I m p a c t A c a d e m y Gedragspsychologie in de praktijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I m p a c t A c a d e m y Gedragspsychologie in de praktijk"

Transcriptie

1 Gedragspsychologie in de praktijk voor marketing- en communicatieprofessionals die (willen) werken aan duurzaamheid

2 Marketing en communicatie: hefbomen voor duurzaam gedrag Als marketing- en communicatieprofessional heb je een essentiële rol in het stimuleren van duurzaam gedrag. Om daarin resultaat te boeken moet je kennis hebben over de psychologie van menselijk gedrag. Die kennis helpt je beïnvloedingsstrategieën te ontwikkelen, overtuigingstactieken toe te passen, weerstand te begrijpen, gewoontevorming te stimuleren en klanten net dat ene duwtje in de juiste (duurzame) richting te geven. Deze scharnierfunctie van de marketing- en communicatieprofessional wordt alleen maar belangrijker Zo blijkt uit wereldwijd onderzoek dat zo n 93 procent van de consumenten meer verwacht van de merken waar zij zich mee identificeren op het gebied van duurzaamheid. Bijna 80 procent is geïnteresseerd in MVO-informatie van organisaties. Driekwart van de tieners geeft aan dat zij meer duurzame producten willen kopen. En dit geldt niet alleen voor bedrijven: ook binnen maatschappelijke organisaties en overheden spelen marketing- en communicatieprofessionals een centrale rol in het sneller en beter realiseren van beleidsdoelstellingen juist ook op het gebied van duurzaamheid. Toch stelt het MVO-trendrapport 2015 van MVO Nederland: duurzaamheid verkoopt niet. En het overtuigen of verleiden tot duurzaam gedrag bij burgers blijkt in de praktijk nog knap lastig. Veel duurzame organisaties lukt het onvoldoende om duurzaamheid te vertalen naar concrete waarde voor stakeholders. De bekende actie/waarde-kloof bij burgers en de burger/consument-paradox zijn daarbij complicerende factoren. Duurzaamheid gaat in de kern dus over gedragsverandering. En het stimuleren van duurzaam gedrag behelst veel meer dan het (her)kenbaar maken van de duurzame kwaliteit van een product of dan het benadrukken van het effect van duurzaam handelen. Zeker op het gebied van duurzaamheid moeten marketing- en communicatieprofessionals kennis van menselijk gedrag hebben én deze slim in kunnen zetten. In hoeverre voldoe jij aan dat profiel? Nieuw: ImpactAtelier Gedragspsychologie In samenwerking met MVO Nederland biedt ImpactAcademy het ImpactAtelier Gedragspsychologie voor marketing- en communicatieprofessionals aan. De doelstelling van ImpactAteliers is om professionals onder begeleiding van experts in snel tempo in te voeren in de materie, kennis te vertalen naar de praktijk, aan de slag gaan met eigen cases en uitdagingen, te experimenteren met interventies, relevante tools en raamwerken inzetten en samen met collegaprofessionals werken aan oplossingen. Het ImpactAtelier Gedragspsychologie voor marketing- en communicatieprofessionals is een combinatie van inspirerende en leerzame bijeenkomsten die volledig praktijkgeoriënteerd zijn. Deelnemers ervaren een rijke leeromgeving en leren tijdens deze bijeenkomsten van inhoudsdeskundigen, ervaren trainers én van elkaar.

3 Programma Het programma van het ImpactAtelier Gedragspsychologie voor marketing- en communicatieprofessionals bestaat uit (a) een masterclass, (b) drie workshops en (c) een terugkombijeenkomst. (a) De masterclass geeft deelnemers een introductie in de psychologie van duurzaam gedrag, waarbij toepassingen voor marketing en communicatie centraal staan. Ook dient deze masterclass als startbijeenkomst waar deelnemers met elkaar kennismaken en de uitdagingen waar zij in de praktijk tegenaan lopen met elkaar bespreken. (N.B. Het is mogelijk alleen deze startbijeenkomst te volgen.) (b) De drie workshops staan achtereenvolgens in het teken van de psychologie van nudging, overtuigen en weerstand en de toepassing daarvan op de praktijkuitdagingen van deelnemers. Deze workshops worden door deskundige en enthousiasmerende trainers verzorgd. (c) De intervisiebijeenkomst is bedoeld om ervaringen die deelnemers in de praktijk hebben opgedaan te delen en daar lessen uit te trekken. Deze bijeenkomst vindt twee maanden na de laatste workshop plaats, zodat deelnemers voldoende tijd hebben de opgedane kennis in hun eigen praktijk in te zetten. Het volledige programma ziet er als volgt uit: Masterclass Gedragspsychologie in de marketing- en communicatiepraktijk Dr. Lars Moratis (ImpactAcademy), Drs. Celia Noordegraaf (MVO Nederland), Dr. Michael Vliek (UvA), Drs. Harrie van Rooij (Ministerie van Financiën) Workshop 1 Nudging: duwtjes in de duurzame richting Drs. Liza Luesink (Duwtje) Workshop 2 People, Planet, Profit, Persuasion: de kunst van het overtuigen Drs. Jeroen Siebelt (d&b) Workshop 3 Werken met weerstand: strategieën voor gedragsverandering Drs.ing. Anjo Travaille (Bovenkamers) Intervisie Delen van praktijkervaringen Dr. Lars Moratis (ImpactAcademy), Drs. Celia Noordegraaf (MVO Nederland)

4 Sprekers en workshopbegeleiders Lars Moratis is oprichter van ImpactAcademy en MVO-expert. Hij werkt voor diverse universiteiten in Nederland en België en is gepromoveerd op een proefschrift over onder meer de geloofwaardigheid van duurzaamheidsclaims van bedrijven. Hij heeft veel praktijkervaring met het adviseren van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties over duurzaamheidsvraagstukken. Celia Noordegraaf is hoofd communicatie van MVO Nederland. Eerder werkte zij onder meer als manager Marketing, Communications & Customer Relations bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij studeerde strategisch marketingmanagement en werd in 2011 door Logeion, de beroepsvereniging voor communicatie, uitgeroepen als Communicatiemanager van het Jaar. Michael Vliek is experimenteel psycholoog en expert in de gedragspsychologie. Zijn specialisme ligt op het gebied van overtuiging, verleiding en beïnvloedingsmechanismen en hij is auteur van het geroemde boek Overreden en verleiden: de psychologie van beïnvloeding. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij promoveerde in de sociale psychologie. Liza Luesink heeft zich gespecialiseerd in de theorie en praktijk van nudging. Zij is oprichter van het bureau Duwtje, dat zich toelegt op de praktische vertaling van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie van menselijk gedrag. Tevens is zij senior-onderzoeker en -adviseur binnen het team Gedragsverandering bij de Belastingdienst. Ze studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit. Jeroen Siebelt is verbonden aan d&b Applied Behavioural Science waar hij verantwoordelijk is voor gedragsbeïnvloedingstrajecten. Hij geeft veelvuldig lezingen en workshops en heeft onder meer ervaring op het gebied van consumentengedrag en handhaving. Na zijn studie gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit maakte hij vanwege de waarde die hij hecht aan de praktische toepasbaarheid van gedragswetenschappelijke kennis de overstap naar het bedrijfsleven. Anjo Travaille is oprichter van Bovenkamers, het adviesbureau waarmee hij streeft naar een betere toepassing van kennis uit de hersenwetenschap en psychologie. Een van zijn specialismen is de psychologie van weerstand en het ontwikkelen van strategieën om effectief met weerstand om te gaan. Hij studeerde milieutechnologie, neurowetenschappen en psychologie en werkte als onder meer beleidsmaker, adviseur, procesmanager, directeur en bestuurder voor diverse organisaties. Harrie van Rooij werkt bij het Ministerie van Financiën als adviseur op het gebied van gedragsverandering en communicatiestrategie. Hij is een ervaren trainer en publicist op het gebied van gedragsbeïnvloeding en werkte eerder bij de Belastingdienst en de Academie voor Overheidscommunicatie. Naast een studie bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit studeerde hij filosofie en verandermanagement aan de Vrije Universiteit.

5 Tijden en locaties De bijeenkomsten van het ImpactAtelier Gedragspsychologie voor marketing- en communicatieprofessionals vinden plaats op 24 november (masterclass), 15 december (workshop 1), 12 januari (workshop 2), 16 februari (workshop 3), 19 april (intervisiebijeenkomst) van uur tot circa uur in het centrum van Utrecht. Doelgroep Dit ImpactAtelier is uitsluitend bedoeld voor marketing- en communicatieprofessionals die actief zijn op het gebied van duurzaamheid en kennis van menselijk gedrag in hun eigen praktijk in willen zetten. Studiemateriaal Deelnemers aan dit ImpactAtelier ontvangen het boek Overreden en verleiden: de psychologie van beïnvloeding. Daarnaast ontvangen zij bij iedere bijeenkomst een pakket digitale studiematerialen waarmee zij zich verder kunnen verdiepen in de materie. Deelnamekosten en inschrijven Deelnemen aan het volledige ImpactAtelier (masterclass + drie workshops + intervisiebijeenkomst) kost 795,- (excl. BTW), inclusief het boek en het studiemateriaal. Het is mogelijk om uitsluitend deel te nemen aan de masterclass op 24 november. De kosten hiervan bedragen 149,- (excl. BTW). Partners van MVO Nederland ontvangen 10% korting op de kosten van deelname. Inschrijven kan via de website van ImpactAcademy: Wil je meer informatie? Neem dan contact met Lars Moratis van ImpactAcademy via of Over ImpactAcademy ImpactAcademy organiseert opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor duurzaamheidsprofessionals vanuit bijzondere, vernieuwende en actuele invalshoeken. De ambitie van ImpactAcademy is om duurzaamheidsprofessionals nieuwe inspiratie te bieden en een impuls te geven aan het duurzame denken en doen. Over MVO Nederland MVO Nederland is het bedrijvennetwerk en het onafhankelijke kennisplatform dat mensen en organisaties inspireert en motiveert om met maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de slag te gaan. MVO Nederland geeft praktische tips, laat goede voorbeelden zien en verwijst door naar waardevolle contacten.

Course Strategic Health Management

Course Strategic Health Management Course Strategic Health Management Become a Master of Health Management InHealth Orteliuslaan 1-27 3528 InHealth BA Utrecht Orteliuslaan 1-27 3528 T 0343 BA Utrecht 59 49 63 E info@inhealth.nl T 0343 59

Nadere informatie

the best CRM Bachelor Customer Relationship Management HBO Bedrijfskunde met speciale aandacht voor CRM

the best CRM Bachelor Customer Relationship Management HBO Bedrijfskunde met speciale aandacht voor CRM The Best CRM biedt in samenwerking met Hogeschool SDO een functiegerichte leergang met een specifieke aandacht voor Customer Relationship Management. Door ontwikkeling van competenties bij eigen medewerkers

Nadere informatie

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact!

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! dinsdag 20 mei 2014 Dagprogramma en overige informatie De inhoud van de 6 trainingen Training 1: Haal meer uit je brein Training 2: StrengthsFinder Training 3: Gezonde

Nadere informatie

Master of Online Persuasion

Master of Online Persuasion Master of Online Persuasion Start 2014 Optimizing your online effectiveness by putting consumer psychology into practice ONLINE DIALOGUE Guiding you to digital maturity Master of Online Persuasion Optimizing

Nadere informatie

TECHNISCH MANAGEMENT & PERSONAL SKILLS cursussen januari - juni 2015

TECHNISCH MANAGEMENT & PERSONAL SKILLS cursussen januari - juni 2015 TECHNISCH MANAGEMENT & PERSONAL SKILLS cursussen januari - juni 2015 KENNIS VERBREDEN EN VERDIEPEN www.pao.tudelft.nl Verbeter uw concurrentiepositie met onze technisch management en personal skills cursussen!

Nadere informatie

Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg

Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg 9 Masterclass Kennismanagement in de gehandicaptenzorg 2014 Masterclass Kennismanagement 2014 In de gehandicaptenzorg vinden de komende jaren ingrijpende

Nadere informatie

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS Trainingen 2011-2012 Wat wij doen Turacien helpt u bij de implementatie van stakeholder management in alle geledingen van uw organisatie waardoor de organisatie continu

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Impactvolle marketinganalist

Impactvolle marketinganalist Impactvolle marketinganalist Deeltijdopleiding van het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen www.impactvolleanalist.nl Haal het maximale uit je analysecompetenties Betere bedrijfsbeslissingen

Nadere informatie

ONZE INSPIRATIESESSIES EN WORKSHOPS

ONZE INSPIRATIESESSIES EN WORKSHOPS JONGEREN BEGRIJPEN, MOTIVEREN & UITDAGEN ONZE INSPIRATIESESSIES EN WORKSHOPS Hoe denken jongeren? Hoe kun je ze motiveren? Hoe help je ze hun talenten te ontdekken? Met onze inspiratiesessies en workshops

Nadere informatie

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management.

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Beeckestijn Business School opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Postdoctorale opleidingen Post-HBO opleidingen

Nadere informatie

Cultuurverandering Diagnose en interventies van organisatiecultuur

Cultuurverandering Diagnose en interventies van organisatiecultuur Collegereeks Cultuurverandering Diagnose en interventies van organisatiecultuur 8 colleges, van dinsdag 5 februari tot en met 25 maart 2008 Plus 2-daagse workshop Interventies voor verandering 1 & 2 april

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

Adieu Secretaresse, Hello Assistant

Adieu Secretaresse, Hello Assistant Quadrant Advies Adieu Secretaresse, Hello Assistant Leergang onder begeleiding van Annemarie de Martines Speciaal voor waterschappen De stappen Module 1 kijken naar uw eigen organisatie Module 2 kijken

Nadere informatie

MASTERCLASS KLANTGERICHT MANAGEMENT

MASTERCLASS KLANTGERICHT MANAGEMENT MASTERCLASS KLANTGERICHT MANAGEMENT INTERACTIEVE EN PRAKTISCHE MASTERCLASS MET BEST PRACTICES EN EEN VERTAALSLAG NAAR UW EIGEN PRAKTIJK LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP INNOVATIEVE MASTERCLASS

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Trainingsaanbod overheid

Trainingsaanbod overheid Trainingsaanbod overheid Trainen bij de overheid... 2 Persoonlijke effectiviteit en communicatie... 3 Communicatieve vaardigheden: leuk een mondige burger aan de balie. 4 Omgaan met agressie... 6 Overwin

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

BEWUSTZIJN IN BEDRIJF,

BEWUSTZIJN IN BEDRIJF, BEWUSTZIJN IN BEDRIJF, leiderschap aan de nieuwe wereld Informatiepakket training 2010-2011 Trainers: Jaap Vermuë en Peter Toonen Start 24 november 2010 Inleiding Momenteel staan veel bedrijven onder druk.

Nadere informatie

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen)

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen) KvK Tilburg 17244153 Rabobank 1087.73.973 VOV Academie info@vrouwenontmoetenvrouwen.nl www.vrouwenontmoetenvrouwen.nl Investeren in opleiden, ontwikkeling en ontmoeten door het zichtbaar maken van topvrouwen

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN 2 INHOUD INLEIDING... 5 VISIE OP LEREN... 6 REFLECTIE IS HET HART VAN DE VRIJWILLIGERSACADEMIE... 6 TRAININGSAANBOD... 6 KWALITEIT... 7 LEERDOELEN EN DE PRAKTIJK... 7 OVERZICHT IN

Nadere informatie

The Independence Company. Programma Trainingen 2015

The Independence Company. Programma Trainingen 2015 The Independence Company Programma Trainingen 2015 Inhoudsopgave Pagina Permanente Educatie TIC: méér dan vaktechniek 2 The Independence Company 3 Wat levert het jou op? 4 Het programma 5 Hoe werkt het?

Nadere informatie

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management.

opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Beeckestijn Business School opleidings overzicht Toonaangevend opleidingsinstituut voor online marketing, communicatie, sales en klantgericht management. Postdoctorale opleidingen Post-HBO opleidingen

Nadere informatie

Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn

Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn Onze UITDAGING: Managementproblemen oplossen: doortastend en doeltreffend Onze stijl: De Rotterdamse School: gericht de

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Blijf als Raad van Toezicht bij de les

Blijf als Raad van Toezicht bij de les PROFESSIONALISERINGSPROGRAMMA EN OPLEIDINGEN VOOR TOEZICHTHOUDERS IN HET ONDERWIJS Blijf als Raad van Toezicht bij de les Aanmelden voor opleidingen en regiobijeenkomsten via vtoi.nl Voorjaar 2015 www.vtoi.nl

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

Informatie over de training Wijzer Werken

Informatie over de training Wijzer Werken Informatie over de training Wijzer Werken Toepassen van de Theory of Constraints en Thinking Processes (in de gezondheidszorg) De methodiek is, naast de gezondheidszorg, ook in andere organisaties toepasbaar

Nadere informatie