Vandaag. nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer. Lessen te vinden op: Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vandaag. nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer. Lessen te vinden op: Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14"

Transcriptie

1

2 Lessen te vinden op: Vandaag nlccm.com/bijbelstudies-zoetermeer Achtergrond info Behandeling van Hoofstuk 1:1-14

3 ACHTERGROND INFO SCHRIJVER: Paulus. JAAR: Ongeveer 62 Nchr. OMSTANDIGHEDEN: Gevangen in Rome AAN: de gelovigen in Efeze (1:1) Samen met Kolossenzen, Filippenzen en Filemon wordt het ook gevangenschapsbrieven genoemd Brieven gingen niet naar één kerk maar vele kerken in een stad. Efeze had tenminste 250 duizend bewoners. In andere geschriften gaat Paulus specifiek op pastorale of theologische problemen in. Hier houdt hij het wat meer algemeen. Efeziërs wordt gezien als een van de meest significante geschriften ooit. Het neemt ons mee door God's reddingsplan voor de grondlegging der aarde, het spreekt vaak over onze positie IN CHRISTUS, het spreekt over God's overwinning in Christus over alle krachten, het brengt de kerk prachtig naar voren en spreekt vaak in aanbiddingen en gebeden.

4

5 ACHTERGROND INFO Het boek van Efeziërs spreekt ook vaak in een vorm van contrast (ons oude leven vs ons nieuw leven) vooral in de taal in hoofdstuk 2 zien we dit. Dit hoogtepunt van dit contrast komt uitdrukkelijk naar voren in (5:8) Want gij waart vroeger duisternis, maar thans zijt gij licht in de Here; wandelt als kinderen des lichts, Hij probeert duidelijk te laten zien dat wij nu bevoorrecht zijn. Efeziërs kun je op de volgende manier onder verdelen: Hoofdstukken 1-3 zien we Paulus theologisch te werk gaan om Gods reddingsplan naar voren te brengen. Hoofdstukken 4-6 zijn meer aansporingen(daar zien we bijv ook onderwijs over het huwelijk Efeziërs maakt enkele krachtige beeldspraken over de kerk. zo komt de kerk naar voren als: een lichaam, een gebouw, een tempel, In Christus, bruid, nieuwe mensheid en huwelijk. Velen zien het dus ook als de hoogste ecclesiologische boek. (Ecclesia= kerk Logie= leer)

6 KERNWOORDEN IN EFEZIËRS IN CHRISTUS = 38 X KERK = 9 X VREDE = 8 X LIEFDE = 20 X HEER = 24 X GENADE = 12 X

7 HOOFDSTUK 1 De groet 1Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, aan de heiligen en gelovigen in Christus Jezus, die [te Efeze] zijn 2 genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Here Jezus Christus. Paulus begint hier zoals hij zijn meeste brieven begint, namelijk: naam, ontvanger en groet. Hij toont zijn gezag en maakt het officieel door zijn apostelschap. Maar!..door de wil van God... dit toont dat het geen eigen keuze was maar Gods plan in zijn leven. Hij identificeert zijn lezers als heiligen(zie ook 1Kor 1:1,2:2 ; 2Kor 1:1; Filip 1:1) Heilig niet in de zin dat Christenen erg vroom zijn maar in een nieuwe relatie door God apart gezet.. In Christus Jezus komt al naar voren maar dit bespreken we bij (1:3) Genade en vrede zijn termen die constant naar voren zullen komen in Efeziërs

8 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen 3Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend heeft in Christus.4Hij heeft ons immers in Hem uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht. 5In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil, 6tot lof van de heerlijkheid zijner genade, waarmede Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde. 7En in Hem hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom zijner genade, 8welke Hij ons overvloedig heeft bewezen in alle wijsheid en verstand, 9door ons het geheimenis van zijn wil te doen kennen, in overeenstemming met het welbehagen, dat Hij Zich in Hem had voorgenomen, 10om, ter voorbereiding van de volheid der tijden, al wat in de hemelen en op de aarde is onder één hoofd, dat is Christus, samen te vatten,

9 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen 11in Hem, in wie wij ook het erfdeel ontvangen hebben, waartoe wij tevoren bestemd waren krachtens het voornemen van Hem, die in alles werkt naar de raad van zijn wil, 12opdat wij zouden zijn tot lof zijner heerlijkheid, wij, die reeds tevoren onze hoop op Christus hadden gebouwd. 13In Hem zijt ook gij, nadat gij het woord der waarheid, het evangelie uwer behoudenis, hebt gehoord; in Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de heilige Geest der belofte, 14die een onderpand is van onze erfenis, tot verlossing van het volk, dat Hij Zich verworven heeft, tot lof zijner heerlijkheid. (1:3-14)

10 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen Eigenlijk is Efeziërs 1:3-14 één grote zin. Normaal begint Paulus te praten over zijn lezers maar hier explodeert hij als het ware in aanbidding. 3Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus. De reden waarom hij in aanbidding schiet is omdat(god de Vader).. ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend heeft in Christus..(v.3) Deze zegeningen In Christus zijn: uitverkoren (v.4) adoptie(v.5), zijn genade(v.6), verlossing(v.7), kennis van God s plan om alles samen te vatten in Christus(v.10), de Geest(v.13) De hemelse gewesten: Paulus spreekt hier vaker over hemelse gewesten(1:3,20:2:6; 3:10; 6:12). Hij heeft het dan over de geestelijke wereld. Waarbij Christus boven alle machten, heerschappijen en authoriteit is en de duivel en zijn demonen in de laagste gewest is.

11 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen Paulus brengt hier de eeuwige reddingsplan naar voren d.m.v de Drie-enige natuur van God. Vader, Zoon en Heilige Geest. Ten eerste: De oorsprong en bron van de geestelijke zegeningen waar wij gelovers van genieten is de God en Vader van onze Here Jezus Christus (v.3) die ook Onze Vader (v.2) is. Hij zegent ons (v.3), kiest ons (v.4), Hij bestemd (ons) als zonen (en dochters) van Hem te worden (v.5). Hij begenadigd ons(v.6) etc. Ten tweede: de sfeer waarin wij gezegend worden is Jezus Christus. De term in Christus, in wie of in Hem komt hier maar liefst 11 keer voor. Bijv. In Hem koos God ons (v. 4). In den geliefde begandigde Hij ons (v. 6). In hem hebben wij de verlossing (v. 7). In Christus wordt alles tot één vergaderd (v. 10). In hem zijn wij erfdeel geworden (v. 11). In Hem vinden de heidenen een plek (v. 13). In Hem waren zij verzegeld met de Heilige Geest (v. 13). Ten derde: de Heilige Geest is te zien zowel in het begin als aan het einde van deze kleine paragraaf. Hij bestempeld zijn karakter op de zegeningen. Ze zijn geestelijk (v.3), en hij verzegeld (v.13) ons als gelovigen en dient als de garantie van onze verlossing (v.14)

12 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen Christus is de uitverkoren in de absolute zin. Ziet, Mijn Knecht, Welken Ik verkoren heb, Mijn Beminde, in Welken Mijn ziel een welbehagen heeft; Ik zal Mijn Geest op Hem leggen, en Hij zal het oordeel den heidenen verkondigen. (Mat 12:18) verder ook: (Jesaja 42:1-7; 49:1-13) bij God uitverkoren en dierbaar (1 Pet 2:4) was voorgekend voor de grondlegging van de wereld (1 Pet 1:20) Hij zelf sprak van zichzelf als Mij, dien de Vader geheiligd en in de wereld gezonden heeft (Joh 10:36). Wanneer we efeziërs lezen moeten we realiseren dat de uitverkorenheid waar hier over gesproken word niet individualistisch is. Het gaat hier om de Christenen als het lichaam. Christus is de uitverkorene in het koninkrijk in de absolute zin en als zijn volgers zijn wij met hem uitverkoren als organische leden volgens onze organische relatie met hem.

13 HOOFDSTUK 1 De rijkdom van de uitverkorenen De uitverkorenheid tot redding is van het gemeenschappelijke lichaam en bevat individuele mensen alleen door identificatie en associatie tot het uitverkoren lichaam. Verkiezing en Voorbestemming zijn NIET hetzelfde. Verkiezing: De handeling waarbij God de mensen in Christus voor zichzelf kiest. Voorbestemming: De handeling waarbij God de bestemming bepaalt voor degenen die hij uitverkoren heeft. Namelijk: zoonschap en mede erfgenamen met Christus, In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil Efeziërs 1:5, In Hem, in wie wij ook het erfdeel ontvangen hebben, waartoe wij tevoren bestemd waren krachtens het voornemen van Hem, die in alles werkt naar de raad van zijn wil Efeziërs 1:11. En gelijkvormigheid door middel van rechtvaardiging en verheerlijking. Want die Hij tevoren gekend heeft, heeft Hij ook tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons, opdat Hij de eerstgeborene zou zijn onder vele broederen; 30en die Hij tevoren bestemd heeft, dezen heeft Hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, dezen heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, dezen heeft Hij ook verheerlijkt. Romeinen 8:29-30

14 CONCLUSIE Paulus, aan het begin van zijn brief, mediteert op God s genadevolle doelen in Christus en lof en aanbidding worden in hem opgewekt. Zijn wens is dat het mag overvloeien naar zijn lezers, zodat zij ook op dezelfde manier zouden reageren zoals hij doet. Hij probeert op een verfrissende manier een reactie teweeg te brengen door hun te herinneren aan de verlossing in Christus. Ook introduceert hij termen (hemelse gewesten, geheimenis, de Geest) die later weer naar voren zullen komen.

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid.

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid. Heer, hoe rijk zijn wij in U! Positionele waarheden. Door Ron Sorg. Hier is een lijst van positionele waarheden die op ons, die behouden zijn in deze Bedeling der Genade, van toepassing zijn. Christus

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: 19.00 uur Voorganger: Ds. G. Doorn (Vriezenveen) Afkondigingen Aanvangslied: Psalm 138: 1 en 2 1. U loof ik, Heer,

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Christus, de Eerstgeborene van de schepping

Christus, de Eerstgeborene van de schepping - 1 - Christus, de Eerstgeborene van de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

14 oktober uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Biny Blijdorp

14 oktober uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Biny Blijdorp 14 oktober 2018 17.00 uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Biny Blijdorp Orde van dienst: Welkom: Dordtse Leeregels. Votum en zegengroet LB 360 Kom Schepper Geest, daal tot ons neer Inleiding:

Nadere informatie

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: mvr. Gera den Dikken uit Wageningen Ouderling van dienst: Fenny Kollenstaart Organist: Jan Ebeltjes Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

ESTAMEN E TESTAM KTISCH HEMA TORAAL UEEL GEREN BESPREKIN 42 focus

ESTAMEN E TESTAM KTISCH HEMA TORAAL UEEL GEREN BESPREKIN 42 focus 42 focus T HEMA Deze verborgenheid door Jaap Vergouwe is groot In het vorige nummer van FOCUS stond een serie artikelen over de verborgenheid van de godsvrucht, de verborgenheid van de wetteloosheid en

Nadere informatie

Leer-van-de-kerk-dienst. Uitverkiezing. Uitverkoren?

Leer-van-de-kerk-dienst. Uitverkiezing. Uitverkoren? Uitverkoren? Daarom moet deze leer ook nu op de juiste tijd en plaats onderwezen worden in Gods kerk - want juist aan haar is zij toevertrouwd met onderscheidingsvermogen, eerbiedig en heilig, zonder

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Wat weten wij nu? Dat God alle dingen, maar dan ook alle dingen, doet medewerken ten goede. De grote liefde van de Vader

Wat weten wij nu? Dat God alle dingen, maar dan ook alle dingen, doet medewerken ten goede. De grote liefde van de Vader - 1 - De grote liefde van de Vader De Bijbel is een uniek boek en men zou de Bijbel ook een lesboek kunnen noemen, waarin staat, hoe wij kunnen leren, om de vrede van God in voor- en tegenspoed in ons

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is niet verheugd over ongerechtigheid maar verheugt Zich samen met de waarheid De hemelse

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

De brief van Paulus aan Efeze

De brief van Paulus aan Efeze De brief van Paulus aan Efeze Heer, ik prijs uw grote naam. Heel mijn hart wil ik U geven. Want U bent de weg gegaan die mij redding bracht en leven. U daalde neer van uw troon om mens te zijn. Van de

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019 Leer je nieuwe zelf kennen Zondag 10 februari 2019 Een nieuwe schepping 2 Korintiërs 5:17-18 17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is

Nadere informatie

(1) De verzegeling met de heilige Geest

(1) De verzegeling met de heilige Geest (1) De verzegeling met de heilige Geest 1. Inleiding: het doel van de studie Het doel van deze studie is niet een uitgebreide verhandeling te geven over de persoon van de Heilige Geest. Het is dan ook

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

De Wijsheid van de Vader in jou

De Wijsheid van de Vader in jou De Wijsheid van de Vader in jou 1Korinthiers 1: 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, 2 aan de gemeente Gods te Korinte, aan de geheiligden in

Nadere informatie

God is good... All the time

God is good... All the time Preek van Vincent Zandvliet d.d. 13 juli 2003 God is good... All the time Het woord Genade staat ruim 180x in de Bijbel, waarvan 125 x in het Nieuwe testament. Wat is genade eigenlijk? Van Dale woordenboek

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Voor en na Handelingen 28:28 (de grens tussen twee bedelingen) Door: Otis Q. Sellers

Voor en na Handelingen 28:28 (de grens tussen twee bedelingen) Door: Otis Q. Sellers Voor en na Handelingen 28:28 (de grens tussen twee bedelingen) Door: Otis Q. Sellers Voor Hand. 28:28 Na Hand. 28:28 1. Het heil Gods was met en onder 1. Het heil Gods is met en onder de Israël. (Deut.7:21;

Nadere informatie

Redding voor Israël straks? Romeinen 9-11 HRB. Hemelse Reddings Brigade. ook voor Israël?

Redding voor Israël straks? Romeinen 9-11 HRB. Hemelse Reddings Brigade. ook voor Israël? HRB Redding voor straks? Romeinen 9-11 Hemelse Reddings Brigade ook voor? HRB Redding voor allen nu? Romeinen 1-8 Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! HRB Redding voor allen nu? Romeinen 1-8 Rom.

Nadere informatie

Als God voor ons is. Dat laatste punt is moeilijk te bevatten Verhoort God nu alles? 1

Als God voor ons is. Dat laatste punt is moeilijk te bevatten Verhoort God nu alles? 1 Als God voor ons is Schilderij gebaseerd op de trouwteksten - Prediker 4 vers 12 (Norbert) En als iemand de één overweldigt, zullen die twee tegen hem standhouden. Een drievoudig snoer wordt niet snel

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen.

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen. - 1 - Wat een kostbare roeping (Efeze 3:14 tot Efeze 4:3) We lezen in Efeze 3:14 het volgende: 14 Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, Om welke reden buigt Paulus zijn knieën voor de Vader?

Nadere informatie

JGLM Startteam Les 6. Deel 1: Terugkijken. 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest.

JGLM Startteam Les 6. Deel 1: Terugkijken. 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. Les 6: Identiteit Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Liefdevolle verantwoording Onderzoek

Nadere informatie

NOTA EFEZIËRS 1,7-10 IN DE NIEUWE BIJBELVERTALING

NOTA EFEZIËRS 1,7-10 IN DE NIEUWE BIJBELVERTALING NOTA EFEZIËRS 1,7-10 IN DE NIEUWE BIJBELVERTALING Jan Lambrecht 1 De zogeheten lofzang van de brief aan de Efeziërs, 1,3-14, bestaat uit één lange zin, de langste van het Nieuwe Testament, in een overdadige

Nadere informatie

De brief aan de Efeze

De brief aan de Efeze Hoofdstuk 1 vers 1-13 De schatkamer van onze Here Jezus Christus Door: Dov avnon Welkom iedereen, ik ga u uit de Efezebrief vertellen met de bedoeling dat mensen die dit lezen daardoor opgebouwd worden,

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 25-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 25-6-2018 2 Kracht en geloof 1: 1t/m17 De kwestie

Nadere informatie

Hierin is de liefde: niet dat wij God liefgehad hebben maar dat Hij ons liefheeft en Zijn Zoon zond een verzoening voor onze zonden

Hierin is de liefde: niet dat wij God liefgehad hebben maar dat Hij ons liefheeft en Zijn Zoon zond een verzoening voor onze zonden Hierin is de liefde: niet dat wij God liefgehad hebben maar dat Hij ons liefheeft en Zijn Zoon zond een verzoening voor onze zonden 1 Johannes 4 vers 10 Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus?

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

Lijken op de Heer. heeft Hij ook tevoren bestemd om aan het beeld van zijn Zoon gelijkvormig te zijn,... opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn

Lijken op de Heer. heeft Hij ook tevoren bestemd om aan het beeld van zijn Zoon gelijkvormig te zijn,... opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn Lijken op de Heer heeft Hij ook tevoren bestemd om aan het beeld van zijn Zoon gelijkvormig te zijn,... 755 689 opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn 1 Je bent bestemd om op Gods Zoon te lijken JHO 23112014

Nadere informatie

LEVEN IN DE GEEST. 10 juni :00 / 10:30

LEVEN IN DE GEEST. 10 juni :00 / 10:30 LEVEN IN DE GEEST 10 juni 2018 9:00 / 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: H.H. Hilbers / Gea van Maanen Organist: Lydia van den Broek Lector: Thea Bos / Henny Pauw Koster: A. van den Bor / N.

Nadere informatie

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord 1 1 Petrus 1: 1-2 1 Van Petrus, apostel van Jezus Christus. Aan de uitverkorenen die als vreemdelingen verspreid in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia en Bitynië verblijven, 2 door God, de Vader, voorbestemd

Nadere informatie

verkoren tot zaligheid! Vanaf het begin al. Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes.

verkoren tot zaligheid! Vanaf het begin al. Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes. - 1 - Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes. 2:13 13 Maar wij moeten God altijd voor u danken, broeders, die geliefd bent door de Heere, dat God

Nadere informatie

LOOF GOD OM ZIJN EEUWIGE KEUS VOOR ONS

LOOF GOD OM ZIJN EEUWIGE KEUS VOOR ONS Votum en groet Alternatief Zingen Ps 33: 1,4 Tien woorden (morgen) Zingen (morgen) Ps 65: 1,2 Gebed Zingen Ps 136: 1 Schriftlezing Ef 1: 1-14 Zingen Opw 599 kom tot de Vader Prediking Ef 1: 4-6 Zingen

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 6 t/m 11 Werkboek 2 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 6 t/m 11 In werkboek 2 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. In werkboek 1 staat

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Even opfrissen 4 grote woorden van de zegen voor ons van het Nieuwe Verbond? Nieuwe Verbond vanuit ons perspectief: GEDAAN (Volbracht, rust) GENADE en ZEGEN uit een

Nadere informatie

Een stukje hemel op aarde

Een stukje hemel op aarde Een stukje hemel op aarde Hudson Taylor (1832-1905) Want de liefde van Christus dringt ons (2 Kor. 5:14) Graf van Johannes te Efeze Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Lezing: Lucas 13,22-24

Lezing: Lucas 13,22-24 Lezing: Lucas 13,22-24 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de ROMEINEN 3: 21-31 21Thans is echter buiten de wet om gerechtigheid Gods openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 22en wel gerechtigheid Gods door het geloof in [Jezus] Christus, voor

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

PREDESTINATIE EN ROMEINEN 8. Leerhuis, 05-03-2015, Hinke van Abbema

PREDESTINATIE EN ROMEINEN 8. Leerhuis, 05-03-2015, Hinke van Abbema PREDESTINATIE EN ROMEINEN 8 Leerhuis, 05-03-2015, Hinke van Abbema Opzet van de avond Uitverkiezingsleer Verantwoordelijke genade Romeinen 8:29-30 Uitverkiezingsleer Supralapsarisme Infralapsarisme Arminianisme

Nadere informatie

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Vraag 1 - zondag 1: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, (a) niet mijn, (b) maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur Efeze 1:15-23 dankzegging (15-16a) smeekgebed (16b) Geestelijke openbaring om (17a) God te kennen (17b) + 3 dingen te weten: 1. de hoop van onze roeping (18a)

Nadere informatie

De Wapenrusting van God Efeze 6: Nieuw Buinen

De Wapenrusting van God Efeze 6: Nieuw Buinen De Wapenrusting van God Efeze 6:10-19 16-06-2019 Nieuw Buinen Inleiding - Context Efezebrief - Alle geestelijke zegen - Een - Wandelen waardig de roeping - En wat het overige betreft.. De wapenrusting

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie. Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven

De rijkdom van het evangelie. Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur Houd stand in de geestelijke strijd! Onderwerp Vs 1 Aard, tegenstanders en doel in de geestelijke strijd 10-13 2 De strijdmiddelen in de geestelijke strijd 14-17

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Hugo Bouter. Gods heilsplan. In vijf stappen van eeuwigheid tot eeuwigheid

Hugo Bouter. Gods heilsplan. In vijf stappen van eeuwigheid tot eeuwigheid Gods heilsplan Hugo Bouter Gods heilsplan In vijf stappen van eeuwigheid tot eeuwigheid Copyright H. Bouter Omslagontwerp: Thomas van Oostrum Druk: Offsetdrukkerij van der Perk, Nieuw-Lekkerland Eerste

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur - 1-2 Petrus 1 De Goddelijke natuur We slaan onze bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven het niet heeft

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Hieronder wordt eerst de orde des heils volgens het calvinisme weergeven en daarna de traditioneel evangelische.

Hieronder wordt eerst de orde des heils volgens het calvinisme weergeven en daarna de traditioneel evangelische. 11. De orde des heils Een belangrijk punt in de calvinistische theologie is de orde des heils. Het is een term die vooral binnen het calvinisme bekend is. Er wordt mee bedoeld dat je in het behouden worden

Nadere informatie

28. Paulus roem over de gemeente - 2 Korinthe 7:11b-16 117 29. Een voorbeeld van vrijgevigheid - 2 Korinthe 8:1-8 121 30. Om uwentwil arm - 2

28. Paulus roem over de gemeente - 2 Korinthe 7:11b-16 117 29. Een voorbeeld van vrijgevigheid - 2 Korinthe 8:1-8 121 30. Om uwentwil arm - 2 Inhoud 1. Genade en vrede - 2 Korinthe 1:1-2 13 2. Troost in verdrukking - 2 Korinthe 1:3-7 17 3. Uit grote nood verlost - 2 Korinthe 1:8-10 21 4. Medearbeiders door het gebed - 2 Korinthe 1:11 24 5. Roemen

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

Het Evangelie van God aangaande Zijn Zoon Jezus Christus (Rom 1:1,9) Voorburg ZBSH 20 januari HvdP

Het Evangelie van God aangaande Zijn Zoon Jezus Christus (Rom 1:1,9) Voorburg ZBSH 20 januari HvdP Het Evangelie van God aangaande Zijn Zoon Jezus Christus (Rom 1:1,9) Voorburg ZBSH 20 januari 2018 - HvdP Gekozen indeling van de brief aan de Romeinen: Inleiding Rechtvaardigheid van God Evangelie van

Nadere informatie

- 1 - Christus. Maar ook een apostel en dat betekent: een gezondene van Jezus Christus. Goddelijke natuur 2 Petrus 1

- 1 - Christus. Maar ook een apostel en dat betekent: een gezondene van Jezus Christus. Goddelijke natuur 2 Petrus 1 - 1 - Goddelijke natuur 2 Petrus 1 We slaan de bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven het niet heeft

Nadere informatie

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak Genesis 6:9-22 Genesis 12:1-4 Exodus 3:1-14 Exodus 35:30-35 1 Samuël 3:1-21 1 Samuël 9:1-10:1 1 Samuël 16:1-13 Jeremia 1:1-10 Ezechiël 2:1-10 Jona 1:1-3 Jesaja 49:1-3 Mattheüs 4:18-22 Handelingen 9:1-19

Nadere informatie

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Voorganger : Ds. Jaap Hansum Organist : Dhr. Rein van Leeuwen Welkom en mededelingen Zingen: Zingende gezegend 228:1,2,3 Geloofd zij God, Hij

Nadere informatie

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd?

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? De profeet Micha en de eindtijd. Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? Micha 4:1 1 Maar in het laatste der dagen zal het geschieden, dat de berg van het huis des Heeren zal vastgesteld zijn op de

Nadere informatie

Preek over Efeze 1:3-14, Handelingen 2:1-13, Broeders en zusters,

Preek over Efeze 1:3-14, Handelingen 2:1-13, Broeders en zusters, Preek over Efeze 1:3-14, Handelingen 2:1-13, 37-39 Broeders en zusters, Bent u wel eens op bezoek geweest bij iemand die in een nieuw huis woont, of bij iemand die onlangs verbouwd heeft? De mensen die

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Wat verlangt God van ons?

Wat verlangt God van ons? Wat verlangt God van ons? Inleiding Als we het hebben over wat God van ons verlangt, dan kan die vraag kort beantwoord worden met geloof en gehoorzaamheid. Maar de vervolgvraag die we ons dan moeten stellen,

Nadere informatie

Maar niet alleen Christus is daar gezeten want wij lazen immers in Ef. 2:6. Zitten, wandelen en standhouden

Maar niet alleen Christus is daar gezeten want wij lazen immers in Ef. 2:6. Zitten, wandelen en standhouden - 1 - Zitten, wandelen en standhouden We gaan het hebben over drie woorden, die in de Efeze brief zo treffend naar voren komen namelijk: zitten, wandelen en standhouden. Zitten: Ons christen-zijn begint

Nadere informatie

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 DE MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 17. Hij maakte de kandelaar van louter goud; van gedreven werk maakte hij de kandelaar, het voetstuk zowel als de schacht, de

Nadere informatie

Over het lichaam van Christus

Over het lichaam van Christus Over het lichaam van Christus Enkele Schriftplaatsen die ons over de heel bijzondere en heerlijke waarheid van het lichaam van Christus spreken zijn: - 'En Hij is het Hoofd van het lichaam, de Gemeente,

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

Gods geheimen onthuld

Gods geheimen onthuld Gods geheimen onthuld Dirk-Jan Jansen Gods geheimen onthuld Een vers voor vers verklaring van de brief aan de Efeziërs Gods geheimen onthuld Een vers voor vers verklaring van de brief aan de Efeziërs

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

DE BRIEF AAN EFEZE UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR

DE BRIEF AAN EFEZE UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR DE BRIEF AAN EFEZE UIT DE SYNOPSIS DEEL 7 VAN J.N. DARBY 7.4 UIT HET WOORD DER WAARHEID DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR OP DE HELE BIJBEL, VERSCHENEN IN 8 DELEN BIJ DEZE UITGEVER. VOOR BEGINNERS

Nadere informatie

1 KORINTHE 2. Bijbelstudie Ommen. 14 Juni 2009

1 KORINTHE 2. Bijbelstudie Ommen. 14 Juni 2009 1 KORINTHE 2 Bijbelstudie Ommen 14 Juni 2009 -Wie was Paulus ook alweer?? -Aan wie schreef hij de Korinthe brief?? - Een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God (1kor1:1) (zie ook Rom.

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Soteriologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Soteriologie Inleiding Indeling Algemene genade Uitverkiezing Het reddende Evangelie De wedergeboorte Bekering Rechtvaardigverklaring

Nadere informatie

Geestelijke groei. Proclamaties en geloofsbelijdenis. Bijbelonderwijs en Evangelisatie. Geloofsopbouw en Pastoraat. Toerusting en Jongerenwerk

Geestelijke groei. Proclamaties en geloofsbelijdenis. Bijbelonderwijs en Evangelisatie. Geloofsopbouw en Pastoraat. Toerusting en Jongerenwerk Geestelijke groei Proclamaties en geloofsbelijdenis Bijbelonderwijs en Evangelisatie Geloofsopbouw en Pastoraat Toerusting en Jongerenwerk Dirk III straat 10-2957 AH Nieuw-Lekkerland - T (0184) 63 47 16

Nadere informatie

Schriftlezing. Efeze 6 : 10-20

Schriftlezing. Efeze 6 : 10-20 Schriftlezing Efeze 6 : 10-20 10 Voor het overige, mijn broeders, wordt krachtig gemaakt in de Heer en in de macht van Zijn sterkte. 11 Doet de hele wapenrusting van God aan, opdat jullie stand kunnen

Nadere informatie

Wat zegt de Bijbel over het eeuwige leven? Hoopt u of weet u waar u de eeuwigheid zult doorbrengen?

Wat zegt de Bijbel over het eeuwige leven? Hoopt u of weet u waar u de eeuwigheid zult doorbrengen? Wat zegt de Bijbel over het eeuwige leven? www.dougdoddsbg.com Hoopt u of weet u waar u de eeuwigheid zult doorbrengen? Veel mensen geloven dat ze naar de hemel gaan omdat ze in God geloven, kerkdiensten

Nadere informatie

Identiteit. Παση = pasei = Alle, elke

Identiteit. Παση = pasei = Alle, elke Identiteit Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelsferen, in Christus, met talrijke geestelijke zegeningen heeft gezegend. (Ef. 1: 3 NBV) Gezegend zij de God en Vader

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Onze God gaf ons Zijn Geest om Hem en Zijn heilswerk te leren kennen vanuit Zijn Woord. 1 Kor. 2;13

Onze God gaf ons Zijn Geest om Hem en Zijn heilswerk te leren kennen vanuit Zijn Woord. 1 Kor. 2;13 Opdat wij zouden weten 1 Kor. 2:12: "Doch wij hebben niet ontvangen den geest der wereld, maar den Geest, Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen, die ons van God geschonken zijn;" Onze God gaf

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie