Opening van DE LINK vzw 01/04/2010.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opening van DE LINK vzw 01/04/2010."

Transcriptie

1 1 Opening van DE LINK vzw 01/04/2010. Geachte voorzitter, Geachte leden van de raad van bestuur, Geacht publiek, Ik ben verheugd en vereerd hier op de feestelijke voorstelling van de vzw De Link het woord te mogen voeren. In een periode waarin het financieel en economisch herstel de politieke agenda beheerst, begroet ik met heel veel genoegen dit bij uitstek sociaal initiatief. Juist drie jaar geleden keurde de gemeenteraad van de stad Mortsel de beleidsintenties voor de legislatuur goed onder de algemene titel: Mortsel, een stad met een hart. Dit kan op verschillende wijze begrepen worden, maar voor mij, als schepen voor welzijn en gezin, betekende dit in de eerste plaats: een groot hart voor zij die het minder makkelijk hebben in het leven. Mijn twee ankers om dit doel te bereiken zijn: 1. Het advies van de Vlaamse gezondsheidsraad van Een nauwe samenwerking met de lokale sociale actoren. 1. Het advies van de Vlaamse gezondheidsraad van De patiënt als burger. Het lijkt een vanzelfsprekendheid. Een patiënt houdt immers niet op met burger te zijn maar het vraagt toch een bepaalde geesteshouding om dàt in al zijn consequenties in te zien en er naar te handelen als maatschappij. Men omschrijft dit ook wel eens als de vermaatschappelijking van de zorg. Volgens een advies van de Vlaamse gezondheidsraad uit 2006 betekent dit: - Dat men mensen met psychische of psychiatrische problemen zoveel mogelijk onderdeel van de samenleving laat worden of blijven; - Dat zij zoveel mogelijk gebruik maken van de diensten die voor iedere burger toegankelijk zijn; - Dat de samenleving weer plaats moet maken voor deze mensen. Als schepen voor welzijn en gezin van de stad Mortsel is dat advies voor mij richtinggevend. 2. Een nauwe samenwerking met de lokale sociale actoren:

2 2 Om dit op het terrein mogelijk te maken zijn we zeer actief op zoek gegaan naar een nauwe samenwerking met iedereen van het ruime sociale middenveld. In onze stad Mortsel hebben we een heel mooie waaier aan eerstelijnsgezondheidszorg. De uitdaging voor ons, als lokaal bestuur, was om de verschillende lokale actoren in kaart te brengen, elkaar en elkaars aanbod aan dienstverlening beter te leren kennen en daardoor kruisbestuiving te realiseren. De opmaak van het lokaal sociaal beleidsplan was een uitstekend hulpmiddel om alle lokale actoren rond de tafel te brengen en gezamenlijke acties op het getouw te zetten. 2.1.Vaststellingen: Hierbij stelden we vast dat in Mortsel heel wat instellingen en organisaties werkzaam zijn met personen met een beperking of met psychisch kwetsbare mensen. In de zorgverlening hebben we het psychiatrisch centrum St. Amadeus met 361 plaatsen in het ziekenhuis en 90 plaatsen in het psychiatrisch verzorgingstehuis. In het kader van het beschermd wonen staat Vzw De Link in voor 90 plaatsen beschut wonen. De thuishaven Ritmica, De Stappe, Katrinahome en De Ark zijn onze andere partners op het gebied van beschermd wonen. Wat betreft de tewerkstelling is vzw De Brug een beschermde werkplaats die 350 personen werk geeft waarvan 260 personen met een beperking en 65 personen omkadering. Daarnaast functioneerden nog de centra voor arbeidszorg t Nieuw Klavier en de W8zaal. De W8zaal, het sociaal restaurant, gehuisvest in het station aan de Deurnestraat, moest andere oorden opzoeken daar de NMBS de huishuur fiks opgetrokken had. De ruimte waar het Nieuw Klavier actief was, had nog potentieel. Vandaar na aardig wat puzzelwerk zowel wat betreft de huisvesting, de organisatie als de financiering ontsproot het nieuwe concept vzw DE LINK. Drie pijlers nl. Beschut wonen, activering en psychiatrische zorg in de thuissituatie onder één dak. Dat kunnen we enkel toejuichen!!!! 2.3.Visie: Graag vertrek ik van de visie van het lokaal sociaal beleidsplan. Deze spreekt voor zich: de stad Mortsel is voor haar inwoners een stad waar bruggen worden gebouwd tussen gemeenschappen, buurten, verenigingen en organisaties en waar door die ontmoeting een gemeenschappelijk cultureel beleven ontstaat. Elke inwoner van Mortsel krijgt vlot toegang tot alle sociale dienst- en hulpverlening zodat iedereen gelijke toegang verkrijgt tot het recht op menswaardig leven.

3 3 In deze missie wordt duidelijk weergegeven dat de vermaatschappelijking van de zorg één van onze kernopdrachten wordt Praktijkvoorbeelden: Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan was A/ het theaterproject Het avontuur zonder Muts in Vanuit de dienst cultuur, jeugd en sport werden ernstige inspanningen geleverd naar het samenwerken met verschillende organisaties die werken met kansengroepen, mensen met een beperking en mensen in armoede. Beleidsmatig werd er gezocht naar manieren om deze inwoners impulsen te geven en te betrekken bij het culturele leven. Bovendien willen we onze burgers bewust maken en sensibiliseren voor de grote diversiteit die in onze stad aanwezig is, en meteen het anders zijn van deze mensen een stukje relativeren. Wat is de norm van normaal - zijn? Vandaar het project het avontuur zonder muts. Aan dit theaterproject namen 20 mensen uit onze doelgroep van psychisch kwetsbaar of met een beperking deel. Ze repeteerden en creëerden de voorstelling onder begeleiding van een professionele regisseur en in samenwerking met plaatselijke toneelverenigingen. De drie voorstellingen waarin dit proces resulteerde, lokten in totaal 600 meer dan tevreden toeschouwers. B/ In 2008 liep het tentoonstellingsproject Anders Gewoon, Te Gek!? Weerom dankzij het netwerk dat ontstaan is tussen het lokaal bestuur en de verschillende organisaties binnen Mortsel die actief bezig zijn met onze doelgroep. Via dit project anders gewoon, te gek!? wilden we de verschillende actoren laten samenwerken, maar uiteraard ook deze inwoners impulsen geven tot actieve deelname aan het culturele leven. Door als lokaal bestuur voor zichtbaarheid te zorgen in de publieke ruimte wat betreft de verschillen en het anders zijn, zo kregen deze verschillen en het anders zijn een plaats en creëerden we een sensibiliseringproces. C/ In 2009 liep de tentoonstelling Een Teken op een Deken. Dit is een sociaal artistiek project van Beja Van Dyck, ondersteund door de stad Mortsel en met medewerking van Thuishaven Ritmica, dagcentrum De Stappe, De Kobbe creatief atelier van vzw De Brug, dienst vrije tijd van sint Amadeus, de twee dienstencentra van het ocmw, werkgroep integratie migrantenvrouwen Mortsel en de scholen De Tandem en De Es. Deze originele, gepersonaliseerde dekens waren een tijdlang te bezichtigen in het hoofdfrontgebouw van Fort 4. Nadien kregen ze een geschikte bestemming in het Centrum voor algemeen welzijnswerk Metropool.( CAW )

4 4 Dit zijn maar enkele voorbeelden van ons projectmatig werken met de sociale actoren Participatiedecreet Zo was het ook niet moeilijk om met al deze partners rond de tafel te gaan zitten om een afsprakennota op te stellen rond vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede en dit in het kader van het participatiedecreet. Personen in armoede wordt in Mortsel heel ruim bekeken: men spreekt hier van mensen in armoede, mensen met een lichamelijke of fysische beperking, mensen begeleid vanuit de geestelijke gezondheidszorg... Naast dit projectmatig werken startte de stad Mortsel met een onderzoek naar de fysische en mentale toegankelijkheid van onze culturele instellingen voor biezondere doelgroepen. En dit in de brede zin van het woord : prijsbepaling, duur van een voorstelling, manier van ticketreservering, bewegwijzering, programmaboekje, aanbod 2.6 vrijwilligerswerking: Binnen de stad en het ocmw is een degelijke vrijwilligerswerking uitgebouwd. Deze vrijwilligers zijn op verschillende terreinen actief. Mede door de goede ondersteuning en begeleiding zijn er mogelijkheden ontstaan zodat ook onze doelgroep ( personen met een beperking of psychisch kwetsbaren ) als vrijwilliger actief kunnen zijn.bijvoorbeeld: Zowel binnen de stad als bij het ocmw zijn bewoners van de thuishaven Ritmica actief. Hierdoor bieden we kansen tot verruiming van hun leefwereld en stijgt het zelfrespect. Samen met Vormingplus en een tiental enthousiaste vrijwilligers hebben we een lessenreeks de eerste stappen op de computer opgestart.in de aanvangsfase was de doelstelling om de digitale kloof te dichten specifiek voor de ouderen.op vraag van vzw De Brug hebben we ook een cursus georganiseerd voor een aantal van haar werknemers. Dit was een succesrijke, boeiende ervaring zowel voor de lesgevers als de leerlingen. 2.7 tewerkstelling en activering: De beschermde werkplaats De Brug is voor Mortsel een geschenk. Enerzijds omwille van de tewerkstelling gecombineerd met zorg maar anderzijds ook door de dynamische en ondernemende visie van de directie. Zij zijn één van de toonaangevende werkplaatsen in Vlaanderen. Dat is zelfs tot in de Vlaamse regering doorgedrongen. Sinds juni 2006 is de werkwinkel op de Antwerpsestraat actief. Voor het zorggebied Mortsel Borsbeek Boechout is de dienstverlening van VDAB en RVA daar gebundeld. Dit jaar staat de opmaak van het strategisch

5 5 werkgelegenheidsplan op de agenda van alle betrokken partners,met speciale aandacht voor de sociale / diensteneconomie. Het college van Burgemeester en schepenen heeft in de zitting van 15 maart laatstleden de opdracht voor bindwerk voor onze bibliotheek Mortsel voor 2010 gegund aan t Nieuw Klavier, Antwerpsestraat 179 te Mortsel voor een minimum aantal van 350 boeken Dienstencentra: Anderzijds merken we tot onze voldoening dat naast de vrijwilligerswerking en de dienstverlening van de werkwinkel ook andere vormen van opvang overdag en zorg bloeien Naast een uitgebreid aanbod aan thuiszorgdiensten heeft het ocmw Mortsel ook twee goeddraaiende dienstencentra nl.meerminne en De Populier. De ene gevestigd op het gelijkvloers van het rusthuis Meerminne en de andere gevestigd in de Guido Gezellelaan. We merken dat traag maar zeker ook psychisch kwetsbare personen de weg naar deze centra vinden. Mortsel heeft beleidsmatig voor 2 dienstencentra gekozen. Deze zijn mede het middel om de vermaatschappelijking van de zorg te realiseren. 2.9.Beschermd wonen: In Mortsel is het aandeel beschermd wonen de laatste jaren flink gegroeid. Door deze leefvorm kunnen personen met een beperking de stap zetten naar zelfstandigheid. Door zulke kleinschalige projecten, een gewoon rijhuis in een gewone buurt, leren personen met een beperking, samenleven met personen zonder handicap en andersom. Hierdoor kunnen jongvolwassenen veel vlotter integreren in een buurt.ook richting de buurt heeft dit een leerfunctie. In samenwerking met Katarinahome en de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning zijn vorig jaar twee rijwoningen omgevormd tot één woongelegenheid. Hierdoor hebben vier jongvolwassene met een beperking de stap naar zelfstandigheid kunnen zetten Laagdrempelig en efficient werken/ netwerken: Het ocmw Mortsel nam vorig jaar het initiatief om een speeddating te organiseren voor zijn medewerkers, de medewerkers van de stad en voor alle lokale partners die met lokaal sociaal beleid bezig zijn. Deze nieuwe vorm van netwerking was meer dan geslaagd. De aanwezigen legden vlot veel contacten, ze leerden elkaars hulp- en dienstverlening kennen en prikkelden elkaars interesse om verdere contacten uit te bouwen in de toekomst.

6 6 Het sluitstuk wat betreft de vermaatschappelijking van de zorg is voor mij het concept sociaal huis ingebed in de algemene dienstverlening van de stad Mortsel aan haar burgers. Daar moet elke hulpvraag die tijdens een intake wordt gesteld, een gerichte doorverwijzing kunnen krijgen. Op die manier kan het lokaal bestuur samen met de lokale partners meer zorg op maat realiseren. Geachte publiek, Ik ben blij en trots dat Mortsel de bakermat mag zijn van dit waardevol, mooi project. Ik wens de coordinator mevrouw Hilde Janssens, dhr. Wim Gijsels verantwoordelijk voor het beschut wonen, dhr Peter Mous verantwoordelijk voor activering en mevrouw Nele Sauviller voor de zorg en heel het team van meer dan 28 gemotiveerde medewerkers te feliciteren met de succesvolle opstart en ik wens jullie heel veel enthousiasme, creativiteit en plezier en voldoening toe bij het verwezenlijken van jullie doelstellingen.dan rond ik graag af met een applaus voor heel het team en de raad van bestuur dat door de realisatie van hun project een flinke dosis zuurstof levert aan het sociaal kloppend hart van de stad Mortsel. Dankjewel. Chris De Ridder Schepen welzijn en gezin Stad Mortsel 01/04/2010

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 Inhoud - Aantal niet-werkende werkzoekenden - Tewerkstelling (koppen) binnen zes werkvormen sociale economie - Beschutte

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Opening DVC Heilig Hart Deinze

Opening DVC Heilig Hart Deinze Vrijdag 4 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening DVC Heilig Hart Deinze Geachte Gouverneur, Geachte Gedeputeerde, Geachte Burgemeester en schepenen,

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

Wat doet het OCMW eigenlijk?

Wat doet het OCMW eigenlijk? Wat doet het OCMW eigenlijk? OCMW Duffel Duffel: 17.150 inwoners Mechelen- Antwerpen Lier Kansarmoedeindex: 5,9% 2013, in 2003 was dat nog 3,6% Aantal huishoudens Aantal sociale huurwoningen Aandeel sociale

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen Stuk 2223 (2003-2004) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 5 maart 2004 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen betreffende een

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 Aanleiding De specifieke realiteit van de Vlaamse Rand: Een grote instroom van nieuwe inwoners

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven.

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. NET DAT BEETJE MEER Algemeen kader Art 1 van de Organieke Wet Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. Vangnet Recht op Maatschappelijke Integratie - Wet

Nadere informatie

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010 Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid An Bistmans 29 november 2010 BE- kernopdracht geletterdheid Duidelijke plaats in de samenleving en flexibiliteit Modularisering - certificering VKS1

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

Binnenschip wordt welzijnsproject

Binnenschip wordt welzijnsproject Binnenschip wordt welzijnsproject Op woensdag 5 juli 2017 is aan de Gentse Rigakaai 'Navis Gandae' voorgesteld. Vzw Navis Gandae wil een nieuwe, activerende dagopvang creëren op een binnenschip. Er is

Nadere informatie

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie van MIA Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Tatjana Van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sportparticipatie tatjana@demos.be Inge Van de Walle

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T. B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N. BOUWSTENEN tot WELZIJN

OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T. B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N. BOUWSTENEN tot WELZIJN OC St. FERDINAND A R B E I D S Z O R G C E N T R U M D E O O G S T B O U W S T E N E N t o t W E L Z I J N Heel wat personen krijgen niet altijd de mogelijkheid om te participeren aan de verschillende

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 649 van SABINE VERMEULEN datum: 14 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling

Nadere informatie

Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019

Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019 Netwerkmoment Welzijnsplatform Westhoek 26/02/2019 Verwelkoming Mevr. Christine Logghe, Schepen Sociale Zaken Kortemark Welzijnsplatform? eind 2014 binnen Westhoekoverleg Eind 2017 subwerking DVV Westhoek

Nadere informatie

INHOUD 5 INLEIDING 13. HOOFDSTUK 1 15 De welzijnsoverheden in België 15 1. De federale overheid 18 1.1. Sociale zekerheid 19 1.2. Sociale bijstand 20

INHOUD 5 INLEIDING 13. HOOFDSTUK 1 15 De welzijnsoverheden in België 15 1. De federale overheid 18 1.1. Sociale zekerheid 19 1.2. Sociale bijstand 20 I N H O U D INHOUD 5 INLEIDING 13 HOOFDSTUK 1 15 De welzijnsoverheden in België 15 1. De federale overheid 18 1.1. Sociale zekerheid 19 1.2. Sociale bijstand 20 2. De lokale overheid 22 3. De Vlaamse overheid

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo Inleiding Geconfronteerd worden met geestelijke gezondheidsproblemen is niet gemakkelijk. Erover praten is vaak al even moeilijk. Het taboe dat rust op psychische aandoeningen is nog lang de wereld niet

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016

BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016 BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016 BUITENSCHOOLSE OPVANG HALEN Inwoners: 9546 schoolkinderen: 854 kinderen in de opvang: 532 bereik 62,29 % In Halen zijn 3 opvanglocaties - Halen - Zelem

Nadere informatie

Wonen met ondersteuning : Kosten Loonkosten: 28.357,00 Werkingskost: 8.243,00

Wonen met ondersteuning : Kosten Loonkosten: 28.357,00 Werkingskost: 8.243,00 Bijlage 2: Overzicht definitief geselecteerde projecten wonen-welzijn Volgnr Initiatiefnemer Partners Titel + beoogde doelgroep. 2 CVBA Woonpunt Zennevallei Molenborre 26/1 - IBW De raster vzw - Woonbegeleidingscentrum

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken vermaatschappelijking en wonen. 7/06/2019 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg There is

Nadere informatie

Organogram Stad Sint-Niklaas (GR )

Organogram Stad Sint-Niklaas (GR ) Ondersteuning Techniek * Dienstverlening * Organogram Stad Sint-Niklaas (GR 26-01-2018) Gemeenteraad Ombudsfunctie Gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen Kabinetten College van burgemeester en schepenen

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Trefdag Ouderen en Lokaal beleid Inzetten op participatie Gent, 7 mei 2019 Katelijn Van Horebeek Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten Gent: Trajecten naar trajecten 1 Kader Deze tekst handelt over het, CAW Oost-Vlaanderen, regio Gent-Eeklo. 2 Inhoud 1. Missie 4 2. Visie 4 3. Doelgroep 4 4. Werkingsprincipes 4 5. Praktische Informatie

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

Begeleid Werken. Inclusie binnen Begeleid Werken!

Begeleid Werken. Inclusie binnen Begeleid Werken! Begeleid Werken Inclusie binnen Begeleid Werken! Begeleid Werken - Inclusie Wie zijn wij? Soetkin Hugo Jobcoach sinds september 2014 Enthousiaste voorstander inclusie Sara Leytens Momenteel; bijna start

Nadere informatie

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Persoonsgerichte Bewindvoering Leuven 18 oktober 2014 www.similes.be Kenniscentrum

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven Inhoud Een korte terugblik Het OCMW anno 2011: Sociaal woelige tijden 3 mogelijke

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

Vacature coördinator

Vacature coördinator LETS Vlaanderen vzw Wellekensstraat 45, 9300 Aalst E-mail: info@letsvlaanderen.be Functie-omschrijving Vacature coördinator Korte omschrijving HERNIEUWDE OPROEP Als nieuw erkende sociaal-culturele beweging

Nadere informatie

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad Verbeteren van de ondersteuning aan adviesraden en verenigingen in de stad Inhoudstafel Wat? Hoe? Principes socio culturele subsidies Voorstel werkingssubsidies cultuurraad Voorstel werkingssubsidies stadsbestuur

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48 Maatschappelijke zetel: Krijkelberg 1, 336 Bierbeek Aanloopadres: Vital Decosterstraat 86, 3 Leuven Tel: 16 24 8 www.vzwwalden.be In dit verslag vindt u een overzicht voor het jaar 14 van de werking van

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

Peuter Speelpunt Turnhout

Peuter Speelpunt Turnhout Peuter Speelpunt Turnhout Samen spelen kan je leren! -Een plaats voor ontmoeting -Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname -Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016

NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016 NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016 NETWERK THUISZORG De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is als ledenvereniging van alle gemeente- en OCMW-besturen wellicht een vertrouwde organisatie. De VVSG

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 12 maart 2014

Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 12 maart 2014 Verslag van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 12 maart 2014 Aanwezig: MM. Jacobs Lydie, voorzitter, Croisiaux Katrien, Feyen Magda, Goormans Beatrijs, Kerkhofs Hilda, Neyens Carine,

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007 Algemene vergadering Welzijnsoverleg Herentals Tewerkstelling Projecteigenaar! strategisch verantwoordelijke: ISOM! operationeel verantwoordelijke:

Nadere informatie

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde CAW Artevelde - 6 -jaargang 12 nr. 4 Op 6 februari 1995 werd vzw Pluralistisch Centrum Welzijnswerk regio Gent geboren onder het goeddunkend oog van Kris Coenegrachts en Patrick Seys. In de wieg lagen

Nadere informatie

marc.vandaele@zwijndrecht.be Op het menu Aperitiefhapje Het lokaal sociaal beleidsplan en het sociaal huis Voorgerecht Doelstelling van het sociaal huis Hoofdgerecht Productencatalogus Tussengerecht Samenwerking

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak

Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak LL Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak Doelgroep Doelgroep: volwassenen met een verhoogd beïnvloedbaar gezondheidsrisico

Nadere informatie

Organogram stad en OCMW Sint-Niklaas (met ingang van 1 januari 2019)

Organogram stad en OCMW Sint-Niklaas (met ingang van 1 januari 2019) Organogram stad en OCMW Sint-Niklaas (met ingang van 1 januari 2019) OCMWverenigingen Raad voor maatschappelijk welzijn Ombudsfunctie Gemeenteraad Gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen Bijzonder

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD Voorwoord 9 Inleiding: de sociale grond rechten en het sociaal beleid onder druk? 11 1.1. De crisis en de druk op het sociaal beleid 11 1.2. Veranderende lokale omgeving 13 1 Sociaal beleid vanuit een

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE Bernard Daelman

CURRICULUM VITAE Bernard Daelman PERSOONLIJKE GEGEVENS Daelman Bernard Pachthofstraat 149 9308 Gijzegem Gsm: 0494/673604 e-mail: daelman.b@telenet.be LOOPBAANDOELSTELLINGEN Een functie die mij toelaat om mee te werken aan een warme solidaire

Nadere informatie

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING WOONBELEID REGIO NOORD INHOUD: INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijke maatregel HET LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT WERD

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR?

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? WAT? Cijfers Aandachtspunten Wat kan je doen als lokaal bestuur? Regelgeving en initiatieven Project lokaal ouderenbeleid Cijfers Aantal 60-plussers

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1001206 betreft verslaggever ALGEMEEN WELZIJNSWERK

Nadere informatie

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg 1 De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Een goede voorzitter voor het Lokaal Overleg Kinderopvang vinden is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Ook over zijn opdracht en taken en welke

Nadere informatie

Kick-off Inspiria Denk-Durf-Doe-Deel 26/01/2018

Kick-off Inspiria Denk-Durf-Doe-Deel 26/01/2018 Kick-off Inspiria Denk-Durf-Doe-Deel 26/01/2018 Agenda 1. Kennismaking 2. Samenstelling, doel en richting van INSPIRIA door Herwig Teugels 3. Begrippenkader Toegang tot zorg door Olivia Van Mechelen 4.

Nadere informatie

Registratie arbeidszorg

Registratie arbeidszorg Registratie arbeidszorg 2010-2014 Redactie: Marc Boons, Jo Bellens Toelichting Dit rapport bevat de belangrijkste bevindingen van de cijfers uit het registratiesysteem dat de Ronde Tafel Arbeidszorg heeft

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013 Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit Antwerpen, 14 mei 2013 Lokale jeugdbeleidsplanning 2011-2013 als opstap Advies bij de opmaak van lokale jeugdbeleidsplannen

Nadere informatie

Onthaalvorming: missie en strategie

Onthaalvorming: missie en strategie Onthaalvorming: missie en strategie 1 Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij belangrijk voor deze stad? Wat moet er zeker blijven? En wat wil je absoluut veranderd zien? Wat moeten we doen

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid.

De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid. De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid. TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT INHOUD: 1. INLEIDING

Nadere informatie

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren Netwerkdag DEMOS - Lokale Netwerken VT-participatie 5 juni 2015, Oostende Carlos Ceyssens en Jozefien Godemont Welzijnsschakels?

Nadere informatie

Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen)

Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen) Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen) Wettelijk kader De Vlaamse wooncode (art 95 3 ) bepaalt verder dat een (eigen gemeentelijk) toewijzingsreglement een lokale invulling (binnen de

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s)

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s) stuk ingediend op 1243 (2010-2011) Nr. 1 29 augustus 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen en de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen betreffende de erkenning en

Nadere informatie

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2 Wat? De Vlaamse overheid wil de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden uitbreiden en verbeteren. De inspanningen

Nadere informatie

Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE

Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE Volg een computercursus en neem je computer mee naar huis Inspiratiesessie voor studiedag SAMEN DIGITAAL! NAAR INNOVATIEVE EN CREATIEVE OPENBARE COMPUTERRUIMTESEric Van Nieuwenborgh (Oxfam) - Ghislain

Nadere informatie

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Is een samenwerking tussen de Stad Brugge, het OCMW Brugge en het CAW Noord-West-Vlaanderen, met medewerking van alle lokale

Nadere informatie

ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN JE VEL

ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN JE VEL DRAAISCHIJF SAMENLEVEN WIJKTEAM CENTRUM IN DE WIJK OP MAAT WIJKTEAM HEULE IEDEREEN KWETSBAAR WIJKTEAM BISSEGEM STERKTES EXTERNE DESKUNDIGHEID WIJKTEAM ZUID ONTMOETING WIJKTEAM NOORD GEZOND LEVEN WEL IN

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014.

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. Aanwezig: della FAILLE D HUYSSE Baron Bernard, voorzitter. DE BRUYNE Patrick, DE FEYTER Karine, VANDERSTRAETEN Anja, RAES

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN D3: Mensen bereiken (outreaching)

ZORGNETWERKEN D3: Mensen bereiken (outreaching) 5 juni 2015 ZORGNETWERKEN D3: Mensen bereiken (outreaching) https://www.youtube.com/watch?v=qugnmcs3a0w Ontstaan in West-Vlaanderen sinds 2005 Klaar voor uitrol in gans Vlaanderen, beleidsoptie van Minister

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid van de CAW s volgens de

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks Lieve Dekempeneer 1 Ø Vzw De Lork - sector personen met een beperking - Vaph - Verblijf - Dagactiviteiten (ontmoeten werken leren) - Mobiele ondersteuning Ø Vzw

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE BEHOEFTE ONDERZOEK

SOCIALE ECONOMIE BEHOEFTE ONDERZOEK SOCIALE ECONOMIE BEHOEFTE ONDERZOEK 1. BEVRAGING Behoefte onderzoek 'Sociale Economie' In 2014 mochten we van de Vlaamse regering een goedkeuring krijgen betreffende de 'regierol ter stimulering van de

Nadere informatie

Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen)

Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen) Bijlage 1 : Gemeentelijk toewijzingsreglement (algemeen) Wettelijk kader De Vlaamse wooncode (art 95 3 ) bepaalt verder dat een (eigen gemeentelijk) toewijzingsreglement een lokale invulling (binnen de

Nadere informatie

Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011

Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011 Introductiedag: Aan de slag met een handicap 1 december 2011 Voorstelling De Werklijn Samenwerking met Actiris Samenwerking met GTB Bijzondere Tewerkstellings-Ondersteunende Maatregelen (BTOM) Voorkomende

Nadere informatie