FIETSKNOOPPUNT 33 > 34 Bezienswaardigheden 1 t/m 4 liggen niet op het fietsnetwerk maar zijn makkelijk te vinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FIETSKNOOPPUNT 33 > 34 Bezienswaardigheden 1 t/m 4 liggen niet op het fietsnetwerk maar zijn makkelijk te vinden."

Transcriptie

1 IJzerzandsteen, een ijzersterke troef voor het Hageland IJzerzandsteen, of ook wel Diestiaan genoemd, is een roestbruine, grove steen met een hoog ijzergehalte, die in heel Noord Hageland opduikt. Van kerken en woonhuizen tot tuinmuurtjes,, je vindt hem overal. De platte, kleine en sterke schollen die vaak voor het rapen liggen op de heuvels en in holle wegen, werden gebruikt in muurtjes en woningen. Grotere stenen werden ontgonnen in groeves en verwerkt in statige gebouwen, kerken en torens (Demergotiek). Deze stenen hebben een egaler uiterlijk, maar zijn vaak brozer en zachter dan schollen. Als bescherming werden muren vaak met leem of kalk bedekt. Zo was de Sint Catharinakerk in Diest vroeger wit gekalkt! IJzerzandsteen vind je terug op de Diestiaanheuvels. Dit zijn fossiele zandbanken die zo n 5,4 miljoen jaar geleden bloot kwamen te liggen toen de Diestiaanzee zich terug trok. Het ijzerrijke zand oxideerde, klitte samen en vormde zo de ijzerzandsteen. Doordat deze heuvels minder verweerden, prijken ze nu boven het Hagelandse landschap. Deze getuigen van de Diestiaanzee worden ook getuigenheuvels genoemd. Fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk 16 km: km: km: De volgorde hierboven is slechts een voorbeeld. Er zijn verschillende vertrekpunten mogelijk. In de beschrijving die volgt wordt de lange route beschreven vanuit Diest. Het makkelijkste is om te vertrekken vanaf de parking van De Halve Maan. Start van de fietstocht FIETSKNOOPPUNT 33 > 34 Bezienswaardigheden 1 t/m 4 liggen niet op het fietsnetwerk maar zijn makkelijk te vinden. 1. Begijnhof: Aan de rand van de historische binnenstad bevindt zich het Begijnhof, één van de 13 Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO lijst van het Werelderfgoed. Net zoals in andere steden werd het begijnhof gebouwd op goedkope, marginale gronden buiten het centrum, in dit geval het lage, drassige terrein aan de Begijnenbeek. Het begijnhof van Diest werd in 1253 gesticht door Arnold IV, Heer van Diest, en opgeheven in 1796 tijdens het Franse bewind. De meeste van de 90 huizen en conventen dateren uit de 17de en 18de eeuw. In enkele huizen hebben kunstenaars hun atelier ingericht. De vroegere infirmerie en het Apostelenconvent vormen vandaag, samen met CC Den Amer, het cultureel centrum van Diest. De Sint Catharinakerk is een typische begijnhofkerk gebouwd in ijzerzandsteen uit de 13de en 14de eeuw. Ze werd met eerder beperkte middelen opgetrokken en met een kleine vieringtoren gebouwd. De kerk is toegewijd aan de heilige Catharina, wiens hulp werd ingeroepen bij brand en huidkwalen. Momenteel is de kerk gesloten wegens restauratie.

2 Rij het Begijnhof uit naar de Pesthuizenstraat. Je stuit dan op de parking van het zwembad. Rechts daarvan is er een pad dat je langs het Warandepark voert. Aan je rechterkant zie je de toegang van de Warande Groeve. 2. Groeve Warande: In deze groeve aan het Warandepark dat op een getuigenheuvel ligt, werd in 1939 gestart met de bouw van een amfitheater. Er werden heel wat arbeiders ingezet zodat niet naar Duitsland gedeporteerd werden. In 1942 vond een eerste voorstelling plaats, nl. Beatrijs. Keer terug naar de Pesthuizenstraat en sla rechtsaf. Aan de ring sla opnieuw rechtsaf, de Omer Vanaudenhovelaan. Links aan de overkant van de weg zie je de Lindenmolen. 3. Lindenmolen: Het is een houten windmolen uit de 18de eeuw met een voet in ijzerzandsteen. Eerst stond hij in Schaffen, daarna verhuisde hij naar Assent en tenslotte werd hij door Felix Alen aan stadsarchivaris Gilbert van der Linden geschonken. Vandaar de naam Lindenmolen. Van der Linden schonk de molen op zijn beurt in 1959 aan Diest. Op 4 april 1944 werd hij als monument beschermd. Sinds 1953 werd hij niet meer gebruikt, want de molenaar eigenaar had een elektrische maalderij opgericht. De Lindenmolen werd vroeger ook Moedermolen genoemd (opgericht in 1816). Moedermolen was de kenmerkende benaming voor dikke molens. De Lindenmolen heeft een abnormaal grote molenkast wat hem heel goed herkenbaar maakt. Dit is het enige resterende exemplaar met die afmetingen, vandaar dat het zeker de moeite loont deze molen in een zo goed mogelijke staat te bewaren. Voor 1800 werden bijna alle standaardmolens zo groot gebouwd. Rij verder langs de Omer Vanaudenhovelaan en sla rechtsaf over het fietsbruggetje de Parklaan in. Je arriveert bij de ruïne van de Sint Jan de Doperkerk 4. Ruïne Sint Jan de Doperkerk: Het koor van de Sint Jan de Doperkerk werd in de 13de eeuw opgetrokken in ijzerzandsteen. Vandaag rest nog de ruïne. Deze parochiekerk werd tijdens de godsdienstperikelen op het einde van de 16de eeuw in brand gestoken. Omdat de parochie nog maar weinig parochianen telde, werd nadien enkel het koorgedeelte gerestaureerd. Zo bleef de kerk tot 1823 in gebruik. Enige tijd later stortte het dak boven het koor in. Rij de Sint Jansstraat naar links in. Steek de ring over en rij rechtdoor de Vervoortstraat in. Na het water linksaf de onverharde weg op. Aan het einde rechtsaf (Halve Maanstraat). Je rijdt nu op het Fietsnetwerk Vlaams Brabant. FIETSKNOOPPUNT 34 > 38 Bij knooppunt 34 zie je links de Sint Trudokerk 5. Sint Trudokerk Webbekom: Dateert van 1790, opgetrokken uit baksteen met sierelementen van arduin en zandsteen op een basis van ijzerzandsteen. Vroeger behoorde Webbekom toe aan de abdij van Sint Truiden, vandaar de naam.

3 De heuvel die je vanaf de Reustraat aan de rechterkant ziet liggen is de Kloosterberg 6. Kloosterberg: getuigenheuvel in Diestiaan ijzerzandsteen (53m hoog) FIETSKNOOPPUNT 38 > Basiliek van Onze Lieve Vrouw Scherpenheuvel: De zijkapellen die rond de koepel tot op halve hoogte gebouwd zijn, werden opgetrokken in ijzerzandsteen die in het naburige Langdorp ontgonnen werd. FIETSKNOOPPUNT 93 > Maagdentoren: De Maagdentoren in Zichem is gebouwd in ijzerzandsteen door Reinier van Schoonvorst II in de 14e eeuw ( ). De toren wordt ook Markentoren, Lanteerntoren of Vat van Zichem genoemd. De functie die de toren had is tot op heden niet duidelijk. Het kan zowel een verdedigingstoren ( donjon ) als een woontoren met veel status zijn geweest. Maagdentoren zou verwijzen naar een legende terwijl een studie in 1969 wijst op het feit dat de toren een verdedigingstoren zou zijn geweest. Markentoren (mark=grens) verwijst hiernaar. FIETSKNOOPPUNT 59 > 57 Let op! Bij punt 59 kan je 2 routes kiezen: de lange (40km): richting punt 57 de kortere (24km): richting punt 58 en dan 32 Voorbij de markt van Zichem zie je rechts de Sint Eustachiuskerk. 9. Sint Eustachiuskerk Zichem: De oudste vermelding dateert van 1134, de voltooiing volgde in De kerk is toegewijd aan Sint Eustachius en gezellen. Het gebouw is opgetrokken in de typische demergotiek, d.w.z. in ijzerzandsteen die plaatselijk ontgonnen werd. Pronkstuk van de kerk is het glasraam, midden vooraan in het koor. Dit glasraam is het oudste van ons land, doch slechts gedeeltelijk oorspronkelijk. Het stelt Christus aan het kruis voor en onderaan vindt men het wapenschild van de schenker, Reinier van Schoonvorst, die het in 1387 in het koor deed plaatsen. FIETSKNOOPPUNT 57 > 56 Op weg naar 56 rij je in Testelt de brug over de Demer over. Links zie je de watermolen (nr. 10) liggen. Rij echter eerst rechtdoor en dan in de haakse bocht rechts de Wijngaardstraat in. Steek het spoor over, de Voortberggroeve vind je direct links na het spoor, via een klein paadje achter het electriciteitshuisje. 10. Groeve Voortberg: De Voortberg werd op de oude kaarten Wijngaardberg genoemd omwille van de talrijke wijngaarden die de zuidelijke flanken van deze heuvel sierden. Deze heuvel is 50 meter hoog en onderaan vloeit de Demer en haar bijrivieren. Er werd aan de zuidflank ijzerzandsteen ontgonnen voor o.a. de abdij van Averbode en andere gebouwen.

4 11. Watermolen Testelt: Over deze molen is reeds vroeg sprake. In de 12 de eeuw werd de olie en graanmolen eigendom van de Norbertijnenabdij van Averbode. Aanvankelijk was de molen aan beide zijden van de Demer gebouwd. In de 17 de eeuw werd de molen vernieuwd. Momenteel is hij in privé bezit. 12. Sint Pieterskerk Testelt: De oudste delen van de kerk dateren uit de 15e en 16e eeuw en werden opgetrokken in ijzerzandsteen volgens de Demergotiek. Rond de kerk loopt er een middeleeuwse kerkhofmuur, eveneens in ijzerzandsteen. De vierkante toren van de kerk is 38 meter hoog. De kerk bezit een merkwaardig orgel van de hand van de Luikse orgelbouwer Joseph Colin. Het werd geplaatst in Tussen 1985 en 2000 werd de kerk in verschillende fasen gerestaureerd. FIETSKNOOPPUNT 56 > 18 Als je aankomt bij 56 kan je eventeel nog ong. 150m rechtdoor rijden waarna je rechts een pad ziet dat het bos in gaat. Daar ligt de Oude Groef verborgen. Voorlopig is deze niet toegankelijk. 13. Groeve Oude Groef : oude groeve waarvan de ijzerzandsteen in de de eeuw diende o.a. voor de Abdij van Averbode, de kerk van Langdorp en de Sint Sulpitiuskerk in Diest. Rij verder zo n 3 km richting 18 tot op het kruispunt met de Nieuwstraat: verlaat even het fietsnetwerk en sla rechtsaf. Ontdek na 250m tegenover de Sportstraat de Weefberggroeve. Keer hierna terug naar het kruispunt en rij naar Groeve Weefberg: oude ijzerzandsteengroeve waarvan de steen gebruikt werd in bouwwerken in de buurt, o.a. voor de abdij. De eerste meldingen van deze heuvel in archieven dateren reeds van 1228, toen nog Mons de Wehu genoemd. FIETSKNOOPPUNT 18 > Abdij Averbode: De Norbertijnenabdij van Averbode werd omstreeks gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Op deze heuvel stond toen reeds een Sint Jan de Doper kapel van de Benedictijnenabdij van Sint Truiden. Het oudste nog bestaande deel van deze abdij is het monumentale poortgebouw uit de 14 de eeuw dat opgetrokken is uit de typische ijzerzandsteen die zeer plaatselijk ontgonnen werd. FIETSKNOOPPUNT 25 > 58 FIETSKNOOPPUNT 58 > 32 Aan de andere kant van het spoor tegen de zuidhelling van de ijzerzandsteenheuvel (getuigenheuvel) ligt de Grasbosgroeve verborgen. Deze is niet toegankelijk. 16. Groeve Grasbos: Deze groeve is gelegen op privé terrein, wat ertoe heeft geleid dat het een van de best bewaarde groeves in het Hageland is. De groeve is tot 7 meter hoog en 150 meter lang. De ligging is typisch: in een zuidflank en dicht bij de Demer, wat belangrijk was voor het transport van de gedolven stenen. FIETSKNOOPPUNT 32 > 33

5 Net voorbij 32 ga je aan de rotonde rechtdoor naar het Monument aan de Weerstand. 17. Monument aan de Weerstand: Het monument is opgericht door de beeldhouwers Renaat Braem en Marck Macken als eerbetoon aan negen gesneuvelde leden van het Geheim Leger Schuiloord Jachttijger in opdracht van de plaatselijke weerstandsvereniging. Op 8 september 1946 werd dit verzetsmonument plechtig ingehuldigd door de communistische minister van Openbare Werken, Jean Borremans. Er is zowel ijzerzandsteen als witte Euvillesteen gebruikt. Je kan terugkeren naar de rotonde en verder naar 33 rijden. Maar niets belet om het centrum van Diest verder te verkennen. Daar zijn immers heel wat gebouwen en monumenten in ijzerzandsteen. Eén van de meest markante is de Sint Sulpitiuskerk op de Grote markt. FIETSKNOOPPUNT 33 > Sint Sulpitiuskerk: Op de Grote Markt prijkt de statige Sint Sulpitius en Dionysiuskerk, genoemd naar twee heiligen, respectievelijk bisschop van Bourges en bisschop van Parijs. In 1312 besloot men de oude romaanse kerk te vervangen door een nieuwe gotische kerk dat gelijke tred hield met de toenemende macht van Diest. Men deed beroep op de Franse bouwmeester Pierre de Savoye om een ontwerp te maken naar model van de Franse gotische kathedralen. In het hoogkoor van de Sint Sulpitiuskerk bevindt zich het graf van Prins Filips Willem van Oranje Nassau. De kerk is niet alleen opgebouwd uit ijzerzandsteen maar ook uit de blekere gobertangesteen. Om terug naar je vertrekpunt te fietsen, ga je van de Grote Markt via de Koning Albertstraat. Op het einde rechts en met de bocht mee naar links (bemerk de O.L.V. kerk op de hoek recht) naar het Begijnhof en zo naar je vertrekpunt.

Fietstocht. langs Hagelandse natuursteen

Fietstocht. langs Hagelandse natuursteen Fietstocht IJzerzandsteen, of ook wel Diestiaan genoemd, is een roestbruine, grove steen met een hoog ijzergehalte. In Noord-Hageland kom je de steen overal tegen: van kerken en woonhuizen tot tuinmuurtjes...

Nadere informatie

Geocache in Diest. langs Hagelandse natuursteen

Geocache in Diest. langs Hagelandse natuursteen Geocache in Diest IJzerzandsteen, of ook wel Diestiaan genoemd, is een roestbruine, grove steen met een hoog ijzergehalte. In Noord-Hageland kom je de steen overal tegen: van kerken en woonhuizen tot tuinmuurtjes...

Nadere informatie

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Marleen De Ceukelaire & Michiel Dusar KBIN - BGD Wandeling Diest met aanduiding van de belangrijkste gebouwen met ijzerzandsteen Inhoud 1. Begijnhofkerk

Nadere informatie

Natuursteenwandeling. in en rond Gelrode

Natuursteenwandeling. in en rond Gelrode Nuursteenwandeling in en rond Gelrode Stefan Smets / RLNH IJzerzandsteen, of ook wel Diestiaan genoemd, is een roestbruine, grove steen met een hoog ijzergehalte. In Noord-Hageland kom je de steen overal

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Stadswandelroute: DIEST

Stadswandelroute: DIEST Diest: tussen Allerheiligenberg en Begijnhof Dit relatief kleine Vlaams-Brabantse stadje heeft meer dan verwacht in huis om bezoekers een aangename dag te bezorgen. Deze wandelroute, tussen de Demer en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

(fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot)

(fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot) Bedevaart Scherpenheuvel 2016, een initiatief van VV Carep vzw (fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot)

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke E17: Gent-Antwerpen. Neem afrit 11 Lochristi/Beervelde, en volg de N449 richting Beervelde. Volg de bordjes Puyenbroeck. Kruis de N70 en rij

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Grondplan Alden Biesen

Grondplan Alden Biesen Grondplan Alden Biesen Vind makkelijk je weg in Landcommanderij Alden Biesen en ontdek op de plattegrond van het domein wat er allemaal te zien is. Bezoek de schitterende historische gebouwen en prachtige

Nadere informatie

Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat

Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Lesdag 10 gaat door in Ename. In de namiddag worden de Fauconniersmolen te Oordegem (Lede) en de Van Hauwermeirs watermolen te

Nadere informatie

Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41

Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41 Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41 Lesdag 4 gaat door in Brugge. In de namiddag wordt de Zandwegemolen te Brugge en de Preetjesmolen (vlaszwingelmolen) te Heule bezocht.

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Cursusdag 9: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat

Cursusdag 9: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Cursusdag 9: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Lesdag 9 gaat door in Ename. In de namiddag worden de staakmolens van Mere (Erpe-Mere) en Sint Antelinks (Herzele) bezocht. Aanvang:

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM

MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM ROUTE 33 km 20 18 Wind- en watermolens zijn verbonden met Tubbergen. Zij bepalen samen met het glooiende landschap in belangrijke mate het beeld van Twente. De molens getuigen

Nadere informatie

Levensloopje. Een wandeling van 7,2 km

Levensloopje. Een wandeling van 7,2 km Levensloopje Een wandeling van 7,2 km 1 Levensloopje De wandeling maakt onderdeel uit van het project Gedenkparken. Het vormt de verbinding tussen de twee deelprojecten Levensbomenbos en de oude begraafplaats

Nadere informatie

~3B verkent Diest~ een kennismaking met 3B, Voorzienigheid en de stad Diest

~3B verkent Diest~ een kennismaking met 3B, Voorzienigheid en de stad Diest ~3B verkent Diest~ een kennismaking met 3B, Voorzienigheid en de stad Diest In de studierichting Verzorging- Voeding krijgen we algemene vakken zoals PAV, Frans en LO. Daarnaast leren we in het vak Zorg

Nadere informatie

STREEK-GR HAGELAND. Trajectwijzigingen rond Provinciedomein Kessel-Lo KAART Wijziging Wilselsesteenweg

STREEK-GR HAGELAND. Trajectwijzigingen rond Provinciedomein Kessel-Lo KAART Wijziging Wilselsesteenweg STREEK-GR HAGELAND 1. Wijziging Wilselsesteenweg Pad: Streek-GR Hageland Topogids: Streek-GR HAGELAND. Wandelen in Vlaams-Brabant Pagina tekst: p. 25 Pagina kaart: Kaart 1 Referentiepunt: 01>

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten ZOMER 2015 www.fietsersbond.be/kontich Tips en afspraken Met deze fotozoektocht leidt Fietsersbond vzw afdeling Kontich je deze zomer (tot 20 september) naar

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Wandeltocht rondje Oele (4,6 km)

Wandeltocht rondje Oele (4,6 km) Wandeltocht rondje Oele (4,6 km) Een afwisselende wandeling vanaf het rustpunt Erve het Geurts De wandeling voert u door een landelijke omgeving in Oele (verouderd ook: Eule, Nedersaksisch: Eul genoemd).

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren 1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2010-2011 1000 jaar Borgloon in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling Tentoonstelling 14 maart tot 5 april 2010 O.L.Vrouwkerk, Herent-centrum De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken Teksten: Erfgoedcel Herent, M. Piot (Geschiedenis

Nadere informatie

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Afgelegd parcours Het parcours is zeer gevarieerd, met steile beklimmingen en afdalingen Uitrusting : wandelschoenen, fluorescerend hesje. Respecteer de

Nadere informatie

Diest. Diest, Oranjestad

Diest. Diest, Oranjestad Diest D Vertrekpunt: Grote Markt, 3290 Diest Parkeergelegenheid: Provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovenlaan 48, 3290 Diest GPS-coördinaten: N: 50.98442 / E: 5.05071 Lengte: 2,5 km Diest, Oranjestad

Nadere informatie

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre.

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre. Vanuit Gedinne Voor fietsers en sportieve wandelaars. U kan Gedinne bereiken vanuit Beauraing met de trein of met de bus. De gevolgde wegen zijn geasfalteerd. U kan deze tocht dus ook per fiets doen. Uitrusting

Nadere informatie

2017 versie 1 ( )

2017 versie 1 ( ) 2017 versie 1 (01-01-2017) WANDELEN DOOR NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN Etappe A 12 km * = bezienswaardigheid (meer informatie vindt u achterin) Vertrek Het Doevehuis 0561 47 73 94 1. Met uw rug naar

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren

2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren 2000 jaar Tongeren verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2013-2014 2000 jaar Tongeren in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

Namur - Beauraing : van de kathedraal naar OLV met het gouden hart via de ravel (fietsweg)

Namur - Beauraing : van de kathedraal naar OLV met het gouden hart via de ravel (fietsweg) Naur - Beauraing : van de kathedraal naar OLV et het gouden hart via de ravel (fietsweg) Naur is het politiek centru van Wallonië, aar ook het centru van een bisdo. Het is de ooiste van de grote steden

Nadere informatie

Wandelen - Achel - Soerendonk - Achelse Kluis

Wandelen - Achel - Soerendonk - Achelse Kluis Route informatie Een mooi startpunt voor deze route is de Achelse Kluis. Dit is een prachtig monument gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens. Proef een trappistenbiertje of doe informatie op over de

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Exodus Luisterkeiroute

Exodus Luisterkeiroute Exodus Luisterkeiroute Exodus Luisterkeiroute U vertrekt vanaf de Liberation-Luisterkei Gehuld in vlammen en rook bij de entree van het Gedenkpark Begraafplaats Huissen- Via de Doelenstraat, die grotendeels

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

Bereikbaarheid van Campus Waas

Bereikbaarheid van Campus Waas Bereikbaarheid van Campus Waas Inhoudsopgave 1.1. Adresgegevens van onze Campus...3 2. Bereikbaarheid met de trein...4 2.1. Bereikbaarheid...4 2.2. Te voet naar de campus...4 2.3. Met de taxi naar de campus...4

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor.

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor. Om meer te weten te komen over de megalieten van Wéris, is het handig om een klein bezoekje te brengen aan het museum. Het is gewijd aan het megalithisme en het dagelijkse leven tijdens het Neolithicum.

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km OVERIJSSELS VECHTDAL ROUTE 33 km Geniet van de schoonheid van het Vechtdal door deze prachtige fietsroute te fietsen. Tijdens de route komt u diverse soorten natuur tegen als bos, heide, uitgestrekte grasweide

Nadere informatie

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE De voorbije 2 jaar vormde de Vlaamse Landmaatschappij samen met haar partners een voormalig industrieterrein in Doornzele-Kanaalzijde (Evergem & Gent) om tot een

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Haarlemmermeer fortenfietsroute

Haarlemmermeer fortenfietsroute Haarlemmermeer fortenfietsroute Fietsen langs de Stelling van Amsterdam Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 63 94 91 65 64 59 55 54 53 88 55 58 pagina 1 / 9 Omschrijving

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16)

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16) Fotowandeling langs de route van de tram 1. Start Cultureel Centrum de Paulus Expositie van de Blauwe Tram Filmbeelden Blauwe Tram Ophalen fotowandeling Uitleg fotowandeling. Met behulp van de uitgeschreven

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 Wil

Nadere informatie

Natuursteen in Ninove 27/09/2014

Natuursteen in Ninove 27/09/2014 Natuursteen in Ninove 27/09/2014 Marleen De Ceukelaire 1. Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk 2. archeologisch park ruines Sint Cornelius- en Sint-Cyprianusabdij 3. Abdijpoort 4. Koepoort 5. Huis Doremont

Nadere informatie

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving Luistertocht Burg-Reuland Burchtlieden uit Reuland, Eifel-gotiek en snelle postkoetsen Wegbeschrijving Start: Tourist Info Reuland-Ouren, Kulturhaus, Dorf 135 in Burg- Reuland (vroeger Dorf 106 a). Parkeermogelijkheden

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

Raadsels rondom de Wouwse Poort

Raadsels rondom de Wouwse Poort Raadsels rondom de Wouwse Poort Oorspronkelijk: Werkgroep Stadsarcheologie Steenbergen C. van Terheyden en C. Mol, Steenbergen Heruitgave met oorspronkelijke tekst en afbeeldingen Raadsels rond de Wouwse

Nadere informatie

Wandelpuzzeltocht in Willemstad

Wandelpuzzeltocht in Willemstad Mauritshuis Koepelkerk Bastion Groningen Wandelpuzzeltocht in Willemstad Welkom in historisch Willemstad! In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 1,5 km worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende

Nadere informatie

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité Wandelzoektocht Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité We willen jullie graag de omgeving van onze school laten verkennen. Daarom hebben we een wandel-zoektocht in elkaar gestoken over

Nadere informatie

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes Wanneer een bezoeker voor de eerste keer de oude binnenstad van Kampen betreedt kan deze zomaar het gevoel krijgen een 19de-eeuwse stad binnen te treden. Met

Nadere informatie

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw

 Non - Stop  Seniorenwerking vnr - vzw laats : VOLLEZELE Naam wandeling : WALGRAEVEWANDELING Lengte wandeling : 7 km 300 meter Duur wandeling : 1 h 49 min Gemiddelde snelheid: 4 km/h Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes en

Nadere informatie

Toen Desselgem nog een parochie was

Toen Desselgem nog een parochie was BEZIENSWAARDIGHEDEN Toen Desselgem nog een parochie was Erevoorzitter Dolf DERAMMELAERE Het Concordaat van Napoleon van 1801, dat de scheiding van Kerk en Staat uitriep, kon niet beletten dat de kerkelijke

Nadere informatie

Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht. Gent 8c

Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht. Gent 8c Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht Gent 8c Op een boogscheut van de Coupure staat het standbeeld van Guislain (10-7-1887) aan de Begijnhoflaan, maar nog geen tram te zien links van het standbeeld.

Nadere informatie

Haarlemmermeer fortenfietsroute

Haarlemmermeer fortenfietsroute Haarlemmermeer fortenfietsroute Fietsen langs de Stelling van Amsterdam Bezienswaardigheden Forten Molens Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 63 94 91 65 64 59 55 54 53 88 55 58 pagina 1 / 11

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Met de trein: Vanuit Brussel-Noord vertrekt er een trein

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Net over de grens 37 km

Net over de grens 37 km STARTPUNT: Postelhoek Laagsestraat 56, 7637 PC Oud Ootmarsum Overijssel Net over de grens 37 km De fietsroute Net over de grens brengt u vanaf eetcafé Postelhoek in Oud-Ootmarsum al snel in Duitsland.

Nadere informatie

Route A Punt 1-62 - 80-79 - 75-65 - 66-76 - 44-39 - 38-77 - 78-60 - 61 - punt 39 + 40

Route A Punt 1-62 - 80-79 - 75-65 - 66-76 - 44-39 - 38-77 - 78-60 - 61 - punt 39 + 40 Fietsroute Ede P=paddenstoel / Y=wegwi jzer / ri =richting / 62/80/79=knooppunt / LA=linksaf / RA=rechtsaf / RD=rechtdoor Route A Punt 1-62 - 80-79 - 75-65 - 66-76 - 44-39 - 38-77 - 78-60 - 61 - punt 39

Nadere informatie

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Kruisbeeld aan de kerk + gedenksteen ter nagedachtenis van Augustinus Ambrosius Rosseeuw. Was van 1816 tot 1837 pastoor van Kachtem. Onder zijn bestuur kreeg de kerk in 1830

Nadere informatie

Dorpswandeling Barneveld

Dorpswandeling Barneveld Dorpswandeling Barneveld Deze wandeling door het dorp Barneveld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. U maakt kennis met de mooiste plekjes in en rond het

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 38.4 (ongeveer 2:14 u.) Fietsroute 181401 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 38.4 (ongeveer 2:14 u.) Fietsroute 181401 Deze

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

DOOD. gewoon of niet?

DOOD. gewoon of niet? OPDRACHTEN VOOR CKV-1 RONDOM HET THEMA 'DOOD' DOOD Voor de volgende vragen ga je naar de Domkerk. Een kerkgebouw en de dood horen een beetje bij elkaar. Een kerk is een plaats waar van oudsher relieken

Nadere informatie