Schakelklas Kleuters Lelystad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schakelklas Kleuters Lelystad"

Transcriptie

1 Schakelklas Kleuters Lelystad

2 2 1. Schakelklas voor Kleuters Het project Schakelklas voor Kleuters in Lelystad, afgekort SKK, begeleidt leerlingen uit groep 1 en 2 en ondersteunt hun leerkrachten op het gebied van taalstimulering. De begeleiding is gericht op kleuters die het Nederlands helemaal niet of onvoldoende beheersen. Bepalend voor de toelating is de normering van de passieve Taaltoets voor Alle Kinderen, oftewel de TAK-toets. 1.1 Doel In de nota Jongleren (mei 2011) van de gemeente Lelystad wordt als doel beschreven dat in % van de leerlingen zonder (taal)achterstand doorstroomt naar groep 3. Het hele beleid met betrekking tot de Voor- en Vroegschoolse Educatie is hierop gericht. Er wordt uitgegaan van de minimumgrens voor de woordenschat zoals vermeld in onderstaande tabel. leeftijd 4 jaar 4,5 jaar 5 jaar 5,5 jaar 6 jaar 6,5 jaar 7 jaar instroom SKK uitstroom SKK Aanmelding De aanmelding van een nieuwe leerling kan via door middel van een aanmeldingsformulier. Alle kinderen, zowel nieuwkomers als kinderen die in Nederland geboren zijn, kunnen bij de SKK worden aangemeld als: ze in groep 1-2 zitten hun Nederlandse woordenschat onder de minimumgrens ligt 1.3 Observatie en intake Zodra het aanmeldingsformulier ontvangen is, maakt de SKK begeleider een afspraak voor een observatie in de groep en een intakegesprek. Tijdens dit gesprek komen de volgende punten aan de orde: de observatielijst en de toetsgegevens van de leerkracht de overdrachtsgegevens van de peuterspeelzaal de start, duur en inhoud van de SKK-begeleiding de samenwerking 1.4 Duur begeleiding Kleuters worden begeleid zolang ze tot de doelgroep behoren. Na het beëindigen van de begeleiding kan de school de SKK begeleider benaderen voor voorlichting en advisering over taalstimulering.

3 3 In de nazorg wordt de intern begeleider van school gevraagd de ontwikkeling van de betreffende leerling nog een jaar lang te volgen, met behulp van de TAK-toets. 1.5 Werkwijze Algemeen Er wordt 2x per 30 minuten per week begeleid Er wordt extra aandacht besteed aan de samenwerking met ouders m.b.t. gebruik van de kernwoordenposter en woordenschatuitbreiding De SKK-begeleider en leerkracht hebben regelmatig overleg over de vorderingen per mail, mondeling of tijdens geplande overleggen SKK-begeleider Maakt een begeleidingsplan en wekelijks een kernwoordenposter Richt zich op de mondelinge Nederlandse taalverwerving Houdt de vorderingen van de leerlingen bij Basisschool Draagt zorg voor een rustige omgeving waarin de SKK-begeleider kan werken met de leerlingen Biedt alle mogelijke ondersteuning 1.6 Werkmateriaal Er wordt bij voorkeur gewerkt met concrete materialen en beeldmateriaal op internet, zoals de programma s Kleuterplein, Ik en Ko, Schatkist, Onderbouwd en Boekenpret. Andere hulpmiddelen zijn woordkaartjes, de woordenschatdoos, prentenboeken, themakisten en gezelschapsspelletjes. De kernwoordenposter speelt een belangrijke rol en wordt wekelijks bijgewerkt.

4 4 2. Fasen taalontwikkeling Een kind leert een tweede taal op dezelfde manier als waarop het de moedertaal heeft geleerd en doorloopt in de taalverwerving vier fasen. Ook bij de tweede taalverwerving is dat zo. Deze vier taalfasen kunnen in elkaar overlopen en soms naast elkaar bestaan, afhankelijk van de situatie waarin het kind functioneert. Het volgende schema kan gebruikt worden voor observatie en er worden suggesties gegeven voor aanpak in de groep. 2.1 Gewenningsfase Een kind is (bijna) geheel onaanspreekbaar in het Nederlands. Om open te staan voor het leren van een taal moet het zich veilig voelen. Een kind moet eerst wennen aan de nieuwe situatie op school en aan de klank van de taal. Het is belangrijk dat het kind hier de tijd voor krijgt en dat het niet tot spreken gedwongen wordt. Deze fase wordt ook wel de stille periode genoemd. Als het kind meer zelfvertrouwen heeft en aan school is gewend, kan het gebruik van de tweede taal bewust worden aangemoedigd. De leerkracht benoemt voortdurend op overdreven wijze de handelingen die plaatsvinden en probeert zoveel mogelijk betekenissen voor te doen (3. TPR-methode). Kenmerken van kind in gewenningsfase Belangstelling voor wat andere kinderen doen ja soms nee Deelnemen aan activiteiten ja soms nee Gericht bezig zijn ja soms nee Reageren op eenvoudige aanwijzingen in het Nederlands ja soms nee Spontaan praten tegen andere kinderen in de eerste- of tweede taal ja soms nee Handelen volgens regels en gewoontes in de klas ja soms nee Dingen duidelijk maken d.m.v. gebaren of bekende woorden ja soms nee Zich verweren met woorden en/of gebaren ja soms nee Start deelname (eenvoudige) Nederlands liedjes en rijmpjes ja soms nee 2.2 Redzaamheidfase In de redzaamheidfase gebruikt het kind taal om dagelijkse dingen voor elkaar te krijgen en om zichzelf in de klas te handhaven.

5 5 Kenmerken van kind in redzaamheidfase Gebruik van korte zinnen (2 tot 3 woorden) ja soms nee Vragen om namen van dingen en mensen ja soms nee Maakt behoeften kenbaar via taal en duidt bezittingen aan ja soms nee Gebruikt taal om zich te beschermen en te verdedigen ja soms nee Goed gebruik van nieuwe woorden ja soms nee 2.3 Omgangsfase Het kind heeft nu behoefte aan taal om een bijdrage te leveren aan de situatie. Meedoen en samenwerking staan centraal in deze omgangsfase. Het is een fase die lang kan duren. Kenmerken van kind in omgangsfase Gebruik van langere zinnen (5 tot 6 woorden) ja soms nee Benoemt activiteiten van zichzelf en anderen ja soms nee Eenvoudige beschrijvingen geven ja soms nee Stuurt activiteiten van andere leerlingen en reageert op aanwijzingen ja soms nee van andere leerlingen Uitdrukking geven aan voorkeur en afkeer ja soms nee Taal gebruiken bij eigen of andermans handelingen ja soms nee Vraagt om hulp en uitleg ja soms nee Gebruikt de juiste zinsbouw van de zin ja soms nee 2.4 Leertaalfase In de leertaalfase wordt taal gebruikt om meer te weten te komen over de omgeving. In de leertaalfase wordt een kind steeds meer voorbereid op het meedoen in de reguliere klas. Het kind leert om te gaan met abstracter taalgebruik. Kenmerken van kind in leertaalfase Gebruik van hoeveelheidbegrippen ja soms nee Gebruik van tijdsbegrippen ja soms nee Aspecten als kleur, vorm, etc. benoemen ja soms nee Verschillen en overeenkomsten onder woorden brengen ja soms nee Volgorde in proces beschrijven ja soms nee Stellen van waarom-vragen ja soms nee Stellen van vragen naar achtergronden ja soms nee Geeft oorzaak-gevolg en middel-doel relaties aan ja soms nee Brengt gebeurtenissen in de toekomst onder woorden ja soms nee

6 6 3. TPR-methode Kinderen leren taal door te doen. Terwijl ze met andere dingen bezig zijn, leren en horen ze veel taal, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen, het knutselen of tijdens het eten en drinken. Een manier van taal leren die bij dit idee aansluit, is Total Physical Response oftewel de TPRmethode. Het leren van taal is bij deze manier verbonden aan iets fysiek doen, bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren of iets doen met een voorwerp. Onderzoek wijst uit dat het werkt als aan taal leren een actieve component wordt verbonden. Om die reden is de TPR-methode hier als vuistregel genomen. Een belangrijk principe van de TPR-methode is dat taal geleerd wordt door eerst te luisteren en dan iets te doen. Als een kind een opdracht heeft gekregen waarbij het iets moet doen, kan meteen gezien worden of deze goed wordt uitgevoerd. Als dat niet zo is, is direct duidelijk dat de boodschap niet aangekomen is. Hier kan de leerkracht vervolgens op inspringen. Een groot voordeel van de TPR-methode is dat het beginnende SKK-leerlingen weinig stress oplevert omdat ze op geen enkele manier worden gedwongen om te praten. TPR is gericht op het vol zelfvertrouwen ingroeien in een nieuwe taal. De veilige basis ontstaat doordat een leerling zelf bepaalt wanneer hij of zij in de volgende fase stapt. 3.1 Methode in stappen Het is belangrijk dat een ruim lokaal beschikbaar is en er voldoende gelegenheid is om de kinderen opdrachten uit te laten voeren. De methode Total Physical Response kan in drie stappen worden gedaan: 1. Voorbewerken en semantiseren: de leerkracht verwoordt de opdracht en doet het voor 2. Consolideren: de groep doet het na 3. Controleren: een kind doet de opdracht alleen 3.2 Toepassing methode De eerste keer zegt de leerkracht bijvoorbeeld: Kijk, ik loop naar de deur. Vervolgens loopt ze zelf naar de deur. Wanneer ze dit doet, kan ze de kinderen met zich mee laten lopen, terwijl ze de opdracht nog een keer verwoordt: Ik loop naar de deur. De tweede keer zegt de leerkracht alleen: Nu jullie, jullie lopen naar de deur, en doet ze het zelf niet meer voor. De kinderen voeren nu samen de opdracht uit. De leerkracht controleert of de kinderen de opdracht goed uitvoeren en stuurt eventueel bij of doet het nog eens voor. De laatste keer vraagt de leerkracht een kind de opdracht alleen uit te voeren, bijvoorbeeld: Ammar, loop naar de deur. Heel goed, jij loopt naar de deur.

7 7 Ook in eigen routines kan de TPR-methode worden toegepast. Probeer dit in te bedden in de andere activiteiten die de kinderen doen. Bijvoorbeeld: Een juf wil aan drie nieuwe SKK-leerlingen het begrip van de zin je jas aan de kapstok hangen leren. Na het buitenspelen s ochtends verzamelt ze de drie bij de kapstok. De leerkracht begint met: Kijk, dit is de kapstok, ze wijst naar de kapstok en herhaalt Zie je, de kapstok. Ik ga mijn jas ophangen aan de kapstok. Zo, ik hang mijn jas aan de kapstok. Daarna vraagt ze: Kunnen jullie je jas ook aan de kapstok hangen? en bevestigt dat de leerlingen dit nadoen met Goed zo! Jullie hangen je jas aan de kapstok. Na het buitenspelen in de middag kan de leerkracht dit nog een keer herhalen. Ze kan dan ook per kind een opdracht geven: Ik hang mijn jas aan de kapstok. Shaxy, hang jij ook je jas aan de kapstok?. Als de kinderen wat meer woorden kennen, kan er een spelletje van worden gemaakt. 3.3 Controle en uitleg De TPR-methode kan gebruikt worden om te controleren of bepaalde woorden en zinnen begrepen worden, maar ook om nieuwe woorden uit te leggen met voorbewerken en semantiseren. Voorbeeld van controle De leerkracht zegt: Aishe, leg de schaar maar op de tafel. Aishe legt de schaar vervolgens op haar stoel. Dat betekent dat ze nu wel het woord schaar kent, maar het woord tafel nog niet.

8 8 Voorbeeld van uitleg De leerkracht hanteert de stap voorbewerken en semantiseren en zegt: Kijk, ik heb een schep. Ik ga scheppen in het zand. Zie je, ik ben aan het scheppen. En ze vraagt daarna: Kun jij ook scheppen? Zullen we samen scheppen? Laat maar zien. En bevestigt het vervolgens: Goed zo! Jij schept in het zand. Met een schep. Jij kunt goed scheppen zeg!. In dit voorbeeld is dus het woord scheppen uitgelegd. Telkens als het woord scheppen voorkomt, legt ze daar extra nadruk op. De leerkracht blijft de handelingen van het kind benoemen en geeft daarbij complimenten. 3.4 Differentiatie Een TPR-oefening kan moeilijker en makkelijker worden gemaakt. Ten eerste kan de snelheid variëren, waarmee een oefening wordt gegeven. Een opdracht die langzaam wordt uitgesproken, is makkelijker te volgen dan een opdracht die snel wordt uitgesproken. Verder kan een TPR-oefening moeilijker gemaakt worden als er meerdere opdrachten in één keer worden gegeven, bijvoorbeeld: Liam, loop naar de tafel en pak de lijm uit de kast of Loop naar de tafel, pak de lijm uit de kast en geef de lijm aan Bernice. TPR gaat verder dan de stille periode (2.1 Gewenningsfase). Zo kan na het geven van een TPR-oefening een vraag worden gesteld om taalproductie uit te lokken. De leerkracht vraagt bijvoorbeeld aan Mimoen: Geef Mara een hand. Vervolgens vraagt ze aan Mara: Wat doet Mimoen?. Ze kan ook aan Mimoen zelf vragen: Mimoen, wat doe je? of iets moeilijker: Mimoen, wat heb je gedaan?. Taalproductie kan verder uitgelokt worden door aan de kinderen te vragen of ze elkaar een opdracht kunnen geven, maar dit is erg moeilijk. Op internet is veel informatie te vinden over de TPR-methode (Bijlage 2). Bron: Sardes Taallijn 2007, aanvulling SKK

9 4. Didactiek woordenschat 9 Ook nieuwe woorden worden in voorgaande vier stappen aangeboden volgens Met woorden in de weer, Praktijkboek voor het basisonderwijs van Dirkje van den Nulft & Marianne Verhallen. De verschillende stappen kunnen elkaar overlappen. Voorbewerken en semantiseren zijn niet altijd strikt te scheiden en consolideren gaat soms ongemerkt over in controleren. 4.1 Voorbewerken Eerst wordt een context geschapen (bijvoorbeeld een gesprek over feest), waarin het aan te bieden woord (bijvoorbeeld podium) een plaats krijgt. Dan wordt het woord binnen deze context aangeboden. Bij het voorbewerken is het belangrijk dat leerlingen betrokken raken bij het onderwerp. De leerkracht introduceert een onderwerp en sluit daarbij aan bij eigen ervaringen van de kinderen. 4.2 Semantiseren Aansluitend wordt de betekenis van nieuwe woorden uitgelegd. Uitleggen, uitbeelden en uitbreiden zijn de basis van goed semantiseren. Het kernwoord wordt vijf tot zeven keer genoemd, terwijl de leerkracht het op verschillende manieren (variatie van de context, eigen ervaringen, plaatjes, handelingen, voorbeelden) bespreekt en verduidelijkt. Het is belangrijk dat de leerlingen bij het semantiseren actief betrokken zijn. Bijvoorbeeld: na uitleg over het woord schurk met bijbehorende contextzin(nen), kun je als leerkracht de vraag stellen: Wie kan er een schurk nadoen? 4.3 Consolideren In de derde stap wordt door middel van herhaling gewerkt aan consolidering: verankering van het woord in het geheugen. De kinderen krijgen vragen en opdrachten in allerlei vormen waarbij de woorden een rol spelen. Voorbeelden: dramatiseren, quiz, zinnen aanvullen en categoriseeroefeningen. 4.4 Controleren Tot slot wordt nagegaan of de leerling inderdaad het woord voldoende kent. Door middel van een spel of toets kan gecontroleerd worden of de aangeboden woorden daadwerkelijk zijn geleerd. Controleren is de laatste noodzakelijke stap in de didactiek van het woordenschatonderwijs.

10 10 5. Actieplan nieuwkomers Hoe te handelen bij een nieuwe leerling, die rechtstreeks uit het buitenland komt? Hieronder volgen praktische tips van FlevoMeer Bibliotheek: Meld het kind zo snel mogelijk via het digitale aanmeldingsformulier aan bij de Schakelklas voor Kleuters of neem contact op met de SKK, telefoon Gun deze leerling eerst een stille periode oftewel gewenningsfase Praat in de gewenningsfase weinig, dus beperk het aantal Nederlandse woorden. Maak korte zinnen met eenvoudige woorden. Probeer in de redzaamheidfase zoveel mogelijk taal en handelen te koppelen, door middel van de TPR-methode Maak de leerling zo snel mogelijk zelfredzaam. Leer de leerling hoe het dingen moet vragen, zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan etc. Geef de leerling een taalvriendje, deze kan de leerling helpen door bijvoorbeeld tijdens een rondleiding de ruimtes en voorwerpen te benoemen. Een taalvriendje kan de dagelijkse gang van zaken op school begeleiden, bijvoorbeeld samen naar de gymzaal lopen en samen het fruithapje halen en eten. Zo voelt de nieuwe leerling zich sneller op zijn/haar gemak. Gebruik concreet materiaal bij aanbieding van nieuwe begrippen. Uitbeelden, uitleggen en uitbreiden is de kern van woordenschatonderwijs. Begin bij nieuwe oefenstof altijd met receptieve oefeningen, waarbij de leerling bijvoorbeeld iets aanwijst, op volgorde legt, uitbeeldt, beluistert, nazegt, etc. De leerling hoeft de nieuwe woorden en begrippen dus nog niet zelf te gebruiken. Daarna komen pas de productieve oefeningen aan de orde: zelf een zin bedenken, iets vertellen, iets vragen, vragen beantwoorden e.d. Als de leerling een verhaal vertelt, toon dan belangstelling en vul haar/hem niet te snel aan. Geef de leerling de tijd om zelf te formuleren. Herformuleer daarna op de goede manier.

11 11 Doe veel dialoogjes en rollenspelen om de mondelinge taalvaardigheid te trainen. De situaties die gespeeld worden, zullen in het begin vooral situaties zijn, die de leerling zelfredzaam maken (op het plein, in de winkel). Later kunnen het thema s meer uiteenlopen. Vermijd grammaticaregels. Regels zullen belemmerend werken; er kan spreekangst of faalangst optreden. Peuters leren ook geen grammaticaregels in de eerste taalverwerving. Beter is impliciete feedback. Hadjibullah zegt: Regen. De leerkracht geeft terug Ja, regen. Het regent buiten, dat heb je goed gezien!. Om het luisteren te oefenen is veel interactie nodig, bij voorkeur met de leerkracht. Dit is niet altijd te realiseren. Een onmisbaar en goed alternatief is daarom het werken op de computer. Om de tweede taalverwerving goed te laten verlopen is het noodzakelijk dat er dagelijks en systematisch aan gewerkt wordt, gedurende de hele basisperiode van de SKK-leerling. Herhaal met regelmaat de door de SKK-begeleider aangeboden woorden, met behulp van voorwerpen, woordkaarten, spelletjes, e.d.

12 12 Bijlage 1 Grafiek normering SKK begeleiding groep 1 en 2 volgens de Taaltoets Alle Kinderen. Bijlage 2 Informatie over het SKK-project en het digitale aanmeldingsformulier is te vinden op Informatie over onderwijs aan gealfabetiseerde tweetalige kinderen is te vinden op Informatie over TPR Informatie over schakelklassen in het algemeen is te vinden op

13 13

14 Contactgegevens Schakelklas voor Kleuters Meentweg BP Lelystad T

SchakelKlas voor Kleuters

SchakelKlas voor Kleuters SchakelKlas voor Kleuters 2 1. SchakelKlas voor Kleuters In de nazorg wordt de intern begeleider van school gevraagd de ontwikkeling van de betreffende leerling nog een jaar lang te volgen, met behulp

Nadere informatie

Aanvulling Vuistregels NT2

Aanvulling Vuistregels NT2 Aanvulling Vuistregels NT2 Vuistregels Een kind kan pas leren als het zich veilig voelt en over een gezonde dosis zelfvertrouwen beschikt. Het verdient dus prioriteit om dit te realiseren. Leiders/leerkrachten

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Aanbod SchakelKlas voor Kleuters

Aanbod SchakelKlas voor Kleuters Aanbod SchakelKlas voor Kleuters Van woorden word je wijzer De SchakelKlas voor Kleuters (SKK) van FlevoMeer Bibliotheek biedt in Lelystad al ruim tien jaar ambulante begeleiding aan kleuters die meer

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Woordenschatles. Stap 1 - Selecteren Stap 2 - Voorbewerken Stap 3 - Uitleggen Stap 4 - Herhalen & oefenen Stap 5 - Controleren

Woordenschatles. Stap 1 - Selecteren Stap 2 - Voorbewerken Stap 3 - Uitleggen Stap 4 - Herhalen & oefenen Stap 5 - Controleren Woordenschatles Stap 1 - Selecteren Stap 2 - Voorbewerken Stap 3 - Uitleggen Stap 4 - Herhalen & oefenen Stap 5 - Controleren de rommel opruimen weggooien de prullenbak Hoeveel woorden moet een leerling

Nadere informatie

Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2

Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2 Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2 Programma Vanuit het perspectief van het kind: Eigen ervaring a) gewoon (?) b) TPR Onderzoek: Lectoraat OGO TPR in groep 1??!! a) opzet b) resultaten

Nadere informatie

Achtergrondinformatie over NT2

Achtergrondinformatie over NT2 Achtergrondinformatie over NT2 Achtergrondinformatie over NT2 Je kunt een woord op twee manieren kennen. 1. Je (her)kent een woord, maar kunt dat woord nog niet zelf gebruiken. 2. Je kent het woord en

Nadere informatie

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In het thema In elke hoek een boek! wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders Pagina 1 van 10 Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor Strategieën ter bevordering van interactie communicatiestijl van het kind Rol van de ouder 1: Laat je kind

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding Inhoud Woorden in prenten 5 Voorwoord 6 Inleiding Prentenboeken 2 38 Wil je mijn vriendje zijn? 66 Plons! 94 Nandi s verrassing 22 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft Bijlagen

Nadere informatie

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN Binnen de Taallijn staat de deskundigheidsbevordering van (toekomstige) leidsters centraal. De nadruk in de scholing ligt dan ook

Nadere informatie

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren TAAL IS LEUK Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren 1 Inhoudsopgave Pagina Besteed extra aandacht aan de taal van uw kind 4 Adviezen die u kunt toepassen tijdens een gesprekje met uw kind 5 Maak

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs kennisnet.nl Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs Op de volgende pagina s treft u het beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs. Het instrument is ingedeeld in acht

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Meertaligheid: Hoe werkt dat?

Meertaligheid: Hoe werkt dat? De Afûk, de organisatie die als doelstelling heeft om de kennis en het gebruik van de Friese taal en de belangstelling voor Friesland te bevorderen, heeft in 2007 Talen kleuren je leven uitgebracht. In

Nadere informatie

Presentatie ouderbetrokkenheid op basisscholen en peuterspeelzaal Leren gaat thuis door 23 juni van harte welkom

Presentatie ouderbetrokkenheid op basisscholen en peuterspeelzaal Leren gaat thuis door 23 juni van harte welkom Presentatie ouderbetrokkenheid op basisscholen en peuterspeelzaal Leren gaat thuis door 23 juni 2016 van harte welkom Voorstellen Lize van der Veen Ambulant begeleider en coördinator SchakelKlas voor Kleuters

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Geef de leerlingen de kans om spontaan te vertellen over iets dat ze leuk vinden en laat andere kinderen

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

De Viertakt van Verhallen

De Viertakt van Verhallen De Viertakt van Verhallen Waarom werken met de Viertakt van Verhallen? Vooral in groep 3 leren de kinderen veel nieuwe woorden. Niet alleen tijdens het lezen, maar ook gewoon tijdens de lessen. Het is

Nadere informatie

Taallijn aanvulling NT2. Werken met beginnende tweedetaalverwervers

Taallijn aanvulling NT2. Werken met beginnende tweedetaalverwervers Taallijn aanvulling NT2 Werken met beginnende tweedetaalverwervers Colofon Tekst: Laura Quintus Bosz i.s.m. Sylvia Bacchini Fotografie: Sardes Herziene versie, Januari 2008 Sardes Sardes, Taallijn aanvulling

Nadere informatie

Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters. GO4ty!

Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters. GO4ty! Woordenschatontwikkeling anderstalige instappende peuters en kleuters GO4ty! GO4ty! terug GO4ty! Visie GO4ty! GO4ty! Waarom Waarom deze woorden? Hoe gebruiken? Evalueren GO4ty! terug zelfontplooiïng willen,

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

De leerling. naam leerling. Naam: Geboortedatum: Datum:

De leerling. naam leerling. Naam: Geboortedatum: Datum: De leerling Naam: naam leerling Geboortedatum: 01-01-1001 Datum: 00-00-0000 Beste collega s van de, Hierbij het overdrachtsdocument van Naam. We hebben geprobeerd om dit document zo volledig mogelijk in

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Viertakt van Verhallen

Viertakt van Verhallen Viertakt van Verhallen Hoe kan ik een woord voorbewerken? De voorbewerking is meestal kort. Soms als we woorden geselecteerd hebben in een speciale context is de voorbewerking zelfs niet meer nodig: het

Nadere informatie

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten Maatschappelijk werkers en ouderconsulenten kunnen aan de hand van TOLK praten met je kind!: Ouders bewust maken van het belang van veel praten. Ouders

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (tpo) FASE 5

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (tpo) FASE 5 Kindgegevens: Voornaam Achternaam Geboortedatum Groep Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (tpo) FASE 5 Thuistaal Opvoeding tweetalig n.v.t. ja nee notatiewijze: kijkpunt is nog niet in ontwikkeling

Nadere informatie

Kansen grijpen en kansen creëren

Kansen grijpen en kansen creëren Kansen grijpen en kansen creëren In Sil maakt schoon wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

In het thema Sil plukt appels kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema Sil plukt appels kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In Sil plukt appels wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Oranje stappers maak je zo

Oranje stappers maak je zo Handleiding groep 3-8 Oranje stappers maak je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een oranje stapper van Jeelo maakt. Voor groep 3-4 wijzer 2008 Zo maak je oranje

Nadere informatie

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant Colofon Uitgave : GGD Hart voor Brabant Oplage : 500 Datum : februari 2007 Illustraties : Hendriks van den Hout Druk : Graphiset bv, Uden Hart voor Brabant Leren praten Turks GGD Hart voor Brabant Postbus

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL Contactgegevens Tseard Veenstra t.veenstra@cps.nl 06 55168626 (G)een vak apart De reiger in de klas Ooit was men

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

WOORDENSCHAT De 4-Takt KWALITEITSKAART. ALGEMENE De 4-Takt. Didactisch

WOORDENSCHAT De 4-Takt KWALITEITSKAART. ALGEMENE De 4-Takt. Didactisch WOORDENSCHAT De 4-Takt Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer bevat

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Taalmozaïek in 20 vragen

Taalmozaïek in 20 vragen Taalmozaïek in 20 vragen 1. Taalonderwijs aan jonge kinderen? Is dat nodig? Kinderen leren taal toch vanzelf? Kinderen hebben een aangeboren vermogen om taal te leren. Maar taal zelf is niet aangeboren.

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

TAALLEREN IN INTERACTIE

TAALLEREN IN INTERACTIE TAALLEREN IN INTERACTIE alleen voor cluster 2? Ciska Heertjes-Groen Logopediste Taalbrug SO Begeleidster TII SBO INHOUD Video opname TOS klas op de Taalbrug SO Wat zie je? Wat is taalleren in interactie?

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Pedagogie van het jonge kind

Pedagogie van het jonge kind Pedagogie van het jonge kind Dietlinde Willockx Siska Van Daele Ine Hostyn Ann Steverlynck Allemaal Taal PWO onderzoek: In dialoog over taal o In dialoog met kindbegeleiders een werkbegeleiding over taalstimulering

Nadere informatie

SchakelKlas voor Kleuters. VVE-ondersteuning op de basisscholen in Lelystad Schooljaar 2015/2016

SchakelKlas voor Kleuters. VVE-ondersteuning op de basisscholen in Lelystad Schooljaar 2015/2016 SchakelKlas voor Kleuters VVE-ondersteuning op de basisscholen in Lelystad Schooljaar 2015/2016 Lelystad, 15 juli 2016 Inleiding In deze rapportage maken we aan het einde van het schooljaar 2015 / 2016

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Digiwak 2.0: Online overzicht belangrijke woorden nieuwkomers. Studiedag LOWAN-vo 10 april 2017

Digiwak 2.0: Online overzicht belangrijke woorden nieuwkomers. Studiedag LOWAN-vo 10 april 2017 Digiwak 2.0: Online overzicht belangrijke woorden nieuwkomers Studiedag LOWAN-vo 10 april 2017 Folkert Kuiken Afdeling Neerlandistiek, UvA Marlies Elderenbosch ITTA UvA Inhoud 1. Achtergrond en totstandkoming

Nadere informatie

2.5!"FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP

2.5!FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP 2.5!"FAMILIETREKJES # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP - luisteren: begrijpen van instructies voor een zoekopdracht, in dit geval een stamboom samenstellen van een denkbeeldige familie - begrijpen

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school?

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school? Geachte ouders In deze laatste nieuwsbrief voor de herfstvakantie treft u vooral informatie aan van buiten de school. De informatie is echter leuk, belangrijk en interessant genoeg om te plaatsen. Alvast

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Verslag Schakelklas voor Kleuters. Schooljaar 2014 2015

Verslag Schakelklas voor Kleuters. Schooljaar 2014 2015 Verslag Schakelklas voor Kleuters Schooljaar 2014 2015 Inhoud Voorwoord... 4 Samenvatting... 5 De Schakelklas in het kort... 6 Werkwijze...6 Methodiek... 6 Kernwoordenposter... 6 In de klas... 7 Aanmelden

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Audit WoordenSchatuitbreiding.

Audit WoordenSchatuitbreiding. Naam: Groep: Audit WoordenSchatuitbreiding. Invoeringsfase: Opmerkingen (knelpunten afspraken): Datum: Tijd: 1. Doelen: a. b. c. 2. Discussie en/of reflectie: 3. Klassenbezoek / feedback: Werkwijze: Observatiepunten

Nadere informatie

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 3 & 4

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 3 & 4 Kindgegevens: Voornaam... Achternaam... Geboortedatum... Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 3 & 4 Thuistaal... Opvoeding tweetalig n.v.t. ja nee Groep... notatiewijze: kijkpunt is nog

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 1/2 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 1 & 2

Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 1 & 2 Kindgegevens: Voornaam... Achternaam... Geboortedatum... Observatieformulier Leerlijn Engelse taal (TPO) Groep 1 & 2 Thuistaal... Opvoeding tweetalig n.v.t. ja nee Groep... notatiewijze: kijkpunt is nog

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie