Leergang Communicatie en Fondsenwerving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leergang Communicatie en Fondsenwerving"

Transcriptie

1 Leergang Communicatie en Fondsenwerving Hoe kunnen we als parochie zorgen voor de juiste beeldvorming en communicatie naar het publiek en onze achterban? Welke andere geldbronnen of vormen van fondsenwerving zijn er allemaal mogelijk naast Kerkbalans? Belangrijke vragen waar u in de leergang Communicatie en Fondsenwerving voor Parochies naar op zoek gaat. U krijgt in zes avonden kennis en praktische handvatten aangereikt waarmee u direct aan de slag kunt. Wat heeft deze cursus me een tijdsbesparing opgeleverd; een impuls gegeven aan de beleidsvoorbereiding en besluitvorming.

2 Voor wie? Cursisten dienen in de parochie een aantal van de onderwerpen uit de leergang tot hun portefeuille te rekenen of minimaal interesse hebben in de onderwerpen. Daarmee wordt belang en actieve betrokkenheid verondersteld, hetgeen ook onderlinge uitwisseling van ervaringen stimuleert en daarmee het leereffect voor alle deelnemers verhoogt. Er wordt rekening gehouden met mogelijke niveauverschillen binnen de groepen. Dat hoeft geen belemmering te zijn. Als parochie kunt u besluiten meerdere mensen te laten deelnemen aan de leergang. Er is daarnaast ruimte om per module andere mensen af te vaardigen, maar wel altijd in combinatie met één vaste deelnemer uit uw parochie ten behoeve van de continuïteit van kennis en de balans in de groep; indien u dat wenst, neem dan even contact op met Baukje. De praktijk van de leergang Deelnemers zijn na afloop in staat om zelfstandig een communicatie- en fondsenwervingsplan op te stellen voor hun eigen parochie. De leergang voorziet in een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en toepassing op de eigen parochie. De leergang is toekomstgericht, streeft ernaar kansen voor parochies op gebied van communicatie en fondsenwerving naar boven te krijgen. Ik heb veel ideeën opgedaan over het breder kunnen trekken van de actie Kerkbalans in onze grote parochie.

3 Naar een vitale parochie Hoewel het beeld over de kerk per bisdom en per parochie sterk kan verschillen zijn er invloeden waar elk parochiebestuur vroeger of later mee te maken kan krijgen. Het kerkbezoek neemt af, inkomsten lopen terug of het aantal kerkgebouwen moet worden teruggeschroefd. De kerk staat in Nederland onder druk, door ontwikkelingen in de samenleving, maar ook als gevolg van fouten uit het verleden. Veel parochies hebben te maken met haast onvermijdelijke fusieperikelen, waarna nieuw gevormde besturen tot taak hebben geloofsgemeenschappen van een nieuw en lonkend perspectief te voorzien. In de vele workshops die ik de afgelopen jaren heb gegeven aan parochies vielen mij een paar dingen op. Het verlangen van veel vrijwilligers naar een meer op moderne leest geschoeide communicatie, naar kennis over succesvolle manieren van fondsenwerving, naar het beter uitdragen van de maatschappelijke waarde van de kerk en naar het bereiken van nieuwe groepen mensen. Ik beschouw dat als een sterke drang om nieuwe verbindingen te leggen met de omgeving, de ambitie om die mooie en waardevolle kerk vitaler en levendiger te maken. Als marketingvrouw vat ik dat graag samen als de marketing van idealen. Want het verhaal of de boodschap kan nog zo aantrekkelijk zijn, om die over te brengen is vandaag de dag meer nodig dan bevlogenheid en betrokkenheid. Met deze leergang vertaal ik de best practises van de moderne marketing en de hedendaagse succesvolle fondsenwervingspraktijk naar de lokale parochie. Met inachtneming van de bijzondere opdracht van de kerk in de samenleving. Ik hoop u, net als de deelnemers die u zijn voorgegaan, te kunnen inspireren en te voeden met inzichten, waardoor uw toekomstige inspanningen tot een vitale en gezonde parochie zullen leiden. Ik heb ervaren dat de leergang in een grote behoefte voorziet. Ik weet nu waar ik de accenten moet leggen in mijn boodschap naar verschillende doelgroepen.

4 Bemoedigend en uitdagend te midden van alle neergang en negatieve geluiden. Zet je op een ander spoor, stemt je tot nadenken. Prikkelende vraag: Waar zijn wij trots op? Wie willen wij zijn en hoe zien mensen ons? Kijken van buiten naar binnen en binnen met buiten verbinden. Het verhaal is dichtbij en praktisch. De groep niet te groot en de locatie niet te ver. De tijdsinvulling van met broodjes en 6 avonden, 1x per 2weken, is voor mij goed te doen. Vanuit onze parochie was één vast lid van het bestuur er elke avond; hij heeft afwisselend drie anderen meegenomen. Daardoor is er nu veel draagvlak en gezamenlijke kennis, zodat we direct met het uitwerken van de plannen kunnen starten.

5 Jouw leergang komt op het goede moment. Het is aan het bestuur van onze parochie om de transitie van de parochie vorm te geven. Deze maand komen we met enkele bestuursleden bijeen om de elementen van jouw leergang in de praktijk te gaan toepassen. Baukje, je spoort de cursisten overtuigend aan om op een andere manier te kijken naar de kerk, met verfrissende en hedendaagse ideeën. Ik ben slechts de meest recente avond aanwezig geweest tot nu toe. Voor mij heeft het weer nieuwe ideeën en inzichten opgeleverd. In onze locatie verloopt de fondsenwerving overigens zeer traditioneel. Er is dus voor onze locatie veel te winnen! Baukje jouw kijk op de Kerk is vernieuwend en inspirerend en dat weet je ook over te brengen op de cursisten.

6 De leergang bestaat uit zes delen verdeeld over zes avonden: 1 Externe communicatie: inzicht aanreiken in eigen rol van de parochie in uitstraling en imago. Wat kun je wel beïnvloeden, hoe doe je dat? Wat kun je niet beïnvloeden en hoe ga je daarmee om? Ethiek; wat is marketing eigenlijk en wat betekent het voor de kerk? 2 De actieve kerk: praktische module over doelgroep denken; met wie komen we in contact, hoe gaan we daarmee om, waar liggen de kansen? Hoe zit het met onze product-markt-combinaties? En wie bereiken we via welke kanalen? Zien we kansrijke groepen over het hoofd? 3 Vrijwilligers: hoe werf je vrijwilligers en hoe behoud je ze? De nieuwe tijd vraagt een andere kijk op vrijwilligers. 4 Kerkbalans: optimaliseren van de inkomsten uit de actie Kerkbalans. 5 Fondsenwerving 1: geldwerving introductie. Welke vormen zijn er? Welke ontwikkelingen zien we. Overzicht van de meest kansrijke methoden en de voor- en nadelen. Inzoomen op 1 of 2 methoden, in afstemming met deelnemers. 6 Fondsenwerving 2: uitwerken andere kansrijke methoden uit module 5. De kosten zijn 900,- per deelnemer. Afhankelijk van het bisdom wordt dit bedrag gedeeltelijk of geheel gesubsidieerd. De leergang gaat door bij minimaal tien deelnemers. Baukje werkt al jaren voor veel parochies, verspreid over het land. Zo geeft ze trainingen over fondsenwerving, Kerkbalans en vrijwilligerswerving. Ze heeft meer dan vijftig parochies begeleid en voor hen plannen ontwikkeld om de inkomsten en het draagvlak te vergroten. Zij heeft sociologie gestudeerd en marketing(nima C). Zij werkt zelfstandig als strateeg en marketing adviseur voor tal van non-profit organisaties vanuit haar eigen bureau Think! Daarvoor was zij als consultant en partner werkzaam bij Marketingcommunicatie bureau WWAV en onderzoeksbureau Motivaction. Baukje is een erkend opleider en staat als zodanig geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Baukje geeft verfrissende inzichten en laat zien hoe je als parochie je communicatie kunt professionaliseren.

7 Wanneer? De actuele data waarop de eerstvolgende leergang plaatsvindt ziet u op de website U bent welkom vanaf 18 uur voor een heerlijk broodje en sapje. Om uur start de cursus en die zal tot circa uur duren. Overige informatie Elke module zal enige voorbereiding vragen van de deelnemers, in de vorm van het lezen van een artikel, door materiaal te verzamelen, etc. Voorbereiding per keer: 30 minuten 1 uur. Baukje voert met elke deelnemer individueel een telefonisch voorgesprek. De leergang wordt daarmee, ongeacht uw vooropleiding of ervaring, zo goed mogelijk afgestemd op uw behoeften en vraagstukken. Aanmelden of nadere informatie via De leergang gaat van start vanaf tien deelnemers. Het maximum is vastgesteld op zestien. Bij meer deelnemers worden er extra avonden ingepland. Locatie van de leergang: wordt door het Bisdom verzorgd. De leergang is tot stand gekomen met steun van het Bisdom. Als u geïnteresseerd bent of even wilt overleggen, stuurt u dan een mail aan Zij neemt dan contact met u op.

8 Ik was als vrijwilliger in onze Kerk toch een beetje vast geroest in het oude systeem en de cursus heeft mijn horizon verbreed en heb heel veel nieuwe ideeën opgedaan. Beslist een aanrader om deze cursus te volgen. Ook al heb ik maar één avond meegemaakt, ik ben heel enthousiast!! Ik vond het heel informatief, ik kan er iets mee in onze geloofsgemeenschap. De werkvorm heb ik als heel prettig ervaren. Een ieder kon aan bod komen, vond ik. De leergang is een eye opener als je al jarenlang - veelal in hetzelfde stramien - met de Actie Kerkbalans voor je parochie bezig bent. Je ontdekt de valkuilen. Ook goed om van andere parochies te horen op welke wijze in woord en geschrift zij hun achterban benaderen. De leergang is een aanrader voor iedereen die zich inzet voor fondswerving. De leergang is weliswaar een goede leerschool voor penningmeesters, maar nog meer voor de vrijwilligers die zich met de communicatie binnen hun parochie bezighouden. Baukje Stam Marketing Advies activiteit van Think BV Leidsestraatweg BS Woerden

Samen kom je verder Door samenwerking vitaal blijven

Samen kom je verder Door samenwerking vitaal blijven Samen kom je verder Door samenwerking vitaal blijven Katern Coevorden: samenwerking begint bij elkaar leren kennen Ter Aar: geef wat je kunt en vraag wat je nodig hebt Peel en Kempenland: doe mee, dat

Nadere informatie

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals!

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! - Consulting Skills Training Pagina 1 van 6 De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! Los van de inhoud van je advies is het belangrijk om je advies zo goed mogelijk

Nadere informatie

Bijlage 1 Matrix Themas (E) is mogelijke enquêtevraag City Trainer: welke thematische vragen zijn er t.a.v. de verschillende actoren? Jongeren Jongeren Jongeren die al vrijwilligerswerk doen/willen gaan

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers Inhoudsopgave VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie 3 Even voorstellen 4 Accommodaties

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 Inhoud Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 DEEL 1 LEIDINGGEVEN DE PRAKTIJK 1 Aan de slag als leidinggevende 19 1.1 Leidinggeven: wat vraagt dat van mij? 19 1.2 Hoe maak

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

RVDB DEVELOPMENT PROGRAM. Hét HR Programma speciaal voor HR professionals

RVDB DEVELOPMENT PROGRAM. Hét HR Programma speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je hebt een visie op HR, al meerdere jaren ervaring en nog veel potentieel. Je bent gericht op de nieuwste

Nadere informatie

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen www.utrecht.nl Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Colofon Utrecht, februari 2009 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies

Nadere informatie

Communicatie & Leven

Communicatie & Leven Academie voor Communicatie & Leven Stef de Beurs - - - Erkend als onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs: Inhoud Even voorstellen 3 Dagworkshop Spreken vanuit je Hart 4 Dagworkshop Speaking Circle de

Nadere informatie

acht verdiepende interviews

acht verdiepende interviews WENSEN EN BEHOEFTEN VAN LEDEN van HARTEN TWEE acht verdiepende interviews Blaauwbroek bureau voor Vraaggestuurde Zorg Nieuwstad 100c 1381 CE WEESP tel.: 0294 491400 e-mail: info@bbvz.nl www.bbvz.nl Colofon

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie.

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie. DE SUCCESFORMULE: Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie Toekomstbestendig NJR het Bureau is het jongerenadviesbureau voor professionals over jongeren. NJR het Bureau ontwikkelt: ǃ Beleidsadvies

Nadere informatie

PIONIEREN. vanuit de Protestantse Kerk

PIONIEREN. vanuit de Protestantse Kerk PIONIEREN vanuit de Protestantse Kerk Op de dvd vindt u vijf filmpjes van bestaande pioniersplekken. U kunt deze deels ook op internet bekijken via www.pkn.nl/missionair. www.pkn.nl/missionair Het woord

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek NIMO - Project Management Instituut B.V. 07-02-2012 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK Dit instituutsrapport belicht de activiteiten van NIMO - Project Management Instituut B.V. vanuit verschillende invalshoeken:

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE. Overzicht modules

BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE. Overzicht modules BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE Overzicht modules Overzicht training Je krijgt een globaal inzicht in de werking van de hersenen en leert technieken om: Je hersencapaciteit beter te benutten sneller

Nadere informatie

De weg naar meer loyaliteit. Betrokkenheidsonderzoek participanten Stichting Media Rakkers

De weg naar meer loyaliteit. Betrokkenheidsonderzoek participanten Stichting Media Rakkers De weg naar meer loyaliteit Betrokkenheidsonderzoek participanten Stichting Media Rakkers De weg naar meer loyaliteit Betrokkenheidsonderzoek participanten Stichting Media Rakkers Student: Akeem Cruz Neves

Nadere informatie

EEN 10 VOOR CATECHESE!

EEN 10 VOOR CATECHESE! EEN 10 VOOR CATECHESE! Aandacht voor de kwaliteit van leren geloven in de gemeente Een handreiking Auteurs: Wielie Elhorst en Arie de Winter Beraadsgroep Catechese Protestantse Kerk in Nederland Inhoud

Nadere informatie