Lesbrief Pro-krant mei 2010 PrO-krant 86

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief Pro-krant mei 2010 PrO-krant 86"

Transcriptie

1 Lesbrief Pro-krant mei 2010 PrO-krant 86 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2 / B1. Dat is het leesniveau volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader. Wat betekent dat? Teksten op A2-niveau zijn kort en zeer eenvoudig. Teksten op B1-niveau zijn eenvoudig; 95% van de Nederlandse bevolking kan deze teksten lezen en begrijpen. Wat betekent dit voor uw leerlingen? Met behulp van de PrO-krant en de oefeningen uit deze gratis lesbrief, leren leerlingen begrijpend lezen. Als ze in staat zijn de krant te lezen en begrijpen, zijn zij voldoende leesvaardig voor een praktijkopleiding. Leerlingen die deze vaardigheid nog onvoldoende bezitten, kunt u trainen met behulp van de krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. U kunt de lesbrief downloaden in zowel Word als pdf op de website van de PrOkrant: > lesbrief. De oefeningen verschillen in moeilijkheidsgraad waardoor er gedifferentieerd gewerkt kan worden. De vragen en opdrachten lenen zich uitstekend voor samenwerkend leren, maar kunnen desgewenst ook makkelijk individueel uitgevoerd worden. De opdrachten vormen zeker geen verplicht onderdeel bij de krant, het zijn slechts handvatten voor de verwerking van uw les. U bent uiteraard vrij in de keuze welke opdrachten u uw leerlingen laat doen. De lesbrief is bedoeld om zelf te kopiëren of anderszins te vermenigvuldigen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de lesbrief van Werkze!? Bel dan naar de redactie, telefoon: (020) Of stuur een naar: redactie@eenvoudigcommuniceren.nl. Rubrieksindeling van de PrO-krant: Nieuws en actualiteit - pagina 1 & 2. Het Gesprek - pagina 3. Sport - pagina 4. Gezondheid - pagina 5. Vrije tijd en column - pagina 6. Natuur en techniek - pagina 7. Aan het werk - pagina 8. Op school / Aan het woord - pagina 9. Mijn Stijl - pagina 10. Puzzel, colofon en recept- pagina 11. Wist je dat? / Wat gebeurde er in? pagina 12.

2 ERGSTE OLIERAMP OOIT (PAGINA 1) 1. Zoek op internet of in de atlas op hoe de zee bij Mexico heet. 2. Waar wordt een booreiland voor gebruikt? 3. Waarom is het zo moeilijk om het lek in de pijpleiding te repareren? 4. Hoeveel liter olie is er na een week in zee gestroomd? (gebruik een rekenmachine) 5. Door de olie in zee komen dieren in de problemen. Noem twee dieren én de problemen die zij hebben. 6. Hoe kan het dat de olievlek verschuift? 7. Bedenk een manier waardoor de olie uit zee gehaald zou kunnen worden. 8. Zoek op internet van welke oliemaatschappij het booreiland was. 9. Vind jij dat deze oliemaatschappij verantwoordelijk is voor het opruimen voor de olie of moet de Amerikaanse regering dat doen? Leg je antwoord goed uit. PANIEK TIJDENS DODENHERDENKING (PAGINA 1) 1. Leg in je eigen woorden uit wat Dodenherdenking is. 2. Waardoor denk jij dat de meeste mensen in paniek geraakt zijn? Door: A. De man die begon te schreeuwen. B. De man die zijn koffer liet vallen. C. Doordat iemand riep: Bom! Leg je antwoord uit. 3. Waarom denk jij dat er iemand schreeuwde dat er een bom was? 4. Wat zou jij hebben gedaan als je tussen de mensen op de Dam stond? Leg uit waarom je dat zou doen. 5. Wat zou de koningin op het moment dat de paniek uitbrak hebben gedacht? Leg uit waarom je dat denkt. 6. Vind jij dat de activiteiten bij Koninginnedag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag beter beveiligd moeten worden? Leg uit waarom je dat vindt. 7. Vind jij het nog veilig om bij activiteiten te zijn waar heel veel mensen bij elkaar zijn? Leg je antwoord uit. 8. Eigenlijk zou de man die schreeuwde al weer de volgende dag vrij gelaten moeten worden, maar omdat er zoveel mensen gewond zijn geraakt en geschrokken zijn blijft hij twee weken langer in een politiecel. Vind jij dat terecht? Leg goed uit waarom wel of niet. BABYRRUIL (PAGINA 1) 1. Maak een stripverhaaltje van vier plaatjes van dit artikeltje. In het stripje moet duidelijk te zien en te lezen zijn wat er gebeurd is.

3 FC TWENTE (PAGINA 1) 1. In welke provincie ligt Enschede? 2. Zoek op hoe de trainer van FC Twente heet. 3. Zoek op hoe de aanvoerder van FC Twente heet. 4. Heb jij de voetbalcompetitie gevolgd? Leg uit waarom wel of niet. SCHOONMAKERS STAKEN (PAGINA 2) 1. De kop (de titel) van dit artikel is: Schoonmakers staken. Verzin zelf nog een andere kop voor dit artikel. 2. Vind jij dat de schoonmakers goede redenen hebben om te staken? Leg uit waarom je dat vindt. 3. Vind jij een staking een goede manier van de schoonmakers om actie te voeren? Leg uit waarom wel of niet. 4. Wat doet een vakbond? 5. Merk jij in jouw buurt iets van de staking van de schoonmakers? Leg uit waarom wel of niet. ZIEK VAN JE WERK (PAGINA 2) 1. Noem drie voorbeelden van werkziektes. 2. Bedenk drie dingen waardoor je stress op het werk zou kunnen verminderen. 3. Hoe zou voorkomen kunnen worden dat vrouwen een miskraam krijgen door het werken met gevaarlijk stoffen. 4. Bedenk drie beroepen waarbij mensen het gevaar lopen om ziek te worden van hun werk. LOVERBOYS (PAGINA 2) 1. Waarom moet je voorzichtig zijn met de informatie over jezelf die je op Hyves of Facebook zet? 2. Ben jij wel eens door iemand met foute bedoelingen benaderd op Hyves of Facebook? Leg je antwoord uit. 3. Wat doet een loverboy? 4. Kun je weten dat je met een loverboy te maken hebt? Leg uit waarom wel of niet. 5. Ga naar en bekijk de site goed. Vind jij dit een goede site voor meiden? Leg je antwoord uit. 6. Wat kun je het beste doen als je het vermoeden hebt dat je met een loverboy te maken hebt? HET GESPREK MET ACTRICE EN PRESENTATRICE MARIT VAN BOHEMEN (PAGINA 3) 1. Wanneer is Marit begonnen met acteren? 2. Is Marit altijd zenuwachtig als ze op moet treden? Leg je antwoord uit. 3. Wat vindt Marit het leukst aan haar werk? 4. Wat zijn de toekomstplannen van Marit? 5. GA naar en beantwoord de volgende vragen: - Noem drie tv- programma s die Marit heeft gepresenteerd.

4 - Wanneer was Marit klaar met de toneelschool? - Noem drie tv-series waarin Marit meegespeeld heeft. KNOOP IN JE ZAKDOEK (PAGINA 3) 1. Hoe lang presenteert Marit het programma Knoop in je zakdoek? 2. Knoop in je zakdoek is een tv-programma voor mensen met een beperking. Wat betekent mensen met een beperking? 3. Vind jij het goed dat er speciale tv-programma s zijn voor mensen met een beperking? Leg ja antwoord uit. NEDERLAND KLEURT ORANJE (PAGINA 4) 1. In het eerste stukje van het artikel staat: op maandag 14 juni zijn wij aan de beurt. Wie wordt er bedoeld met wij? 2. Wat zijn kwalificatiewedstrijden? 3. In het artikel staat: Want deze landen zijn favoriet? Wat wordt er bedoeld met favoriet? Als je het niet weet zoek het dan op in het woordenboek. 4. Waarom hoort het Nederlands elftal niet bij de favorieten? 5. Denk jij dat het Nederlands elftal een goede kans maakt om ver te komen bij het WK? Leg je antwoord uit. 6. Zou jij helemaal naar Zuid-Afrika reizen om daar de wedstrijd alleen maar op een groot scherm te kunnen zien? Vertel waarom je dat wel of niet zou doen. 7. Ga naar en klik op wk schema en beantwoord de volgende vragen: - Welke landen spelen er in groep A? - Hoe laat is op 18 juni de wedstrijd tussen Engeland en Algerije? - Welk Afrikaans land voetbalt er in groep D? - In welke stad speelt Nederland op 19 juni tegen Japan? - In welke groep speelt Brazilië? GIRO DÍTALIA IN NEDERLAND (PAGINA 4) 1. Zet de volgende plaatsnamen op de goede plek: Middelburg, Italië, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nederland. - Dit jaar startte de wedstrijd in, - De Giro d Italia is een wielerwedstrijd in en rond - Daarna reden de wielrenners naar en - In 2002 vertrokken de wielrenners uit ZILVER VOOR EPKE (PAGINA 4) 1. Vind jij turnen een leuke sport om te doen? Leg uit waarom wel of niet. 2. Vind jij turnen een leuke sport om naar te kijken? Leg uit waarom wel of niet. 3. Leg uit wat een rekstok is. 4. Epke was bang dat hij geen medaille zou krijgen omdat hij een klein foutje had gemaakt. Hoe kwam het dat hij toch een medaille had gewonnen?

5 ALLES OVER BAARMOEDERHALSKANKER (PAGINA 5) 1. Wat betekent de afkorting HPV? 2. Als je besmet bent met HPV krijg je dan altijd baarmoederhalskanker? Leg je antwoord uit. 3. Hoe kun je besmet raken met HPV? 4. Hoe kun je de kans dat je besmet raakt met HPV verkleinen? 5. Bijna elke vrouw wordt wel een keer besmet met HPV. Waarom krijgen niet al deze vrouwen baarmoederhalskanker? 6. Waarom is het belangrijk dat onrustige cellen op tijd worden ontdekt? 7. Op welke manier kunnen vrouwen zich laten onderzoeken op onrustige cellen? EEN PRIK OM NIET BESMET TE RAKEN (PAGINA 5) 1. Wat is een vaccinatie? Als je het niet weet zoek het dan op in het woordenboek. 2. Waarom wordt de prik tegen baarmoederhalskanker juist aan heel jonge meisjes gegeven? 3. Zorgt de prik ervoor dat een meisje nooit baarmoederhalskanker zal krijgen? 4. Veel meisjes hebben geen prik tegen baarmoederhalskanker gehaald omdat het nog heel nieuw was en ze dachten dat de prik misschien wel gevaar voor hun gezondheid zou kunnen opleveren. Wat vind jij hiervan? Leg je antwoord goed uit. ROBIN HOOD: HELD VAN DE ARMEN (PAGINA 6) 1. Vertel in het kort waar het verhaal van Robin Hood over gaat. 2. Ga naar en beantwoorde de volgende vragen: - Wie spelen de hoofdrollen in deze film? - Wie heeft de film geregisseerd? - Bekijk de trailer (het korte filmpje). Lijkt Robin Hood jou een goede film? Leg uit waarom wel of niet. - Hoe heet de bioscoop waar Robin Hood draait die het dichtst bij jou in de buurt is? 3. Zou jij naar deze film gaan? Leg uit waarom wel of niet. RUZIE (PAGINA 6) 1. Snap jij waarom de vriend van Bregje boos op haar is? Leg je antwoord uit. 2. Rhija zegt dat scheten laten grappig is. Ben jij het daarmee eens? Leg uit waarom wel of niet. 3. Wat vind jij van het advies dat Rhija aan Bregje geeft? Leg uit waarom je dat vindt. 4. Verzin nog een andere tip voor Bregje om het goed te maken met haar vriend.

6 5. Vind jij het normaal dat mensen scheten laten waar anderen bij zijn? Leg uit waarom wel of niet. STEEDS MINDER BIJEN (PAGINA 7) 1. Hieronder staan telkens twee zinnen. Maar één zin daarvan is waar. Schrijf de zin die waar is over: - Als de bij uitsterft heeft dat gevolgen voor planten, dieren én mensen. - Als de bij uitsterft zal dat niet veel uitmaken voor de natuur. - Nectar is hetzelfde als honing. - Nectar is een zoet sapje in bloemen. - Een bij zorgt voor de voortplanting van planten en bloemen. - Een bij maakt bloemen en planten kapot doordat hij er stuifmeel uit haalt % van alle bijen kan zich niet voortplanten. - 80% van alle planten kan zich zonder bijen niet voortplanten. - Dat er steeds minder bijen zijn heeft te maken met de klimaatverandering. - Dat er steeds minder bijen zijn heeft waarschijnlijk te maken met het gif dat boeren gebruiken. - Bijen verzorgen is een populaire hobby. - Er zijn steeds minder imkers in Nederland. IMKER (PAGINA 7) 1. Wat is een imker? 2. Waar houdt de imker zijn bijen? 3. Noem drie dingen die een imker doet. 4. Zou jij imker zijn een leuke hobby vinden? Leg uit waarom wel of niet. DE BIJENFAMILIE (PAGINA 7) 1. De volgende woorden komen allemaal uit het artikeltje. De letters van de woorden zijn door elkaar gehusseld. Maak jij er weer goede woorden van? - r e r a d n - ij e r ou v w s e n b t j - a r n c t e - o i n k g i n - ij e e s n b n t - ij b f t e s t e e n 2. Welke drie soorten bijen zijn er? 3. Hoe heten de mannetjesbijen? 4. Wie van de bijenfamilie leeft het langst?

7 WERKEN ALS LASSER (PAGINA 8) 1. Maak op je blad zes rijtjes en zet daarboven Techniek, Het werk, Collega s, Het bedrijf, Veiligheid, Tips van Joeri. Zet de volgende woorden uit het artikel in het goede rijtje: t-drillen, ventilatie, sfeer, doorzettingsvermogen, goed begeleid, lascursus, meetapparatuur, laskap, serieus, glasblazen, metaal, Laurentius Praktijkschool, overall, zomervakantie, fulltime, pijpfitter, gelachen, concentreren. 2. In welke stukjes kun je lezen dat Joeri het naar zijn zin heeft bij dit bedrijf? 3. Joeri wil graag bij zijn stagebedrijf blijven werken. Geef hem hiervoor een goede tip. 4. Zou jij het leuk vinden om als lasser te werken? Leg uit waarom wel of niet. OPTREDEN VOOR DUIZEND MENSEN (PAGINA 9) 1. Wordt er op jouw school veel aan creatieve activiteiten gedaan? Zo ja, geef er voorbeelden van. Zo nee, waarom niet? 2. In het artikel staat uit welke workshops de leerlingen konden kiezen. Welke workshop zou jij hebben gekozen en waarom? 3. Hoe kwam het dat Sharon s salto mislukte op de open avond? 4. Hoe zou jij het vinden om voor zoveel mensen op te treden? Leg je antwoord uit. 5. Sharon zegt: Veel mensen denken praktijkonderwijs is saai. En alleen voor domme kinderen. Ben jij het daarmee eens? Leg je antwoord goed uit. 6. Denk jij dat deze open avond goed is geweest om te laten zien dat het praktijkonderwijs leuk is? Leg uit waarom je dat denkt. AAN HET WOORD (PAGINA 9) 1. Zet bij de volgende woorden een C als ze bij het stukje van Chahid horen of een Y als ze bij het stukje van Yvonne horen: - Manege - 33 jaar - Keuken - Stallen - Restaurant - Marokkaans - Dressuur - Paard - Twaalfde - Jury - Fornuis.

8 SOMS RAP IK VOOR DE KLAS (PAGINA 10) 1. Lamyea zegt: Ik houd niet van extreem. Wat bedoelt zij daarmee? 2. Lamyea zegt ook: Ik draag liever neutrale kleuren. Wat bedoelt ze daarmee? 3. Waarom denk jij dat de ouders van Lamyea het niet goed vinden als ze korte rokjes of shirtjes aan zou trekken? 4. Vind jij je haar belangrijk? Leg je antwoord uit. 5. Ben jij hem met Lamyea eens dat je met je kleding kunt laten zien wie je bent? Leg je antwoord uit. 6. Wat vind je van de muzieksmaak van Lamyea? Leg uit waarom je dat vindt. 7. Houd jij van rap? Leg uit waarom wel of niet. 8. Lamyea zegt dat ze nooit tweedehands kleding koopt. Doe jij dat wel? Leg uit waarom je dat wel of niet doet. 9. Ik doe wel veel met accessoires. Geef drie voorbeelden van accessoires. 10. Van welke merken van Lamyea houd jij ook? LACHEN IS GEZOND (PAGINA 12) 1. Noem vier redenen waarom lachen zo gezond is. 2. Wat is endorfine? 3. Waardoor word je door lachen minder snel ziek? 4. Waaraan kun je zien dat iemand nep lacht? 5. Schrijf de allerleukste mop die je kent op. 6. Ga naar en ga even lekker lachen! 7. Noem drie dingen op die jou echt aan het lachen maken. WAT GEBEURDE ER IN MEI 1953? 1. Bij welk gebergte hoort de Mount Everest? 2. Welke twee mannen bereikte op 29 mei 1953 voor het eerst de top van de Mount Everest? 3. Hoe komt het dat Hillary en Norgay niet zo veel zuurstof meer hebben als ze op de top zijn? 4. Noem drie gevaren die zich voor kunnen doen bij het beklimmen van de Mount Everest. 5. Hoeveel jaar geleden is het dat de top van de Mount Everest voor het eerst bereikt werd?

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 92 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 90 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 96 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 85 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 94 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant:

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant: PrO-krant Lesbrief Pro februari 95 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant Lesbrief Pro februari 93 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Lesbrief Pro-krant oktober. PrO-krant

Lesbrief Pro-krant oktober. PrO-krant PrO-krant Lesbrief Pro-krant oktober 89 2010 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant 82 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

PrO-krant 84. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant 84. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant 84 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83

Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83 Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee Lesbrief Fatale liefde Carry Slee Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 98. Nieuw! Leesstrategieën. www.pro-krant.nl > lesbrief.

PrO-krant 98. Nieuw! Leesstrategieën. www.pro-krant.nl > lesbrief. PrO-krant 98 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 97 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Verdriet om Nelson Mandela. gediscrimineerd door de blanke regering. Deze tijd wordt apartheid genoemd.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Verdriet om Nelson Mandela. gediscrimineerd door de blanke regering. Deze tijd wordt apartheid genoemd. PrO -weekkrant Week 50 december 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 9-15 december 2013 Eenvoudig Communiceren Verdriet om Nelson Mandela Foto: ANP Foto: KRO/Liselore Chevalier In de hele wereld

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Tijdrovers Na een mooie lange zomer is de school weer begonnen. Misschien ben je met een beetje tegenzin gestart, maar hopelijk heb je er zin in. Je ziet van welke

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Lesbrief Pro-krant september 2010. PrO-krant 88

Lesbrief Pro-krant september 2010. PrO-krant 88 PrO-krant 88 Lesbrief Pro-krant september 2010 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Onderzoek Geweldsfilmpjes

Onderzoek Geweldsfilmpjes Onderzoek Geweldsfilmpjes 21 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 april tot en met 20 april 2015, deden 1.165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Selma Noort. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Selma Noort: Lees het begin van dit verhaal. Twee kinderen

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 13 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie