Verslag KNPV bijeenkomst Werkgroep Africhting en Kwaliteit Afd.Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag KNPV bijeenkomst Werkgroep Africhting en Kwaliteit Afd.Utrecht"

Transcriptie

1 Verslag KNPV bijeenkomst Werkgroep Africhting en Kwaliteit Afd.Utrecht Datum: Locatie: Aanwezig: 1 februari 2013 HSV t Haartje, Amersfoort 24 leden (+/- 10%) J. Veenhof, A. Geritsen, S. van Wee, R. Roelofs, A. Mandemaker, A. Verkerk, B. van Manen, H. Oostveen, E. Bakker, G van Vulpen, G.H. van Ee, R. Balk, H. van Egdom, E. ten Hove, A. de Jager, Y. Rijnders, C. Boelhouwer, A.M. van Nimwegen, W. v.d. Berg, J. Vunderink, K. Terpstra, J. Drost, N van Dam, M.N. Peters Deze avond werd georganiseerd onder leiding van Jeroen Vunderink, Klaas Terpstra en Johan Drost. Doel: De mening van deze leden peilen over de volgende punten/vragen: Is de KNPV een expertisecentrum en hoever reikt dit? De nieuwe wetgeving (AMvB=Algemene Maatregel van Bestuur) zal in het geheel worden meegenomen met de vraag hoe om te gaan met een verandering van de samenleving. De visie van leden en verenigingen op onze programma's Het wedstrijdreglement voor het NK. Moeten certificaten worden omgezet in modules. Wie zijn de afnemers van de honden uit de KNPV? Voldoen de honden aan de vraag van de afnemers of kunnen we het programma verder optimaliseren om aan de vraag te voldoen? Na een korte uitleg over de stuurgroep ( die onder leiding staat van Jan Zoodsma, Leo Roosjen en Eugene Huveneers), de werkgroep voor de Afdeling Utrecht en het doel van de avond kwam een open discussie op gang. Wat opviel is dat de onderwerpen zich een beetje vermengen in de discussie.

2 Vragen: 1. het kenniscentrum vraagstuk De KNPV, wie of wat is dat eigenlijk en wat maakt dan het kennis centrum of niet: de honden het programma / \ de leden \ / de vereniging Men is het er over eens dat de KNPV eigenlijk een keurmerk is. KNPV staat voor kwaliteit van de leden, de honden en het PH1programma! De vereniging speelt daarbij een ondergeschikt belang. Dit heeft mede te maken met de verenigingsstructuur. De KNPV en met name het certificaat staat voor een minimaal niveau van africhting dat op een hond zit. Bij de KNPV leden zit met name veel expertise over "ons" programma. Hieruit bleek ook duidelijk dat met programmawijzigingen voorzichtig zal moeten worden omgegaan. Leden richten de honden af binnen een gespecifieerd kader en houden of verkopen hierna de honden, om vervolgens hetzelfde kunstje nogmaals uit te voeren met de volgende hond. 2. Nieuwe wetgeving (Algemene Maatregel van Bestuur) Er is veel onduidelijkheid over deze regelgeving en het zijn nog voorstellen. Op facebook en het internet gonst het van de geruchten en aannames. Het is belangrijk dat de KNPV zich volop mengt in deze discussie. De leden echter twijfelen of de juiste persoon aan de KNPV- tafel (deze tafel) zit om de KNPV belangen te behartigen. Naast besturen moet je in deze discussie ook verstand van dressuur hebben. Dit is niet een eenvoudige mix. De tijden zijn wel veranderd en in de huidige tijd past het om me als KNPV lid/dressuur waardig te gedragen. De kwaliteit van onze omgang met de hond bepaald mede de levenskwaliteit van het dier. De excessen moeten uit de sport, maar deze maatregel gaat veel te ver. Ook de discussie of stokstellen nog wel mag is volledig uit de context gehaald. Je mag een dier niet slaan om het letsel toe te brengen. Dat hebben we ook nooit met het stokstellen bedoeld. Veel werk en met name is er zendelingen werk te doen vanuit de KNPV om samen met o.a. de politie (om) deze regelgeving de juiste kant op te duwen. De regelgeving wordt gecreëerd om misstanden tegen te gaan, hetgeen door elke KNPV- er wordt onderschreven, niet om politiehonden dressuur onmogelijk te maken.

3 3. Visie van de leden op de programma's Politiehond I De mening van de vergadering is duidelijk: HANDEN AF VAN PH I!!! Indien er net zo ondoordacht met (het) wijzigingen in PH I wordt omgegaan als met PH II en Object is gebeurd (heeft gedaan), kan de vereniging direct opgedoekt worden. PH I is het hart van onze programma's. Politiehond II De leden van de afdeling Utrecht zijn de mening toegedaan dat de veranderingen binnen het programma PH II veel te drastisch zijn en adviseren met klem deze voor het grootste gedeelte terug te draaien. Dat de liggende man er uit is gehaald en vervangen is door een staande man is een goede zaak. Ook het aanpassen van het volgparcours is een verbetering. Echter de andere wijzigingen zoals bijvoorbeeld het zoeken stuit op grote weerstand. Het getuigt van een technische commissie die volledig het contact met de praktijk kwijt is of nooit heeft gehad. Ook in het kader van de nieuwe wetgeving is bijvoorbeeld deze aanpassing onverantwoord. Hebben deze veranderingen een toegevoegde waarde? In onze ogen geen enkele. De leden willen de werkgroep het advies geven om de TC met klem te adviseren op het volgen en de liggende man na, alle andere wijzigingen terug te draaien en op deze manier het programma terug te geven aan de leden. Het aantal inschrijvingen voor de keuring PH 2 is na deze aanpassing schrikbarend teruggelopen en voor een vereniging waarvoor geldt dat we een afnemend ledenaantal hebben zijn deze aanpassingen onbegrijpelijk. Voor de leden die hun honden niet verkopen is het programma PH II afgenomen en wat we nu al zien is dat deze leden stoppen met de sport in plaats van doorgaan met de andere programma's. Als dit niet op korte termijn wordt teruggedraaid verliezen we hierdoor nog veel meer leden! Object bewaking Voor object bewaking geldt hetzelfde als voor PH II. Na de wijzigingen door de TC is de animo weg. Rare springoefeningen met trap, loopplank, afloopschot en tunnel zijn onbegrijpelijke wijzigingen. Deze hebben alle betrokkenheid bij dit programma weggenomen. Het advies van de leden is, gezien het feit dat ook dit programma toch al naar de knoppen geholpen is, om het object aan te passen zodat het een bijtprogramma wordt zonder dreiging op de hond. Het advies is om dit programma zo om te turnen dat beginnende geleiders of geleiders die een hond hebben die niet sterk is voor bijvoorbeeld PH 2 toch behouden kunnen blijven voor de vereniging.

4 Belangrijke opmerkingen is dat: ALLE PH PROGRAMMA S MOETEN IN LIJN VAN POLITIEHOND I BLIJVEN, DUS GEEN RARE FRATSEN. Ook met klem het advies om eerst na te gaan welk verbetering of probleem er is en of dat wordt opgelost voordat er een wijziging wordt doorgevoerd en misschien moet er een klankbord komen voor de TC zodat er een realiteitscheck gedaan wordt alvorens zaken te veranderen. Zoekhonden programma's: Door leden van `t Haartje zijn nog enkele opmerkingen aangedragen met betrekking tot de zoekhonden programma's: a) het hoofdbestuur moet er op sturen dat de keuringsterreinen veel gelijkwaardiger zijn en dat er gelijkwaardige keuringen worden georganiseerd. b) houdt rekening met afstanden en zorg dat de keurmeesters voldoende blijven keuren c) een houdbaarheid datum op de erkenning van Spoorleggers en Keurmeesters; indien ze een bepaalde tijd niet zijn ingezet, vervalt de erkenning; dit om de kwaliteit te bewaken d) handen af van de programma's; verander de inhoud van programma's niet omdat het slagingspercentage van bijvoorbeeld Sorteren B te laag is 4. Het wedstrijdreglement voor het NK De vraag waarom het NK altijd in Brabant georganiseerd moet worden en niet door de provincies gerouleerd kan worden ligt als eerste op tafel. Met het verhuizen van Den Bosch naar Eindhoven is de reisafstand voor de meeste provincies nog verder toegenomen. De nominaties hebben niets toegevoegd. Voor een enkel lid met geluk op de keuring is het NK onbereikbaar geworden. Hierdoor is het NK juist verder van de gemiddelde leden af komen te staan! Als je dan toch nominaties wilt doen organiseer dan op een en dezelfde dag een nominatiewedstrijd in elke provincie. Laat het HB de keurmeesters en helpers uitnodigen en informeer de leden de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd waar ze in Nederland op zaterdag moeten aantreden door middel van loting. Dan hebben we het ergens over. Nu zijn de terrein al bekend, keurmeesters uit de eigen afdeling en vaak bevriende helpers zijn opgesteld. De leden stellen niet dat het er niet eerlijk aan toe gaat maar wel dat het huidige systeem niet echt objectief is. Als je dan zonodig nominatie wedstrijden wilt houden dan is dit wel zo eerlijk en zien andere provincies ook volle wedstrijden met vreemde honden. Dit zal ook veel meer publiek naar deze wedstrijden trekken. Een ander idee is dat je de nominatie moet doen in een afdeling waar je niet voor de keuring bent geweest.

5 Het NK PH II moet het regionale karakter behouden! Het is ooit opgericht als een Kampioen der kampioenen wedstrijd. Elke provincie stuurt een afgevaardigde. De leden vinden het best dat de afgevaardigde aan strengere eisen moet voldoen maar verder gaan dan een minimaal aantal punten van 440 op de selectie acht men niet verstandig. De titelverdediger moet gewoon blijven. De wedstrijd heeft een minimaal aantal deelnemers die best kunnen worden aangevuld door leden met de hoogste punten op de selecties, indien er afdelingen zijn die geen afgevaardigde hebben. Voor Object moeten we gewoon terug naar de hoogste van de keuringen. Dit om na het aanpassen van dit programma het programma te stimuleren, of anders gewoon het NK voor object afschaffen omdat het programma toch al kapot gemaakt is. 5. Behalen van Certificaat in modules: Dit voorstel wordt niet gedragen door de leden. Er wordt wel het voorstel gedaan om Object aan te passen tot een bijt programma wat een niet sterke hond ook aan zal moeten kunnen (weinig dreiging, bijvoorbeeld zonder stokstellen). Dit om jonge leden of leden met niet zo'n sterke hond voor de vereniging te kunnen behouden. Ook binnen het IPO wordt met deel certificaten gewerkt en dit is volledig geflopt. Laat ons niet dat voorbeeld volgen. Hier viel nogmaals de opmerking: HANDEN AF VAN PH I. 6. Wie zijn de afnemers van de honden uit de KNPV De volgende afnemers zijn genoemd: (geïdentificeerd) - Politie - Defensie - Beveiliging - Particulier - De handel cq. het buitenland De leden zijn van mening dat de handel de grootste afnemer is, gevolgd door de politie, defensie, beveiliging en particulieren. 7. Voldoen de honden aan de vraag van de afnemers of kunnen we het programma optimaliseren om aan deze vraag te voldoen De algemene mening is dat de KNPV een unieke kweekvijver is, in de wereld is voor goede honden met een redelijke basis africhting, die hierna bijgeschoold kunnen worden voor de praktijk. Het certificaat draagt bij aan de kwaliteit en het niveau van africhting en dus ook aan de prijs. De markt en prijs wordt gestuurd door vraag en aanbod. Vanuit politie kringen worden liever gecertificeerde honden van rond de 3 jaar gekocht vanwege het niveau van africhting en de geestelijke rijpheid van de honden van die leeftijd. Ook om zeg maar omgezet te kunnen worden naar een goede praktijk hond is de geestelijke rijpheid naast het niveau van africhting een belangrijke factor. Conclusie: Uit de redelijk grote opkomst bleek dat de KNPV, ons programma en de sport bij de harde kern van de KNPV erg leeft. Dit is een uitgelezen kans om te laten zien aan deze

6 betrokken leden dat er NU wel naar ze geluisterd wordt. Dit moet het HB en de stuurgroep niet te licht opnemen en beseffen dat het luisteren en soms klankborden met de leden de betrokkenheid bij de vereniging vergroot.

WEDSTRIJDREGLEMENT. Algemeen:

WEDSTRIJDREGLEMENT. Algemeen: WEDSTRIJDREGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Algemeen: Jaarlijks worden door het hoofdbestuur van de KNPV de Nationale kampioenswedstrijden politiehond 1, politiehond 2, objectbewakingshond

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT van de

WEDSTRIJDREGLEMENT van de WEDSTRIJDREGLEMENT van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Jaarlijks worden door het hoofdbestuur van de KNPV de nationale kampioenswedstrijden politiehond 1, politiehond 2, objectbewakingshond

Nadere informatie

Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht Jaarverslag 2015 Afdeling Utrecht

Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht Jaarverslag 2015 Afdeling Utrecht KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 Jaarverslag 2015 Afdeling Utrecht Bestuurssamenstelling Per 01-01-2015 Per 01-01-2016 Voorzitter

Nadere informatie

Notulen Najaarsledenvergadering Afd.Utrecht

Notulen Najaarsledenvergadering Afd.Utrecht Notulen Najaarsledenvergadering Afd.Utrecht Datum: 19 oktober 2015 Locatie: PHV D.O.S. te Zeist Bestuur: Vacature (voorzitter) Jeroen Vunderink (secretaris en ad interim voorzitter) Bert van Ede (penningmeester)

Nadere informatie

Op maandag 22 oktober heeft de najaarsledenvergadering plaats gevonden bij PHDC D.O.S. te Zeist. De aanvang is 20:00 uur.

Op maandag 22 oktober heeft de najaarsledenvergadering plaats gevonden bij PHDC D.O.S. te Zeist. De aanvang is 20:00 uur. Op maandag 22 oktober heeft de najaarsledenvergadering plaats gevonden bij PHDC D.O.S. te Zeist. De aanvang is 20:00 uur. 1. Opening door de voorzitter De voorzitter vraagt eerst een moment stilte voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. van de afdeling UTRECHT november 2015

NIEUWSBRIEF. van de afdeling UTRECHT november 2015 NIEUWSBRIEF van de afdeling UTRECHT november 2015 In deze Nieuwsbrief informatie over: 1. Mededelingen afdelingsbestuur 2. Terugblik najaarsledenvergadering 19 oktober 2015 3. Najaarskeuring PHDC Baarn

Nadere informatie

Notulen najaarsledenvergadering Afd.Utrecht

Notulen najaarsledenvergadering Afd.Utrecht Notulen najaarsledenvergadering Afd.Utrecht Datum: 11 oktober 2010 Locatie: PHV D.O.S. te Zeist Bestuur: Alex van Nimwegen (voorzitter) Jeroen Vunderink (secretaris) Bert van Ede (penningmeester) Fred

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV Inleiding De eisen voor Afdelingshelper en Helper der KNPV zijn identiek. De Afdelingshelper wordt door de Afdeling ingezet

Nadere informatie

Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5

Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5 UITGAVE januari 2008 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer: Mr. Pieter van Vollenhoven Afdeling Utrecht Reglement voor Demonstraties, Oefendagen en Wedstrijden Hoofdstuk

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 JAARVERSLAG KNPV 2012 Hoofdbestuur Vanaf 1 januari 2012 waren er zes hoofdbestuursleden. Het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. van de afdeling UTRECHT April 2016

NIEUWSBRIEF. van de afdeling UTRECHT April 2016 NIEUWSBRIEF van de afdeling UTRECHT April 2016 In deze Nieuwsbrief informatie over: 1. Voorjaarskeuring PH1 bij PHDC D.O.S. te Zeist 2. Helperstestdag Younan Koshaba 3. Deelnemers zomerkeuring Speurhonden

Nadere informatie

AFDELING GELDERLAND. BESLUITENLIJST Updatet : 22 oktober 2012 - Onderwerp met korte omschrijving:

AFDELING GELDERLAND. BESLUITENLIJST Updatet : 22 oktober 2012 - Onderwerp met korte omschrijving: KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer Mr. P. van Vollenhoven AFDELING GELDERLAND Algemeen BESLUITENLIJST Updatet : 22 oktober 2012 - Onderwerp met korte omschrijving:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Afdeling Utrecht

Jaarverslag 2012 Afdeling Utrecht KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 Jaarverslag 2012 Afdeling Utrecht Bestuurssamenstelling Per 01-01- 2012 Per 01-01- 2013 Voorzitter

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Afdeling Utrecht

Jaarverslag 2010 Afdeling Utrecht KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 Jaarverslag 2010 Afdeling Utrecht Bestuurssamenstelling Per 01-01-2010 Per 01-01-2011 Voorzitter

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING KNPV Examenreglement Keurmeester PH1, PH2 en Objectbewakingshond REGLEMENT VOOR HET EXAMEN KEURMEESTER KNPV POLITIEHOND 1 en 2 en OBJECTBEWAKING Als lid van de KNPV heeft men de mogelijkheid om keurmeester

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 JAARVERSLAG KNPV 2014 Hoofdbestuur Samenstelling hoofdbestuur op 1 januari 2014: Voorzitter Eugène

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING AFDELING GELDERLAND. BESLUITENLIJST Update : 29 december 2014 - Algehele update.

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING AFDELING GELDERLAND. BESLUITENLIJST Update : 29 december 2014 - Algehele update. KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer Mr. P. van Vollenhoven AFDELING GELDERLAND Algemeen BESLUITENLIJST Update : 29 december 2014 - Algehele update Uitnodigingen aan

Nadere informatie

Examenreglement. Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond

Examenreglement. Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging opgericht 1907 - Beschermheer Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Examenreglement Keurmeester Politiehond 1 Keurmeester Politiehond 2 Keurmeester Objectbewakingshond

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Groningen Friesland en Drenthe

Wedstrijdreglement Groningen Friesland en Drenthe Naam Dit reglement draagt de naam Wedstrijdreglement Groningen en en is van toepassing op twee gezamenlijk te organiseren wedstrijden : 1. Selectiewedstrijd PH 2 2. Noordelijk Kampioenschap Selectiewedstrijd

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 JAARVERSLAG KNPV 2009 Hoofdbestuur Het Hoofdbestuur kwam in 2009 maandelijks bijeen. Naast het

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN EEN AFDELING

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN EEN AFDELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN EEN AFDELING VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING als bedoeld in Artikel 9, eerste lid van de Statuten der Vereniging. NAAM Artikel 1 De Afdeling draagt de

Nadere informatie

VDH Herstructurering

VDH Herstructurering VDH Herstructurering 1. Hoofdbestuur (HB.) Het hoofdbestuur is belast met de algemene leiding van de VDH. Het bestuur bestaat uit zeven natuurlijke personen; o Voorzitter o Secretaris o Penningmeester

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 JAARVERSLAG KNPV 2015 Hoofdbestuur Samenstelling hoofdbestuur op 1 januari 2015: Voorzitter Eugène

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer Prof. mr. Pieter van Vollenhoven AFDELING ZUID-HOLLAND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer Prof. mr. Pieter van Vollenhoven AFDELING ZUID-HOLLAND KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 Beschermheer Prof. mr. Pieter van Vollenhoven AFDELING ZUID-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN EEN AFDELING VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV

REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV REGLEMENT VOOR HET EXAMEN AFDELINGSHELPER VAN DE AFDELING NOORD BRABANT DER KNPV 1.INLEIDING Eenieder die aan de onder punt 2 vermelde voorwaarden voldoet kan Afdelingshelper van de Afdeling Noord - Brabant

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven EISEN KEURINGSTERREINEN POLITIEHOND 1 Eisen voor keuringsterreinen 2007 Politiehond 1 algemeen

Nadere informatie

Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan!

Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan! Uitgebreid Artikel Rijles, autisme, adhd Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan! Inleiding Tegenwoordig kun je al starten met lessen als je 16,5 jaar bent. Iedere jongere wil wel

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Beschermheer: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Opgericht 1907 JAARVERSLAG KNPV 2013 Hoofdbestuur Samenstelling hoofdbestuur per 1 januari 2013. Voorzitter

Nadere informatie

In dit nummer o.a. NR. 2 2013. m Wanneer is een grote hond oud? m Verslag Algemene Vergadering KNPV

In dit nummer o.a. NR. 2 2013. m Wanneer is een grote hond oud? m Verslag Algemene Vergadering KNPV NR. 2 2013 Officieel orgaan van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging In dit nummer o.a. m Wanneer is een grote hond oud? m Verslag Algemene Vergadering KNPV Partner van de KNPV Sponsoren KNPV

Nadere informatie

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? 1 Advies is vaak iets anders

Nadere informatie

Besluitenlijst. Afdeling Utrecht

Besluitenlijst. Afdeling Utrecht Besluitenlijst Afdeling Utrecht Inhoud Pagina 2-3 Algemeen Uitnodigingen aan het afdelingsbestuur Attenties bij jubilea Mutaties Afgevaardigden naar Hoofdbestuur vergaderingen Declaraties afdelingsbestuur

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter Verslag : Bestuur Margriet Datum bijeenkomst: 19 april 2011 notulist: Jan Vos Aanvang: 19.30. bestuurskamer Margriet Aanwezig: Afwezig: Piet de Jongh, Jan Vos Ellen vd Bosch Marc v Luijk Cor Hoeks Jo van

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s

i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s i n f o r m a t i e e n we e t j e s v a n e n v o o r SINTERMERTEN b r u g k l a s s e r s Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is hier dan de digitale versie van Mugnieuwzzz, met iedere

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt 24 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus 2015 2 Samenvatting De gemeente wil weten hoe

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie:

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie: Toelichting Regio ZW Wedstrijden 2018-2019 versie: 20181119 De selectieprocedure voor het aantal jun-c en jun-b aan de Regioselectiewedstrijden NK Allround en NK Afstanden wordt voor het komend seizoen

Nadere informatie

*Welkom door de voorzitter; In het bijzonder Paul Drost die voor de eerste keer aanwezig is. Manon, Miranda, Marja en John hebben zich afgemeld.

*Welkom door de voorzitter; In het bijzonder Paul Drost die voor de eerste keer aanwezig is. Manon, Miranda, Marja en John hebben zich afgemeld. Notulen MR vergadering 15-12-2014 *Welkom door de voorzitter; In het bijzonder Paul Drost die voor de eerste keer aanwezig is. Manon, Miranda, Marja en John hebben zich afgemeld. *Notulen vorige vergadering

Nadere informatie

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie:

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie: Toelichting Regio ZW Wedstrijden 2018-2019 versie: 20180906 De selectieprocedure voor het aantal jun-c en jun-b aan de Regioselectiewedstrijden NK Allround en NK Afstanden wordt voor het komend seizoen

Nadere informatie

Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722

Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722 Jaarverslag Januari 2014 - december 2014 Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

BUILDING G100. donderdag 19 juni 2014 Ministerie van Defensie Lunettenkazerne Vught

BUILDING G100. donderdag 19 juni 2014 Ministerie van Defensie Lunettenkazerne Vught BUILDING G100 donderdag 19 juni 2014 Ministerie van Defensie Lunettenkazerne Vught Uw gastheer ing. Roelof Schoonebeek teamleider werktuigbouwkunde Ministerie van Defensie Dienst Vastgoed Defensie Eerst

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Bijeenkomst opschaling. Divosa 1 februari 2013

Bijeenkomst opschaling. Divosa 1 februari 2013 Bijeenkomst opschaling Divosa 1 februari 2013 Opschaling Vooral veel uitdagingen kansen, bedreigingen In de sheets een impressie van wat de deelnemers aan de masterclass bedachten. Antwoord op de vraagstukken

Nadere informatie

Inleiding Disclaimer

Inleiding Disclaimer Inleiding De Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen, eigenaar en beheerder van de CO 2 -Prestatieladder, organiseert in het kader van het schemabeheer regelmatig harmonisatiedagen. Doel

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

Meetreglement. Raad van Beheer, september Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie

Meetreglement. Raad van Beheer, september Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie Meetreglement Meten van A tot Z: A. Schofthoogte bij aanvragen van een startlicentie Bij het aanvragen van de startlicentie 1 geven deelnemers zelf een hoogte aan waarin zij denken te moeten lopen. Op

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Mededelingen van het Bestuur 6 Strippenkaart Het bestuur heeft besloten de 6 strippenkaart te introduceren, met name voor oud leden die nog een keer willen spelen

Nadere informatie

Evaluatie groepsinteracties door ervaringsdeskundigen stichting Waarheid bij JCC den Haag De kracht zit in de mensen én de methode!

Evaluatie groepsinteracties door ervaringsdeskundigen stichting Waarheid bij JCC den Haag De kracht zit in de mensen én de methode! Evaluatie groepsinteracties door ervaringsdeskundigen stichting Waarheid bij JCC den Haag De kracht zit in de mensen én de methode! 2.01.097.11.05/05 Henry van der Dussen Hallemavanloon Evaluatie Inleiding

Nadere informatie

Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015

Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015 HET LEITJE Lierderholthuis, jaargang 2015-2016 nr.6 6 november 2015 AGENDA Dinsdag 10 november: Donderdag 12 november: Zaterdag 14 november: 12.45 uur Inloopspreekuur Jeugdverpleegkundige 8.30 uur Studiedag

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek onder bijstandsgerechtigden

Klanttevredenheidsonderzoek onder bijstandsgerechtigden Klanttevredenheidsonderzoek onder bijstandsgerechtigden Eindverslag Maart 2016 Inhoudsopgave Opdrachtgever Slide nr. Henk Teussink 1 Aanleiding onderzoek en werkwijze 3 E: h.teussink@enschede.nl T: 06

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen Door Annelies Verkest Verpleegkundig specialist Kliniek Sint-Jozef Pittem Inhoud van de presentatie 1. Totstandkoming 2.

Nadere informatie

AANMELDEN EN INLOGGEN...

AANMELDEN EN INLOGGEN... Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 AANMELDEN EN INLOGGEN... 4 2.1.1 De site... 4 2.1.2 Aanmelden en account aanmaken... 4 2.1.3 Persoonsgegevens invullen... 6 3 DE TESTEN... 7 Hogeschool Rotterdam, Studiesucces

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

Plan van aanpak. Commissie zaterdag-/zondag lagere senioren, zaal en 35+

Plan van aanpak. Commissie zaterdag-/zondag lagere senioren, zaal en 35+ Plan van aanpak Commissie zaterdag-/zondag lagere senioren, zaal en 35+ Hoogeveen, december 2015 Inhoudsopgave 1. ORGANIGRAM COMMISSIE... 2 2. BESTUUR COMMISSIE... 3 3. TECHNISCHE COMMISSIE ZATERDAG...

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

JAARVERSLAG Inhoud. 1. Stichting Part-Ner. 2. Belangrijkste werkzaamheden Samenwerking met andere organisaties. 4.

JAARVERSLAG Inhoud. 1. Stichting Part-Ner. 2. Belangrijkste werkzaamheden Samenwerking met andere organisaties. 4. JAARVERSLAG 2015 Inhoud 1. Stichting Part-Ner 2. Belangrijkste werkzaamheden 2015 3. Samenwerking met andere organisaties 4. Vooruitblik 1 1. Stichting Part-Ner Na afronding van het project certificering

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT I. ALGEMEEN Artikel 1: Huishoudelijk reglement 1. Dit reglement is een nadere detaillering van en een aanvulling op de Statuten van de Stichting Inzet Reddingshond Nederland (hierna

Nadere informatie

Impressie Werkbijeenkomst Coalitie voor Inclusie 30-09-08

Impressie Werkbijeenkomst Coalitie voor Inclusie 30-09-08 Impressie Werkbijeenkomst Coalitie voor Inclusie 30-09-08 Op dinsdag 30 september kwamen zo n 25 mensen in Utrecht bijeen om met elkaar te kijken welke onderwerpen van belang zijn om als Coalitie verder

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Versie van 20 juni. 17 uur

Versie van 20 juni. 17 uur Spreektekst voor bijeenkomst Vereniging van Hogere Functionarissen Jaarbeurs Utrecht, 28 juni 2012 [1190 woorden] [Introductie] Beste mensen, Hartelijk dank voor de uitnodiging om met jullie van gedachten

Nadere informatie

Zorgverzekering Beter Voor Nu 2012. De beste Zorg voor nu en later

Zorgverzekering Beter Voor Nu 2012. De beste Zorg voor nu en later Zorgverzekering Beter Voor Nu 2012 De beste Zorg voor nu en later Uw leven is veranderd Uw zorgverzekering verandert mee Verschillende mensen hebben verschillende wensen. Uw manier van leven is anders

Nadere informatie

Vanaf. Keurmeestersreglement werkhonden. Keurmeester. Reglement. voor. Werkhonden. Pagina 1 van 11 CWH

Vanaf. Keurmeestersreglement werkhonden. Keurmeester. Reglement. voor. Werkhonden. Pagina 1 van 11 CWH Vanaf 2012 Keurmeestersreglement werkhonden Keurmeester Reglement voor Werkhonden. Pagina 1 van 11 Inhoud Pagina Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1: Begripsomschrijvingen 3 Hoofdstuk 2 Opleiding

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie:

Toelichting Regio ZW Wedstrijden versie: Toelichting Regio ZW Wedstrijden 2018-2019 versie: 20180813 De selectieprocedure voor het aantal jun-c en jun-b aan de Regioselectiewedstrijden NK Allround en NK Afstanden wordt voor het komend seizoen

Nadere informatie

Inburgeren. In de Hoeksche Waard

Inburgeren. In de Hoeksche Waard Inburgeren In de Hoeksche Waard inburgeren in de Hoeksche Waard Doel van deze folder Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (WI) in werking getreden. In deze folder staat omschreven wat inburgeren betekent

Nadere informatie

De Politiehond. 2014 - nummer 5

De Politiehond. 2014 - nummer 5 2014 - nummer 5 Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging De Politiehond COLOFON Officieel orgaan van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging. Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

Nadere informatie

DAMEN SERVICE-ABONNEMENTEN

DAMEN SERVICE-ABONNEMENTEN DAMEN SERVICE-ABONNEMENTEN Een goede keuze! Informatiebrochure Introductie in onze financiële dienstverlening. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Wie zijn wij? 3 Wat bieden wij? 4. Waarom een service-abonnement?

Nadere informatie

Handleiding i-reserve. voor het online reserveren van tijden voor begrafenissen

Handleiding i-reserve. voor het online reserveren van tijden voor begrafenissen Handleiding i-reserve voor het online reserveren van tijden voor begrafenissen Gemeente Vlaardingen Afdeling Openbare Werken Juni 11 Start met https://www.vlaardingen.nl/begraafplaatsreserveren Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vraagprogramma (versie 27 september 2016) Indoor de Bergen 2016

Vraagprogramma (versie 27 september 2016) Indoor de Bergen 2016 Wedstrijdplaats: Indoor de Bergen (779694) Recreatiepark De Bergen Zoetendaal 6 5446 PW Wanroij Wedstrijddatum: 16 20 november 2016 Inschrijvingen: Digitaal inschrijven vanaf 15 oktober 2016 via www.concours.nl

Nadere informatie

Wie komt er voor mij op? 12 november 2015 Stichting Mentorschap Amsterdam Gemeente Amsterdam

Wie komt er voor mij op? 12 november 2015 Stichting Mentorschap Amsterdam Gemeente Amsterdam Wie komt er voor mij op? 12 november 2015 Stichting Mentorschap Amsterdam Gemeente Amsterdam Programma 14.00 Opening en toelichting belang van vertegenwoordiging in zorgbelangen Wethouder Eric van den

Nadere informatie

MR de Tafelronde NOTULEN DATUM: 11 JUNI 2014 PLAATS: AMERSFOORT. Monique. Hans. Agnes, Monique, Ingrid, Jeroen, Martijn. Welkom

MR de Tafelronde NOTULEN DATUM: 11 JUNI 2014 PLAATS: AMERSFOORT. Monique. Hans. Agnes, Monique, Ingrid, Jeroen, Martijn. Welkom MR de Tafelronde NOTULEN DATUM: 11 JUNI PLAATS: AMERSFOORT NOTULIST VOORZITTER AANWEZIGEN Hans Agnes,, Ingrid, Jeroen, Martijn Welkom Mededelingen, o.a. over Formatie (SvZ & info besluitvormingsproces

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEEK:

BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEEK: BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEEK: Ma 25-11 groep 7 en 8 theatervoorstelling Thema ouderavond Di 26-11 Wo 27-11 Do 28-11 groep 7 hightech automotive campus groep 8 naar Jan van Brabant Vr 29-11 groep 3-4 naar

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Samen beslissen over je eigen omgeving

Samen beslissen over je eigen omgeving Eigen Kracht-conferentie voor groep, wijk of buurt Samen beslissen over je eigen omgeving Iedereen had er op een of andere manier last van. Daarom lukte het een oplossing te vinden. Eigen Kracht-conferentie

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Vragen over verschillen in uitvoeringsbepalingen tussen IPO en SchH. en andere aandachtspunten. Update: 5 juni 2008

Vragen over verschillen in uitvoeringsbepalingen tussen IPO en SchH. en andere aandachtspunten. Update: 5 juni 2008 Vragen over verschillen in uitvoeringsbepalingen tussen IPO en SchH. en andere aandachtspunten. IPO SchH. Algemeen Vraag: Update: 5 juni 2008 Op welke leeftijd mag de hond opgaan 12 maanden 15 maanden

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat Pb 1061 2302 BB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2013 HOVO-Nederland Jaarverslag 2013 In 2013 heeft HOVO Nederland een nieuwe start

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Datum: 10-10-2018 Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Aan het College van B&W, geachte wethouder, Graag adviseren wij u hierbij over de informatievoorziening

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT LEDEN Artikel 1 a. Het aspirant lid meldt zich aan bij het hoofdbestuur en vult bij de aanmelding een door het hoofdbestuur vastgesteld aanmeldingsformulier in. Kan redelijkerwijs

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

ECFD/U Lbr. 16/052

ECFD/U Lbr. 16/052 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft De EED richtlijn (artikel 8 energieauditplicht) en de rol van het bevoegd gezag uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U201600977

Nadere informatie

3 e Taxi Nieuwsbrief SBK 4 oktober 2015 Stichting Bossche Kwaliteitstaxi (SBK)

3 e Taxi Nieuwsbrief SBK 4 oktober 2015 Stichting Bossche Kwaliteitstaxi (SBK) 3 e Taxi Nieuwsbrief SBK 4 oktober 2015 Stichting Bossche Kwaliteitstaxi (SBK) 4 oktober 2015 In het kort Dit is de 3e Taxinieuwsbrief van de Stichting Bossche Kwaliteitstaxi (SBK). Deze nieuwsbrief wordt

Nadere informatie