I-NETSOFT.NL. Handleiding ten behoeve domeinnaam registraties en/of mutaties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I-NETSOFT.NL. Handleiding ten behoeve domeinnaam registraties en/of mutaties."

Transcriptie

1 I-NETSOFT.NL Handleiding ten behoeve domeinnaam registraties en/of mutaties.

2 Versie Inhoud Inleiding... 3 Domeinnaam registratie en/of mutaties... 3 Domeinnaam registratie prijzen slabs... 4 Registreren van een domein... 5 Verhuizen van een domein... 7 Opheffen van een domein Wijzigen van een domein Wijzigen van een nameserver voor het betreffende domein... 13

3 Inleiding Domeinnaam registratie en/of mutaties De kracht van de software van i-netsoft.nl domein registratie systeem, is dat iedereen met een volwaardig tegoed snel en geheel zelfstandig domeinnamen kan registereren, verhuizen, muteren en opheffen.

4 Domeinnaam registratie prijzen slabs 1. Voordat u kunt beginnen met het registreren is het niet onverstandig om te kijken naar Prijzen slabs onder de categorie Domeinnaam. Het scherm wat je ziet bestaat indien van toepassing uit twee verschillende soorten slabs. Je hebt de Standaard slabs, en indien van toepassing de Custom Slabs. 2. In het overzicht zijn verschillende kolomen aanwezig. De volgende kolomen staan in het overzicht: 1 e kolom : extensie naam 2 e kolom : Huidig aantal geregistreerde domeinnamen 3 e kolom : Slab trede, dit is van en tot en met aantal domeinnamen 4 e kolom : De prijs die hoort bij de betreffende trede

5 Registreren van een domein 1. Voordat u kunt beginnen met het registreren van een domein heeft u wat requirements nodig: 1 : Geldig en voldoende tegoed 2 : Geldige houder handle, en bijhorende contact handles. 3 : Indien u gebruik wilt maken van nameserver groepen, dient u deze eerst aan te maken. 2. Klik op registreer domein onder de categorie Domeinnaam. 3. Vul de gewense naam in, let op! Doe dit zonder extense. Dus i-netsoft.nl wordt dan i-netsoft. 4. Vervolgens klikt u op Check beschikbaarheid 5. Indien uw domeinnaam beschikbaar is, klikt u op Registreer domein.

6 6. U ziet nu een nieuw scherm waarop het gewenste domeinnaam al ingevuld is. Nu moet u de bijhorende houder handle zoeken, en selecteren voor de gewenste domeinnaam. Dit doet u door de eerste letters(s) van de achternaam, of de eerste letter(s) van de bedrijfsnaam in te vullen. 7. Hetzelfde doet u bij Zoek admin contact en Zoek tech contact. Indien van toepassing moet u ook een Zoek Bill contact toevoegen. Dit gaat hetzelfde te werk. 8. Nu dient u geldige nameservers op te geven. Indien u geen gebruik maakt van nameserver groepen, kunt u handmatig de betreffende nameservers opgeven. Controlleer of de juiste ip adressen worden weergegeven. Wanneer u een nieuwe nameserver wilt opzetten, kunt u de optie Glue gebruiken. U moet hierbij zorgen dat er geldige ip adressen toegevoegd worden en er een geldige conform rfc opgezette nameserver sets aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, is er een grote kans dat uw aanvraag fouten bevat en later extra aandacht nodig heeft. 9. Heeft u geldige nameservers opgegeven, kunt u de aanvraag bevestigen door op registreer domein te klikken. Gefeliciteerd, u heeft hierbij zojuist een geldige nieuwe domeinregistratie aanvraag verstuurd.

7 Verhuizen van een domein 1. Voordat u kunt beginnen met het verhuizen van een domein heeft u wat requirements nodig: 1 : Geldig en voldoende tegoed 2 : Geldige houder handle, en bijhorende contact handles. 3 : Indien u gebruik wilt maken van nameserver groepen, dient u deze eerst aan te maken. 2. Klik op Verhuis domein onder de categorie Domeinnaam. 3. Vul de gewense naam in, let op! Doe dit zonder extense. Dus i-netsoft.nl wordt dan i-netsoft. 4. Vervolgens klikt u op Check beschikbaarheid 5. Indien uw domeinnaam verhuisbaar is, klikt u op Verhuis domein.

8 6. Afhankelijjk van de gewenste extensie moet u houder, admin, tech en / of bill handle toekennen. 7.. Nu moet u de bijhorende houder handle zoeken, en selecteren voor de gewenste domeinnaam. Dit doet u door de eerste letters(s) van de achternaam, of de eerste letter(s) van de bedrijfsnaam in te vullen.

9 8. Nu dient u geldige nameservers op te geven. Indien u geen gebruik maakt van nameserver groepen, kunt u handmatig de betreffende nameservers opgeven. Controlleer of de juiste ip adressen worden weergegeven. Wanneer u een nieuwe nameserver wilt opzetten, kunt u de optie Glue gebruiken. U moet hierbij zorgen dat er geldige ip adressen toegevoegd worden en er een geldige conform rfc opgezette nameserver sets aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, is er een grote kans dat uw aanvraag fouten bevat en later extra aandacht nodig heeft. 9. Heeft u geldige nameservers opgegeven, kunt u de aanvraag bevestigen door op registreer domein te klikken. Gefeliciteerd, u heeft hierbij zojuist een geldige nieuwe domeinverhuizing aanvraag verstuurd.

10 Opheffen van een domein 1. U kunt zelfstandig een domeinnaam opheffen op het moment deze geregistreerd of succesvol verhuisd is. Op het moment er geen mutatie meer in gang is, en de lock status eraf is kunt u het betreffende domein opgeven om op te heffen. Om een domein op te heffen, gaat u naar het domeindetails scherm door te navigeren naar Overzicht domeinen onder de categorie Domeinnaam. Daar zoekt u het betreffende domein op, en klik vervolgens op de domeinnaam. 2. Vervolgens klikt u op de button Domein opheffen. 3. Vervolgens komt u op een nieuw scherm uit, hierbij moet u verschillende opties bevestigen. Op het moment u alle opties aanvinkt kunt u de opheffing afronden door op Zet opheffing in gang. 4. Zoals u kunt zien, afhankelijk van de setup heeft u nog een bedenktijd voordat de opheffing daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

11 5. In Queue informatie onder categorie Domeinnaam kunt u de status volgen van de betreffende domeinnaam. Hierin kunt u precies de exacte einddatum volgen. De voltooiing wordt uitgevoerd op de dag waarop deze opgeheven dient te worden.

12 Wijzigen van een domein 1. U kunt zelfstandig een domeinnaam wijzigen op het moment deze geregistreerd of succesvol verhuisd is. Op het moment er geen mutatie meer in gang is, en de lock status eraf is kunt u het betreffende domein wijzigen. U kunt hierbij andere Houder, Admin, Tech en / of Bill handle(s) toekennen. Afhankelijk van de extensies kan dit verschillen. Om een domein te wijzigen, gaat u naar Wijzig domein onder de categorie Domeinnaam. Daar zoekt u het betreffende domein op, en klik vervolgens op de domeinnaam. 2. Afhankelijk van de extensie kan een wijziging prepaid tegoed of credits kosten. U kunt nu de handles toekennen aan de plekken die beschikbaar zijn. Op het moment u een handle leeg laat, zal deze niet worden aangepast. Hetzelfde als u dezelfde handle toekent, dan wordt deze niet extra gemuteerd. Wanneer u de gewenste wijzigingen heeft ingevuld, kunt u dit bevestigen door op Gegevens wijzigen te klikken.

13 Wijzigen van een nameserver voor het betreffende domein 1. U kunt een nameserver wijziging uitvoeren voor geregistreerde domeinen. Dit kunt u doen door op Overzicht domeinen te klikken, de betreffende domeinnaam te zoeken binnen de domeinlijst, en op de domeinnaam te klikken. U komt nu in het menu domeindetails van het betreffende domein. 2. U kunt nu de nameserver groep wijzigen voor het betreffende domein, dit kan op het moment er geen mutatie aan de gang is, en het domein uit de betreffend locked status is. Wanneer u geen gebruik van nameserver groepen wijzigt u handmatig de velden. 3. Kies bij domeindetails onder het kopje nameservers de gewenste nameserver groep, vervolgens klikt u op wijzig nameservers. Wanneer u geen gebruik van nameserver groepen wijzigt u handmatig de velden.