Verdrag inzake de Rechten van het Kind Comité voor de Rechten van het Kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdrag inzake de Rechten van het Kind Comité voor de Rechten van het Kind"

Transcriptie

1 Verdrag inzake de Rechten van het Kind Comité voor de Rechten van het Kind CRC/C/15/Add juni 2002 Slotbeschouwingen van het Comité voor de Rechten van het Kind: België 13/06/ COMITÉ VOOR DE RECHTEN VAN HET KIND 30 STE SESSIE ONDERZOEK VAN DE RAPPORTEN DIE DE VERDRAGSLUITENDE STATEN BIJ TOEPASSING VAN ARTIKEL 44 VAN HET VERDRAG HEBBEN VOORGELEGD 1. Het Comité heeft op 23 mei 2002 tijdens de 782 ste en 783 ste zitting (zie CRC/CSR. 782 en 783) het tweede periodiek rapport van België onderzocht (CRC/C/83/Add.2) dat ontvangen werd op 7 mei 1999, en heeft de volgende slotbeschouwingen geformuleerd. A. Inleiding 2. Het Comité waardeert dat het rapport werd opgemaakt conform de richtlijnen inzake de rapportering. Het Comité stelt vast dat het rapport zelf, evenals de geschreven antwoorden, actueel, omvattend en zelfkritisch was en is verheugd met de bijkomende informatie die werd gegeven onder de vorm van bijlagen. In het bijzonder werd de bespreking in het rapport van de opvolging van de eerdere aanbevelingen van het Comité gewaardeerd. Het Comité constateert bovendien tot haar tevredenheid de aanwezigheid van een delegatie van hoog niveau, die bijdroeg aan een open dialoog en aan een beter begrip van de implementatie van het Verdrag in België. 1 Officieuze vertaling door de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen.

2 B. Opvolging van de genomen maatregelen en geboekte vooruitgang door de verdragsluitende staat 3. Het Comité heeft met voldoening kennis genomen van: Het aannemen van artikel 22 bis van de Grondwet over de bescherming van kinderen; Het aannemen door de verdragsluitende staat van nieuwe wetten betreffende de bescherming van kinderen, betreffende kinderarbeid, voogdijschap en gezinsbemiddeling; De talrijke initiatieven ter bestrijding van kinderhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen, inclusief onder andere: de introductie van gemeenschappelijke acties in het kader van de Europol-overeenkomst; de oprichting van een nationale commissie van experten om de seksuele uitbuiting van kinderen te bestuderen; de oprichting van Child Focus, een Europees centrum voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, het aannemen van drie wetten ter bestrijding van seksuele uitbuiting; en de hervorming van de strafwetgeving. De ratificatie van het Optionele Protocol bij het Verdrag over de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten; en De ratificatie van het IAO-verdrag nr. 182 over de ergste vormen van kinderarbeid. C. Voornaamste Redenen tot bezorgdheid en aanbevelingen De eerdere aanbevelingen van het Comité 4. Het Comité betreurt dat sommige van haar bezorgdheden en aanbevelingen (CRC/C/15/Add.38) die het uitte bij het onderzoek van het oorspronkelijke rapport van de verdragsluitende staat, onvoldoende werden aangepakt, vooral die in de paragrafen 8, 9, 11, 13, 14, 15, 16. Het Comité stelt vast dat die bezorgdheden en aanbevelingen herhaald worden in het huidige document. 5. Het Comité dringt er bij de verdragsluitende staat op aan om elke mogelijke inspanning te doen om die aanbevelingen van de slotbeschouwingen van het oorspronkelijke rapport uit te voeren die nog niet geïmplementeerd werden en om werk te maken van de lijst van bezorgdheden in de huidige slotbeschouwingen over het tweede periodiek rapport.

3 Voorbehoud en verklaringen C.1. Regels van algemene toepassing 6. Het Comité waardeert dat de verdragsluitende staat haar verklaring t.a.v. artikel 2 en haar voorbehoud bij artikel 40 (2) van het Verdrag herzien heeft, in navolging van de vorige slotbeschouwingen. Desalniettemin vreest het Comité dat de verdragsluitende partij niet de intentie heeft om deze in te trekken. Met betrekking tot artikel 2 is het Comité bezorgd dat gezien het feit dat het algemene principe van non-discriminatie in het Verdrag verschillen in behandeling verbiedt die gebaseerd zijn op arbitraire en niet objectief te rechtvaardigen gronden, waaronder nationaliteit de verklaring bij artikel 2 aan niet-belgische kinderen in België de rechten zoals besloten in het Verdrag kan ontzeggen. Het Comité benadrukt dat de garantie van non-discriminatie in het Verdrag van toepassing is op elk kind binnen de jurisdictie (van de verdragsluitende staat). Met betrekking tot het voorbehoud bij artikel 40, is het Comité bezorgd omwille van het feit dat de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie tegen uitspraken en maatregelen opgelegd door het Hof van Assisen (dat hier zetelt als hof van eerste en laatste aanleg) strikt beperkt is tot wettelijke punten en daarom de verdediging een volledige herziening van haar zaak door een hoger rechtsorgaan ontzegt, wat bovendien zelfs nog belangrijker is gezien het Hof van Assisen de meest ernstige zaken behandelt en relatief zware vonnissen velt. 7. Het Comité spoort de verdragsluitende staat aan om haar verklaring en voorbehoud te herzien met het oog op het zich in overeenstemming brengen met de Verklaring en het Actieplan van de Wereldconferentie over de Mensenrechten te Wenen (1993). Wetgeving 8. Het Comité heeft met voldoening kennis genomen van de informatie van de verdragsluitende staat over wetsontwerpen en voorstellen betreffende de rechten van het kind, inclusief m.b.t. adoptie, voogdijschap voor nietbegeleide minderjarigen, toegang tot gerechtshoven en de rechtswaarborgen. 9. Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om: (a) deze en andere wetten en administratieve regels die kinderen aangaan grondig te herzien en te verzekeren dat ze gebaseerd zijn op rechten en conform aan de internationale mensenrechtennormen, inclusief aan het Verdrag; (b) de nodige voorzieningen te verzekeren voor de effectieve implementatie, inclusief de allocatie van budgetten; en

4 (c) de spoedige afkondiging ervan te verzekeren. Coördinatie 10. Sinds het onderzoek van het oorspronkelijke rapport, stelt het Comité de oprichting van de Interministeriële Conferentie voor de Rechten van het Kind vast en de overeenkomst voor de oprichting van een nationale commissie voor de rechten van het kind. Evenwel, het Comité blijft bezorgd: over de afwezigheid van een overkoepelende visie over kinderrechten die bovendien niet vertaald werd in een nationaal actieplan, over het feit dat verschillende wetten die heersen over verschillende administratieve jurisdicties kunnen leiden tot discriminatie in het beschikken over zijn rechten in de verdragsluitende staat; over het feit dat de afwezigheid van een centraal mechanisme om de implementatie van het Verdrag in België te coördineren, het moeilijk maakt om te komen tot een omvattend en coherent kinderrechtenbeleid. 11. Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om: (a) de formele goedkeuring en volledige implementatie van het hierboven vermelde te bespoedigen (b) de coördinatie van de implementatie van het Verdrag toe te wijzen aan een permanente organisatie, die zeer zichtbaar is en makkelijk identificeerbaar, met een geschikt mandaat en middelen. (c) een omvattend nationaal actieplan voor de implementatie van het Verdrag voor te bereiden en te implementeren, met speciale aandacht voor kinderen die behoren tot de meest kwetsbare groepen (bv. arme gezinnen, asielzoekers), uitgevoerd in een open, consultatief en participatief proces; en (d) het gebruik van kindeffectrapportages te continueren en uit te breiden naar de opmaak van budgetten en beleid. Monitoringsstructuren 12.Sinds het onderzoek van het oorspronkelijke rapport, constateert het Comité de oprichting van de Kinderrechtencommissaris voor de Vlaamse Gemeenschap. Het Comité erkent de activiteiten van de Délégué Général aux Droits des Enfants in de Franstalige Gemeenschap en het Centrum voor Gelijkheid en Racismebestrijding. Evenwel, het Comité is bezorgd omwille van het feit dat er geen onafhankelijk mechanisme is om de implementatie van het Verdrag te monitoren en dat gemachtigd is om klachten van kinderen te ontvangen en beantwoorden in de Duitstalige Gemeenschap, noch op het federale niveau. 13.Het comité raadt de verdragsluitende staat aan om:

5 (a) onafhankelijke mensenrechteninstituties op te richten in de Duitstalige Gemeenschap en op het federale niveau in overeenstemming met de Parijs-principes (Resolutie van de Algemene Vergadering 48/134), om de vooruitgang in de implementatie van het Verdrag te monitoren en te evalueren. Zij zouden toegankelijk moeten zijn voor kinderen en gemachtigd om klachten van kinderrechtenschendingen te ontvangen en te onderzoeken op een kindgevoelige manier en deze effectief af te handelen. (b) te verzekeren dat alle mensenrechteninstituties formele adviesfuncties hebben bij hun respectievelijke wetgevende organen en dat ze formele verbanden tussen elkaar oprichten. Dataverzameling 14.Het Comité heeft met voldoening kennis genomen van de bijlagen met statistieken die aan de vragenlijst werd toegevoegd en van de maatregelen die worden genomen om de dataverzameling te verbeteren in de diensten die de asielaanvragen behandelen; en het Comité neemt tot haar genoegen kennis van het bericht dat er een werkgroep over statistiek wordt opgericht als kern van een nationaal studieforum over jeugddelinquentie. Desalniettemin, refererend naar haar vorige slotbeschouwingen, is het Comité nog steeds bezorgd om de afwezigheid van een nationaal orgaan voor datacollectie en analyse over de domeinen die het Verdrag beslaat. 15.Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om een nationaal systeem op te richten zodat geaggregeerde data worden verzameld over alle 18jarige personen m.b.t. alle domeinen die het Verdrag beslaat, inclusief de meest kwetsbare groepen (bv. buitenlanders, kinderen met een handicap, kinderen van economisch minderbedeelde huishoudens, kinderen in conflict met de wet, enz.) en zodat deze gegevens gebruikt worden om vooruitgang te boeken en beleidsmaatregelen te ontwerpen om het Verdrag te implementeren. Vorming/verspreiding van het Verdrag 16.Het Comité neemt tot haar genoegen kennis van het bericht dat de verdragsluitende staat exemplaren van het oorspronkelijke rapport, samenvattingen en slotbeschouwingen ter beschikking gesteld heeft. Het Comité is eveneens tevreden over de specifieke publicaties voor kinderen met een handicap. Desalniettemin, is het Comité bezorgd dat de verdragsluitende partij geen adequate verspreidings-, bewustmakings- en vormingsactiviteiten onderneemt over het Verdrag op een systematische en doelgerichte wijze.

6 17.Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om: (a) haar programma voor de verspreiding van informatie over het Verdrag en de implementatie ervan bij kinderen en ouders, de maatschappij en alle beleidssectoren en -niveau s, inclusief initiatieven om kwetsbare groepen te bereiken zoals nieuwe immigranten, te continueren en te versterken; (b) systematische en permanente vormingsprogramma s te ontwikkelen over mensenrechten, inclusief kinderrechten, voor alle professionelen die werken voor en met kinderen (bv. rechters, advocaten, vertegenwoordigers van de wetshandhaving, ambtenaren, lokale overheidsvertegenwoordigers, personeel dat werkt in instituties en detentieplaatsen voor kinderen, leerkrachten en gezondheidswerkers). Het recht op non-discriminatie C.2. Algemene Principes 18.Het Comité neemt tot haar tevredenheid kennis van het Decreet van maart 2000, dat het mandaat van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding uitbreidt tot alle vormen van discriminatie, inclusief gendergerelateerde, seksuele geaardheid, geboorte, burgerlijke staat, slechte gezondheid, leeftijd en handicap. Het Comité is bezorgd om racistische incidenten t.a.v. minderheden; de ongelijkheden in het genot van economische en sociale rechten, met name gezondheid en educatie van arme kinderen en niet-belgische kinderen, inclusief niet-begeleide minderjarigen en kinderen met een handicap. 19.In overeenstemming met artikel 2 van het Verdrag, raadt het Comité aan de verdragsluitende staat aan om: (a) alle geschikte maatregelen te nemen, zoals omvattende publieke educatiecampagnes, om negatieve sociale attitudes te voorkomen en te bestrijden en om de aanbevelingen van het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (Maart 2002); (b) alle noodzakelijke maatregelen te treffen om te verzekeren dat alle kinderen binnen haar jurisdictie zonder discriminatie genieten van alle rechten zoals weergegeven in het Verdrag; (c) het prioriteren en doelgericht inzetten van middelen en sociale voorzieningen voor kinderen die behoren tot de meest kwetsbare groepen; en (d) bestaande beleidsmaatregelen en praktijken te herzien m.b.t. kinderen met handicaps, inclusief ontwerpen van wetgeving, met

7 specifieke aandacht voor de standaardregels m.b.t. kansengelijkheid voor personen met een handicap (Algemene Vergadering resolutie 48/96) en voor de aanbevelingen van het Comité, aangenomen op de dag van de algemene discussie over Kinderen met een handicap (zie CRC/C/69). 20.Het Comité vereist dat in het volgende periodieke rapport specifieke informatie wordt opgenomen over de maatregelen en programma s die relevant zijn m.b.t. Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en die de verdragsluitende staat ondernam in navolging van de Verklaring en het Actieprogramma aangenomen op de Wereldconferentie tegen Racisme, Raciale discriminatie, Xenofobie en gerelateerde intolerantie van 2001 en rekening houdend met het algemene commentaar nr. 1 over artikel 29 (1) van het Verdrag (educatiedoelen). Eerbiediging van de mening van het kind 21.Het Comité neemt genoegen kennis van de informatie over de oprichting van verschillende structuren waarlangs kinderen hun mening kenbaar kunnen maken, met steun van de verdragsluitende staat. Deze omvatten conferenties, lessen over kinderrechten, participatieorganen in scholen en gemeenten en het What do you think -project. Desalniettemin, het Comité is bezorgd dat kinderen niet adequaat ingelicht zijn over hoe zij hun inbreng kunnen doen in beleid dat hen aanbelangt, noch over hoe hun meningen zullen behandeld worden eens ze kenbaar gemaakt zijn; en dat onvoldoende aandacht is gewijd aan de participatie van leerlingen van basis- en secundair onderwijs in het schoolbeheer, inclusief in domeinen zoals schoolreglementen en disciplinehandhaving. Met betrekking tot rechts- of administratieve procedures die het kind aanbelangen, is het Comité bezorgd dat het hoorrecht onder artikel 931 van het Gerechtelijk Wetboek in ruime mate willekeurig is en het kind niet adequaat dit recht garandeert. Het Comité neemt met genoegen kennis van de informatie over een wetsvoorstel dienaangaande. 22.Het Comité raadt aan de verdragsluitende staat aan om, in overeenstemming met artikel 12, verdere stappen te ondernemen om betekenisvolle participatie van kinderen in de maatschappij te promoten en te faciliteren, inclusief in scholen. Bovendien, raadt het Comité aan dat de wetgeving m.b.t. rechtsprocedures en administratieve procedures kunnen verzekeren dat een kind dat in staat is om zijn/haar eigen mening te vormen het recht heeft om deze meningen te verkondigen en dat er voldoende aandacht aan wordt besteed.

8 C.3. Burgerlijke rechten en vrijheden Geweld/misbruik/verwaarlozing/mishandeling 23.Op het vlak van kindermisbruik, inclusief seksueel misbruik, neemt het Comité met tevredenheid kennis van de talrijke initiatieven die werden genomen, zoals de wet op de strafrechterlijke bescherming van minderjarigen (28 november 2000), amendementen bij de strafwetgeving en het aannemen van artikel 22-bis van de Grondwet, betreffende de bescherming van morele, fysieke en seksuele integriteit van het kind. Maar het Comité blijft bezorgd omwille van het feit dat lijfstraffen niet expliciet verbonden zijn door de wet. 24.Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om: (a) maatregelen te nemen op wetgevend vlak om lijfstraffen van kinderen in het gezin, op school en in instellingen te verbieden; (b) blijvend publieke educatiecampagnes uit te voeren over de negatieve gevolgen van lijfstraffen en om positieve, nietgewelddadige vormen van dicplinehandhaving te promoten; (c) effectieve procedures en mechanismen op te richten om klachten te ontvangen, monitoren en onderzoeken en om in te grijpen wanneer noodzakelijk; (d) gevallen van misbehandeling te vervolgen, waarbij er voor gezorgd wordt dat het misbruikte kind geen slachtoffer wordt van wettelijke procedures en dat zijn/haar privacy beschermd wordt; (e) zorg, herstel en reïntegratie te voorzien voor de slachtoffers; (f) het rapporteringsysteem te versterken via een volledige ondersteuning van de vertrouwenscentra voor mishandelde kinderen, en door onderwijzers, vertegenwoordigers van de wetshandhaving, welzijnswerkers, rechters en gezondheidswerkers te vormen in de identificatie, rapportering en het management van gevallen van mishandeling; en Mensenrechteneducatie 25.Het Comité is bezorgd dat de educatiedoelen zoals omschreven in artikel 29 van het Verdrag, inclusief de ontwikkeling en het respect voor mensenrechten, verdraagzaamheid en gelijkheid tussen de geslachten en religieuze en etnische minderheden niet expliciet zijn opgenomen in de curricula van de verdragsluitende staat. 26.Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om, rekening houdend met de algemene aanbeveling nr. 1 van het Comité over de

9 educatiedoeleinden, mensenrechteneducatie, inclusief kinderrechten, op te nemen in de curricula van alle basis- en secundaire scholen, met name met betrekking tot de ontwikkeling en het respect voor mensenrechten, verdraagzaamheid en gelijkheid van de geslachten en van religieuze en etnische minderheden. Niet-begeleide minderjarigen C.4. Specifieke Beschermingsmaatregelen 27.Met betrekking tot Niet-begeleide minderjarigen (NBM) stelt het Comité tot haar tevredenheid de creatie van een speciaal bureau voor NBM vast binnen de Dienst Vreemdelingenzaken om de verblijfsaanvragen van deze personen te behandelen. Het Comité stelt eveneens een aantal andere activiteiten vast, zoals onder andere, met betrekking tot het oprichten van speciale onthaalcentra voor NBM; een wetsontwerp over de oprichting van een voogdijdienst voor niet-begeleide minderjarigen, toegang tot onderwijs, en met betrekking tot vermiste personen dewelke specifieke voorzieningen bevat voor NBM. Maar, zoals de regering erkent, is er nog geen specifieke regelgeving voor niet-begeleide minderjarigen, asielzoekend of niet. 28.In overeenstemming met de principes en voorzieningen van het Verdrag, in het bijzonder artikels 2, 3 en 22, en met betrekking tot niet-begeleide personen onder de 18, raadt het Comité de verdragsluitende staat aan om: (a) inspanningen om speciale onthaalcentra voor NBM op te richten te bespoedigen, met specifieke aandacht voor hen die slachtoffer zijn van mensenhandel en/of seksuele uitbuiting; (b) te verzekeren dat het verblijf in die centra voor zo kort mogelijke tijd is en dat de toegang tot onderwijs en gezondheid gegarandeerd wordt gedurende en na het verblijf in de onthaalcentra; (c) het wetsontwerp over de oprichting van een voogdijdienst voor nietbegeleide minderjarigen zo snel mogelijk goedkeuren om het aanduiden van een voogd te verzekeren voor de NBM s aan het begin van hun asielprocedure en daarna zo lang als noodzakelijk is en om te verzekeren dat deze dienst volledig onafhankelijk is zodat deze elke actie kan ondernemen die het noodzakelijk acht in het belang van de minderjarige; (d) te verzekeren dat deze op de hoogte zijn van hun rechten en toegang hebben tot juridische bijstand in de asielprocedure; (e) de samenwerking en informatie-uitwisseling te verbeteren tussen alle betrokken actoren, inclusief de Dienst Vreemdelingenzaken en andere relevante overheden, politiediensten, gerechtshoven, onthaalcentra en NGO s;

10 (f) te verzekeren dat wanneer gezinshereniging wordt uitgevoerd, het in het belang van het kind gebeurt en (g) de opvolging van teruggekeerde NBM uit te breiden en te verbeteren. Seksuele uitbuiting en mensenhandel 29.Het Comité herneemt haar tevredenheid over de talrijke maatregelen, inclusief diegene die hierboven beschreven werden, die door de verdragsluitende staat werden ondernomen om de seksuele uitbuiging en handel in kinderen te bestrijden. Niettemin is het Comité bezorgd dat handel met het oog op seksuele of andere uitbuiting nog steeds een probleem is. 30.Het Comité raadt de verdragsluitende staat aan om: (a) de aanbevelingen van de nationale commissie van experts volledig te implementeren; (b) de beleidsmaatregelen en programma s in overeenstemming met de Verklaring en de Actieagenda, en de Global Commitment aangenomen in de wereldcongressen tegen Commerciële Seksuele Uitbuiting van Kinderen van 1996 en 2001, blijvend te implementeren; (c) blijvend vrouwelijke politieagenten te rekruteren om de communicatie en contacten te verbeteren met buitenlandse vrouwen en meisjes die werken in de prostitutie; (d) te verzekeren dat er voldoende middelen (d.i. menselijke en financiële) worden toegewezen voor beleid en programma s op dit vlak; (e) blijvend bewustmakingscampagnes te ondernemen in afkomstlanden; (f) de samenwerking met afkomst- en transitlanden uit te breiden; en (g) blijvend samen te werken met Internationale Migratie Organisatie. Aanpak van jeugddelinquentie 31.Het Comité neemt met genoegen kennis van de informatie dat, sinds het onderzoek van het oorspronkelijke rapport, de doodstraf werd afgeschaft in 1996; en dat artikel 53 van de jeugdbeschermingswet van 1965, wat voorzag in een voorhechtenis tot 15 dagen, werd afgeschaft; en zoals eerder vermeld, dat een nationaal studieforum over jeugdrecht, inclusief een workshop over statistiek, werd opgericht. Desalniettemin, is het Comité bezorgd dat de interim-wet van 1 maart 2002 (welke uitdooft op 31 oktober 2002) over de tijdelijke hechtenis van jonge delinquenten en de oprichting van de instelling te Everberg, effectief het artikel 53 van de wet van 1965 verving door een gelijkaardige of zelfs restrictievere

11 regeling. Bovendien, blijft het Comité bezorgd dat onder artikel 38 van de wet van 1965, personen onder 18 jaar, berecht kunnen worden als volwassenen. In het algemeen, is het Comité bezorgd dat een globale aanpak om het probleem van de jeugddelinquentie aan te pakken, zoals verdedigd in het Verdrag, inclusief m.b.t. preventie, procedures en sancties, onvoldoende in overweging werd genomen door de verdragsluitende staat. 32.Het Comité raadt de verdragsluitende partij aan om: (a) een systeem van jeugdrecht op te richten dat volledig de voorzieningen van het Verdrag in het bijzonder artikels 37, 39 en 40, en evenzeer de andere relevante internationale standaarden op dit domein, zoals de Bejing Regels, de Riyad-richtlijnen, de VNregels voor de bescherming van jongeren die hun vrijheid ontnomen werd en de Guidelines for Action onchildren in the Criminal Justice System, in haar wetgeving en praktijk integreert. (b) te verzekeren dat personen onder de 18 niet berecht worden als volwassenen; en (c) met betrekking tot de wet van maart 2002, en de later volgende herziening ervan in oktober 2002, te verzekeren, in overeenstemming met het artikel 37 van het Verdrag, dat het ontzeggen van de vrijheid alleen wordt gebruikt als laatste maatregel, voor de kortst mogelijke periode, dat de rechtswaarborgen volledig nageleegd worden en dat de personen onder de 18 niet vastgehouden worden tezamen met volwassenen. C.5. Optionele Protocollen 33.Het Comité moedigt de verdragsluitende staat aan om het Optioneel Protocol bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind over de verkoop van kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie, te ratificeren. C.6. Verspreiding van de rapporten 34. Tenslotte, beveelt het Comité aan om in overeenstemming met artikel 44, paragraaf 6, van het Verdrag, het tweede rapport dat werd voorgesteld door de verdragsluitende staat ruim beschikbaar te stellen aan het brede publiek en dat de publicatie van het rapport tezamen met de schriftelijke antwoorden op de vragenlijst zoals opgemaakt door het Comité, tezamen met de relevante samenvattingen van de discussie en de slotbeschouwingen die werden aangenomen door het Comité na het onderzoek van het rapport, overwogen wordt. Een dergelijk document zou breed verspreid moeten worden opdat de discussie en het bewustzijn zou gestimuleerd worden over het Verdrag en de toepassing ervan evenals de monitoring binnen de

12 regering, het parlement en het brede publiek, inclusief betrokken nietgouvernementele organisaties.

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de POSTION PAPER OVER DE POSITIE VAN BEGELEIDE MINDERJARIGEN 1 IN ASIEL- EN ANDERE VERBLIJFSPROCEDURES Migratie is een realiteit waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten. Zowel meerder- als minderjarigen

Nadere informatie

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind.

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. Artikel 2 Non-discriminatie Alle rechten gelden voor alle kinderen,

Nadere informatie

Vertaling naar het Nederlands van het document CRC/C/OPSC/BEL/CO/1 (oorspronkelijke tekst: Engels)

Vertaling naar het Nederlands van het document CRC/C/OPSC/BEL/CO/1 (oorspronkelijke tekst: Engels) Vertaling naar het Nederlands van het document CRC/C/OPSC/BEL/CO/1 (oorspronkelijke tekst: Engels) Comité voor de Rechten van het Kind Vierenvijftigste zitting 24 mei 11 juni 2010 OVERWEGING VAN DE RAPPORTEN

Nadere informatie

AMENDEMENTEN 1-10. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/2103(INI) 6.11.2013. Ontwerpadvies Corina Creţu (PE519.580v01-00)

AMENDEMENTEN 1-10. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/2103(INI) 6.11.2013. Ontwerpadvies Corina Creţu (PE519.580v01-00) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie ontwikkelingssamenwerking 6.11.2013 2013/2103(INI) AMENDEMENTEN 1-10 Corina Creţu (PE519.580v01-00) Seksuele uitbuiting en prostitutie en de gevolgen daarvan voor

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Eerste leerjaar B 3.1. Mijn rechten Beroepsvoorbereidend leerjaar 3.1. Mijn rechten Wie ben ik? * De leerlingen ontdekken wie ze zelf zijn - de mogelijkheden

Nadere informatie

FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN

FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN FACULTATIEF PROTOCOL BIJ HET VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND OVER DE BETROKKENHEID VAN KINDEREN IN GEWAPENDE CONFLICTEN (niet officiële Nederlandse vertaling). (VP = Voorafgaande paragraaf) VP 1

Nadere informatie

Manifest voor de Rechten van het kind

Manifest voor de Rechten van het kind Manifest voor de Rechten van het kind Kinderen vormen de helft van de bevolking in ontwikkelde landen. Ongeveer 100 miljoen kinderen leven in de Europese Unie Het leven van kinderen in de hele wereld wordt

Nadere informatie

Verdrag inzake de Rechten van het Kind

Verdrag inzake de Rechten van het Kind Verenigde Naties Verdrag inzake de Rechten van het Kind CRC/C/OPSC/BEL/CO/1 Verspr.: Algemeen 11 juni 2010 Oorspronkelijke tekst: Engels Comité voor de Rechten van het Kind Vierenvijftigste zitting 24

Nadere informatie

Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk. Het belang van het kind in familiale aangelegenheden

Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk. Het belang van het kind in familiale aangelegenheden E. Merille Het Belang van het Kind: een dialoog tussen theorie en praktijk Het belang van het kind in familiale aangelegenheden Document ter voorstelling van de Conferentie 1304_CONCEPT-FORM-NL-DEF.indd

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

COMITÉ VOOR DE RECHTEN VAN HET KIND. Vijftigste zitting

COMITÉ VOOR DE RECHTEN VAN HET KIND. Vijftigste zitting COMITÉ VOOR DE RECHTEN VAN HET KIND Vijftigste zitting CRC/C/NLD/CO/3 30 januari 2009 Oorspronkelijke taal: Engels BEHANDELING VAN RAPPORTEN INGEDIEND DOOR STATEN DIE PARTIJ ZIJN INGEVOLGE ARTIKEL 44 VAN

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(96)43 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE EERSTE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: BESTRIJDING VAN RACISME, VREEMDELINGENHAAT, ANTISEMITISME EN

Nadere informatie

7775/17 van/ons/ev 1 DG C 2B

7775/17 van/ons/ev 1 DG C 2B Raad van de Europese Unie Luxemburg, 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 3 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN

Nadere informatie

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT

TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT TYPES INSTRUMENTEN OVERZICHT Aanbeveling... 2 Advies... 2 Algemeen commentaar... 2 Beleidsdocument... 3 Besluit... 3 Decreet... 3 Europees besluit... 3 Grondwet... 3 Koninklijk besluit... 3 Mededeling...

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC INFOCYCLUS

KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC INFOCYCLUS KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC INFOCYCLUS PLATFORM KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Oprichting: 2007 naar aanleiding van wetswijziging Leden: NGO s, BTC, Experten, Doelstelling:

Nadere informatie

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Implementing the UNCRPD Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Wat is het VN-Verdrag? UNCRPD = United Nations

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

Wie komt in aanmerking voor de award

Wie komt in aanmerking voor de award Wie komt in aanmerking voor de award 1. Alle Rotterdamse burgers of organisaties (zoals stichtingen, instellingen, scholen, of bedrijven) kunnen meedingen naar de Award. 2. Rotterdams betekent: a. Een

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 20.4.2012 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0572/2011, ingediend door Sarah Bonafont (Britse nationaliteit), over de bescherming van

Nadere informatie

Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Financieringsinstrument voor de bevordering van democratie en mensenrechten in de wereld

Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Financieringsinstrument voor de bevordering van democratie en mensenrechten in de wereld EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid 2011/0412(COD) 5.6.2012 AMENDEMENTEN 8-45 Ontwerpadvies Barbara Matera (PE487.956v01-00) Financieringsinstrument voor de

Nadere informatie

Het verdrag van Istanbul

Het verdrag van Istanbul Het verdrag van Istanbul De gevolgen van het verdrag voor de aanpak van geweld tegen vrouwen 3 november 2014 Inhoud workshop uitleg verdrag het genderperspectief van het verdrag internationaal verdrag

Nadere informatie

Advies. Vlaams Parlement, plenaire vergadering. Stuk /12

Advies. Vlaams Parlement, plenaire vergadering. Stuk /12 Advies Kanttekeningen bij de Concluding Observations van het Comité voor de Rechten van het Kind naar aanleiding van de bespreking van het tweede Belgische kinderrechtenrapport Vlaams Parlement, plenaire

Nadere informatie

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION

SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION WIE IS EEN KIND? Ieder mens onder de leeftijd van 18 jaar (tenzij meerderjarigheid eerder wordt bereikt) VN Verdrag

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(97)36 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE TWEEDE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: SPECIALE ORGANEN OP NATIONAAL NIVEAU GERICHT OP DE BESTRIJDING

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken. 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24

EUROPEES PARLEMENT. Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken. 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24 EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24 Ontwerpadvies (PE 329.885) Carmen Cerdeira Morterero

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad tot vaststelling van

Nadere informatie

Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind

Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind Samenvatting Artikel 1 Definitie kind Iedereen jonger dan achttien jaar is volgens het VN-Kinderrechtenverdrag een kind. Artikel 2 Geen discriminatie

Nadere informatie

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter,

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter, 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mevrouw L. Ypma Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING De minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.654 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- IPA 2007-2008 - Non-discriminatie - Positieve acties x x x 2.278/1-1

Nadere informatie

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens ingediend op 1029 (2016-2017) Nr. 1 21 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens betreffende de recente ontwikkelingen in Polen en de verdediging van

Nadere informatie

Defence for Children

Defence for Children Defence for Children Defence for Children zet zich in voor de rechten van kinderen in Nederland en daarbuiten. Met onderzoek, lobby, voorlichting, juridisch advies en acties strijdt Defence for Children

Nadere informatie

Actieplan Kinderrechten SINT MAARTEN

Actieplan Kinderrechten SINT MAARTEN Actieplan Kinderrechten Samenvatting Commissie Kinderrechten Mei 2015 Actieplan Kinderrechten Commissie Kinderrechten INLEIDING Het nationaal beleid van het land Sint Maarten voor Jeugd en Jongeren is

Nadere informatie

Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert

Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert Protocol dat de onafhankelijkheid van Vlaamse openbare statistieken garandeert Dit protocol volgt de praktijkcode voor Europese statistieken, principe 1: Professionele onafhankelijkheid van statistische

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED, DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN,

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind Tessa Dopheide* 1 Inleiding Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) is sinds twee jaar meerderjarig. Het is een volwassen verdrag, dat bovendien

Nadere informatie

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan?

2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? 2. Hoe kan je de strijd tegen discriminatie aangaan? Om de strijd tegen discriminatie op de werkvloer aan te gaan, kan je als militant beroep doen op een breed wettelijk kader. Je vindt hieronder de belangrijkste

Nadere informatie

Rechten van slachtoffers. Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel

Rechten van slachtoffers. Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel Rechten van slachtoffers Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel Mensenhandel is een schending van de rechten van talloze mensen in Europa en daarbuiten en beïnvloedt hun leven.

Nadere informatie

DE SAMENWERKING TUSSEN KINDERRECHTENJURISTEN EN (ORTHO)PEDAGOGEN

DE SAMENWERKING TUSSEN KINDERRECHTENJURISTEN EN (ORTHO)PEDAGOGEN DE SAMENWERKING TUSSEN KINDERRECHTENJURISTEN EN (ORTHO)PEDAGOGEN weafldkje Expertmeeting NVO/ NIP 11 december, Utrecht Martine Goeman (Defence for Children) Waar u ons mogelijk van kent: Defence for Children-

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen SARiV Advies 2013/19 SAR WGG Advies 11 juli 2013 Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen Boudewijnlaan 30 bus 81 1000 Brussel T.

Nadere informatie

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE #DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE In het kader van de sectorconvenants 2018-2019, afgesloten tussen de Vlaamse regering en de sectoren, is antidiscriminatie een belangrijk thema. Een onderdeel hiervan

Nadere informatie

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting?

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? INLEIDING Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting werd in 1999

Nadere informatie

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat

Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat Speech Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Voorstelling jaarverslag Kinderrechtencommissariaat 2017-2018 Brussel, woensdag 21 november 2018 Voorzitter, collega s, dames en heren, -

Nadere informatie

Bijlage 3: kinderrechtenorganisaties in Vlaanderen

Bijlage 3: kinderrechtenorganisaties in Vlaanderen Bijlage 3: kinderrechtenorganisaties in Vlaanderen KINDERRECHTENORGANISATIES IN VLAANDEREN 1 KINDERRECHTEN IN VLAANDEREN Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd in België als eerste

Nadere informatie

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek

Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Beroepsgeheim Ontwerp tot wijziging van artikel 458bis van het Strafwetboek Doc: a135005 Tijdschrift: 135 Datum: 17/09/2011 Origine: NR Thema's: Beroepsgeheim Kwetsbare personen Mishandeling van een kind,

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING De minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Mensenrechten Beleid (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.2/2013 op 22 februari 2013) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Aanbeveling van. het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr R/001

Aanbeveling van. het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr R/001 Aanbeveling van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nr. 2018-R/001 betreffende de bescherming van mannelijke en vrouwelijke werknemers met gezinsverantwoordelijkheden tegen discriminaties

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Open Forum. Kinderrechteneducatie. 25 februari 2005

Open Forum. Kinderrechteneducatie. 25 februari 2005 Open Forum Kinderrechteneducatie 25 februari 2005 Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw Eekhout 4 9000 Gent Tel: 09/225.90.25 info@kinderrechtencoalitie.be www.kinderrechtencoalitie.be INHOUD Inhoud 2 Programma

Nadere informatie

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid 137 2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Stuk 653 (2000-2001) Nr. 8 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 4 maart 2002 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Zie :

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van het Wijzigingsprotocol tot modernisering van het Verdrag

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. Voorstel voor een besluit (COM(2003) 54 C5-0060/2003 2003/0025(COD))

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. Voorstel voor een besluit (COM(2003) 54 C5-0060/2003 2003/0025(COD)) EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 18 juni 2003 PE 331.551/22-48 AMENDEMENTEN 22-48 Ontwerpverslag (PE 331.551) Lissy Gröner over het voorstel voor een besluit

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik

Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 november 1999 (OR. en) 12545/1/99 REV 1 LIMITE SAN 171 Betreft : Conclusies van de Raad betreffende de bestrijding van het tabaksgebruik DG I CONCLUSIES VAN DE RAAD

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Isaac De Vos 21 mei 2015 Cel Diversiteit Doel: Discriminatie binnen de geïntegreerde politie tegen te gaan. Sensibiliseringscampagnes, het coördineren van

Nadere informatie

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË PROGRAMMA-UPDATE, MAART 2018 DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË Migratie is een belangrijke aanjager van sociale en economische verandering in Azië. De regio kent een van de grootste

Nadere informatie

POSITION PAPER IMPLEMENTATIE KLACHTENPROTOCOL

POSITION PAPER IMPLEMENTATIE KLACHTENPROTOCOL POSITION PAPER IMPLEMENTATIE KLACHTENPROTOCOL Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind 1 (hierna IVRK) was tot voor kort het enige VNmensenrechtenverdrag dat niet voorzag in een klachtenprocedure.

Nadere informatie

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 II. HET OBJECTIEVE RECHT... 17 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 17 1. Het objectieve

Nadere informatie

Geweld tegen vrouwen vanuit internationaal perspectief. Ineke Boerefijn College voor de Rechten van de Mens

Geweld tegen vrouwen vanuit internationaal perspectief. Ineke Boerefijn College voor de Rechten van de Mens Geweld tegen vrouwen vanuit internationaal perspectief Ineke Boerefijn College voor de Rechten van de Mens Belangrijkste ontwikkelingen sinds1993: Mensenrechten breed VN Comités Algemene aanbevelingen

Nadere informatie

DE TOEPASSING VAN HET INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND IN DE NEDERLANDSE RECHTSPRAAK

DE TOEPASSING VAN HET INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND IN DE NEDERLANDSE RECHTSPRAAK DE TOEPASSING VAN HET INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND IN DE NEDERLANDSE RECHTSPRAAK 1 JANUARI 2002-1 SEPTEMBER J.H. de Graaf N.N. Bahadur N. van der Meij Ars Aequi Libri Nijmegen,

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 mei 2008 (04.06) (OR. en) 9935/08 SOC 316 COMPET 194 VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad EPSCO Nr. vorig doc.: 9081/08

Nadere informatie

ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN!

ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN! Bijlage 4: Child Protection Policy Plan International ZEG JA TEGEN DE BESCHERMING VAN KINDEREN! WAAROM EEN KINDERBESCHERMINGSBELEID? Plan België streeft ernaar een wereld mee uit te bouwen waarin alle

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep Drugshandel Ontwerp-conclusies van de Raad betreffende de noodzaak

Nadere informatie

Algemene bepalingen. Pagina 1 van 5

Algemene bepalingen. Pagina 1 van 5 Bijlage: Gedragscode voor deelnemers aan loopbaanbegeleiding die door gemandateerde dienstverleners toegepast moet worden bij de uitvoering van de opdracht als vermeld in artikel 5, 1, tweede lid, 6 Algemene

Nadere informatie

What Do You Think? 2016-2017. Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten

What Do You Think? 2016-2017. Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten What Do You Think? 2016-2017 Dat denken wij ervan: kinderen en jongeren op de vlucht praten over hun rechten Inleiding Hoe kwetsbaarder kinderen zijn, hoe minder kans ze krijgen om te participeren. Omdat

Nadere informatie

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Bijlage 2 253 Bijlage 2 Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat,

Nadere informatie

memorandum 2007 kinderrechtencommissariaat

memorandum 2007 kinderrechtencommissariaat memorandum 2007 kinderrechtencommissariaat spiegel uw beleid aan kinderrechten Memorandum aan de federale overheid Door de ratificatie van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind nam

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel voor een kaderbesluit van de Raad inzake de bestrijding van mensenhandel

EUROPEES PARLEMENT. ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel voor een kaderbesluit van de Raad inzake de bestrijding van mensenhandel EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken 8 mei 2001 PE 302.228/14-21 AMENDEMENTEN 14-21 ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. van de Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. van de Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 2004/2004(INI) 31 maart 2004 ADVIES van de Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen aan de Commissie werkgelegenheid

Nadere informatie

PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN PROSTITUTIE

PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN PROSTITUTIE NATIONAAL ACTIEPLAN TER BESTRIJDING VAN ALLE VORMEN VAN GENDERGERELATEERD GEWELD 2015-2019 PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN

Nadere informatie

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC INFOCYCLUS PLATFORM KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Oprichting: 2007 naar aanleiding van wetswijziging

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

Gemeenschappelijke EU-standaarden voor het garanderen van procedurele rechten in strafzaken

Gemeenschappelijke EU-standaarden voor het garanderen van procedurele rechten in strafzaken Gemeenschappelijke EU-standaarden voor het garanderen van procedurele rechten in strafzaken Paul Ponsaers 1 1. De EU is niet enkel een economische, politieke en sociale gemeenschap, maar evenzeer een waardengemeenschap.

Nadere informatie

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Structuur De Internationale Rode Kruisbeweging bestaat uit drie onderdelen: Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (onder meer het Belgische

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 4 april 2002 PE 305.487/1-19 AMENDEMENTEN 1-19 Ontwerpadvies (PE 305.487) Emilia Franziska Müller inzake het Witboek van de

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk door een scholier 1811 woorden 2 februari 2010 5,5 48 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is een recht? Een recht is een geheel van regels die bepalen

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een toenemende convergentie

Nadere informatie

Facultatief protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind inzake een mededelingsprocedure

Facultatief protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind inzake een mededelingsprocedure Facultatief protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind inzake een mededelingsprocedure De staten die partij zijn bij dit Protocol, Overwegende dat, overeenkomstig de in het Handvest van de

Nadere informatie

Het Comité in het kort

Het Comité in het kort Het Comité in het kort Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) Voorkoming van mishandeling van personen beroofd van hun vrijheid

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp

Nadere informatie

TOELICHTENDE NOTA: WERKGROEP «COORDINATIE VAN DE GEGEVENSVERZAMELING»

TOELICHTENDE NOTA: WERKGROEP «COORDINATIE VAN DE GEGEVENSVERZAMELING» TOELICHTENDE NOTA: WERKGROEP «COORDINATIE VAN DE GEGEVENSVERZAMELING» Ter herinnering, het voorstel van algemene benadering bestaat erin: - de besprekingen in WG te beperken tot de gegevens waarvan de

Nadere informatie

Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco,

Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco, Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco, 09-07-1948 (vertaling: nl) Verdrag No. 87 betreffende de vrijheid tot

Nadere informatie

GRONDWET EN GELIJKHEID

GRONDWET EN GELIJKHEID Factsheet Grondwet voor Europa GRONDWET EN GELIJKHEID April 2005 Platform Artikel 13 Factsheet Grondwet en Gelijkheid Deze factsheet bevat informatie over de gevolgen van de invoering van de Grondwet voor

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0230/15. Amendement. Lorenzo Fontana, Vicky Maeijer namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0230/15. Amendement. Lorenzo Fontana, Vicky Maeijer namens de ENF-Fractie 3.9.2015 A8-0230/15 15 Overweging F F. overwegende dat een herziening van de EU-Verdragen nodig is om de bescherming van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten te versterken; F. overwegende dat

Nadere informatie

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING Revisie van Bijlagen I, II en III en integratie van de Norm ISO 14001-2015 Sébastien Paquot Europese Commissie Agenda 1. Goedkeuring van de herziene bijlagen voornaamste wijzigingen

Nadere informatie