business Developer Congressen Amersfoort Flextender Aanvraagnummer 1522 Aanvang z.s.m. Duur 12 maanden Opleidingsniveau z.s.m. Optie tot verlenging Mogelijk maar nog niet bekend. Aanvang Utrecht Uren per

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0076 Rv. nr.: 12.0076 B&W-besluit d.d.: 26-6-2012 B&W-besluit nr.: 12.0647 Naam programma +onderdeel: Economie en Toerisme, kenniseconomie Onderwerp: Beleidskader cofinanciering Leiden

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 20 september 2016 NUMMER PS PS2016MME10 AFDELING MEC COMMISSIE MME STELLER A. Ruis DOORKIESNUMMER 0651822593 DOCUMENTUMNUMMER 819B407A PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/ Evaluatie O&O-fonds Aan Algemeen Bestuur Datum 9 december 2015 Status Kenmerk Besluit RWB/AB/AR/2015-0674 INLEIDING Op 8 juli heeft het Algemeen Bestuur aangegeven om in haar overleg van 9 december 2015

Nadere informatie

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Sturen op Imago Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Opgave Naar aanleiding van raadsenquête: Projecten op orde Museumparkgarage Kruispleingarage RandstadRail Centraal Station Kritische blik

Nadere informatie

regio Twente Netwerkstad

regio Twente Netwerkstad regio Twente Netwerkstad Gemeente Borne Gemeenteraad Postbus 200 7620 AE BORNE Nijverheidstraat 30 7511 JM Enschede POSTADRES Postbus 1400 7500 BK Enschede CONTACT 053 487 65 43 KvK NUMMER 08195873 UW

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 77 22 0 6863378 - Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij

Nadere informatie

Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen

Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen Corporate story businessplan VisitBrabant ConnectBrabant: meer bezoekers, meer banen 1. Waar komen we vandaan Brabant is een bruisende regio met vele interessante plaatsen en mensen. In Brabant komen innovatie,

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden.

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 4 maart 2008 Nummer PS : PS2008MME10 Afdeling : Economie, Cultuur en Vrije Tijd Commissie : MME Registratienummer : 2008int218775 Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel

Nadere informatie

Positionering. Conrad van Tiggelen Directeur Marketing NBTC Holland Marketing

Positionering. Conrad van Tiggelen Directeur Marketing NBTC Holland Marketing Positionering Conrad van Tiggelen Directeur Marketing NBTC Holland Marketing Agenda 1. Update Arts Holland 2. Trends 3. Arts Holland NEXT 4. Kunst Holland 5. Debat Alliantie toerisme, cultuur, ICT Innovatie

Nadere informatie

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD 2014-2018 Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 MOTIVATIE DEN HAAG BESTE BINNENSTAD (IN 250 WOORDEN) Den Haag werkt al vijftien jaar met hart

Nadere informatie

Internationals in de Leidse regio 2015

Internationals in de Leidse regio 2015 Beleidsonderzoek & Analyse BOA Feitenblad draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Internationals in de 2015 In de is internationale kennis één van de speerpunten. In dit feitenblad besteden

Nadere informatie

/ /-- --/--

/ /-- --/-- Overnachtingenmarkt Annemiek Bronsema De leden van de raad 050 367 8209 --/-- 6932624 --/-- --/-- Geachte heer, mevrouw, Eind vorig jaar heeft u tijdens de commissie Ruimte & Wonen vragen gesteld om te

Nadere informatie

New Land. Almere, 21 oktober 2014

New Land. Almere, 21 oktober 2014 New Land Almere, 21 oktober 2014 1 Jan Nico Appelman Gedeputeerde provincie Flevoland 2 RinkjeTromp Marketing Manager Toerisme Flevoland 3 Frans van der Avert Directeur Amsterdam Marketing 4 Wat zijn

Nadere informatie

Toekomstperspectief Destinatie Holland Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013

Toekomstperspectief Destinatie Holland Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013 Toekomstperspectief Destinatie Holland 2025 Presentatie voor Landelijk Kustdag Kees van der Most 13 november 2013 Vooraf Afbakening: perspectief betreft alleen inkomend verblijfstoerisme Aanpak: deskresearch,

Nadere informatie

Sustainability Career Event 2014

Sustainability Career Event 2014 In samenwerking met de carrièredag Universiteit Utrecht Sustainability Career Event 2014 3 e editie 6 februari 2014 Campus Uithof, Utrecht Duurzaamheid, kennis voor de toekomst Wilt u in contact komen

Nadere informatie

oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie

oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie belofte belofte C.o.i.2014 3.4 kaart #2/7 zonder verbeelders

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Strategisch plan 2016-2020

Strategisch plan 2016-2020 Strategisch plan 2016-2020 2 Amsterdam Marketing Strategisch Plan 2016-2020 1. INLEIDING Amsterdam Marketing bestaat drie jaar. Door de fusie van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Amsterdam Partners

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen:

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen: Rotterdam, 19 februari 2019. 19bb11881 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling van de nota Rotterdamse Cultuurvisie: Cultuur ondersteunt de veranderingen in de stad. Gevraagd besluit: Samenvattend

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Utrecht Science Park. directeur-bestuurder

Utrecht Science Park. directeur-bestuurder Utrecht Science Park directeur-bestuurder Profiel met betrekking tot de positie 'directeur-bestuurder' bij Utrecht Science Park te Utrecht Algemeen Utrecht Science Park (USP) staat voor: onderwijs, onderzoek,

Nadere informatie

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland ACHTERGROND Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland Beleid en keuzes komen voort uit: Collegeprogramma Zelfstandig en Uniek 2011-2015 Nota Profielversterkend Ombuigen Economische Agenda

Nadere informatie

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch AANTEKENEN Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch referentie doorkiesnummer datum CS/bhe (013) 594 47 28 16 maart 2015 onderwerp Position

Nadere informatie

Convenant Expat Centre Leiden

Convenant Expat Centre Leiden Convenant Expat Centre Leiden 2016-2019 De volgende partners gaan van 1 juni 2016 tot en met 1 juni 2019 de samenwerking aan voor het Expat Centre Leiden (hierna ECL) : gemeente Leiden, gemeente Oegstgeest,

Nadere informatie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie Raadsnotitie Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Documentnummer: Agenda nr. (bijlage bij agendapunt Kadernota) Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Position paper binnenstad Eindhoven

Position paper binnenstad Eindhoven 18-5-2015 Position paper binnenstad Eindhoven Commissie Economie en Mobiliteit 19 mei 2015 Bureau voor Economische Argumentatie Herbert ter Beek i.s.m. Cees-Jan Pen, lectoraat Brainport Fontys Hogescholen

Nadere informatie

Samen sterker voor Renswoude!

Samen sterker voor Renswoude! Februari 2016: de maand van Renswoude Samen sterker voor Renswoude! Samen sterker voor Renswoude RBT Heuvelrug & Vallei Ondernemersvereniging Renswoude Donderdag 11 februari 2016 Agenda 19.30 Opening &

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Met dank aan Agenda 14.45 u Inloop en ontvangst 15.00 u Aftrap campagne inclusief overhandiging paspoort met o.a. - Welkom door Sander Jansen, wethouder

Nadere informatie

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een Samenvatting In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een tentoonstelling/expo, die de parels van Maastrichts ondernemerschap laat zien. De hoofddoelstelling

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken.

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken. Gemeente +Z} Agendapunt 10 Aanderaadvandegemeente Raadsstuknummer: 2010/12111 programma: Economische Zaken cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer informatiebij: Marleen Kalden, afdeling

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health

Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health Janneke Timmerman Ministerie EZK Programmamanager - Actieprogramma kansen EMA Komst EMA: verschillende effecten 1.

Nadere informatie

Op basis van het bovenstaande wordt de volgende focus voorgesteld voor de komende twee jaar: Zeven mijls stap 1: Koppeling van Kennis aan Markt

Op basis van het bovenstaande wordt de volgende focus voorgesteld voor de komende twee jaar: Zeven mijls stap 1: Koppeling van Kennis aan Markt Van: Programmateam Penvoerder Jasmijn Bongers Wat: Focus in de uitvoering 2014 2016: wat realiseren we de komende twee jaar Versie: Definitief: 6 oktober 2014 Inhoud: 1.1. Uitgangspositie 1.2. Wat realiseren

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie