een extra informatieronde inlassen, middels dit schrijven u meer tijd geven om goed voorbereid een keuze te maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "een extra informatieronde inlassen, middels dit schrijven u meer tijd geven om goed voorbereid een keuze te maken."

Transcriptie

1 Robijnlaan ZR Cuijk Beste ouders, Vorige week heeft u van ons een kort bericht ontvangen over een verlenging in het tijdspad Andere schooltijden. Door middel van deze verlenging kunnen we: een extra informatieronde inlassen, middels dit schrijven u meer tijd geven om goed voorbereid een keuze te maken. Deze informatiebrief bevat de volgende onderdelen: 1. Het tijdspad. 2. De procedure ouderraadpleging (hoe kunt u uw keuze aangeven). 3. Antwoorden op de vragen uit de laatste informatieavond, voor zover mogelijk. 4. Antwoorden op de vragen die ontstonden n.a.v. de informatie van Spring Kinderopvang. 5. Matrix huidig schooltijdenmodel en Vijf-gelijke-dagen-model 6. Links naar websites over andere onderwijstijden en opvang. 7. adressen voor vragen. Mist u in deze informatiebrief nog informatie om een goede keuze te kunnen maken, neemt u dan alstublieft tijdig contact op met de directie of Medezeggenschapsraad (MR) van t Startblok. adressen en/of telefoonnummers vindt u op de laatste pagina van dit document. 1 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

2 1. Het tijdspad Na de informatieavond in mei 2014 hebben de MR van obs t Startblok en het team van obs t Startblok intensief samengewerkt om zich te oriënteren op de verschillende modellen. Diverse MR-vergaderingen zijn aan dit onderwerp besteed. Ook heeft de directie en de werkgroep Andere tijden zich laten informeren door ervaringsscholen (scholen die al 2 of 3 jaar met dit model werken). Verder hebben zij zich verdiept in documenten en websites die gewijd zijn aan dit onderwerp. Ook binnen Invitare stichting openbaar onderwijs waartoe t Startblok behoort is uitgebreid over dit onderwerp vergaderd. Dit alles heeft er toe geleid dat 2 schooltijden modellen als het meest geschikt naar voren komen. Het huidige schooltijdenmodel en het Vijf-gelijke-dagen model. De beide modellen zijn toegelicht tijdens de informatieavond van 13 november. In dit document zult u over beide modellen extra informatie vinden om tot een goede keuze te komen. Het volgende tijdspad hanteren we. 26 november 2014 U ontvangt deze informatie. Tot en met 1 december 2014 kunt u vragen stellen over deze informatie via de e- mailadressen die u aan het einde van deze informatiebrief vindt. 3 december 2014 U ontvangt het Formulier ouderraadpleging. Hierop kunt u uw voorkeur aangeven. Zie hiervoor onderdeel 2 van deze informatiebrief. 10 december 2014 Alle formulieren ouderraadpleging moeten uiterlijk uur ingeleverd zijn. 10 december 2014 De MR van obs t Startblok telt de voorkeuren. De directie neemt een voorlopig besluit en de MR stemt in als voldaan is aan de voorwaarden. 11 december 2014 De directie bespreekt het voorgenomen besluit met Invitare stichting openbaar onderwijs. 12 december 2014 De uitslag wordt schriftelijk medegedeeld aan de ouders. 2 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

3 2. De procedure ouderraadpleging Obs t Startblok oriënteert zich op een schooltijdenmodel dat past bij de realiteit en de maatschappelijke ontwikkeling rondom de school. Bij een oriëntatie op andere schooltijden zijn we wettelijk verplicht de ouders van de kinderen op t Startblok te raadplegen. Deze raadpleging kan de MR van t Startblok meenemen in hun afweging of zij al dan niet instemmen met het door de directie voorgenomen besluit om de schooltijden te veranderen of gelijk te laten. In een overleg tussen directie en MR van t Startblok hebben we afgesproken dat we belang hechten aan de voorkeuren van de ouders van de kinderen op t Startblok. We hechten aan een groot draagvlak voor eventuele andere schooltijden. Daarom hebben we in aanvulling op de wettelijke richtlijnen het volgende afgesproken: Elke ouder mag een stem uitbrengen. Dus 1 stem voor elke ouder/verzorger. We vinden de ouderraadpleging van waarde als we een groot draagvlak bij de ouders hebben. Wanneer 65% van de ouders hun voorkeur hebben aangegeven vinden we de mening van de ouders van waarde. Heeft minder dan 65% van de ouders hun voorkeur aangegeven dan is de raadpleging niet zwaarwegend genoeg. We zullen dan een week later een tweede ouderraadpleging laten plaatsvinden. Van de ouders die hun voorkeur aangegeven hebben moet 65% voor een schooltijdenmodel zijn. In dat geval gaan we vanaf schooljaar andere schooltijden of het huidige model hanteren. Elk Ouderraadpleging formulier zal -een uniek nummer bevatten (de MR en de directie kennen de nummerreeks, zodat er geen nummers aan toegevoegd kunnen worden). De formulieren worden willekeurig verstrekt aan de kinderen, zonder dat is vastgelegd wie welk nummer krijgt, zodat er anoniem gestemd wordt. -gemerkt zijn met een schoolstempel -in een gesloten enveloppe, via uw kind, bij u terechtkomen De ingevulde Ouderraadplegingformulieren moeten op 10 december uiterlijk om uur op t Startblok aanwezig zijn. Indien het voorstel van de school geen instemming krijgt, dan zullen we: Onderzoeken welke argumenten er voor hebben gezorgd dat het voorstel geen instemming heeft gekregen? Hiervoor zullen we een aantal acties inzetten. Bijvoorbeeld: -in het volgende schooljaar zullen we tijdens een informatieavond samen met de ouders kijken naar de situatie op dat moment; hoe ziet de Cuijkse situatie er dan uit? Wat doen andere scholen? Wat doet de omliggende maatschappij? -is de dan geldende situatie nog steeds de beste voor onze kinderen? -als school doen we afhankelijk van deze bevindingen een nieuw voorstel. 3 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

4 3. Antwoorden op de vragen uit de informatieavond. Tijdens de ouderavond hebben we vragen genoteerd die we op dat moment niet konden beantwoorden. Ook heeft u suggesties aan ons meegegeven. Een aantal vragen kunnen nu al worden beantwoord. Er zijn ook vragen die we op dit moment nog niet kunnen beantwoorden. Deze nemen we uiteraard wel mee en zullen we op het moment dat hier duidelijkheid over is beantwoorden. Antwoorden op vragen waarover we al wat kunnen zeggen. 1. Hoe zou een dag in het Vijf-gelijke-dagen-model er uit kunnen zien? 1/2 3/4 5/6 7/ Start Start Start Start Pauze Pauze Pauze Buiten Lunch Buiten Lunch Lunch Buiten Lunch Buiten Naar huis of naar opvang Naar huis of naar opvang Naar huis of naar opvang Naar huis of naar opvang Een van de vragen die tijdens de ouderavond naar voren kwam is dat de tijd tussen de laatste pauze van groep 7-8 en de eindtijd van school te kort was. In bovenstaande schema hebben we hier rekening mee gehouden. Echter andere varianten zijn ook nog mogelijk. De groepen ½ nemen pauzes op willekeurige momenten verspreid over de dag afhankelijk van de spanningsboog van kinderen. 2. Wie ziet er op toe dat er niet langer dan 15 minuten wordt geluncht, zodat er voldoende speel/bewegingstijd overblijft? We zullen er op toezien dat er een goed evenwicht zal zijn tussen het lunchen en buiten spelen (beide 15 minuten). Dit willen we bereiken door de zoemer te laten gaan. Tegelijkertijd zijn we er ons ervan bewust dat, vooral de kinderen uit groep 1-2, langere lunchtijd nodig kunnen hebben. Deze zullen zij ook krijgen. Doordat deze groepen meerdere buitenspeelmomenten hebben, hebben zij voldoende bewegingsmogelijkheden. Ook zullen we de onderbouwgroepen eerst inplannen voor het buitenspelen en daarna pas voor de lunch. (zie bovenstaande schema). Tevens zullen we kijken naar de mogelijkheden voor extra ondersteuning van de leerkracht tijdens de lunch. We kunnen ons ook voorstellen dat we in een overgangssituatie wat langer zullen lunchen of buitenspelen. 4 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

5 3. Gezond eetgedrag; Wat mag wel en wat mag niet voor de lunch? We streven ernaar dat de kinderen een gezonde lunch nuttigen. Dit houdt in dat de kinderen geen snoep, koek en frisdrank mee mogen nemen. Verder stellen wij geen eisen aan de lunch. Dus het beleg op de boterhammen wordt door uzelf bepaald. De leerkracht zal het lunchgedrag van de leerlingen goed volgen en met u in contact blijven mochten zich opvallende zaken voordoen. 4. Instromers blijven nu nog wel eens een middag thuis, kan dit nog? In overleg met de leerkracht kan worden afgesproken hoe we de rust kunnen bieden die uw kind in de eerste weken van zijn/haar schoolloopbaan nodig heeft. 5. Hoe wordt er omgegaan met kinderen die tussen de middag medicatie nodig hebben? Ieder jaar vragen we u de lijst Medicijnverstrekking in te vullen om een beeld te krijgen van de medische gegevens van alle kinderen. Wanneer we deze informatie hebben, kunnen we met betreffende ouders afspraken maken. 6. Wat is de rol van de leerkracht tijdens de lunch? De lunch wordt een gezamenlijk moment waarbij de leerkracht informeel contact heeft met de leerlingen en waarbij de leerlingen informeel contact hebben met elkaar. Tijdens de lunch zullen er duidelijke verwachtingen zijn naar de kinderen. Deze zullen passen bij normaal geldende verwachtingen aan tafel. De lunch zal een moment zijn van gezellig en sociaal met elkaar de lunch nuttigen. 7. De dag voor een leerkracht is lang. Hoe houden zij het spannend voor de kinderen? We zullen kijken naar een passende en effectieve indeling van de dag. Hierbij gaan we gebruik maken van de gegevens van verschillende ervaringsscholen. Dit alles gezien vanuit het perspectief van de kinderen én de leerkracht. Bij de dagindeling houden we ook rekening met het energieniveau van de kinderen. In deze redenering kunnen we ons voorstellen dat we bij het plannen van de onderwijsactiviteiten rekening houden met de aard van de activiteiten en het energie- en concentratieniveau van kinderen. 8. Vervalt de inloop bij de kleuters? Ouder en kind starten samen de dag op. De inloop is van belang omdat we de overgang tussen thuis en school soepel willen laten verlopen en de betrokkenheid van u als ouder bij uw kind van belang vinden. Het is belangrijk dat ouders met hun kind een werkje maken dat past binnen het thema of hetgeen extra geoefend moet worden. Wij vinden het dus van belang dat de inloop blijft bestaan, ook bij de groepen Als we nu niet overgaan naar een ander schooltijdenmodel, gaan we dan volgend schooljaar opnieuw deze procedure in? De school heef informatie ingewonnen bij VOS/ABB (een adviesorgaan dat deskundig is op regelgeving in dit soort zaken). Zij geven aan dat bij het niet instemmen met het voorstel van de school, een jaar later opnieuw 5 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

6 een procedure gestart kan worden. De school legt dan een nieuw voorstel voor aan de MR en de ouders. Zie ook de blz. procedure, het laatste punt. Vragen waar we nog over nadenken of op dit moment nog geen antwoord op kunnen geven 1. Wanneer zijn, bij invoering van het Vijf-gelijke-dagen-model de studiemomenten voor het leerkrachtenteam? Dit is afhankelijk van de indeling van het schooljaar. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare uren kunnen we besluiten wel of geen studiemomenten voor het leerkrachtenteam in te plannen. We geven u hier zo snel mogelijk meer informatie over 2. Wat gebeurt er met de plusklas/dolfijn en het schoolzwemmen? Met het invoeren van het Vijf-gelijke-dagen-model zijn er zaken die anders geregeld moeten worden. Te denken valt aan de plusklas, de dolfijn, de gymles, de rt-roosters etc. Hier moeten we nog een invulling aan geven door het een en ander met elkaar af te stemmen. Allen zullen in ieder geval doorgang vinden. 3. Wat vinden de kinderen van het Vijf-gelijke-dagen-model? We hebben enkel nog binnen de leerlingenraad van t Startblok gepeild naar de mening van de kinderen. Zij waren overigens positief over een eventuele invoering van een Vijf-gelijke-dagen-model en kwamen met prima suggesties. We zullen de kinderen betrekken bij een eventueel nieuwe situatie. Suggesties uit de ouderavond: Hieronder volgt een opsomming van de suggesties die werden gegeven tijdens de ouderavond. Een aantal daarvan worden hierboven al beantwoord. Verschillende lunchtijden voor de onderbouw en de bovenbouw Letten op lunchgedrag Tijden van de sportverenigingen/andere instanties aanpassen Op de middagen Jeelo, crea, gym Bij de onderbouw een persoon extra tijdens de lunch Extra koelkasten aanschaffen In groepjes eten, de leerkracht rouleert Extra prullenbakken in de klas 6 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

7 4. Antwoorden op vragen die aan Spring Kinderopvang zijn gesteld. 1. Wordt er rekening gehouden met verschillende leeftijdsgroepen op de BSO. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Ja. Wanneer de omvang van het totaal aantal bso-kinderen gaat toenemen, en die verwachting is aanwezig, dan worden de bso-kinderen verdeeld in leeftijdsgroepen. Ook wel stamgroepen genoemd. Voorbeeld: stamgroep 1: 4- en 5 jarigen. stamgroep 2: 6- en 7 jarigen. stamgroep 3: 8+ kinderen. 2. Spring heeft gastouders die wel flexibele uren hebben, waarom Spring niet? Dit antwoord kunt u vinden in de voorinformatie die u al ontvangen heeft van Spring Kinderopvang. Echter, gastouders van Spring hebben te maken met een zeer gering aantal kinderen die zij per dagdeel opvangen. Dit verstoort dan ook minder het dagprogramma, de rust en de stabiliteit dan bij een dagopvang of buitenschoolse opvang locatie waar vaak minimaal 20 kinderen aanwezig zijn. 3. Als er geen plek is op de BSO, kan er dan (tijdelijk) opvang geregeld worden door een gastouder? Wij zullen te allen tijden mee blijven denken om de opvang van uw kind, op welke wijze ook, te kunnen realiseren. Dus het is mogelijk dat een gastouder tijdelijk de opvang verzorgt totdat er plek is op de betreffende locatie. 4. Worden ouders tijdig geïnformeerd over evt. wijzigingen bij de BSO (denk aan locatie etc.) Uiteraard! Wanneer volledig helder is of t Startblok naar andere schooltijden gaat en vanuit Spring de peiling is gedaan rondom de behoefte naar bso-opvang, zullen wij gaan bekijken of de huidige locatie qua capaciteit voldoende is. Of dat er naar andere ruimten/locaties uitgekeken moet worden, om de vraag naar opvang te kunnen realiseren. Wanneer dit allemaal helder in beeld is zullen de ouders worden geïnformeerd over de locatie(s) waar de bso-opvang voor uw kind(eren) gaat plaatsvinden. 5. Wat als het maximum van 30 kinderen wordt overschreden bij Buitengewoon? Zie vraag 4. Op de website van Spring kinderopvang vindt u een rekenmodel. Hiermee kunt u een beeld krijgen van de kosten voor uw kinderopvang in een mogelijk nieuwe situatie. Kies op deze pagina Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

8 5. Matrix Huidige schooltijdenmodel en Vijf-gelijke-dagenmodel Hieronder een opsomming van voor- en nadelen van de beide modellen. Realiseert u zich dat de voordelen voor de een, de nadelen voor de ander kunnen zijn. Verder hebben we niet de illusie dat we volledig zijn bij deze opsomming. Vijf-gelijke-dagen-model Kinderen Huidig model Het grootste gedeelte van de Cuijkse scholen is volgend jaar over naar het Vijf-gelijke-dagenmodel. Dit betekent dat onze kinderen op dezelfde tijden vrij zijn als de andere kinderen in Cuijk. Minder versnippering van de dag. Deze regelmaat is een pré voor de ontwikkeling van onze kinderen. Alle kinderen blijven tussen de middag over, wat meer rust betekent. Ze hoeven niet heen en weer naar huis om te eten. De lunch wordt een gezamenlijk moment waarbij de leerkracht informeel contact heeft met de leerlingen en waarbij de leerlingen informeel contact hebben met elkaar. Elke dag van de week is hetzelfde voor alle kinderen. Elke dag vrije middagen na twee uur. Hierdoor op alle middagen mogelijkheden voor hobby s, sport, spelen enz. Duidelijkheid, geen verschil meer in kinderen die wel/niet overblijven Kinderen gaan elke dag 1 keer naar school en als ze thuis zijn mogen ze ook thuis blijven. Korte middagpauze onder leiding van de leerkracht, dus de kinderen zien gedurende de dag op school 1 gezicht en hebben te maken met 1 pedagogische aanpak. PBS aanpak wordt in alle gevallen in 1 lijn doorgetrokken. Gevolg dat de leerkracht geen overblijfincidenten hoeft op te lossen. Uit het tevredenheidsonderzoek dat in 2014 is afgenomen blijkt dat redelijk wat kinderen en ouders niet tevreden zijn over de TSO/overblijven. Lange opvang voor kinderen die na school naar de buitenschoolse opvang gaan. Lange opvang kan ook voor met name de oudere kinderen meer ruimte bieden voor aantrekkelijke en uitdagende activiteiten (bij de BSO). Minder haal- en brengmomenten op een dag. Dus minder momenten van verkeersdrukte rondom de school bij het halen en brengen van de kinderen. Dit geeft rust en vergroot de veiligheid. Het grootste gedeelte van de Cuijkse scholen is volgend jaar over naar het Vijf-gelijke-dagen-model. Dit betekent dat onze kinderen niet op dezelfde tijden vrij zijn als de andere kinderen in Cuijk. De kinderen zijn even weg uit de schoolse sfeer Twee vrije middagen na uur Twee langere middagen mogelijkheden voor hobby s, sport, spelen enz. Kinderen gaan 2 keer naar school op een dag. Dit ervaren jonge kinderen vaak als veel. Overblijven gebeurt door vrijwilligers en een beroepskracht. Minder opvanguren nodig. Elke dag 2 haal- en 2 brengmomenten. 8 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

9 Bij effect; ook het milieu profiteert van minder verkeersbewegingen. De lestijd wordt effectiever besteed omdat we nu minder last hebben van verloren tijd bij opstart en afsluiting van een dagdeel. Minder te laat komende kinderen (minder momenten waarop ze te laat kunnen komen). Dit bevordert effectieve leertijd. Twee opstartmomenten en twee afsluitmomenten per dag. Vijf-gelijke-dagen-model 1 opstartmoment en 1 afsluitmoment zorgt er voor dat leerkrachten minder tijd nodig hebben voor het herstel van het sociaal klimaat in de groep na een lange middagpauze ( al dan niet bij TSO). De kinderen zijn weer sneller geconcentreerd. Effectievere en gelijkmatigere indeling van de lestijden door elke dag dezelfde dagen Door een efficiëntere indeling van de dag is er iedere dag veel tijd gezamenlijk overleg en scholing en voor niet-lesgebonden taken. Zoals oudergesprekken, nakijken, voorbereiden etc. wat kinderen ten goede komt. Door de efficiëntere dagindeling wordt de werkdruk voor de leraren lager zodat ze op een normalere tijd dan nu naar huis kunnen. Geen gehaast tussen de middag. Korte middagpauze om tot rust te komen. Geen overleg of oudergesprekken in de middagpauze. De lunch wordt een gezamenlijk moment waarbij de leerkracht informeel contact heeft met de leerlingen en waarbij de leerlingen informeel contact hebben met elkaar. Tijdens deze tijd kan de leerkracht nog meer investeren in relatie. Vijf-gelijke-dagen-model Een aaneengesloten schooldag tot uur maakt het voor ouders mogelijk makkelijker een goede balans te vinden tussen werk en privé. Werktijden moeten eventueel aangepast worden. Kinderen zijn iedere dag vroeg uit wat betekent dat activiteiten makkelijker over de week verdeeld kunnen worden. Opvangtijden moeten wellicht aangepast worden. Niet meer haasten tussen de middag op en Leerkrachten Huidige model Twee opstartmomenten en twee afsluitmomenten per dag. Verschillende lesdagen met verschillende lestijden. Langere middagpauze. Tijd om materialen klaar te leggen tussen de middag. Gezamenlijk overleg, scholing en niet lesgebonden taken concentreren zich op woensdag- en vrijdagmiddag Langere middagpauze om tot rust te komen. Ouders Huidige model Twee dagen in de week vroeg uit. Daarin moeten alle activiteiten plaatsvinden. Op andere dagen moeten de activiteiten ( sport, hobby, spelen, feestjes) rondom etenstijden plaatsvinden Huidige opvangtijden- en situaties kunnen gehandhaafd blijven 9 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

10 neer naar huis om te eten. Mogelijk extra kosten in verband met extra opvanguren buitenschoolse opvang. Daarentegen geen TSO-kosten en kosten voor langere woensdag- en vrijdagmiddag. Kortere opvangmomenten na school Wel TSO kosten voor het overblijven 1 haal- en breng moment. 2 haal- en breng momenten Ouders die niet werken missen het moment Niet werkende ouders kunnen samen om tussen de middag samen met de kinderen met hun kind (eren) lunchen tussen de te eten. middag Geen overblijven meer nodig. Hiermee wordt tegenmoet gekomen aan de in het tevredenheidsonderzoek genoemde onvrede over het overblijven Met de invoering van het Vijf-gelijke-dagenmodel wordt tegenmoet gekomen aan de onvrede over de huidige schooltijden Het tevredenheidsonderzoek liet zien dat redelijk wat ouders niet tevredene zijn over het overblijven( TSO) Het tevredenheidsonderzoek liet zien dat een deel van de ouders niet tevreden is over de huidige schooltijden Algemeen Vijf-gelijke-dagen-model Aansluiten bij een snel veranderende maatschappij waarin door de wet flexibilisering schooltijden mogelijkheden liggen voor andere schooltijden die beter aansluiten bij de eisen van deze tijd. Inmiddels werken de volgende scholen met het Vijf-gelijke-dagen-model : De Waai Cuijk Het Telraam Oeffelt De Bongerd Haps De Wingerd Cuijk Volgend jaar start De Nienekes uit Cuijk en zeer waarschijnlijk de Regenboog uit Cuijk ook met het Vijf-gelijke-dagen-model. Huidige model Afwijken van de schooltijden van het grootste deel van de andere scholen in Cuijk en omgeving. De zevensprong oriënteren zich op dit model zodra zij hun nieuwe gebouw betrekken. Aansluiting bij de verandering in de Cuijkse omgeving en samen hier de voordelen van opzoeken (kansen voor de toekomst, richting een naschools aanbod bijvoorbeeld) Sportclubs, verenigingen, instanties, naschools aanbod, logopedie enzovoort gaan zich richten op de schooltijden van de Cuijkse scholen. Schooltijden sluiten niet aan bij het aanbod van de Sportclubs, verenigingen, instanties, naschools aanbod, logopedie enzovoort 10 Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

11 6. Links naar websites over andere onderwijstijden en opvang Op diverse plekken op het internet kunt u informatie vinden over Andere onderwijstijden. Hieronder een aantal links naar websites. Hier kunt u de monitor/ het onderzoek dat plaatsgevonden heeft over andere onderwijstijden vinden Vragen via adressen Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen willen stellen over dit onderwerp, dan kunt u dit doen door: Een te sturen naar info.startblokcuijk@stichting-invitare.nl of mrstartblok@stichting-invitare.nl Een afspraak maken met; Marco Janssen en/ of Jolanda Oonk ( MT obs t Startblok) Of De voorzitter en/of secretaris van de Medezeggenschapsraad Via bovenstaande mailadressen of via telefoonnummer Informatie bij ouderraadpleging Andere schooltijden?

Cuijk, 31 oktober 2014. Onderwerp: Voorinformatie Vijf-gelijke-dagen-model.

Cuijk, 31 oktober 2014. Onderwerp: Voorinformatie Vijf-gelijke-dagen-model. Robijnlaan 78 5431 ZR Cuijk 0485-313088 Info.startblokcuijk@stichting-invitare.nl www.startblokcuijk.nl Cuijk, 31 oktober 2014 Onderwerp: Voorinformatie Vijf-gelijke-dagen-model. Op 14 oktober heeft u

Nadere informatie

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model.

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Directie, Team en MR zijn voornemens om het 5 gelijke dagen schoolrooster in te voeren. Wij willen u hierover tijdens de ouderavond op 23 februari informeren. Hieronder

Nadere informatie

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden?

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden? Vervolg 2 e informatieavond Andere schooltijden? Agenda Doel van deze avond Terugblik Concrete invulling van voorkeursmodellen Ouderraadpleging Vragen en slot Terugblik Twee informatieavonden in mei: Aanleiding

Nadere informatie

Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN

Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN Ouderinformatieavond SCHOOLTIJDEN Aanleiding voor deze avond Signalen van team en ouders (tevredenheidsonderzoek) Tendens binnen de Groeiling Veranderingen in de maatschappij Doel van deze avond Informatie

Nadere informatie

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden?

Vervolg. 2 e informatieavond Andere schooltijden? Vervolg 2 e informatieavond Andere schooltijden? Agenda Doel van deze avond Terugblik Concrete invulling van voorkeursmodellen Ouderraadpleging Vragen en slot Terugblik Twee informatieavonden in mei: Aanleiding

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek. Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur

Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek. Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur Ouderbijeenkomst obs Nijenoert Leek Andere schooltijden? Beja Koops, senior onderwijsadviseur Historie ( wat is al gebeurd): Voor de zomervakantie is bij ouders gepeild of de MR andere schooltijden als

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL

INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL Bladzijde [1] INFORMATIEPAKKET HUIDIGE MODEL EN 5-GELIJKE DAGEN MODEL Februari 2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u ten behoeve van de ouderraadpleging over het voorstel Naar andere schooltijden?

Nadere informatie

VRAGENLIJST CONTINUROOSTER

VRAGENLIJST CONTINUROOSTER VRAGENLIJST CONTINUROOSTER Beste ouders, Via deze brief willen we u informeren over het continurooster. We willen uw mening vragen of het continurooster eventueel moet worden ingevoerd op onze school.

Nadere informatie

Informatieavond 5-gelijkedagenrooster

Informatieavond 5-gelijkedagenrooster Informatieavond 5-gelijkedagenrooster Programma Inleiding Presentatie Ouders van Waarde Mariecke Schipper Pauze- schriftelijk vragen indienen Vragenronde met forum Afsluiting Met de (school)tijd mee informatieavond

Nadere informatie

WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016 WELKOM DINSDAG 29 NOVEMBER 2016 1 Welkom en introductie Irma Verkerk, directeur 2 Andere schooltijden: waarom? Eef Niezing, college van bestuur 3 Ondernomen stappen (proces) tot nu toe Irma Verkerk, directeur

Nadere informatie

VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL.

VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL. VRAGEN VAN OUDERS OVER HET HUIDIGE SCHOOLTIJDENMODEL. 01. Als je als school niet meedoet met het 5 gelijke dagen model ga je dan de aansluiting missen met bv. het verenigingsleven? Het verenigingsleven

Nadere informatie

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos

continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos continurooster 4 of 5 gelijke dagen G.A. de Ridderschool, 12 oktober 2015 Jan de Vos Programma Welkom (voorzitter MR) Informatieve uitleg 2 modellen (Jan de Vos) 4 gelijke dagen en woensdagochtend 5 gelijke

Nadere informatie

obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen

obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen obs De Border, op weg naar 5 gelijke schooldagen Een voorgenomen besluit ter instemming aan de oudergeleding MR en ter advisering aan de personeelsgeleding MR. Wendy van der Meer december 2014 Inleiding

Nadere informatie

Informatieavond: Andere schooltijden

Informatieavond: Andere schooltijden Informatieavond: Andere schooltijden AGENDA Aanleiding Visie Huidige situatie Vijf gelijke dagen model Overzicht modellen Financiën Tijdspad Werkgroep Afsluiting AANLEIDING - We zien dat er steeds meer

Nadere informatie

Continurooster? Voorlichtingsbijeenkomst ouders 28 november 2012

Continurooster? Voorlichtingsbijeenkomst ouders 28 november 2012 Continurooster? Voorlichtingsbijeenkomst ouders 28 november 2012 Agenda Inleiding Het continurooster Voor- en nadelen continurooster Consequenties? Aanpak Afsluiting Inleiding Waarom de schooltijden veranderen:

Nadere informatie

*Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan school van 8.30-12.15 uur) * geen verplicht overblijven, maar lunch met TSO of thuis

*Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan school van 8.30-12.15 uur) * geen verplicht overblijven, maar lunch met TSO of thuis OVERZICHT DISCUSSIE SCHOOL- EN OPVANGTIJDEN De volgende modellen zijn door de werkgroep bekeken: 1. Huidige model Schooltijden: 8.30 11.45 en 12.45-15.00 uur *Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij (dan

Nadere informatie

Het 7-tot-7model, het sterrenschoolmodel, in dit model wordt alles in blokken ingedeeld en worden school, opvang en activiteiten in elkaar verweven.

Het 7-tot-7model, het sterrenschoolmodel, in dit model wordt alles in blokken ingedeeld en worden school, opvang en activiteiten in elkaar verweven. Verslag 23 april 2018 Andere tijden presentatie Op 23 april is er in de Ontmoeting een ouderavond geweest waar verschillende modellen zijn gepresenteerd t.a.v. andere schooltijden. Dit werd geleid door

Nadere informatie

Informatieavond Andere Schooltijden. woensdag 20 april 2016

Informatieavond Andere Schooltijden. woensdag 20 april 2016 Informatieavond Andere Schooltijden woensdag 20 april 2016 Aanleiding voor de informatieavond Landelijke trend : op steeds meer scholen wordt onderzoek gedaan naar andere schooltijden en /of een continurooster.

Nadere informatie

Na en tijdens de besluitvorming zijn externe partijen (o.a. kinderopvang Dronten, Landstede en de Krieltjes) meegenomen in het proces.

Na en tijdens de besluitvorming zijn externe partijen (o.a. kinderopvang Dronten, Landstede en de Krieltjes) meegenomen in het proces. 5 gelijke dagen model 2018-2019 1 VOORWOORD Katholieke Jenaplanschool De Klimboom gaat met ingang van het schooljaar 2018-2019 het 5-gelijke dagen model invoeren. Dat betekent dat alle kinderen de lunch

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Beste ouder(s), verzorger(s), Met vriendelijke groeten, Mede namens team en medezeggenschapsraad,

NIEUWSBRIEF. Beste ouder(s), verzorger(s), Met vriendelijke groeten, Mede namens team en medezeggenschapsraad, NIEUWSBRIEF ONDERZOEK LESROOSTER Beste ouder(s), verzorger(s), Inhoud 1. Wat zijn de feitelijke verschillende roostertijden 2. Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen 3. Organisatorische kwesties 4. Belangrijke

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden?

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden? Ouderbijeenkomst Andere schooltijden? 1 3 Positiebepaling: waar staat u nu, wat is nu uw keuze? traditionele schooltijden andere schooltijden Ga in gesprek met uw buur op de lijn: Geef en luister naar

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2014-2015

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2014-2015 Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2014-2015 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 5. Evaluatie 1. Voorwoord BS De Hinkstap gaat

Nadere informatie

Continurooster. m.i.v. schooljaar 2013-2014. PC Basisschool van Asch van Wijck Louis Couperusstraat 85 3532 CX Utrecht www.aschvanwijckschool.

Continurooster. m.i.v. schooljaar 2013-2014. PC Basisschool van Asch van Wijck Louis Couperusstraat 85 3532 CX Utrecht www.aschvanwijckschool. Continurooster m.i.v. schooljaar 2013-2014 PC Basisschool van Asch van Wijck Louis Couperusstraat 85 3532 CX Utrecht www.aschvanwijckschool.nl Inhoudsopgave Voorwoord 1. Waarom een continurooster 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Indeling van de avond:

Indeling van de avond: OP WEG NAAR ANDERE SCHOOLTIJDEN 5. tijdspad 6. vragen stellen 7. afsluiting Indeling van de avond: 1. welkom en opening 2. overwegingen op andere schooltijden 3. voordelen en nadelen 4. principebesluit

Nadere informatie

Continurooster Jozefschool

Continurooster Jozefschool Continurooster Jozefschool beleid continurooster 1 / 11 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Totstandkoming... 5 3. Schooltijden... 6 3.1 Overgangsregeling.... 6 4. Voor- en nadelen continurooster... 7 5. De praktijk...

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden

Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden Met de (school)tijd mee informatieavond over andere schooltijden DE OUDERORGANISATIE VAN CHRISTELIJK ONDERWIJS & KINDEROPVANG Met de (school)tijd mee Wat komt aan de orde? Waarom? 5-gelijke-dagen-naar-school

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel

Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel Veel gestelde vragen over vijf gelijke dagenmodel Waarom moeten de schooltijden veranderen, het gaat toch al jaren goed zo? Het klopt dat de schooltijden al vele jaren onveranderd zijn. Maar intussen is

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2016-2017 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS Matthias voert m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Presentatie Andere Tijden

Presentatie Andere Tijden Presentatie Andere Tijden Medezeggenschapsraad van tijdschema 20.00 uur achtergrondinformatie in de hal 20.20 uur opdracht: in gesprek in lokalen 20.50 uur vervolg in de hal 21.00 uur afsluiting 1 geschiedenis

Nadere informatie

Continurooster. Informatiebrochure voor ouders

Continurooster. Informatiebrochure voor ouders Continurooster Informatiebrochure voor ouders Inhoud: Inleiding:... 2 Aanleiding... 3 Redenen om een continurooster in te voeren... 4 Het continurooster: vijf-gelijke-dagen-model... 6 De lunch:... 7 Pleinwacht

Nadere informatie

Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Cypressenhof 26 november 2015

Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Cypressenhof 26 november 2015 Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Cypressenhof 26 november 2015 Programma Het traject Andere Tijden + vervolg Andere Tijden, wat houdt dat in Onze plannen in de praktijk Reactie van team

Nadere informatie

Andere schooltijden Wat is er al geweest?

Andere schooltijden Wat is er al geweest? Andere schooltijden Wat is er al geweest? Proces tot nu toe In januari 2018 heeft de schoolleider aan de MR gevraagd of zij de mogelijkheden voor het aanpassen van de schooltijden in overweging zou willen

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Waarom 5 gelijke dagen?

1. Voorwoord. 2. Waarom 5 gelijke dagen? 1. Voorwoord Basisschool Eerschot gaat m.i.v. het schooljaar 2017-2018 het 5-gelijke dagen model invoeren. Dat betekent dat alle kinderen de lunch op school nuttigen. De middagpauze zal dan komen te vervallen.

Nadere informatie

Schooltijden, een keuze! bs Antonius, dinsdag 23 feb 2016

Schooltijden, een keuze! bs Antonius, dinsdag 23 feb 2016 Schooltijden, een keuze! bs Antonius, dinsdag 23 feb 2016 Agenda De aanleiding Het proces Informatie over bestaande concepten Het vervolg Vragen en gesprekken Afsluiting Aanleiding Vorig schooljaar: ruime

Nadere informatie

Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos. Informatie voor ouders en verzorgers

Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos. Informatie voor ouders en verzorgers Andere (school)tijden in het onderwijs en op De Windroos Informatie voor ouders en verzorgers Andere tijden in het onderwijs Opzet van deze bijeenkomst Waarom andere tijden? Traject tot nu toe Wat is het,

Nadere informatie

Informatieboekje Continurooster

Informatieboekje Continurooster Cbs De Bolster Informatieboekje Continurooster 2015-2016 1 1. Voorwoord Met ingang van het schooljaar 2015-2016 wordt het continurooster ingevoerd op onze school. Dit betekent dat de kinderen overblijven

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2016-2017 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS de Zonnewijzer voert m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit

Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit Naar andere schooltijden 2015-2016 Besluit KBS Kameleon Stradivariusstraat 159 3822 DP Amersfoort 033 4550488 kameleon@kpoa.nl www.kbskameleon.nl Inleiding Het bestuur van de stichting voor Katholiek Primair

Nadere informatie

Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag

Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag 2017-2018 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 4-gelijke-dagenmodel? 3. Uitwerking 4-gelijke-dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS De Vijfmaster

Nadere informatie

Continurooster Protocol. Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep.

Continurooster Protocol. Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep. Continurooster Protocol Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep. Juni 2015 Voorwoord De Thomas van Aquinoschool hanteert vanaf schooljaar 2015 2016 een continurooster. Een continurooster

Nadere informatie

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last?

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? Informatieve ouderbijeenkomst Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? 28 februari 2017 19:30 21:30 uur Kantine Mozarthof Welkom - Thema van de avond Mozarthof huidige situatie: Continurooster

Nadere informatie

Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Burcht Rietheim 14 januari 2016

Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Burcht Rietheim 14 januari 2016 Andere Tijden in onderwijs Hoe delen we de tijd in? Burcht Rietheim 14 januari 2016 Programma Welkom Waarom een verkenning van Andere Tijden Informatie Andere Tijden Praktijk ervaringen en resultaten onderzoek

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden?

Ouderbijeenkomst. Andere schooltijden? Ouderbijeenkomst Andere schooltijden? 1 3 Noem wat er in u opkomt, als u denkt aan andere schooltijden? ANDERE goede SCHOOLTIJDEN samenwerking school en ouders 4 Tijden veranderen Sinds 2006: wet flexibele

Nadere informatie

STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN

STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN STARTNOTITIE ANDERE SCHOOLTIJDEN Werkgroep Andere Schooltijden CBS De Mandebrink cbsdemandebrink@tjongerwerven.nl 1 Inleiding Zoals u wellicht weet is de werkgroep druk aan het onderzoeken of een invoering

Nadere informatie

Continurooster Woensdagmiddag Gelijke dagen Huidig rooster. Niet afschaffen

Continurooster Woensdagmiddag Gelijke dagen Huidig rooster. Niet afschaffen Andere Schooltijden Basisschool De Ontdekking Didam, februari 2014 Beste ouders, Enige tijd geleden heeft u een ouderenquête ingevuld m.b.t. het onderwerp schooltijden. Voorafgaand aan deze raadpleging

Nadere informatie

Beleidsplan continurooster OBS Samen Een

Beleidsplan continurooster OBS Samen Een Beleidsplan continurooster OBS Samen Een Februari 2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagen model? 3. Uitwerking 5 gelijke dagen 4. Overig 5. Instemmingsbevoegdheid 6. Vaststelling

Nadere informatie

Andere tijden op Villa Vlinderhof

Andere tijden op Villa Vlinderhof Andere tijden op Villa Vlinderhof Werkgroep Andere tijden Odette Schrauwers (ouder) Ruud van Hamont (ouder, MR) Marjo Lagarde (leerkracht) Tamara van Meerkerk (leerkracht, MR) Mariëlle Vercammen (directrice,

Nadere informatie

Samen op weg naar een nieuwe school

Samen op weg naar een nieuwe school Samen op weg naar een nieuwe school Verslag van de gezamenlijke ouderavond van obs De Totem en cbs Skoalfinne d.d. 15 februari 2016 Op 15 februari jl. vond een gezamenlijke ouderavond plaats die wederom

Nadere informatie

Evt. andere schooltijden 17 april 2012

Evt. andere schooltijden 17 april 2012 Evt. andere schooltijden 17 april 2012 Aandachtspunten 2011-2012 Aangekondigd op de algemene ouderavond: Tijd voor andere schooltijden? Onderzoek naar mogelijkheden Onderzoek naar belangstelling Team en

Nadere informatie

Er zijn rond de 110 mensen aanwezig, waaronder ook een aantal raadsleden.

Er zijn rond de 110 mensen aanwezig, waaronder ook een aantal raadsleden. Aanleiding De projectgroep MFA Vries is, na een aantal gesprekken hierover, tot de conclusie gekomen dat zij unaniem positief staat ten opzichte van het invoeren van een continurooster op de basisscholen

Nadere informatie

Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per

Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per 1-8-2018 CBS De Regenboog Ridderkerk December 2017 Inleiding Voor u ligt de tweede informatiefolder over andere schooltijden;

Nadere informatie

Informatiedocument continurooster voor De Marlijn december 2014

Informatiedocument continurooster voor De Marlijn december 2014 Informatiedocument continurooster voor De Marlijn december 2014 Beste ouders / verzorgers van De Marlijn, Eerder bent u al geïnformeerd dat we als school bezig zijn met een onderzoek naar de wenselijkheid

Nadere informatie

We willen voor dit traject 2 jaar uittrekken, zoals we al in een eerdere nieuwsbrief hebben aangegeven.

We willen voor dit traject 2 jaar uittrekken, zoals we al in een eerdere nieuwsbrief hebben aangegeven. Extra Nieuwbrief over Andere schooltijden. In een eerdere nieuwsbrief hebben we aangegeven dat we willen gaan verkennen of andere schooltijden een optie zijn voor onze school. We vinden de mening van de

Nadere informatie

Info-avond andere schooltijden DINSDAG 12 MAART 2019

Info-avond andere schooltijden DINSDAG 12 MAART 2019 1 Info-avond andere schooltijden DINSDAG 12 MAART 2019 Agenda 2 Welkom + voorstellen MR doel van de avond Inventariseren van de vragen Proces Uitleg over 3 onderzochte modellen Inhoud Wat betekent dit?

Nadere informatie

5 gelijke dagen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de leerkrachten van de groepen 3 t/m 8 om en

5 gelijke dagen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de leerkrachten van de groepen 3 t/m 8 om en Nieuwsbrief 5 3 december 2014 Beste ouders, verzorgers, Dinsdag 25 november was de 2 e de voorlichtingsavond. De inhoud van de informatie was vrijwel gelijk aan de eerdere voorlichtingsavond van 3 november.

Nadere informatie

5 gelijke dagen: ja of nee

5 gelijke dagen: ja of nee 5 gelijke dagen: ja of nee Informatieboekje voor de ouders / verzorgers 6 februari 2017 PAGINA 2 Een ouder vertelt over de voordelen van het 5 gelijke dagen model PAGINA 3 Een ouder vertelt over de voordelen

Nadere informatie

Andere schooltijden op de

Andere schooltijden op de Andere schooltijden op de Geachte ouders/verzorgers van de Alfonsuskinderen, Inleiding Tijdens de informatieavond van 23 april j.l. heeft u informatie van ons ontvangen m.b.t. veranderende schooltijden.

Nadere informatie

Monitor Andere schooltijden. Factsheet mei 2011

Monitor Andere schooltijden. Factsheet mei 2011 Monitor Andere schooltijden Factsheet mei 2011 Monitor nieuwe schooltijden - Factsheet 2011 De schooltijden in het Nederlandse basisonderwijs zijn in beweging. Steeds meer scholen gaan over op nieuwe

Nadere informatie

Informatieavond continurooster. G.J. van den Brinkschool. 6 september 2016

Informatieavond continurooster. G.J. van den Brinkschool. 6 september 2016 Informatieavond continurooster G.J. van den Brinkschool 6 september 2016 20.00 20.30 uur informatie / presentatie 20.30-21.00 uur vragen noteren, beantwoorden daar waar het kan. Vrijdag 9 september wordt

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016

OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 OP WEG NAAR EEN CONTINUROOSTER? 15-06-2016 WELKOM EINDDOEL VAN DEZE AVOND - Weet ik wat andere schooltijden zijn en een continurooster is; - Weet ik wat de voordelen en nadelen zijn; - Weet ik welke verschillende

Nadere informatie

[CONTINUROOSTER] Wat is een continurooster (CR)?

[CONTINUROOSTER] Wat is een continurooster (CR)? Wat is een continurooster (CR)? [CONTINUROOSTER] In een continurooster hebben de kinderen twee keer een korte pauze op school (één van een kwartier en één van een half uur) en zijn zij vroeg vrij. Flevosprong

Nadere informatie

R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan SR Vleuten

R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan SR Vleuten R.K. basisschool De Twaalfruiter Kweektuinlaan 11 3452 SR Vleuten 030 666 8052 website: e-mail: www.twaalfruiter.nl info@twaalfruiter.nl Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van De Twaalfruiter Vleuten,

Nadere informatie

de Lutte protocol Continurooster

de Lutte protocol Continurooster de Lutte protocol Continurooster Juni 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Waarom een continurooster?...3 3. Uitwerking continurooster 3 3.1 regels en afspraken voor het eten en drinken..4 3.2 de lunch.4

Nadere informatie

Andere schooltijden??

Andere schooltijden?? Andere schooltijden?? Doel van de avond: Ouders informeren zodat zij een gefundeerde keus kunnen maken over een eventuele wijziging van schooltijden. Vanavond: 1. Van initiatief tot nu 2. maatschappelijke

Nadere informatie

Continu-rooster Drie-eenheid Oldenzaal Informatieavonden 23 en 24 januari 2012

Continu-rooster Drie-eenheid Oldenzaal Informatieavonden 23 en 24 januari 2012 Continu-rooster Drie-eenheid Oldenzaal Informatieavonden 23 en 24 januari 2012 Inhoud Wat is het? Waarom? Voor- en nadelen voor: De leerling De ouder De leerkracht De financiën De omgeving (andere scholen,

Nadere informatie

Protocol continurooster versie juni 2013.

Protocol continurooster versie juni 2013. . Inhoudsopgave 1. Inleiding en totstandkoming 2. De praktijk 2.1. Eten en drinken 2.2. Lesuren leerlingen verdeeld over 8 schooljaren 2.3. Arbeidstijden leraren 3. Afspraken rondom het continurooster.

Nadere informatie

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden Inleiding Onlangs in het journaal en prominent in het Algemeen Dagblad: Het basisonderwijs gaat geleidelijk aan over op andere schooltijden. Bijna 20% van de basisscholen werkt al met andere schooltijden

Nadere informatie

Continurooster op de Contrabas?

Continurooster op de Contrabas? Continurooster op de Contrabas? Laat je goed informeren!! 3 en 4 april Welkom Even voorstellen Peter Spuijbroek Lia van der Horst Waarom? Verandering schooltijden 2011-2012 Diverse verzoeken van ouders

Nadere informatie

Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013

Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013 Terugblik op het Schoolcafé Andere Schooltijden, 23 mei 2013 Op 23 mei woonden circa 30 ouders het 'Schoolcafe' over andere schooltijden bij. Net als veel andere scholen, oriënteert ook De Schelven zich

Nadere informatie

Andere schooltijden. Doel van vandaag. Leerkrachten en ouders kennen beide modellen.

Andere schooltijden. Doel van vandaag. Leerkrachten en ouders kennen beide modellen. Andere schooltijden Doel van vandaag Leerkrachten en ouders kennen beide modellen. Leerkrachten en ouders zijn in staat een onderbouwde keuze te maken (raadpleging). Leerkrachten en ouders hebben inzicht

Nadere informatie

Ouderavond De Zonnewijzer 5 maart 2013

Ouderavond De Zonnewijzer 5 maart 2013 Ouderavond De Zonnewijzer 5 maart 2013 Inhoud van de avond 19:30 20:15 uur 20:30 21:15 uur Ontwikkelingen tot nu toe Ouder enquête (WMK-PO) Successen De toekomst Zorg en begeleiding (Judith) Continu rooster

Nadere informatie

Andere schooltijden?

Andere schooltijden? Andere schooltijden? Informatieavond 13 november 2017 Wat gaan we vanavond doen? 1. Aanleiding gesprek over andere schooltijden 2. Rol/rechten van ouders en team 3. Welke mogelijke modellen zijn er? 4.

Nadere informatie

PROCEDURE SEMI- CONTINUROOSTER

PROCEDURE SEMI- CONTINUROOSTER PROCEDURE SEMI- CONTINUROOSTER GBS de Levensboom Inhoudsopgave 1. Doelstelling 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Aanleiding... 3 1.3. Uitgangspunten... 3 2. Werkwijze 4 3. Voorbereiding Fout! Bladwijzer niet

Nadere informatie

Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen

Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen Omnis KindCentra Overzicht veelgestelde vragen Overzicht veelgestelde vragen 15 april 2014 v6 1 Veelgestelde vragen Vragen over andere tijden algemeen 1. Waarom vind Omnis dit belangrijk? Het is voor kinderen

Nadere informatie

Continurooster Jozefschool

Continurooster Jozefschool Continurooster Jozefschool beleid continurooster 1 / 10 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Totstandkoming... 3 3. Voor- en nadelen continurooster... 4 4 Schooltijden... 5 4.1 Urenverantwoording leerlingen over

Nadere informatie

Versie juli Protocol continurooster CBS De Mandebrink

Versie juli Protocol continurooster CBS De Mandebrink Protocol continurooster CBS De Mandebrink Inhoud: 1. Voorwoord 2. Uitwerking continurooster 2.1. Regels en afspraken voor het eten en drinken 2.2. De lunch 2.2.1. Afspraken voor het team 2.3. Buiten/binnen

Nadere informatie

Vijf gelijke schooldagen op de Piramide? Vragen van ouders geïnventariseerd...

Vijf gelijke schooldagen op de Piramide? Vragen van ouders geïnventariseerd... Vijf gelijke schooldagen op de Piramide? Vragen van ouders geïnventariseerd...... Inleiding Andere schooltijden is een actueel onderwerp op de scholen in Nederland. Decennia lang is er met de schooltijden

Nadere informatie

Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op

Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op Overzicht antwoorden op discussievragen besproken met ouders op 28-08-2017 Nieuwe schooltijden kan betekenen: andere start en/of eindtijd. Wat is voor uw kind een ideale starttijd van school? Wat is voor

Nadere informatie

Schooltijden. Informatieavond 12 april 2018

Schooltijden. Informatieavond 12 april 2018 Schooltijden Informatieavond 12 april 2018 WAAROM DEZE AVOND? Het team van de Rythmeen heeft gekozen voor het 5-gelijke dagen model. De Wet Medezeggenschap Scholen schrijft voor dat de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Informatieboekje andere schooltijden

Informatieboekje andere schooltijden Informatieboekje andere schooltijden MR o.b.s. De Botter Ridderkerk Maart 2018 1 Beste ouders, Zoals u in onze nieuwsbrief heeft kunnen lezen is de MR van De Botter dit schooljaar gestart met een onderzoek

Nadere informatie

Continurooster. Informatiebrochure ouders

Continurooster. Informatiebrochure ouders Continurooster Informatiebrochure ouders Inhoud Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Redenen om een continurooster in te voeren... 3 Het continurooster 5-gelijke dagen model... 4 Aandachtspunten... 6 Het rooster...

Nadere informatie

2. Waarom is de overblijf zoals die nu georganiseerd wordt niet langer mogelijk?

2. Waarom is de overblijf zoals die nu georganiseerd wordt niet langer mogelijk? Veel gestelde vragen Andere schooltijden? Onderstaande lijst van vragen en antwoorden is opgesteld door leden van de werkgroep Andere schooltijden? en is bedoeld om antwoord te geven op de vragen die op

Nadere informatie

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND Protocol Continurooster OBS t MONTFERLAND Inleiding t Montferland heeft vanaf 24 augustus 2015 een continurooster. Dit wil zeggen dat alle kinderen op school eten en pauzeren. Het eten gebeurt in de klas

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN NIEUWE SCHOOLTIJDEN BASISSCHOOL DE KLIMOP. juni 2016

UITVOERINGSPLAN NIEUWE SCHOOLTIJDEN BASISSCHOOL DE KLIMOP. juni 2016 UITVOERINGSPLAN NIEUWE SCHOOLTIJDEN BASISSCHOOL DE KLIMOP juni 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Ingroeiperiode noodzakelijk 4. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 5.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nieuwe schooltijden?

Informatiebijeenkomst Nieuwe schooltijden? Informatiebijeenkomst Nieuwe schooltijden? Agenda Informatieavond 1. Aanleiding voor deze informatiebijeenkomst 2. Maatschappelijk en wettelijk kader 3. Mogelijke schooltijdenmodellen op een rij 4. Met

Nadere informatie

Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel

Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel Notulen openbare vergadering Medezeggenschapsraad De Triangel Datum: 20 december 2011 Aanwezig: Janny Hakkers, Colinda van Milligen, Gezien Stam Afwezig met kennisgeving: Jan-Matthijs Hulsman, Marianne

Nadere informatie

Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan?

Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan? Andere schooltijden? Waarom? Hoe? En dan? Andere schooltijden? Sinds wanneer? Sinds 1 augustus 2006, met de invoering van de Wet Flexibilisering Schooltijden, hebben scholen bij de inrichting van de onderwijstijd

Nadere informatie

Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018

Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018 Andere schooltijden Waarom, wat zou dat betekenen en willen we dat? Informatiesessie 01-maart-2018 Welkom Er is nog niks besloten en Er wordt vanavond niks besloten We willen informeren En vooral We willen

Nadere informatie

Informatiebrochure ouders/verzorgers

Informatiebrochure ouders/verzorgers 1 Informatiebrochure ouders/verzorgers Inhoud Inleiding - 3 - Aanleiding - 4 - Redenen om een continurooster in te voeren - 5 - Het continurooster-5-gelijke dagen model - 7 - Wat kan het continurooster

Nadere informatie

Het worden andere tijden!

Het worden andere tijden! Het worden andere tijden! 1.0 Redenen voor andere schooltijden (bron: verschillende onderzoeken door scholen) Waarom zou een school willen overstappen op andere tijden? Kort gezegd gaat het erom meer rust

Nadere informatie

Informatie avond Schooltijden

Informatie avond Schooltijden Informatie avond Schooltijden Tijdspad schooltijden Mei Juni September Oktober December 2012 30 mei: ouderavond: ouders en leerkrachten informeren over de mogelijke modellen digitale enquête ouders digitale

Nadere informatie

Als besloten wordt voor vijf-gelijke-dagen, starten we daarmee bij aanvang van het schooljaar

Als besloten wordt voor vijf-gelijke-dagen, starten we daarmee bij aanvang van het schooljaar Antwoorden op vragen van ouders n.a.v. Andere Tijden Inleiding Andere schooltijden is een actueel onderwerp op de scholen in Nederland. Decennialang is er met de schooltijden relatief weinig gebeurd. De

Nadere informatie

Continuroosterplan Basisschool De Drijfveer Willemsmulderplein 5 5582JJ Waalre

Continuroosterplan Basisschool De Drijfveer Willemsmulderplein 5 5582JJ Waalre Continuroosterplan Basisschool De Drijfveer Willemsmulderplein 5 5582JJ Waalre Commissie Continurooster Versie juni 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Waarom een Continurooster op De Drijfveer Inleiding

Nadere informatie

Andere schooltijden..

Andere schooltijden.. Andere schooltijden.. Ongeveer 28-32% van de gezinnen is vanavond vertegenwoordigd. Team volgt ook traject (redelijk vergelijkbaar). Deze infoavond Doel: Informatie / achtergronden geven m.b.t. andere

Nadere informatie

Protocol Continurooster

Protocol Continurooster Protocol Continurooster Woolderschool Voorwoord De Woolderschool hanteert vanaf het schooljaar 2018 2019 een continurooster. Een continurooster wil zeggen dat alle kinderen tussen de middag op school blijven

Nadere informatie

Protocol continurooster CBS de Regenboog

Protocol continurooster CBS de Regenboog Protocol continurooster CBS de Regenboog Waarom een continurooster? 1.1 Inleiding Voor de Regenboog heeft het invoeren van een continurooster een aantal redenen. Deze voordelen zijn zowel pedagogisch als

Nadere informatie

Welkom op de infoavond over het continurooster

Welkom op de infoavond over het continurooster Welkom op de infoavond over het continurooster SCHOOL B 29 OKTOBER 2015 Welkom Wie staat er voor jullie? Gezichten bij de MR: o Karen Beute o Berber Greven o Bertha Groen o Miriam Kist o Jeannette Knol

Nadere informatie

Andere Tijden in onderwijs en opvang

Andere Tijden in onderwijs en opvang Andere Tijden in onderwijs en opvang Aan de slag met de schooldag? Jan Littink Pijnacker, 6 september 2012. Even terugkijken 2006 Flexibilisering onderwijstijden Motie Van Aartsen - Bos 1 Onderzoek Oberon:

Nadere informatie