Hierbij het thema Appel. Een volledig uitgewerkt pakket waar jij uit kunt halen wat je wilt. Kies wat bij jou past. Wat bij jouw groep kinderen past.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hierbij het thema Appel. Een volledig uitgewerkt pakket waar jij uit kunt halen wat je wilt. Kies wat bij jou past. Wat bij jouw groep kinderen past."

Transcriptie

1 Thema Appel

2 Beste Gastouder, Hierbij het thema Appel. Een volledig uitgewerkt pakket waar jij uit kunt halen wat je wilt. Kies wat bij jou past. Wat bij jouw groep kinderen past. Bij dit thema boek hoort ook het boekje achtergrond informatie Appels waar je dus alle achtergrond info kunt vinden. En verder is er nog een inspiratiefilmpje met heel veel leuke extra ideetjes! We vinden het super leuk als je ons een foto stuurt van wat jullie hebben gedaan of gemaakt! Heel veel Appel plezier! Liefs, Het team van GastVrij

3 Inhoud Inspiratie woorden Stap 0 Voorbereiding Benodigde achtergrond informatie lezen Selectie maken uit de activiteiten Benodigde producten kopen / verzamelen Bedenken hoe je de thematafel gaat maken Informeren ouders Stap 1. Openingsactiviteiten Het geheime drankje Boekje Stap 2 Woordweb maken Op papier met woorden Op papier met tekeningen of plaatjes Online Stap 3. Activiteiten Taalkundige activiteiten Voorlezen boeken/ sprookjes Liedjes Spreekwoordenspel Teksten op uitnodiging Versje Woordkaartjes Letter versieren Rekenkundige activiteiten Kringactiviteit Appels wegen Thematisch tellen Appelkaarten Appel Telspel Kleikaarten Schaduwspel Zintuigelijke activiteiten Appelproeverij Appels voelen, ruiken, proeven Appelspeurtocht Historische activiteiten Sprookjes voorlezen Sprookjes bekijken op tv, film of theater Historisch schilderij maken Karel Appel schilderij maken Motorische activiteiten Aardappelpoepen Appel lopen Appeltje prik Strijkkralen Appel Creatieve activiteiten Karel Appel schilderij maken Aardappelstempelen Appel borduren Appelkunst Sociaal-emotionele activiteiten Samen koken Stap 4. Afsluiting Appelrestaurant Appelmuseum

4 Uitwerking Stap 0. Voorbereiding Benodigde achtergrondinformatie lezen Achtergrondinformatie over het thema Appel vind je in de brochure achtergrondinformatie over Appel voor gastouders. Selectie maken uit de activiteiten In dit themaboekje vind je allerlei ideeën. Je kunt het beste zelf een selectie maken wat bij jou en bij jouw opvang past. Jij weet ten slotte zelf het beste wat aansluit bij de behoefte van jouw gastkinderen maar ook wat haalbaar is en wat niet. Benodigde producten kopen / verzamelen Het is handig van te voren te bepalen wat je nodig hebt en waar je het koopt. Mocht je nog op zoek zijn naar materialen kan je ook altijd even je bemiddelingsmedewerker aanschieten. Omdat meerdere gastouders dit thema doen kan je wellicht van elkaar lenen of ruilen. Bedenken hoe je de thematafel gaat maken Je kunt bijvoorbeeld een appelwinkeltje maken van een tafel met verschillende soorten appels. (en ook aardappels, sinaasappels, appelsap etc.) Je kunt ook denken aan een: marktkraam kratten speelgoedfruit kassa posters met namen en prijzen Of misschien heb je een leuk boekje over een Appel. Bijvoorbeeld Is het een appel? Van Shinsuke Yoshitake of De appel van Dick Bruna. Je kunt ook een appeltafelkleed maken van een stuk katoen die je bestempelt met halve appels die je in de verf hebt gedoopt. Een ander iedee is om het thema Appels ruimer op te vatten: een Apple-computer (van dozen) of een kunstwerk van Karel Appel.

5

6 Je kunt deze kaartjes gebruiken om ouders te informeren over het thema. Je kunt ook zelf een tekst schrijven op dit appel-briefpapier. Lieve... Vanaf... starten wij met het thema: APPELS We zullen allerlei leuke activiteiten rondom dit thema gaan doen! Ik heb er zin in! Liefs,... Lieve... Vanaf... starten wij met het thema: APPELS We zullen allerlei leuke activiteiten rondom dit thema gaan doen! Ik heb er zin in! Liefs,...

7

8 Stap 1. Openingsactiviteiten Het geheime drankje Zet op een dienblad een aantal bekertjes met hierin appelsap. Introduceer deze bekertjes als een geheim drankje. Laat de kinderen proeven en ontdekken dat er appelsap in het bekertje zit. Bespreek dan met elkaar of het zoet of zuur is. Probeer het gesprek te leiden naar het onderwerp: waar is appelsap van gemaakt. Lees het verhaal appels uit het Jip en Janneke boek voor. Boekje Lees een boekje over Appels voor. Voor peuters is het boek De appel van Dick Bruna erg geschikt. Kopieer van te voren de bladzijdes en leg samen met de kinderen de plaatjes op volgorde. (als je de platen lamineert kun je ze keer op keer gebruiken) Praat met de kinderen over wat er te zien is op de plaatjes. Stel open vragen als: Wat is dat? Wanneer heb jij wel eens een appel gegeten? Waarom zou een appel een takje hebben? etc.

9 Stap 2 Woordweb maken Op papier met woorden Vraag de kinderen waaraan ze denken bij het woord Appel. Schrijf op een groot blad Appel in het midden. Alles wat de kinderen opnoemen schrijf je in één woord erbij. Zorg dat je het goed categoriseert. Op papier met tekeningen op plaatjes Maak een woordweb, alleen schrijf je niet de woorden op maar teken je de woorden of laat je de kinderen het tekenen. Dit kan direct op het grote vel. Je kunt ook post-its gebruiken je er later op plakt. Dit categoriseert makkelijker. Je kunt ook plaatjes van internet of uit tijdschriften gebruiken. Online Je kunt het woordweb maken in Word. Maar ook fotograferen. Zo kun je het woordweb mailen of appen naar ouders. Je betrekt ze op deze manier meteen bij het thema. Kunstenaar verf kwast Vorm Rond Smaak zoet zuur lekker Eten partjes schijfjes geschild gewassen Appel Eten en drinken Appelsap Appeltaart Gekookte aardappeltjes Onderdelen schil vruchtvlees steel kroontje Kleuren groen rood bruin Computer

10 Stap 3. Activiteiten Taalkundige activiteiten Voorlezen boeken/ sprookjes Boekjes waar Appels in voor komen: De appel - Dick Bruna Rupsje nooit genoeg - Eric Carle De appel - Maria van Donkelaar, De kleine muis en de grote rode appel - Benjamin & Gwyneth Williamson Dank je wel, lekkere appel! - Brigitte Weninger Appels worden ook vaak in sprookjes gebruikt. Sneeuwwitje is daar wel de bekendste van! Liedjes Fruitshake - Dirk scheele Songtekst Hé Peter ik heb hier een appel Ja dat zie ik, maar ik heb een sinaasappel Die kunnen we op gaan eten dat zou ik niet doen je moet er mee schudden en dansen Jaaaa Dit is het lied van de week, dit is de fruitshake Dans maar met je fruit maak maar veel geluid Schudden, schudden, schudden, schudden, schudden met je fruit en leef je uit Met een sinaasappel of een lekkere rode appel Een gele banaan is zo krom dat ie niet rechtop kan staan Groot is een meloen en klein en groen is een kiwi, kiwi kiwi, kiwi, kiwi, kiwi Dit is het lied van de week dit is de fruitshake Dans maar met je fruit maak maar veel geluid Schudden, schudden, schudden, schudden schudden met je fruit en leef je uit Ik dans nu de tango met een heerlijke mango Met een trosje druiven daar kun je heel goed mee fuiven Ben je boos dan dans je met een abrikoos ben je blij dan met een aardbei Of met een sappige peer en zing dit liedje liedje, liedje, liedje, liedje nog maar een keer Dit is het lied van de week dit is de fruitshake Dans maar met je fruit maak maar veel geluid Schudden, schudden, schudden In ied re kleine appel In ied re kleine appel Daar lijkt het wel een huis Want daarin zijn vijf kamertjes Precies als bij ons thuis In ieder hokje vind je Twee pitjes zwart en klein Die liggen daar te dromen Van licht en zonneschijn Zij dromen dat zij later In de aarde groeien gaan Tot hele grote bomen Met appeltjes er aan

11 Spreekwoordenspel Laat oudere kinderen spreekwoorden bedenken of grappige woorden die met een appel te maken hebben. Ze maken hier een rebus van. De andere kinderen proberen de rebus op te lossen. Voorbeeld: Teksten op de uitnodiging Als je het thema afsluit met het appelrestaurant of het appelmuseum kun je de kinderen zelf teksten laten maken voor op de uitnodiging. Jongere kinderen kunnen een letter tekenen. De rest van de tekst schrijf jij erbij. Kinderen kunnen ook een tekening maken van wat de ouders op de afsluiting kunnen verwachten. Jij schrijft dan kort erbij wat er getekend is. Versje Woe de wind zit in de bomen Woe ik hoor hem dichter komen Plof daar valt een appel neer Plof een appel nog een keer Windje windje waai maar door ik zal wel de appels rapen hoor (bron onbekend)

12 Letters van het woord Appel Je kunt deze letters ophangen. Zo maken jonge kinderen kennis met de letters. Voor oudere kinderen is het meteen duidelijk waar het thema over gaat! :-)

13

14

15

16 Woordkaartjes De woordkaartjes kun je ophangen, ze kunnen als startpunt gebruikt worden voor een individueel of groepsgesprek. Als je ze twee keer uitprint kun je ze ook gebruiken als memoryspel.

17

18

19 Letters versieren. Je kunt de A van Appel versieren. Tijdens het versieren kunnen de kinderen misschien nog meer woorden verzinnen die met de A beginnen.

20 Rekenkundige activiteiten Kringactiviteit Mand met appels: neem een mand met (nep) appels in de kring. Laat de kinderen de appels voelen en bespreek welke vorm een appel heeft. Overige opdrachten: hoeveel appels zitten er in de mand? Zijn er voldoende appels voor iedereen? Leg een aantal appels op een doek: hoeveel appels zijn er en plaats er het juiste cijferkaartje bij. Leg er 2 appels bij of eet 2 appels op: hoeveel appels zijn er nu? * Appels verdelen: Bekijk de appel met elkaar: hoeveel stukken zul je hebben als je de appel door de midden snijdt? Hoeveel stukken krijg je wanneer je dit nog een keer door de midden snijdt? Tel de halve appels Hoeveel halve appels heb je nodig om weer een hele appel te maken? Wegen appels Tijdens het bakken van een appeltaart of het maken van appelflappen worden appels gewogen of geteld: supergoed voor de rekenvaardigheid! Thematisch tellen Als je het theam afsluit met een appelrestaurant of een appelmuseum wordt er in de voorbereiding veel geteld: hoeveel bezoekers komen er? hoeveel stoelen zijn er nodig? Hoeveel glazen? Hoeveel kunstwerken hebben we? etc. Appelkaarten De appelkaarten kun je op veel manier gebruiken. Bijvoorbeeld: - De appels op de kaarten tellen - Cijfers erbij zeggen of tekenen - Evenveel appels als op de kaart erbij leggen - Kaarten vergelijken meer/ minder

21

22

23

24 Appel telspel Materiaal: - werkbladen telspel - dobbelstenen - kleurpotloden Àerkwijze: - Àerkblad met cijfers t/m 6: gooi de dobbelsteen. Kleur het cijfer bij het juiste aantal ogen. - Àerkblad appelboom met kale appels: kleur het juiste aantal appels dat je gegooid hebt. Variatie: gooi ook met de kleurendobbelsteen. Kleur de appels in deze kleur. - Àerkblad appelboom cijfers t/m 10: gooi met 2 dobbelstenen. Tel het aantal ogen en kleur de appel met dit cijfer. Àie heeft de boom waarvan alle vruchten rijp zijn? Variatie: één meer of minder dan het gegooide aantal. - Àerkblad appelboom cijfers t/m 20: gooi met 2 a 3 dobbelstenen. Tel het aantal ogen en kleur de appel met dit cijfer. Àie heeft de boom waarvan alle vruchten als eerste rijp zijn? jufanja.eu - telspel appels -

25

26

27

28

29 Kleikaart Print de kleikaart uit, lamineer hem. Maak kleine briefjes waar je per briefje een cijfer op schrijft. Het briefje leg je bij de boom. Het kind hangt net zoveel zelf gekleide appels in de boom als dat er op het briefje staat. Je kunt het cijfer ook zeggen in plaats van het op te schrijven.

30 Schaduwspel Print de bladen uit, knip de kaartjes los. De kinderen kunnen nu de juiste plaatjes bij elkaar zoeken. Zet eventueel achter op een kleurcode zodat het kind zelf kan zien of het goed is of niet.

31

32 Zintuigelijke activiteiten Appelproeverij Koop van verschillende soorten appel 1 stuk. Zorg dat je zoete, zure, harde, zachte hebt. Bekijk elke appel met de kinderen en bespreek wat ze verwachten: Zou deze appel zoet of zuur zijn? Hard of zacht? Lekker of vies?. Daarna mogen de kinderen uiteraard proeven. Bespreek na of de verwachting klopte of niet. Appels proeven, ruiken en voelen Wanneer je met de kinderen een appeltaart bakt of appelflappen bereidt zullen ze de appels voelen, ruiken en later voelen. Maak ze hier bewust van om dit te benomen en er samen stil bij te staan. Appelspeurtocht De kaartjes op de volgende bladzijde kun je inzetten om een echte appelspeurtocht uit te zetten. Gebruik de kaartjes die passen bij jouw groep.

33 Maak een race-appel! Zing een lied over een appel. In het Sinterklaasliedje Sinterklaas goedheiligman hebben ze het over appeltjes van oranje. Wat wordt daar mee bedoeld? Maak een appel van een ballon!

34 Appel-batminton! (minstens 10 x overspelen) Drink een pakje appelsap Ontdek met wie je later gaat trouwen Schil een appel en maak een zo lang mogelijke schil. Gooi de schil over je schouder. Kijk welke letter het meest lijkt op de vorm waarin jouw schil ligt. De naam je man/vrouw zal hier mee beginnen (zweedse traditie) Appelsplukken

35 Appelgym Klem een appel tussen jullie twee borstkassen in. Draai nu met de rug naar elkaar toe. De appel mag niet vallen Appelkunstwerk Maak met takjes, blaadjes en besjes een mooi appelkunstwerk. Maak daarna een foto.

36 Historische activiteiten Sprookjes voorlezen De appel speelt in veel sprookjes een rol. Onder andere in: Vrouw Holle. Sneeuwwitje de Vogel Wilhelm Tell Der Apfel Deze sprookjes kan je op internet vinden of lenen in de bibliotheek. Heerlijk om (interactief) voor te lezen. Sprookjes bekijken Bovenstaande sprookjes zijn ook verkrijgbaar als film. Er zijn tevens informatiepogrmma s over appels. Denk aan Koekeloere, Huisje-boompje-beestje en Op zoek in de natuur. Historisch schilderij maken Appels hebben in de geschiedenis altijd een grote rol gespeeld in de symboliek. Informatie hierover kun je vinden in het boekje achtergrond informatie over appels. Je kunt kinderen op hun eigen niveau hierover vertellen. Aan de hand van deze informatie kunnen ze een historisch schilderij maken. Bijvoorbeeld Willem Tell of een appel in een stilleven.

37 Motorische activiteiten Aardappelpoepen Zet aan de ene kant van de kamer 2 emmers of schalen neer. Ga met alle kinderen aan de andere kant van de kamer staan. Twee kinderen klemmen de appel (of sinaasappel of aardappel of speelgoedappel) tussen zijn hun bovenbenen en proberen naar hun eigen emmer/ schaal te lopen of springen. Zodra de appel valt moet het kind de appel opruimen en opnieuw beginnen vanaf het startpunt. Wie de appel als eerste in de emmer weet te krijgen wint. Appel lopen Zet aan de ene kant van de kamer 2 emmers of schalen neer. Ga met alle kinderen aan de andere kant van de kamer staan. Twee kinderen houden een lepel vast met daarop een kleine appel (of aardappel). De kinderen lopen met hun lepel naar hun eigen emmer. Zodra de appel valt moet het kind de appel opruimen en opnieuw beginnen vanaf het startpunt. Wie de appel als eerste in de emmer weet te krijgen wint. Voor oudere kinderen kan dit moeilijker gemaakt worden door hindernissen te maken waar de kinderen over heen/ onder door moeten of de lepel in de mond in plaats van in de hand te houden. Appeltje prik Teken op een groot karton een appel. Maak van een stuk klein karton een worm. Plak aan de achterkant plakgom. Blinddoek het kind dat aan de beurt is en geef de worm in zijn/ haar hand. Het kind probeert de worm in de appel te plakken. Strijkkralen appel Strijkkralenwerkjes zijn heel erg goed voor de fijne motoriek. Op de volgende bladzijdes vind je een aantal patronen.

38

39

40

41 Creatieve activiteiten Karel Appel schilderij maken Maak echte Karel Appels met mooie primaire kleuren!

42 Appelstempelen Appels zijn geweldig om mee te stempelen op veel manieren!

43

44 Klokhuizen maken

45 Appel borduren Als je deze pagina uitprint en overtrekt op karton is het een geweldige borduurkaart!

46 Appelkunst Maak met appels zelf prachtige kunst!

47

48 Sociaal-emotionele activiteiten Samen koken Samen koken, bedenken wat je gaat maken, boodschappen doen, er over kletsen en ten slotte samen er van genieten! Appel met pindakaas en mueslie.

49 Deeg voor de appeltaart op de appel in plaats van appels in het deeg.

50 Stap 4. Afsluiting Appelrestaurant Een geweldige manier om het thema af te sluiten is door samen met de kinderen een appelrestaurant te openen voor 1 avond. Alle vraagouders zijn uitgenodigd! Vooraf kun je denken aan een appelproeverij. Voor het diner appelpannenkoeken, boboti of gekookte aardappels. En als toetje appeltaart. Uiteraard wordt er Appelsap gedronken! De kinderen kunnen wellicht helpen bij het dekken van de tafel, het versieren van het restaurant, en het maken van de menukaartjes. Tussen de gerechten door kunnen de kinderen aan ouders appelkunst laten zien of appelspelletjes die ze geoefend hebben. Wel wat werk maar wat een succes zal het worden.

51 Beste ouders, Hierbij wil ik samen met alle kinderen jullie graag op:... om... uur uitnodig om te komen eten in ons appelrestaurant. We zullen jullie trakteren op een echt appelmenu! Liefs, Het appelteam! Beste ouders, Hierbij wil ik samen met alle kinderen jullie graag op:... om... uur uitnodig om te komen eten in ons appelrestaurant. We zullen jullie trakteren op een echt appelmenu! Liefs, Het appelteam!

52 Appelmuseum Een andere leuke afsluiter is eht organiseren van een Appelmuseum. De kinderen kunnen alles wat ze gemaakt tentoonstellen. Ook wellicht leuk om naast de ouders opa s en oma s uiit te nodigen!

53

54

55

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Sim, de pit. Leestekstje

Sim, de pit. Leestekstje Sim, de pit Leestekstje In het zand ligt een pit. De pit heet Sim Daar is Sus, de mus. Mmm lekker, een pit. Nee! Niet doen! Ik moet nog groot worden, roept Sim. Dan zoek ik verder, zegt Sus. Sus vliegt

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen Het schilderij voor de koningin door Nellie de Kok Samenvatting De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken!

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Bij elke Werken in-stagegids ontvangt u een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen. in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen. in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen DE APPEL in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten De Vier Windstreken DE APPEL Maria van Donkelaar & Martine van

Nadere informatie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie Ik ben Stephanie Sperzieboon. Ik ben lang en dun. Zoek in de klas eens naar allerlei voorwerpen die lang en dun zijn en leg deze in het midden van de kring. Wat hebben we allemaal gevonden? Ik ben Stephanie

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters 1 Inleiding In dit thema besteden we aandacht aan een onderdeel van het taalonderwijs, namelijk het stimuleren van het taalbewustzijn. We leggen uit wat

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

Texels restaurant. De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe.

Texels restaurant. De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe. Tim eet op Texel 3 en 4 7 Texels restaurant Echt restaurant maken Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: passen de opgedane kennis uit de voorgaande lessen toe. het restaurant, het diner, het menu,

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA LES 2 De tussenstand Wat gaan we doen vandaag? MEER LEREN OVER TEXTIELAFVAL KENNISMAKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN TEXTIEL EEN EIGEN KWARTETSPEL MAKEN (EN ZO BONUSPUNTEN VERDIENEN VOOR AFVAL THE GAME!)

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt.

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Duik met je gezicht in het water en probeer met je mond het snoepje of voorwerp dat

Nadere informatie

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op.

dieren op de wereld Opdracht: De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. De temperaturen in de zomer veranderen. Meet op verschillende plekken de temperatuur en schrijf deze op. - Pen - Papier - Thermometer Meet ook eens op een schaduwplek Kermis in Uden. Maak een mooi kermisattractie

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Stoere stokoude spelers

Stoere stokoude spelers Kinderfeestje - Stoere stokoude spelers (1/6) Stoere stokoude spelers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stokoude boom. Activiteiten > Eierkoeken versieren Buiten of binnen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Geld

Spreekopdrachten thema 2 Geld Spreekopdrachten thema 2 Geld Opdracht 1 bij 2.1 Cursist A is groenteman. Cursist B koopt iets bij hem op de markt. Cursist A begint het gesprek. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1. Goedemiddag!

Nadere informatie

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling.

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling. De wens van Uitleg voor regie: In De wens van... gaan jullie op zoek naar een kind dat een bijzondere wens heeft. Jullie proberen die wens op een grappige manier in vervulling te laten gaan. Dit heb je

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken?

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken? Ik ben Peter Peer. Mijn smaak is lekker zoet. Wie heeft ook een peer bij zich? Kijk eens in de bakjes van de kinderen. Wat smaakt nog meer zoet? Zet deze bakjes eens bij elkaar. Hoe heet het andere fruit

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Haas wint een Beer Voorwoord Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Het is gemaakt door Marjolein van Muijden die jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van kinderen met leesproblemen.

Nadere informatie

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Voor de melodie: www.sinterklaasliedjes.nl Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Lesopdracht Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Benodigdheden (ochtend) -Prentenboek: Rupsje nooit genoeg Eric Carle -Groot vel papier -Zwarte markeerstift -Diverse papiersoorten: karton,

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding Inhoud Woorden in prenten 5 Voorwoord 6 Inleiding Prentenboeken 2 38 Wil je mijn vriendje zijn? 66 Plons! 94 Nandi s verrassing 22 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft Bijlagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven. 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers,

Nieuwsbrief 1 / 2. Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven. 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief 1 / 2 Gezellig 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers, onderonsje.. Deze week: Bijbelse geschiedenis Activiteiten bij het thema Letters en cijfers Terugblik Schoolontbijt Foto s Bijlage:

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen Groep 1-2

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen Groep 1-2 Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 5: Mmm... lekker snoepen, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen.

ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. 3. De regenboog! Tijdens deze activiteit: ontdekken de kinderen hoe een regenboog ontstaat en maken daarbij aantekeningen. Inrichting speelleeromgeving De activiteit start in de grote kring bij het digibord

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief oktober 2014 Samen eten Wat thuis niet altijd meer lukt, gebeurt in de opvang nog standaard: gezamenlijk aan tafel eten. Het is onbetwist een zinvol

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Lespakket Strandvondsten

Lespakket Strandvondsten Lespakket Strandvondsten Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op www.rotterdam.nl/lesmateriaalnatuuronderwijs - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket:

Nadere informatie

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter Thema Winter Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal Nieuwsbrief 5, januari 2015 instroomgroep en groep 1/2 Januari 2015 Nieuwe leerlingen: In de instroomgroep is Zuzanna Kok gestart en in

Nadere informatie

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties Groep 1 & 2 Ridder Ratjetoe en de Drakameel Stefan Wolters - Uitgeverij Sjaloom In dit lespakket: - lesinhoud - lessugesties - spelletjes - creatieve verwerking

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie