Beoordelingscriteria voor de award voor het beste profielwerkstuk op het gebied van internationalisering voor vwo, havo en vmbo.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordelingscriteria voor de award voor het beste profielwerkstuk op het gebied van internationalisering voor vwo, havo en vmbo."

Transcriptie

1 AEDE Nederland Profielwerkstuk-Award 2012 In haar jubileumjaar 2012 startte de AEDE Nederland met het uitreiken van een award voor het beste profielwerkstuk rond internationalisering. Met deze prijs wil de AEDE leerlingen aanmoedigen om een profielwerkstuk te maken rond een internationaal thema, bij voorkeur in samenwerking met leerlingen van een partnerschool, maar in ieder geval door middel van bronnen uit het buitenland. Voor de beoordeling van de ingezonden profielwerkstukken zijn onderstaande criteria opgesteld. Beoordelingscriteria voor de award voor het beste profielwerkstuk op het gebied van internationalisering voor vwo, havo en vmbo. Leeswijzer De schooltypen hebben een eigen kleur: vwo = geel, havo = groen, vmbo = roze De criteria voor ELOS en TTO-scholen, en scholen met of zonder EIO zijn verschillend. Verder wordt er verschil gemaakt tussen scholen zonder én met een buitenlandse partner. Bij scholen met een buitenlandse partner staan onder samenwerking met de buitenlandse partner criteria genoemd, die extra punten opleveren. Gebruikte afkortingen ELOS = Europa als Leeromgeving Op School TTO = TweeTalig Onderwijs EIO = Europese en internationale orientatie). 1

2 VWO ZONDER SAMENWERKING MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Geeft uw school EIOlessen? een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIO-lessen aangeboden? internationaal relevant en actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Opmerkingen 2. Schriftelijke bronnen van bronnen in de MVT (tenminste 75%), die in de vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 50%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 25%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van film- en/of audio-opnamen aantonen. (migranten, skype e.d.) 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF B2-5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF B2- Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF B2- Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF B2- Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF B1- Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF B2-2

3 6. Werkstuk bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. 7. Reflectie bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. aangeven in hoeverre het denken heeft beïnvloed. * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden. 3

4 HAVO ZONDER SAMENWERKING MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Geeft uw school EIOlessen? een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIO-lessen aangeboden? internationaal relevant en actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Opmerkingen 2. Schriftelijke bronnen van bronnen in de MVT (tenminste 75%), die in de vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 50%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 25%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van film- en/of audio-opnamen aantonen. (migranten, skype e.d.) 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF B1-5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF B1- Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF B1- Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF B1- Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF B1- Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF B1-4

5 6. Werkstuk bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. 7. Reflectie bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. bronvermelding (APA-notatie) e.d. en netjes verzorgd. aangeven in hoeverre het denken heeft beïnvloed. * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden. 5

6 VMBO ZONDER SAMENWERKING MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Geeft uw school EIOlessen? een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIO-lessen aangeboden? internationaal relevant en actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIOstandaarden. Opmerkingen 2. Schriftelijke bronnen van bronnen in de MVT (tenminste 75%), die in de vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 50%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. van bronnen in de MVT (tenminste 25%), die in de bronnenlijst expliciet vermeld moeten worden. 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van film- en/of audio-opnamen aantonen. (migranten, skype e.d.) 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF A2-5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF A2- Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF A2- Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF A2- Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF A2- Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF A2-6

7 6. Werkstuk 1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. 7. Reflectie 1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. 1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. aangeven in hoeverre het denken heeft beïnvloed. * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden 7

8 VWO MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema internationaal relevant en/of actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Geeft uw school EIOlessen? internationaal relevant en/of actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIOlessen aangeboden? internationaal relevant en een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Samenwerking buitenlandse partner (+ = extra punten) + Thema wordt samen met buitenlandse partner bepaald + Leerlingen van twee landen werken aan één onderzoek + Invalshoeken vanuit beide landen + Onderzoek (gedeeltelijk) in het partnerland** Opmerkingen 2. Schriftelijke bronnen (tenminste 75%), die in de (tenminste 50%), die in de (tenminste 25%), die in de + De leerling maakt gebruik van bronnen uit het partnerland 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van filmen/of audio-opnamen aantonen. 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF B2- De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van filmen/of audio-opnamen aantonen. Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF B2- De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van filmen/of audio-opnamen aantonen. Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF B1- + Interviews met of via de partnerschool (tijdens bezoek aan partnerland of zonder mobiliteit via multimedia) 8

9 5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF B2-6. Werkstuk bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. 7. Reflectie Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF B2- bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF B2- bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. + Met het partnerland + Ook in het partnerland + Tenminste één deelvraag samen met partner uitgewerkt aangeven in hoeverre de samenwerking met de buitenlandse partner zijn * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden ** Bijvoorbeeld: Tijdens een reguliere uitwisseling, direct voor of na een reguliere uitwisseling (leerling blijft langer voor zijn onderzoek), bezoek alleen voor onderzoek aan het partnerland 9

10 HAVO MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema internationaal relevant en/of actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. 2. Schriftelijke bronnen (tenminste 75%), die in de Geeft uw school EIOlessen? een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. (tenminste 50%), die in de Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIOlessen aangeboden? internationaal relevant en een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. (tenminste 25%), die in de Samenwerking buitenlandse partner (+ = extra punten) + Thema wordt samen met buitenlandse partner bepaald + Leerlingen van twee landen werken aan één onderzoek + Invalshoeken vanuit beide landen + Onderzoek (gedeeeltelijk) in het partnerland** + De leerling maakt gebruik van bronnen uit het partnerland Opmerkingen 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van filmen/of audio-opnamen aantonen. (migranten, skype e.d.) + Interviews met of via de partnerschool (tijdens bezoek aan partnerland of zonder mobiliteit via multimedia) 10

11 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF B1-5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF B1-6. Werkstuk gebruikelijke eisen aan een abstract, onderzoeksvraag. bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. 7. Reflectie denken heeft. Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF B1- Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF B1- bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF B1- Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF B1- bronvermelding (APAnotatie) e.d. en netjes verzorgd. + Met het partnerland + Ook in het partnerland + Tenminste één deelvraag samen met partner uitgewerkt aangeven in hoeverre de samenwerking met de buitenlandse partner zijn * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden ** Bijvoorbeeld: Tijdens een reguliere uitwisseling, direct voor of na een reguliere uitwisseling (leerling blijft langer voor zijn onderzoek), bezoek alleen voor onderzoek aan het partnerland 11

12 VMBO MET EEN BUITENLANDSE PARTNERSCHOOL Is uw school een ELOS-school of een school met TTO en EIO? 1. Thema internationaal relevant en/of actueel thema of het heeft een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Geeft uw school EIOlessen? een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Is uw school geen ELOSschool, geen TTO-school en worden er geen EIOlessen aangeboden? internationaal relevant en een directe relatie met de EU en is afgeleid van de EIO-standaarden. Samenwerking buitenlandse partner (+ = extra punten) + Thema wordt samen met buitenlandse partner bepaald + Leerlingen van twee landen werken aan één onderzoek + Invalshoeken vanuit beide landen + Onderzoek (gedeeltelijk) in het partnerland** Opmerkingen 2. Schriftelijke bronnen (tenminste 75%), die in de (tenminste 50%), die in de (tenminste 25%), die in de + De leerling maakt gebruik van bronnen uit het partnerland 3. Mondelinge bronnen De leerling gebruikt MVT (interviews) en kan deze door middel van filmen/of audio-opnamen aantonen. (migranten, skype e.d.) + Interviews met of via de partnerschool (tijdens bezoek aan partnerland of zonder mobiliteit via multimedia) 12

13 4. Taal Geheel werkstuk in een MVT* (tenminste CEF A2-5. Presentatie Geheel in het Engels (tenminste CEF A2-6. Werkstuk 1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. Abstract of tenminste één deelvraag in een MVT* (tenminste CEF A2- Tenminste één onderdeel van de presentatie in een MVT* (tenminste CEF A2-1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. Bij voorkeur één deelvraag, één interview of abstract in een MVT* (tenminste CEF A2- Bij voorkeur één onderdeel in een MVT* (tenminste CEF A2-1. titelpagina / voorblad sectorwerkstuk"; 2. inhoudsopgave en paginanummering; 3. inleiding met hoofdvraag en waarom het onderwerp gekozen is; 4. plan van aanpak en logboek; 5. beantwoorden van hoofdvraag en deelvragen; 6. verslag van enquête, interview of bezoek aan een bedrijf of instelling; 7. eigen mening/conclusie met wat je er van geleerd hebt; 8. bronvermelding. + Met het partnerland + Ook in het partnerland + Tenminste één deelvraag samen met partner uitgewerkt 13

14 7. Reflectie aangeven in hoeverre de samenwerking met de buitenlandse partner zijn * De meeste ELOS- en TTO-scholen bieden Engels aan; het werkstuk/een deelvraag voor een niet ELOS- of TTO-school mag ook in een andere MVT, die op school wordt aangeboden ** Bijvoorbeeld: Tijdens een reguliere uitwisseling, direct voor of na een reguliere uitwisseling (leerling blijft langer voor zijn onderzoek), bezoek alleen voor onderzoek aan het partnerland 14

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP LEREN EN WERKEN EN SECTORWERKSTUK VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

ORIËNTATIE OP LEREN EN WERKEN EN SECTORWERKSTUK VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 ORIËNTATIE OP LEREN EN WERKEN EN SECTORWERKSTUK VMBO TL/GL VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Beste leerling van 5 VWO, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg pws) maken. Het pws is de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces.

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORWERKSTUK VOOR 4 VMBO Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6).

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). PTA PROFIELWERKSTUK 2016 2017 Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). Het profielwerkstuk is een werkstuk waarin op geïntegreerde

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK EN ORIËNTATIE OP STUDIE EN BEROEP HAVO/VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

PROFIELWERKSTUK EN ORIËNTATIE OP STUDIE EN BEROEP HAVO/VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 PROFIELWERKSTUK EN ORIËNTATIE OP STUDIE EN BEROEP HAVO/VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE

Nadere informatie

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van vier verschillende fasen, te weten: 1. De voorbereidingsfase 2. De onderzoeksfase

Nadere informatie

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers,

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers, Amsterdam, november 2014 Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen Geachte ouders/verzorgers, Deze maand zijn we begonnen met het maken van de sectorwerkstukken. Een sectorwerkstuk is een

Nadere informatie

Een school voor iedereen

Een school voor iedereen , n Wereldschool! Een school voor iedereen Wil je de wijde wereld in? Kom dan naar het Carolus Clusius College. Daar leer je verder kijken! Je maakt kennis met andere culturen en je krijgt intensief taalonderwijs

Nadere informatie

Afspraken werkstuk Sint Sebastianus. Kleine school grote kansen

Afspraken werkstuk Sint Sebastianus. Kleine school grote kansen Afspraken werkstuk Sint Sebastianus Kleine school grote kansen 01-11-2013 Werkstukken - De kinderen leveren hun klad in op papier. (De kinderen die hier een uitzondering op hebben, weten dit zelf) - In

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding 2. 2. Regels 4. 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5. 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7.

Inhoud. 1. Inleiding 2. 2. Regels 4. 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5. 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7. Inhoud 1. Inleiding 2 2. Regels 4 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7 Bijlagen 9 Versie 2014 Page 1 1.Inleiding Vooraf Het profielwerkstuk is

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

MODEL A: TOETSMOMENT VOORBEREIDINGSFASE I: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL A: TOETSMOMENT VOORBEREIDINGSFASE I: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL A: Beoordelingsmodel PWS ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van drie verschillende fasen, te weten: 1. Het voortraject. 2. Het schriftelijk werkstuk of verslag.

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

Eisen. de overheid: cijfer: minimaal een 4 telt mee in het combinatievak, samen met maatschappijleer en ANW Tijdsinzet per leerling: 80 slu

Eisen. de overheid: cijfer: minimaal een 4 telt mee in het combinatievak, samen met maatschappijleer en ANW Tijdsinzet per leerling: 80 slu Het profielwerkstuk Wat is het? Een grote praktische opdracht waarbij je leerstof uitdiept en je vaardigheden ontwikkelt en presenteert binnen één groot vak (min 440 slu) of een combinatie van twee vakken

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

GRENZEN VERLEGGEN ONDERNEMEN - ONTMOETEN TTO ELOS. TALEN.Anglia.Cambridge.Delf.Goethe.Chinese taal & cultuur

GRENZEN VERLEGGEN ONDERNEMEN - ONTMOETEN TTO ELOS. TALEN.Anglia.Cambridge.Delf.Goethe.Chinese taal & cultuur GRENZEN VERLEGGEN ONDERNEMEN - ONTMOETEN TTO ELOS TALEN.Anglia.Cambridge.Delf.Goethe.Chinese taal & cultuur EIO & INTERNATIONALISERING.Modules EU en Globalisering.Individuele uitwisselingen.groepsuitwisselingen.etwinning

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011.

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011. Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011 Naam leerling: klas:. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Organisatie 4 2. De

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016)

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016) Handleiding profielwerkstuk 5-VW (examen 2016) 1. INLEIDING Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische opdracht

Nadere informatie

Maatschappijleer. Staatsexamen havo. Programma van toetsing en afsluiting. (vernieuwde profielstructuur)

Maatschappijleer. Staatsexamen havo. Programma van toetsing en afsluiting. (vernieuwde profielstructuur) Maatschappijleer Staatsexamen havo Programma van toetsing en afsluiting (vernieuwde profielstructuur) 2010 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HAVO 5

PROFIELWERKSTUK HAVO 5 PROFIELWERKSTUK HAVO 5 Beste eindexamenkandidaat, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg PWS) schrijven. Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk

Handleiding sectorwerkstuk Handleiding sectorwerkstuk Vmbot-4 2013 2014 DA'S MIJN SCHOOL... Inleiding: Je gaat dit jaar een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid

Nadere informatie

GYMNASIUM ~ ATHENEUM ~ HAVO ~ MAVO ~ VMBO ~ LWOO

GYMNASIUM ~ ATHENEUM ~ HAVO ~ MAVO ~ VMBO ~ LWOO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO MAVO VMBO LWOO INFORMATIE OVER TWEETALIG ONDERWIJS 2012 1 What is TTO? TTO staat voor tweetalig onderwijs. Het is een onderwijsvorm die extra uitdaging biedt voor de gemotiveerde

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 1 TL en GL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 15-16-17

PTA maatschappijleer 1 TL en GL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 15-16-17 Inleiding PTA maatschappijleer TL en GL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 5-6-7 Maatschappijleer (gemeenschappelijk deel) kent slechts een schoolexamen. Maatschappijleer wordt in de beroepsgerichte

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR 2014-2015 ----------------------------------------- LEERLINGBOEKJE Pagina 1 Bonhoeffer

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4 VMBO-TL. Examenjaar 2012. Naam 1: Naam 2: Mentor: Klas: 4 vmbo-tl Sector: Begeleider:

SECTORWERKSTUK 4 VMBO-TL. Examenjaar 2012. Naam 1: Naam 2: Mentor: Klas: 4 vmbo-tl Sector: Begeleider: SECTORWERKSTUK 4 VMBO-TL Examenjaar 2012 Naam 1: Naam 2: Mentor: Klas: 4 vmbo-tl Sector: Begeleider: Handleiding bij het maken van je sectorwerkstuk 2011-2012 Tijdsplanning: 0. Introductie Centrale uitleg

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 Beste 5 VWO-er, Onderdeel van je eindexamen is het maken van een profielwerkstuk (kortweg PWS). Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG. Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Begeleider: Beoordelaar:

Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG. Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Begeleider: Beoordelaar: Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Plaats en datum: Begeleider: Beoordelaar: Amsterdam, mei 15 Inhoud INHOUD... 2 VOORWOORD... 3 1. INLEIDING... 4 PROBLEEMSTELLING... 4 ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

RAPPORTEN, BEVORDERINGPROCEDURE en BEVORDERINGSNORMEN CSW VAN DE PERRE 2014 2015

RAPPORTEN, BEVORDERINGPROCEDURE en BEVORDERINGSNORMEN CSW VAN DE PERRE 2014 2015 RAPPORTEN, BEVORDERINGPROCEDURE en BEVORDERINGSNORMEN CSW VAN DE PERRE 2014 2015 Gedurende het schooljaar spreken vakdocenten, mentoren, teamleiders en ondersteuningscoördinatoren geregeld over de leerlingen,

Nadere informatie

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK. Naam: Klas: Begeleider: Sectorwerkstuk 2015 2016 Pagina 1 1

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK. Naam: Klas: Begeleider: Sectorwerkstuk 2015 2016 Pagina 1 1 HANDLEIDING SECTORWERKSTUK Naam: Klas: Begeleider: Sectorwerkstuk 2015 2016 Pagina 1 1 - INHOUDSOPGAVE - -------------------- Uitleg & Theorie -------------------- Stappenplan sectorwerkstuk 3 FASE 1:

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 VIA VINCI ACADEMY 2015-1 - In het portfolio worden per module* werkstukken opgeslagen, welke door de docent positief zijn beoordeeld.

Nadere informatie

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een profielwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een profielwerkstuk

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Profielwerkstuk Algemeen blz. 2. 2. Aandachtspunten blz. 3. 3. Voorbeeld van een stappenplan blz. 4. 4. Aanpak onderzoek blz.

Inhoudsopgave. 1. Profielwerkstuk Algemeen blz. 2. 2. Aandachtspunten blz. 3. 3. Voorbeeld van een stappenplan blz. 4. 4. Aanpak onderzoek blz. Inhoudsopgave 1. Profielwerkstuk Algemeen blz. 2 2. Aandachtspunten blz. 3 3. Voorbeeld van een stappenplan blz. 4 4. Aanpak onderzoek blz. 5 5. Inhoud onderzoek blz. 6 6. Tijdpad blz. 8 7. Regels & Voorwaarden

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling Het Sectorwerkstuk Nakijkboekje: Naam leerling Naam docent Titel werkstuk Het werkstuk wordt nagekeken met behulp Van de formulieren in dit boekje door de begeleider en eventueel (afspreken!) een andere

Nadere informatie

Stappenplan voor een onderzoek

Stappenplan voor een onderzoek Stappenplan voor een onderzoek Stap 1: Onderwerp * A) Kies een onderwerp Denk bij het kiezen van een onderwerp aan de volgende punten: - vind ik het onderwerp interessant - zijn er genoeg bronnen over

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) BBL - Kijkduin / Statenkwartier - cohort 2013-2014-2015

PTA maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) BBL - Kijkduin / Statenkwartier - cohort 2013-2014-2015 Maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) kent slechts een schoolexamen. A. Schoolexamen derde leerjaar, schooljaar 2013-2014 1 SE I Hoofdstuk 2 Jongeren 301B ML1/K/2 presentatie en PPP in groepjes van

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma.

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Profielwerkstuk Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Begin op tijd met het profielwerkstuk en onderschat dit onderdeel niet! - 1 - Inleiding Het

Nadere informatie

onvoldoende voldoende goed uitstekend 1 2 3 4 Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag.

onvoldoende voldoende goed uitstekend 1 2 3 4 Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag. Onderzoek Naam leerling:. Onderzoeksplan Er is een onderzoeksplan, maar de hoofdvraag is onduidelijk. Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag.

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

OPZET, UITVOERING EN PRESENTATIE VAN EEN ONDERZOEK, HAVO EN VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

OPZET, UITVOERING EN PRESENTATIE VAN EEN ONDERZOEK, HAVO EN VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 OPZET, UITVOERING EN PRESENTATIE VAN EEN ONDERZOEK, HAVO EN VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 Opzet, uitvoering en presentatie van een onderzoek, havo en vwo vakinformatie staatsexamen 2016 De

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2014-2015 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2014-2015

Nadere informatie

Profielwerkstuk 2014-2015

Profielwerkstuk 2014-2015 Profielwerkstuk 2014-2015 informatie en beoordelingsformulieren (bewaar dit exemplaar zorgvuldig en neem het steeds mee naar de contactmomenten met je begeleider) Naam:.... Klas:. Begeleider: mw./hr.....

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Inleiding Door het werken aan je sectorwerkstuk laat je zien dat je algemene vaardigheden voldoende beheerst. Met de algemene vaardigheden

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Beste leerling, In 5 havo en 6 vwo volg je het programma van de vernieuwde Tweede Fase. Binnen het eindexamenprogramma

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting 2006 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Het commissie-examen...3 Formaat werkstuk (verslag)...4

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Na de PWS-weken lever je een geschreven werkstuk

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 1 BBL en KBL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 14-15-16

PTA maatschappijleer 1 BBL en KBL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 14-15-16 Inleiding PTA maatschappijleer BBL en KBL Bohemen, Kijkduin, Statenkwartier cohort 4-5-6 (gemeenschappelijk deel) kent slechts een schoolexamen. wordt in de beroepsgerichte leerwegen afgenomen in het vierde

Nadere informatie

Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo

Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo De standaard tweetalig onderwijs bewaakt de kwaliteit van het tweetalig onderwijs in Nederland en wordt onderschreven door alle scholen die lid zijn van het

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting 2008 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Het commissie-examen... 3 Formaat praktische opdracht

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis praktische opdracht, 4hv Naam: Klas: Geschiedenis Chronologie In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat de geschiedenis

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2015 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2013 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk

Handleiding sectorwerkstuk Handleiding sectorwerkstuk Vmbot-4 2014 2015 DA'S MIJN SCHOOL... Inleiding: Je gaat dit jaar een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB?

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Sectorwerkstuk Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Doelen LOB a. Verkennen b. Oriënteren c. Verdiepen d. Knoop doorhakken Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid Van globaal, virtueel

Nadere informatie

Handleiding Sectorwerkstuk 2012 2013

Handleiding Sectorwerkstuk 2012 2013 Handleiding Sectorwerkstuk 2012 2013 1 Inhoud 1. Instructiesectorwerkstuk...4 2. Hetstappenplan...5 Stap1:Hetsamenstellenvantweetallenbinnendesector...5 Stap2:Keuzevanhetonderwerp...5 Stap3:Deonderzoeksvraag/deelvragen...5

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO 2015-2016 1 Inhoudsopgave Opmerking vooraf 3 Doel van terugkoppelmomenten en profielwerkstukmiddagen/dag 4 Tijdschema profielwerkstuk 2015-2016 5 Keuze van een partner,

Nadere informatie

CLIL Toolkit voor het basisonderwijs

CLIL Toolkit voor het basisonderwijs CLIL Toolkit voor het basisonderwijs Auteurs: Alessandra Corda, Eke Krijnen, Wibo van der Es Redactie: Jan Willem Chevalking, Tine Stegenga 2012 Expertisecentrum mvt, Leiden Een digitale versie van deze

Nadere informatie

Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo

Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo Kwaliteit Elos voor internationalisering in het vmbo in Nederland Elos is een internationale leerroute voor scholen in het Nederlands voorgezet

Nadere informatie

Bevorderingsregels 2013-2014

Bevorderingsregels 2013-2014 Bevorderingsregels 2013-2014 Algemeen a. Het doel van een overgangsvergadering is om op basis van een heel schooljaar leerlingen op het juiste niveau en in het juiste leerjaar te plaatsen. b. Rapportcijfers

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk. Handleiding voor leerlingen havo

Het Profielwerkstuk. Handleiding voor leerlingen havo Het Profielwerkstuk Handleiding voor leerlingen havo 2016-2017 Inhoudsopgave Bladzijde Inleiding 2 H1 Schriftelijk verslag 3 H2 Begeleiding en het proces 3 H3 Presentatie van je profielwerkstuk 4 H4 Beoordeling

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk?

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t Geert Grote College Klas 10 VMBO-t 2012-2013 NAAM: KLAS: Geert Grote College klas 10 vmbo-tl Inhoudsopgave INLEIDING 4 WAT IS

Nadere informatie

Beste groep 8 leerling,

Beste groep 8 leerling, Beste groep 8 leerling, Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs gehoord; een vorm van onderwijs waarbij meer dan 50% van de lessen in het Engels zijn. Op dit moment zijn er 120 scholen in Nederland

Nadere informatie

Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst?

Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst? Architectuur in de toekomst Waar moet je rekening mee houden als je een vrijstaand woonhuis gaat bouwen in de toekomst? Pagina 2 Inhoud: Blz: 3 Inleiding Blz: 3 Logboek Blz: 4 BSA Blz: 5 Conclusie Blz:

Nadere informatie

Beoordeling van het PWS

Beoordeling van het PWS Weging tussen de drie fasen: 25% projectvoorstel, 50% eindverslag, 25% presentatie (indien de presentatie het belangrijkste onderdeel is (toneelstuk, balletuitvoering, muziekuitvoering), dan telt de presentatie

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016 Beste leerling, In 5 havo en 6 vwo volg je het programma van de vernieuwde Tweede Fase. Binnen het eindexamenprogramma

Nadere informatie

Maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting. (oude profielstructuur)

Maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting. (oude profielstructuur) Maatschappijleer 1 (gemeenschappelijk deel) Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting (oude profielstructuur) 2010 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Beschrijving

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN

DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN Colofon Auteur: Met dank aan: Ton Bielderman Stefan Vollering, Pablo Amador Sanchez, Loes Broer-Nieuwenhuis, Judith van Tartwijk Vormgeving, opmaak: Uitgeverij

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t Geert Grote College Klas 10 VMBO-t 2011-2012 Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is een sectorwerkstuk? 4 Onderzoek doen 5 Een onderzoeksplan

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL SCHOOLJAAR 2012-201 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding p. 2. Afspraken p.4. Het onderzoek p.5 Stap 1: Onderwerp p.5 Stap 2: De hoofd- en deelvragen p.5 Stap : Informatie zoeken

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015 OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2014-2015 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en doorstroomregeling 2014-2015. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

Profielwerkstuk 4/5 HAVO

Profielwerkstuk 4/5 HAVO Profielwerkstuk 4/5 HAVO Schooljaar 2012/2013 2013/2014 1 Inhoudsopgave PWS blz. 3 Voorbeeld van een stappenplan blz. 4 Hoe doe je onderzoek? blz. 6 Aandachtspunten blz 10. Tijdpad blz. 11 Reglement blz.

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Aan het eind van de komende 2 weken lever

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2015-2016 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

9e klassen vmbo-tl. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Rudolf Steiner College

9e klassen vmbo-tl. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Rudolf Steiner College Vrije School voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015 9e klassen vmbo-tl Rudolf Steiner College Vak:geschiedenis en Verzameltoets juni 2015

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2014-2015 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2013-2014 pagina 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Algemeen...4 Tips...4 Bijeenkomst

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma.

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma. Profielwerkstuk Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma. Begin op tijd met het profielwerkstuk en onderschat dit onderdeel niet! - 1 - Inleiding Het

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting (oude profielstructuur) 2010 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Beschrijving eindtermen...3

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Els ; 11 October 2012 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/39641 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren.

Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren. Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren. Bij het doen van onderzoek onderscheid je vier fasen: 1 De fase van voorbereiding 2 De fase van uitvoering 3 De

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels:

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels: Stappen deelcijfer weging 1 Onderzoeksvragen 10,0 6% 0,6 2 Hypothese 10,0 4% 0,4 3 Materiaal en methode 10,0 10% 1,0 4 Uitvoeren van het onderzoek en inleiding 10,0 30% 3,0 5 Verslaglegging 10,0 20% 2,0

Nadere informatie