Op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en volwaardig werk:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en volwaardig werk:"

Transcriptie

1 Gedragsregels BBA BBA draagt zorg voor een maatschappelijk verantwoord ondernemingsklimaat middels maximale inspanningen te verrichten, continue verbeteringen te realiseren op het gebied van people, planet en profit waarop BBA invloed op en belang bij heeft. Derhalve zijn onderhavige gedragsregels BBA opgesteld. Deze worden van toepassing verklaard voor alle medewerkers en directie van BBA, evenals alle personen en/of instellingen (hierna: externen) welke BBA heeft ingehuurd voor ondersteuning of uitvoering van de processen of activiteiten van BBA. Daarmee maken de gedragsregels deel uit van de verplichtingen die voortvloeien uit overeenkomsten met BBA. Hiernaast is BBA verplichtingen aangegaan met diverse (bedrijfs)verenigingen, zoals NLingenieurs. De gedragscode van NLingenieurs maken derhalve integraal onderdeel uit van de gedragsregels van BBA en zijn voor iedereen zoals hiervoor aangegeven van toepassing. BBA hanteert in aanvulling hierop de volgende gedragsregels. Op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en volwaardig werk: 1. BBA zal te allen tijden een personeelsbeleid volgen dat gericht is op gelijke kansen, het elimineren van discriminatie en achterstelling van werknemers; 2. BBA zal hierbij kinderarbeid, gedwongen en verplichte arbeid, conform de wet- en regelgeving voorkomen; 3. BBA en externen respecteren de rechten van inheemse bevolkingen; 4. BBA en externen hebben recht op de vrijheid van vereniging en collectieve arbeidsonderhandelingen, conform de vigerende CAO richtlijnen en wetgeving; 5. BBA en externen zijn op de hoogte van de algemene wet gelijke behandeling (AWGB) van 2 maart 1994, houdende algemene regels ter bescherming tegen discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat en neemt deze ter harte tijdens de uitvoering van zijn/haar werk; 6. BBA zal bij uitingen van reclame zich conformeren aan de Nederlandse reclamecode en overige (lokale) wet- en regelgevingen. Op het gebied van milieu: 7. BBA en externen dragen er zorg voor dat haar aanwezigheid en activiteiten geen, of zo min mogelijk nadelige affecten heeft op het milieu en de biodiversiteit in de omringende leefomgeving. Op het gebied van bouwkundige inspecties en gebouwenbeheer: 8. De REOV gedragscode is van toepassing op de door REOV erkende gebouwenbeheerders. Bijlagen: Gedragsregels NLingenieurs Gedragscode REOV Document: Gedragsregels BBA (3).doc BBA 2010, versie BBA is lid van het Nirov

2 Gedragscode NLingenieurs In de statuten van de vereniging NLingenieurs is geregeld dat voor leden gedragsregels van toepassing zijn. Daarmee maken de gedragsregels deel uit van de verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van NLingenieurs. Deze gedragsregels zijn goedgekeurd door de algemene vergadering van NLingenieurs op 24 juni 2010 te Zeist. Algemeen 1. Deze gedragsregels zijn van toepassing op ieder lid van NLingenieurs, tenzij anders is aangegeven. 2. Ieder lid draagt er zorg voor dat deze gedragsregels door de personen die werkzaam zijn bij of verbonden zijn aan het lid worden nageleefd. 3. De gedragsregels zijn gebaseerd op de principes: integriteit, onafhankelijkheid, deskundigheid, vertrouwelijkheid, duurzaamheid, veiligheid en maatschappelijk verantwoord handelen. 4. Ieder lid neemt bij de uitoefening van zijn beroep door het volgen van deze principes zijn verantwoordelijkheid jegens de maatschappij, de opdrachtgever en de mede participanten in het adviesproces waarin hij betrokken is. 5. Ieder lid houdt zich aan de vigerende wet- en regelgeving. 6. Ieder lid is zich bewust van het belang van zijn functie in het maatschappelijk verkeer en van het belang van de bijdrage die zijn advies kan leveren aan de ontwikkeling van de (menselijke) omgeving. Integriteit 7. Ieder lid treedt in zijn beroepsmatige, zakelijke en maatschappelijke betrekkingen eerlijk en oprecht op, handelend naar relevante wet- en regelgeving, zonder enige tolerantie voor corruptie, omkoping, bedrog en andere vormen van onoorbaar handelen en nalaten. 8. Transparantie, begrijpelijkheid en openheid in advisering staan voorop in de beroepsuitoefening. Onafhankelijkheid 9. Ieder lid vermijdt alles wat de onafhankelijkheid van zijn advies kan schaden. 10. De onafhankelijkheid van het lid kenmerkt zich onder meer doordat: het lid zich in zijn advisering niet laat beïnvloeden door onoorbare nevenbelangen; het lid geen beloning, in welke vorm dan ook, aanvaardt die afbreuk doet aan zijn onafhankelijkheid. 11. Een lid dient geen tegenstrijdige belangen van verschillende opdrachtgevers, tenzij deze schriftelijk verklaren akkoord te gaan met uitvoering van de betreffende werkzaamheden door het lid.

3 Deskundigheid 12. Ieder lid volgt de voor zijn vakgebied relevante ontwikkelingen in technologie en wetgeving. Een lid houdt zijn kennis en vaardigheden op het vereiste niveau en hanteert de voor de branche specifieke eisen die de deskundigheid borgen en handelt daar naar. 13. Ieder lid aanvaardt uitsluitend een opdracht indien en voor zover hij over de voor de juiste vervulling daarvan noodzakelijke kennis en kunde kan beschikken. 14. Ieder lid hanteert naast deze gedragsregels, een kwaliteitsmanagementsysteem. Vertrouwelijkheid 15. Ieder lid eerbiedigt het vertrouwelijke karakter van informatie die hij in het kader van zijn beroepsmatig en zakelijk handelen verkrijgt. 16. Een lid mag van vertrouwelijke gegevens alleen gebruik maken voor zover dit voor de vervulling van zijn opdracht vereist is. 17. Een lid maakt vertrouwelijke informatie niet aan derden bekend, tenzij daartoe een wettelijke plicht bestaat. Duurzaamheid, veiligheid en maatschappelijk verantwoord handelen 18. Ieder lid bevordert duurzaam, veilig en maatschappelijk verantwoord handelen zo veel mogelijk. 19. Ieder lid handelt in zijn interne bedrijfsvoering en in zijn adviserende werkzaamheden met respect voor mens, milieu en maatschappij. Daarmee vervult hij een voorbeeldfunctie en creëert hij terzake bewustwording bij opdrachtgevers en andere partijen in de bedrijfskolom. 20. Indien in projecten niet of onvoldoende rekening is gehouden met de onderwerpen genoemd in de artikelen 18 en 19, maakt het lid de opdrachtgever hierop met redenen omkleed attent. 21. Ieder lid onthoudt zich van handelingen die in strijd zijn met bestaande wet- en regelgeving of met internationale natuur- of milieuovereenkomsten of conventies waaraan het land, waarin het lid actief is, gebonden is. Praktijkregels 22. Ieder lid behartigt binnen de kaderstelling van de opdracht de gerechtvaardigde belangen van zijn opdrachtgever naar beste vermogen. Daarbij bevordert het lid dat de opdrachtgever een oplossing kiest die een bijdrage levert aan een duurzame ontwikkeling en inrichting van de samenleving. 23. Ieder lid onderhoudt goede contacten met andere leden, beconcurreert andere leden niet oneerlijk en toont respect voor andere leden. 24. Indien een geschil ontstaat tussen twee of meer leden, dient ieder lid er voor te waken dat de belangen van hun respectieve opdrachtgevers niet worden geschaad.

4 25. Indien een lid gevraagd wordt om de werkzaamheden van een ander lid te herzien of over te nemen, dan dient hij dat op zorgvuldige wijze te doen 1. Hierbij wordt in ieder geval het principe van hoor en wederhoor toegepast. Naleving 26. Op de naleving van deze gedragsregels wordt toegezien door de commissie Verenigingszaken. 27. De commissie Verenigingszaken staat de volgende sancties ter beschikking: waarschuwing, berisping, schorsing van het lidmaatschap (tot maximaal 6 maanden) en royement. 28. Een opgelegde sanctie kan door de commissie Verenigingszaken binnen de vereniging bekendgemaakt worden. Een dergelijke bekendmaking is geanonimiseerd en niet te herleiden tot enig persoon of lid. 29. Tegen besluiten van de commissie Verenigingszaken staat beroep open bij het bestuur. Hangende een beroep blijft de beslissing van kracht. Inwerkingtreding 30. Deze gedragsregels vervangen de Gedragsregels van 6 december 2001 en treden in werking op 24 juni Op 21 november 2007 heeft het bestuur de Leidraad bij second opinions vastgesteld waarin een kader is geformuleerd waarbinnen invulling gegeven kan worden aan een professionele uitvoering van een second opinion.

5 Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed Willem Barentszstraat DE Veenendaal T F E info@reov.nl Gedragscode voor Onderhoudskundigen Deze gedragscode is van toepassing op Onderhoudskundigen, die zijn ingeschreven in het Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed, gehouden door de Stichting REOV te Veenendaal. Belang van de gedragscode Onderhoudskundigen adviseren over onderhoud van vastgoed. Deze adviezen leiden vaak tot grote investeringen en brengen daarom grote verantwoordelijkheden met zich mee. Niet alleen jegens de eigenaren en gebruikers van de individuele vastgoedobjecten maar ook jegens de gehele Nederlandse samenleving. Het Bestuur heeft daarom een register in het leven geroepen waar Onderhoudskundigen, die aantoonbaar op een professioneel HBO-niveau kunnen adviseren, zich kunnen laten registreren. Voor deze Onderhoudskundigen is een gedragscode opgesteld. Daarin worden gedragsregels beschreven die op professionele wijze naar letter en geest nagekomen moeten worden. Begrippen Stichting Bestuur de stichting REOV handelend onder de naam Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed het bestuur van de Stichting REOV Waarborgcommissie een commissie van deskundigen uit de wereld van vastgoed die het niveau van kennis en vaardigheden van Onderhoudskundigen bewaakt Kandidaat de natuurlijke persoon die aangegeven heeft ingeschreven te willen worden in het Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed van de Stichting REOV Onderhoudskundige de natuurlijke persoon die door de Stichting REOV in het door haar gehouden Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed is ingeschreven Doel van de gedragscode Positionering van de Onderhoudskundige in de samenleving in het algemeen en in de onderhoudsadviespraktijk in het bijzonder; Benoemen van de persoonlijke verantwoordelijkheden van de Onderhoudskundigen bij het geven van adviezen; Bieden van een basis voor beoordeling van conflicten tussen Onderhoudskundige onderling en derden; Geven van handvatten voor de beroepsmatige omgang tussen Onderhoudskundigen; De Onderhoudskundigen een onderscheidend vermogen bieden met betrekking tot hun vakbekwaamheid in de Nederlandse samenleving. Versie 3 28 september 2006

6 Gedragscode voor Onderhoudskundigen Toepassingsgebied De gedragscode is van toepassing voor alle Onderhoudskundigen ingeschreven in het Register Erkend Onderhoudskundige Vastgoed van het REOV; Aan de gedragscode kunnen door derden geen rechten worden ontleend. Gedragsregels In deze gedragscode zijn de gedragsregels geordend naar algemene en doelgroep gerichte regels. De gedragsregels voor een Onderhoudskundige luiden als volgt: Algemeen: Is in zijn handelen zorgvuldig, deskundig, integer, objectief en loyaal; Zal zich inspannen de gedragscode naar eer en geweten na te komen; Beschikt over alle kennis en ervaring om professioneel te kunnen adviseren; Levert adviezen conform wettelijke bepalingen en daaruit voortvloeiende geschreven en ongeschreven richtlijnen en aanbevelingen; Geeft inzicht in onzekerheden en risico s met betrekking tot gegeven adviezen en daaruit voortvloeiende onderhoudswerken; Meldt bij mogelijke verstrengeling van belangen dit aan belanghebbende partijen en maakt duidelijk welke keuze hij maakt. Ten aanzien van de maatschappij: Spant zich in schaarse grondstoffen duurzaam toe te passen en de kwaliteit van onze leefomgeving zoveel mogelijk te beschermen; Bewaakt de veiligheid, gezondheid en welzijn van al diegenen die bij de voorbereiding en uitvoering van onderhoud van vastgoed zijn betrokken; Houdt rekening met de economische en emotionele belangen van eigenaren en gebruikers van het vastgoed; Houdt rekening met de culturele waarden van vastgoed. Versie 3 28 september 2006

7 Gedragscode voor Onderhoudskundigen Ten aanzien van werkgever en/of opdrachtgevers: Geeft alleen professioneel verantwoorde adviezen; Adviseert alleen als de beschikbare deskundigheid toereikend is; Behartigt loyaal de belangen van werkgever en/of opdrachtgevers; Levert geen informatie aan derden zonder toestemming van de eigenaar van die informatie; Maakt gebruik van administratieve procedures ter bevordering van de kwaliteit van dienstverlening; Geeft bij adviezen aan wat mogelijke effecten en risico s zijn als ze opgevolgd worden; Wijst in rapportages op eventuele consequenties bij het niet opvolgen van de aanbevelingen. Ten aanzien van medewerker(s): Geeft duidelijke omschrijvingen van uit te voeren werkzaamheden; Zorgt voor een passende opleiding van medewerkers; Bevordert samenwerking in de organisatie; Wijst bij samenwerken met derden (collega s, medewerkers en externen) erop dat de gedragscode ook op hun werk van toepassing is. Ten aanzien van mede-onderhoudskundigen en collega's Stelt zich collegiaal op en staat open voor een kritische dialoog; Draagt bij aan de ontwikkeling van het vakgebied onderhoudskunde vastgoed; Draagt bij aan de overdracht van kennis; Houdt zich op de hoogte van de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied; Bevordert het handelen naar deze gedragscode. Sanctiebepalingen en bezwaar tegen sancties Het niet naleven van de gedragscode, op een wijze die het aanzien van de beroepsgroep ernstig schaadt, kan tot royement van de inschrijving in het Register van het REOV leiden. Dit naar het oordeel van het Bestuur van het REOV, na hoor en wederhoor van de Onderhoudskundige. Bezwaren tegen sancties kunnen ingediend worden bij de Waarborgcommissie via het secretariaat van het Bestuur. Versie 3 28 september 2006

GEDRAGSCODE OCE. Versie : (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering. Vaststellingsdatum : 16 september 2013

GEDRAGSCODE OCE. Versie : (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering. Vaststellingsdatum : 16 september 2013 GEDRAGSCODE OCE Versie : 2013-01 (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering Vaststellingsdatum : 16 september 2013 Van kracht op : 16 september 2013 Status : definitief Titel: Gedragscode

Nadere informatie

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Doel van het reglement: Waarborgen van kwaliteit van de beroepsgroep en professioneel handelen van de autotaxateur/expert, en ongewenste gedragingen in de beroepsuitoefening

Nadere informatie

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA.

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA. DE GEDRAGSCODE VAN VBA BELEGGINGSPROFESSIONALS 1. INLEIDING VBA beleggingsprofessionals is een vereniging van en voor beleggingsprofessionals. Als leden van de VBA beheren wij vermogens, of adviseren over

Nadere informatie

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR Deze Beroepscode is van toepassing op Erkend Hypotheekadviseurs, die als zodanig zijn ingeschreven in het register van Erkend Hypotheekadviseurs, gehouden door de Stichting

Nadere informatie

POSITION PAPER GEDRAGSCODE

POSITION PAPER GEDRAGSCODE POSITION PAPER GEDRAGSCODE DE BNA GEDRAGSCODE: WAARDEVOL VOOR ZOWEL OPDRACHTGEVER, SAMENLEVING ALS ARCHITECTENBRANCHE ZELF Integriteit en transparantie zijn onderscheidende kernmerken voor modern ondernemerschap.

Nadere informatie

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE DEONTOLOGISCHE CODE 1. INLEIDING De gedragscode heeft tot doel: de kwaliteit van de dienstverlening, de onpartijdigheid, de sociale en milieugebonden verantwoordelijkheid, de eerlijke mededinging, de goede

Nadere informatie

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011

5.10.1 Gedragscode FloreoKids. Versie 1 26-7-2011 5.10.1 Gedragscode FloreoKids Versie 1 26-7-2011 5.10.1. Gedragscode FloreoKids Om elkaar te beschermen heeft FloreoKids in een gedragscode beschreven op welke wijze we met elkaar en met onze klanten omgaan.

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag Kinderdagverblijf Eigenwijs, handelend onder Vertah BV, verder te noemen organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag voor

Nadere informatie

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S)

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S) Nr. ISO 26000 Indicator MVO Kernthema II: Arbeidsomstandigheden en volwaardig werk Stakeholder(s) Meten Uitvoering Voldoet Ja/Nee Doelstelling 2018 Paragraaf (Paragraaf 6.4) 1 6.4.1 Werkgelegenheid Safety

Nadere informatie

Gedragsregels. voor uitzendondernemingen

Gedragsregels. voor uitzendondernemingen Gedragsregels voor uitzendondernemingen Gedragsregels voor uitzendondernemingen Er bestaat behoefte aan flexibele arbeid, zowel bij werknemers als bij werkgevers. Uitzendondernemingen voorzien in die behoefte

Nadere informatie

Regel 2 De zaakwaarnemer dient te vermijden dat zijn vrijheid en onafhankelijkheid in de uitoefening van zijn beroep in gevaar zouden kunnen komen.

Regel 2 De zaakwaarnemer dient te vermijden dat zijn vrijheid en onafhankelijkheid in de uitoefening van zijn beroep in gevaar zouden kunnen komen. De gedragsregels brengen hedendaagse maatschappelijke normen en waarden onder woorden die naar de heersende opvatting van ProAgent behoren te worden inachtgenomen bij de uitoefening van het beroep van

Nadere informatie

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info)

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) was wordt onderwerp tekstbron Versie juni Opmerking: Standaardteksten en Versie 2013 2010 hoofdstukindeling vertaald uit Guide 83 H 1 tm 4 Deel A Eisen Managementsysteem

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 DOELSTELLING 1.2 STREKKING 1.3 NALEVING 1.4 ERKENNING 2 BEHANDELING VAN WERKNEMERS 2.1 ANTI-DISCRIMINATIE 2.2 VRIJHEID VAN VERENIGING EN COLLECTIEVE ONDERHANDELINGEN 2.3 DWANGARBEID

Nadere informatie

REGLEMENT HOUDENDE GEDRAGSREGELS

REGLEMENT HOUDENDE GEDRAGSREGELS REGLEMENT HOUDENDE GEDRAGSREGELS als bedoeld in artikel 19 van de statuten van de Stichting VRT - Verenigd Register van Taxateurs (de stichting), gevestigd te Rotterdam. Inleiding Blijkens artikel 2.1.

Nadere informatie

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Wat is een interne gedragscode? Een gedragscode beschrijft expliciet de gedragsnormen en regels voor medewerkers (inclusief vrijwilligers

Nadere informatie

MVO gedragscode gavilar B.V.

MVO gedragscode gavilar B.V. PAGINA 1 MVO gedragscode B.V. Documentgegevens Bedrijf Adres Opgesteld Gecontroleerd Akkoord : B.V. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht : R. ten Hove : QHSE-coördinator : P. Klijs : Operations

Nadere informatie

BEROEPSCODE VOOR VEILIGHEIDSKUNDIGEN LEDEN VAN DE NVVK

BEROEPSCODE VOOR VEILIGHEIDSKUNDIGEN LEDEN VAN DE NVVK BEROEPSCODE VOOR VEILIGHEIDSKUNDIGEN LEDEN VAN DE NVVK BEROEPSCODE VOOR VEILIGHEIDSKUNDIGEN LEDEN VAN DE NVVK INHOUD 1 Inleiding 1 2 Definities 2 2.1 Beroepscode 2 2.2 Gevaar 2 2.3 Misstand 2 2.4 Vakbekwaamheid

Nadere informatie

Gedragscode KION. 1. Inleiding

Gedragscode KION. 1. Inleiding Gedragscode KION 1. Inleiding KION is een grote organisatie met veel locaties. Er werken honderden medewerkers. De meeste van hen hebben heel veel contact met klanten. Allen werken in meerdere of mindere

Nadere informatie

Transparantie Public Affairs is een vak dat volgens de beroepsvereniging in alle openheid bedreven wordt.

Transparantie Public Affairs is een vak dat volgens de beroepsvereniging in alle openheid bedreven wordt. HANDVEST 1. Inleiding Wat kunnen en mogen politici, ambtenaren en journalisten verwachten van leden van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) die het vak van Public Affairs uitoefenen? En waarop

Nadere informatie

Bedrijfscode PMeijer. Augustus 2014

Bedrijfscode PMeijer. Augustus 2014 Bedrijfscode PMeijer Augustus 2014 PMeijer / Molenwerf 32 / 1911 DB / Uitgeest Postbus / 1920 AA / Akersloot / 0251 27 82 78 info@pmeijer.nl / pmeijer.nl Bedrijfscode Het hanteren van een bedrijfscode

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) STRAXS Nederland BV draagt zorg voor het welzijn van haar medewerkers. Dit doet zij door het zeker stellen van de werkgelegenheid en het nakomen van

Nadere informatie

Gedragsregels voor interimmanagers aangesloten bij het Register voor Executive Interim Managers (REIM)

Gedragsregels voor interimmanagers aangesloten bij het Register voor Executive Interim Managers (REIM) Gedragsregels voor interimmanagers aangesloten bij het Register voor Executive Interim Managers (REIM) Concept: Rob Blomme en Edgar Karssing 0. Preambule I In de gedragsregels is vastgelegd op welke wijze

Nadere informatie

ING ENVIRONMENTAL APPROACH

ING ENVIRONMENTAL APPROACH ING ENVIRONMENTAL APPROACH Mensenrechten op de werkplek 3 De uitgangspunten 4 Vrijheid van organisatie en het recht op collectieve onderhandeling 5 TABLE OF CONTENTS Dwangarbeid 6 Kinderarbeid 7 Discriminatie

Nadere informatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie

Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie Klachtenregeling Preventie en aanpak van ongewenst gedrag, intimidatie en discriminatie 1. Klachtenregeling 1.1 Begripsbepalingen en definities. Discriminatie: In het kader van deze gedragscode wordt onder

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Ethische bedrijfsprincipes

Ethische bedrijfsprincipes Ethische bedrijfsprincipes Vepo Cheese b.v. Beneluxweg 1 2411NG Bodegraven Nederland 1 Ethische bedrijfsprincipes Inhoudsopgave Blz. Gedragsregels 3 1. Algemene bedrijfsprincipes 3 2. Naleving 3 3. Melden

Nadere informatie

GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING

GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING GEDRAGSCODE REGISTER DOCENT GEVAARSBEHEERSING Doel Gedragscode Het doel van de gedragscode van de Stichting Register Docent Gevaarsbeheersing, hierna te noemen de Stichting RDG, is het bewaken van de kwaliteit

Nadere informatie

Gedragscode Medewerkers Eumedion

Gedragscode Medewerkers Eumedion Gedragscode Medewerkers Eumedion Herzien op 19 december 2011 1. Definities Artikel 1 In deze Gedragscode wordt verstaan onder: Medewerkers: alle medewerkers van Eumedion, onafhankelijk van de duur waarvoor

Nadere informatie

Gedragscode HighQ. blz. 1 van 9 titel: gedragscode HighQ gemaakt door: TQL MT: PHK Gemaakt op Plaatsing op L/kwal/sec.

Gedragscode HighQ. blz. 1 van 9 titel: gedragscode HighQ gemaakt door: TQL MT: PHK Gemaakt op Plaatsing op L/kwal/sec. Gedragscode HighQ blz. 1 van 9 Inhoudsopgave Deel 1 Introductie... 3 1.1 Voor wie... 3 1.2 De volgende definities zijn van toepassing:... 3 1.3 Domein... 3 1.6 Verantwoordelijkheid... 4 1.7 Naleving...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INTEGRITEITSCODE SPVOZN

INHOUDSOPGAVE INTEGRITEITSCODE SPVOZN Integriteitscode Stichting Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland Vastgesteld op 17 februari 2014 1 INHOUDSOPGAVE INTEGRITEITSCODE SPVOZN 1 Inleiding... 3 2 Wie vallen er onder de code?... 3 3

Nadere informatie

Integriteitscode van het Lorentz Casimir Lyceum

Integriteitscode van het Lorentz Casimir Lyceum Integriteitscode van het Lorentz Casimir Lyceum Goedgekeurd in de MR-vergadering van 27 mei 2014 Inhoud 1 Inleiding 2 Wie vallen er onder de code? 3 Algemene uitgangspunten 4 De omgang met leerlingen,

Nadere informatie

Gedragscode VolkerWessels

Gedragscode VolkerWessels Gedragscode Gedragscode VolkerWessels 3 Inleiding door de Raad van Bestuur VolkerWessels werkt op basis van het economisch principe. Om als bedrijf continuïteit te waarborgen en om aan onze verantwoordelijkheden

Nadere informatie

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR Nederlands Compliance Instituut MISSIE VAN HET NEDERLANDS COMPLIANCE INSTITUUT We helpen organisaties met kennis, opleidingen, advies en detachering, om compliance en integriteit

Nadere informatie

Gedragscode. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting

Gedragscode. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Gedragscode Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Inhoudsopgave Gedragscode Inleiding... 1 Algemeen... 3 1.1 Professioneel gedrag... 3 1.2 Deskundigheid... 3 1.3 Integriteit en vertrouwelijkheid...

Nadere informatie

3) Gedragsregels voor organisatieadviseurs aangesloten bij de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa)

3) Gedragsregels voor organisatieadviseurs aangesloten bij de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) 3) Gedragsregels voor organisatieadviseurs aangesloten bij de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) 0. Preambule I II III IV V In de gedragsregels is vastgelegd op welke wijze Ooa-leden zich

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Gedragscode Stichting Kids op Vakantie Ter voorkoming van ongewenst gedrag Stichting Kids op Vakantie verder te noemen als organisatie: hanteert deze Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag. De

Nadere informatie

Artikel 2: Duur van de overeenkomst 2.1. De overeenkomst vangt aan op de datum... en voor onbepaalde tijd.

Artikel 2: Duur van de overeenkomst 2.1. De overeenkomst vangt aan op de datum... en voor onbepaalde tijd. Vrijwilliger en de Klup, komen met in achtneming van het feit dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst in de zin van het Burgerlijk Wetboek, noch van een arbeidsverhouding in de zin van het Buitengewoon

Nadere informatie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie

Gedragscode CMWW. Met elkaar, voor elkaar. versie Gedragscode CMWW Met elkaar, voor elkaar versie 2018.1 1 Inhoud Gedragscode CMWW... 3 Artikel 1: Definities:... 3 Artikel 2: Doel en uitgangspunt:... 3 Artikel 3: Status en reikwijdte van de gedragscode...

Nadere informatie

Versie 1.0 dd. 23 januari 2014 Pagina 1. Gedragscode

Versie 1.0 dd. 23 januari 2014 Pagina 1. Gedragscode Pagina 1 Gedragscode Inleiding etiqs Integrity Services hecht grote waarde aan ethisch handelen. Kwaliteit en ethiek zijn de verbindende factoren tussen etiqs en haar klanten. EtiQs heeft een gedragscode

Nadere informatie

Leveranciersgedragscode

Leveranciersgedragscode Leveranciersgedragscode 1. Achtergrond en uitgangspunten Het Ronald McDonald Kinderfonds vangt gezinnen op van ernstig zieke kinderen. In onze bedrijfsvoering streven wij naar optimaal en verantwoord rendement

Nadere informatie

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen

overal waar zij wordt gebruikt, kan ook hij worden gelezen GEDRAGSCODE SMWO Inleiding Iedere medewerker bij SMWO is uniek. Maar een aantal kernwaarden delen wij met elkaar. Daarmee krijgt onze organisatie een eigen identiteit. Een identiteit die gedragen wordt

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener. Definitief. Juni 2016

Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener. Definitief. Juni 2016 1 Beroepscode Bachelor Medisch Hulpverlener Definitief Juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Algemeen... 4 2. De Bachelor Medisch Hulpverlener in relatie tot de zorgvrager... 5 3. De Bachelor Medisch

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend:

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend: Reactie van het College van B en W op de motie inzake Aanpak Discriminatie Amsterdam (openstellen functies voor iedereen bij ingehuurde organisaties) van het raadslid Flos (VVD) van 18 november 2009. Op

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

De bedrijfscode van JNW makelaars.

De bedrijfscode van JNW makelaars. De bedrijfscode van JNW makelaars. Pagina Inleiding 2 1. Toepasselijkheid 2 2. Toezichthouder 2 3. Integer handelen 3 4. Onrechtmatig handelen 3 5. Nieuwe medewerkers 3 6. Cliëntenonderzoek 3 7. Betrokkenheid

Nadere informatie

CB13.099 Integriteitscode Aventus PvB 24-07-2013 versie 2.0, vastgesteld CvB 24-09-2013 vervangt CB07.311 INTEGRITEITSCODE AVENTUS

CB13.099 Integriteitscode Aventus PvB 24-07-2013 versie 2.0, vastgesteld CvB 24-09-2013 vervangt CB07.311 INTEGRITEITSCODE AVENTUS CB13.099 Integriteitscode Aventus PvB 24-07-2013 versie 2.0, vastgesteld CvB 24-09-2013 vervangt CB07.311 INTEGRITEITSCODE AVENTUS Document historie Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a.

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. 2017 Inhoudsopgave Gedragscode Waarom een gedragscode? 3 Voor wie geldt de gedragscode? 3 Openbaarheid gedragscode 3 Onze mensen, klanten en planeet

Nadere informatie

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking 1 VOORWOORD Met trots presenteert de Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking (BCMB) de

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0 Professionalisering Beroepscode Datum: 20-11-2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Omschrijvingen... 3 Algemeen... 3 Aspecten met betrekking tot de beroepsuitoefening... 3 Aspecten met betrekking tot de houding

Nadere informatie

ALGEMENE GEDRAGSREGELS. Gedragsregels voor organisatieadviesbureaus, aangesloten bij de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA)

ALGEMENE GEDRAGSREGELS. Gedragsregels voor organisatieadviesbureaus, aangesloten bij de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) ALGEMENE GEDRAGSREGELS Gedragsregels voor organisatieadviesbureaus, aangesloten bij de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) 0. Preambule 0.1 In de gedragsregels is vastgelegd op welke wijze ROA-leden

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

MVO stakeholder enquête 2014

MVO stakeholder enquête 2014 MVO stakeholder enquête 2014 Datum : 1 mei 2014 1 Voorwoord In de afgelopen jaren is Heerkens van Bavel Bouw zich steeds meer bewust geworden, van de rol die zij spelen in de maatschappij en de effecten

Nadere informatie

Gedragscode stichting Torion

Gedragscode stichting Torion Gedragscode stichting Torion Vooraf De organisatie wil door middel van deze gedragscode vorm en inhoud geven aan het voorkomen en bestrijden van agressie, seksuele intimidatie en discriminatie. Tevens

Nadere informatie

De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid. De praktische toepassing van identiteit

De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid. De praktische toepassing van identiteit De plaats van identiteit in uw personeelsbeleid De praktische toepassing van identiteit Inhoud Omgaan met: identiteit bij de instroom identiteit tijdens de werkzame identiteit bij de uitstroom Wettelijk

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht ter uitvoering van artikel 14, lid 3, van de statuten van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Ermelo Begrippen In dit reglement wordt onder Raad verstaan

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3 Inhoudsopgave Contents 1. ALGEMEEN... 3 1.1 INTRODUCTIE... 3 1.2 DOEL VAN DE GEDRAGSCODE... 3 1.3 DE KERNWAARDEN VAN KAS BANK... 3 2. GEDRAGSREGELS... 4 2.1 ALGEMENE GEDRAGSREGELS BETREFFENDE INTEGRITEIT...

Nadere informatie

Gedragscode Noloc Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels.

Gedragscode Noloc Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels. Gedragscode Noloc Het Noloc-lid volgt bij zijn 1 beroepsuitoefening de volgende gedragsregels: 1. Algemeen 1.1. Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels. 1.2. Het lid richt

Nadere informatie

governance code kinderopvang preambule

governance code kinderopvang preambule governance code kinderopvang preambule Commissie Governance Kinderopvang in opdracht van NVTK en bdko Utrecht, oktober 2009 11 PREAMBULE Achtergrond Kinderopvangorganisaties zijn private ondernemingen

Nadere informatie

2012 MVO Jaarverslag

2012 MVO Jaarverslag 2012 MVO Jaarverslag MVO-beleid Tomingroep Als mensontwikkelbedrijf werkt Tomingroep aan duurzaamheid in de volle breedte. Wij willen op een maatschappelijk verantwoorde wijze zaken doen in samenwerking

Nadere informatie

Alle voorkomende werkzaamheden betreffende het plannen, voorbereiden, uitvoeren en afronden van een huwelijksdag.

Alle voorkomende werkzaamheden betreffende het plannen, voorbereiden, uitvoeren en afronden van een huwelijksdag. Deze gedragscode beschrijft het vakgebied van weddingplanner en verwoordt een aantal principes en regels die leden van de BWPN als uitgangspunten onderschrijven bij hun dagelijks werk. Uitgangspunt is

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR Opgesteld door de Raad van Toezicht van de Stichting SWZ, statutair gevestigd te Son (gemeente Son en Breugel) en vastgesteld bij besluit van de Raad van Toezicht van 08-09-2016

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA.

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. Vastgesteld door de algemene vergadering op 3 juni 2012. Artikel 1. definities Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Gedragscode Gedragscode

Gedragscode Gedragscode Gedragscode 1. Inleiding In deze gedragscode staan voor alle medewerkers geldende normen, die de kwaliteit en integriteit van ons handelen dienen te bevorderen en te waarborgen. Het is een taak van iedereen

Nadere informatie

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013.

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Inkoopbeleid 2013 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Goedkeuring van Actualisatie artikel 4.3 Actualisatie artikel 4.4 Toevoegen bijlage 7.1. 29 januari 2014. Samenvatting

Nadere informatie

ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING. Uitgave juni 2004

ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING. Uitgave juni 2004 ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING Uitgave juni 2004 NIBHV 2004 Artikel 1 Begrippen Hierna wordt verstaan onder: Erkenningsregeling: de Erkenningsregeling Keurmerk Opleidingsinstituten

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VOOR ZELFSTANDIGE JURISTEN 2006

GEDRAGSREGELS VOOR ZELFSTANDIGE JURISTEN 2006 GEDRAGSREGELS VOOR ZELFSTANDIGE JURISTEN 2006 1 I. Toelichting Inleiding Het aantal juristen en advocaten dat het loondienstverband of compagnonschap beëindigt om zich als zelfstandige te vestigen, is

Nadere informatie

Gedragscode Holland Quaestor

Gedragscode Holland Quaestor Gedragscode Holland Quaestor Inleiding Holland Quaestor (HQ), de vereniging van trustkantoren in Nederland, zet zich in voor een verdere professionalisering van de trustsector in Nederland. De trustkantoren

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Gedrags- en integriteitscode

Gedrags- en integriteitscode Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Gedrags- en integriteitscode 1 1. Vooraf De algemene gedrags- en integriteitscode is een openbaar document. Medewerkers, leerlingen, ouders/verzorgers,

Nadere informatie

VOORLOPIG REGISTERREGLEMENT

VOORLOPIG REGISTERREGLEMENT Voorlopig Registerreglement, Schoolleidersregister PO Artikel 1: Begripsbepalingen VOORLOPIG REGISTERREGLEMENT I. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Schoolleidersregister PO: de Stichting Schoolleidersregister PO,

Nadere informatie

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Stichting Pensioenfonds Avery Dennison GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Artikel 1 Definities 1.1. Verbonden

Nadere informatie

Gedrag om trots op te zijn

Gedrag om trots op te zijn Gedrag om trots op te zijn Oversluizen Thermal Engineering B.V. geeft aandacht aan de belangen van haar klanten, medewerkers, zakenpartners en onze omgeving. Door dit uitgangspunt altijd voor ogen te houden

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Gedragscode voor de ANVC-contactlensspecialist. Mei 2002

Gedragscode voor de ANVC-contactlensspecialist. Mei 2002 1. Begrippen Gedragscode voor de ANVC-contactlensspecialist Mei 2002 1.1 Gedragscode: de Gedragscode van de ANVC-contactlensspecialist. 1.2 Contactlensspecialist: zowel de vrouwelijke als de mannelijke

Nadere informatie

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI

Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Verklaring omtrent de sociale rechten en de industriële betrekkingen bij LEONI Preambule LEONI legt aan de hand van deze verklaring de principiële sociale rechten en beginselen vast. Deze vormen de basis

Nadere informatie

Zo brengen wij finance verder

Zo brengen wij finance verder Zo brengen wij finance verder HighQ financieel interim bestaat ruim 18 jaar. Kennis(deling), kwaliteit, betrouwbaarheid, ethiek, staan bij ons hoog in het vandaal. En dat willen we graag met elkaar blijven

Nadere informatie

Gedragscode. Branchevereniging VvE Beheerders

Gedragscode. Branchevereniging VvE Beheerders Gedragscode Branchevereniging VvE Beheerders Inhoud 1. Inleiding... 3 2. BVVB Gedragscode 2.1 Communicatie. 3 2.1.1 Informatie.. 3 2.1.2 Geheimhouding 3 2.1.3 Acquisitie.. 3 2.1.4 BVVB. 4 2.2 Betrouwbaarheid

Nadere informatie

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen Integriteitcode Woningbouwvereniging Brederode Wonen Brederode Wonen INTEGRITEITCODE versie oktober 2013 Inleiding Woningbouwvereniging Brederode Wonen (hierna te noemen Brederode) is een woningbouwcorporatie

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

CONCEPT REGLEMENT BEROEPSUITOEFENING GEREGISTREERDEN IN SAR REGISTERS

CONCEPT REGLEMENT BEROEPSUITOEFENING GEREGISTREERDEN IN SAR REGISTERS Vastgesteld en in werking getreden op. INHOUD Begrippenlijst Afdeling 1: Vakbekwaamheid Afdeling 2: Integriteit Afdeling 3: Professioneel handelen CONCEPT REGLEMENT BEROEPSUITOEFENING GEREGISTREERDEN IN

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC Compliance Charter Pensioenfonds NIBC Vastgesteld in bestuursvergadering 9 december 2016 Inleiding Pensioenfonds NIBC voert de pensioenregeling van NIBC Bank N.V. uit. Het pensioenfonds is een stichting

Nadere informatie

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten Gedragscode Gezond verstand, Gezond geweten 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar

Nadere informatie

Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling

Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling Inleiding Goed Wonen is een maatschappelijke onderneming die midden in de samenleving staat. Vanuit onze maatschappelijke doelstelling proberen

Nadere informatie

Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register

Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register 1. Persoonlijke gegevens Naam Voorna(a)m(en) Titel(s) Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer E-mailadres Geboortedatum :..

Nadere informatie

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft gelaatsbedekkende kleding bij gemeentepersoneel Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr.

Nadere informatie

ORI is de Organisatie van en van Raadgevende Ingenieurs, Engineering- Consultancybureaus en telt een honderdtal leden.

ORI is de Organisatie van en van Raadgevende Ingenieurs, Engineering- Consultancybureaus en telt een honderdtal leden. ORI is de Organisatie van en van Raadgevende Ingenieurs, Engineering- Consultancybureaus en telt een honderdtal leden. ORI heeft als doel de gemeenschappelijke beroepsbelangen van de leden te behartigen

Nadere informatie

Leden van de FORUMVAST Belangenvereniging Aanbieders Vastgoedbeleggingsproducten

Leden van de FORUMVAST Belangenvereniging Aanbieders Vastgoedbeleggingsproducten Minimumeisen Gedragscode FORUMVAST 2013 Doel Leden van de FORUMVAST Belangenvereniging Aanbieders Vastgoedbeleggingsproducten (hierna:forumvast) zijn aanbieders van vastgoedbeleggingsproducten die zich

Nadere informatie

KOERS GEDRAGSCODE Datum 20 september 2013

KOERS GEDRAGSCODE Datum 20 september 2013 KOERS GEDRAGSCODE Datum 20 september 2013 INLEIDING Deze gedragscode is vastgesteld op 20 september 2013 door de Directie van Koers Groep. De gedragscode is een instructie aan alle medewerkers van KOERS.

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie