CALVIJN LOGO _Calvijn_logo_fc.eps : Hanneke : Irma/Jeroen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen"

Transcriptie

1 CSG Calvijn Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie : : : : : CALVIJN LOGO _Calvijn_logo_fc.eps Gebruikte kleuren : CYAAN PMS nummers : 000 C 000 MAGENTA YELLOW BLACK 000 C 000 C Status : DUMMIE WERKTEK LITH.INT. LITH.EXT. Druktechniek : OFFSET FLEXO DIEPDR. BOEKDR. = C 30, M 87, Y 0, B 47 = C 0, M 60, Y 100, B 0 DTP-Programma : ADOBE ILLUSTRATOR 9.0 Account Ontwerper Operator : Hanneke : Irma/Jeroen : Lex De kleuren op deze print zijn niet representatief voor het uiteindelijk drukresultaat tenzij dit een proefdruk is. Toelatingsvoorwaarden Tel. 31 (0)

2 Voorwoord Geachte directeur, leerkracht groep 8, Hierbij ontvangt u het boekje met de toelatingsvoorwaarden voor alle vestigingen van CSG Calvijn. Aanmelding van brugklasleerlingen moet door de ouders/verzorgers zelf plaatsvinden. Als leerlingen van uw school zich op een vestiging van CSG Calvijn aanmelden, ontvangt u van ons een aanvraag voor het onderwijskundig rapport. Wij willen u vragen ons dit rapport zo spoedig mogelijk toe te sturen, tezamen met de relevante toetsgegevens (Cito, NIO, etc.). Omdat de ontvangst van het OKR betekent dat een leerling definitief voor onze school kiest, is het van groot belang dat ú ons dit door de ouders ondertekende OKR toestuurt. Algemeen plaatsingsbeleid CSG Calvijn Voor de plaatsing van leerlingen in onze brugklassen geldt uw advies als belangrijke richtlijn voor toelating tot de verschillende niveaus. Daarnaast kijken wij naar de Cito-score en de bijbehorende percentielscores voor taal, rekenen en studievaardigheden. Mochten deze scores afwijken van het door u geadviseerde niveau, dan heeft CSG Calvijn het recht leerlingen aanvullend te toetsen of zelfs voor het betreffende niveau te weigeren. Als een aanvullende toets afgenomen wordt, is de uitslag daarvan bindend voor het niveau waarop een leerling geplaatst wordt. De reden waarom wij scherp op taal-, reken- en studievaardigheidscores letten is de door de overheid verplichte invoering van de referentieniveaus voor taal en rekenen en de verzwaarde exameneisen voor Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. Met de invoering van de wet Goed onderwijs, goed bestuur in 2010 is de inspectie voor het voortgezet onderwijs scherper gaan letten op de leerresultaten waaronder het onderbouwrendement. De inspectie verwacht dat een leerling aan het begin van het derde leerjaar vo op het door de basisschool gegeven adviesniveau zit. Leerlingen die een dubbel advies hebben gehad worden dan geacht op het hoogst aangegeven niveau te zitten. In verband hiermee wil ik u verzoeken uw leerlingen een eenduidig advies mee te geven. Plaatsing in een dakpanklas met een hoger niveau blijft ook dan tot de mogelijkheden behoren. Aanmeldingsprocedure Zorgleerlingen Voor zorgleerlingen geldt dat zij zich vanaf 20 januari 2014 kunnen aanmelden. Voor plaatsing geldt dat de begeleidingsbehoefte van de leerling moet passen binnen het zorgprofiel van de school. Aanvullende toelatingsvoorwaarden zijn te vinden op de website van de verschillende vestigingen. Overige leerlingen Vanaf 10 maart 2014 kunnen de aanmeldingsformulieren van alle andere leerlingen worden ingeleverd. Na ontvangst van het onderwijskundig rapport is binnen vijf weken bij u op de basisschool en bij ouders en leerlingen bekend of de leerling geplaatst kan worden en op welke vestiging. Voor Calvijn Meerpaal is er een aparte aanmeldingsprocedure. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de vestiging.

3 Plaatsing is alleen mogelijk als het originele onderwijskundige rapport en de toetsuitslag in ons bezit zijn. Op Calvijn worden zoveel mogelijk leerlingen op de vestiging van hun voorkeur geplaatst. Is er onverhoopt geen plaats op de vestiging die de voorkeur heeft van ouders/ leerlingen, dan wordt in overleg met de ouders een andere vestiging gezocht. Wanneer u nadere informatie wenst over de brugklassen en/of de toelatingsprocedure, zijn wij gaarne bereid u de gewenste informatie te verstrekken. (zie in dit boekje: contactpersoon bij vestiging). Hoogachtend, G.H. Elings directeur onderwijs CSG Calvijn Rotterdam, december 2013

4 Calvijn Vreewijk Calvijn Vreewijk Grift 30 Postbus MA Rotterdam Basisschooladvies gymnasiumklas minimaal havo/vwo-advies gymnasium masterclass voor meer- en hoogbegaafden Deze klas, die uit maximaal 22 leerlingen zal bestaan, is bedoeld voor meer- en hoogbegaafde leerlingen met minimaal havo/vwo-advies. havo/atheneumklas minimaal havo-advies havo(/atheneum)-taalklas Deze klas, die maximaal uit 25 leerlingen zal bestaan, is bedoeld voor leerlingen met minimaal havoadvies en een Cito-deelscore rekenen met een percentiel ruim boven de 50, maar een grote taalachterstand. havo/mavoklas Minimaal vmbo theoretische/gemengde leerweg/ havo advies, met een toelichting dat plaatsing in een havo/mavo-klas gewenst is. Cito-score Masterclass gymnasiumklas: Cito-ondergrens 545 / Nio IQ vanaf 118 gymnasiumklas: Cito-ondergrens 542 / Nio IQ vanaf 109 havo/atheneumklas: Cito-ondergrens 537 / Nio IQ vanaf 107 havo/mavoklas: Cito-ondergrens 532 / Nio IQ vanaf 102

5 Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. 4. Bij plaatsing in de masterclass is er naast de bovenstaande toelatingseisen een sollicitatieprocedure, waarbij er gekeken wordt naar motivatie en de groepssamenstelling van de te vormen klas. Aanvullende toetsing Indien er aanvullend getoetst moet worden gebruikt Calvijn Vreewijk voor de leerlingen van de havo/ mavo klas het drempelonderzoek. Voor de leerlingen van de havo/atheneumklas en de gymnasiumklas wordt in dat geval een Nio-toets afgenomen. Profiel van de vestiging masterclass gymnasium, gymnasium, atheneum, havo bètaprofiel (Bèta Excellentschool) taalklas Contactpersonen Dhr. E.W. Koopmans (1h/a, 1h/m) e.w.koopmans@calvijn.nl Mevr. drs. L. Waals (gymnasium en masterclass) l.waals@calvijn.nl Telefoon:

6 Calvijn Lombardijen Calvijn Lombardijen Fichtestraat 3 Postbus MA Rotterdam lombardijen@calvijn.nl Basisschooladvies Minimaal vmbo theoretische leerweg / gemengde leerweg-advies. Cito-score mavo/havoklas: Cito-ondergrens 530 / Nio IQ 101 mavoklas: Cito-ondergrens 527 / Nio IQ 98 mavo sportklas en mavo/havo sportklas: Voor de sportklas gelden dezelfde toelatingseisen als de reguliere klassen. Leerlingen die zich aanmelden voor de sportklassen doen als aanvullende toelatingseis mee aan een vaardigheidstest om te bepalen of zij toelaatbaar zijn. Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. Onderzoek na plaatsing Ieder kind dat aangenomen is op CSG Calvijn wordt aan het begin van de schoolloopbaan getest op achterstanden op het gebied van taal en rekenen. Aan de hand van de resultaten wordt er een plan van aanpak en/of handelingsplan gemaakt.

7 Profiel van de vestiging mavo (vmbo tl en gl) mavo sportklas en mavo/havo sportklas handel en administratie (vanaf het derde leerjaar) zorg en welzijn (vanaf het derde leerjaar) Aanvullende criteria Met alle aangemelde leerlingen wordt een toelatingsgesprek/kennismakingsgesprek gevoerd. Contactpersonen Mevr. P. Verhoef Telefoon: Dhr. P. van der Sluijs Telefoon:

8 Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Roerdomplaan 42 Postbus AC Rotterdam Basisschooladvies havo/atheneum-klas minimaal havo mavo/havo-klas of mavo klas (tl/gl) minimaal vmbo theoretische leerweg / gemengde leerweg-advies Cito-score havo/atheneumklas Cito-ondergrens 535 / Nio IQ 106 mavo/havo-klas Cito-ondergrens 530 / Nio IQ 101 mavo klas (tl/gl) Cito-ondergrens 527 / Nio IQ 98 Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. Onderzoek na plaatsing Ieder kind dat aangenomen is op CSG Calvijn wordt aan het begin van de schoolloopbaan getest op achterstanden op het gebied van taal en rekenen. Aan de hand van de resultaten wordt er een plan van aanpak en/of handelingsplan gemaakt.

9 Profiel van de vestiging mavo (vmbo tl en gl) en havo handel & verkoop mavo Business School (vanaf derde leerjaar) havo Business School (vanaf vierde leerjaar) Aanvullende criteria Er volgt een toelatingsgesprek met alle aangemelde leerlingen. Contactpersoon Dhr. W.A. van Zelst Telefoon:

10 Calvijn Juliana Calvijn Juliana Talingstraat 6 Postbus ED Rotterdam juliana@calvijn.nl Basisschooladvies vmbo klas advies leerweg: kaderberoeps/gemengd, gemengd, theoretisch (met beperkte toelating van lwoo-leerlingen). Cito-score 525 / Nio IQ 94 Plaatsing is mogelijk vanaf 521, maar alleen in overleg met de basisschool en zo nodig een aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek moet als uitkomst hebben dat een leerling als advies niveau vmbot/g krijgt en dat de leerachterstanden spelling, begrijpend lezen en rekenen niet groter zijn dan twee leerjaren (0,25). De uitslag hiervan is bindend. Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. Aanvullend onderzoek moet als uitkomst hebben dat een leerling als advies niveau vmbo-t/g krijgt en dat de leerachterstanden voor spelling, begrijpend lezen en rekenen niet groter zijn dan twee leerjaren. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores van de Cito-toets op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. Voor de genoemde onderdelen geldt een minimumscore van De groep 8-scores voor CITO-toetsen uit het OKR. Voor begrijpend lezen, spelling en rekenen moeten dit minimaal D-scores zijn. 5. De begeleidingsbehoefte van een leerling moet passen binnen het zorgaanbod van de school zoals beschreven in het schoolontwikkelingsprofiel en de aanvullende toelatingsvoorwaarden, die staan vermeld op de website van Calvijn Juliana.

11 Onderzoek na plaatsing Op Calvijn Juliana worden ook leerlingen toegelaten, die op basis van de leerachterstanden in aanmerking komen voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Aanmelding kan gedaan worden zodra vaststaat dat een leerling in aanmerking komt voor deze vorm van onderwijs (ZIB-traject). Profiel van de vestiging (t)huiswerkvrij onderwijs vmbo tl/gl (met beperkt lwoo) handel en administratie zorg en welzijn Aanvullende criteria Met alle aangemelde leerlingen wordt een toelatingsgesprek gevoerd. Contactpersonen Dhr. J. Bol Dhr. J. Diepenhorst Telefoon:

12 Calvijn Meerpaal Calvijn Meerpaal (deelgemeente Prins Alexander) Kreeftstraat JV Rotterdam Basisschooladvies Vmbo lwoo, theoretische leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, basisberoepsgerichte leerweg. Plaatsingscriteria Leerlingen vallend onder de criteria voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Dit houdt in een IQ tussen 75 en 120, waarbij aangetekend wordt dat op Calvijn Meerpaal 80 de ondergrens is. Uitzonderingen hierop kunnen worden gemaakt als de leerling met name bij het begrijpend lezen een relatief kleine achterstand heeft. Leerlingen vallend onder leerling gebonden financiering (ook bekend als rugzakje ), als gevolg van sociaal-emotionele problemen (cluster 4). Er dient opgemerkt te worden dat leerlingen met een oppositionele gedragsstoornis (odd of vergelijkbare problematiek) niet binnen de doelgroep van Calvijn Meerpaal vallen. Leerlingen uit clusters 2 en 3 worden geplaatst als aan de fysieke en onderwijskundige eisen die de zwaarte van de problematiek stelt, voldaan kan worden door Calvijn Meerpaal. Er dient sprake te zijn van een vastgestelde leerproblematiek / leerachterstand (bijv. dyslexie, dyscalculie) en/ of een sociaal-emotionele problematiek (moeite met concentratie, adhd, faalangst), kortom extra ondersteuning is een noodzaak. NB. Het is van belang een leerling zo spoedig mogelijk aan te melden. Dit kan vanaf oktober.

13 Profiel van de vestiging Vmbo lwoo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, theoretische leerweg. Binnen de bb en kb: dienstverlening en commercie (dit is een intersectoraal programma dat onderdelen bevat van de sectoren economie, consumptieve techniek en zorg & welzijn). Aanvullende criteria Met elke aangemelde leerling vindt er een uitgebreid toelatingsgesprek plaats samen met ouders, inclusief rondleiding door de school. Contactpersonen Mevr. I. Wilkes (administratie) Mevr. A. Visser (orthopedagoog) Telefoon:

14 Calvijn Groene Hart Calvijn Groene Hart Haarspitwei ZB Barendrecht Basisschooladvies en cito-score atheneumklas tto (tweetalig onderwijs)* atheneumadvies Cito-ondergrens van 543 / Nio IQ 116 atheneum plus minimaal atheneum advies Cito-ondergrens van 541 / Nio IQ 115 havo/atheneum tto (tweetalig onderwijs)* minimaal havo advies Cito-ondergrens van 541 / Nio IQ 115 havo/atheneum (ook havo/atheneum sportklas) minimaal havo advies Cito-ondergrens van 537 / Nio IQ 107 Voor toelating tot de sportklas havo/atheneum wordt een sporttest afgenomen, de uitslag van deze test is bindend. mavo/havo tto (tweetalig onderwijs)* minimaal theoretische leerweg Cito-ondergrens van 532 / Nio IQ 102 mavo/havo (ook mavo/havo sportklas)** minimaal mavo advies Cito-ondergrens van 530 / Nio IQ 101 Voor toelating tot de sportklas mavo/havo wordt een sporttest afgenomen, de uitslag van deze test is bindend.

15 Aanvullende eisen tto * Voor tto gelden de volgende aanvullende toelatingseisen: 1. een positief advies van de basisschool. 2. een Cito-/ Nioscore op het gevraagde niveau. 3. een positieve prestatie-motivatie test. 4. een positief gesprek met ouders/verzorgers en leerling. 5. van bovenstaande eisen moeten er minimaal drie in orde zijn. Extra kosten tto-klas Deelname aan de tto-klas houdt in dat de ouders/verzorgers bereid zijn een bedrag van ca 350 in de kosten van het tto bij te dragen. ** Bij een Cito-score die lager is dan 530 wordt -in verband met een eventuele lwoo-verklaringbij de leerling een drempelonderzoek afgenomen. Een uitzondering geldt voor die leerlingen waarbij uit het onderwijskundig rapport (OKR) duidelijk blijkt dat er geen sprake is van leerachterstanden. Extra kosten atheneum plus Deelname aan de atheneum plus-klas houdt in dat de ouders/verzorgers bereid zijn een bedrag van ca 130 in de kosten van extra activiteiten bij te dragen. Extra kosten sportklas Deelname aan de sportklas houdt in dat de ouders/verzorgers bereid zijn een bedrag van ca 160 in de kosten van extra sportactiviteiten bij te dragen. Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van rekenen, taal en studievaardigheid. Onderzoek na plaatsing in het eerste leerjaar Iedere leerling die aangenomen is op CSG Calvijn Groene Hart neemt aan het begin van het schooljaar deel aan de entreetoets VO van het Volg en Advies Systeem van Cito. Met deze test kan de school nagaan hoe goed uw kind de leerstof uit het basisonderwijs beheerst. Contactpersonen Mevr. A.L. Bos (onderwijsteamleider leerjaar 1) a.l.bos@calvijn.nl Telefoon:

16 Focus Beroepsacademie Focus Beroepsacademie Calvijn* Botter 135 Postbus AB Barendrecht Basisschooladvies Vmbo bbl/kbl klas minimaal basisberoepsgerichte- en/of kaderberoepsgerichte leerwegadvies. Toelatingsbeleid 1. Advies van de basisschool. 2. Cito-score / Nio-score. Bij een discrepantie tussen 1 en 2 kan er een aanvullend onderzoek worden gedaan. De uitslag hiervan is bindend. 3. Percentielscores op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheid. 4. Indien 2 of 3 niet bekend zijn, zullen die toetsen, voor een eventuele aanname, op school afgenomen worden. Onderzoek na plaatsing Ieder kind dat aangenomen is op de Focus Beroepsacademie wordt aan het begin van de schoolloopbaan getest op achterstanden op het gebied van taal en rekenen. Aan de hand van de gemeten achterstanden wordt er een plan van aanpak en/of handelingsplan gemaakt. Het Drempelonderzoek wordt gebruikt door de Focus Beroepsacademie in de maanden voor de zomervakantie om aangemelde leerlingen vanuit het basisonderwijs zorgvuldiger te kunnen begeleiden wat betreft hun leerachterstanden. Leerlingen van wie uit de gegevens blijkt dat zij niet binnen de plaatsingsmogelijkheden van de vmbo-klassen vallen en die niet voor aanvullend onderzoek in aanmerking komen, worden verwezen naar onderwijs dat bij hen past. Voor aanmelding van leerlingen met een lwoo-indicatie geldt, dat de resultaten van Drempelonderzoek of Zorg in Beeld beschikbaar zijn. Die voorwaarde is verbonden aan het verkrijgen van een RVC-verklaring. Tijdens een gesprek op school zal naast aandacht voor de leerachterstanden, gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Hierbij komen ook de thuissituatie en het functioneren op de basisschool aan de orde. Daarna zal een speciale lwoo-toelatingscommissie onder leiding van de onderwijsteamleider onderbouw een toelatingsbesluit nemen. De Focus Beroepsacademie kan beperkt zorg bieden.

17 Profiel van de vestiging vmbo basisberoepsgerichte leerweg, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg al dan niet met leerwegondersteuning (lwoo): handel en administratie zorg en welzijn breed sport, dienstverlening en veiligheid dienstverlening en commercie consumptieve technieken ict-route ** technologie en commercie ** technologie en dienstverlening (in nieuwbouw 2014) ** Contactpersoon Dhr. J. Kleemans Telefoon: * De Focus Beroepsacademie is een samenwerkingsschool van CSG Calvijn en het Dalton Lyceum Barendrecht. ** Leerlingen die deze richting in de bovenbouw kiezen stappen over naar Focus Beroepsacademie Dalton

18 Notities

19

20 CSG Calvijn Roerdomplaan NM Rotterdam

Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie. Gebruikte kleuren : CYAAN PMS nummers. Status. Druktechniek

Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie. Gebruikte kleuren : CYAAN PMS nummers. Status. Druktechniek CSG Calvijn Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie : : : : : CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN PMS nummers : 000 C 000 MAGENTA

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. Beleidskader overstap vmbo-tl / mavo - havo. : Hanneke : Irma/Jeroen

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. Beleidskader overstap vmbo-tl / mavo - havo. : Hanneke : Irma/Jeroen CSG Calvijn Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C C Status

Nadere informatie

Naar welke opleiding kan mijn kind?

Naar welke opleiding kan mijn kind? Na de basisschool Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven De nieuwe school Het onderwijssysteem Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze? Belangrijke data

Nadere informatie

ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet

ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet ADVIES, CITO-TOETS EN HOE VERDER?? Een aantal spannende maanden tegemoet Wat is de voorbereiding? Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen -niet te serieus -wijzen op strategieën

Nadere informatie

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 1. Er kan slechts bij één school worden ingeschreven. Aanmelding geschiedt rechtstreeks bij de scholen voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Opendagen omliggende middelbare scholen

Opendagen omliggende middelbare scholen Opendagen omliggende middelbare scholen Gemini Reijerweg 249 Ridderkerk Tel. 0180486999 E-mail: gemini@geminicollege.nl Website: http://www.geminicollegeridderkerk.nl Dalton (vmbo b/k /mavo / havo / vwo

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens Na de basisschool Nieuwe afspraken over de overstap Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven Welke opleidingen zijn er? Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze?

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Goed op weg naar het vo 2015-2016

Goed op weg naar het vo 2015-2016 Goed op weg naar het vo 2015-2016 Een goede overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs is erg belangrijk: motivatie & zelfvertrouwen plezier houden in leren opmaat voor vervolgopleiding/werken

Nadere informatie

\hoe verder?? Wat is de voorbereiding? Een aantal spannende maanden tegemoet. Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen

\hoe verder?? Wat is de voorbereiding? Een aantal spannende maanden tegemoet. Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen Advies, CITO-toets toets en \hoe verder?? Een aantal spannende maanden tegemoet Wat is de voorbereiding? Vanaf eind november starten we met het oefenen van Cito-toetsen -niet te serieus -wijzen op leerstrategieën

Nadere informatie

Opendagen omliggende middelbare scholen. Open Dag Dalton woensdag 30 januari van 16.00-21.00 uur

Opendagen omliggende middelbare scholen. Open Dag Dalton woensdag 30 januari van 16.00-21.00 uur Opendagen omliggende middelbare scholen Gemini Reijerweg 249 Ridderkerk Tel. 0180486999 E-mail: gemini@geminicollege.nl Website: http://www.geminicollegeridderkerk.nl Dalton (vmbo b/k /mavo / havo / vwo

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS SBO De Regenboog 7 januari 2015 Inhoud van de avond Uitstroom leerlingen en een aantal verschillende scholen Pauze (15 minuten) Toetsing en aanmelden van onze leerlingen

Nadere informatie

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school.

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school. ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) 1 Leerling- en schoolgegevens VERTROUWELIJK Naam leerling Naam verwijzende school School voor basisonderwijs speciaal onderwijs voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

Goed op weg naar het vo. De overstap van basisschoolverlaters in de BOVO regio Haaglanden

Goed op weg naar het vo. De overstap van basisschoolverlaters in de BOVO regio Haaglanden Goed op weg naar het vo De overstap van basisschoolverlaters in de BOVO regio Haaglanden BASISSCHOOL Voortgezet Onderwijs Inhoud Belangrijke informatie Het basisschooladvies Belangrijke wijzigingen in

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 Uitgangspunten voor aanmelding en plaatsing Het is in het belang van leerlingen dat zij in de opleiding geplaatst worden die bij hen past. Leerlingen

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Op weg naar het voortgezet onderwijs

Op weg naar het voortgezet onderwijs Het Openbaar Onderwijs Lingewaal presenteert Op weg naar het voortgezet onderwijs In samenwerking met : Gymnasium Camphusianum, Merewade College, Wellant College & Heerenlanden College Opening PROGRAMMA

Nadere informatie

Opendagen en voorlichtingsavonden omliggende middelbare scholen leerjaar 2014 / 2015

Opendagen en voorlichtingsavonden omliggende middelbare scholen leerjaar 2014 / 2015 Opendagen en voorlichtingsavonden omliggende middelbare scholen leerjaar 2014 / 2015 Gemini Reijerweg 249 Ridderkerk Tel. 0180486999 E-mail: gemini@geminicollege.nl Website: http://www.geminicollegeridderkerk.nl

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE AVOND

PROGRAMMA VAN DE AVOND PROGRAMMA VAN DE AVOND Overzicht voortgezet in Nederland Het kundig rapport NIO Tijd voor vragen Onderwijs na de Basisschool Het Voortgezet Onderwijs MBO-niveau 3 + 4 MBO Niveau 1 + 2 Hoger Onderwijs Weten

Nadere informatie

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets OKR Het onderwijskundig rapport Belangrijk Komt van basisschool Geen momentopname Advies van verschillende leerkrachten Voortgezet onderwijs kijkt naar

Nadere informatie

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets OKR Het onderwijskundig rapport Belangrijk Komt van basisschool Geen momentopname Advies van verschillende leerkrachten Voortgezet onderwijs kijkt naar

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

Welkom. op de algemene voorlichtingsavond over het Voortgezet Onderwijs maandag 4 november 2013. Wilt u alstublieft uw mobiele telefoon uitzetten?

Welkom. op de algemene voorlichtingsavond over het Voortgezet Onderwijs maandag 4 november 2013. Wilt u alstublieft uw mobiele telefoon uitzetten? Welkom op de algemene voorlichtingsavond over het Voortgezet Onderwijs maandag 4 november 2013 Wilt u alstublieft uw mobiele telefoon uitzetten? Grote veranderingen Meer leerkrachten Wisselen van lokaal

Nadere informatie

Informatie-avond vo. - Welkom

Informatie-avond vo. - Welkom Informatie-avond vo - Welkom - Programma: Wat gaat er gebeuren? Als er gekozen is Wat doet het Spectrum? Wat doen de ouders? Wat doen de leerlingen? Structuur van het onderwijs VMBO HAVO en VWO Periodes

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Informatie-avond VO donderdag 29 november Van groep 8 naar de brugklas!

Informatie-avond VO donderdag 29 november Van groep 8 naar de brugklas! Informatie-avond VO donderdag 29 november 2018 Van groep 8 naar de brugklas! voortgezet onderwijs PRO VMBO HAVO VWO basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg gemengde leerweg theoretische

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Protocol. Verwijzing

Protocol. Verwijzing Protocol Verwijzing Inhoudsopgave Inleiding 3 Het volgen van de ontwikkeling 4 Verslaggeving van gegevens over leerlingen 4 Naar het voortgezet onderwijs 4 Vervroegd naar het voortgezet onderwijs 5 Stappenplan

Nadere informatie

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting Voorlichtingsavond Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting Wat verwachten we in groep 8? Goede werkhouding in de klas Huiswerk moet gemaakt worden Brede interesse

Nadere informatie

Informatieavond Voortgezet onderwijs

Informatieavond Voortgezet onderwijs Informatieavond Voortgezet onderwijs Welkom Hoe zit het voortgezet onderwijs in elkaar? De verschillende richtingen nader bekeken. Extra zorg binnen het VO (vmbo) Speciale brugklassen/leerwegen Hoe komt

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Maandag 6 januari 2014 Charles Lohnstein OBC Elst Programma Veranderingen b.o. v.o. Schoolkeuze De onderbouw Soorten Voortgezet onderwijs Profielen en sectoren

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017 Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017 Agenda Voorlopig Verwijsadvies SVL (Schoolvragenlijst) NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) Definitief Verwijsadvies/Onderwijskundig

Nadere informatie

Wordt er nog gewerkt met de groene kaart (inschrijfkaart van de gemeente) voor leerlingen die in de gemeente Rotterdam wonen?

Wordt er nog gewerkt met de groene kaart (inschrijfkaart van de gemeente) voor leerlingen die in de gemeente Rotterdam wonen? Q&A Plaatsingswijzer Versie 16.02.15 ALGEMEEN Excel-bestand Plaatsingswijzer in omloop Momenteel wordt reclame gemaakt voor een Excel-programma Plaatsingswijzer. Verwezen wordt naar de Rotterdamse Plaatsingswijzer

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol advisering PO-VO OBS De Straap versie 1.3 l februari 2018 1 Status Datum Silke Vos Document versie 1.3 afgerond 01-02-2018 MR Instemming verleend 08-02-2018

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting Voorlichtingsavond Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting Hoe komt het schooladvies tot stand? Leerlingvolgsysteem (M6, E6, M7, E7, B8, M8) Plaatsingswijzer

Nadere informatie

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier Aanmeldingsprocedure Behandelperiode Rechten van ouders De brugklas

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Wat vertelt de meester? Kruis aan: ja of nee.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Wat vertelt de meester? Kruis aan: ja of nee. Werkblad 5.1 Opdracht 3, module 4, les 5 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Wat vertelt de meester? Kruis aan: ja of nee. 1. De uitslag van de Cito-toets van Paulo is goed. 2. De studievaardigheden

Nadere informatie

Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen.

Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen. Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar 2018-2019 Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen. Onderwerpen (voorlopig en definitief) schooladvies. OnderwijsKundig Rapport

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Over de Brug. Aanmelding voor schooljaar 2013-2014

Over de Brug. Aanmelding voor schooljaar 2013-2014 Over de Brug Aanmelding voor schooljaar 2013-2014 2 Inleiding Beste ouders/verzorgers, Deze brochure van het Almende College is bedoeld om u te helpen bij het kiezen van de meest geschikte vorm van vervolgonderwijs

Nadere informatie

Informatieavond voortgezet onderwijs 2013-2014

Informatieavond voortgezet onderwijs 2013-2014 Informatieavond voortgezet onderwijs 2013-2014 Wat gaan we doen? Inleiding Voortgezet onderwijs Opbouw advies t.w. -Advies Basisschool (ABS) -CITO Aannamebeleid scholen Vragen Sluiting Samen kiezen Kind

Nadere informatie

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen Calvijn Juliana Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C C Status

Nadere informatie

Definitieve tijdpad regionale BOVO B

Definitieve tijdpad regionale BOVO B Definitieve tijdpad regionale BOVO B procedure 2008-200 2009 LET OP: Er zijn in dit tijdpad bepaalde data aangepast t.o.v. vorig schooljaar. Neem de belangrijke e data op in uw agenda. 01-09 1 e schooldag.

Nadere informatie

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Maandag 12 januari 2015 Charles Lohnstein (OBC Elst) Programma Veranderingen b.o. v.o. Schoolkeuze Passend onderwijs en aanmelding De onderbouw Soorten Voortgezet

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets PROGRAMMA Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs Bezoek leerlingen v.o. scholen Vragenrondje

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

Op weg naar het voortgezet onderwijs

Op weg naar het voortgezet onderwijs Het Openbaar Onderwijs Lingewaal presenteert Op weg naar het voortgezet onderwijs In samenwerking met : Gymnasium Camphusianum, Merewade College, Wellant College & Heerenlanden College Opening PROGRAMMA

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

Van het Kompas naar het vervolgonderwijs. Hoe zit dat nou precies?

Van het Kompas naar het vervolgonderwijs. Hoe zit dat nou precies? Van het Kompas naar het vervolgonderwijs Hoe zit dat nou precies? 31-10-2018 ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF Het OPP wordt jaarlijks met ouders/verzorgers besproken -Theoretische leerrendementsverwachting -Reële

Nadere informatie

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar 2016-2017 In de bovenbouw begint de voorbereiding op het voortgezet onderwijs (VO). Vanaf groep 6 worden de leerlingen nauw gevolgd als er achterstanden

Nadere informatie

Voorlichting. Centrale eindtoets & Voortgezet Onderwijs

Voorlichting. Centrale eindtoets & Voortgezet Onderwijs Voorlichting Centrale eindtoets & Voortgezet Onderwijs 1 november 2018 Inhoud Route naar het VO Centrale eindtoets (CITO) Verwijzing Voortgezet onderwijs Scholen Route naar VO. Doemiddagen en open dagen

Nadere informatie

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar Aanmeldings- en Toelatingsbeleid Leerjaar 1 Schooljaar 2015-2016 Helicon VMBO Nijmegen 1. Algemene toelatingsvoorwaarden In de regio Nijmegen is Helicon VMBO Nijmegen de enige categorale school voor VMBO

Nadere informatie

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018 Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018 Agenda Tijdspad Verwijstraject Voorlopig Verwijsadvies SVL (Schoolvragenlijst) NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) Centrale

Nadere informatie

Richtlijnen plaatsing voortgezet onderwijs

Richtlijnen plaatsing voortgezet onderwijs Richtlijnen plaatsing voortgezet onderwijs 28-10-2014 Plaatsingscommissie Carmel College Salland Richtlijnen plaatsing voortgezet onderwijs De plaatsingscommissie van het Carmel College Salland plaatst

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2016-2017 Passend onderwijs & LWOO-PrO (1) RVC blijft in functie tot 1 januari 2016 Samenwerkingsverband / CTO gaat vanaf 1 januari 2016 lwoo- en pro-gelden

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VO groep 7 en 8 10 september 2014. Anita van Dielen-van Aar Maaike Simons Ilona Weijers

Informatiebijeenkomst VO groep 7 en 8 10 september 2014. Anita van Dielen-van Aar Maaike Simons Ilona Weijers Informatiebijeenkomst VO groep 7 en 8 10 september 2014 Anita van Dielen-van Aar Maaike Simons Ilona Weijers Accenten groep 7 en 8 - Oudsten van de school, voorbeeld voor anderen - Zelfstandigheid vergroten

Nadere informatie

Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs

Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs In dit protocol geven wij aan hoe de overgang van leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs verloopt, hoe het schooladvies tot stand komt en wat

Nadere informatie

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk SG Nelson Mandela mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk Dalton is een Daltonschool Zo wil Scholengemeenschap Nelson Mandela bekend staan. In een open sfeer bepalen de leerlingen zelf voor een deel hun

Nadere informatie

Woensdag 15 januari 2014. Informatieavond VO & Cito Eindtoets

Woensdag 15 januari 2014. Informatieavond VO & Cito Eindtoets Woensdag 15 januari 2014 Informatieavond VO & Cito Eindtoets Na de basisschool Opening Chris Roes Hoe ziet het voortgezet onderwijs eruit? Jennifer van Duurling Situatie in Maastricht e.o. Ruud Moers Cito-eindtoets

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Schooljaar 2015-2016 september 2015 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Voorlopig schooladvies Het voorlopig schooladvies is het advies over het bij uw kind meest passend niveau van voortgezet

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW GEEN LWOO MAAR PRO SHOW Wat is opting out? Agenda Wat betekent opting out voor leerlingen die vanaf schooljaar 2019-2020 starten in het voortgezet onderwijs? De gevolgen voor de testprocedure bij een vmbo-schooladvies

Nadere informatie

Onderwijskundig Rapport

Onderwijskundig Rapport Onderwijskundig Rapport t.b.v. het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en het leerlingdossier t.b.v. de aanvraag leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Naam leerling: Naam school:

Nadere informatie

Totaaloverzicht met beschikbare plaatsen per brugklastype van de VO-scholen die zich conformeren aan de Rotterdamse Plaatsingswijzer versie

Totaaloverzicht met beschikbare plaatsen per brugklastype van de VO-scholen die zich conformeren aan de Rotterdamse Plaatsingswijzer versie versie 19-5-216 VO-vestiging Brugklastype Beschikbare plaatsen 3e aanmeldronde Voorrangsregel 1 Voorangsregel 2 School met een bijzondere inrichting Accent Praktijkonderwijs Centrum Praktijkonderwijs 3

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

Aanmeldformulier brugklas Schooljaar

Aanmeldformulier brugklas Schooljaar Aanmeldformulier brugklas Schooljaar 2016-2017 hier niet schrijven In te vullen door de ouder(s)/verzorger(s) (a.u.b. blokletters) Leerlinggegevens Roepnaam Geslacht jongen meisje Achternaam Burgerservicenr.

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 In dit document wordt de opbouw van de advisering op Maria Montessori onderbouwd en met behulp van het stappenplan het tijdpad uitgezet en de taken verdeeld. Het document sluit af met een actuele versie

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018.

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Naast de rapporten die u dit schooljaar ontvangt, is het voor u belangrijk op de hoogte te zijn van de normen

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

De ondernemende school van Rotterdam!

De ondernemende school van Rotterdam! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen 1 2 3 Verschillende Onderbouw en Hoe komt u aan

Nadere informatie

gymnasium, atheneum, havo en vmbo/mavo

gymnasium, atheneum, havo en vmbo/mavo CSG Calvijn gymnasium, atheneum, havo en vmbo/mavo Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : 15820005 Documentnaam : 15820005_Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : 07-09-04 Gebruikte kleuren

Nadere informatie

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs.

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inleiding 3 Criteria voor LWOO 4 Criteria voor Praktijkonderwijs 4 Toelaatbaarheidsonderzoeken 5 Voorwaarden test- en

Nadere informatie

LWOO TL GL VWO KB BB

LWOO TL GL VWO KB BB LWOO TL VWO GL KB BB Arbeid MBO Niveau 1 / 2 Niveau 3 / 4 HBO/ UV Pro praktijk onderwij s Basis- Beroeps Gerichte leerweg Kaderberoeps Gerichte leerweg Gemeng de Leerweg Theoreti sche Leerweg VMBO-onderbouw

Nadere informatie

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start

Starterscursus po. BOVO procedure deel 2 Start Starterscursus po BOVO procedure deel 2 Start 14 oktober 2015 Inhoud BOVO tijdpad jan-jul Onderwijstypen vo Aanmeldprocedure vo Toelating vo In contact met het vo Tijdpad 2015-2016 Speciale doelgroepen

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar 2018-2019 Agenda Waarom LWOO / PrO-show? Criteria en testinstrumenten Welke leerlingen testen? Testprocedure Onderwijskundig rapport

Nadere informatie

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan.

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan. Advies voortgezet onderwijs Wegwijzer bij het opstellen van het advies van de groepsleerkracht bij de overgang van leerlingen van de basisschool naar voortgezet onderwijs Doel van de wegwijzer Ouders en

Nadere informatie